sâmbătă, 25 iulie 2020


MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU DUMINICĂ 26 IULIE 2020

PARTEA A TREIA - ARTE; GÂNDURI PESTE TIMP; GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR; SFATURI UTILE

ARTE 26 Iulie


INVITAȚIE LA BALET 26 Iulie


THE BARBER OF SEVILLE Rossini – Teatro de la Maestranza



Merce Cunningham, coregraf american






MUZICĂ 26 Iulie

1 Hours Baroque Adagios Händel - Best Relaxing Classical Music For Studying & Learning


Happy Morning Coffee Music - Latin, Relaxing Guitar Music Hist - Music For Happy and Positive Energy


Haydn - Symphonies 88,92,95,98,100,101,102,104 Oxford, Military, Clock, London P (r.r.: O.Klemperer)


LA MUSICA MAS ROMANTICA INSTRUMENTAL - MAS DE 30 BELLAS MELODIAS - PIANO Y GUITARRA ROMANTICO


Brahms: Piano Sonatas




POEZIE 26 Iulie

Cezar Baltag

Biografie Cezar Baltag
Cezar Baltag (Mălineşti-Hotin, 26 iulie 1939 – 26 mai 1997, Bucureşti), fiul preotului Porfirie Baltag şi al Margaretei Baltag (n. Alexandrescu), este un poet român, eseist şi tâlmăcitor modern, strălucit militant împotriva stalinismului cultural, împotriva proletcultismului, unul dintre cei mai valoroşi reprezentanţi ai generaţiei resurecţiei şi a paradoxismului, alături de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Adrian Păunescu ş.a.

După absolvirea cursurilor liceale, în 1955, la Piteşti, urmează – între anii 1955 şi 1960 – cursurile Facultăţii de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. Funcţionează ca redactor la Gazeta literară (între anii 1960 şi 1968), ca redactor-şef adjunct la Luceafărul (din 1968 şi până în 1974), apoi ca redactor la Viaţa românească. Debutează în 1960, cu un volum de versuri ale ieşirii din trena stalinismului cultural, Comuna de aur, volum „girat“ în faţa proletcultismului epocii de criticul „deschiderilor veluroase“, Paul Georgescu. Apoi, „decada de aur“ a volumelor sale de versuri cuprinde:

Vis planetar (1962), 
Răsfrângeri (1966), 
Monada (1968), 
Odihnă în ţipăt (1969), 
Şah orb (1970), 
Madona din dud (1973), 
Unicorn în oglindă (1975), 
Poeme (1981), 
Dialog la mal (1985), 
Euridice şi umbra (1988), 
Chemarea numelui (1995), 
Ochii tăcerii (1996) etc. 
Eseistul se remarcă prin Paradoxul semnelor (1996); iar tâlmăcitorul din limba franceză, prin traducerea unor vestite lucrări semnate de Mircea Eliade – Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol. I, II, III, Bucureşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1981, 1986 şi, respectiv, 1988; Dicţionar al religiilor (de M. Eliade şi Ioan P. Culianu), Bucureşti, Ed. Humanitas, 1993; etc.

Noapte senină
Unde esti, inelul meu de ARGINT
a venit primavara si tu tot nu apari
noaptea asta senina e bolnava de prezenta ta
uite, rasare la orizont otravitorul
Antares,
daca ma uit mai multa vreme la el
prietenii mei vor muri
si eu nu pot indura
atita tristete
Unde esti, fereastra mea de demult,
creste iarba si tu nu mai vrei sa fii.
nu mai stiu de cind ratacesc pe strazi
fara tine
daca ma opresc o clipa au sa cada
zilele
ora proscrisului si a femeii tinere
a trecut
si eu nu mai pot privi de unul singur
atitea stele
Unde esti, inocenta si vinovatia mea,
unde esti torta mea ginditoare,
am visat ca priveam marea si tu veneai
pe brizanti dinspre larg
rosteai ceva nedeslusit, te ridicai in picioare
pe creasta valului
si aproape de tarmii mei inlacrimati
dispareai iarasi

Unde esti, inocenta si vinovatia mea, unde esti, intrebare?

În prag
Propozitie visata :
Sa nu pleci, l-ai vazut
cum a venit ? sa nu pleci !
Soarele e un mar cazator
in directia
Lebedei
si luminarea tipa ca si cum ar vrea
sa evadeze din flacara.
patul, cartile, hainele, posibilul terestru
cade un mar intr-o dupa-amiaza din acest secol
si un porumbel speriat isi ia zborul de pe o perna
asprii
ca si cum ar cosi

Moartea e un actor in intuneric
el poarta pe umeri
tacerea unei usi
el vine incet, isi joaca strigatul lui cu mirare
ridica un felinar, face lumina
si deodata
soapta filfiie prelung pe buzele tale
ca liliacul intrat fara veste intr-un tunel nesfirsit

Meduza
A sosit o mireasa lenesa
rochie de voal fara trup
si deodata inotatorul cel singuratic
s-a impotmolit in carnea ei nevazuta,
falfaitoare
Vede lumea ca inainte,
spinteca unda la fel pe tarm femeia iubita ii face inca semne cu mana doar cerul s-a ingreunat parca
si numai o pasare care tipa scurt l-a vazut cum a cazut deodata in
groapa transparenta
Cand te-ai deschis in mine clopot de albus plans pestera a inotatorilor vesnici falfaitoare ?
Tu umbrela luminoasa rochie de voal fara trup
mireasa inexistenta spune-mi, unde s-a spart valul care m-a imbrancit
in carnea ta nevazuta ?
Sunt cel de acum o secunda.
Marea ma loveste la fel numai pasarea alba stie ca nu ma mai pot intoarce



TEATRU/FILM 26 Iulie

De G B Shaw

Biografie G B Shaw
George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat cel mai mare dramaturg de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât şi în calitate de critic de artă şi publicist politic.
Motivaţia Juriului Nobel: "pentru opera sa care este marcată de idealism şi umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumuseţe poetică "
George Bernard Shaw s-a născut la Dublin în Irlanda, în familia unui mic funcţionar. Întrucât resursele materiale ale părinţilor erau foarte limitate, Shaw n-a putut merge la universitate, lucru pe care, de altfel, nu l-a regretat, socotind că "nu prea avea ce să înveţe acolo". La vârsta de 20 de ani pleacă la Londra şi îşi încearcă forţele în gazetărie şi literatură. Primul său roman "Lipsă de maturitate" (Immaturity) i-a fost respins de editura "Chapman and Hall". Atras de mişcarea socialistă, devine în 1884 unul dintre fondatorii "Societăţii fabienilor" (Fabian Society), din care s-a format mai târziu partidul laburist englez. Scrie un mare număr de articole şi pamflete pe teme sociale şi politice, remarcându-se ca publicist cu un stil caustic şi combativ. Continuă şi activitatea literară şi reuşeşte să publice primele romane: "Un socialist individualist" (An Unsocial Socialist, 1884), "Profesiunea lui Cashel Byron" (Cashel Byron's Profession, 1885), "Dragoste printre artişti" (Love Among Artists, 1887). Shaw este atras de teatrul realist al scriitorului norvegian Henrik Ibsen şi scrie eseul "Chintezenţa Ibsenismului" (The Quintessence of Ibsenism, 1891), devine admirator al muzicii lui Richard Wagner, pe care îl apără împotriva publicului englez refractar în cartea "Wagnerianul perfect" (The Perfect Wagnerite, 1898).
Încă din 1885 Shaw a început să scrie o piesă de teatru în colaborare cu William Archer, dar ei nu s-au putut înţelege şi piesa a fost abandonată. Shaw a extras schiţele iniţiale şi, dezvoltându-le, a creat prima sa piesă "Casele văduvilor" (Widowers' Houses), reprezentată în 1892. Această piesă şi cele ce au urmat au provocat o adevărată furtună în lumea teatrală şi literară. Popularitatea lui a crescut însă cu fiecare nouă piesă, la sfârşitul secolului Shaw era deja cunoscut ca cel mai de seamă dramaturg al timpului. Devenit celebru, a continuat până la sfârşitul vieţii să participe la viaţa social-politică. Poziţia lui era ambiguă, salută revoluţia socialistă din Rusia şi se declară entuziast după vizita făcută în Uniunea Sovietică în anii 30, anii marilor epurări staliniste, în acelaşi timp condamnă regimurile totalitare şi este adept al democraţiei. A murit în 1950 la vârsta înaintată de 94 de ani în reşedinţa sa din Ayot Saint Lawrence.

George Bernard Shaw - Seducătorul (Teatru Radiofonic): 



 George Bernard Shaw - Discipolul Diavolului




Cu Monica Ghiuță

Biografie Monica Ghiuță
Nascuta in frumoasa si dulcea Bucovina, tatal sau a fost diaconul Mitropoliei din Cernauti, iar aici, dupa razboi a fost seful compartimentului de nord de la Opera Romana iar mama sa a fost o eminenta invatatoare la Scoala Centrala din Bucuresti. Inca de cand era in clasa a X-a, voia sa faca Medicina, dar odata ce a dat la I.A.T.C. din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1964, profesorul ei George Maruta, actor la Bulandra, i-a spus: «Sa stii ca si in actorie poti sa faci aceleasi disectii pe care le faci si la anatomie, doar ca aici faci disectii pe sentimente!»(dupa declaratia actritei in Jurnalulul National). 

Insumand peste 100 de roluri in teatru, film sau piese radiofonice, actrita nu a avut partituri deosebite in film , debutand in 1966 in filmul " Vremea Zapezilor ", devenind cunoscuta cu rolul de fata batrana din " Toamna Bobocilor" /1975, interpretand roluri de plan doi, in registru dramatic, dar se poate bucura de cateva premii de interpretare obtinute de-a lungul anilor: Pelicanul de Argint la al treilea Festival al Filmului romănesc de la Mamaia / pentru filmul de debut si Premiu de interpretare pe ţară / pentru rolul din Cocosul de argint.

Contrar asteptarilor, dupa, "revolutie" este deosebit de solicitata de regizorii romani de film si joaca diverse roluri secundare in filme celebre ca :"E pericoloso sporgersi ","Faimosul Paparazzo ", "Filantropica", "Logodnicii din America" si in 2009 in "Casanova, Identitate feminina", dovedind ca si dupa varsta pensionarii, talentul si seriozitatea interpretarilor ei au ramas aceleasi.

Pe 15 mai 2008 a fost atacata de cainii maidanezi in zona Unirii unde locuieste singura, intr-o garsoniera, mai mult chiar, spune ea, una dintre muşcături i-ar fi pus în pericol viaţa fiind la numai câţiva centimetri de artera femurală. „Eu cer emanciparea ţării cu privire la atitudinea faţă de aceşti câini. Nu înseamnă că sunt de acord cu eutanasierea lor. Eu vreau ca toată lumea să plece integră de acasă şi seara să se întoarcă la fel“, si dupa sesizarea la politie si darea in judecata a Primariei sect 5 cerand 10 000 lei daune morale si 150 de lei daune materiale, adica atat cat a dat pe tratamentul contra turbarii, s-a ales cu un atac pe palierul blocului unde locuieste de un vecin de nationalitate araba, iubitor de animale care s-a repezit la ea cu cutitul, strigandu-i: "Te omor, nenorocito!" si "Te omor, catea ordinara!", banuind-o pe aceasta ca i-ar fi omorat cainele.

In prezent este foarte cunoscuta pentru reclama Tv. cu "Bunica" facuta la un produs alimentar, continua sa filmeze si sa joace pe scena Teatrului Mic din Bucuresti si viseaza la călătorii in Italia, Franţa etc. : "Imi plac foarte mult călătoriile. Apreciez lucrurile mărunte, pentru că dacă nu apreciezi lucrurile acestea nu poţi inţelege lucrurile mari. Pe această idee imi calez viaţa de acum, la apusul carierei.

·         Carmen (2013) - mama lui Puiu Trailer
·         O poveste de dragoste, Lindenfeld (2013) - Irma Trailer
·         Unsere große Zeit / Our Big Time (2012)
·         Umilință (2011) - Bãtrana 1 Trailer
·         Viața mea sexuală (2010) Trailer
·         Der geköpfte Hahn / Cocoșul decapitat (2008) - Contesa Filality Trailer
·         Logodnicii din America (2007) - Eliza Trailer
·         Binecuvântată fii, închisoare (2002) Trailer
·         Filantropica (2002) - Mama
·         Proprietarii de stele (2001)
·         Faimosul Paparazzo (1999) Trailer
·         Triunghiul Morții (1999)
·         Une mere comme on n'en fait plus (1997) - Mme Augier
·         A részleg / The Outpost (1995)
·         In fiecare zi e noapte (1995) - Doamna Georgescu
·         Dark Angel: The Ascent (1994) - Nun
·         Începutul adevărului / Oglinda (1994)
·         E pericoloso sporgersi (1993) - Cristina's Mother
·         Neintelegerea (1991)
·         Raliul (1984)
·         Totul pentru fotbal (1982) - sotia fotbalistului Dobre
·         Iata femeia pe care o iubesc (1981)
·         Ștefan Luchian (1981) Trailer
·         Bietul Ioanide (1980) - dublaj voce Cati Zanoaga
·         Ciocolata cu alune (1978)
·         Iarna bobocilor (1977) - Silvia
·         Sa umplem Pamantul cu visuri / (1977)
·         Dincolo de pod (1976) - Podarita
·         Toamna bobocilor (1975) - Silvia
·         Tată de duminică (1974)




Cu Dan Condurache
Biografie Dan Condurache
S-a nascut la Dorohoi, reședința fostului județ cu același nume, azi in judetul Botosani, pe 26 iulie 1952. 
A copilarit la Stancesti, in casa bunicilor si asculta cu mare placere piese de teatru radiofonic. A absolvit un liceu cu profil real in orasul natal si s-a hotarat sa plece la Bucuresti, sa dea admitere la teatru. A fost admis din prima si in 1975 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorilor 
Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher.
Anii formarii i-au fost marcati de influenta marelui actor Octavian Cotescu.
Din 1975 a jucat la Teatrul Mic din capitala. Are zeci de roluri interpretate dar isi aminteste debutul ca actor in spectacolele Nu suntem ingeri de Paul Ioachim-rolul Petre, si Galileo Galilei, de Umberto Eco-rolul calugarului tanar. Alte spectacole in care a jucatin cei 35 de ani petrecuti in acest teatru: Spionul balcanic- de Dusan Kovacevici, Peer Gynt- de H. Ibsen, Coriolan- de W. Shakespeare, Pluralul englezesc- de Alan Ayckbourn, Neguțătorul din Veneția- de W. Shakespeare, Bigamul- de Ray Cooney, Jacques și stapanul sau- de Milan Kundera, Sa-i imbracam pe cei goi- de Luigi Pirandello etc.
A jucat si in piese de teatru radiofonic, indragite din vremea copilariei: Troilus și Cressida, Scorpia îmblânzită, Romeo și Julieta de William Shakespeare, Anonimul venețian de Giuseppe Berto, Gulliver în Țara piticilor de Jonathan Swift, Manechinul sentimental de Ion Minulescu, s.a..
La televiziune a jucat in spectacolele: Egmont- de J. W. Goethe, Moartea unui comis-voiajor- de Arthur Miller, Prizonier la Auschwitz- de Alain Bosquet.
Primul rol intr-un film de televiziune l-a avut in 1976, cand a jucat Ionel din Domnisoara Nastasia.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1982, in filmele La capatul liniei si Calculatorul marturiseste. Au urmat multe alte pelicule, printre care: Intunecare, Furtuna în Pacific, Batalia din umbra, Drumul cainilor, Sezonul pescarusilor, Kilometrul 36, Balanta, Vulpe-vanator, Stare de fapt, Femeia visurilor,In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, Nunta muta, Evadarea, Tradarea, Semnul dragostei si multe altele.
A jucat si in telenovele romanesti: Regina (Don Antonucci), Aniela (Iorgu Vulturescu) si de curand in serialul In numele Onoarei (Matei Stiuca).
Sotia sa de peste 30 de ani se numeste Creola si au impreuna doi copii: Sebastian si Irina.

·         Portrete în pădure (2017) - comisar Trailer
·         De ce eu? (2015) - procuror Iustin Petruţ Trailer
·         Tamara, Echelon / Tamara Echelon (2015) - Gelu
·         Blu (2012)
·         Iubire și onoare (2011) - Matei Ştiucă
·         Dacă bobul nu moare (2010) - Nicu Trailer
·         Aniela (2009) - Iorgu Vulturesco
·         Nunta mută (2008) - nuntaş Trailer
·         Regina (2008)
·         Bucuresti - Berlin / București - Berlin (2005) - Tatal
·         Drept la tinta (2005)
·         Femeia visurilor (2005) - Thomas Trailer
·         Hacker (2004) - Dl. Penu
·         Sindromul Timisoara - Manipularea (2004) - Maritan
·         Une place parmi les vivants (2003) - Roger
·         Les percutés / Țăcăniții (2002)
·         In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura (2001) - Dumitru
·         Les 7 vies du docteur Laux (2000) - Georges, Garnier
·         Manipularea (2000)
·         Fii cu ochii pe fericire (1999)
·         Aerisirea (1997)
·         Nekro (1997)
·         The Vampire Journals (1997) - Anton
·         Une mere comme on n'en fait plus (1997)
·         Vertiges  (1997) -  Chef flic / ... (2 episodes, 1998-2001)
·         Prea târziu (1996)
·         Semne în pustiu (1996) - Dan
·         Stare de fapt (1996)
·         Un detinut la Auschwitz / (1996)
·         Hotul noaptea / (1995) - hotul


Marcel Pagnol - Topaze | Teatru radiofonic


Archibald J. Cronin - Gran Canaria | Teatru





GÂNDURI PESTE TIMP 26 Iulie

George Bernard Shaw – Citate:





















GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 26 Iulie

First Aid BEAN | Mr Bean Full Episodes | Mr Bean Official





SFATURI UTILE 26 Iulie

5 detalii dupa care recunosti o haina demodata, desi vanzatorul iti spune contrariul | Eu stiu TV




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...