luni, 6 iulie 2020

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 8 IULIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (A. Evenimente, Nașteri); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI




ISTORIE PE ZILE 8 Iulie

A. 
Evenimente

·         158: Data ultimei mențiuni epigrafice a Daciei Superior În 29 iunie 120 este menţionat pentru prima oară un guvernator al Daciei Superior, într-o diplomă militară. Prima menţiune epigrafică a Daciei Inferior este localizată temporal în 129. Provincia Dacia unitară, este împărţită în două unităţi teritorial-administrative, după cum urmează: Transilvania şi Banatul sunt incluse în provincia Dacia Superior, iar Oltenia în Dacia Inferior. Dacia Superior era  guvernată în numele împăratului de către un legatus Augusti pro praetore, iar Dacia Inferior avea la conducere un procurator Augusti de rang ecvestru.
Singura legiune care rămâne în provincii este legiunea a XIII-a Gemina care îşi avea sediul în capitala prpvinciei Dacia Superior.
Dacia Superior îşi avea capitala la Apulum, devenit unul din cele mai puternice oraşe din Dacia romană, din cauza controlului zonei aurifere. Dacia Inferior avea stabilit sediul central al aparatului administrativ la Romula. Între anii 132-133 are loc o vizită în Dacia a împăratului Hadrian. De acest eveniment este legată ipotetic cea de-a doua organizare a provinciei Dacia. La data de 2 iulie 133 are loc prima menţiune a noii provincii Dacia Porolissensis. În 8 iulie 158 este datată ultima menţiunea epigrafică cunoscută a Daciei Superior. Dacia romană este împărţită de la această organizare în trei unităţi teritorial-administrative, după cum urmează: Dacia Inferior, Dacia Superior şi Dacia Porolissensis care conţinea acum partea septentrională a Transilvaniei, bucată desprinsă din anterioara Dacia Superior. Dacia Superior rămâne la conducere cu un legatus Augusti pro pratore. Dacia Inferior şi Dacia Porolissensis aveau la conducere câte un procurator Augusti de rang ecvestru. La data de 2 iulie 133, guvernatorul Daciei Porolissensis era Flavius Italicus. Odată cu atacul dacilor liberi din 156-157 este menţionat legatul Daciei Superior, M.Statius Priscus. Reclădirea amfiteatrului de piatră de la Porolissum, în 157, aduce şi menţiunea procuratorului Daciei Porolissensis, Tiberius Claudius Quintilianus. Dacia Superior şi Dacia Inferior îşi păstrează capitalele la Apulum respectiv Romula, cât despre noua provincie Dacia Porolissensis, aşa cum îi spne şi numele, capitala a fost stabilită la Porolissum. A treia şi ultima reorganizare a Provinciei Dacia are loc probabil ca urmare a devastatorului atac al costobocilor din anul 167. Aşadar această reorganizare poate fi situată temporal în perioada 167-169.
În anul 271, împăratul Aurelian, dispune abandonarea provinciei. Legiuea a XIII-a Gemina este mutată la Ratiaria, iar a V-a Macedonica la Oescus. Administraţia, negustorimea şi marii proprietari de pământ se retrag la sud de Dunăre. Structura administrativ-teritorială raămâne practic neschimbată, singura diferenţă faţă de regimul anterior fiind denumirea provinciilor: Dacia Superior îşi schimbă numele în Dacia Apulensis, Dacia Inferior în Dacia Malvensis, iar Dacia Porolissensis îşi păstrează numele neschimbat. Probabil ca urmare a gravelor probleme generate de costoboci, guvernarea celor trei provincii este dată unei singure persoane care purta denumirea de legatus Augusti pro prateore trium Daciarum.
Primul guvernator al celor trei provincii dacice este M.Claudius Fronto care guvernează până în 170 când cade într-o luptă împotriva costobocilor. În 222-223 este atestată adunarea provincială a Daciei la Sarmizegetusa şi care purta numele decocnilium trium Daciarum În 246, împăratul Filip Arabul acordă Daciei dreptul de a bate monedă proprie, monezi pe care apare inscripţia Provincia Dacia. Aceste emisii monetare au loc în perioada iulie-august 246. Emisiunile monetare ale provinciei încetează în anul 256. Începând din anul 257, nu se mai cunoaşte nici un guvernator şi nici un procurator al nici uneia dintre cele trei provincii Dacice. Legiunea a XIII-a Gemina îşi păstrează sediul la Apulum, iar legiunea a V-a Macedonica este adusă în Dacia având sediul central stabilit la Potaissa. Capitalele provinciilor se păstrează la Apulum, Romula şi Porolissum pentru Dacia Superior, Dacia Inferior şi respectiv Dacia Porolissensis, cu Sarmizegetusa, care primeşte statutul de metropolis, ca găzduitoare a adunării provinciale. (Dracones.ro)
·         452: Papa Leon I il implora pe regele hunilor Attila,sa nu invadeze Roma. Attila, care a distrus deja Galia, dar a suferit o infrangere zdrobitoare in bătălia de pe Câmpiile Catalaunice,  la 20 iunie 451, pe teritoriul actualei Franțe, accepta si isi retrage armata de la portile Romei. Attila a murit la scurt timp după aceea pe malurile Dunării, iar vastul imperiu hun cladit de el, dispare.
·         1392: Menționarea prezenței monedelor emise de Țara Românească în cartierul Pera din Constantinopol („perperii de Valachia"); era atestată, astfel, circulația monedei românești în comerțul internațional.

·         1481: Bătălia de la Rîmnic dintre Ştefan cel Mare al Moldovei pe de o parte şi Basarab IV-lea cel Tînăr al Munteniei cu armata otomană condusă de Ali-beg şi Skender-beg pe cealăltă parte. Basarab cel Tînăr (Ţepeluş) considerat de Xenopol aceeaşi persoană cu Laiolta Basarab (sunt şi alte opinii ale istoricilor la acest capitol precum că Laiolta Basarab şi Ţepeluş sunt personalităţi diferite) este pus de turci la domnia Munteniei în recompensă pentru devotamentul acestuia. În 1480 el năvăleşte în Moldova înmpreună cu nişte paşi turci Ali-beg şi Sakander-beg venind "pînă la Lunca Mare", atac care pe semne fu respins de Ştefan cel Mare al Moldovei. În 1481, în timpul în care turcii se pregătesc de o luvitură asupra cetăţilor din sudul Moldovei, Ţepeluş adună o armată şi "se aşează sub munte" aşteptînd venirea aliaţilor turci pentru a putea începe atacul. O scrisoare a lui Ştefan Batory către Sibieni la 30 aprilie 1481, ce atenţionează că "Ţepeluş, voievodul părţilor tranalpine, au ridicat neamurile şi popoarele statului său cu gîndul de a ataca cetatea Chilia a Moldovei". Ştefan cel Mare ştiind că aglomerarea de ostaşi a domnului muntean Ţepeluş, imediat sub munţii Braşovului, îngrijora pe Unguri şi pentru a dobîndi ajutoare contra turcilor şi lui Ţepeluş de la aceştea îi informează că muntenii ar avea de gînd cu ajutorul turcilor să surprindă Braşovul şi Sibiul spre a prăda, înainte de a porni spre Chilia. Ungurii îngrijoraţi trimit ajutoare armate lui Ştefan cel Mare astfel încît împreună cu propria armată a domnitorului numărau 60 000 ostaşi. Ştefan cel Mare atacă pe Ţepeluş sub munţii judeţului Rîmnic şi după o luptă la sînge, Ţepeluş este învins şi fuge. Totuşi oastea lui Ştefan cel Mare îl prinde pe Ţepeluş şi Ştefan cere să-l omoare neapărat, probabil pedepsindu-l pentru necredinţa cu care Laiolta Basarab al Munteniei îl hrănise de mai mult timp. În această luptă a cazut eroic Şendrea, cumnatul domnului Moldovei. Ureche spune că Ştefan cel Mare după ce ucise pe Ţepeluş în bătălia de la Rîmnicu Sărat, puse în locul lui în Muntenia pe unul Vlad-Vodă supranumit şi Călugărul. Acest Vlad se întitulează singur "Vlad-Vodă fiul lui Vlad cel Mare", acesta din urmă fiind Vlad Ţepeş. Numai peste cîţiva ani de la instalarea lui Vlad Călugărul în Muntenia, acesta atacă împreună cu turcii cetăţile Chilia şi Cetatea Albă a Moldovei demonstrînd încă o dată zădărnicia eforturilor lui Ştefan cel Mare de a pune un domn fidel Moldovei în scaunul Munteniei.

·         1497: Navigatorul portughez Vasco da Gama a început prima călătorie pe mare din Europa spre India, pe la Capul Bunei Speranţe, înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigație din Europa spre Asia. Avea sub comanda sa trei nave. In luna mai va atinge coastele Indiei.
·         1581:  Lucaci "riitorul", profesor la Școala Mănăstirii Putna, a terminat de copiat textul bilingv (slavon și românesc) al unei Pravile. Acesta este cel mai vechi text juridic românesc datat.
·         1647: Prima atestare documentară a comunei Racovița.
·         1709Marele Război al NorduluiBătălia de la Poltava – Petru cel Mare al Rusiei îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei la Poltava; se încheie astfel rolul Suediei ca putere majoră în Europa. Marele Război Nordic (1700-1721). Marele război nordic a fost rezultatul contestării de către Rusia a supremației Imperiului Suedez în zona Europei Nordice, Centrale și Estice. Coaliția antisuedeză a fost inițial formată din Petru cel Mare al Rusiei, Frederick al IV-lea al Danemarcei și Augustus al II-lea, regele Uniunii Polono-Lituaniene. Cei din urmă au părăsit alianța în 1700, respectiv 1706, revenind în conflict în 1709. George I de Brunswick-Lüneburg (Hanovra) a intrat în coaliție în 1714 ca principe de Hanovra, și în 1717 ca rege al Angliei, iar Frederick William I de Brandenburg-Prusia se alătură și el în 1715. De cealaltă parte se afla regatul suedez condus de Carol al XII-lea, alături de care luptă câțiva principi polonezi și lituanieni și cazacii conduși de Ivan Mazepa. Imperiul otoman a intervenit, pentru scurtă vreme, în favoarea lui Carol și a luptat împotriva Rusiei. Războiul se sfârșește cu înfrângerea definitivă a Suediei, Rusia luându-i locul ca noua mare putere din zona Balticii. Moscova își câștigă astfel și locul la masa Marilor Puteri europene, la care nu va mai renunța niciodată.
·         1730: Un cutremur estimat la magnitude de 8,7 produce un tsunami care afectează peste 1.000 km de coastă a Chile.
·         1835: A fost incheiata o Conventie pe 7 ani, intre Moldova si Tara Romaneasca, referitoare la extradarea fugarilor birnici, dezertori, debitori etc. Aceasta conventie stabilea si regimul comertului intre cele 2 tari romane, tranzitul marfurilor devenind liber, cu exceptia granelor si a vitelor.
·         1853: Japonia  este fortata sa iasa din izolare si sa-si deschida porturile navelor americane. Nave de razboi americane comandate de Matthew Perry, sosesc in Golful Edo (Tokyo).In numele de preşedintelui Statelor Unite, Perry solicită shogunului japonez (din familia Tokugawa) să deschidă porturile tarii sale navelor americane şi sa semneze  un tratat de prietenie între cele două ţări. După negocieri, japonezii deschid porturile Shimoda şi Hakodate, oferind un statut privilegiat Statelor  Unite ale Americii. Pentru prima dată, Japonia a deschis a lumii occidentale.
·         1859: Regele Carol XV & IV accede la tronul Suediei-Norvegiei. Carol al XV-lea (Carl Ludvig Eugen) (3 mai 1826 – 18 septembrie 1872) a fost rege al Suediei (sub numele de Carol al XV-lea) și rege al Norvegiei (sub numele de Carol al IV-lea) din 1859 până la moartea sa.
·         1868: A apărut, la Iași, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere și citire pentru anul clasei I-a primare".
·         1869: S-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din Europa, in Timișoara.
·         1873: Poetul francez Paul Verlaine, încercând să-l ucidă pe “prietenul” său, Arthur Rimbaud - un alt poet francez - îi produce o rană gravă. Paul Verlaine (n. 30 martie 1844 — d. 8 ianuarie 1896) a fost un poet francez. El aparține curentului simbolist și este unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi. Este privit de simboliștii francezi ca șef al curentului. A dus o viață de boem, de “poet blestemat”, ce contrastează în planul creației cu aspirația spre puritate și candoare. Jean Nicolas Arthur Rimbaud (*20 octombrie 1854, Charleville-Mézières – †10 noiembrie 1891, Marsilia) a fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului. A început să scrie poezii deja la vârsta de 10 ani, în 1870 publică prima sa scriere „Les étrennes des orphelins„. În același an, la 29 august, fuge de acasă la Paris, unde vagabondează și este închis într-o casă de corecție pentru minori. Este eliberat de un prieten al familiei, Georges Izambart, care-l readuce acasă. La vârsta de 17 ani, în 1871, scrie poemul esoteric „Le Bateau ivre” („Corabia beată”), pe care i-l prezintă poetului Paul Verlaine. În aceste creații de debut se simte influența lui Charles Baudelaire, dar – în același timp – se recunoaște propria sa originalitate în asociațiile metaforice neașteptate și în amestecul între conștiința de sine și resemnare, care va fi prezent și în operele ulterioare. La propunerea lui Paul Verlaine, Rimbaud se stabilește în 1871 în locuința acestuia din Paris, unde întrețin până în anul 1873 o relație homofilă. Se ajunge la ruptură definitivă în 1873, când Verlaine, încercând să-l ucidă, îi produce o rănire gravă. Acest episod este redat de Rimbaud în poemul în proză „Une Saison en enfer” („O vreme petrecută’n iad”, 1973), care – prin dinamismul și radicalitatea stilistică a compoziției – marchează un punct de cotitură în istoria literaturii. Tot din această perioadă datează ciclul de poeme în proză „Les Illuminations” („Iluminările”), creații vizionare, pline de explozie poetică a tiparelor convenționale. În acest ciclu se găsește celebrul „Sonnet des voyelles” („Sonetul vocalelor”), în care, fiecăreia din cele cinci vocale, i se atribuie o anumită culoare. Urmează o viață de peregrinări și vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java și Cipru, lucrînd ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o carieră de piatră etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale și arme în Africa de nord și ia parte la expediții în Etiopia și Somalia. În afara unei bogate corespondențe cu familia, de la vârsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris nimic în domeniul literaturii. Bolnav fiind, se întoarce în 1891 la Marsilia, unde moare la 10 noiembrie, in dureri salbatice din cauza unei gangrene,la varsta de 37 de ani. Orașul său natal, Charleville-Mézières, a organizat în anul 2004 o serie de manifestări comemorative, în cadrul „Anului Rimbaud„.
·         1889: A fost publicată prima ediție a cotidianului american economic și financiar „Wall Street Journal".
·         1901: În Franța, viteza automobilelor este limitată la 10 km/h.
·         1907 – se dă startul în cea de-a cincea ediție a Turului Franței la ciclism
·         1912 – Finlanda obține prima medalie olimpica din istorie, la ediția de la Stockholm.Atletul Hannes Kolehmainen câștigă cursa de 10.000 de metri. Finlanda, la acea vreme, depindea de Rusia țaristă
·         1922: A avut loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (RomâniaIndia, 0-5).
·         1934 – se dispută primul meci din istoria finalelor Cupei României, partida tur a întâlnirii dintre Ripensia Timișoara și Universitatea Cluj. Timișorenii învingeau cu 3-2 gruparea ardeleană cu golurile înscrise de Schwartz, Dobay și Ciolac. Pentru clujeni au punctat Ploeșteanu și Surlașiu
·         1937 – naționala de fotbal a României câștigă cu scorul de 2-0 meciul amical disputat în fața Lituaniei, la Kaunas, cu golurile înscrise de Ion Bogdan și Iulius Bodola
·         1946: A fost creată "Uniunea Internațională a Profesorilor".
·         1954 – începe Turul Franței la ciclism
·         1961 – Iolanda Balaș duce recordul la săritura în înălțime la 1.90
·         1962 – Dan Gurney câștigă Marele Premiu al Franței la formula 1, urmat de Tony Maggs și Ricky Ginther
·         1962 – pe stadionul “23 august” din capitală se joacă finala Cupei României la fotbal. Steaua învinge Rapidul cu scorul de 5-1. Pentru steliști au înscris Mateianu, Voinea, Raksi și Constantin, de două ori, în timp ce unicul gol al giuleștenilor i-a aparținut lui Titus Ozon
·         1966: Regele Mwambutsa IV Bangiriceng al Burundi este detronat de fiul său, Prințul Charles Ndizi.
·         1976: A fost fondat Partidul Popular European (PPE), federație a partidelor democrat–creștine din țările membre ale Uniunii EuropenePartidul Popular European este un partid de centru-dreapta european, unul din cel mai mari partide transnaționale reprezentate în Parlamentul UE. PPE a fost fondat în 1976 de către partide occidentale creștin-democrate, dar mai târziu a primit și partide europene conservatoare sau alte formațiuni politice de centru-dreapta. PPE este cel mai influent partid european. Este cel mai mare partid din Parlamentul European din 1999, din Consiliul European din 2002 și este de departe cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene aparțin PPE. De asemenea, mulți dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost membri ai partidelor care au format mai târziu PPE. În afara UE, partidul deține majoritatea în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
·         1982: Tentativa de asasinat împotriva președintelui irakian Saddam Hussein în Dujail.
·         1982 – se joacă cele două semifinale ale Campionatului Mondial din Spania. Italia învinge Polonia cu 2-0, pe Nou Camp din Barcelona, cu golurile marcate de Paolo Rossi. În cea de-a doua semifinală, Germania de Vest încheie la egalitate cu Franța, 3-3 după 120 de minute. La penalty-uri, nemții transformă cinci din șase lovituri prin Kaltz, Breitner, Littbarski, Rummenigge și Hrubesch, în timp ce Stielike a ratat. Franța a înscris doar 4 goluri din șase penalty-uri. Au transformat Giresse, Amoros, Rocheteau și Platini și au ratat Six și Bossis
·         1984 – are loc Marele Premiu de formula 1 de la Dallas, care este câștigat de Keke Rosberg, urmat pe podium de Rene Arnoux și Elio de Angelis
·         1989: În Argentina, peronistul Carlos Menem, câștigătorul alegerilor este investit ca noul președinte după demisia predecesorului său, Raúl AlfonsínCarlos Saúl Menem Akil (n. 2 iulie 1930, Anillaco, Provincia La Rioja, Argentina) este un avocat și un politician argentinian, membru al partidului peronist. A fost din iulie 1989 până în decembrie 1999 președinte al Argentinei.
·         1990: Germania castiga pentru a treia oara Campionatul mondial de fotbal. In minutul 85,un penalty executat de Brehme, aduce la campionatul mondial desfasurat in Italia, cea de-a treia Cupa Mondială de fotbal Germaniei RFG mai casti titlul suprem în 1954 şi 1974.
·         1990 –se dispută Marele Premiu de formula 1 al Franței, care este câștigat de un francez, Alain Prost. În spatele său, pe podium au mai urcat Ivan Capelli și Ayrton Senna
·         1991 – Statele Unite ale Americii câștigă prima ediție Gold Cup din istorie, după ce trece cu 4-3 în finală de reprezentantiva statului Honduras. Golgeterul turneului a fost Benjamin Galindo, autor a șase goluri
·         1994Kim Jong-il începe să-și asume conducerea supremă a Coreei de Nord, la moartea tatălui său, Kim Il-sungKim Jong-il (n. 16 februarie 1941, d. 17 decembrie 2011) a fost un om politic din Coreea de Nord, comandant militar cu gradul de mareșal al R.P.D.Coreene, conducătorul suprem al Republicii Populare Democrate Coreene între anii 1994 și 2011. După moarte, în 2012, a fost proclamat generalisim al R.P.D.Coreene. În mod oficial, a fost președintele Comisiei de Apărare Națională din Coreea de Nord, Comandant Suprem al Armatei Poporului și Secretar General al Partidului Celor ce Muncesc din Coreea (aflat la putere din 1948). Îi succede tatălui său Kim Ir-sen, fondatorul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), care a decedat în anul 1994. În constituția nord-coreeană din aprilie 2009, este numit implicit „conducător suprem”. Asemenea tatălui său, Kim Jong-il s-a bucurat de privilegii absolute și a avut un extraordinar cult al personalității în Coreea de Nord, unde Kim a fost venerat ca un erou, mare om politic, un „om măreț”, și chiar, după cum relatează anumite surse, regele-zeu.
·         1998 – se joacă a doua semifinală a Campionatului Mondial din Franța. Țara gazdă trece de Croația cu 2-1, cu o dublă a lui Lilian Thuram, în timp ce pentru croați a înscris Suker. În finală, Franța urma să dea piept cu Brazilia.
·         2000: “Love Parade” a facut sa vibreze Berlinul. Peste un milion de fani ai muzicii techno au participat în centrul Berlinului, la “Love Parade” anual, cea mai mai mare “Dance Party” din lume.
·         2001: Trupul neînsuflețit al cântăreței de fadoAmalia Rodrigues, decedată la 6 octombrie 1999, la vârstă de 79 de ani, a fost transferat în Panteonul național din Lisabona, în sala rezervată scriitorilor portughezi.
·         2004 - În această zi Suzuki dovedeşte în instanţă că şi presa auto are interese ascunse, câştigând procesul intentat publicaţiei Consumer Reports în care contesta verdictul dat de revista americană despre SUV-ul Suzuki Samurai. A fost un proces foarte lung care a durat 8 ani şi care a pornit de la o polemică demarată în 1988. În acel an, Suzuki Samurai, un SUV lansat în 1985, a fost testat de Consumer Reports şi l-au considerat inacceptabil, din cauza probabilităţii foarte mari de a se răsturna. Într-un test al elanului efectuat, americanii chiar au reuşit asta. Însă Suzuki a reuşit să demonstreze prin declaraţia unui fost angajat al acelei publicaţii şi printr-o casetă că nu s-a respectat viteza aferentă acelui test şi că a fost nevoie de 47 de încercări pentru a îl pune cu roţile în sus. În plus pe casetă se aud aplauze şi râsete în acel moment, toate aceste dovezi dând câştig de cauză japonezilor. Nu au primit bani ca despăgubire, dar presa negativă s-a schimbat radical şi Suzuki a reuşit să crească de patru ori vânzările în patru ani.
·         2006: Primul zbor al unui ornitopter cu echipaj uman, autopropulsat (un aparat care zboara fluturand din aripi), construit la Toronto, in Canada. Acest ornithopter, a fost inspirat de schite ale  lui  Leonardo da Vinci din 1485.
·         2006 – se joacă finala mică a Campionatului Mondial din Germania. Țara gazdă învinge cu 3-1 echipa Portugaliei. Pentru nemți a înscris Schweinsteiger, de două ori, și au beneficiat și de un autogol al lui Petit, în timp e pentru portughezi a punctat Nuno Gomes
·         2007 – se dispută Marele Premiu de formula 1 al Marii Britanii. Cursa este câștigată de Kimi Raikkonen, urmat în clasament de Fer nando Alonso și Lewis Hamilton
·         2009 – se dispută seria a doua de meciuri din grupa A din Gold Cup: Jamaica 0-1 Costa Rica și El Salvador 0-1 Canada
·         2011 – se joacă primele două sferturi de finală ale Campionatului Mondial de fotbal feminin : Germania 0-1 Japonia (după prelungiri) și Anglia 1-1 Franța. Naționala Franței avea să se califice în semifinale, după 4-3 la penalty-uri
·         2012 – se dispută Marele Premiu de formula 1 al Marii Britanii, care este câștigat de Mark Webber, urmat de Fernando Alonso și Sebastian Vettel
·         2013 – începe a 12-a ediție a Gold Cup, cu primele două meciuri ale grupei A: Canada 0-1 Martinica și Mexic 1-2 Panama

* 2014: Brazilia a pierdut cu un scor istoric de 1-7 împotriva Germaniei în semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal.


Nașteri

·         1528Emanuel Filibert (italiană Emanuele Filiberto; n. 8 iulie 1528 – d. 30 august 1580) a fost Duce de Savoia din 1553 până în 1580.
Născut la Chambéry, Emanuel Filibert a fost singurul copil care a atins vârsta adultă al Ducelui Carol al III-lea de Savoia și a Infantei Beatrice a Portugaliei. Mama lui era cumnata împăratului Carol Quintul iar viitorul Duce a servit în armata lui Carol în timpul războiului împotriva regelui Francisc I al Franței distingându-se prin capturarea comunei Hesdin în iulie 1553.

Emanuel Filibert, Duce de Savoia
O lună mai târziu el a devenit Duce de Savoia, la moartea tatălui său, dar acest lucru a fost doar onorific, marea majoritate a teritoriilor fiind ocupate și administrate de către francezi din 1536. În schimb, el a continuat să servească sub habsburgi în speranța că își va recupera pământurile. A servit pentru vărul său Filip al II-lea al Spaniei ca guvernator al Țărilor de Jos în perioada 1555-1559.[1] Din această poziție el personal a condus invazia în nordul Franței și a obținut o victorie strălucitoare în Bătălia de la Saint-Quentin la 10 august 1557.[2]
A fost pețitor al Prințesei Elisabeta a Angliei, fiica regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Prin Pacea de la Cateau Cambrésis dintre Franța și Spania, semnată în 1559, ducatul de Savoia a fost redat lui Emanuel Filibert iar el s-a căsătorit cu Margareta a Franței, Ducesă de Berry, sora regelui Henric al II-lea al Franței.[3]Singurul lor copil a fost Carol Emanuel I de Savoia.
În urma morții unchiului său, Henric I al Portugaliei, la 31 ianuarie 1580, Emanuel Filibert a luptat să-și impună drepturile la succesiunea tronului portughez. Și-a dat seama repede că avea o poziție fragilă din cauza pretențiilor lui Filip al II-lea, care a preluat controlul țării, unind Spania și Portugalia.
Emanuel Filibert și-a petrecut domnia recâștigând ceea ce s-a pierdut în războaiele costisitoare cu Franța. Bun strateg politic el a profitat de diferite certuri în Europa pentru a recâștiga încet teritoriile atât de la francezi cât și de la spanioli, inclusiv orașul Torino. De asemenea, el a cumpărat două teritorii. Pe plan intern, el a mutat capitala ducatului de la Chambéry la Torino și a înlocuit latina ca limbă oficială a ducatului cu italiana.[4] El încerca să dobândească teritoriul Saluzzo atunci când a murit la Torino
Emanuel Filibert
Emmanuel Philibert, Duke of Savoy.jpg
Date personale
Născut8 iulie 1528
Chambéry
Decedat (52 de ani)
TorinoItalia
ÎnmormântatSindone Chapel[*] Modificați la Wikidata
PărințiCarol al III-lea, Duce de Savoia
Beatrice a Portugaliei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargareta, Ducesă de Savoia
CopiiCarol Emanuel I de Savoia
CetățenieFlag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Savoia
Duce de Savoia
Domnie1553 – 1580
PredecesorCarol al III-lea
SuccesorCarol Emanuel I
·         1545Carlos, Prinț de Asturia, cunoscut drept Don Carlos (8 iulie 1545  24 iulie 1568), a fost fiul cel mare și moștenitorul regelui Filip al II-lea al Spaniei. Mama lui a fost Maria a Portugaliei, fiica regelui Ioan al III-lea al Portugaliei.
Din cauza consangvinității, Carlos s-a născut diform și suferind de o instabilitate psihică, de care nu a scăpat toată scurta lui viață de 23 de ani. Mai mult, această instabilitate s-a agravat odată cu un accident care i-a cauzat niște lovituri la cap, ce au necesitat o trepanație. După această operație, accesele de furie nemotivată au devenit tot mai dese. Impresiile diverse ale contemporanilor săi care l-au cunoscut dovedesc faptul că era un individ sadic, care chinuia animale și servitorii.[1]
Din cauza agravării instabilității psihice, Carlos a fost închis de către tatăl său la începutul anului 1568, murind după o jumătate de an de carceră. Soarta lui a devenit subiect pentru Legenda Neagră și a inspirat o piesă de teatru scrisă de Friedrich Schiller (drama Don Carlos) și o operă de Giuseppe Verdi (intitulată tot Don Carlos).
Carlos
Prinț de Asturia
Don Carlos Spanien.jpg
Portret de Alonso Sánchez Coello, c. 1558.
Date personale
Născut8 iulie 1545
ValladolidSpania
Decedat (23 de ani)
El Escorial
ÎnmormântatPanteón de Infantes[*] Modificați la Wikidata
PărințiFilip al II-lea al Spaniei
Maria Manuela, Prințesă de Portugalia Modificați la Wikidata
Frați și suroriCatalina Micaela de Austria
Isabella Clara Eugenia a Spaniei
Diego, Prince of Asturias[*]
Ferdinand, Prince of Asturias[*]
Filip al III-lea al Spaniei
Infante Carlos Lorenzo of Spain[*]
Infanta Maria of Spain (1580-1583)[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
OcupațiePrinț moștenitor Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriprincipe al Asturiilor[*]
Familie nobiliarăCasa de Habsburg
Duce de Montblanc[
·         1593Artemisia Gentileschi, pictor italian (d. 1651)
·         1621: Jean de La Fontaine (n. 8 iulie 1621Château-ThierryFranța – d. 13 aprilie 1695Paris) a fost un poetdramaturg și prozator francez. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Jean de La Fontaine a fost membru al Academiei Franceze.
La Fontaine s-a născut la Château-Thierry, în Champagne, la 8 iulie 1621. Tatăl său a fost Charles de La Fontaine, maestru de vânătoare și pădurar al ducatului de Château-Thierry, iar mama sa a fost Françoise Pidoux. Familia sa făcea parte din pătura superioară a clasei de mijloc provinciale; chiar dacă nu făcea parte din nobilime, tatăl său era înstărit.[12]
Jean, cel mai mare copil, a fost educat la colegiul din orașul Reims. În luna mai 1641 a intrat la Oratoriu, iar în luna octombrie a aceluiași an la Seminarul din Saint-Magloire. Dar, după o perioadă relativ scurtă, mai exact în 1642 și-a dat seama că și-a greșit vocația și a început să studieze dreptul.
La Paris, în paralel cu studiile de drept, La Fontaine frecventează un cerc literar, denumit La Table Ronde („Masa rotundă”), alcătuit din tineri poeți ai acelei epoci, printre care: Pellisson, François Maucroix, François Charpentier, Tallemant des Réaux și Antoine de Rambouillet de La Sablière (care ulterior s-a căsătorit cu Marguerite Hessein, viitoarea protectoare a lui La Fontaine).[13]
În 1647 tatăl său îi aranjează o căsătorie de conveniență cu Marie Héricart, în vârstă de doar 14 ani, fiica lui Louis Héricart, „locotenent civil și penal” al domeniului La Ferté-Milon. Tânăra soție a adus o zestre de 20.000 de livre. Contractul de căsătorie a fost semnat în acest oraș (în apropiere de Chateau-Thierry) la 10 noiembrie 1647. Jean de La Fontaine și soția sa au avut un singur fiu, Charles. La Fontaine o părăsește însă pe soția sa și se întoarce la Paris, unde frecventează societatea mondenă și libertină a acelei perioade.
La Fontaine obține în 1649, diploma de avocat pentru baroul parizian (Cour du Parlement de Paris).
Debutul lui Jean de La Fontaine în literatură s-a petrecut la 17 august 1654, prin publicarea unei comedii în cinci acte: L’Eunuque („Eunucul”), o prelucrare după Terențiu, care nu a avut însă succes.[13]
În 1657 La Fontaine scrisese versuri dedicate lui Nicolas FouquetSurintendant des Finances (ministru de finanțe), unul dintre cei mai influenți curteni ai regelui Ludovic al XIV-lea. Fouquet s-a arătat interesat de autorul versurilor respective, iar în 1659 La Fontaine a ajuns în anturajul acestuia, fiind introdus de către Jacques Jannart, o rudă a soției sale. În acea perioadă Fouquet era un adevărat „Mecena” pentru poeții francezi, astfel că în curând La Fontaine a primit o pensie de 1000 de livre, în schimbul căreia se obliga să scrie o serie de poeme de circumstanță în termenii prevăzuți în contract. Tot lui Fouquet i-a dedicat și poemul epic Adonis, o prelucrare după Publius Ovidius Naso. De asemenea, La Fontaine a scris o operă literară compozită (în proză și în versuri), intitulată Le Songe de Vaux, în cinstea domeniului și a noului castel de la Vaux a patronului său; opera nu a mai fost însă tipărită deoarece Fouquet a fost arestat din ordinul lui Ludovic al XIV-lea la 5 septembrie 1661.
Totuși, în martie 1662 este tipărită clandestin elegia Elégie aux Nymphes de Vaux, o parte din Le Songe de Vaux. A fost un act de curaj din partea lui La Fontaine să-și exprime în acest mod sentimentele de gratitudine față de protectorul său Fouquet, în situația în care acesta căzuse în dizgrația regelui și fusese aruncat în închisoare.[13]
La Fontaine și-a găsit un nou protector în ducele de Bouillon, suzeran al domeniului Château Thierry. Mai ales ducesa de Bouillon, Marie Anne Mancini, cea mai tânără dintre nepoatele cardinalului Mazarin (prim-ministru al Franței din 1642 până la moartea sa în 1661), l-a protejat pe La Fontaine.
În ianuarie 1663 Jean de La Fontaine scrie Ode au Roi („Odă regelui”), prin care, în mod subtil, cere clemență pentru nefericitul Fouquet. Prin aceasta, nu reușește însă decât să-și atragă antipatia lui Jean-Baptiste Colbert, noul favorit al regelui.

Jean de La Fontaine
(pictură de Hyacinthe Rigaud, 1690)
În 1664 îi apare primul volum de o reală importanță: Contes („Povestiri”), cu care intră în atenția contemporanilor săi.
La 8 iulie 1664 Jean de La Fontaine a fost înnobilat, primind un Brevet de Gentilhomme („brevet de gentilom”); el a intrat oficial în serviciul ducesei de Orléans, Marguerite de Lorraine, care era mama ducelui de Bouillon, protectorul său. La palatul „Luxembourg” din Paris, reședința ducesei de Orléans, La Fontaine îi cunoaște, printre alții, pe La Rochefoulcauld, pe Madame de Sévigné și pe Madame de La Fayette, personalități celebre ale literaturii franceze.
Tot în același an, la 10 decembrie, tipărește două povestiri prelucrate după Boccaccio și Ariosto. Din acest motiv s-a iscat o dispută în cercurile literare, cu referire la libertatea pe care povestitorul poate să o aibă în raport cu modelul de la care a pornit. Într-un eseu (La Dissertation sur Joconde), Nicolas Boileau a tranșat acestă dezbatere în favoarea lui La Fontaine.[13]
În 1665 și 1666 îi apar două volume de povești și povestiri în versuri (Contes et Nouvelles en vers).
La 31 martie 1668 este tipărit volumul Fables choisies („Fabule alese”), dedicat lui Ludovic, Delfinul Franței, fiul cel mare și moștenitor al regelui Ludovic al XIV-lea. În prefață, La Fontaine explica: Je me sers d'animaux pour instruire les hommes(„folosesc animalele pentru a-i învăța pe oameni”).
La Fontaine publică în 1669 Les Amours de Psyché et de Cupidon. Această carte suscită o relativă neînțelegere, datorită stilului său neconvențional, care contravenea principiilor de bază ale esteticii clasice, fiind un amestec de proză, versuri, povestiri mitologice și conversații literare. Romanul îi pune în scenă și pe „cei patru amici”, reprezentați prin MolièreBoileauRacine și La Fontaine însuși.
La 20 decembrie 1670 este publicată la Port Royal Recueil de Poésies Chrétiennes („Culegere de poezii creștine”), dedicate Prințului de Conti, la care a colaborat și La Fontaine.[13]
Odată cu moartea ducesei de Orléans (1672), La Fontaine a pierdut mult din punct de vedere al situației sale materiale. Din fericire pentru el, și-a găsit o nouă protectoare: Marguerite de La Sablière, în casa căreia l-a cunoscut, printre alții, pe Charles Perrault
La 17 februarie 1673 a murit Molière; La Fontaine, care îi fusese prieten, a publicat un elogiu în memoria acestuia.
Având și protecția Marchizei de Montespan (metresa regelui Ludovic al XIV-lea), La Fontaine încearcă să se lanseze în lumea operei scriind un libret pentru Jean-Baptiste Lully. Acesta însă nu duce până la capăt proiectul, iar La Fontaine, furios, scrie un poem-satiră împotriva lui Lully întitulat Le Florentin (Lully fiind originar din Florența). Publică, de asemenea, o altă culegere de povestiri licențioase Nouveaux Contes.
În 1678 și 1679 îi apar patru noi volume de Fables choisies („Fabule alese”), dedicate Marchizei de Montespan
În martie 1688, Madame de la Sablière, protectoarea lui Jean de La Fontaine, fiind grav bolnavă, abandonează reședința ei oficială din strada Saint Honoré, dar îi lasă în folosință lui La Fontaine o casă mai mică, anexă a palatului.[12]
În 1689 La Fontaine scrie fabula Le Milan, le Roi et le Chasseur („Șoimul, regele și vânătorul”) dedicată Prințului de Conti, cu ocazia căsătoriei acestuia. După aceasta el devine un apropiat al prințului și al familiei Vendôme.
În 1690 publică în Le Mercure Galant trei fabule inedite. La 28 noiembrie 1691 Opera Franceză pune în scenă Orphée(„Orfeu”), o tragedie lirică de La Fontaine.
La sfârșitul anului 1692, starea sănătății lui La Fontaine se înrăutățește; probabil din cauza tuberculozei netratate. La 6 ianuarie 1693 a murit protectoarea sa, Madame de la Sablière. La Fontaine traduce în franceză Dies Irae, pe care o citește în fața Academiei Franceze la ședința solemnă ce a avut loc cu ocazia primirii în rândurile academicienilor a lui Jean de La Bruyère.
Jean de La Fontaine a murit la 13 martie 1695. Era în vârstă de 74 de ani. A fost înhumat alături de Molière, care murise mai înainte cu douăzeci și doi de ani. Ulterior, (în 1817) rămășițele acestor două genii ale Franței au fost mutate la cimitirul Père Lachaise, mormintele lor fiind alăturate și acolo
Jean de La Fontaine s-a impus în literatura universală prin fabulele sale, publicate în 12 cărți, în perioada 1668-1694. Fiind inspirat de anticii Esop și Fedru, precum și de tradițiile populare, și înzestrat cu un talent deosebit, el a depășit caracterul unilateral didactic al vechilor fabule, transformându-le în adevărate opere de artă.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.
Un alt merit al lui La Fontaine constă în lirismul care străbate fabulele sale, prin aceasta deosebindu-se de aproape toți scriitorii clasici francezi. Fabulele au fost scrise în limba vie a poporului. La Fontaine este inițiatorul versului liber în literatura franceză.
Fabulele lui La Fontaine au fost traduse în foarte multe limbi; acest fapt a influențat dezvoltarea ulterioară a acestei specii literare, inclusiv a fabulei românești prin Ion Heliade-RădulescuAlexandru Donici, dar mai ales prin Grigore Alexandrescu.

Fabule celebre

  • La Cigale et la Fourmi („Greierele și furnica”)
  • Le Corbeau et le Renard („Corbul și vulpea”)
  • Le Loup et l'Agneau („Lupul și mielul”)
  • Le Renard et la Cigogne („Vulpea și barza”)

Lucrări publicate (în ordine cronologică)

  • 1654 - L’Eunuque („Eunucul”, o prelucrare după Terențiu)
  • 1658 - Epître à l'Abbesse de Mouzon - Adonis
  • 1659 - Le Songe de Vaux
  • 1659-1661 - 26 poezii dedicate lui Fouquet
  • 1660 - Les Rieurs du Beau Richard
  • 1661 - Primele fabule (Fables)
  • 1662 - Elégie aux Nymphes de Vaux
  • 1663 - Ode au Roi („Odă regelui”); Relation d'un Voyage de Paris en Limousin
  • 1664 - Primele două povestiri: Joconde și Le cocu battu et content
  • 1665 - Contes et Nouvelles en vers („Povestiri și nuvele în versuri”)
  • 1666 - Contes et Nouvelles en vers (partea a doua)
  • 1667 - Trei povestiri: Les frères de CatalogneL'Ermite și Mazet de Lamporechio
  • 1668 - Fables choisies mises en vers („Fabule alese”)
  • 1669 - Les Amours de Psyché et Cupidon
  • 1670 - Recueil de poésies chrétiennes et diverses („Culegere de poezii creștine și diverse”)
  • 1671 - Contes et Nouvelles en vers (partea a treia)
  • 1673 - Poème de la Captivité de Saint Malc
  • 1674 - Daphné - Les Nouveaux contes
  • 1675 - Le Florentin („Florentinul”)
  • 1678-1679 - A doua culegere de fabule (Fables, livres VII à XI)
  • 1682 - Poème du QuinquinaBelphégorLa Matronne d'EphèseGalaté
  • 1683 - Le rendez-vous („Întâlnirea”, piesă de teatru pierdută); Achille
  • 1684 - Discours à Madame de la Sablière
  • 1685 - Publică 11 noi fabule și 5 noi povestiri
  • 1687 - Epître à Huet („Scrisoare către Huet”)
  • 1689 - Le Milan, le Roi et le Chasseur („Șoimul, regele și vânătorul”)
  • 1690 - Les Compagnons d'Ulysse („Însoțitorii lui Ulise”)
  • 1691 - AstréeLes Deux ChèvresLe Thésauriseur et le Singe
  • 1692 - La Ligue des rats („Liga șobolanilor”)
  • 1693 - A treia culegere de fabule (Fables, livre XII)
·         1766Dominique Jean Larrey, medic francez (d. 1842)
* 1786: Karl Ludwig Friedrich, Mare Duce de Baden (n. KarlsruheGermania – d. , RastattGermania) a devenit Mare Duce de la 10 iunie 1811 și a condus ducatul până la moartea sa. Cea de a doua fiică a sa, Josephine (1813-1900), căsătorită în 1834 cu prințul Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost mama regelui Carol I al României.

Karl Ludwig Friedrich
Tatăl său a fost Karl Ludwig de Baden, moștenitorul Badenului, care a devenit mare ducat după dizolvarea Sfântului Impeiu Romanîn 1806. Mama lui a fost Amalie de Hesse-Darmstadt, fiica lui Ludovic al IX-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt.
Karl Ludwig Friedrich a fost cumnatul conducătorilor Bavariei, ai Rusiei și ai Suediei. Sora lui cea mare, Carolina de Baden, a fost soția lui Maximilian I de Bavaria; a doua soră mai mare, Louise de Baden, a fost soția împăratului Alexandru I al Rusiei și cea de-a treia, Frederica de Baden, a fost soția regelui Gustav al IV-lea al Suediei.
La vârsta de 15 ani, Karl a mers să-și viziteze surorile la curțile lor de la St. Petersburg și Stockholm. Era în drum spre casă împreună cu tatăl său când acesta a suferit un accident și a murit la 15 decembrie 1801. Karl a fost martor la accident.[3]
Datorită influenței puternice a Franței la curtea din Baden, Karl a fost forțat să se căsătorească cu Stéphanie de Beauharnais, fiica adoptivă a lui Napoleon I al Franței, la Paris la 8 aprilie 1806. Karl ar fi preferat mâna verișoarei sale, Prințesa Augusta de Bavaria. Abia peste 5 ani cuplul va avea un moștenitor.[3]
La început, mariajul nu a fost fericit, cuplul fiind imatur. În plus, Karl a fost influențat de unchiul său Ludovic cunoscut pentru excesele sale. Din punct de vedere politic, deși rudă cu țarul Rusiei și regele Suediei, el a fost un susținător al lui Napoleon.
Karl avea 25 de ani când i-a succedat bunicului său Karl Frederic, Mare Duce de Baden după decesul acestuia la 11 iunie 1811.
Congresul de la Viena (1814-1815) a confirmat posesiunile dobândite de bunicul său în timpul domniei lui Napoleon I. A refuzat să divorțeze de soția sa după căderea lui Napoleon. În 1818 a creat o nouă constituție. Victimă a exceselor sale, el a murit fără moștenitori pe linie masculină care să fi supraviețuit. A fost succedat de unchiul său, Ludovic I, Mare Duce de Baden (1763-1830).
Prințul Karl s-a căsătorit la Paris la 8 aprilie 1806 cu Stéphanie de Beauharnais (1789 – 1860), fiica lui Claude de Beauharnais. Cuplul a avut cinci copii:
Karl
Mare Duce de Baden
Grossherzog Karl von Baden 1811.jpg
Date personale
Nume la naștereKarl Ludwig Friedrich von Baden Modificați la Wikidata
Născut8 iulie 1786
Karlsruhe
Decedat (32 de ani)
Rastatt
ÎnmormântatSt. Michael Pforzheim[*] Modificați la Wikidata
PărințiCarl Ludovic de Baden
Amalia de Hesse-Darmstadt Modificați la Wikidata
Frați și suroriFrederica de Baden
Wilhelmine de Baden
Maria de Baden
Louise de Baden
Carolina de Baden
Amalie Christiane von Baden[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuStéphanie de Beauharnais
CopiiLuise Amelie Stephanie, Prințesă de Vasa
Josephine, Prințesă de Hohenzollern
Prințul Alexander
Marie, Ducesă de Hamilton
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Baden
Mare Duce de Baden
Domnie10 iunie 1811 – 8 decembrie 1818
PredecesorKarl Frederic
SuccesorLudovic I
·         1792Therese Charlotte Luise de Saxonia-Hildburghausen (Therese a Bavariei8 iulie 1792 - 26 octombrie 1854) a fost regină a Bavariei. Therese a fost fiica lui Frederic, Duce de Saxa-Altenburg și Ducesei Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz, fiica cea mare a lui Carol al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz.

Pantofii purtați de prințesa Tereza de Saxa-Hildburghausen la spectacolul "Scufiţa Roşie" la teatrul Hildburghausen, cca 1800, Muzeul Municipal Hildburghausen.
A fost botezată la 13 iulie 1792 și a primit numele împărătesei Maria Tereza a Austriei. Nașii ei au fost: bunica maternă, Friederike de Hesse-DarmstadtFrederica Charlotte a PrusieiContesa Caroline de ZweibrückenLouis I, Mare Duce de Baden și Frederick, Duce de York[1], iar slujba a fost oficiată de episcopul Franz Ludwig von Erthal.
Prințesa a fost crescută la Schloss Hildburghausen împreună cu frații ei: Charlotte, Joseph, Luise, Georg, Friedrich și Eduard în credința luterană. Theresa a fost instruită în muzica clasică, literatura germană și limba franceză. A primit lecții de pictură de la pictorul curții Carl August Keßler și lecții de pian de la Johann Peter Heuschkel și Carl Maria von Weber.[2]
În 1809 ea a fost una dintre posibilele mirese pentru Napoleon. La 12 octombrie 1810 la Munchen s-a căsătorit cu prințul moștenitor al Bavariei, Ludwig. Căsătoria a fost prima nuntă regală în Munchen din 1722. Festivitățile ocazionate de această căsătorie sunt la originea primului „Oktoberfest[3].
La 13 octombrie 1825, după decesul lui Maximilian I Iosif de Bavaria, Ludwig și Theresa au devenit regele și regina Bavariei. În timpul numeroaselor aventuri ale soțului ei, ea a suferit însă a tolerat infidelitățile regelui. Cu toate acestea, nu s-a abținut de la a-și demonstra dezaprobarea în mod discret, în 1831, ea a părăsit orașul în timpul uneia dintre aventurile lui și a plecat la Hildburghausen. Ea a respins strict asocierea cu amante.
Therese a fost o soție sensibilă, dedicată, fidelă. Ea a suferit când soțul ei a apărut în public ca un mare patron care își răsfață amanta regește. Pentru ziua ei de naștere, în 1847, Lola Montez a primit de la rege, pe lângă alte cadouri, o sumă de 40.000 de guldeni. Regina primea un venit anual de doar 12.000 de guldeni.[4]
Adesea Therese îl înlocuia pe Ludwig în special în timpul călătoriilor sale numeroase și avea o oarecare influență politică. Era foarte populară și a fost considerată că reprezenta regina, soția și mama ideală. În 1946 când a început aventura cu nepopulara Lola Montez toată simpatia populației s-a îndreptat spre regină.[5]
Therese a murit la 26 octombrie 1854, la vârsta de 62 de ani, de holeră, după ce a participat la Munchen, la un serviciu de mulțumire pentru sfârșitul epidemiei care a făcut 9000 de victime.
Therese și Ludwig au avut 9 copii:
Theresa de Saxa-Hildburghausen
Regină a Bavariei
Theresesahibubayern.JPG
Date personale
Nume la naștereTherese Charlotte Luise
Născută8 iulie 1792
Seidingstadt, Ducatul de Saxa-Hildburghausen
Decedată (62 de ani)
Munchen
ÎnmormântatăSt. Boniface’s Abbey[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiholeră Modificați la Wikidata
PărințiFrederic, Duce de Saxa-Altenburg
Ducesa Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz Modificați la Wikidata
Frați și suroriGeorg, Duce de Saxa-Altenburg
Joseph, Duce de Saxa-Altenburg
Prințul Eduard de Saxa-Altenburg
Friedrich von Sachsen-Altenburg[*]
Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen
Prințesa Louise de Saxa-Hildburghausen Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLudovic I al Bavariei
CopiiMaximilian al II-lea al Bavariei
Mathilde, Mare Ducesă de Hesse și de Rin
Otto, rege al Greciei
Prințesa Theodelinde a Bavariei
Luitpold, Prinț Regent al Bavariei
Arhiducesa Adelgunde de Austria-Este
Arhiducesa Hildegard de Austria
Prințesa Alexandra a Bavariei
Prințul Adalbert al Bavariei
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă[*]
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach
Casa de Saxa-Hildburghausen
* 1792: Joseph Bates (n. 8 iulie 1792 – d. 19 martie 1872) a fost un marinar și teolog adventist. El a fost fondatorul adventismului sabatarian.
Joseph Bates s-a născut în Rochester, Massachusetts, pe 8 iulie, 1792. Tatăl său, de asemenea, numit Joshep,[3] a fost voluntar în Războiul de independență, iar mama sa a fost fiica lui Barnaba Nye de tip Sandwich, Massachusetts. În 1793, familia lui Bates s-a mutat în New Bedford, Massachusetts, care va deveni localitatea Fairhaven în 1812. În iunie 1807, Bates a navigat ca băiat de cabină pe o navă nouă comandată de Elias Terry, numit Fanny, la Londra. Acesta a fost începutul carierei de marinar a lui Bates.[4]
În 1811, Bates a fost luat ca prizonier. După eliberare și-a continuat cariera, în cele din urmă devenind căpitan de vas. În timpul unei călătorii, el a citit o copie a Bibliei pe care soția lui i-a dat-o. De asemenea, el a fost un puternic susținător al abolirii sclaviei. În 1839, el a acceptat învățăturile lui William Miller care spunea că Isus vine în curând.
Bates a devenit cunoscut sub numele de „apostol al Sabatului” și a scris mai multe broșuri cu privire la acest subiect.[5]
Joseph Bates a fost un susținător puternic al lui James White și a darului profetic, despre care credea că s-a manifestat în viziunile primite de tânăra Ellen G. White.
Joseph Bates a murit pe 19 martie 1872 în Battle Creek, Michigan. El este îngropat în Poplar Hill Cemetery in Monterey, Michigan.
Joshep Bates
Joseph Bates (1865).jpg
* 1827: Petru al II-lea, Mare Duce de Oldenburg (germană Nikolaus Friedrich Peter8 iulie 182713 iunie 1900) a fost Mare Duce de Oldenburg din 1853 până în 1900.
Ducele Nikolaus Friedrich Petru a fost singurul fiu al lui Augustus, Mare Duce de Oldenburg și a celei de-a doua soții, Prințesa Ida de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym. S-a născut la 8 iulie 1827 la Oldenburg.[1]
La 10 februarie 1852, Petru s-a căsătorit cu verișoara sa de gradul doi, Elisabeta de Saxa-Altenburg.[2] Ea era a patra fiică a lui Joseph, Duce de Saxa-Altenburg și a Ducesei Amelia de Württemberg și sora reginei Maria a Hanovrei și a Marii Ducese Alexandra Iosifovna a Rusiei.
Au avut doi fii, Frederic Augustus (născut în 1852) și George (născut în 1855).
Petru i-a succedat tatălui său ca Mare Duce în 1853.[2] Petru a condus marele ducat care avea o populație de aproape 800.000.[2]
Familia lui Petru a avut legături cu familia imperială rusă (ambele erau descendenți ai lui Christian Albrecht de Holstein-Gottorp), astfel că el s-a aliat cu Rusia împotriva Austriei în timpul războiului din Crimeea. În timpul primului război Schleswig-Holstein, el a cerut o parte din teritoriile capturate de Prusia, dar a cedat în 1866 cererea sa asupra ducatelor.[1]În anul următor, el a creat un model compact militar cu Prusia, în care trupele sale au fost încorporate în Corpul Prințului Friedrich Karl al Prusiei în timpul războiului franco-prusac.[1]
În 1896, soția lui Elisabeta a murit.[3] Ea a murit la un an după nora lor, Elisabeta Anna.
După ce a suferit de probleme cardiace, medicii i-au recomandat lui Petru o călătorie lungă în străinătate.[4] A murit anul următor, la 13 iunie 1900 la reședința sa de vară de la Rastede.[1] A fost succedat ca Mare Duce de fiul său cel mare, Frederic Augustus.
Petru al II-lea
Mare Duce de Oldenburg
NicolaasFrederikPeter.jpg
Date personale
Nume la naștereNikolaus Friedrich Peter
Născut8 iulie 1827
Oldenburg
Decedat (72 de ani)
Rastede
PărințiAugustus, Mare Duce de Oldenburg
Princess Ida of Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAmalia de Oldenburg
Anton Günther Friedrich Elimar Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElisabeta de Saxa-Altenburg
CopiiFrederic Augustus II
Ducele Georg Ludwig
CetățenieFlag of Germany (1867–1919).svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieLuteranism
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Holstein-Gottorp
Mare Duce de Oldenburg
Domnie27 februarie 1853–13 iunie 1900
PredecesorAugustus
SuccesorFrederic Augustus II
·         1830Marea Ducesă Alexandra Iosifovna a Rusiei (8 iulie 1830 – 6 iulie1911), născută Prințesa Alexandra Friederike Henriette de Saxa-Altenburg a fost a cincea fiică a Ducelui de Saxa-Altenburg, Joseph Georg Friedrich Ernst Karl și a Ameliei de Württemberg. S-a căsătorit cu Marele Duce Constantin Nikolaevici, al doilea fiu al Țarului Nicolae I al Rusiei, la 11 septembrie 1848.

Portret al Alexandrei de Joseph Karl Stieler.
În vara anului 1846, Alexandra l-a întâlnit pe Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusieiatunci când el a vizitat Altenburg. Marele Duce Constantin era al doilea fiu al Țarului Nicolae I al Rusiei și al Țarinei Alexandra Feodorovnanăscută Prințesa Charlotte a Prusiei.
Constantin a stat câteva zile la castelul tatălui Alexandrei. Vizita lui acolo a fost aranjată de mătușa Alexandrei, Marea Ducesă Elena Pavlovna, care se născuse Prințesa Charlotte de Württemberg. Elena și mama Alexandrei erau descendente ale lui Frederick al II-lea Eugene, Duce de Württemberg. Marea Ducesă Elena era căsătorită cu Marele Duce Mihail Pavlovici, fratele mai mic al Țarului Nicolae I. Elena Pavlovna era deci mătușa lui Constantin prin căsătorie și mătușa Alexandrei prin naștere. Ea avea o puternică influență asupra lui Constantin, care îi admira inteligența și opiniile progresive. Elenei îi plăcea literatura și muzica, a fondat Conservatorul din Sankt Petersburgiar tânărul Constantin își petrecea timpul adesea în casa și în salonul mătușii sale din Sankt Petersburg.
Constantin era intelectual și liberal, în timp ce Alexandra era conservatoare și mai degrabă înalt spiritualizată. Deși temperamente lor erau diferite, ambii aveau în comun interesul față de muzică și le plăcea să cânte în duet la pian. Constantin era captivat de frumusețea Alexandrei: era înaltă, subțire și atractivă. Curând era nerăbdător să se căsătorească cu ea "Nu știu ce se întâmplă cu mine. Este ca și cum aș fi o persoană complet nouă. Un singur gând am, o sigură imagine îmi umple ochii: pentru totdeauna, ea și numai ea, îngerul meu, universul meu. Chiar cred că sunt îndrăgostit, altfel ce-ar însemna asta? O cunosc doar de câteva ore și sunt îndrăgostit până peste urechi".[1]
Alexandra avea șaisprezece ani iar Constantin nouăsprezece; s-au logodit însă au trebuit să aștepte mai mult de doi ani înainte să se căsătorească.
Alexandra a ajuns în Rusia la 12 octombrie 1847 și a fost întâmpinată de fanfară și de o sărbătoare populară, cu mulțimi care jubilau și care se înghesuiau pe străzi și la balcoane. Se spunea că Alexandra semăna mult cu sora logodnicului ei, Marea Ducesă Alexandra Nicolaevna, care murise la o naștere, lucru care a umplut-o de lacrimi pe soacra sa la prima lor întâlnire.
În februarie 1848, Alexandra s-a convertit la ortodoxism și a luat numele de Marea Ducesă Alexandra Iosifovna, care reflecta numele tatălui ei Joseph. Alexandra și Constantin s-au căsătorit la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, la 11 septembrie 1848. Constantin a primit ca dar de nuntă de la părinții săi palatul Marble. Strelna di Golful Finlandei, pe care Constantin o moștenise la vârsta de patru ani, a devenit reședința de la țară a cuplului. Marii Ducese Alexandra Iosifovna i-a plăcut să se ocupe de grădina de la Strelna, a fondat o școală în grădină, unde preda chiar ea. Tot în grădină erau jucării educative pentru copii: un catarg din lemn, o trambulină pentru gimnastică și o replică a unei cabine dintr-una din fregatele lui Constantin.
La un an după căsătorie Constantin a moștenit de la unchiul său Marele Duce Mihail Pavlovici, palatul Pavlovsk situat la 19 mile sud de Sankt Petersburg. Mai târziu, Alexandra și Constantin au primit palatul din Oreanda din Crimeea, care inițial a fost construit de Țarina Alexandra Feodorovna și lăsat celui de-al doilea fiu.
Constantin și Alexandra au avut 6 copii:


Marea Ducesă Alexandra Iosifovna, 1888
În 1867, fiica cea mare a Alexandrei, Olga, s-a căsătorit cu regele George I al Greciei. Avea numai șaisprezece ani iar inițial, Constantin a fost împotriva ca ea să se căsătorească atât de tânără. În iulie 1868, s-a născut primul copil al Olgăi și a fost numit Constantin după bunicul său. Începutul familiei fiicei lor a coincis cu începutul destrămării mariajului Alexandrei și a lui Constantin.
La sfârșitul anului 1860, Constantin a început o aventură extraconjugală și a avut o fiică nelegitimă, Marie Condousso. Curând după nașterea Mariei, Constantin a început o nouă relație cu o tânără dansatoare de la Conservatorul din Sankt Petersburg, Anna Vasilievna Kuznețova, cu care a avut cinci copii.
În 1874, s-a descoperit că fiul cel mai mare al Alexandrei, Marele Duce Nicolae Constantinovici, care trăia o viață dezordonată și avea idei revoluționare, a furat trei diamante valoroase de la o icoană din dormitorul mamei sale în complicitate cu amanta sa, o curtezană americană. A fost găsit vinovat, declarat nebun și exilat pe viață în Asia Centrală. Cinci ani mai târziu, în 1879, cel mai mic fiu al Alexandrei, Viaceslav, a murit în mod neașteptat de o hemoragie cerebrală.
La începutul lui august 1889, Constantin a suferit un accident vascular cerebral sever care i-a paralizat piciorul stâng și l-a făcut să-și piardă capacitatea de a vorbi [2]. Invalid, Constantin a rămas în îngrijirea soției legale care s-a putut răzbuna pe infidelitățile și umilințele din trecut.
Când Constantin a murit în ianuarie 1892, Alexandra a aranjat pentru amanta soțului ei Anna să viziteze Pavlovsk și să se roage la patul lui Constantin.
Alexandra a murit la 6 iulie 1911 la Sankt Petersburg și a fost înmormântată la catedrala Petru și Pavel.
Alexandra de Saxa-Altenburg
Marea Ducesă Alexandra Iosifovna a Rusiei
Grand Duchess Alexandra Iosifovna.jpg
Marea Ducesă Alexandra, pictură de Franz Xaver Winterhalter, c. 1850
Date personale
Născută8 iulie 1830
Altenburg
Decedată (80 de ani)
St. PetersburgRusia
ÎnmormântatăGrand Ducal Burial Vault[*] Modificați la Wikidata
PărințiJoseph, Duce de Saxa-Altenburg
Ducesa Amelia de Württemberg Modificați la Wikidata
Frați și suroriMaria de Saxa-Altenburg
Elisabeta de Saxa-Altenburg
Therese von Sachsen-Altenburg[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMarele Duce Constantin Nikolaevici
CopiiMarele Duce Nikolai Constantinovici
Olga, regină a Greciei
Vera, Ducesă de Württemberg
Marele Duce Constantin Constantinovici
Marele Duce Dimitri Constantinovici
Marele Duce Viaceslav Constantinovici
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religieluteranism
creștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieconsort[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriducesă[*]
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Wettin (prin naștere)
Casa Romanov (prin căsătorie)
·         1831John Styth Pemberton, farmacist englez care a inventat băutura Coca-Cola (d. 1888)
·         1838: S-a născut contele german Ferdinand von Zeppelin, inventatorul dirijabilului (m. 8 martie 1917). Ferdinand von Zeppelin (n. 8 iulie 1838 – d. 8 martie 1917) a fost constructorul german al dirijabilului. În 1900, cu motorul pregătit de el, a efectuat primul zbor cu un dirijabil rigid cu structură metalică.
·         1839: S-a nascut John D. Rockefeller, om de afaceri, filantrop american; (d. 1937). John D. Rockefeller (n. 8 iulie 1839 – d. 23 mai 1937) a fost un industriaș și filantrop american. El a fost fondatorul Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului și a fost primul mare trust de afaceri din SUA. Standard Oil a început ca un parteneriat în Ohio format de John D. Rockefeller, fratele său, William Rockefeller, Henry Flagler, Jabez Bostwick, chimistul Samuel Andrews și Stephen V. Harkness. În același timp în care kerosenul și benzina au devenit importante, bogăția lui Rockefeller a crescut, el devenind cel mai bogat om din lume și primul american care a avut mai mult de un miliard de dolari. Ajustând averea sa în funcție de inflație, el este adesea considerat ca fiind cea mai bogată persoană din istorie.
Rockefeller a fost al doilea din cei șase copii nǎscuți în RichfordNew York, ai lui William Avery Rockefeller ( 1810 – 1906) și Eliza (Davison; 1813 – 1889).Genealogii susțin ca a avut ca strămoși francezi hugenoți care au fugit în Germania în secolul XVII. Tatǎl sǎu a fost mai întâi tâmplar, apoi comis-voiajor, care se proclama el însuși ca fiind "medic botanic " și vindea elixiruri.Localnicii îl numeau "Big Bill" sau "Devil Bill".El a fost un dușman jurat al moralității convenționale, care a optat pentru o existența sa de vagabond.Trecea foarte rar pe acasa. De-a lungul vieții sale, William Avery Rockefeller și-a câștigat reputația mai mult prin afaceri oarecum dubioase decât prin munca productivă.
Eliza, o gospodină și baptista devotata, s-a luptat pentru a menține o aparență de stabilitate la domiciliu, William fiind frecvent plecat pentru perioade lungi de timp. Tânărul Rockefeller a contribuit la menținerea gospodăriei și a câștigat bani din creșterea curcanilor, vânzarea de cartofi și bomboane și din creditarea cu sume mici a vecinilor.
Familia sa s-a mutat la Moravia, New York, și în 1851, la Owego, unde el a urmat cursurile la Academia Owego.În 1853, familia sa s-a mutat la Strongsville, o suburbie din ClevelandOhio. Rockefeller a fǎcut cursuri la Cleveland's Central High School și a studiat contabilitatea 10 saptamani la Folsom's Commercial College.

În ciuda absenței tatălui și mutărilor frecvente, tânǎrul Rockefeller a fost un bǎiat bine educat, serios și studios.Contemporanii săi l-au descris ca fiind rezervat, serios, religios, metodic și discret.Iși susținea dezbaterile excelent, de asemenea, iubea muzica și visa sǎ-și faca o cariera, sǎ faca o avere de 100 000 $ și sǎ trǎiasca pânǎ la 100 de ani.
În 1855, la vârsta de 16 ani, a găsit de lucru ca funcționar la o firmă de comisie din Cleveland, unde a cumpărat, vândut și livrat cereale, cărbune și alte mărfuri. El a considerat pe 26 septembrie cǎ este ziua în care și-a început poziția și a intrat în lumea afacerilor, atât de semnificativa încât, ca adult a comemorat această zi ca pe o sărbătoare anuală. În 1859, Rockefeller și un partener de-al sǎu,Maurice B. Clark si-au stabilit propria lor firmă comision. În același an, prima rezerva de petrol din America a fost forată în Titusville, Pennsylvania. În 1863, Rockefeller și mai mulți parteneri au intrat în noua industrie a petrolului în plină expansiune, pentru a investi într-o rafinărie din Cleveland. În 1864, Rockefeller s-a căsătorit cu Laura Celestia "Cettie" Spelman (1839-1915), un nativ din Ohio al cărui tată a fost un negustor prosper, politician și abolitionist activ în Underground Railroad. (Laura Rockefeller a devenit omonim cu Spelman College, Colegiul istoric de femei de culoare în AtlantaGeorgia, unde soțul ei a finanțat-o.) Familia Rockefeller a avut patru fiice (dintre care trei au supraviețuit până la maturitate), și un fiu.
Copii:
  • Elizabeth Rockefeller (1866–1906)
  • Alice Rockefeller (July 14, 1869–August 20, 1870)
  • Alta Rockefeller (1871–1962)
  • Edith Rockefeller (1872–1932)
  • John Davison Rockefeller, Jr. (1874–1960)
John D. Rockefeller
John D. Rockefeller 1917 painting.jpg
* 1846: Prințesa Marie Adelheid Amalie Clotilde de Saxa-Coburg și Gotha, (germană Marie Adelheid Amalie Clotilde, Prinzessin von Sachsen-Coburg und Gotha, Herzogin zu Sachsen8 iulie 1846 – 3 iunie 1927) a fost prințesă a Casei de Saxa-Coburg și Gotha prin naștere și Arhiducesă de Austria prin căsătoria cu Arhiducele Joseph Karl de Austria.

Clotilde de Saxa-Coburg și Gotha
La 12 mai 1864, la Coburg, Prințesa Clotilde s-a căsătorit cu Arhiducele Joseph Karl de Austria(1833-1905), fiul cel mic al Arhiducele Joseph, Palatin al Ungariei și a soției acestuia, Ducesa Maria Dorothea de Württemberg. Cuplul a avut șapte copii:
Prințesa Clotilde de Saxa-Coburg și Gotha
Arhiducesă și Prințesă Clotilde de Austria; Prințesă Clotilde a Ungariei, Boemiei și Toscanei
Princess Clotilde of Saxe-Coburg and Gotha, Archduchess of Austria.jpg
Date personale
Nume la naștereMarie Adelheid Amalie Clotilde
Născută8 iulie 1846
Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Franța
Decedată (80 de ani)
Alcsút, Ungaria
ÎnmormântatăCastelul Buda Modificați la Wikidata
PărințiPrințul August de Saxa-Coburg și Gotha
Clementine de Orléans Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Amalie de Saxa-Coburg și Gotha
Ludwig August de Saxa-Coburg-Kohary
Ferdinand I al Bulgariei
Prințul Philipp de Saxa-Coburg și Gotha Modificați la Wikidata
Căsătorită cuArhiducele Joseph Karl de Austria
CopiiArhiducesa Elisabeta Clementina
Arhiducesa Maria Dorothea
Arhiducesa Margareta Clementina
Arhiducele Joseph August
Arhiducele László Philipp
Arhiducesa Elisabeth Henriette
Arhiducesa Klothilde Maria
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Saxa-Coburg și Gotha
Casa de Habsburg-Lorena
* 1867: Käthe Kollwitz (născută Schmidt; n. 8 iulie 1867Königsberg, Prusia - d. 22 aprilie 1945Moritzburglandul Saxonia) a fost o graficianăpictoriță și sculptoriță germană care se numără printre cele mai cunoscute artiste plastice din secolul al XX-lea.
Fiul ei Peter a căzut pe frontul din Flandra în Primul Război Mondial. Monumentul „Părinți îndoliați”, amplasat în cimitirul eroilor din Vladslo, a fost realizat de Käthe Kollwitz în memoria fiului ei, căzut acolo. Experiența războiului a făcut-o să se alăture curentului pacifist.
Monumentul Neue Wache din Berlin are ca piesă centrală sculptura „Mamă cu fiul ei mort” de Käthe Kollwitz.
Käthe Kollwitz
DBP 1954 200 Kollwitz.jpg
* 1882: Alexandru Nicolescu (n. 8 iulie 1882Tulgheșcomitatul Ciuc - d. 5 iunie 1941Blaj) a fost un arhiepiscop și mitropolit român, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma între anii 1936-1941.Alexandru Nicolescu s-a născut la Tulgheș, în comitatul Ciuc, în prezent județul Harghita, la 8 iulie 1882.[1]
A studiat la ReghinBlaj, iar în anii 1898 - 1904 a studiat la Roma, la Colegiul de Propaganda Fide, unde și-a luat doctoratul în teologie și filosofie. A revenit la Blaj, după care, a fost trimis misionar în America de Nord. A fost profesor de teologie morală la Academia Teologică din Blaj, precum și canonic în Capitulul arhieparhial.[1]
În timpul Primului Război Mondial a refuzat să semneze Declarația de loialitate față de Austro-Ungaria, pentru care a fost considerat de autorități trădător.[1]
La 1 decembrie 1918 a fost delegat din partea plășii Aiud în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România.[2]:p. 77[3]
În 1919 a fost trimis misionar bisericesc și politic la Conferința de Pace de la Paris, cu această ocazie, a avut contribuții majore la trasarea actualelor frontiere din vest ale României, cunoscând bine engleza, franceza și italiana.[4]
Boala, declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, în august 1939, precum și pierderea Ardealului de Nord, în vara lui 1940, i-au grăbit sfârșitul vieții.[5] A decedat la 5 iunie 1941 (era joia dinaintea Rusaliilor), cu puțin înainte de declanșarea Războiului din Răsărit, la 22 iunie. Ca urmare a decesului mitropolitului Vasile Suciu, episcopul Alexandru Nicolescu a fost ales mitropolit al Bisericii Române Unite, cu sediul la Blaj, în sinodul electoral din 7 mai 1935, clasându-se pe primul loc, cu 48 de voturi.[5] A fost instalat la 19 aprilie 1936, în funcția de mitropolit
Începând cu 20 august 1940 a fost membru în Consiliul de Coroană. Când a fost chemat, în calitate de membru al Consiliului de Coroană, în problema Dictatului de la Viena, a refuzat să semneze cedarea nordului Transilvaniei către Ungaria horthystă.
Alexandru Nicolescu
Alexandru Nicolescu.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
TulgheșTulgheșHarghitaAustro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani) Modificați la Wikidata
BlajRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Română Unită cu Roma Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
MapRegionsRomania.png Delegat titular la
Marea Adunare Națională de la Alba Iulia
·         1886Hans Leicht, jurist și om politic din Transilvania (d. 1937)
* 1887: Raymundus Joannes de Kremer / Raymond Marie De Kremer (n. 8 iulie 1887 - d. 17 septembrie 1964 la Gent / Gand) este un scriitor belgian bilingv. A scris în franceză sub pseudonimul Jean Ray și în neerlandeză sub pseudonimul John Flanders. S-a consacrat îndeosebi literaturii fantastice.

Vedere din centrul orașului Gent / Gand
Raymundus Joannes de Kremer / Raymond Marie De Kremer / Jean Ray / John Flanders s-a născut la 8 iulie 1887, la Gent / Gand, în Flandra de Est, unde și-a făcut studiile.
Potrivit legendei, pe care a răspândit-o el însuși, în câteva interviuri[2], el s-ar fi angajat ca marinar și ar fi făcut ocolul lumii, participând la contrabanda de alcool, în timpul prohibiției din Statele Unite ale Americii.
În 1925, publică Les contes du Whisky, prima sa culegere de nuvele. În 1927, este condamnat pentru « abuz de încredere ». Va face doi ani de închisoare și se va simți izolat și părăsit de familie și de prieteni. Va începe o colaborare mai mult sau mai puțin anonimă cu mai multe ziare și reviste. Astfel, își va crea pseudonimul de John Flanders, în 1928. Iese din închisoare în februarie 1929.
În 1932, îi apare cea de-a doua culegere de nuvele, La croisière des ombres, care nu va avea niciun succes. Ne putem gândi că acest eșec este rezultatul mediatizării în jurul numelui său în 1927.
Raymundus Joannes de Kremer / Raymond Marie De Kremer
John Flanders gedenkplaat Rooigemlaan 539 Gent.png
·         1890Walter Hasenclever, scriitor german (d. 1940)
·         1891Constantin Motaș, biolog, ecolog și hidrobiolog român, membru al Academiei Române (d. 1980)
S-a născut la Vaslui, la 8 iulie 1891. Pǎrinții murind de tineri, a fost crescut de unchiul său Ioan N. Motaș. A urmat școala primară și două clase gimnaziale în orașul natal, apoi și-a continuat studiile la Liceul Național din Iași, trecându-și examenul de bacalaureat în 1911. În același an devine student la Facultatea de Științe din Iași, secția Științe Naturale, unde a fost îndrumat de o pleiadă de remarcabile cadre didactice, printre care s-au numărat: Paul BujorIon BorceaIon SimionescuMihail D. DavidAl. PopoviciPetre Bogdan și alții. După trecerea examenului de licență în anul 1915 își începe cariera didactică universitară ca asistent la Laboratorul de Zoologie al Universității ieșene de sub conducerea profesorului Ion Borcea.
A făcut studii de specializare la Institutul de Zoologie al Universității din Basel (Elveția) și la Universitatea din Grenoble(Franța), unde absolvă, în 1926, secțiile de Piscicultură și Hidrobiologie aplicată.[1]

În 1928, își trece doctoratul la Universitatea din Grenoble cu teza Contribution à la connaissance des Hydracariens français et particulièrement du sud-est de la France.
Reîntors în țară, devine șef de lucrări (1929), docent (1930), conferențiar de zoologie aplicată (1932), profesor agregat de zoologie aplicată și entomologie (1932) și, din 1937, profesor titular la Catedra de Zoologie Descriptivă a Facultății de Științe din Iași.
Concomitent, între anii 1930-1936, a fost conferențiar și apoi profesor de Zoologie Aplicată și Entomologie la Facultatea de Agronomie a Universității din Iași, unde a ținut primul curs de hidrobiologie și piscicultură din țara noastră.
A funcționat la Iași timp de 25 de ani, până în 1940, când s-a transferat la Catedra de Zoologie a Facultății de Științe Naturale a Universității București, unde a lucrat până în 1956 când a fost arestat de regimul comunist.
În perioada 1936-1940 a condus Muzeul de Istorie Naturală din Iași și Stațiunea Zoologică Marină de la Agigea, contribuind din plin la organizarea și dezvoltarea acestor instituții științifice. Despre activitatea profesorului Motaș în Iași, academicianul Traian Săvulescu scria:
„…Trecerea sa prin laboratoarele de zoologie ale Facultății de Agronomie și ale Facultății de Științe din Iași, precum și la conducerea Stațiunii Zoologice Agigea, a lăsat urme adânci și cu totul binefăcătoare pentru aceste instituții.”
Timp de mai mulți ani a condus Analele Științifice ale Universității din Iași și Revista Științifică „Vasile Adamachi, în paginile cărora a fost mereu prezent cu articole și studii de specialitate. A fost primul președinte al Comisei Monumentelor Naturii din Moldova (Iași, 1938), în care calitate a luptat pentru realizarea unor rezervații naturale în Moldova și la Agigea.
Aria preocupărilor sale științifice a cuprins un câmp larg de cercetare în numeroase domenii ale biologiei, zoologiei generale și aplicată, entomologie, acarologie, limnologie, hidrobiologie, freatobiologie, ecologie, biogeografie, biologie generală, istoria biologiei, muzeologie, ocrotirea naturii, pedagogie universitară și socială etc. Rod al activității sale științifice sunt cele peste 250 de lucrări, note, memorii, recenzii, publicate în periodice din țară și străinătate.
Academicianul Motaș a contribuit la dezvoltarea hidrobiologiei și limnologiei românești și a întemeiat o nouă știință: freatobiologia. A fost preocupat de problema apelor interioare și, mai ales a celor montane și a militat pentru punerea în valoare a apelor de munte pe baza limnologiei moderne și a cunoașterii factorilor biotici și abiotici favorizanți pentru repopularea lor.
În perioada cât a funcționat la București, profesorul Motaș a condus Stațiunea Zoologică Sinaia (din 1940), Muzeul de Istorie Naturală „Gr. Antipa” (din 1945), Universitatea București (prorector 1944-1945) și Institutul de Speologie „Emil Racoviță” (din 1956). A fost membru al colegiului redacțional al revistei internaționale Acarologia (Paris) și International Journal of Speleology.
În 1949 a fost arestat de regimul comunist dintr-un motiv politic: fiind în bune relații cu Titel Petrescu (lider al P.S.D.R), „incomodul” profesor universitar trebuia redus la tăcere. Lipsea doar pretextul. Și a venit și ziua când a fost găsit. În pauza unui curs, un asistent i-a solicitat să dea „un leu pentru Coreea”, aflată pe atunci în războiul nord contra sud. Profesorul l-a întrebat ironic: „Și de ce aș da?” „Pentru că așa a zis tovarășul Stalin” a replicat asistentul. „Cine, boul Apis?” i-a scăpat magistrului. A fost de ajuns ca peste noapte să fie ridicat. Șapte ani a îndurat închisorile comuniste, începând cu infernalul Aiud. Șapte ani în care și-a menținut condiția de intelectual și moralul predând colegilor de celulă lecții orale de biologie și recitindu-le din EminescuBaudelaire și alți poeți. A fost eliberat în urma presiunilor externe exercitate de zoologii și specialiștii în hidracarieni din Europa în frunte cu Karl O. Viets.
Pentru valoroasa sa contribuție științifică, profesorul Constantin Motaș a fost ales Membru al Academiei Române (1946), membru al Uniunii Internaționale de Limnologie Teoretică și Aplicată (1928), membru al Societății de Zoologie din Franța (1966), Membru al Muzeului de Istorie Naturală din Franța (1972), membru al secțiunii de pescuit a Organizației pentru Alimentație și Agricultură - FAO.
Academicianul Constantin Motaș a încetat din viață la 15 ianuarie 1980, în București, fiind înmormântat la cimitirul Bellu, în secțiunea rezervată membrilor Academiei Române
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române
Constantin Motaș
Date personale
Născut8 iulie 1891
VasluiRomânia
Decedat (88 de ani)
BucureștiRepublica Socialistă România
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
NaționalitateRomână
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăRomânia
DomeniuBiologieecologiehidrobiologie
Cunoscut pentruUnul din fondatorii freatobiologiei
SocietățiAcademia Română
Academia de Științe din România
·         1892 - S-a născut scriitorul britanic Richard Aldington (m.27.07.1962).
·         1895Igor Evghenievici Tamm, fizician sovietic, laureat al Premiului Nobel (d. 1971)
·         1900George Antheil, compozitor american (d. 1959)
·         1902 - S-a născut Alf Lombard, lingvist suedez de origine franceză, reputat specialist în limba şi literatura română, considerată de el cea mai importantă limbă romanică, membru al Academiei Române (“Le verbe roumaine”, 2 vol., 1955) (m.09.03.1996).
·         1903Carlo Zecchi, pianist, pedagog și dirijor (d. 1984)
·         1907Petre Abrudan, pictor român (d. 1979)
·         1910Achim Stoia, compozitor român (d. 1973)
* 1911: Constantin Gh. Prichici (n. 8 mai 1911Hușijudețul Iași - d. 27 mai1977București) a fost un compozitor, etnomuzicolog, folclorist și profesor român.
S-a născut la data de 8 iulie 1911 în orașul Hușijudețul Iași, unde urmează cursurile scolii primare și ale liceului de băieți „Cuza Vodă”, promoția 1922-1929.
Din 1929 urmează cursurile muzicale ale Academiei de muzică și artă dramatică din Iași și ale Conservatorului din București.
Între 1936-1941 este profesor de muzică la liceele din SibiuOrhei și Cetatea Albă.
Între 1941-1950 este șef al bibliotecii și al discotecii muzicale la Societatea Română de Radiodifuziune.
Între 1950-1959 devine cercetător științific principal la Institutul de Folclor din București, în cadrul căruia este șeful colectivului de cercetări folclorice în Moldova.
În 1951, în timpul unei anchete de teren, o remarcă pe cântăreața Elena Constantinescu îndemnând-o să participe la un concurs artistic republican al căminelor culturale, unde câștigă premiul II pe țară.
Între 1951-1955, în paralel cu activitatea științifică la Institut, funcționează ca secretar al Secției de critică și muzicologie a Uniunii Compozitorilor din Republica Populară Română.
În perioada 1959-1964 este transferat la Iași, unde funcționează ca folclorist muzical la Filarmonica de stat „Moldova” și ca profesor la Institutul pedagogic de trei ani din Iași.
În 1964 revine în București funcționând ca folclorist muzical și secretar al Orchestrei „Barbu Lăutarul” până în 1968, când se transferă secretar muzical la Ansamblul „Rapsodia Română” (1968-1972).
A fost colaborator la publicațiile periodice „Muzica” și „Revista de folclor”.
Moare la data de 27 mai 1977 la București, la vârsta de 66 de ani. 
Constantin Prichici
Date personale
NăscutRomânia 8 mai 1911Hușijudețul Iași
DecedatRomânia 27 mai 1977București
Ocupațiecompozitor, etnomuzicolog, folclorist, profesor
Activitate
Gen muzicalfolclor, muzică populară
·         1914Elvira Micoș, pictor și gravor român
·         1914 - S-a născut Billy Eckstein ("Mr. B", William Clarence Eckstein), vocalist şi şef de orchestră american.
·         1919Walter Scheel, politician german, președinte al Germaniei
·         1922 - Echipa de tenis a României a jucat pentru prima oară în Cupa Davis
·         1923Manuel Alvar López (n. 8 iulie 1923BenicarlóCastellón — d. 13 august 2001Madrid) a fost un lingvist spaniol, membru de onoare al Academiei Române (din 1991).
·         1926Constantin Romașcanu, compozitor, dirijor de cor și profesor român
·         1926Pierre de Boisdeffre, politician, diplomat, romancier și critic literar francez (d. 2002)
* 1931: Arawa Kimura (8 iulie 1931 - 21 februarie 2007) a fost un fotbalist japonez.
·         1932 - S-a născut Jerry Vale (Genaro Louis Vitaliano), cântăreţ american.
·         1933Brândușa Zaița Silvestru, actriță româncă
·         1935 - S-a născut Steve Lawrence (Steven Leibowitz), cântăreţ şi actor american.
·         1942Șerban Foarță, poet și eseist român. Șerban (Nicolae) Foarță n. 8 iulie 1942, la Turnu Severin este un poet român contemporan.

* 1943: Bent Andersen este un om politic danez, membru al Parlamentului European în perioada 1999-2004 din partea Danemarcii.
·         1944 - S-a născut Jai Johanny Johanson (John Lee Johnson), baterist american (Allman Brothers Band).
·         1945 - S-a născut Ricky Wolff, chitarist britanic (Flowerpot Men, White Plains).
* 1946: Elena Roșu (pseudonim, Eliza Roha, n. 8 iulie 1946, București) este o prozatoare română, poetă, dramaturgă, eseistă, publicistă. [1]
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 2008.

Eseuri și povestiri

  • Gestionarea timpului, Revista Cronica Fundațiilor, nr.33/2007;
  • Iubirile zăpezii, Revista Cronica Fundațiilor, nr.34/2008 ;
  • Cadoul mamei, Revista Cronica Fundațiilor, nr.35/2009.

Poezie

Romane

  • Întâlnire la castel, Editura Romira Betta, București, 2000;
  • Insomniile unui prinț valah, Editura Vox/Betta, București, 2005;
  • Patru zile în paradis, Editura Vox, 2006;
  • Capcane, Editura Vox, 2007;
  • Locul de lângă icoană”, roman, Editura Betta 2008;
  • Carusel[2]
  • Locul de lângă icoană, Editura Betta, 2008;
  • Asasinat la Cracovia, Editura Betta, 2009;
  • Ciclul de romane, tetralogia Fata din pomul cu mere:
    • Deceniul obsedat, Editura Betta, 2007;
    • Femeia în verde (Deceniul speranței), Editura Betta, 2008;
    • Zodia proscrișilor (Editura Betta, 2009)
    • Destine în derivă (Tranziția) (Editura Betta, 2009)
  • Să aruncăm timpul peste umăr, roman, Editura Betta, București, 2014, [3]

Teatru

  • Moartea șarpelui, jucată la Teatrul dramatic George Bacovia din Bacău, stagiunea 1982/1983;
  • Acțiunea se petrece în zilele noastre, la Teatrul din Sfântul Gheorghe, Secția română, stagiunea 1986/1987, sub titlul «Undeva în Europa», piesă fusese publicată în revista Teatrul nr. 5/mai 1987;
  • Întoarcerea Mariei, piesa a fost jucată la Teatrul Victor Ion Popa din Bârlad, stagiunea 1989/1990, piesă fusese publicată în revista Teatrul nr.5/mai 1985;
  • Caragiale ... fantasticul, dramatizare după proza lui Ion Luca Caragiale realizată împreună cu Constantin Codrescu, la Teatrul Maria Filotti din Brăila, stagiunea 2001/2002.  
    Elena Roșu
    Date personale
    Născută8 iulie 1946
    BucureștiRomânia
    Ocupațieeseistă Modificați la Wikidata
    Activitate
    PseudonimEliza Roha
·         1947Vilmos Ágoston, scriitor, critic literar și reporter maghiar originar din România
·         1947 - S-a născut Willie Wilson, baterist britanic (Syd Barrett, Quiver, Cochise, Sutherland Brothers, David Gilmour, Roy Harper, Pretty Things).
·         1951Anjelica Huston, actriță americană
·         1952Vasile Pușcaș, politician român
* 1952: Marianne Deborah Williamson (n. 8 iulie 1952, la HoustonTexas) este un învățător spiritual și autoare a peste zece cărți, patru dintre ele fiind bestseller New York Times.
Marianne Williamson este cea mai mică dintre cei trei copii ai lui Samuel Williamson și Sophie Ann. După absolvirea Liceului Bellaire din Houston, a studiat pentru doi ani teatrul și filosofia la Colegiul Pomona în Claremont, California, înainte de a se muta la New York în dorința formării unei cariere de cântăreață de cabaret.
Marianne Williamson este un conferențiar recunoscut internațional și autoare de cărți bestseller, precum: „A Return to Love”(O întoarcere la iubire), „Healing the Soul of America”(Vindecarea sufletului Americii), „A Woman’s Worth”(Valoarea unei femei), „Illuminata”(Iluminata), „Everyday Grace”(Grația de fiecare zi), „The Gift of Change”(Darul schimbării), „The Age of Miracles”(Vârsta miracolelor), „Enchanted Love” (Iubire magică). Printre alte lucrări, Williamson a organizat multe acte de caritate pe tot cuprinsul țării, pentru oameni cu boli fatale (a fondat proiectul Angel Food, în Los Angeles). A pus totodată bazele campaniei în vederea formării unui Departament American pentru Pace.
Cărți publicate:
  • A Return to Love
  • Imagine What America Could Be in the 21st Century: Visions of a Better Future from Leading American Thinkers
  • Emma & Mommy Talk to God 
  • Healing the Soul of America: Reclaiming Our Voices as Spiritual Citizens 
  • A Woman's Worth
  • Enchanted Love: The Mystical Power of Intimate Relationships
  • Everyday Grace: Having Hope, Finding Forgiveness, And Making Miracles
  • Illuminata: A Return to Prayer
  • The Gift of Change
  • The Law of Divine Compensation: On Work, Money and Miracles
Printre cărțile publicate și în limba română se numără: „Curs de pierdere în greutate”, „Legea compensației divine în profesie, bani și miracole”, „Vârsta miracolelor”.
Marianne Williamson
Marianne Williamson for Peace Day 2011.jpg
* 1952: Tony Kaye (n. 8 iulie 1952) este un regizor, scenarist și producător britanic. 

Filmografie

Tony Kaye
Tony Kaye 2011 Shankbone.JPG
Kaye în 2011
Date personale
Nume la naștereTony Kaye
Născut (67 de ani)
LondraAnglia, UK
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
OcupațieRegizor, scenarist, producător, operator imagine, actor, scriitor, poet, cantautor, pictor
Activitate
DomiciliuLondra  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1995 – prezent
PremiiPremiul Grammy pentru cel mai bun videoclip[*] ()
·         1954Ioan Burlacu, pictor român
·         1955Mihaela Mitrache (n. 8 iulie 1955, București - d. 18 februarie 2008) a fost o actriță română de teatru și film.
A absolvit Institutul de Teatru și Film București în 1978 la clasa profesorului Marin Moraru.
Teatrul Național din București
Teatrul Ion Creangă din București
Teatrul Alexandru Davila din Pitești






Filme românești:
Coproducții:
  • „Vremea singurătății", regia Peter Vogel
  • „Baby-sitter", regia Ali Nasser
  • „Milky way", regia Ali Nasser

Mihaela Mitrache
Young Mihaela.JPG
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Decedată (52 de ani)[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film 
* 1955: Lena Endre Hobert (născută la data de 8 iulie 1955 în Lidingö) este o actriță suedeză.
Ea a copilărit în localitățile Härnösand, Trollbäcken și Tyresö. Din anul 2000 este căsătorită cu regizorul Richard Hobert, ea are doi copii dintr-o căsătorie anterioară, împreună cu actorul Thomas Hanzon de care a divorțat. După bacalaureat Lena a studiat biologie marină, iin 1983 ntrerupe studiul pentru a deveni actriță. Ea devine mai cunoscută prin rolul jucat în filmul serial Varuhuset. 

Filmografie


Lena Endre
Lena Endre.jpg
Endre at the 2013 Guldbagge Award
Date personale
Născută (64 de ani)
HärnösandSweden
Căsătorită cuRichard Hobert (2000–2012)
CopiiEdvin Endre[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
OcupațieActress
Activitate
Alma materSwedish National Academy of Mime and Acting[*][1]  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Thomas Hanzon (1988–1998)
PremiiLitteris et Artibus[*] ()
Eugene O'Neill Award[*]
Premiul Amanda pentru cea mai bună actriță[*] ()
Amanda Award for Best Supporting Actress[*] ()
Swedish Academy's Theatre Award[*] ()
·         1958Kevin Bacon (n. 8 iulie 1958) este un actor, actor de film, muzician, actor de voce din Statele Unite ale Americii.
Kevin Bacon
Kevin Bacon.jpg
Kevin Bacon
·         1960Ion Marin, dirijor român, fiul lui Marin Constantin
* 1960: Gheorge Flutur (n. 8 iulie 1960 la Botoșana, Suceava) este un politician român, prim vicepreședinte PNL
* 1960: Petru-Pavel Ianto (n. 8 iulie 1960, Timișoara) este un fost handbalist român.
Se numără printre marele nume ale echipei de handbal HCM Politehnica Timișoara. Are în palmares, printre altele, un Campionat Mondial Universitar, în 1985 și o Cupă a României, în 1986.
După retragere, a devenit antrenor de handbal.
* 1960: Valeriu Ghilețchi (n. 8 iulie 1960Pînzăreni, Fălești) este un politiciandin Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. La 22 decembrie 2017 este ales în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova 
Valeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi (2015-11-20).png
Date personale
Născut (59 de ani)
PînzăreniFăleștiRSS Moldovenească
Copii3
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
ReligieBaptist
Ocupațieinginer
politician Modificați la Wikidata
Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova
În funcție
22 decembrie 2017 – 24 februarie 2019
PreședinteIgor Dodon
Prim-ministruPavel Filip
Precedat deIurie Leancă
Succedat deIon Ceban

PremiiOrdinul Gloria Muncii
Partid politicPartidul Popular European din Moldova
Alte afilieriAlianța pentru Integrare Europeană III (2015)
Coaliția Pro-Europeană (2013-2014)
Alianța pentru Integrare Europeană (2009–2013)
ProfesieInginer
* 1961: Sergiu Burcă (n. 8 iulie 1961, comuna Ciutuleștiraionul Florești) este un jurnalist și politician din Republica Moldova. Este licențiat în litere al Universității de Stat din Moldova (1984). A activat în calitate de corespondent al Redacției pentru Tineret la Radio Moldova, apoi, între 1986 și 1990, a fost colaborator științific superior la Muzeul de Literatură "Dimitrie Cantemir" din Chișinău. 
Sergiu Burcă
Date personale
Născut (58 de ani)
Ciutulești
CetățenieFlag of Romania.svg România
Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
ReligieOrtodox
Ocupațiejurnalist
politician Modificați la Wikidata
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
1998 – 2001

Partid politicPartidul Social-Liberal (Republica Moldova)
Alte afilieriPartidul Popular Creștin Democrat (Republica Moldova)
Frontul Popular din Moldova
Alma materUniversitatea de Stat din Moldova
·         1961Andrew Fletcher, muzician englez (Depeche Mode)
·         1962Joan Osborne, cântăreață și compozitoare americană
* 1965: Lee Allen Tergesen (n. 8 iulie 1965) este un actor american. Este cel mai cunoscut pentru rolul lui Tobias Beecher din seralul dramatic HBOOz și al lui Evan Wright din Generation Kill.
Lee Tergesen
Lee tergesen.jpg
Lee Tergesen in 2012
·         1967Hanno Hoffer, muzician de jazz
* 1968: William Crudup (n. 8 iulie 1968) este un actor american câștigător al Premiului Tony, cunoscut în special pentru rolul chitaristului Russell Hammond în Aproape celebri.
Din 1996 până în noiembrie 2003, Crudup s-a întâlnit cu actrița Mary-Louise Parker, cu care are un fiu, William Atticus Parker, născut pe 7 ianuarie 2004. Faptul că s-au despărțit când ea era însărcinată în șapte luni i-a făcut publicitate negativă lui Crudup. În 2004, Crudup și Claire Danes, partenera lui din Farmecul Scenei au confirmat că se întâlnesc, negând totuși faptul că erau împreună la momentul despărțirii sale de Parker. În decembrie 2006, cuplul s-a despărțit după ce Danes a fost văzută în compania lui Hugh Dancy, partenerul ei din Evening
Billy Crudup
9.24.13WaitingForGodot-NoMansLandPressJunketByLuigiNovi19.jpg
* 1968: Magnus Erlingmark (n. 8 iulie 1968Jönköping) este un fost fotbalistsuedez. A fost convocat de 37 de ori în echipa națională a Suediei și are în palmares patru titluri de campion național.
* 1970: Beck Hansen (născut Bek David Campbell; 8 iulie 1970),cunoscut după numele de scenă Beck, este un cantautorproducător și multi-instrumentalist american.
Beck
Detour 2006 - Beck.jpg
Beck în 2006
·         1972Viorel Moldovan, fotbalist și antrenor roman
* 1972: Gulnara Karimova (în uzbecă Гулнора Исломовна Каримова; în rusăГульнара Исламовна Каримова, transliterat: Gulnara Islamovna Karimova; n. 8 iulie 1972) este fiica lui Islam Karimov, președintele Uzbekistanului. A deținut mai multe funcții oficiale, a fost ambasador în Spania și reprezentant al Uzbekistanului la Națiunile Unite, și-a lansat propria linie de bijuterii, a organizat evenimente de caritate și s-a lansat în muzică sub pseudonimul Googoosha și a cântat alături de Julio Iglesias
Gulnara Karimova
Gulnora Karimova
Gulnara Karimova.jpg
* 1974: Janna Vladimirovna Friske (în rusă Жанна Владимировна Фриске; până în 1996 - Kopîlova[2]; n. 8 iulie 1974, Moscova – d. 15 iunie2015[1]) a fost o cântăreață, actriță, fotomodel și prezentatoare TV din Rusia. Fostă solistă a trupei „Blesteașcie” (1996—2003). Din 2003 și-a început cariera solo.
A pozat pentru diferite reviste, printre care și MaximTop BeautyInStyleOK!allure și Elle.[3]
Încă din timpul sarcinii sale din 2013 a aflat despre boala sa, o tumoarecerebrală inoperabilă.[4] A fost la tratament în SUA și Germania.[5]Pervîi Kanal a organizat acțiuni de colectare a banilor pentru tratamentul ei.[6] Până la 24 ianuarie 2014 s-au adunat 66.447.800 ruble. În vara lui 2014 Friske a început un curs de reabilitare după tratament, în JūrmalaLetonia.[9]. În octombrie s-a reîntors la Moscova. Situația sa se înrăutățea continuu și ultimele trei luni Janna a fost în comă.
A murit pe 15 iunie 2015, în jurul orei 22, în Balașiha, lângă Moscova.
Janna Friske
Жанна Фриске
Friske Schanna.jpg
* 1976: Grettel Valdéz este o actriță de origine mexicană.
Telenovele:
Filme:
·         1977Christian Abbiati (n. 8 iulie 1977AbbiategrassoItalia) este un fost fotbalist italian, care a evoluat la clubul AC Milan pe postul de portar.
·         1980Robert David Keane (n. 8 iulie 1980DublinIrlanda), cunoscut și sub numele Robbie Keane este un fotbalist irlandez care joacă pe post de atacant la clubul Los Angeles Galaxy, și este selecționat la naționala Irlandei.
* 1981: Anastasia Andreeevna Mîskina (în rusă Анастасия Мыскина; n. 8 iulie 1981) este o jucătoare profesionistă de tenis din Rusia.
* 1981: Keita Suzuki (n. 8 iulie 1981) este un fotbalist japonez.
·         1982Sophia Anna Bush (n. 8 iulie 1982PasadenaCalifornia) este o actriță americană de filme și televiziune.
Sophia a început cariera sa jucând în spectacole din școală. Este unicul copil în familie. Sophia este de origine italiană. Ea a absolvit Westridge School for Girls în 2000, unde a fost membru a echipei de volei. La vârsta de 17 ani, Bush a intrat la Universitatea din California de Sud (USC).
În 2003,ea a obținut rolul Brooke Davis în serialul One Tree Hill. Pentru acest rol ea a părăsit Universitatea din California.
La 16 aprilie 2005, Sophia s-a căsătorit cu partenerul său de filmări One Tree HillChad Michael Murray. Deja după 5 luni de mariaj, la 26 septembrie 2005, perechea a declarat ca divorțează. În decembrie 2006 divorțul a fost finalizat oficial. La 27 octombrie 2008, a fost anunțat că Sophia se întâlnește cu James Lafferty, partenerul său de filmări. În scurt timp,perechea s-a despărțit.
La 25 mai 2010,Sophia a confirmat că se întâlnește cu Austin Nicholsdeja 2 ani. În februarie 2012, după 4 ani perechea s-a despărțit.
Sophia Bush
ETalk2008-Sophia Bush.jpg

Sophia Bush 2009
·         1982Mouna Chebbah (n. 8 iulie 1982 în MahdiaTunisia) este o jucătoare profesionistă de handbal tunisiană, membră a echipei naționale de handbal a Tunisiei.[1] De asemenea, ea este componentă a echipei franceze HBC Nîmes.
* 1982: Alexandru Maximov (n. 8 iulie 1982) este un fotbalist din Republica Moldova, care joacă pe postul de atacant.
* 1982: Ghenadie Orbu (n. 8 iulie 1982Chișinău) este un fotbalist moldovean, care joacă la clubul Speranța Nisporeni pe postul de atacant
* 1986: Kaiane Aldorino (n. 8 iulie 1986) este un fotomodel din Gibraltar. Ea a fost aleasă în 2009 în JohannesburgMiss World. Kaiane a fost aleasă dintre 111 candidate, regină a frumuseții. Înainte de concurs ea a fost funcționară de birou la spitalul St Bernard din Gibraltar.

Jump to navigationJump to search
Miss World at the Expo in Shanghai.jpg
Missworld09air.jpg






























* 1988: Vítor Huvos (n. 8 iulie 1988) este un jucător de fotbal brazilian care evoluează la clubul Bahrain SC. Anterior a jucat în Spania la Atlético de Madrid B[1] și la Universitatea Cluj.
* 1989: Samoel Cojoc (n. 8 iulie 1989) este un fotbalist român. A jucat pentru Oțelul Galați.
* 1990: Alexandru Iulian Maxim (n. ,[1] Piatra NeamțRomânia) este un fotbalist român legitimat la 1. FSV Mainz 05. El evoluează pe postul de mijlocaș lateral și central.
* 1992: Sky Tonia Ferreira (n. 8 iulie 1992) este o cantautoare, model și actriță americană. De când era o adolescentă, Ferreira a început să încarce videoclipuri cu ea cântând cântece care ea le-a compus pe Myspace, care a dus la descoperirea ei de către producătorii Bloodshy & Avant și un eventual contract de înregistrare cu Parlophone în 2009. Ea a lansat primul ei extended playAs If!, în 2011, care a combinat elemente de electropop și dance music. Al doilea extended play a lui Ferreira Ghost(2012), cu toate acestea, pop încorporat cu structuri de cântece si colaborări mai stripped-down împreună cu Jon Brion și Shirley Manson, precum și piesa aclamată de critici „Everything Is Embarrassing”, care a fost compusă cu Dev Hynes.
Sky Ferreira
S Ferreira 09 23 2013.png
Ferreira cântând la The Pegeant în St. Louis, Missouri , septembrie 2013
* 1992: Heung-Min Son  (n. 8 iulie 1992GangwonCoreea de Sud) este un jucător de fotbal din Coreea de Sud, care joacă ca atacant la Tottenham Hotspur.
* 1993: Aimee Kelly (n. 8 iulie 1993) este o  actriță britanică din Newcastle. Ea este cunoscută cel mai mult pentru apariția sa în Wolfblood (2012). Premiza serialului este Maddy, care încearcă cu disperare să își protejeze secretul, acela că este un „wolfblood” - ființă capabilă de a se transforma într-o creatură similară lupului atunci când este lună plină și este stresată. În același timp, însă, aceasta încearcă să ducă o viață normală de adolescentă.
Aimee Kelly a jucat rolul personajului principal, „Kayla”, într-un lungmetraj numit „Sket” care, de asemenea, a fost debutul său. Povestea acestui lungmetraj o urmărește pe o tânără, Kayla, care încearcă să găsească criminalul care a ucis-o pe sora sa; însă, de-a lungul căutărilor sale, intră într-un grup de fete care o ajută în căutarea ei. Ea a fost nominalizată pentru „Best British Newcomer” de la „British Film Institute” pentru rolul său.
Aimee susține, de asemenea, o audiție pentru rolul „Mini McGuinness” în Skins. Deși a ajuns printre ultimele două, a pierdut în fața lui Freya Mavor. După aceea, Aimee a participat la un episod din „Call the Midwife”, o producție BBC. Despre episod, aceasta a scris pe twitter: „Cu asta am terminat și episodul din Call the Midwife! Echipa și distribuția au fost uimitoare! Oricum vă pot spune sigur că nu voi avea o naștere prea curând”.
Aimee Kelly a jucat rolul personajului principal, „Kayla”, într-un lungmetraj numit „Sket” care, de asemenea, a fost debutul său. Povestea acestui lungmetraj o urmărește pe o tânără, Kayla, care încearcă să găsească criminalul care a ucis-o pe sora sa; însă, de-a lungul căutărilor sale, intră într-un grup de fete care o ajută în căutarea ei. Ea a fost nominalizată pentru „Best British Newcomer” de la „British Film Institute” pentru rolul său.
Aimee susține, de asemenea, o audiție pentru un rolul „Mini McGuinness” în Skins. Deși a ajuns printre ultimele două, a pierdut în fața lui Freya Mavor. După aceea, Aimee a participat la un episod din „Call the Midwife”, o producție BBC. Despre episod, aceasta a scris pe twitter: „Cu asta am terminat și episodul din Call the Midwife! Echipa și distribuția au fost uimitoare! Oricum vă pot spune sigur că nu voi avea o naștere prea curând”
·         1998Jaden Smith, actor american


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...