MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU LUNI 10 AUGUST 2020
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE
A. Evenimente; Nașteri
ISTORIE PE ZILE
A. Evenimente
- 626: Înfrângerea avarilor care participau la asediul Constantinopolului.
- 654: Papa Eugen I va fi ales papă al Romei, cu toate că predecesorul lui, Papa Martin I încă trăia.
- 843: În Tratatul de la Verdun, după moartea lui Ludovic cel Pios, Imperiul Franc va fi împărțit între fiii acestuia, Lothar, Ludovic și Carol.
- 955: Bătălia de la Lechfeld; Otto cel Mare, suveran peste marile ducate germane (mai puțin Saxonia) îi înfrânge definitiv pe unguri, care de la această dată nu mai intreprind nici un atac în Germania.
- 1500: Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a dăruit Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită.
- 1519: Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.
- 1534: A început înălțarea bisericii "Sf. Dumitru" din Suceava, ctitorie a domnitorului Petru Rareș.
- 1539: Francisc I al Franței semnează Ordonanța de la Villers-Cotterêts, prin care limba franceză este introdusă în locul latinei în documentele oficiale.
- 1628: Nava de război suedeză Vasa se scufundă în portul Stockholm după numai aproximativ 20 de minute de călătorie. Nava a fost construită la ordinul regelui Gustav Adolf, ca parte a expansiunii militare pe care a inițiat-o într-un război cu Polonia-Lituania (1621-1629). S-a vrut a fi una din cele mai puternice nave de război din lume însă Vasa era periculos de instabilă cu o greutate prea mare în structura superioară a carenei. S-a scufundat după ce a întâlnit un vânt mai puternic decât o adiere.
- 1675: A fost înființat "Observatorul Regal din Greenwich". În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s–a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.
- 1792: Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuileries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție".
- 1793: Palatul regal Luvru din Paris va fi inaugurat ca muzeu.
- 1809: Proclamarea independenței statului Ecuador. Sărbătoare națională.
- 1856: Un uragan a făcut în Louisiana circa 400 de victime omenești.
- 1864: Guvernul român a contractat cu casa britanică "Stern Brothers" primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor.
- 1875: Este pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august).
- 1897: Chimistul german Felix Hoffmann a izolat pentru prima dată Aspirina.
- 1912: Virginia Woolf s-a căsătorit cu scriitorul Leonard Sidney Woolf.
- 1913: Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.
- 1919: În cadrul adunării de la Timișoara a șvabilor din Banat, aceștia își dau acordul pentru unirea proclamată la Alba Iulia.
- 1920: Marele Imperiul Otoman dispare. Prin semnarea Tratatului de la Sèvres pierde patru cincimi din teritoriul său.
- 1920: S–a semnat, la Sèvres, Tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul otoman. Se recunoșteau inclusiv noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.
- 1945: Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de–al doilea război mondial.
- 1951: S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5 °C în județul Brăila la Ion Sion.
- 1953: I.V. Kapitonov, secretar al organizației de partid din Moscova al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, îi raportează prim-secretarului Nikita Hrușciov despre o metodă foarte avansată a Trustului de construcții nr.28, care a ridicat în Parcul Izmailovo, pe bandă rulantă, opt clădiri de cinci etaje, cu 2200 m2 fiecare. El îi scrie lui Hrușciov că la fiecare 13 zile altă asemenea clădire va fi dată în folosință. Era noul stil din arhitectura sovietică, care va produce așa-numitele "hrușciovki", ce rezolvau precar lipsa locuințelor.
- 1974: Este inaugurată Sala Polivalentă din București.
- 1990: Sonda spațială, Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare.
- 1995: A fost semnat acordul parțial israeliano–palestinian privind extinderea autonomiei în Cisiordania (Taba; 10–11 august).
- 1998: Prințul Al-Muhtadee Billah este proclamat prinț moștenitor al Brunei prin proclamație regală.
- 2003: Cosmonautul rus Juri Iwanowitsch Malentschenko aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.
- 2018: Intervenție în forță a jandarmilor la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, după ce unii protestatari au forțat gardurile și au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către jandarmi. Aceștia au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis dosar penal privind intervenția jandarmilor la protestele din Piața Victoriei
Magdalena de Valois | |
Regină a Scoției | |
Magdalena de Valois de Corneille de la Haye | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 10 august 1520 St. Germain-en-Laye |
Decedată | (16 ani) Edinburgh, Scoția |
Înmormântată | Catedrala Holyrood |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (tuberculoză) |
Părinți | Francisc I al Franței[1] Claude a Franței[1] |
Frați și surori | Margareta, Ducesă de Savoia Charlotte of Valois[*] Henric al II-lea al Franței[1] Francisc al III-lea, Duce de Bretania Charles II de Valois, Duke of Orléans[*] |
Căsătorită cu | Iacob al V-lea al Scoției |
Religie | catolicism |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Valois |
Domnie | |
Domnie | 1 ianuarie - 7 iulie 1537 |
Susținător puternic al Iluminismului, Leopold a inițiat numeroase reforme în principatul său și a făcut din Anhalt-Dessau unul dintre cele mai moderne și prospere mici state germane. Un anglofil, Leopold a extins și modificat grădinile vechi ale Oranienbaum care au fost stabilite în stil olandez pentru a crea primul și cel mai mare dintre parcurile englezești din vremea lui, redenumit Grădina Dessau-Wörlitz.
Leopold s-a născut la Dessau ca fiul cel mare al lui Leopold al II-lea, Prinț de Anhalt-Dessau și a soției acestuia, Gisela Agnes de Anhalt-Köthen, fiica lui Leopold, Prinț de Anhalt-Köthen.
După ce și-a pierdut ambii părinți în 1751 (mama lui la 20 aprilie iar tatăl la 16 decembrie), tânărul Leopold în vârstă de 11 ani a moștenit Anhalt-Dessau sub regența unchiului său, Prințul Dietrich.
Călcând pe urmele bunicului și tatălui său, Leopold s-a alăturat armatei prusace. După bătălia de la Kolín (18 iunie 1757), el a fost impresionat atât de negativ de spectacolul de război încât a demisionat din armată și a declarat neutralitatea principatului Anhalt-Dessau.
În 1758 a devenit major și și-a asumat guvernarea.
Anglofil și susținător puternic al Iluminismului, Leopold a acordat o atenție deosebită în educarea populației din principat în știință și natură. Numeroasele reforme în domeniul educației, asistență medicală, servicii sociale, drumuri, agricultură, silvicultură și industrie au făcut din Anhalt-Dessau unul dintre cele mai moderne și prospere mici state germane.
Cea mai evidentă dintre îmbunătățirile sale au inclus plantarea de pomi fructiferi de-a lungul digurilor și construcția de clădiri frumoase.[1] Reformele sale au incluse programe de lucrări publice, reparații ale digurilor distruse de inundații, oferte de locuințe sociale, educație, salubritate, primele parcuri publice, terenuri de înmormântare indiferent de ranguri sociale, precum și politici liberale față de comunitatea evreiască, inclusiv de a permite înființarea unei școli evreiești și primul ziar evreiesc din Germania.[2]
L-a angajat pe Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff să construiască Palatul Wörlitz (1769-1773), prima clădire neoclasică din Germania. În 1774 Leopold l-a angajat pe von Erdmannsdorff să construiască o mică reședință cu un mic parc englezesc ca un cadou pentru soția sa; în onoarea ei, castelul a luat numele de Schloss Luisium.
De asemenea, Leopold a extins și modificat grădinile vechi ale Oranienbaum în stil olandez pentru a crea primul și cel mai mare dintre parcurile englezești din vremea sa, redenumit Grădina Dessau-Wörlitz.
În 1782 Leopold a fost judecat de Fürstenbund (Liga germană a prinților) pentru opoziția sa față de hegemonia prusacă. În 1806 el a fost invitat la Paris de Napoleon, care a fost impresionat de reputația lui. Leopold a fost unul dintre ultimii prinți care s-a alăturat Confederației Rinului, la 18 aprilie 1807. Pe de altă parte, în ciuda diferendelor sale cu coroana prusacă, el a oferit oficialului prusac Ferdinand von Schill o primire onorabilă la Dessau în 1809.
Leopold a fost ridicat la rangul de duce în 1807. El a primit titlul în schimbul unei sume considerabile de bani plătite împăratului cu puțin timp înainte de dizolvarea Sfântului Imperiu Roman în 1806.
În 1812 Leopold a devenit regent al ducatului de Anhalt-Köthen în timpul minoratului ducelui Louis Augustus Karl Frederick Emil.
Leopold a murit după ce a căzut de pe cal la Schloss Luisium, în apropiere de Dessau, în 1817, la vârsta de 76 de ani. El a fost urmat de nepotul său cel mare, Leopold al IV-lea, pentru că fiul său murise deja în 1814.
La Charlottenburg la 25 iulie 1767 Leopold s-a căsătorit cu verișoara sa Louise Henriette Wilhelmine (n. Różanki, Brandenburg, 24 septembrie 1750 – d. Dessau, 21 decembrie 1811), fiica lui Frederick Henry, Margraf de Brandenburg-Schwedt și a Leopoldine Marie de Anhalt-Dessau, o soră a tatălui său. Ei au avut doi copii:
- o fiică (n./d. 11 februarie 1768, Dessau).
- Frederick, Prinț Ereditar de Anhalt-Dessau (n. 27 decembrie 1769, Dessau – d. 27 mai 1814, Dessau).
De asemenea, el a avut și câțiva copii nelegitimi:[3][4]
- Cu Johanna Eleonore Hoffmeyer (n. 12 noiembrie 1739 – d. 3 mai 1816):
- Wilhelmine Eleonore Fredericka (n. 14 iunie 1762, Dessau – d. 23 septembrie 1762, Dessau).
- Contele Franz John George de Waldersee (n. 5 septembrie 1763, Dessau – d. 30 mai 1823, Dessau), căsătorit la 20 mai 1787 cu contesa Louise de Anhalt (nepoata morganatică a Prințului Ereditar Wilhelm Gustav, fiul cel mare și moștenitorul Prințului Leopold I de Anhalt-Dessau). Ei au avut șase copii, trei fii: Franz Henry, Eduard și Frederick Gustav. și trei fiice: Louise, Amalie Agnes și Marie. Descendenții lor prin fiul cel mare Franz Henry încă trăiesc.
- Louise Eleonore Fredericka (n. 30 august 1765, Dessau – d. 1804).
- Cu Leopoldine Luise Schoch, care a fost înnobilată "von Beringer":
- Wilhelmine Sidonie von Beringer (n. 5 ianuarie 1789, Wörlitz – d. 20 aprilie 1860, Halle); s-a căsătorit la Wörlitz la 20 iunie 1815 cu Wilhelm von Goerne.
- Louise Adelheid von Beringer (n. 16 octombrie 1790, Dessau – d. 5 iunie 1870, Halle); s-a căsătorit la Wörlitz la 19 august 1812 cu Friedrich Ludwig Wilhelm Georg von Glafey.
- Franz Adolf von Beringer (n. 2 iunie 1792, Wörlitz – d. 28 februarie 1834); s-a căsătorit cu Auguste Wilhelmine Roeser (n. 2 iunie 1793 – d. 25 august 1855). Ei au avut un fiu Wilhelm și o nepoată Magda, cu care linia s-a stins.
- Cu Johanna Magdalena Luise Jäger (n. 1763 – d. ?):
- Franziska (n. 1789 – d. tânără?).
- Leopoldine (n. 1791 – d. 1847).
- Amalie (n. 1793 – d. 1841).
- Cu Fredricka Wilhelmine Schulz (n. 1772 – d. 1843):
- Louis Ferdinand Schulz (n. 1800 – d. 1893).
Leopold al III-lea | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Leopold Friedrich Franz |
Născut | 10 august 1740 Dessau, Anhalt |
Decedat | (76 de ani) Castelul Luisium, Anhalt |
Cauza decesului | accident (cădere de pe cal[*]) |
Părinți | Leopold al II-lea Gisela Agnes de Anhalt-Köthen |
Frați și surori | Albert Friedrich von Anhalt-Dessau[*] Johann Georg von Anhalt-Dessau[*] Princess Casimire of Anhalt-Dessau[*] Princess Maria Leopoldine of Anhalt-Dessau[*] Henrietta Catherine Agnes of Anhalt-Dessau[*] |
Căsătorit cu | Louise de Brandenburg-Schwedt |
Copii | Frederick, Prinț Ereditar de Anhalt-Dessau |
Cetățenie | Germania |
Religie | Luteranism |
Ocupație | Regent |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce |
Familie nobiliară | Casa de Ascania |
Prinț, apoi Duce de Anhalt-Dessau | |
Domnie | 16 decembrie 1751 – 9 august 1817 |
Predecesor | Leopold II |
Succesor | Leopold IV |
Regent | Dietrich de Anhalt-Dessau |
Pierre François Marie Auguste Dejean | |
Contele Dejean | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 10 august 1780 Amiens |
Decedat | 17 martie 1845 Paris |
Înmormântat | Cimitirul Père-Lachaise |
Părinți | Jean François Aimé Dejean[*] |
Copii | Pierre Charles Dejean[*] |
Naționalitate | Francez |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | entomolog[*] politician ofițer |
Activitate | |
Domeniu | Entomologie |
Instituție | Société entomologique de France Academia Regală Suedeză de Științe |
Henri Nestlé | |
Henri Nestlé | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Heinrich Nestle |
Născut | [1][2] Frankfurt pe Main, Grand Duchy of Frankfurt[*][3] |
Decedat | (75 de ani)[1][2] Glion, Vaud, Elveția |
Înmormântat | Territet[*][4] |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (infarct miocardic) |
Cetățenie | Germania Elveția |
Ocupație | antreprenor chimist farmacist |
A fost membru al Partidului Conservator. A îndeplinit funcția de ministru al justiției în perioadele 15 iunie 1906 - 12 martie 1907 și 27 august 1920 - 1 ianuarie 1921, apoi pe cea de ministru al lucrărilor publice în perioadele 11 decembrie 1916 - 28 ianuarie 1918 și 13 iunie - 16 noiembrie 1920.
În perioada 6 ianuarie 1911 - 30 aprilie 1912 a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași.
A murit la spital în urma exploziei unei bombe artizanale plasate la 8 decembrie 1920, în Senatul României de către anarhistul Max Goldstein și de complicii acestuia, Saul Osias și Leon Liechtblau. Ca urmare a atentatului, au mai murit episcopul greco-catolic de Oradea Mare, Demetriu Radu și senatorul Spirea Gheorghiu (decedat la spital), iar președintele Senatului, Constantin Coandă a fost rănit.
Dimitrie Greceanu | |
Politicianul Dimitrie Greceanu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Dimitrie A. Grecianu |
Născut | 10 august 1859 Iași, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești |
Decedat | (61 de ani) București, România |
Căsătorit cu | Lucia Vogoridi (1855 - 1938) |
Naționalitate | română |
Ocupație | politician |
Ministru Justiției | |
În funcție 15 iunie 1906 - 12 martie 1907 27 august 1920 – 1 ianuarie 1921 | |
Ministru al lucrărilor publice | |
În funcție 11 decembrie 1916 - 28 ianuarie 1918 13 iunie 1920 – 16 noiembrie 1920 | |
Primar al Iașiului | |
În funcție 6 ianuarie 1911 – 30 aprilie 1912 | |
Partid politic | Partidul Conservator |
Profesie | politician |
Elisabeta a fost înrudită cu multe familii regale europene. Ea a fost primul copil al Frederic Francisc al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg și a celei de-a treia soții, Marie de Schwarzburg-Rudolstadt. A fost sora mai mare a Prințului Hendrik al Țărilor de Jos (soțul reginei Wilhelmina a Țărilor de Jos) și deci mătușa reginei Iuliana a Țărilor de Jos. De asemenea, ea a fost sora vitregă mai mică a lui Frederic Francisc al III-lea, Mare Duce de Mecklenburg. Prin Frederic Francisc, ea a fost mătușa Alexandrinei, regină a Danemarcei și a Ceciliei, ultima Prințesă Moștenitoare a Germaniei.
Elisabeta a fost și sora vitregă a Mariei, Mare Ducesă a Rusiei, care a fost mama Marelui Duce Kiril Vladimirovici al Rusiei, pretendent la tronul Rusiei.
Bunicii paterni au fost Paul Friedrich, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin și Prințesa Alexandrine a Prusiei. Bunicii materni au fost Prințul Adolph de Schwarzburg-Rudolstadt și Prințesa Mathilde de Schonburg-Waldenburg.
La 24 octombrie 1896, Elisabeta s-a căsătorit cu Frederic Augustus, Mare Duce Ereditar de Oldenburg.[1] Prima lui soție, Elisabeta Anna, murise cu un an mai înainte lăsându-l cu un singur copil în viață: Ducesa Sofia Charlotte de Oldenburg. Frederic Augustus avea nevoie de un moștenitor masculin. El i-a succedat tatălui său ca Mare Duce de Oldenburg în 1900, Elisabeta devenind Mare Ducesă consort de Oldenburg.
Elisabeta și Frederic au avut patru copii:
- Nikolaus, Mare Duce Ereditar (10 august 1897 - 3 aprilie 1970); s-a căsătorit cu Prințesa Elena de Waldeck și Pyrmont
- Ducesa Alexandrine (25 martie 1900 - 26 martie 1900)
- Ingeborg Alix, Prințesă Stephan de Schaumburg-Lippe (1901 - 1996); s-a căsătorit cu Prințul Stephan Alexander Victor de Schaumburg-Lippe
- Ducesa Altburg Marie Mathilde Olga (1903 - 2001); s-a căsătorit cu Josias, Prinț Ereditar de Waldeck și Pyrmont.
Frederic a fost forțat să abdice la sfârșitul Primului Război Mondial, când fostul Mare Ducat al Imperiului German a aderat la Republica germană post-război.[2] El și familia sa au locuit la castelul Rastede.[3] La un an după abdicare, el a cerut Dietei Oldenburg un venit anual de 150.000 de mărci spunând că starea sa financiară era "extrem de precară".[3]
În 1931, Frederic a murit la Rastede. Elisabeta a murit la 3 septembrie 1955, după ce a fost văduvă timp de 24 de ani
(n. ,[1][2][3][4][5][6] Užulėnis[*], Ukmergė District Municipality[*], Lituania – d. ,[1][2][3][4][5][6] Cleveland, SUA[7]) a fost una din cele mai importante personalități politice din Lituania în perioada interbelică. El a fost primul Președinte al Lituaniei între 4 aprilie 1919 și 19 iunie 1920. Mai târziu, a fost și ultimul președinte al țării sale, între 19 decembrie 1926 și 15 iunie 1940, înainte de ocuparea Lituaniei de către Uniunea Sovietică. El a fost de asemenea unul din cei mai de seamă ideologi naționaliști din Lituania.Van Alen a studiat arhitectura la Pratt Institute din Brooklyn, după care a lucrat cu Clarence True. Van Alen a lucrat de asemenea timp de trei ani, pentru Atelier Masqueray, prima firmă independentă de arhitectură din Statele Unite, care fusese fondată de arhitectul franco-american Emmanuel Louis Masqueray.
Câștigând în 1908 o bursă oferită de Lloyd Warren Fellowship, William van Alen și-a continuat studiile în Europa, la Paris, unde a studiat la École de Beaux-Arts, respectiv a lucrat în atelierul lui Victor Laloux.
Reîntors la New York în 1911, a format o firmă de parteneriat cu un alt arhitect care va urma să devină faimos, H. Craig Severance. Rezultatele parteneriatului s-au concretizat în mai multe structuri comerciale cu mai multe etaje, toate având o notă distinctivă aparte. Deși inițial, pe cei doi parteneri arhitecți îi legase o strânsă prietenie, în timp prietenia celor doi a avut de suferit, apoi chiar a dispărut, conducându-i atât la dizolvarea muncii în doi, cât și la relații rivale, chiar dușmănoase. Ulterior, ambii au continuat să practice arhitectura în același New York City, având cariere independente și fructuoase.
În anii târzii 1920, amândoi arhitecți erau angajați, alături de alți, în proiectul ambițios de a realiza clădirea care ar fi urmat a fi, după presa new-yorkeză a timpului, "cea mai înaltă clădire din lume". Astfel, Severance a designat și realizat clădirea cunoscută sub numele de 40 Wall Street, respectiv Van Alen a fost autorul clădirii Chrysler Building. Ambele au fost depășite ca înălțime, la scurt timp, de Empire State Building, care a fost terminată în 1931.
Numele arhitectului William Van Alen a fost folosit pentru a denumi Van Alen Institute, o organizație non-profit dedicată îmbunătățirii designului și a perceperii acestuia în rândul publicului larg printr-un program de expoziții, competiții, publicații, ateliere lucrative și forumuri. Fondat în 1894 ca Societatea de Arte Frumoase a Arhitecților (conform originalului Society of Beaux-Arts of Architets), Institutul a fost redenumit în 1996 după Van Alen, care a fost cel mai mare contribuabil la bunul mers al acestuia. Reorganizat pentru a se adresa absolut tuturora, având sediul în New York City, proiectele Institutului se adresează unei colaborări interdisciplinare naționale și internaționale între designeri, factori de decizie, studenți, amatori pasionați, educatori și lideri ai comunităților locale.
William Van Alen | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 10 august 1883 Brooklyn |
Decedat | 24 mai 1954 New York City |
Naționalitate | Statele Unite ale Americii |
Cetățenie | SUA |
Ocupație | arhitect |
Activitate | |
Alma Mater | Pratt Institute |
Clădiri semnificative | Chrysler Building |
Prințul Christofor s-a născut la Pavlovsk, Imperiul rus; părinții săi erau George I al Greciei și Olga, regină a Greciei; a fost cel mai mic copil din cei opt (cu 20 de ani mai mic decât cel mai mare copil, Constantin) iar în familie i se spunea "Christo". La puțin timp după naștere, Christofor al Greciei a fost botezat în țara Romanovilor iar nașii de botez au fost Țarul Alexandru al III-lea al Rusiei și Țarina Maria Feodorovna.[2]
La fel ca frații săi, Christofor, era poliglot, vorbea greaca, engleza, daneza, rusa, franceza și italiana. Frații vorbeau în limba greacă între ei și engleza cu părinții. Părinții între ei vorbeau în germană.
A fost logodit pentru scurtă vreme cu Prințesa Alexandra, Ducesă de Fife în anul 1910. (Mama Alexandrei, Prințesa Louise, Ducesă de Fife era fiica reginei Alexandra a Marii Britanii, sora mai mare a tatălui său George I) Logodna s-a încheiat când părinții au aflat de legătură.
La 1 ianuarie 1920, Christofor s-a căsătorit cu o văduvă americană None May "Nancy" Stewart Worthington Leeds la Vevey, Elveția.[3] Soției lui i s-a garantat titlul de "HRH Prințesa Anastasia a Greciei și Danemarcei" a ajutat cu averea ei moștenită de la cel de-al doilea soț, familia regală greacă în exil. La scurt timp după nuntă, Anastasia s-a îmbolnăvit de cancer și a murit la Londra la 29 august 1923. Prințul Christofor a avut un fiu vitreg, William Bateman Leeds Jr (1902–1971) care s-a căsătorit în 1921 cu Prințesa Xenia Georgievna Romanova a Rusiei, nepoata lui Christofor, fiica surorii sale mai mari, Prințesa Maria Georgievna a Greciei.
Mai târziu prințul Christofor s-a recăsătorit. A doua soție a fost Prințesa Françoise de Orléans. Françoise era fiica lui Jean d'Orléans, Duce de Guise și a Isabelle d'Orléans. Căsătoria civilă a avut loc la 10 februarie 1929 la Palermo, Italia iar a doua zi căsătoria religioasă. Prințul și Prințesa Christofor au avut un singur copil Prințul Mihail, care s-a născut în 1939, la scurt timp înainte de decesul tatălui său la Atena.
În 1927, Christofor și-a vizitat fiul vitreg și soția acestuia Xenia în America. Xenia i-a vorbit de o femeie, Anna Anderson, care pretindea că este Marea Ducesă Anastasia a Rusiei, fiica cea mică a ultimului Țar Nicolae al II-lea al Rusiei.
Ea a fost găsită într-unul din spitalele din Berlin, unde a fost dusă după încercarea de sinucidere. Povestea ei a fost că, atunci când restul familiei sale ar fi fost asasinat, ea a reușit să ajungă la București cu un soldat care a salvat-o din pivnița din Ekaterinburg. El a adus-o apoi la Berlin.[4]
Prințul Christofor o descria pe Anna Anderson, "În primul rând nu știa să vorbească în limba rusă, pe care Marea Ducesă Anastasia, ca toți copiii Țarului o vorbea fluent, și conversa numai în germană."[5] "...Nu a putut să recunoască persoane pe care Marea Ducesă le-a cunoscut foarte bine iar descrierile ei despre camerele palatului și alte scene familiare oricărui membru al familiei imperiale erau inexacte."[6]
Prințul Christofor al Greciei a murit la 21 ianuarie 1940 la vârsta de 51 de ani.
Prințul Christofor | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 10 august 1888 Pavlovsk, Rusia |
Decedat | (51 de ani) Grecia |
Înmormântat | Palatul Tatoi, Grecia |
Părinți | George I al Greciei Olga Constantinovna a Rusiei |
Frați și surori | Constantin I al Greciei Prințul George al Greciei și Danemarcei Alexandra Georgievna a Greciei Prințul Nicolae al Greciei și Danemarcei Prințesa Maria Georgievna a Greciei Prințul Andrei al Greciei și Danemarcei |
Căsătorit cu | Nancy Stewart Worthington Leeds Prințesa Françoise de Orléans |
Copii | Prințul Mihail |
Cetățenie | Grecia |
Religie | Biserica Ortodoxă Greacă[*] |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | prinț |
Familie nobiliară | Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg |
Nikolaus s-a născut la Oldenburg ca al treilea copil și primul fiu al al Marelui Duce Frederic Augustus al II-lea de Oldenburg. Mama lui, Ducesa Elisabeta Alexandrine de Mecklenburg-Schwerin, a fost a doua soție a Marelui Duce.
Bunicii paterni au fost Petru al II-lea, Mare Duce de Oldenburg și Elisabeta de Saxa-Altenburg. Bunicii materni au fost Frederic Francisc al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg și Prințesa Marie de Schwarzburg-Rudolstadt.
El a fost verișor primar cu regina Juliana a Țărilor de Jos și a participat la nunta acesteia cu Prințul Bernhard de Lippe-Biesterfeld în 1937 împreună cu soția sa.
Nikolaus s-a căsătorit la 26 octombrie 1921 la Arolsen cu Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont (1899–1948), singura fiică a lui Friedrich, Prinț de Waldeck și Pyrmont și a soției acestuia, Prințesa Bathildis de Schaumburg-Lippe.[2]
Ei au avut nouă copii:
- Anton-Günther, Duce de Oldenburg (16 ianuarie 1923 – 20 septembrie 2014); căsătorit cu Prințesa Ameli de Löwenstein-Wertheim-Freudenberg
- Ducesa Rixa de Oldenburg (28 martie 1924 – 1 aprilie 1939)
- Ducele Petru de Oldenburg (n. 7 august 1926)
- Ducesa Eilika de Oldenburg (n. 2 februarie 1928) căsătorită cu Emich, al 7-lea Prinț de Leiningen, fiul cel mare al Marii Ducese Maria Kirillovna a Rusiei. Copil fiind, Eilika a fost domnișoară de onoare în 1937 la nunta Juliana a Țărilor de Jos cu Prințul Bernhard de Lippe-Biesterfeld.[1]
- Ducele Egilmar de Oldenburg (n. 14 octombrie 1934)
- Ducele Friedrich August de Oldenburg (n. 11 ianuarie 1936); căsătorit prima dată cu Prințesa Marie Cécile a Prusiei; a doua oară cu Donata contesă de Castell-Rüdenhausen
- Ducesa Altburg de Oldenburg (n. 14 octombrie 1938)
- Ducele Huno de Oldenburg (n. 3 ianuarie 1940)
- Ducele Johann de Oldenburg (n. 3 ianuarie 1940); căsătorit cu Ilka Gräfin zu Ortenburg. Fiica lor Eilika s-a căsătorit cu Arhiducele Georg de Austria
Soția lui a murit în 1948 iar el s-a recăsătorit la 20 septembrie 1950 la Güldenstein cu Anne-Marie von Schutzbar gennant Milchling (1903–1991), fiica lui Rudolf von Schutzbar și Rose Marston.[2] Nu au avut copii.
Nikolaus | |
Mare Duce Ereditar de Oldenburg | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | germană Nikolaus Friedrich Wilhelm |
Născut | 10 august 1897 Rastede, Germania de Vest |
Decedat | (72 de ani) Rastede, Germania |
Părinți | Frederic Augustus al II-lea, Mare Duce de Oldenburg Ducesa Elisabeta Alexandrine de Mecklenburg-Schwerin |
Frați și surori | Ducesa Sofia Charlotte de Oldenburg Duchess Altburg of Oldenburg[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont Anne-Marie von Schutzbar gennant Milchling |
Copii | Anton-Günther, Duce de Oldenburg Ducesa Rixa Ducele Petru Ducesa Eilika, Prințesă de Leiningen Ducele Eigilmar Ducele Friedrich August Ducesa Altburg, baroneasă de Erffa Ducele Huno Ducele Johann |
Cetățenie | Germania |
Religie | Luteranism |
Ocupație | politician |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce |
Familie nobiliară | Casa de Holstein-Gottorp |
După decesul său, deputatul René-Radu Policrat a fost înlocuit de către deputatul Ștefan Popa (Ștefan Augustin Doinaș).
S-a născut la data de 10 august 1911 în București.
Între 1918-1922 urmează școala primară, iar între 1922-1929 își face studiile liceale.
Între 1930-1934 studiază la Conservatorul din București, avându-i profesori pe Gheorghe Cucu (teorie-solfegiu), Alfonso Castaldi (armonie, contrapunct), Constantin Brăiloiu (istoria muzicii, folclor), Dimitrie Cuclin (forme muzicale), George Breazul (enciclopedie și pedagogie muzicală).
În paralel cu studiile muzicale urmează și cursurile Seminarului pedagogic la Universitatea „Titu Maiorescu”.
Între 1934-1944 devine folcloristă la Arhiva de folklore a Societății Compozitorilor Români condusă de Constantin Brăiloiu, fiind însărcinată cu transcrierile muzicale.
Între 1935-1943 este profesoară suplinitoare de muzică la București.
Între 1949-1968 activează ca cercetător științific la Institutul de Folclor din București, de unde iese la pensie.
A scris articole, studii, recenzii publicate în periodicele „Flacăra”, „Grai și suflet”, „Muzica”, „Revista de folclor”, „Anuarul Arhivei de folclor” etc.
A susținut conferințe, concerte-lecții, emisiuni radiofonice, comunicări științifice.
A murit în anul 1991 la București.
Volume
- Cântecul propriu-zis din Muscel, Colecția Națională de Folclor, București, Editura Muzicală (în colaborare cu Adrian Vicol)
Volumul 1, 2007, 531 p. ISBN 9789734204724
Volumul 2, 2008, 411 p. ISBN 9789734204977
Culegeri de folclor
- Bocete din Oaș, București, Societatea Compozitorilor Români, 1938, 90 p. (în colaborare cu Constantin Brăiloiu)
- Cîntece și jocuri din Muscel, București, Editura Muzicală, 1964, 311 p. (în colaborare cu Al. Amzulescu)
Studii și articole
- „Succesul Orchestrei populare a Institutului de Folclor la Praga”, în Flacăra, nr. 22 (1260), 1950
- „Cum își făurește poporul cîntece noi”, în Flacăra, nr. 16 (172), 1951
- „Formulele melodice în cîntecul popular - Cîteva aspecte ale problemei”, în Muzica, tomul 6, nr. 11, noiembrie 1956
- „Cîteva cîntece de ieri și de azi din comuna Bătrîni”, în Revista de Folclor, tomul 2, nr. 1-2, 1957
- „Notarea relativă a melodiilor populare pe baza integrării într-un sistem organic”, în Revista de Folclor, tomul 5, nr. 1-2, 1960
Paula Carp | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 10 august 1911, București |
Decedată | 1991, București |
Ocupație | etnomuzicolog, folclorist profesor |
Activitate | |
Gen muzical | folclor |
* 1910: Vladimir Cavarnali (n. 10 august 1910, Bolgrad, Regatul României - d. 20 iulie 1966, București, RSR) a fost un poet român din Basarabia
Debutează în presa literară din București. A scris versuri și traduce din literatura universală (Baudelaire), colaborând la Limba română, Litere, Luceafărul literar, Pasărea albastră, Frize, Orizonturi, Viața Basarabiei, Bugeacul sau Pagini basarabene.
În 1938, la Bugeac, împreună cu I. Șt. Botez fondează revista literară Moldavia.
George Călinescu îl caracterizează pe Cavarnali ca fiind un reprezentant al liricii proletariene moderne a hoinăririi, a umilității diurne din jurul lui Esenin, fără apocalipticul acestuia...
George Meniuc menționa că vrednicia poetului Vladimir Cavarnali pornește de acolo că în poezie a coborât integral contemporaneitatea, devenind surpinzător de actual
Lucrări literare
- Poezii, București, 1934. Volumul este premiat de Editura Fundației Regale, alături de manuscrisele Nu de Eugen Ionescu și Mathesis sau bucuriile vieții de C. Noica.
- Răsadul verde al inimii stelele de sus îl plouă, volum de poezii, Bolgrad, 1939
Traduceri
- Gâște-lebede de M. Bulatov, București, 1945;
- Mama de Maxim Gorki, București, 1947;
- Vasioc Trubaciov și prietenii săi de V. Oseeva, București, 1950;
- Marta dee Anna Brodele, București, 1954;
- Opere VII de M.E. Saltîkov-Șcedrin, București, 1964.
Vladimir Cavarnali | |
Date personale | |
---|---|
Născut | |
Decedat | (55 de ani) |
Ocupație | traducător |
Există îndoieli cu privire la locul exact al nașterii lui Jorge Amado. Unii biografi indică faptul că el s-a născut la ferma din Auricídia la acel moment aparținând orașului Ilheus. Mai târziu, pământurile fermei Auricídia au trecut la municipalitatea actuală a Itajuípe cu emanciparea districtului Ilheus din Pirangi. Cu toate acestea, este sigur că Jorge a fost înregistrat în satul Ferradas, fiul cel mare al colonelului João Amado de Faria și Eulália Leal, care aparține Itabuna. A avut trei alți frați :. Jofre, Joelson și James.
La un an după nașterea sa, o plagă variola a forțat familia să părăsească ferma și să se stabilească în Ilheus, unde a trăit cea mai mare parte a copilăriei, care a devenit sursă de inspirație pentru mai multe romane. Ca adolescent, la 14 ani, a început să se implice mod eficient în viața literară din Salvador. A fost unul dintre fondatorii "Academia de Rebeli" grup de tineri a jucat un rol important în reînnoirea literaturii Bahiane. Lucrările lui au fost publicate în reviste fondate de ei înșiși.
A fost la Rio de Janeiro, capitala țării pe atunci, pentru a studia la Facultatea de Drept a Universității din Rio de Janeiro, în prezent Școala Națională de Drept a Universității Federale din Rio de Janeiro (UFRJ). În anii 1930, colegiul a fost un centru de discuții politice și de artă, și acolo a prins primele sale contacte cu mișcarea comunistă organizată. A devenit un ziarist, și s-a implicat în ideologia politică comunistă, ca și mulți alții din generația lui. În anul 1945 a fost ales deputat federal pentru Partidul Comunist brazilian (PCB), cauzându-i presiuni politice puternice. În calitate de deputat, el a fost autorul amendamentelor care garantează libertatea religioasă și drepturile de autor.
A fost căsătorit cu scriitoarea Zelia Gattai. Cu ea a avut doi fii: John Jorge (născut în 25 noiembrie 1947) și Paloma Jorge (născuta la 19 august 1951) . De asemenea, el a avut o altă fiică, Eulalia Dalila Amado (născută în 1935, care moare prematur, pe când avea doar 14, în 1949), rezultatul unei căsătorii anterioare cu Matilde Garcia Rosa.
Militant comunist, Jorge Amado a trăit în exil în Argentina și Uruguay (1941-1942), Paris (1948-1950) și la Praga (1951-1952). Ca scriitor profesionist, el a trăit aproape exclusiv drepturile de autor ale cărților sale.
În anii 1990, cu toate acestea, el a trăit puternică tensiune odată cu posibilitatea Falimentului Băncii Economico unde își ținea economiile. Nu a ajuns însă să-și piardă economiile, deoarece banca a suferit o intervenție din partea Guvernului. Cu sănătate precară în ultimii ani, Jorge Amado a murit la 6 august 2001, din cauza unui stop cardiac. În luna iunie a acelui an, el a fost internat în spital din cauza unei hiperglicemii. Trupul lui Jorge Amado a fost incinerat și cenușa îngropata în casa lui din cartierul Rio Vermelho( Raul Rosu), Salvador. Cenusa Zelia este, de asemenea, depozitata în același loc, după moartea sa în 2008. Acolo funcționează astăzi Casa din Rio Vermelho (Râul Roșu), expunând amintiri din viața de cuplu a scriitorilor.
Opera lui Jorge a fost publicată în 55 de țări și tradusă în 49 de limbi: albaneză, arabă, armeană, azeră, bulgară, catalană, chineză, coreeană, croată, daneză, slovacă, slovenă, spaniolă, Esperanto, estoniană, finlandeză , franceză, Galiciană, georgiană, greacă, Guarani, ebraică, maghiară, idiș, engleză, islandeză, italiană, japoneză, letonă, lituaniană, macedoneană, mongolă, norvegiană, persană, poloneză, română, rusă (dar și trei în braille), sârbă, suedeză, thailandeză, cehă, turcă, turkmenă, ucraineană și vietnameză.
Opera
- 1932: Pământul carnavalului ("O país do carnaval");
- 1933: Cacao ("Cacau");
- 1935: Jubiabá;
- 1936: Mare moartă ("Mar morto");
- 1937: Căpitanii nisipurilor ("Capitães da areia")
- 1943: Pământ fără lege ("As terras do sem fim");
- 1944: Sfântul Gheorghe din Ilhéus ("São Jorge dos Ilhéus");
- 1958: Gabriela, cuișoare și scorțișoară ("Gabriela, cravo e canela");
- 1963: Bătrânii lupi de mare ("Os velhos marineiros");
- 1963: Păstorii nopții ("Pastores da noite");
- 1966: Dona Flor și cei doi soți ai ei ("Dona Flor e seus dois maridos");
- 1973: Teresa Batista ostenită de război ("Teresa Batista cansada de guerra").
După cel de-Al Doilea Război Mondial, atitudinile anticomuniste și disidente ale lui Negoițescu, dar și orientarea lui sexuală au făcut din el un adversar al regimului Ceaușescu. Marginalizat și cenzurat, a petrecut trei ani închis la Jilava din motive politice. În cele din urmă, într-un episod de liberalizare la sfârșitul anilor 1960, Negoițescu a continuat să vorbească deschis împotriva restricțiilor politice, intrând în vizorul agenților de la Securitate. În 1977 s-a alăturat protestului lui Paul Goma și Ion Vianu împotriva regimului Ceaușescu,[4] dar a fost forțat să se retragă.[5] În următorii ani, a luat calea străinătății, stabilindu-se definitiv în Germania de Vest, unde a contribuit la Radio Europa Liberă și multe alte publicații anticomuniste, activând de asemenea și ca editor la reviste literare pentru comunitățile de români din diaspora.
Deși s-a căsătorit de trei ori, s-a simțit toată viața singur și neînțeles într-o lume în care a fost nevoit să-și ascundă orientarea sexuală pentru a putea supraviețui.[6] De-a lungul vieții a avut patru tentative de suicid: în adolescență, din cauza lipsei de comunicare cu părinții, în 1961, ca deținut politic, în 23 august 1974 (zi aleasă simbolic), în semn de protest față de cenzura care nu îi permitea să își publice cărțile și în 1977, după ce se solidarizase cu Paul Goma și fusese anchetat într-un mod brutal și umilitor de Securitate.
Este fiul lui Ioan Negoițescu, ofițer de carieră, și al Lucreției Negoițescu (născută Cotuțiu), fiica unui preot ortodox, memorandist.[8] Precocitatea sexuală și homosexualitatea i-au răvășit copilăria, făcându-l să descopere că nu este un om-standard.[9] A urmat cursurile liceelor "George Barițiu" (1935–1940)[10] și "Constantin Angelescu" din orașul natal, precum și ale liceului de la Aiud, pe care le-a încheiat în 1940. Licean fiind, s-a simțit atras, temporar, de mișcarea legionară.[11][12] A devenit parte a mișcării legionare mai târziu, pe vremea când era student la Sibiu. Despre această perioadă, scriitorul amintește cu ironie în Straja dragonilor și o numește "fanatism".
În anul 1937 a debutat cu versuri, publicate în revista clujeană Națiunea română. În 1941 a publicat primul său volum, Povestea tristă a lui Ramon Ocg, mic roman suprarealist, unde se întrevede metaforismul fastuos-serafic al viitoarei sale exegeze eminesciene.[13] Ca student al Facultății de Litere și Filosofie din Cluj (1941–1946),[14] s-a refugiat, odată cu această instituție, la Sibiu, după pronunțarea Dictatului de la Viena. Poetul s-a arătat foarte critic la adresa conducerii de atunci a României, care acceptase pasiv dezmembrarea țării. El scria peste ani în Straja Dragonilor: "A nu fi luptat nici în Răsărit, nici în Apus, la momentul în care ce este eroic și tragic trebuie neapărat să își spună cuvântul, aveam s-o plătim scump, în straturile morale, vreme de generații". A devenit, ca și alți studenți ai filosofului și poetului Lucian Blaga – Radu Stanca, Ion Desideriu Sârbu,[15] Cornel Regman, Ștefan Augustin Doinaș, Nicolae Balotă, Eugen Todoran[16][17] – membru al Cercului literar de la Sibiu.[18] În numele grupării, a redactat celebra scrisoare deschisă către Eugen Lovinescu,[19] semnată cu pseudonimul Damian Silvestru și publicată la 13 mai 1943 în ziarul bucureștean Ziua,[20] aflat sub conducerea lui Liviu Rebreanu. Câteva rânduri anunță, dar și explică mesajul celebrului Manifest al Cercului Literar:[21]
„Critica literară pe traiectoria estetică, și însumând în chip fericit tehnica științifică cu aceea a artistului, iată ce a dat E. Lovinescu tinerei noastre culturi. O contopire de calități, gust artistic, informație vastă și profundă, talent de artist al artistului, totul armonios iluminat de o sănătoasă inteligență. E. Lovinescu a creat stilul critic românesc, a dat urmașilor săi scule fine pentru analiza critică a fenomenului literar.”
Scrisoarea, gest de solidarizare cu Eugen Lovinescu, promotor al democrației și apărător al preeminenței criteriului estetic în evaluarea literaturii, a provocat indignarea vehementă a publicațiilor naționaliste, care i-au acuzat pe tinerii de la Sibiu de antiromânism ("trebuie să li se înscrie patriotismul cu biciul pe coșul pieptului", scria ziarul Țara).[9] Ion Negoițescu a fost redactor al revistei Cercului literar pe tot parcursul publicării acesteia, în perioada ianuarie–iunie 1945. După întoarcerea Universității clujene la matcă, încearcă, în 1946, să lanseze aici revista Euphorion, "caiet de critică și poezie editat de Cercul Literar". În 1947 a obținut Premiul scriitorilor tineri al Fundațiilor Regale pentru volumul aflat în manuscris Poeți români.
În perioada 1948–1952 a fost bibliotecar la filiala din Cluj a Academiei Române. În 1956 revine în publicistica literară, dar în 1958 este acuzat de estetism și „demascat” în Scânteia pentru tentativă de „subminare a bazelor literaturii socialiste”. Din 1961 până în 1964 este încarcerat la Jilava[22] sub pretextul compilării unei antologii care includea poeți interziși de regim.[23] După eliberare, a lucrat ca redactor la Luceafărul (1965–1967) și Viața Românească (1968–1971). Volumul Poezia lui Eminescu, scris încă din 1953, i-a apărut abia în 1967, când cenzura comunistă a fost, pentru scurt timp, mai îngăduitoare. În februarie 1968 a publicat, în revista orădeană Familia,[24] sumarul unei proiectate Istorii a literaturii române, care a suscitat numeroase controverse.[25] Proiectul său contesta valorile acceptate și deja bine înrădăcinate în istoriile literare oficiale și în manualele școlare. Nu doar că a descris anii 1948–1955 ca pe un „vid istoric”, dar, mai mult, a omis scriitori de marcă ai realismului socialist precum Eusebiu Camilar, Valerian Gălan sau Remus Luca.[26] S-a asigurat că va deveni o țintă pentru instituția literară prin clasificarea romanelor lui Eugen Barbu, Marin Preda și Zaharia Stancu ca „literatură de tranziție”.[26] Echipa ziarului Scânteia a pus la îndoială valoarea științifică a proiectului, în timp ce Luceafărul, al cărui editor era chiar Eugen Barbu, și-a exprimat dezamăgirea față de subestimarea literaturii anilor '50 și supraestimarea scriitorilor tineri din anii '60.[26] Proiectul său nu a fost dus la bun sfârșit.
Pe 23 august 1974, Negoițescu a încercat să se sinucidă printr-o supradoză de medicamente. Motivul tentativei este controversat. Potrivit apropiaților săi, Negoițescu era disperat din cauza cenzurii comuniste, care tocmai refuzase să-i publice un volum de critică, Lampa lui Aladin. Sinuciderea ar fi fost gândită de critic ca un gest de protest la adresa regimului, dovadă fiind și ziua simbolic aleasă. Într-un document aflat în dosarul de informator al unui scriitor prieten cu Negoițescu, denunțat și el ca homosexual în 1977, se spune că motivul ar fi fost o cerere respinsă de a pleca în Belgia, „la un congres al suprarealiștilor”. Din cele spuse de Petru Romoșan – presupus partener al lui Negoițescu – în declarația dată la Miliție în 1977, sinuciderea ar fi fost însă aleasă de Negoițescu ca soluție preventivă pentru a scăpa de arestarea pentru homosexualitate, condamnată de Codul Penal de atunci prin articolul 200. Ca urmare a tentativei, ar fi stat internat la Spitalul din Balotești, unde a fost vizitat de mai mulți scriitori.
La 3 martie 1977 s-a solidarizat, printr-o scrisoare deschisă, difuzată de postul de radio Europa Liberă, cu Paul Goma;[9] autoritățile comuniste, de teama unui scandal internațional, în acea perioadă de „détente”, nu i-au intentat un proces penal de atentat la securitatea statului, mărginindu-se să-l atace pentru homosexualitatea sa manifestă: „Vocația uranistă am făcut-o publică încă de student” (Straja dragonilor). Aceste presiuni l-au făcut pe Negoițescu să revină asupra opiniilor exprimate, publicând în revista România literară un text de „spălare a păcatelor”, Despre patriotism, în care își retrăgea afirmațiile inițiale.[27] În 1978 îi apare Un roman epistolar, conținând corespondența sa, masiv epurată de cenzură, cu Radu Stanca, unde se află și teoria euforionismului.
A plecat în 1980 în Germania, cu o bursă de cercetare asupra operei lui Dostoievski. A locuit la Köln și a ținut un curs de literatură română la Universitatea din Münster (1982–1983). S-a stabilit definitiv la München. După ce a obținut azilul politic, Negoițescu s-a mai întâlnit cu soția în Occident, în 1984, însă „a suspectat-o că este informatoare”. A coordonat Caietul de literatură al revistei Dialog de la Dietzenbach. Colaborează constant la posturile de radio BBC, Europa Liberă și Deutsche Welle cu texte politice (adunate, ulterior, în volumul În cunoștință de cauză, 1990) și, mai ales, cu sinteze critice și cronici literare, strânse apoi în volumul Scriitori contemporani (1994). Istoria literaturii române a fost publicată în 1991, la Editura Minerva din București, într-un proiect care ar fi trebuit să rivalizeze cu opera similară a lui George Călinescu, dar cartea a fost considerată o cădere. Negoițescu se referă doar la literatura română scrisă în perioada 1800–1945; cartea sa, deși are o structură fragmentară, cuprinde foarte multe pasaje inspirate.
În ultimii ani de viață a început să-și scrie Autobiografia, despre care credea că va fi marea lui operă, obsedat de gândul că nu va avea timp să o ducă la bun sfârșit. „Singurul eșec care mă mai poate aștepta” – se confesa el în 1991 Martei Petreu – „este acela de a muri înainte de a-mi termina Autobiografia”. A murit la 6 februarie 1993, la München.
A fost căsătorit de trei ori.[32] Prima căsătorie, cu o profesoară, Octavia Noghia, avusese loc înainte de a face pușcărie patru ani, pe motive politice. La câțiva ani după eliberarea de la Jilava, unde, în 1963, a devenit formal informator (calificat în această calitate ca "mediocru" și abandonat în final), Ion Negoițescu s-a căsătorit a doua oară cu Aurelia Ionescu, ce i-a fost soție până în 1977. A treia soție, Ileana Vidrașcu, zisă Ua, era fiica lui Gheorghe Vidrașcu, fost ilegalist, apoi nomenclaturist de frunte, care a deținut printre alte funcții și pe cele de vicepreședinte al Consiliului de miniștri și primar al Ploieștiului. Relația lui Negoițescu cu Ua s-a încheiat în momentul în care acesta s-a decis să rămână, în 1983, în Occident.
Negoițescu a avut o relație intimă de lungă durată cu poetul Petru Romoșan,[33] la acea vreme în vârstă de doar 17 ani și jumătate, venit la București pentru a-și petrece o parte din vacanță cu Negoițescu. În transcrierile din vara anului 1974, când relația dintre celebrul critic și tânărul poet a atins apogeul, apare inițial personajul numit "nepotul lui Negoițescu", după cum îl prezentase criticul prietenului său, scriitorul și compozitorul Wolf Aichelburg. Relațiile intime ale lui Negoițescu au fost urmărite minut cu minut de Securitate. În apartamentul pe care acesta îl deținea pe Calea Victoriei, nr. 2 erau implantate microfoane,[34] fiind de asemenea urmărite și convorbirile lui telefonice.[33] Trei ani mai târziu, Romoșan este forțat să-i denunțe la Miliție pe Negoițescu și alți patru scriitori.[35] Denunțul a fost însă doar un pretext pentru arestare și anchetare, după ce își exprimase adeziunea față de "mișcarea Goma" printr-o scrisoare citită de la microfonul Europei Libere și în care vorbea despre "exilul interior al atâtor scriitori de valoare, ale căror cărți nu mai ajung să fie scrise din descurajare".[36] Dintr-o declarație olografă dată de Romoșan pe 22 martie 1977 se subînțelege că relația acestuia cu Negoițescu a fost o greșeală. În aceeași declarație îl cataloga pe Negoițescu drept "trădător de țară", pentru ca într-o discuție din 2006 cu ziarul Cotidianul să spună că "Ion Negoițescu a fost omul serviciilor secrete".[37] În Viața unui om singur, Adrian Marino relatează că Petru Romoșan îl șantaja de bani pe Negoițescu, uneori sumele ajungând chiar și la 4.000–5.000 de lei.[38] Negoițescu și ceilalți scriitori gay au scăpat de condamnare prin intervenția scriitorului Ștefan Augustin Doinaș, deconspirat după '90 drept colaborator al Securității.[39] Mai întâi a început să strângă semnături de susținere pentru Negoițescu de la colegi de breaslă, pe care a și reușit să-i adune la Uniunea Scriitorilor în semn de protest pentru arestarea lui Negoițescu. Apoi a intervenit direct la Cornel Burtică, secretar al Comitetului Central al PCR și viceprim-ministru, cu care avea o relație apropiată.
Opere
Critică și istorie literară
- Despre mască și mișcare, 1944
- Scriitori moderni, 1966
- Poezia lui Eminescu, 1968
- E. Lovinescu, 1970
- Însemnări critice, 1970
- Lampa lui Aladin, 1971
- Engrame, 1975
- Analize și sinteze, 1976
- Alte însemnări critice, 1980
- Istoria literaturii române, vol. I (1800–1945), 1991
- Scriitori contemporani, 1994
- De la "elanul juvenil" la "visatul Euphorion". Publicistică de tinerețe: 1938–1947, 2007
Proză și poezie
- Povestea tristă a lui Ramon Ocg, 1941
- Sabasios, 1968
- Poemele lui Balduin de Tyaormin, 1969
- Moartea unui contabil, 1972
- Viața particulară (poezii și aforisme), 1977
- Primăvara elvețiană și alte proze, 1999
Corespondență, memorialistică
- Un roman epistolar (corespondența lui I. Negoițescu cu Radu Stanca, 1945–1961), 1978 (versiune digitală)
- Straja dragonilor, 1994
- Ora oglinzilor (pagini de jurnal), 1997
- Dialoguri după tăcere (scrisori către S. Damian), 1998
Texte politice
- În cunoștință de cauză, 1990
Ion Negoițescu | |
Ion Negoițescu în anii studenției | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Cluj, Regatul României |
Decedat | (71 de ani) München, Germania |
Părinți | Ioan Negoițescu Lucreția Cotuțiu |
Căsătorit cu | Octavia Noghia Aurelia Ionescu Ileana Vidrașcu |
Naționalitate | Română |
Cetățenie | România |
Religie | Ateu |
Ocupație | bibliotecar[*] filolog[*] poet istoric literar[*] critic literar[*] |
Pseudonim | Nego, Damian Silvestru |
Limbi | limba română[1] |
Studii | Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj |
Activitatea literară | |
Activ ca scriitor | 1937–1993 |
Mișcare/curent literar | Modernism, Sburătorul, Cercul Literar de la Sibiu, suprarealism |
Specie literară | Autoficțiune, eseu, poem liric, memorii, poem în proză, satiră |
Operă de debut | Povestea tristă a lui Ramon Ocg (1941) |
Opere semnificative | Straja dragonilor (1994) |
Note | |
Premii | Premiul scriitorilor tineri al Fundațiilor Regale (1947) |
Dupa obținerea licenței în filozofie (1950), a fost timp de zece ani profesor în învățământul secundar, apoi a predat filozofia la mai multe universități franceze și americane.
În anii '60 a desfășurat o intensă activitate militantă în jurul revistei "Socialisme ou Barbarie" (alături de Claude Lefort, Cornelius Castoriadis etc.)
Filozofia lui, influențată de Kant (L'enthousiasme, 1986), Marx, Freud (Derive à partir de Marx et Freud, 1973; Economie libidinale, 1974), Husserl (La phenomenologie, 1954), propune o critică a formelor istorice, estetice, tehnice, lingvistice ale modernității (Instructions payennes, 1977; Le differend, 1983).
Tratatul La condition postmoderne (Condiția postmodernă) (1979) anunță și în filosofie sfârșitul modernității, prin epuizarea strategiilor sale narative.
Termenul de postmodern va fi reevaluat, după polemica sa cu Jurgen Habermas și Richard Rorty, din anii '80 (Le Postmoderne expliqué aux enfants (Postmodernismul pe înțelesul copiilor), 1986), și în eseurile din ultima parte a vieții, în sensul unei rescrieri sau anamneze a modernității (L'inhumain, 1988; Moralités postmodernes, 1993).
Jean-François Lyotard | |
Jean-François Lyotard | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2][3][4][5][6][7] Versailles, Franța |
Decedat | (73 de ani)[8][1][3][4][9][5][6][7] Paris, Franța |
Înmormântat | Cimitirul Père-Lachaise |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (leucemie) |
Copii | Corinne Enaudeau[*] |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | filozof filolog[*] scriitor lingvist epistemolog[*] sociolog[*] teoretician literar[*] profesor universitar[*] critic literar[* |
* 1934: Aurel Romila (n. 10 august 1934) este un medic psihiatru român. A fost șeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF „Carol Davila“ din București (1994–2004), unde, în prezent, este conducător de Doctorat.
În cariera sa didactică la UMF „Carol Davila“ din București și Universitatea Ecologică din București a predat o concepție psihopatologică modernă, sistematică, bazată pe o ideație clară și distinctă sub influența lui Descartes și Henri Ey.
În prezent predă la Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice din București.
Din 1990, este președintele-fondator al Asociației Psihiatrilor Liberi din România (APLR).
De-a lungul activității a participat la numeroase întâlniri științifice naționale și internaționale și a comunicat peste 200 de lucrări.[1]
În 1982 a fost printre intelectualii care au suportat represiunea împotriva meditației transcendentale.[1]
În anii '80 a lucrat la Centrul Ambulatoriu de Psihiatrie al Policlinicii Universitare Titan.
Autor a peste 200 de lucrări științifice, este cunoscut mai ales pentru tratatele Psihiatria (2004), considerat de specialiștii în domeniu „cea mai importantă sinteză de psihiatrie făcută vreodată la noi în țară”.[1], și Psihopatologia și psihologia clinica˘ (2018).
A fost primul specialist din țară care a stabilit legături cu Societatea Internațională de Psihopatologia Expresei și de Art-Terapie de la Paris (Spitalul „Sainte-Anne“).
A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”, unde a activat din 1962 până în 2004. Centrul de Resocializare din incinta Spitalului „Alexandru Obregia”, inaugurat în 1994 de prof. dr. Aurel Romila, a întâmpinat la început o foarte mare rezistență.[1]. Acesta a înființat 14 ateliere cu diverse activități și meserii pentru bolnavii internați. Resocializarea este o concepție originală în psihiatria contemporană, care a fost probată timp de mai mulți ani prin activitate productivă și recompensarea bănească a bolnavilor psihici cu 30% din valoarea produsului. Pe lângă aspectul economic, resocializarea a influențat metodele psihoterapice prin meloterapie, expresie plastică, teatru etc.
În plan filosofic Aurel Romila are două contribuții: concepe ontologia Sinelui ca sex și spirit, iar criza actuala o vede ca pe o regresie psihopatică în sex, bani și putere.
* 1937: Emilian Coțaga (n. 10 august 1937, Alexandru cel Bun, jud. Soroca; d. 13 decembrie 1995, Chișinău) a fost un medic pediatru, specialist în problemele medicinei sociale, specialist de înaltă calificare în problemele medicinei sociale și managementului sanitar, medic pediatru de categorie superioară.După școala generală și-a făcut studiile la Institutul de Medicină din Chișinău (1955-1960).
Activitatea profesională a început-o în calitate de medic-șef al spitalului sătesc din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi.
După doi ani de activitate a plecat la Leningrad (azi Sankt Petersburg), la studii de doctorat în cadrul Institutului de Pediatrie (1962-1963). După finisarea studiilor revine la Chișinău și este numit medic-șef al Spitalului Clinic Republican pentru copii.
A contribuit la proiectarea și construcția Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Ocrotirii Sănătății Mamei și Copilului. Concomitent cu activitatea de manager a desfășurat și activitatea de profesor și cercetare științifică. A publicat 42 lucrări științifice, a participat activ la pregătirea tinerilor specialiști, inclusiv la perfecționarea postuniversitară.
A fost membru al Societății Medicilor Pediatri din Moldova. Pentru muncă asiduă în domeniul ocrotirii mamei și copilului, Primăria Chișinău, în anul 1996 a atribuit numele E. Coțaga Spitalului Republican pentru copii, unde a lucrat 32 de ani.
Emilian Coțaga | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Alexandru cel Bun, Volovița, Moldova |
Decedat | (58 de ani) Chișinău, Moldova |
Cetățenie | Moldova |
Ocupație | medic |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea de Stat de Pediatrie din Sankt-Petersburg[ |
De profesie Iliescu este medic chirurg. În perioada 1993-1996 a fost director al Spitalului Județean din Deva.
Ion Iliescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (79 de ani) Comuna Albeni, Gorj |
Naționalitate | română |
Ocupație | politician |
Deputat | |
În funcție 18 iunie 1990 – 27 septembrie 1990 | |
Precedat de | — |
Succedat de | Marin Stan |
Senator | |
În funcție 2000 – 2004 | |
Partid politic | FSN PDSR PSD |
Profesie | medic chirurg |
Tatăl său era ofițer, iar mama sa profesoară de latină și elină (greaca veche).
Ulterior, familia Panaitopol s-a mutat la Giurgiu, unde viitorul matematician a urmat școala primară, gimnaziul și liceul. În timpul liceului, tânărul Laurențiu Panaitopol a adus contribuții valoroase la Gazeta Matematică și Fizică, în calitate de colaborator. A fost câștigătorul necontestat al olimpiadelor școlare de matematică, un adevărat lider al generației sale.
În 1957, Laurențiu Panaitopol a devenit student al Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, unde s-a remarcat prin pasiunea pentru științele exacte. Dar, în 1957, regimul comunist era intolerant. Sub acuzații absurde de genul „are o atitudine dușmănoasă”, „are o atitudine ostilă științelor sociale”, a fost exmatriculat din facultate la începutul anului II și trimis să lucreze în uzină la „Timpuri noi” ca frezor de roți dințate.
După doi ani, autoritățile au mai relaxat lupta de clasă. Ambiția și dragostea nemărginită pentru matematică l-au adus pe Laurențiu Panaitopol din nou la universitate.
A obținut licența în 1964 cu o lucrare de diplomă în domeniul analizei matematice. Din cauza „dosarului de cadre”, nu a putut rămâne în învățământul superior și a fost nevoit să se mulțumească cu un post de profesor în satul Remuș din actualul județ Giurgiu. Ulterior, s-a mutat la Giurgiu unde a predat la Liceul Economic și apoi la liceul Teoretic „Ion Maiorescu”.
În 1970, a devenit asistent la Facultatea de Pedagogie-Psihologie și apoi la cea de Matematică. În 1979, a susținut teza de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul funcțiilor aritmetice. Verificarea pe calculator a unor ipoteze”.
Profesorul Laurențiu Panaitopol s-a stins din viață la 18 noiembrie 2008, după o lungă și grea suferință.
În amintirea lui anual se organizează Concursul Laurentiu Panaitopol al Filialei București a Societății de Științe Matematice din România și Institutului de Matematică al Academiei Române.
În același timp cu preocupările științifice specifice unui cadru didactic universitar, profesorul Laurențiu Panaitopol a avut o slăbiciune deosebită pentru matematica elementară din liceu și gimnaziu. S-a ocupat cu multă pasiune de pregătirea loturilor olimpice, a compus o mulțime de probleme, adevărate bijuterii matematice, pe care le-a propus la diferite etape ale olimpiadelor de matematică.
Timp de 40 de ani a fost unul dintre cei mai fervenți susținători ai Gazetei Matematice.[judecată de valoare]
Ca profesor de metodică în cadrul Facultății de Matematică, a format generații și generații de profesori.
Laurențiu Panaitopol | |
Date personale | |
---|---|
Născut | |
Decedat | (68 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | matematician |
Convingerile lui Camus cu privire la „marea înlocuire” au fost traduse pe site-urile de extremă-dreapta și adoptate de către diverse grupuri pentru a-și consolida teoria genocidului alb.
Renaud Camus s-a născut pe 10 august 1946 în Chamalières, Auvergne, într-un mediu rural conservator din centrul Franței.[5][6] Născut într-o familie burgheză,[7] fiul lui Léon Camus, un antrepenor, și al Catherinei Gourdiat, o avocată.[8] Parinții săi l-au dezmoștenit în momentul în care au aflat că este homosexual. La vârsta de 21 de ani, participă la marșurile pro-LGBT din cadrul protestelor din mai 1968 din Paris.[9]
Camus și-a luat bacalaureatul în filosofie în Clermont-Ferrand, Auvergne, în 1963. A studiat dreptul la colegiul St. Claire's Oxford (1965-1966), a obținut o licență în literatură la Universitatea Sorbona din Paris și a urmat un master în filosofie la Institut d'études politiques de Paris în 1970.[5][10] A predat literatură franceză la Colegiul Hendrix în Conway, Arkansas între 1971-72 și apoi a fost redactor în științe politice pentru editurile Grolier între 1972-1976. De asemenea, a fost consilier în literatură la editura franceză Éditions Denoël din 1970 până în 1976.
După ce s-a stabilit în Paris în 1978, Camus a început să frecventeze cercurile unor artiști și scriitori precum Roland Barthes, Andy Warhol sau Gilbert & George.[7] Cunoscut exclusiv ca poet și romancier până la finalul anilor '90, Camus a câștigat Premiul Fénéon în 1977 pentru romanul său Échange[11] și Premiul Amic în 1996, decernat de Academia Franceză pentru elegiile și romanele precedente.[12][13] Datorită acestei perioade din viața sa, revista americană The Nation l-a numit în 2019 o „personalitate gay” care „a devenit un ideolog al supremației albe”.[13] Totuși, Camus a respins ideea de „scriitor homosexual” în 1982.[14]
Descris de către mass-media engleză drept un „aspru scriitor gay”,[7][13] Camus a publicat în 1979 Tricks, o „cronică” formată din diverse descrieri ale unor întâlniri pe care le-a avut autorul cu alți homosexuali în Franța și în alte zone; prefața lucrării este redactată de filosoful Roland Barthes.[6] Aceasta rămâne cea mai tradusă lucrare a sa.[6] Tricks și Buena Vista Park, publicată în 1980, au fost considerate influente în comunitatea LGBT la momentul publicării lor.[15][16][13] De asemenea, Camus a lucrat în calitate de jurnalist pentru revista franceză gay Gai Pied.[7][16]
Camus a fost embru al Partidului Socialist în perioada anilor '70 și '80, și a votat pentru François Mitterrand în 1981, câștigător al alegerilor prezidențiale din Franța.[17] Trezeci și unu de ani mai târziu, în timp campaniei prezidențiale din 2012, acesta a respins partidul declarând următoarele: „Partidul Socialist a publicat un program politic intitulat Pour changer de civilisation. Noi suntem printre cei care refuzăm schimbarea civilizației”.[18]
În 1992, la vârsta de 46 de ani, folosind banii câștigați din vânzarea apartamentului său din Paris, Camus a cumpărat și restaurat un castel de secol XIV din Plieux, un sat din Occitania. Câțiva ani mai târziu, a avut epifania care a condus la conceptul de „mare înlocuire”. Deoarece a primit fonduri guvernamentale pentru restaurarea castelului - inclusiv pentru reconstruirea unui turn de 10 etaje îndepărtat în secolul XVII - Camus este nevoit să-l deschidă publicului în fiecare an.
Romane
- Passage. Flammarion (1975) ISBN 978-2080607829
- Échange. Flammarion (1976) ISBN 978-2080608925
- Roman roi. P.O.L. (1983) ISBN 978-2867440052
- Roman furieux (Roman roi II). P.O.L. (1987) ISBN 978-2867440762
- Voyageur en automne. P.O.L. (1992) ISBN 978-2867443022
- Le Chasseur de lumières. P.O.L. (1993) ISBN 978-2867443725
- L'épuisant désir de ces choses. P.O.L. (1995) ISBN 978-2867444494
- L'Inauguration de la salle des Vents. Fayard (2003) ISBN 978-2213616643
- Loin. P.O.L. (2009) ISBN 978-2846823524
Cronici
- Journal d'un voyage en France. Hachette (1981) ISBN 978-2010067815
- Tricks. P.O.L. (1979) ISBN 978-2818001387
- transl. Tricks: 25 encounters. Serpent's Tail (1995) ISBN 978-1852424145
- Buena Vista Park. Hachette (1980) ISBN 978-2010073052
- Incomparable, with Farid Tali. P.O.L. (1999) ISBN 978-2867447044
- Retour à Canossa. Journal 1999. Fayard (2002) ISBN 978-2213614342
Scrieri politice
- Du sens. P.O.L. (2002) ISBN 978-2867448812
- Le communisme du XXIe siècle. Xenia (2007) ISBN 978-2888920342
- La Grande Déculturation. Fayard (2008) ISBN 979-1091681384
- De l'In-nocence. Abécédaire. David Reinharc (2010) ISBN 978-2-35869-015-7
- Décivilisation. Fayard (2011) ISBN 2-2136-6638-5
- Le Grand Remplacement. David Reinharc (2011) ISBN 978-2-35869-031-7
- L'Homme remplaçable. Self-published (2012) ISBN 979-10-91681-00-1
- Le Changement de peuple. Self-published (2013) ISBN 979-10-91681-06-3
- Les Inhéritiers. Self-published (2013) ISBN 979-10-91681-04-9
- You Will Not Replace Us! Self-published (2018) ISBN 979-1091681575
- Lettre aux Européens : entée de cent une propositions (with Karim Ouchikh). Self-published (2019)
Renaud Camus | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Jean Renaud Gabriel Camus |
Născut | 10 august 1946 Chamalières, Franța |
Naționalitate | Francez |
Cetățenie | Franța |
Ocupație | scriitor activist politic[*] teoretician al conspirației[*] |
Pseudonim | Denis Duparc, Tony Duparc, Denis Duvert, Antoine du Parc, Denise Camus, J.-R.-G. du Parc |
Partid politic | Partidul Socialist, Souveraineté, identité et libertés[*], Parti de l'in-nocence[*] |
Limbi | limba franceză[1] |
Studii | St Clare's, Oxford Universitatea Sorbona Institut d'études politiques de Paris |
Activitatea literară | |
Opere semnificative | Tricks (1979) Marea Înlocuire (2011) |
Note | |
Premii | Premiul Fénéon Premiul Amic |
Juan Manuel Santos | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (68 de ani)[1][2] Bogotá, Columbia |
Părinți | Enrique Santos Castillo[*] |
Frați și surori | Enrique Santos Calderón[*] Luis Fernando Santos[*] |
Căsătorit cu |
|
Copii |
|
Naționalitate | Columbia |
Cetățenie | Columbia |
Etnie | colombianos[*] |
Religie | Romano-catolic |
Ocupație | politician jurnalist economist avocat |
Președinte al Columbiei | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 7 august 2010 | |
Precedat de | Álvaro Uribe Vélez |
Ministru al Apărării Naționale al Columbiei | |
În funcție 19 iulie 2006 – 18 mai 2009 | |
Președinte | Álvaro Uribe Vélez |
Precedat de | Camilo Ospina Bernal |
Succedat de | Freddy Padilla de León (interimar) |
Ministru al Finanțelor al Columbiei | |
În funcție 18 iulie 2000 – 7 august 2002 | |
Președinte | Andrés Pastrana Arango |
Precedat de | Juan Camilo Restrepo Salazar |
Succedat de | Roberto Junguito Bonnet |
Ministru al Afacerilor Externe al Columbiei | |
În funcție 18 noiembrie 1991 – 7 august 1994 | |
Președinte | César Gaviria Trujillo |
Succedat de | Daniel Mazuera Gómez |
Premii | Premiul Nobel pentru Pace () Fulbright Scholarship[*] Ordinul Isabelei Catolica cu Colan[*] Ordinul Prințul Henric în grad de mare colan[*] Kew International Medal[*] () Grand Collar of the Order of Liberty[*] |
Partid politic | Partidul Social al Unitǎții Naționale |
Rezidență | Casa de Nariño (oficial) |
Alma mater | |
Profesie | Economist |
În timpului mandatului a trecut la grupul parlamentar al Partidului Național Liberal.
Sanda-Maria Ardeleanu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (65 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | politiciană |
deputat | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 2008 | |
Circumscripția | 35 Suceava, colegiul uninominal nr.1 |
Partid politic | Partidul Național Liberal |
În perioada 1980-1981, ia o pauză cu Iris și pleacă la grupul Roșu și Negru, condus de Liviu Tudan. Lui Nuțu i se alătură la Roșu și Negru și bateristul Nelu Dumitrescu. Ambii revin la Iris spre sfârșitul lui 1981. Nuțu Olteanu înregistrează cu Iris mai multe piese în studiorile TVR și Radio România, dar și celebrul album de debut al formației, lansat la Electrecord în 1984. Pe acest disc, Nuțu formează un redutabil cuplu chitaristic alături de Florin Ochescu.
La începutul lui 1986, părăsește Iris-ul împreună cu basistul Marty Popescu și cu solistul Dan Bittman și toți trei reformează Holograf. La Holograf Nuțu îl înlocuiește pe Mihai Pocorschi, retras din cauza hepatitei. Cu Holograf, Nuțu Olteanu înregistrează trei materiale discografice, printre cele mai bine vândute în anii `80 de un grup rock autohton: LP-urile „Holograf 2” (1987), „Holograf III” (1988) și EP-ul „Holograf IV” (1989).
La începutul anilor `90 emigrează în Suedia și fondează Ioan Olteanu Band, cu care revine în România pentru a concerta la festivalul Rock '92 (septembrie 1992).Apare alături de grupul LedBoots (Suedia). Pe 17 octombrie 1997 este prezent la Sala Polivalentă, la concertul aniversar Iris - 20 de ani, pe scenă fiind refăcută prima formulă Iris, alături de Emil Lechințeanu și Nelu Dumitrescu.
În 2003, colaborează cu fosta sa trupă Holograf, la albumul „Pur și simplu”, iar în perioada 2003-2004 însoțește turneul național al trupei Holograf, de promovare a acestui material discografic. Continuă colaborarea cu Holograf, revenind în țară și participând în 31 martie 2009 la concertul „Primăvara începe cu tine”, cu ocazia căruia Holograf lansează un „best of”. În toamnă, concertează cu Holograf pe scena festivalului „Cerbul de Aur” de la Brașov. De asemenea, se alătură grupurilor suedeze Bejerstrand și Sabbtail. După o perioadă în care a cântat împreună cu Cristi Minculescu într-un super grup (2013-2015), în anul 2017 revine în Iris (după plecarea lui Cristi Minculescu, Valter Popa și Doru Borobeică) și participă la realizarea albumului Lumea toată e un circ, apărut în octombrie 2018.
Ion Olteanu s-a născut pe 10 august 1957, în București. Mai cunoscut sub diminutivul de „Nuțu” Olteanu, el s-a apucat de cântat la chitară de la o vârstă fragedă.
În primăvara anului 1976, împreună cu fostul său coleg de bancă de la Școala Generală 189 din cartierul Berceni[1], Emil Brando Lechințeanu (bas), și cu Ion „Nelu” Dumitrescu (tobe), Nuțu Olteanu începe să repete, în fiecare după-amiază între orele 15:00 și 22:00, la fabrica de mezeluri Popești-Leordeni. Are loc debutul pe scenă, la Casa de Cultură din București, în „Clubul de la ora 7” al lui Aurel Gherghel.[2]
În 1977, Nuțu Olteanu, Emil Lechințeanu și Nelu Dumitrescu dau trupei numele IRIS. Tot în acest an are loc prima apariție pe o scenă mare, la Sala Polivalentă din București, într-un concert în care numele „grele” erau Roșu și Negru, F.F.N. și Sfinx.[2]
În 1978 se înregistrează prima apariție discografică a trupei, pe compilația Formații de muzică pop 3, cu piesa lui Emil Lechințeanu - „Corabia cu pânze”, avându-l ca vocalist pe Nelu Jecan. Emil Lechințeanu părăsește formația, iar trupa trece apoi prin numeroase schimbări de componență, lucru obișnuit în acea perioadă.[2] Printre numele notabile care se perindă prin trupă s-au aflat Sorin Chifiriuc și Cristi Minculescu.
În 1980, Nuțu Olteanu părăsește trupa și se alătură formației Roșu și Negru, trupa lui Liviu Tudan fiind una dintre cele mai de succes formații în acel moment[3]. Nuțu este înlocuit la IRIS pentru o scurtă perioadă de timp de Clement Iordănescu, apoi de Adrian „Adi” Ilie, venit de la trupa Domino. Pe blogul său, Adi Ilie consideră plecarea lui Nuțu Olteanu de la IRIS drept „o trădare”[4]. Mai mult, deoarece după o lună și Nelu Dumitrescu pleacă la Roșu și Negru, Adrian Ilie susține că cel care l-a chemat acolo este chiar Nuțu Olteanu: „Dupa o lună, a plecat și Nelu la Roșu și Negru, ispitit de Ion Olteanu”.
În 1982, după un concert susținut de Balul Bobocilor la Arhitectură, Nelu și Nuțu revin la IRIS, împreună cu Mihai „Marti” Popescu (Domino). Adrian Ilie susține pe blogul său: „Atunci, într-o pauză, au venit la mine Ion Olteanu, Marti Popescu (Dumnezeu să-l ierte) și Nelu Dumitrescu. Încercau să mă convingă să îi pot coopta în trupa IRIS. Era ceva penibil și simțeam că parcă nu aveam dreptul să nu-i primesc pe Olteanu și Dumitrescu. Ei făcuseră trupa.”[4]
Începe colaborarea cu Cenaclul Flacăra condus de Adrian Păunescu, dar formula Cristi Minculescu – Adi Ilie – Marti Popescu – Nuțu Olteanu - Nelu Dumitrescu, considerată formula de aur IRIS, nu avea să dureze prea mult, primii doi plecând pentru a forma Voltaj (împreună cu Dan Cimpoeru, Nikki Dinescu și Rad Horațiu).[3]
Pe lângă Nelu Dumitrescu și Marti Popescu, Nuțu Olteanu devine coleg de trupă cu chitaristul Dan Bădulescu și cu vocalista Sanda Lăcătușu, aduși să-i înlocuiască pe Adi Ilie și Cristi Minculescu. Nici această formulă nu rezistă mult, pentru că Minculescu va reveni la IRIS împreună cu chitaristul Florin Ochescu. În această formulă, Cristi Minculescu - Nuțu Olteanu - Florin Ochescu - Marti Popescu - Nelu Dumitrescu, IRIS lansează în 1984 primul lor LP, intitulat „Iris”, la casa de discuri Electrecord.
În perioada următoare se produce plecarea lui Ochescu și din nou a lui Cristi Minculescu, atras de Cenaclul Flacăra și de trupa Totuși. După câteva luni de pauză, Nuțu, Nelu și Marti îl conving pe Adrian Ilie să revină la IRIS. Mai era nevoie și de un solist vocal: acesta va fi Dan Bittman, pe atunci student.[5] În articolul „Iris Aeterna trădare”, Adrian Ilie susține că el este cel care l-a adus pe Dan Bittman la IRIS.[6] Inițial, Iris inregistreaza 3 melodii alaturi de Dan Bittman, iar O viata de om incepe sa fie difuzata sub numele Iris, inregistrarea fiind sub numele Incognito.
Urmează dese schimbări de componență ale trupei, Nuțu Olteanu și Nelu Dumitrescu rămânând singurele prezențe constante. Marti Popescu părăsește IRIS pentru Holograf, fiind înlocuit de Doru Borobeică. Apoi Adrian Ilie, care își depusese actele pentru emigrare în S.U.A., este înlocuit cu Bogdan Stănescu, care nu stă nici el prea mult, în locul lui sosind Mihai Alexandru. Imediat după aceea Bittman pleacă la Holograf, iar Cristi Minculescu revine ca solist vocal.
În 1986, Nuțu Olteanu decide să părăsească definitiv IRIS, înlocuindu-l la Holograf pe Mihai Pocorschi, care se îmbolnăvise de hepatită. Aici, alături de Dan Bittman (voce), Tino Furtună (claviaturi), Marti Popescu (bas) și Edi Petroșel (tobe), Nuțu înregistrează albumul „Holograf 2”, care va apărea la Electrecord în 1987. Curând după aceea, Marti Popescu este înlocuit de Iulian „Mugurel” Vrabete și formula trupei va rămâne neschimbată pentru următorii câțiva ani.
În 1988, formația lansează albumul „Holograf III”, care se vinde în peste 200.000 de copii, devenind probabil cel mai mare succes al anilor '80 din țară.[7] Holograf a reușit să concerteze de câteva ori și în străinatate, însă doar în state socialiste (Bulgaria, URSS, Germania Democrată, Polonia, Coreea de Nord) și doar cu ocazii oficiale. Formația întreprinde turnee în țară și cântă verile la Costinești. Continuă și lucrul în studio, iar maxi-single-ul „Holograf 4” apare în toamna anului 1989, cu același Nuțu Olteanu la chitară.
La începutul anului 1990, Holograf întreprinde primele deplasări în Vest. Formația participă la festivalul „Printemps de Bourges” din Franța și imprimă în Anglia albumul „World Full of Lies”. Este momentul în care Nuțu Olteanu părăsește Holograf și se stabilește în Suedia, fiind înlocuit cu Florin Ochescu.
După perioada de acomodare în noua sa țară, Nuțu își formează propria trupă, Ion Olteanu Band, cu care va reveni în România pentru un recital în cadrul festivalului „Rock '92”. Din trupa sa mai faceau parte Petus Kukulski (pian, voce), Kjell Allinger (orgă), Ken Sundberg (bas, voce) și Christer Karlsson (tobe).
În anii '90, Nuțu Olteanu cântă cu trupa suedeză LedBoots, alături de Christopher Shooroi (chitară, voce), Ken Sundberg (bas, voce), Anders Diephuis (tobe), și vine apoi din nou în România, de data aceasta pentru concertul aniversar „IRIS - 20 de ani”, desfășurat în 1997 la Sala Polivalentă din București. Nuțu a cântat la chitară și cu vocea pe piesa „Lumina zilei”, alături de Sorin Chifiriuc.
În 2003, Holograf lansează albumul „Pur și simplu”, unul din cele mai bine vândute albume românești, iar Nuțu Olteanu este invitat să participe la turneul național de promovare a acestuia. Chitara lui Nuțu se poate auzi și pe CD, pe a cincea piesă, „Înger de-aș fi”.[8][9]
Pe 31 martie 2009, Nuțu Olteanu e invitat de Holograf să participe la concertul de lansare a ultimului lor album, „Primăvara începe cu tine”.
Actualmente, Ion Olteanu este membru a două trupe suedeze: Bejerstrand și Sabbtail. Bejerstrand, înființată de veteranul Ulf Bejerstrand la Kalmar, în 1977, este o trupă de rock clasic, iar componența din 2009 este următoarea: Ulf Bejerstrand (voce), Ion Olteanu (chitară, voce), Mattias Mueller (chitară, voce), Björne Brzokoupil (bas, voce) și Pelle Berglund (tobe).[10] Sabbtail, trupă de Melodic Heavy / doom metal formată în 1996 de Jan Bingegård și Jan Lund, este o trupă prin care s-au perindat și câteva nume notabile ale scenei rock suedeze: Fredrik Åkesson, chitarist între 2005−2007 la Arch Enemy, Mats Levén, fost clăpar la Yngwie J. Malmsteen, Abstrakt Algebra și Therion, sau Niclas Granath, fost membru al trupei Destiny. Componența actuală a Sabbtail este: Kent Ploog (voce), Ion Olteanu (chitară, voce), Jan Bingegård (chitară), Jan Lund (bas) și Fredrik Frykman (tobe). În acest moment Sabbtail se pregătește să scoată pe piață discul „Noi nYr”, pentru care trupa a terminat înregistrările la studioul Boo-studios[11]. Albumul este produs de Robert Wellerfors și ilustrat de graficianul Mattias Norén.
În anul 2013 Nuțu Olteanu formează împreună Cristi Minculescu, fostul său coleg de la Iris, proiectul Cristi Minculescu & Nuțu Olteanu Super Grup. Din proiect mai fac parte Ken Sundberg (bas) și Anders Diephuis (tobe). În această formulă au loc concerte și apariții TV și sunt înregistrate trei piese: „Vom veni (Ne-am întors)”, „Nopți de vis” și „Strada ta (de vară)”. Cei doi muzicieni renunță la proiect în 2015, când Minculescu revine la Iris.
La sfârșitul lunii august 2017, după scindarea grupului Iris, Nuțu Olteanu se alătură Iris-ului condus de cofondatorul Nelu Dumitrescu, participând la înregistrările de studio și la concertele importante.[12] În calitate de membru Iris, participă la concertul aniversar Iris 40 de ani (Berăria H, București, 27 octombrie 2017) și la concertul de lansare al albumului Lumea toată e un circ (Hard Rock Cafe, București, 23 octombrie 2018).[13] Își aduce aportul pe albumul Lumea toată e un circ ca instrumentist și compozitor.
Ion Olteanu a fost acuzat de fostul chitarist Adrian Ilie că este „fiu de colonel de Securitate”[14]. Pe forumul oficial Holograf Nuțu Olteanu răspunde: „Eu nu am ascuns niciodată că tatăl meu a fost ofițer de Securitate. Este o meserie și nu există țară care să nu o aibă, cu nume diferite desigur. Ilie Adrian habar nu are cine a fost tatăl meu, așa cum eu habar nu am cine a fost tatăl lui. Tatăl meu a fost cel mai corect om pe care l-am cunoscut și nu cred că a făcut rău la nimeni vreodată.”[15]
Ion Olteanu este actualmente stabilit în Suedia, unde a emigrat în 1990, la vârsta de 33 de ani. Este căsătorit cu Patricia și are trei fete: Laura - nascuta in 1996, Alexandra - nascuta in 1997 și Frida - nascuta pe 5 august 2008.
Ion (Nuțu) Olteanu | |
Nuțu Olteanu cântând cu Holograf în 1990. Secvență din videoclipul „Te voi iubi”. | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Ion Olteanu |
Născut | (62 de ani) |
Ocupație | chitarist · muzician · compozitor |
Activitate | |
Origine | București, România |
Gen muzical | hard rock · heavy metal · pop rock |
Instrument(e) | chitară, voce |
Ani de activitate | 1976-prezent |
Case de discuri | Electrecord |
Interpretare cu | Iris · Roșu și Negru · Holograf · Ion Olteanu Band · Led Boots · Bejerstrand · Sabbtail |
Adrian Anghel | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (61 de ani) |
Cetățenie | România |
Ocupație | politician |
senator | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 19 decembrie 2012 | |
Circumscripția | 43 Diaspora, colegiul uninominal nr.2 |
Andrei Krasko sa născut la 10 august 1957 în Leningrad familiei unui student al Institutului de Teatru din Leningrad, viitorul Artist al Poporului din Rusia, Ivan I. Krasko (născut în 1930) și profesorul Kira Vasilyevna Petrova (? – 1997).
Andrei a crescut un copil bolnav și pentru a fi mai mult cu fiul său, mama sa, Kira Vasilyevna, a părăsit școala și a mers ca profesor la grădiniță. Andrei și-a jucat primul rol la matinee la grădiniță. Era un iepuraș și tatăl său - Moș Crăciun.
Alegerea vieții pentru Andrei a fost o problemă - el dorea alternativ să devină un pompier, un astronaut, apoi un miner. În cele din urmă, a format dorința de a deveni actor. Angajat în Teatrul Leningrad al Creativității Tinerilor (TYUT) (1969-1974) la Palatul Pionierilor din Leningrad, sub conducerea lui Matvey Dubrovin. Prima încercare de admitere nu a avut succes, Krasko nu a fost acceptat pentru că nu sa pregătit bine pentru examene. Într-un sezon a lucrat ca creator de peisaje în teatru. Komissarzhevskaya. Un an mai târziu, Andrei a intrat în LGITMiK, în atelierul lui Arcadii Katsman și Lev Dodin. În 1979, la finalizarea sa, a fost repartizat la Teatrul Tomsk pentru tineri spectatori. În același an a debutat în film.
În 1982 a fost chemat pentru serviciul militar în armata sovietică. A slujit în forțele de apărare aeriană din regiunea Arkhangelsk.
El a murit la 49 de ani de viață din cauza insuficienței cardiace [1] pe 4 iulie 2006, în timpul filmării filmului "Lichidarea" de către Serghei Ursulyak în orașul Ovidiopol (regiunea Odessa, Ucraina).
A fost îngropat la cimitirul din satul Komarovsky în apropiere de Sankt Petersburg pe 7 iulie 2006.
Viața personală
- Prima soție - actrița Natalya Akimova (divorț).[2][3]
- A doua soție este Miriam Aleksandrovich (divorț).[2][3]
- fiul - Jan (Ivan) Krasko (născut pe 31 martie 1980).[3]
- Căsătorie neînregistrată - Margarita Zvonareva (actrita).[2]
- Căsătorie neînregistrată - Elena Shevchenko (aproximativ 3 ani).[3]
- Căsătorie neînregistrată - Carolina Popova.[3]
- fiica - Alisa (născută pe 15 septembrie 2003).
- Căsătorie neînregistrată - Svetlana Kuznetsova.
Andrei Krasko | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 10 august 1957 Leningrad, URSS |
Decedat | (48 de ani) Ovidiopol, Ucraina |
Înmormântat | Cemetery in Komarovo[*] |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (infarct miocardic) |
Părinți | Ivan I. Krasko[*] |
Căsătorit cu | Natalia Akimova (divorțați) Miriam Aleksandrovic (divorțați) |
Copii | Jan Aleksandrowicz-Krasko[*] |
Cetățenie | URSS Rusia |
Ocupație | Actor, prezentator |
Activitate | |
Alma mater | Russian State Institute of Performing Arts[*] Saint Petersburg Lyceum 30[*] |
Ani de activitate | 1979–2006 |
S-a mutat mai apoi în Statele Unite și apare din ce în ce mai des în pelicule americane; printre rolurile de început fiind rolul din filmul The Mambo Kings (1992), precum și rolul secundar din pelicula câștigătoare de premiu Oscar, Philadelphia (1993). A apărut mai apoi și în filme de primă importanță la Hollywood precum rolul principal al peliculei din 1995, regizată de Robert Rodriguez, Desperado. În 1996, a jucat alături de Madonna în Evita, o adaptare a muzical-ului de Andrew Lloyd Webber și Tim Rice, în care joacă rolul naratorului, Che, un rol jucat pe Broadway de Mandy Patinkin. A primit și aprecierile criticilor pentru rolul din principal Zorro din Masca lui Zorro (1998), fiind primul actor spaniol care să îl încarneze pe Zorro în 80 de ani de la crearea personajului Zorro. Mai târziu își va reinterpreta același rol în Legenda lui Zorro (2005), deși nu a s-a bucurat de același succes ca originalul.
Banderas a colaborat frecvent cu regizorul peliculei Desperado, Rodriguez, care l-a recrutat și în trilogia Spy Kids și ultimul film din trilogia "Mariachi" (în care joacă alături de Johnny Depp), Once Upon A Time In Mexico. Singurul film regizat de Banderas este filmul care nu s-a bucurat de prea mult succes Crazy in Alabama (1999), în care joacă soția sa Melanie Griffith.
În 2003, Banderas s-a reîntors la genul muzical, apărând în rolul principal din spectacolul Nine de pe Broadway, care avea la bază filmul 8½, rol ce fusese interpretat de către Raul Julia. Cu această interpretare Banderas a câștigat premiile Outer Critics Circle și Drama Desk, și a fost nominalizat pentru Tony Award pentru cel mai bun actor într-un musical.[18] Interpretarea sa de pe Broadway este păstrată pe o înregistrare lansată de PS Classics.
Interpretarea vocală a personajului Motanul Încălțat din Shrek 2 și Shrek al treilea l-a făcut cunoscut în circuitul rolurilor pentru filme de familie. În 2006, a jucat în Take the Lead, un film despre liceeni în care interpretează rolul unui instructor de dans. Tot în acel, pe 14 octombrie, an a primit și premiul "Gabi" al L.A. Latino International Film Festival pentru întreaga carieră.[19] A fost gazda celui de-al 600 episod din Saturday Night Live (din sezonul 31). Invitatul din industria muzicii a fost Mary J. Blige. A interpretat și vocea unei albine generată pe calculator care poate fi văzută în Statele Unite în reclama pentru Nasonex,[20] un medicament contra alergiilor, și în campania comercială de Crăciun a companiei Marks & Spencer, un comerciant din Marea Britanie.
Filmografie
- Laberinto de pasiones (1982)
- La Corte de Faraón (1985)
- Caso cerrado (1985)
- Matador (1986)
- La ley del deseo (1987)
- Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988)
- Bajarse al moro (1989)
- Si te dicen que caí (1989)
- Tie Me Up! Tie Me Down! (1990)
- Terra Nova (1991)
- The Mambo Kings (1992)
- Benito (1993)
- ¡Dispara! (1993)
- The House of the Spirits (1993)
- Philadelphia (1993)
- Of Love and Shadows (1994)
- Interviu cu un vampir (1994)
- Miami Rhapsody (1995)
- Desperado (1995)
- Four Rooms (1995)
- Assassins (1995)
- Never Talk to Strangers (1995)
- Two Much (1995)
- Evita (1996)
- Masca lui Zorro (1998)
- Play It to the Bone (1999)
- The 13th Warrior (1999)
- The Body (2001)
- Spy Kids (2001)
- Original Sin (2001)
- Femme Fatale (2002)
- Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams (2002)
- Frida (2002)
- Ballistic: Ecks vs. Sever (2002)
- Spy Kids 3-D: Game Over (2003)
- Once Upon a Time in Mexico (2003)
- And Starring Pancho Villa as Himself (2003)
- Imagining Argentina (2003)
- Shrek 2 (2004)
- The Legend of Zorro (2005)
- Take the Lead (2006)
- Bordertown (2007)
- Shrek the Third (2007)
- My Mom's New Boyfriend (2008)
- The Other Man (2008)
- Thick as Thieves (2009)
- Shrek Forever After (2010)
- You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)
- The Big Bang (2011)
- Day of the Falcon (2011)
- The Skin I Live In (2011)
- Spy Kids: All the Time in the World (2011; deleted scenes only)
- Puss in Boots (2011)
- Black Gold (2012)
- Haywire (2012)
- Ruby Sparks (2012)
- Machete Kills (2013)
- Justin and the Knights of Valour (2013)
- Autómata (2014)
- The Expendables 3 (2014)
- Knight of Cups (2014)
- The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water (2015)
- The 33 (2015)
- Altamira (2016)
- Security (2017)
- Gun Shy (2017)
- Capcană mortală (2017)
Antonio Banderas | |
Banderas în mai 2010 | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | José Antonio Domínguez Banderas |
Născut | (59 de ani) Málaga, Andalucia, Spania |
Părinți | José Domínguez Prieto[*] |
Căsătorit cu | Ana Leza (c. 1987–96) Melanie Griffith (c. 1996; separați 2014) |
Număr de copii | 1 |
Copii | 1 |
Cetățenie | Spania |
Ocupație | Actor, regizor, producător, cântăreț, dansator, actor de voce |
Activitate | |
Domiciliu | East Sussex |
Ani de activitate | 1982–prezent |
Premii | Donostia Award[*] () Theatre World Award[*] ()[1] Platino Honorary Award[*] () Hijo Predilecto de Andalucía[*] () Premiul publicului pentru cel mai bun actor ()[2] European Film Academy Achievement in World Cinema Award[*] ()[3] Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor ()[4] Premiul Goya () |
După revoluția din 1989 a avut o activitate intensă de publicist și autor de literatură. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară și teatrală, eseuri, în total 12 piese reprezentate în țară precum și în Anglia și Franța. A tradus în română și a adaptat pentru scenă 16 piese de Jacques Copi, Pierre Corneille, S.I.Witkiewicz, Fernando Arrabal, A.P.Cehov, N. Machiavelli, Dario Fo, Tennessee Williams, Marivaux etc. A publicat 23 de volume de literatură, obâinând numeroase premii literare. Romanul Căderea Bastiliei a fost distins cu trei premii naționale în 1998. A susținut și susține rubrici permanente în reviste literare naționale (Luceafărul, Cuvântul, Ziarul financiar, Săptămîna financiară etc.), și la publicații teatrale ca Scena, Drama. A fost titularul rubricii săptămânale de bridge din Ziarul financiar din 2003 până în 2008. A publicat numeroase alte articole. A prezentat câteva sute de volume de literatură contemporană în articole, unele grupate ulterior în trei volume. După 2010 face parte din echipa coordonată de George Volceanov pentru retraducerea integrală a operei lui Shakespeare. A tradus 12 piese de William Shakespeare, dintre care patru în colaborare, și numeroase sonete ale acestuia. Între piesele traduse: Vis de-o noapte-n miezul verii, Negustorul din Veneția, Richard al III-lea, Macbeth. A mai tradus piese de Corneille, Marivaux, Eduardo de Fillipo, Dario Fo etc.
În 1998 a început să realizeze scenarii de filme și show-uri pentru televiziune la Pro TV, apoi la Prima TV, Național TV etc. A reprezentat România la festivaluri internaționale de literatura și teatru. A realizat doua cicluri de emisiuni la TVR Cultural (2002-2004). A fost dramaturgul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești și a reprezentat România la festivaluri internaționale de literatură.
În decembrie 2015, a editat la Institutul Cultural Român antologia în limba engleză de povestiri românești SF Worlds and Beings.
Volume publicate
- 1993 Doamna Bovary sînt ceilalți, teatru - Editura Phoenix
- 1993 Mephisto, texte pentru teatru - Ed. Phoenix
- 1996 Text biografic, poezie - Ed.Pantheon
- 1996 Proba cu martori, poezie - Cartea Românească și ASB
- 1997 Misterele Bucureștilor, proză scurtă - Cartea Românească
- 1998 Căderea Bastiliei, roman - Editura Allfa (ed. a II-a Ed. Corint, ed a III-a eLiteratura, 2016)
- 1998 Cine l-a ucis pe Marx?, text pentru teatru Biblioteca București editata de Asociația Scriitorilor București și Editura Eminescu
- 1999 Decembrie, în direct, teatru, Editura All
- 2001 Cine l-a ucis pe Marx?, teatru, Editura Vinea
- 2001 Enigme în orașul nostru, proză scurtă, Ed.Fundatiei Pro
- 2002 Rață cu portocale, publicistică, Ed.Premier
- 2003 Vacanță în infern, critică, Ed. Carte de Suflet
- 2003 Creșterea iguanelor de casă, poezie, Ed. Vinea
- 2003 Vacanță în infern , critică, vol II – Editura Muzeului Literaturii.
- 2004 Hotel Cervantes, teatru, Uniunea Scriitorilor din România
- 2004 Drumul spre Nghe An, jurnalistică, Editura Muzeului Literaturii Române
- 2005 Arte parțiale, critică, Editura Muzeului Literaturii Române și ASB
- 2005 Bridge în 41 de povestiri vesele, proză scurtă, Ed. Tritonic.
- 2006 Crime la Elsinore, roman - Ed. Cartea Românească (ed. a II-a eLiteratura 2016) [3]
- 2007 Divorț în direct teatru - Ed. Palimpsest.
- 2008 Trecute vieți de fanți și de birlici - Viața și, uneori, opera personajelor - Ed. Cartea Românească.[4] (Ed. a II-a adăugită, eLiteratura 2014)
- 2010 Fratele mai deștept al lui Kalasnikov - Ed. Limes[5]
- 2010 Azerbaijan - The Living Flame (bilingv, versiune engleză de Elena Nistor)- Ed. Top Forum
- 2011 Pantera sus, pe clavecin, poezie, Ed. Tracus Arte[6]
- 2012 Trecutul e o sărbătoare, poezie - Ed. Tracus Arte
- 2016 Cântelele lui Huppy, poezie pentru copii - Ed. Neuma
- 2016 Uimitoarele aventuri ale lui Făt-Frumos din Lună, roman, Ed. Neuma
- 2017 Celălalt țărm, poezie, Ed. Neuma
- 2018 Poeme cu înger, poezie, Ed. Neuma
- 2020 Der vergessene Traum, Traducere Christian W. Schenk, Editura Dionysos, Boppard Germania 2020, ISBN 9798625419635
Premii și distincții
- A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie pe anul 1999.
- Premiul Academiei pentru dramaturgie – 2001.
- Distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (2004), apoi înălțat în grad de ofițer (2010).
- Premiul Poesis Satu-Mare, Premiul Sudului, Premiul Ion Creangă
- Premiul „Andrei Bantaș” pentru traducere pentru W. Shakespeare, Opere, vol. IV (împreună cu Violeta Popa, George Volceanov)
- Premiul Uniunii Scriitorilor (2015) pentru traducere pentru W. Shakespeare, Opere, vol. VIII și IX (împreună cu Violeta Popa, Lucia Verona, George Volceanov)
- Premiul Uniunii Scriitorilor (2016) pentru Literatură pentru copii.
- Premiile revistei „Luceafărul” pentru dramaturgie și ulterior pentru eseu
- De două ori finalist al Turnirului de poezie „Cununa de lauri”: Olimp - 2011 și Alexandropolis - 2018, Premiul publicului la Turnirul de la Alexandropolis și Premiul „Cununa de lauri” cu echipa Filialei București-Poezie (2018).
- Numeroase premii literare ale unor reviste și asociații: Convorbiri literare, Tomis, Antares, Caligraf, APLER etc.
Horia Gârbea | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (57 de ani) București, Republica Populară Română |
Cetățenie | România |
Ocupație | lingvist scriitor inginer istoric literar[*] critic literar[*] scriitor de literatură pentru copii[*] traducător poet |
Activitate | |
Limbi | limba română |
Studii | Universitatea Politehnica din București |
Lene Rantala a debutat la echipa națională a Danemarcei pe 14 februarie 1991, într-un meci împotriva Suediei, și a fost selecționată de atunci în 226 de meciuri oficiale. Ea este una din cele mai de succes handbaliste din lume, având în palmares trei medalii de aur și una de argint la Campionatul European, o medalie de aur, una de argint și una de bronz la Campionatul Mondial, precum și două medalii de aur la Jocurile Olimpice.[3] Deși s-a retras de la națională în 2002, ea a revenit în 2007 pentru a încerca să-și ajute echipa să se califice la Campionatul Mondial organizat de Franța, lucru care nu s-a întâmplat.
În primăvara anului 2011, după terminarea conflictului dintre Asociația Jucătorilor de Handbal și Federația Daneză de Handbal, Rantala a fost din nou convocată la echipa națională.[4] Pe 2 iunie 2011, ea a fost din nou selectată pentru calificările la Campionatul Mondial.[5]
Lene Rantala are în palmares Liga Campionilor EHF, obținută în 2011 cu Larvik HK, două Cupa Cupelor, în 2005 și 2008, 14 titluri ale Norvegiei și 13 cupe ale Norvegiei
* 1971. Roy Maurice Keane (n. 10 august 1971 în Cork, Irlanda) este un fost jucător și actual antrenor irlandez de fotbal. Ultima dată a antrenat echipa engleză Sunderland A.F.C.. Postul său a fost cel de mijlocaș central și a jucat 12 ani la Manchester United, fiind căpitan al acestei echipe timp de 8 ani. A mai activat la Cobh Ramblers, în Irlanda, Nottingham Forest în Anglia, și și-a încheiat cariera de 17 ani la Celtic în Scoția.Mihail Vakulovski, născut în Chișinău, Republica Moldova, este fiul lui Alexei Vakulovski, profesor de limbă și literatură română care "a refuzat să devină scriitor sovietic" (fiind evocat și de Paul Goma în Jurnalul său din 2009). În cinstea tatălui său, o stradă din localitatea Antonești, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova, îi poartă astăzi numele, iar Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului a hotărât să-i publice postum volumul "În gura foametei" (ediția a II-a fiind publicată în 2013 la editura bucureșteană Tracus Arte).
Mihail Vakulovski este absolvent al Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova (în 1994) și doctor în filologie (lucrarea a fost susținută la Universitatea București, în 2002, îndrumător Nicolae Manolescu).[3][4]
Mihail Vakulovski este membru al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (cunoscută și prin acronimul ASPRO) si al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.[5]
Omul de cultură Mihail Vakulovski este, de asemenea, blogger [6], fondatorul și realizatorul (împreună cu fratele său, Alexandru Vakulovski, Carmina Vakulovski și Dan Perjovschi) al revistei culturale Tiuk!
Volume publicate
- 1997 - Nemuritor în păpușoi (poezie), Editura Arc, Chișinău;
- 2006 - Nemuritor în păpușoi (ediția a II-a), Editura Vinea, București;
- 2000 - Nicolae Manolescu (monografie), Editura Aula, Brașov;
- 2002 - Caiet cu zmei de care n-am mai ridicat niciodată nici măcar în copilărie, Biblioteca de Poezie, București;
- 2002 - "TU" (poezie), împreună cu Alexandru Vakulovski, Biblioteca de Poezie;
- 2003 - "Tatuaje" (poezie), Editura Vinea, București;
- 2004 - Holocaustul evreilor români (Din mărturiile supraviețuitorilor), Editura Polirom, Iași;
- 2004 - "Odada", Editura Vinea, București;
- 2005 - Piatra lui Sisif sub limba lui Demostene, (poezie), Editura Pontica, București;
- 2006 - "ИЛЬ ПЛЁ" (poezie), Biblioteca Argeș, Pitești;
- 2009 - Autobiografie (poezie), Biblioteca Stare de Urgență, Chișinău, coperte: Alexandru Pecican, comentarii grafice: Dan Perjovschi
- 2010 - "nEUROCHIRURGIE" (teatru), Editura Vinea, București, coperte: Alexandru Pecican;
- 2010 - Portret de grup cu generația "optzeci" (Poezia), eseuri, Editura Tracus Arte, București, coperte: Mugur Grosu
- 2010 - Tiuk (antologie de proză Klu), Biblioteca Revistei la Plic, împreună cu Alexandru Vakulovski,
- 2011 - Tovarăși de cameră. Student la Chișinău (rockman), Editura Cartea Românească, București (și eBook)
- 2011 - 10 basarabeni pentru cultura română. Tinerii dintre milenii, interviuri, Editura Casa de Pariuri Literare (cunoscută și ca Editura CDPL), București, 2011 (coperte & ilustrații Dan Perjovschi) - (și eBook)
- 2011 - Portret de grup cu generația "optzeci" (Interviuri)", interviuri, Editura Tracus Arte, coperte: Mugur Grosu
- 2012 - Biblidioteca, roman, Editura Casa de pariuri literare, București, (și eBook);
- 2013 - "Riduri", poezie, Editura Casa de Pariuri Literare, București (și Ebook).
Volume colective
- Prima mea beție, coord. de Gabriel H. Decuble, Editura Art, 2009
- Prima mea carte, coord. de Raluca Dincă, Editura Art, 2011
- Prima dată, coord. de Laura Albulescu și Andra Matzal, Editura Art, 2013
- Scriitori la poliție, coord. de Robert Șerban, Editura Polirom, 2016
Traducător din literatura rusă
Ca traducător din limba rusă, Mihail Vakulovski a tradus din operele următorilor, Vladimir Vysotski, Bulat Okudjava, Daniil Harms, Marina Vlady, Victor Erofeiev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Nicoleta Esinencu, Mihail Kononov, Venedikt Erofeev, Zahar Prilepin și alții.[8]
A tradus, de asemenea, și texte de muzică rock.
Mihail Vakulovski | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (47 de ani)[1] |
Ocupație | traducător |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea de Stat din Moldova |
Între 2014-2015 Ion Sula a fost director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, iar între 2013-2014 - viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. Anterior, între 2009 și 2013 el a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală. Din 2002 până în 2009 a activat în sectorul privat.[3]
Ion Sula este căsătorit și are doi copii.
Ion Sula | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (39 de ani) Costești, r. Ialoveni, RSS Moldovenească |
Cetățenie | Moldova |
Ocupație | politician |
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova | |
Deținător actual | |
Funcție asumată 18 februarie 2015 | |
Președinte | Nicolae Timofti |
Prim-ministru | Valeriu Streleț Chiril Gaburici |
Precedat de | Vasile Bumacov |
Viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova | |
În funcție 2013 – 2014 | |
Partid politic | Partidul Liberal Democrat din Moldova[1] |
Alma mater | Universitatea Agrară de Stat din Moldova |
În 2005 a ajuns în finala campionatului mondial de snooker, întâlnindu-l pe Matthew Stevens și câstigând cu scorul de 18 - 16. A realizat breakul maxim de cinci ori. Cea mai bună clasare din carieră este locul 3 mondial.
În 2016, la calificările pentru turneul European Masters de la București a realizat breakul maxim de 147 de puncte.
* 1986: Kazuma Watanabe (n. 10 august 1986) este un fotbalist japonez.
* 1987: Mihai Roșca (n. 10 august 1987, Baia Mare) este un jucător român de rugby.
A activat la CSA Steaua București și la CSM Știința Baia Mare. În 2014 a hotărât să se retragă,[1] dar s-a răzgândit ulterior, alăturându-se echipei RC Grivița Roșie București.[2]
Și-a făcut debutul la echipa națională a României într-un meci de Cupa Europeană a Națiunilor cu Ucraina în martie 2012. Până în 2015, a strâns patru selecții pentru „Stejarii” și a marcat zece de puncte, înscriind două eseuri. A fost și component al naționalei de rugby în VII (Sevens).
* 1988: Stef Nijland (n. 10 august 1988, Hoogezand, Olanda) este un fotbalist aflat sub contract cu Zwolle.
* 1989: Ben Sahar (în ebraică: בן סהר; n. 10 august 1989, Holon, Israel) este un fotbalist israelian cu contract la Chelsea, în prezent împrumutat de De Graafschap. Este de origine polonezo-evreiască și deține pașaport polonez.
* 1992: Sun Yujie (în chineză: 孙玉洁 Sūn Yùjié) (n. 10 august 1992, Liaoning) este o scrimeră chinezoaică specializată pe spadă.
La Campionatul Mondial din 2011 de la Catania a ajuns în finala, trecând în semifinală de românca Ana Maria Brânză.[1] A pierdut cu conaționala Li Na și s-a mulțumit cu argintul. Echipa Chinei, din care face parte, a fost învinsă de România în finala și a luat medalia de argint.[2]
A fost laureată cu bronz la individual și cu aur pe echipe la Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra. A câștigat Cupa Mondială de Scrimă în sezoanele 2010-2011 și 2011-2012.
* 1994: Bernardo Mota Veiga de Carvalho e Silva (n. 10 august 1994, Lisabona, Portugalia) este un fotbalist portughez. Joacă ca mijlocaș ofensiv la Manchester City în Premier League din Anglia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu