MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU JOI 27 AUGUST 2020
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE
A. Evenimente; Nașteri
Evenimente
- 1588: Tratat de comerț încheiat de Petru Șchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Șchiopul un tratat prin care supușii reginei urmau a fi liberi a se statornici și a face negoț, a vinde și a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească și obiceiul caută pentru negoț și pentru trebuințele vieții”.
- 1776: Armata britanică a învins Armata Continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independență al Statelor Unite, bătălia de la Long Island.
- 1832: Odată cu capturarea ultimului șef indian, Black Hawk, se termină războiul la est de fluviul Mississippi în Statele Unite.
- 1877: A avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt și cucerire a redanului otoman, din fața redutei Grivița-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredințată Regimentului 13 dorobanți, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, și altor subunități din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 dorobanți este distins cu Ordinul "Steaua României". De asemenea, se acordă unor ofițeri și soldați din subunitățile participante la atac Ordinul "Steaua României", precum și medalia "Virtutea militară".
- 1883: Explozia principală a erupției vulcanului Krakatau (Indonezia), considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.
- 1896: Cel mai scurt război din istorie, războiul anglo-zanzibar a început la ora 9:02 dimineața și a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, și înscăunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat însa ca pe tronul Zanzibarului să urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.
- 1916: Ambasadorul Edgar Mavrocordat depune la ora 21 la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declarația de război din partea Regatului Român. Armata română înaintează pe trei direcții în Transilvania.
- 1928: La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a războiului. Actul nu prevede nici o sancțiune împotriva celor care ar încălca pacea. România a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.
- 1955: A apărut primul număr al The Guinness Book of Records, în Marea Britanie.
- 1979: Un atac cu bombă al IRA l-a ucis pe Louis Mountbatten, amiral britanic în cel de-al Doilea Război Mondial și alte trei persoane, în timp ce se afla în vacanță, pe iahtul său, în Sligo, Republica Irlanda.
- 1989: Marea Adunare Națională de la Chișinău a decis oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin.
- 1990: Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova.
- 1990: Comunitatea Europeană recunoaște independența țărilor baltice: Estonia, Letonia și Lituania.
- 2003: Planeta Marte se află la cea mai mică distanță de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ.
Nașteri
- 1545: Alessandro Farnese (spaniolă Alejandro Farnesio; 27 august 1545 – 3 decembrie 1592) a fost Duce de Parma și Piacenza din 1586 până în 1592, și Guvernator al Țărilor de Jos Habsburge din 1578 până în 1592. Este cunoscut pentru succesul campaniei din 1578-1592 împotriva Revoltei Olandeze, în care a capturat principalele orașe din sud (astăzi Belgia) și le-a redat Spaniei catolice. Alessandro a fost fiu al Ducelui Ottavio Farnese de Parma, care era nepot al Papei Paul al III-lea. Mama lui a fost Margareta de Parma, o fiică nelegitimă a regelui Spaniei, împăratul Carol al V-lea. El a avut un frate geamăn, care a trăit doar o lună. Mama lui a fost sora vitregă a regelui Filip al II-lea al Spaniei și a lui Ioan de Austria. Alessandro a avut o carieră militară și diplomatică semnificativă în serviciul Spaniei, sub serviciul unchiului său, regele. A luptat în Bătălia de la Lepanto (1571) și în Olanda împotriva rebelilor.
Alessandro Farnese
Portret a lui Farnese de Jean Baptiste de SaiveDate personale Născut 27 august 1545
Parma, Ducatul de ParmaDecedat (47 de ani)
ArrasÎnmormântat Sanctuary of Santa Maria della Steccata[*] Părinți Ottavio Farnese[*]
Margareta de ParmaCăsătorit cu Infanta Maria a Portugaliei Copii Ranuccio I Farnese, Duce de Parma
Margherita Farnese, Ducesă de Mantua
Cardinalul OddoardoCetățenie Spania Religie catolicism Ocupație ofițer
diplomatApartenență nobiliară Titluri duce Familie nobiliară Casa de Farnese Duce de Parma și Piacenza Domnie 15 septembrie 1586 – 3 decembrie 1592 Predecesor Ottavio Succesor Ranuccio I Guvernator al Țărilor de Jos Habsburge Domnie 1 octombrie 1578 - 3 decembrie 1592 Predecesor Ioan de Austria Succesor Peter Ernst I von Mansfeld-Vorderort - 1666: Ivan al V-lea Alekseievici (rusă Иван V Алексеевич; 6 septembrie [S.V. 27 august] 1666 – 8 februarie [S.V. 29 ianuarie] 1696) a fost co-Țar al Rusiei împreună cu fratele său vitreg mai mic Petru I) cu care a domnit între 1682 și 1696. El a fost fiul cel mic al lui Alexis I al Rusiei și a Mariei Miloslavskaia. Domnia sa a fost formală, el având serioase dizabilități fizice și mentale. Ivan al V-lea a fost al 11-lea copil al Țarului Alexis. Cu o vedere slabă din naștere și bolnăvicios, capacitatea sa de a deține puterea supremă a fost contestată de către familia Narîșkin, care aspira să-l aducă pe tron pe fiul Nataliei Narîșkina, Petru. După decesul țarului Feodor al III-lea al Rusiei în aprilie 1682, facțiunile Miloslavski și Narîșkin au pornit lupta pentru putere. Patriarhul Joachim a convocat o adunare care a decis trecerea coroanei în mâinile lui Petru, care pe atunci avea puțin peste zece ani, mama sa Natalia Narîșkina fiind regentă. Deși Ivan era mai mare decât Petru, el a fost ignorat din cauza faptului că suferea de o serie de handicapuri.
Noua structură însă a fost pusă la încercare de revolta streliților, regimentele de infanterie înființate în timpul domniei țarului Ivan al IV-lea. Majoritatea relatărilor susțin că revolta a fost încurajată de fiica țarului Alexis, Sofia, și de facțiunea Miloslavski, care doreau să-l aducă pe tron pe Ivan și să exercite puterea în numele lui. Streliții, cărora li se datorau sume mari de bani, erau indignați de felul în care comandanții lor îi exploatau ca forță de muncă necalificată și nu aveau nevoie de mult ca să pornească revolta.La 15 mai, când s-a insinuat că familia Narîșkin l-a strangulat pe Ivan, mulțimea furioasă a pătruns la Kremlin cerând să li se spună adevărul. Natalia i-a adus pe Ivan și Petru în fața mulțimii ca să arate că Ivan era viu și nevătămat. În mod normal acest lucru ar fi fost suficient, însă Prințul Mihail Dolgoruki, șeful streliților, a intervenit și i-a condamnat pe rebeli. El a fost târât de pe scară și sfâșiat în bucăți sub privirile regente și ale lui Ivan și Petru.
Streliții au pătruns în palat și au ucis mai mulți membri ai familiei și facțiunii Narîșkin. La 23 mai Prințul Ivan Khovanski, liderul autointitulat al streliților, a cerut ca Ivan să fie desemnat țar împreună cu Petru. Sofia și consilierii ei au luat măsuri rapide de liniștire a streliților plătindu-le 240.000 de ruble din suma datorată.
În câteva luni Prințul Khovanski a fost demis și 12 regimente de streliți au fost transferate în serviciul de frontieră. Ivan a avut o relație apropiată cu mama sa vitregă și cu fratele său vitreg, co-Țarul Petru. Ivan nu a vrut să devină Țar dar a fost convins să devină.
La 25 iunie 1682 Ivan și Petru au fost încoronați la catedrala Dormition ca "dvoetsarstvenniki" (țari dubli). Un tron special cu două locuri a fost creat pentru această ocazie (astăzi este afișat la Palatul Armurilor de la Kremlin). Deși Ivan a fost considerat "țarul senior", puterea reală era deținută de sora cea mare a lui Ivan, Sofia Alekseievna. Începând cu 1684 s-au emis monede cu figura ei iar în 1686 și-a asumat titlul de Autocrat.
Printr-un decret din 1686 s-a hotărât adunarea gunoaielor de pe străzile Moscovei. De asemenea, a fost abolită pedeapsa îngropării de viu, aplicată în special femeilor care își omorau soții.
În 1686 Rusia a devenit primul stat european care a semnat un tratat comercial cu China, Tratatul de la Nercinsk. În aprilie 1686 s-a semnat Tratatul de pace permanentă cu Polonia. Prin faptul că Rusia a sprijinit Polonia în războiul împotriva Turciei, polonezii au trebui să recunoască pentru totdeauna apartenența de Rusia a Kievului și a altor teritorii pe care Polonia le cucerise recent. Contribuția Rusiei a fost invazia Crimeei începută în primăvara anului 1687 și terminată rapid într-un eșec.
Când Petru a ajuns la maturitate, poziția Sofiei a devenit din ce în ce mai precară. Ea a sperat ca Ivan să aibă un moștenitor pe linie masculină, mascând astfel prelungirea regenței. Ivan, căsătorit în 1684, a avut în 1689 o fiică. La începutul anului 1689, Petru în vârstă de 16 ani, s-a căsătorit cu Evdokia Lopukhina. Golițin, principalul consilier al Sofiei, a început o a doua campanie în Crimeea terminată și asta printr-un eșec.
În august 1689 Petru fuge în mănăstirea-fortăreață Troițki-Sergius temându-se că viața lui e în pericol, deși nu există dovezi că Sofia plănuia o lovitură de stat împotriva lui Petru. Un număr tot mai mare de boieri și ofițeri s-a alăturat lui Petru. La începutul lui septembrie, Sofia deja nu mai avea sprijin suficient și a trebuit să se retragă la mănăstirea Novodevici. Golițin a fost exilat. În ultimul deceniu al vieții sale, Ivan a fost complet umbrit de energicul Petru I. Ivan și-a petrecut zilele cu soția sa, Praskovia Saltykova, "în rugăciune și post, zi și noapte". Debilitate pretinsă a lui Ivan nu l-a împiedicat să aibă cinci fiice, dintre care una - Anna Ivanovna - va asuma tronul în 1730. Nepoata lui de la un alt copil, Anna Leopoldovna va deveni regentă a Rusiei în timpul minoratului fiului ei și strănepotului lui Ivan, Ivan al VI-lea. Ultimul descendent supraviețuitor al lui Ivan al V-lea, Ecaterina Antonovna de Brunswick, a murit în 1807 după ce a fost închisă toată viața ei.
La 27 de ani a fost descris de ambasadorii străini ca senil, paralitic și aproape orb. A murit doi ani mai târziu și a fost înmormântat la Catedrala Arhanghelului.
- 1669: Anne Marie d'Orléans (27 august 1669 - 26 august 1728), a fost regină a Sardiniei și bunica maternă a regelui Ludovic al XV-lea al Franței. Anne Marie s-a născut la Castelul Saint-Cloud. Părinții ei erau Filip I, Duce de Orléans (fratele regelui Ludovic al XIV-lea al Franței) și Anne Henrietta a Angliei. Bunicii materni erau Carol I al Angliei și Henrietta Maria a Franței. Sora ei mai mare era Maria Luisa de Orléans, care a devenit regină a Spaniei când Anne Marie avea zece ani. Mama lor a murit la Castelul Saint-Cloud la zece luni după nașterea Annei Marie.
Un an mai târziu, tatăl ei s-a căsătorit cu Elizabeth Charlotte, Prințesă Palatină. Din această căsătorie au rezultat trei copii. Fratele ei vitreg, Filip d'Orléans, viitorul regent al Franței s-a născut din această a doua căsătorie.
Mama ei vitregă a descris-o ca fiind una dintre cele mai amabile și virtuoase femei La 10 aprilie 1684, Anne Marie s-a căsătorit la Versailles cu Víctor Amadeus II, Duce de Savoia și viitorul rege al Siciliei (1713) și Sardiniei (1720).
Au avut șase copii:
- Marie Adélaïde (1685-1712),
- căsătorită cu Ludovic, duce de Bourgogne; mama viitorului Ludovic al XV-lea al Franței;
- Marie Anne (1687-1690);
- Marie Louise (1688-1714),
- prima soție a regelui Filip al V-lea al Spaniei;
- Victor Amadeus (1699-1715), prinț de Piemont;
- Carlo Emanuele III (1701-1773),
- următorul Duce de Savoia și rege al Sardiniei.
- Emanuele Philibert (1705-1705) Duce de Chablais. La 1 august 1714, după decesul reginei Anne a Marii Britanii, Anne Marie devine moștenitoare prezumptivă la tronul Angliei, Scoției și Irlandei până la 31 decembrie 1720, când fratele mai mic al reginei Anne, James Francis Edward Stuart autointitulat "Iacob al III-lea și al VIII-lea" are un moștenitor, Charles Edward Stuart.
Prin Anne Marie coboară pretendenții iacobini legitimi la tronulu Angliei și Scoției. În 1807, la aproape opt ani după moartea ei, a murit și cardinalul Henry Benedict Stuart, ultimul descendent al unchiului ei regele Iacob al II-lea al Angliei. Iacobinii vedeau legitimă succesiunea la tronurile Angliei și Scoției a descendenților supraviețuitori ai regelui Carol I. în 1807, un pretendent iacobin a fost Charles Emmanuel al IV-lea al Sardiniei, strănepotul Annei Marie de Orléans.
Anne Marie a murit la Torino la 26 august 1728. Soțul ei Víctor Amadeus II a abdicat în favoarea fiului său în 1730 și a murit doi ani mai târziu la Moncalieri.
Anne Marie de Orléans Ducesă de Savoia, Regină a Sardiniei și Siciliei Date personale Nume la naștere Anne Marie d'Orléans Născută 27 august 1669
Castelul Saint-Cloud, FranțaDecedată (58 de ani)
Torino, Piemont, ItaliaÎnmormântată Basilica of Superga[*] Cauza decesului insuficiență cardiacă Părinți Filip I, Duce de Orléans[1]
Anne Henrietta a Angliei[1]Frați și surori Maria Luiza de Orléans
Élisabeth Charlotte de Orléans
Filip al II-lea, Duce de Orléans
Philippe Charles, Duke of Valois[*]Căsătorită cu Victor Amadeus al II-lea al Sardiniei Copii Marie-Adélaïde de Savoia
Marie Anne de Savoia
Maria Louisa de Savoia
Victor Amadeus de Savoia
Charles Emmanuel al III-lea
Emanuele Philibert de SavoiaCetățenie Franța Religie catolicism Apartenență nobiliară Titluri duce
regină consoartă[*]Familie nobiliară Casa de Savoia
Casa de Orléans
- Marie Adélaïde (1685-1712),
- 1770: Georg Wilhelm Friedrich Hegel, filosof german (d. 1831)
- 1789: Joseph Georg Friedrich Ernst Karl, Duce de Saxa-Altenburg (27 august 1789 – 25 noiembrie 1868), a fost Duce de Saxa-Altenburg.
A fost al doilea fiu însă fiul cel mare supraviețuitor al lui Frederic, Duce de Saxa-Hildburghausen (sau Saxa-Altenburg din 1826) și a soției acestuia, Ducesa Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz. Joseph i-a succedat tatălui său ca Duce de Saxa-Altenburg după decesul acestuia în 1834. S-a căsătorit la 24 aprilie 1817 la Kirchheim unter Teck cu Amelia de Württemberg (1799–1848). Joseph și Amalie au avut șase fiice:
- Alexandrine Marie Wilhelmine Katharine Charlotte Therese Henriette Luise Pauline Elisabeth Friederike Georgine (n. 14 aprilie 1818 - d. 9 ianuarie 1907), căsătorită la 18 februarie 1843 cu regele George al V-lea al Hanovrei
- Pauline Friederike Henriette Auguste (n. 24 noiembrie 1819 - d. 11 ianuarie 1825)
- Henriette Friederike Therese Elisabeth (n. 9 octombrie 1823 - d. 3 aprilie 1915)
- Elisabeth Pauline Alexandrine (n. 26 martie 1826 - d. 2 februarie 1896), căsătorită la 10 februarie 1852 cu Petru al II-lea, Mare Duce de Oldenburg
- Alexandra Friederike Henriette Pauline Marianne Elisabeth (n. 8 iulie 1830 - d. 6 iulie 1911), căsătorită la 11 septembrie 1848 cu Marele Duce Constantin Nicolaevici al Rusiei
- Luise (n. 4 iunie 1832 - d. 29 august 1833)
Amalia a murit la 28 noiembrie 1848, la vârsta de 49 de ani la Altenburg. Două zile mai târziu, Joseph a decis să abdice în favoarea fratelui lui, George, Duce de Saxa-Altenburg. Joseph a murit în 1868 la Altenburg.
- 1824: Joseph M
arlin, scriitor și jurnalist german originar din Transilvania (d. 1849)Joseph Duce de Saxa-Altenburg
Joseph, Duce de Saxa-AltenburgDate personale Nume la naștere Joseph Georg Friedrich Ernst Karl Născut 27 august 1789
HildburghausenDecedat (79 de ani)
AltenburgPărinți Frederic, Duce de Saxa-Altenburg
Ducesa Charlotte Georgine de Mecklenburg-StrelitzFrați și surori Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen
Prințesa Louise de Saxa-Hildburghausen
Friedrich von Sachsen-Altenburg[*]
Prințul Eduard de Saxa-Altenburg
Georg, Duce de Saxa-Altenburg
Theresa de Saxa-HildburghausenCăsătorit cu Amelia de Württemberg Copii Maria, regină a Hanovrei
Pauline Friederike
Henriette Friederike
Elisabeta, Mare Ducesă de Oldenberg
Alexandra, Mare Ducesă a Rusiei
LuiseCetățenie Germania Religie luteranism Ocupație aristocrat[*] Apartenență nobiliară Titluri duce Familie nobiliară Casa de Wettin Duce de Saxa-Altenburg Domnie 1834-1848 Predecesor Frederic Succesor George - 1835: Nicolae Haralambie (n. 27 august 1835, București – d. 3 aprilie 1908, București) a fost un politician și general român, unul dintre cei trei membri ai Locotenenței Domnești care a condus statul în 1866, de la abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza și până la înscăunarea lui Carol I.
Nicolae Haralambie
Nicolae HaralambieDate personale Născut
București, Țara RomâneascăDecedat (72 de ani)
București, RomâniaCetățenie România Ocupație personal militar[* - 1858: Giuseppe Peano, matematician italian (d. 1932)
- 1865: Charles Gates Dawes, politician american, laureat Nobel (d. 1951)
- 1865: James Henry Breasted (n. 27 august, 1865, Rockford, statul Illinois – d. 2 decembrie, 1935) a fost un arheolog american, egiptolog consacrat, conducător de șantiere arheologice din zona pe care el însuși a denumit-o Semiluna Fertilă.
Una dintre cele mai mari autorități în privința Egiptului antic. Professor de egiptologie la Universitatea din Chicago, el a condus șantiere arheologice în Egipt, Mesopotamia, Palestina și Persia.
A studiat la Colegiul Central de Nord (pe atunci: „North-Western College” – 1888), mai apoi la Chicago Theological Seminary, (Seminarul teologic din Cicago din cadrul Universității din Yale – 1891). Și-a completat studiile la Universitatea din Berlin, unde a susținut Doctoratul (1894). A fost primul american care a obținut titlul de doctor în egiptologie. Breasted face parte din avangarda arheologilor și istoricilor care au extins ideea de „civilizație occidentală” încorporând întregul Orient Mijlociu în rădăcinile culturale europene.
În 1894 a ajuns docent al Universității din Chicago și în 1905 a fost numit profesor de egiptologie și de istorie orientală (prima catedră de felul acesta în America). Între timp însă, în 1901, a fost numit director al muzeului oriental din Haskell; chiar dacă acel muzeu conținea fie opere din Orientul Mijlociu fie opere din Extremul Orient interesul său s-a orientat spre Egipt. Astfel a început să lucreze la compilarea tuturor hieroglifelor cunoscute la acea vreme producând o operă ce va fi publicată în 1907 cu titlul: „Ancient Records of Egypt” (Antica Scriere a Egiptului), lucrare care și-n prezent reprezintă una dintre cele mai importante culegeri de texte traduse. Peter A. Piccione, în prezentarea ediției din 2001, observa pe bună dreptate: „această operă conține un număr de texte și de inscripții, care de atunci n-au mai fost traduse”.
În 1919, John D. Rockefeller a donat Institutului Oriental din Chicago o sumă destul de importantă de bani, care i-au permis lui Breasted să efectueze – în cadrul unui proiect al Universității – primele sale (și-n același timp, americane) cercetări arheologice în Egipt. Breasted a perticipat la expediția Carter - Carnarvon, care în 1922 a descoperit în Valea Regilor (în Egipt), celebrul mormânt al faraonului Tutankhamon (KV62). Participarea lui la această expediție s-a realizat la învitația personală a Lordului Sir Carnarvon având ca scop precis redactarea părții istorice a descoperirii. Prea puținele date găsite în KV62 a limitat mult studiul și opera sa, oricum destul de prețioasă și așa. Atenția lui în această circumstanță s-a îndreptat spre nenumăratele (caractere săpate în piatră) cartigli împresi, asupra frescei de pe „ușa sigilată” a mormântului în care a identificat șapte „modele” diferite. În 1923 a fost ales Membru al Academiei Naționale de Științe.
S-a stins din viață de pneumonie pe 2 decembrie 1935, în timp ce se întorcea dintr-o călătorie făcută în Egipt. Rămășițile sale pământești au fost înhumate în cimitirul Greenwood din localitatea natală. Locul său de veci este marcat de un imens obelisc de marmură, oferit ca recunoștință de guvernul egiptean.
În prezent Breasted este cunoscut ca fiind savantul care a introdus termenul „Semiluna Fertilă” pentru descrierea ariei cuprinsă între Egipt și Mesopotamia.
Publicații
- A History of Egypt from the Earliest Times to the Persian Conquest. New York: Charles Scribner's Sons, 1905.
- Ancient Records of Egypt: Historical Documents from the Earliest Times to the Persian Conquest, collected, edited, and translated, with Commentary. Chicago: University of Chicago Press, 1906–1907; (retipărită 2001).
- Development of Religion and Thought in Ancient Egypt: Lectures delivered on the Morse Foundation at Union Theological Seminary. New York: Charles Scribner's Sons, 1912.
- Oriental Forerunners of Byzantine Painting (Unversity of Chicago Oriental Institute Publications; 1). Chicago: University of Chicago Press, 1924.
- The Conquest of Civilization. New York; London: Harper and Brothers, 1926.
- The Dawn of Conscience. New York: Charles Scribner's Sons, 1933.
- Egyptian Servant Statues (Bollingen Series; XIII). Washington, DC: Pantheon Books, 1948.
- The 1905–1907 Breasted Expeditions to Egypt and the Sudan: A Photographic Study. Chicago: University of Chicago Press, 1975.
James H. Breasted
James H. BreastedDate personale Născut [1][2][3][4]
Rockford, Comitatul Winnebago, Illinois, SUA[5][6]Decedat (70 de ani)[1][7][2][8][3][4]
New York, New York, SUA[9][6]Cauza decesului pneumonie Cetățenie SUA Ocupație antropolog
arheolog
istoric
egiptolog[*]
profesor universitar[*]
farmacistActivitate Alma mater Universitatea Yale
North Central College[*]
Universitatea Humboldt din Berlin
Chicago Theological Seminary[*]Organizație Universitatea din Chicago
- 1868: Robert "Bob" Donaldson a fost un fotbalist scoțian. A evoluat pe postul de atacant central.
Donaldosn a jucat pentru clubul Airdrieonians F.C. și Blackburn Rovers, pentru ca în anul 1892 să se transfere la Manchester United, club pentru care a înscris 66 de goluri în 147 de meciuri.[1] S-a retras în anul 1897. (d. 26.04.1947)
- 1871: Theodore Dreiser, scriitor american (d. 1945)
- 1884: Vincent Jules Auriol (n. 27 august 1884, Haute-Garonne – d. 1 ianuarie 1966, Paris) a fost un politician francez și al 16-lea președinte al Republicii Franceze (1947 - 1954).
Vincent Auriol Date personale Nume la naștere Vincent Jules Auriol Născut 27 august 1884
Haute-Garonne, FranțaDecedat 1 ianuarie 1966
Paris, FranțaÎnmormântat Muret Căsătorit cu Michelle Aucouturier Copii Paul Auriol[*] Cetățenie Franța Religie romano-catolic Ocupație politician
avocat
luptător în Rezistența Franceză[*]Al 16-lea Președinte al Franței În funcție
16 ianuarie 1947 – 16 ianuarie 1954Precedat de Léon Blum Succedat de René Coty Premii Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce[*]
Grand Master of the Legion of Honour[*]
Médaille de la Résistance[*]
Order of the Star of Anjouan[*]
Q17539834[*]
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Cavaler[*]
Ordinul Sfântul Olaf în grad de mare cruce[*]
Ordinul Elefantului[*]
honorary doctorate at the Laval University[*] ()Partid politic SFIM[*] Alma mater Universitatea din Toulouse (1896-1969)
- 1890: Man Ray ([mæn reɪ], numele la naștere - probabil Michael Radnitzky sau Rudsitzky, în copilărie - Emmanuel Radnitzky, n. ,[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12] Philadelphia, SUA[13] – d. ,[14][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12] Paris, Franța[15]) a fost un fotograf, regizor de film și artist plastic american, de origine evreu, apropiat de curentele dadaismului și suprarealismului și care a trăit și activat cea mai mare parte a timpului în Franța.
Denumit de către Cocteau „marele poet al camerei obscure”, Man Ray și-a legat numele de numeroase aspecte ale artei moderne, mai ales în domeniul artei fotografice, al istoriei cinematografiei și al filmului experimental. Lucrările sale înnoitoare și abstracte, în tehnicile solarizației, „rayografiei” (denumire inspirată de propriul său nume, pe care a dat-o „fotogramei”) și al colajului, create sub impresia conexiunilor sale cu artiștii suprarealiști, i-au adus o recunoaștere mondială. Numeroasele portrete fotografice ale artiștilor contemporani cu el au rămas un document grăitor al vieții culturale din Parisul anilor 1920. Primul născut al lui Meleh Radnitzky și Mania, născută Luria, emigranți evrei veniți recent din Lituania, gubernia Kovno (Kaunas) a Imperiului Rus, Man Ray s-a născut în 1890 la Philadelphia,Pennsylvania. Numele în certificatul de naștere pierdut al artistului ar fi fost Michael Radnitzki, în schimb familia i-a spus de mic copil Immanuel. În 1897, an când s-au mutat la Williamsburg,în Brooklyn, părinții și-au americanizat și simplificat numele din Rudnitzky în Ray. Ulterior artistul își va zice Man Ray, unde Man provine de la „Manny”, adică Immanuel. Tatăl lucra într-o fabrică textilă, și în orele libere lucra acasă împreună cu soția și copiii într-un mic atelier de croitorie. Mamei artistului îi facea plăcere să-și pună imaginația la încercare pentru a confecționa haine pentru membrii familiei și născocea lucrări din petice (patchwork) din resturi de stofe și pânze. Cu toata dorința lui Man Ray de a se detașa de trecutul familiei sale, numeroase elemente din meșteșugul croitoriei și-au găsit ulterior amprenta în arta sa: manechini,fieruri de călcat, mașini de cusut, ace de cusut, ace de siguranță, ațe, resturi de stofe, etc. [16] Istorici de artă au semnalat asemănări între colaj și tehnicile și stilurile sale de pictură și croitorie.
Immanuel a studiat în anii 1904-1909 la Liceul de băieți din Brooklyn (Brooklyn's Boys High School), unde s-a evidențiat la materiile artă și desen tehnic[17],În acei ani a vizitat adesea muzeele locale de artă, unde a studiat operele vechilor maeștri. După absolvire, a primit o bursă pentru a studia arhitectura la Universitatea Columbia. Spre dezamăgirea părinților, el a preferat să se ocupe cu pictura. Părinții i-au creat în acest scop un studio într-una din odăile locuinței. El a rămas în casa părintească încă patru ani, vreme în care s-a străduit să -și cizeleze meșteșugul de pictor, imitând mai ales picturi și desene din secolul al XIX-lea, și s-a întreținut din picturi comerciale și din ilustrații tehnice pentru mai multe companii din Manhattan.
A devenit curând și un mare admirator al artei contemporane de avangardă, mai ales al maeștrilor moderniști europeni (Rodin, Cézanne, Brâncuși, Picasso, etc.) ale căror lucrări le-a văzut, pentru început, la „Galeria 291” a lui Alfred Stieglitz sau la Galeria Macbeth, precum și ale Școlii Ashcan. Dar, cu puține excepții, nu era încă în stare să integreze aceste tendințe în propriile sale lucrări.
Anii 1908 - 1912 au fost pentru el ani de învățătură. Mai întâi a asistat sporadic la unele lecții de la National Academy of Design și Art Students League din Manhattan, dar nu a putut să se adapteze metodelor conservatoare de predare de acolo, preferând începând din toamna lui 1912 cursurile mai puțin convenționale de la Centrul Ferrer (Modern School of New Yorks Ferrer Center). La această din urmă școală, inspirata de idealuri libertariene l-a avut ca mentor pe Robert Henri și a beneficiat de o intensă și rapidă evoluție artistică.
- Man – Woman, 1918
- Dust Raising, 1920
- Enigme d'Isidore Ducasse , 1920 (The Riddle), 1920
- Larmes (Glass Tears), în versiuni diferite, 1920–1933
- KEEP SMILING – dadaphoto, 1921
- Marquise Casati, 1922
- Kiki im Café, etwa 1923
- Le Violon d'Ingres, 1924 épreuve aux sels d'argent réhaussée à la mine de plomb et à l'encre de Chine et contrecollée sur papier
- Noire et blanche, 1926
- Élevage de poussière, 1920, 11,3 x 14,6 cm, Musée d'art de Toulon
- Mr and Mrs Woodman, 1927–1945
- La Prière, 1930
- African sculpture on lying woman, 1930. de fapt un portret al lui Simone Breton din 1927
- L'œuf et le coquillage, 1931
- Nature Morte, imprimare în argint, 1933;
- Érotique voilée, 1934
- Jeu d'échecs surréaliste, 1934, panoptic de 20 portrete de artiști suprarealiști
- Dora Maar, 1936
- Space Writings, 1937 (fotograme)
- Selfportrait, 1963
- La Télévision, 1975
- portrete fotografice ale multor artiști,oameni de cultură, persoane apropiate, majoritatea din anii 1920:
- numeroase serii de fotografii, unele fără titlu, având drept fundal imaginea „A l'heure de l'observatoire – Les Amoureux”
- The Lovers (Les Amants), ulei pe pânză, 24,7 x 35,2 cm, 1914, colecția Sylvio Perlstein, Antwerpen, * Ramapo Hills,1914/15
- Arrangement of Forms, No. 1, 1915
- The Revolving Doors, 1916/17, zece serigrafii
- La Volière (Aviary), 1919
- Une nuit à Saint-Jean-de-Luz, 1929
- Autoportret (obținut printr-o solarizare), 1931
- A l'heure de l'observatoire – Les Amoureux, 1932–34 + cea mai renumită pictură a sa
- La Fortune, 1938
- Le Rebus, 1938 ulei pe pânză, 55 x 46 cm, Muzeul național de artă modernă, Centrul Pompidou, Paris
- Imaginary Portrait of D.A.F. de Sade 1938
- Le Beau Temps, 1939
- Juliet 1943
- Rue Férou,1952 la Kunsthalle din Bielefeld.
- Peinture naturelle, 1958
- Les Mains libres, desene ilustrate de poeme ale lui Paul Éluard, Éd. Jeanne Bucher, Paris, 1937
- Danseuse de corde s'accompagnant de son ombre, 1916 (Dansatoare pe frânghie, însoțită de umbra ei)
- Autoportret, asamblaj , 1916
- Boardwalk , 1917
- Lampshade, 1919
- Obstruction, 1920
- Schachspiel (Chessboard), 1920 (nouă versiune 1945)
- The Object to be Destroyed, 1921 (Object of Destruction, 1932, Lost Object 1945; Indestructible Object, 1958; Last Object, 1966; Perpetual Motif, 1972)
- Catherine Barometer, 1920
- Cadeau, 1921, fier de călcat cu ținte pe talpă (creația orginală nu mai există;o versiune nouă din 1971 - se află la Muzeul de Arta Moderna din New York)
- Objet indéstructible, 1923
- The Fisherman's Idol , 1926, bucați de plută recuperate pe plaja din Biarritz și apoi asamblate
- Table for Two, 1944, masă de lemn
- Silent Harp, 1944, gât de vioară, oglinzi, zăbrele cu păr de cal
- Optical Hopes and Illusions, 1945, ramă de banjo cu minge și oglindă
- Les Vingt jours de Juliette, 1952, paravent
- Boule de neige
- 1923 : Le Retour à la raison1924 : À quoi rêvent les jeunes filles
- 1926 : Emak-Bakia
- 1928 : L'Étoile de mer
- 1929 : Les Mystères du château de Dé
- 1935 : Essai de simulation de délire cinématographique
- Revolving doors, Éditions Surréalistes, Paris, 1917
- Les Champs délicieux, hors commerce, Paris, 1922
- Man Ray photographs 1920-1934, James Thrall Soby
- Facile with Paul Éluard, Éd. GLM, Paris, 1935
- La Photographie n'est pas l'art : 12 photographies, Éd. GLM, Paris, 1937, cu un cuvânt înainte de André Breton « Convulsionnaires
- Alphabet for adults, Copley Galleries, Berverly Hills, California, 1948
- Photographs-Portraits, Édition Prisma, Paris
- Autoportrait, 1963, Robert Laffont, Paris, 1964, traduit de l'américain par Anne Guérin, réédité chez Seghers, 1986
- François Lévy-Kuentz, Man Ray - 2 bis, rue Férou, 1989, 23 min, éditions Dilecta. Film despre atelierul lui Man Ray, cu puțin timp inaintea distrugerii lui
Man Ray
Man Ray în 1934Date personale Născut [1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]
Philadelphia, SUA[13]Decedat (86 de ani)[14][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]
Paris, Franța[15]Înmormântat Cimitirul Montparnasse Cauza decesului boală infecțioasă Căsătorit cu Juliet Man Ray[*] Cetățenie SUA Ocupație regizor de film
fotograf
director de imagine
scenarist
pictor
monteur[*]
collagist[*]
autobiograf[*]
actor
designer
designer de bijuterii[*]Activitate Alma mater Art Students League of New York[ - 1903:Miron Nicolescu (n. 27 august 1903, Giurgiu - d. 30 iunie 1975, București) a fost un matematician român, membru titular al Academiei Române. Născut la Giurgiu, a urmat cursurile liceului Matei Basarab din București. După terminarea studiilor la Facultatea de Matematică a Universității București în 1924, a plecat la Paris, unde s-a înscris la École Normale Supérieure și la Sorbona. În 1928 și-a luat doctoratul, cu teza „Fonctions complexes dans le plan et dans l'espace”, sub îndrumarea lui Paul Montel. După întoarcerea în România, a predat la Universitatea din Cernăuți până în 1940, când a fost numit profesor la Universitatea din București.
În 1936 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1953 membru titular. În 1963 a devenit director al Institutului de Matematică al Academiei Române. Din 1966 până la deces a fost președinte al Academiei Române.
A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935 și membru titular începând cu 28 mai 1938[2].
La Congresul Internațional al Matematicienilor de la Vancouver, Canada în 1974 a fost ales vice-președinte al „International Mathematical Union”.
Prin colaborarea sa cu Solomon Marcus, Nicolescu are număr Erdős 2. La Giurgiu există o stradă care poartă numele academicianului Miron Nicolescu
Miron Nicolescu
Matematicianul Miron NicolescuDate personale Născut 27 august 1903
Giurgiu, RomâniaDecedat 30 iunie 1975, (72 de ani)
București, Republica Socialistă RomâniaNaționalitate România Cetățenie România Ocupație matematician Activitate Alma mater Facultatea de Științe din Paris[*]
Colegiul Național Matei Basarab
Universitatea din București
École Normale Supérieure[1]Organizație Universitatea din București
Universitatea din Cernăuți
Institutul de Matematica "Simion Stoilow"[*]Cunoscut pentru Președinte al Academiei Române. Profesor pentru Ciprian Foiaș, Solomon Marcus Membru titular al Academiei Române Membru al Academiei de Științe din România - 1905: Ion S. Antoniu (n. 27 august 1905, Roman - d. 10 martie 1987, București) a fost un inginer român, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române din 1963, filatelist. După absolvirea cursurilor Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu[2], în 1923 s-a înscris la Școala Politehnică din București, Secția Electromecanică, pe care a absolvit-o în anul 1928[2]. A studiat în Franța, în anul 1929 devenind inginer electrician, diplomat al Școlii Superioare de Electricitate din Paris[1]. În iulie 1930 este angajat la Societatea de Gaz și Electricitate din București[1]. În anul 1948 și-a susținut, la Școala Politehnică din București, teza de doctorat: „Étude du fonctionnement des appareils de mesure dans un régime déformant”[2]. A desfășurat o muncă didactică, începută în 1941 la Politehnica din Timișoara, prin suplinirea cursului de centrale electrice, transmitere și distribuire a energiei electrice, și continuată la Politehnica din București, la Catedra de Măsuri electrice (din 1945): șef de lucrări (1946), conferențiar (1950), profesor (1953-1972); șef de catedră (1963-1972); decan al Facultății de Energetică și Electrotehnică (1956-1957)[2]. Întocmește numeroase proiecte în domeniu[1]; împreună cu prof. ing Al Popescu și ing S. Vasilache a întocmit anteproiectul Laboratorului Central de Electricitate, devenit mai târziu Institutul de Cercetări și Proiectări în Electrotehnică[1]. În anul 1963 este ales membru corespondent al Academiei Române[1], iar în 1965, director al Centrului de Cercetări și Producție a aparaturii științifice al Academiei Române[1]. În anul 1984 este numit președinte al Comitetului Național de organizare a Conferinței Naționale de Electrotehnică și Electroenergetică
Lucrări publicate
- Instrumente de măsură electrice industriale în exploatările de electricitate. Manual practic, București, Editura Tehnică, 1944, 97 p.
- Instrumente de măsură electrice industriale în exploatările de electricitate. Lucrare premiată de Academia Română, Ediția a 2-a revăzută și adăugită, București, Tipografia Gorjan, 1948, 132 p.
- Chestiuni speciale de electrotehnică, București, Editura Academiei, 1956, 730 p.
- Îndrumar la cursul Bazele teoretice ale electrotehnicii, București, Litografia învățământului, 1957, 123 p.
- Aparate de măsurat și măsurări electrice uzuale. Ediția a 3-a revăzută și adăugită. București, Editura Tehnică, 1969, 235 p.
- Bazele electrotehnicii, Vol. 1-2, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 1974, 627 p.
- Calculul matricial si tensorial in electrotehnica - Ed.Tehnica , 1962 , cod 81 196 169 221
Ion S. Antoniu Date personale Născut 27 august 1905[1][2]
Roman[1][2]Decedat 10 martie 1987 (81 de ani)[1][2]
BucureștiOcupație Inginer, profesor universitar Activitate Membru corespondent
al Academiei Române
- 1906: Edward Theodore „Ed” Gein (n. 27 august 1906, La Crosse, Wisconsin - d. 26 iulie 1984, Madison, Wisconsin) a fost unul dintre cei mai faimoși criminali din istoria Statelor Unite, în ciuda faptului că doar două crime au fost dovedite, brutalitatea lor a șocat o lume întreagă. Tatăl său, George Philip (1873-1940), a fost un alcoolic care adesea rămânea fără un loc de muncă. Mama sa, Augusta Wilhelmine (născută Lehrke) Gein (1878-1945), care era de origine prusacă, fiind fanatică religios, a interzis copiilor săi să interacționeze cu alți copii, de asemenea i-a învățat că tot ce este legat de sex este rău și că toate femeile (mai puțin ea) sunt malefice. Ed avea un frate mai mare, Henry George Gein (1901-1944).
Moartea tuturor membrilor familiei în anii 1940 a lăsat urme adânci asupra lui Ed.[1]
După ce mama sa a murit la 29 decembrie 1945, Ed, care trăia acum singur la fermă, a început să citească cu aviditate cărți de anatomie și povestiri despre atrocitățile comise de naziști[2] în timpul celui de-al doilea război mondial, dobândind o varietate de informații despre exhumare, de asemenea îi plăcea să citească ziarul local, în special secțiunea necrologuri. Cu timpul a început să jefuiască mormintele proaspete ale femeilor, deși mai târziu în cadrul anchetelor, el a jurat că nu întreținut relații sexuale cu cadavrele deoarece "miroseau prea rău" potrivit propriilor cuvinte. Unele dintre cadavre le-a luat acasă și în curând a avut o colecție deosebită de cranii și capete retezate, care atârnau pe pereți.[3] Gagne avea, de asemenea, un costum din piele feminin, pe care îl purta prin casă.
La 8 decembrie 1954 Gein a ucis-o pe Mary Hogan, proprietara unui restaurant local; iar la 16 noiembrie 1957 pe Bernice Worden, acestea fiind singurele sale crime care au fost dovedite. În noiembrie 1957, poliția decide să caute în casa Gein și face imediat prima descoperire sinistră - corpul eviscerat și mutilat al Bernicei Worden se afla într-un șopron al lui Gein. Corpul mutilat atârna pe perete ca trofeul unui cerb, iar în toată casa era o duhoare teribilă.
Gein a fost arestat, iar autoritățile au decis să scoată proprietatea la licitație pentru a fi vândută. Cu toate acestea la 20 martie 1958 casa lui Gein a ars din temelii, dar autorii nu au fost niciodată găsiți. Când Gein, care era închis la Dodge Correctional Institution, Central State Hospital for the Criminally Insane, aflând de incident, a spus doar trei cuvinte: Just as well ("Așa să fie!")[4]
La 26 iulie 1984, Gein a murit de insuficiență respiratorie la vârsta de 77 de ani în Institutul de Sănătate Mintală Mendota din Madison, Wisconsin. Mormântul său din Cimitirul Plainfield a fost vandalizat frecvent de-a lungul anilor; iar doritorii de suveniruri au cioplit bucăți din lespede înainte ca cea mai mare parte a sa să fie furată în 2000. Piatra funerară a fost recuperată în iunie 2001 în apropiere de Seattle și este acum depozitată la Departamentul Șerifului din Comitatul Waushara. Biografia sa a fost sursă de inspirație pentru mai multe filme artistice:
- Deranged (1974)
- In the Light of the Moon (2000) lansat în SUA ca Ed Gein (2001)
- Ed Gein: The Butcher of Plainfield (2007)
- Hitchcock (2012).
Gein a servit și ca model pentru câteva personaje fictive de cărți și filme, cele mai notabile fiind:
- Norman Bates (seria Psycho)
- Leatherface (seria The Texas Chainsaw Massacre)
- Jame Gumb (The Silence of the Lambs)
- Bloody Face ("American Horror Story: Asylum")
- 1908:Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson (n. ,[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] Stonewall[*], SUA[12] – d. ,[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] Stonewall[*], SUA), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, a fost cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 - 1969). A preluat președinția după asasinarea președintelui John F. Kennedy. Democrat din Texas, Johnson a servit de asemenea ca membru al Camerei Reprezentanților al Statelor Unite și ca lider majoritar în Senatul Statelor Unite. Johnson este unul dintre cei patru oameni care au au fost aleși în toate cele patru poziții în cadrul alegerilor federale.[a]
Născut într-o fermă din Stonewall, Texas, Johnson a fost profesor de liceu și a lucrat ca ajutor în Congres înainte de a câștiga alegerile pentru Camera Reprezentanților în 1937. A câștigat alegerile pentru Senat în 1948 și a fost numit în funcția de lider al partidului în Senat în 1951. A devenit lider al partidului minoritar din Senat în 1953 și lider al majorității în Senat în 1955. A devenit cunoscut pentru personalitatea sa dominantă și pentru „tratamentul Johnson”, constrângerea agresivă a politicienilor puternici pentru trecerea legislației.
Johnson a candidat pentru nominalizarea democraților în alegerile prezidențiale din 1960. Deși nu a obținut nominalizarea, a acceptat invitația senatorului de atunci, John F. Kennedy din Massachusetts, de a fi partenerul său în alegeri. Au câștigat alegerile contra candidaților republicani al lui Richard Nixon și al lui Henry Cabot Lodge Jr. La 22 noiembrie 1963, Kennedy a fost asasinat și Johnson i-a succedat în calitate de președinte. În anul următor, Johnson a câștigat cu o mare diferență alegerile din 1964, învingându-l pe senatorul Barry Goldwater din Arizona. Cu 61,1% din voturile populare, Johnson a câștigat cele mai multe voturi la votul popular decât oricare alt candidat de la alegerile din 1820.
În politica internă, Johnson a proiectat legislația Marii societăți pentru a extinde drepturile civile, radiodifuziunea publică, sistemul medical, Medicaid, ajutorul pentru educație, arte, dezvoltarea urbană și rurală, serviciile publice și „Războiul împotriva sărăciei”. În timpul administrației sale, ajutat parțial și de o economie în creștere, războiul împotriva sărăciei a ajutat milioane de americani să se ridice deasupra nivelului sărăciei. A emis legi privind drepturile civile prin care a fost interzisă discriminarea rasială în instituțiile publice, privind comerțul interstatal, locurile de muncă și locuințele; Legea drepturilor de vot a interzis anumite cerințe folosite în statele sudice pentru a dezavantaja afro-americanii. Odată cu trecerea legii privind imigrația și cetățenia din 1965, sistemul de imigrație a fost reformat, încurajând o mai mare emigrare din alte regiuni decât Europa. Președinția lui Johnson a marcat vârful liberalismului modern după epoca New Deal.
În politica externă, Johnson a intensificat implicarea americană în războiul din Vietnam. În 1964, Congresul a adoptat rezoluția Golfului Tonkin, care i-a acordat lui Johnson puterea de a folosi forța militară în Asia de Sud-Est fără a cere o declarație oficială de război. Numărul personalului militar american din Vietnam a crescut dramatic, de la 16.000 de consilieri în roluri non-combatante în 1963 la 525.000 în 1967, mulți în roluri de luptă. Pierderile americane au crescut și procesul de pace a stagnat. Frământările în creștere în legătură cu războiul a stimulat o mare și furioasă opoziție împotriva războiului bazată în principal pe studenții din campusurile universitare aflați la vârsta recrutării.
Johnson s-a confruntat cu mai mult probleme atunci când au început revoltele din timpul verii 1965 în marile orașe, iar rata criminalității a crescut, deoarece oponenții săi punând întrebări despre politicile „legii și ordinii”. Deși Johnson și-a început președinția având o mare popularitate, sprijinul pentru el a scăzut, publicul devenind frustrat atât din cauza războiului, cât și a violenței în creștere din țară. În 1968, Partidul Democrat împărțit existând elemente anti-război care l-au denunțat pe Johnson; el a încheiat competiția de a obține nominalizarea partidului după dezamăgitorul rezultat din alegerile primare din New Hampshire. Nixon a fost ales să-i succeadă. După ce și-a încheiat mandatul în ianuarie 1969, Johnson s-a întors la ferma din Texas, unde a murit de un atac de cord la vârsta de 64 de ani, la 22 ianuarie 1973.
Lyndon Baines Johnson s-a născut la 27 august 1908, în apropiere de Stonewall, Texas, într-o mică fermă de pe malul râului Pedernales.[14] El a fost cel mai mare dintre cei cinci copii născuți de Samuel Ealy Johnson Jr. și Rebekah Baines.[15][16] Johnson a avut un frate, Sam Houston Johnson, și trei surori; Rebekah, Josefa și Lucia.[17] Orășelul din apropiere, Johnson City, Texas, a fost numit după vărul lui LBJ, James Polk Johnson,[18][19] ai cărui precursori s-au mutat la vest de Georgia.[20] Johnson avea strămoși englezi, germani și scoțieni din Ulster.[21] Din partea mamei era descendent al preotului baptist George Washington Baines, care păstorea opt biserici din Texas, precum și câteva din Arkansas și Louisiana. Baines, bunicul mamei lui Johnson, a fost, de asemenea, președintele Universității Baylor în timpul războiului civil american.[22]
Bunicul lui Johnson, Samuel Ealy Johnson Sr., a fost crescut în cultul baptist și pentru un timp a fost membru al Bisericii creștine (Discipolii lui Hristos). Spre finalul vieții, bunicul său a devenit christadelphian; Tatăl lui Johnson s-a alăturat, și el, Bisericii Christadelphiene spre sfârșitul vieții sale.[23] Mai târziu, în calitate de politician, Johnson a fost influențat în atitudinea sa pozitivă față de evrei prin convingerile religioase pe care familia lui, în special bunicul său, le-a împărtășit.[24] Versetul favorit al său era din versiunea regelui Iacob, Iacov 1:18: "Alăturați-vă și să ne înțelegem cu toții ..."[25]
La școală, Johnson era un tânăr ciudat, vorbăreț, fiind ales președinte pe când era în clasa a XI-a. A absolvit în 1924 liceul din Johnson City, unde a participat la dezbateri publice și baseball.[26][27] La vârsta de 15 ani, Johnson era cel mai tânăr membru al clasei sale. Presat de părinții săi să meargă la colegiu, s-a înscris la un „subcolegiu” al Colegiului Profesoral de Stat din Southwest Texas (SWTSTC), în vara anului 1924, unde studenții de la licee neacreditate puteau să urmeze cursurile clasei a XII-a necesare admiterii la facultate. A părăsit școala la doar câteva săptămâni după sosire și a decis să se mute în sudul Californiei. A lucrat la cabinetul de avocatură al vărului său și în diverse slujbe ciudate înainte de a se întoarce în Texas, unde avea o slujbă de zi.[28]
În 1926, Johnson a reușit să se înscrie la SWTSTC (acum Texas State University). A participat la dezbateri, la politica din campus și a editat ziarul școlii, The Star College.[29] Anii de colegiu i-au perfecționat abilitățile de persuasiune și organizare politică. Timp de nouă luni, între 1928 și 1929, Johnson și-a întrerupt studiile pentru a preda copiilor mexicano-americani la școala segregată Welhausen din Cotulla, la 140 de kilometri sud de San Antonio, în comitatul La Salle. Locul de muncă l-a ajutat să economisească bani pentru a-și finaliza studiile și a absolvit în 1930. A predat pentru scurt timp la Liceul Pearsall, înainte de a prelua un post de profesor de vorbit în public în cadrul liceului Sam Houston din Houston. După ce Richard M. Kleberg a câștigat alegerile speciale din 1931 pentru a reprezenta Texasul în Camera Reprezentanților, el l-a numit pe Johnson drept secretar legislativ. Johnson a obținut poziția la recomandarea tatălui său și a senatorului Welly Hopkins, pentru care Johnson a făcut campanie în 1930.[31] Kleberg nu era prea interesat să-și îndeplinească atribuțiile zilnice ale unui congresman, astfel că le-a delegat lui Johnson.[32] După ce Franklin D. Roosevelt a câștigat alegerile prezidențiale din 1932, Johnson a devenit un susținător ferm al politicii New Deal al lui Roosevelt.[33] Johnson a fost ales președinte al „Congresului Mic”, un grup de consilieri ai Congresului, care pregătea congresmeni, ziariști și reprezentanți ai grupurilor de interese. Prietenii lui Johnson au inclus curând ajutoare în preajma președintelui Roosevelt, precum colegii din Texas, cum erau vicepreședintele John Nance Garner și congresmanul Sam Rayburn.[34]
Johnson s-a căsătorit cu Claudia Alta Taylor, cunoscută și sub numele de Lady Bird din Karnack, Texas, la 17 noiembrie 1934, după ce a frecventat cursurile Georgetown Law câteva luni. Nunta a fost oficiată de reverendul Arthur R. McKinstry la Biserica Episcopală Sf. Marcu din San Antonio.[35] Au avut două fiice, Lynda Bird, născută în 1944, și Luci Baines, născut în 1947. Johnson și-a dat numele copiilor cu inițialele LBJ; câinele său era Little Beagle Johnson. Casa lui era ferma LBJ; inițialele lui erau pe manșetele, scrumierele și hainele lui.[36]
În 1935, a fost numit șef al Administrației Naționale a Tineretului din Texas, care i-a permis să folosească guvernul pentru a crea oportunități de educație și locuri de muncă pentru tineri. A demisionat doi ani mai târziu pentru a candida pentru Congres. Johnson, cunoscut ca fiind dur în întreaga carieră, cerea adesea zile lungi de lucru și muncă la sfârșit de săptămână.[37] A fost descris de prieteni, colegi politicieni și istorici ca fiind motivat de o dorință excepțională pentru putere și control. După cum remarca biograful lui Johnson, Robert Caro, „ambiția lui Johnson a fost neobișnuită - în măsura în care era neîngrădită chiar și de cea mai mică greutate excesivă a ideologiei, a filozofiei, a principiilor, a credințelor”
- 1913: Martin David Kamen, biochimist canadiano-american (d. 2002)
- 1914: Stefan Zoller (n. 27 august 1914, Sibiu – d. 21 octombrie, Sibiu)[1] a fost un handbalist de etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României. Zoller a fost unul din portarii selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al șaselea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[2][3] El a jucat în două din cele trei meciuri.[1][3]
Stefan Zoller a fost component de bază al clubului Hermannstädter Turnverein(de) (Societatea de Gimnastică Sibiu) din Sibiu.
- 1915: Norman Foster Ramsey (n. ,[18][19][20][21][22][23][24] Washington, District of Columbia[*], SUA[25][26][27] – d. ,[28][29][30][18][19][20][21][22][23][24] Middlesex, SUA) a fost un fizician american, unul din oamenii importanți ai Proiectului Manhattan și ulterior laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1989 pentru inventarea metodei câmpurilor oscilatoare separate și utilizarea acesteia în maserii cu hidrogen și în alte ceasuri atomice.[31]
Ramsey a împărțit premiul Nobel, cu care a fost recompensat, cu alți doi savanți, germanii Wolfgang Paul și Hans Dehmelt
- 1918: Leon Levițchi, lingvist, filolog, shakespearolog român (d. 1991)
- 1926: Kristen Nygaard (n. 27 august 1926 — d. 10 august 2002) a fost un informatician norvegian, considerat a fi unul din părinții programării orientate obiect, ca fiind coautor, împreună cu Ole-Johan Dahl, al limbajelor de programare Simula, limbaje care au folosit pentru prima oară noțiunile clase, subclase, moștenire și creare dinamică de obiecte. Pentru această realizare, cei doi au primit Premiul Turing în 2001.
Kristen Nygaard Date personale Născut 27 august 1926
Oslo, Norvegia[1]Decedat (75 de ani)
Oslo, Norvegia[2]Înmormântat Vestre gravlund[*] Cauza decesului cauze naturale[*] (infarct miocardic) Naționalitate norvegian Cetățenie Norvegia Ocupație matematician
informatician
profesor universitar[*]
politicianActivitate Rezidență Norvegia Domeniu informatician, matematician Instituție Institutul Norvegian de Cercetări în Domeniul Apărării
Centrul Norvegian de CalculAlma Mater Universitatea din Oslo[*] Organizații Norwegian Academy of Science and Letters[*] Cunoscut pentru Programare orientată obiect Premii Premiul Turing, 2001 - 1928: Mircea Zaciu, critic și istoric literar român (d. 2000)
- 1928: Osamu Shimomura, chimist japonez, laureat Nobel (d. 2018)
- 1930: Zigu Ornea, critic literar român (d. 2001)
- 1931: Sri Chinmoy, autor, artist, poet și lider spiritual indian (d. 2007)
- 1939: Nikola "Niki" Pilić (n. 27 august 1939 la Split) este un fost jucător de tenis croat, care a reprezentat Iugoslavia. A fost finalist în 1973 la Roland Garros, pierzând în fața lui Ilie Năstase cu scorul 6-3, 6-3, 6-0.
- 1941: Cesária Évora (n. 27 august 1941, Mindelo – d. 17 decembrie 2011)[2] a fost o cântăreață originară din Republica Capului Verde, recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor.[3] Évora a început să cânte în 1957, însă și-a făcut debutul discografic de-abia în anul 1988 prin intermediul discului La Diva Aux Pieds Nus.[4] Având o carieră care s-a întins pe parcursul a șase decenii, Évora era numită „Diva desculță” deoarece prefera să urce pe scenă fără a purta încălțăminte;[5] materialele sale discografice au fost comercializate în peste cinci milioane de exemplare pe plan internațional,[6] iar Évora este considerată una dintre cele mai de succes cântărețe care au provenit din Republica Capului Verde. Cesaria Evora a vizitat România de câteva ori, pentru scurte perioade de timp, susținând aici mai multe concerte, ultimele două în octombrie 2010 și anume la 15 octombrie 2010 la Sala Sporturilor din Brașov și apoi la 18 octombrie 2010, la Sala Palatului din București.[8][9]
În 2010, artista a devenit cetățean de onoare al Capitalei. Cesaria Evora ar fi trebuit să mai cânte în Capitală pe 3 iulie 2008, în Amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul Național (concert anulat pentru că artista a suferit un accident vascular cerebral în aprilie 2008, pe scenă, în timpul unui concert în Australia[10]), precum și pe 15 mai 2011, la Arenele Romane, dar și-a amânat și acest spectacol din cauza unor probleme medicale. În 2011, Cesaria Evora urma să mai susțină o serie de concerte la Timișoara, în 3 octombrie, în București, pe 5 octombrie, și la Cluj, în 7 octombrie,[11] dar, din motive de sănătate, a anulat turneul. Comunicatul de presă a sunat astfel: "Cesaria a decis de comun acord cu producătorul și managerul său, Jose da Silva, să pună capăt definitiv carierei sale, renunțând la viața itinerantă care a dus-o în patru colțuri ale lumii de la începutul carierei pe scena internațională, în 1991"
Filmografie
- 2002 - Live in Paris (DVD)
- 2004 - Live d'Amor (DVD)
Cesária Évora
Cesária Évora în 2008Date personale Nume la naștere Cesária Évora Născută 27 august 1941
Mindelo, Republica Capului Verde
Mindelo, Republica Capului Verde[1]Decedată (70 de ani)
São Vicente, Republica Capului Verde
Mindelo, Republica Capului VerdeCauza decesului cauze naturale[*] (insuficiență respiratorie) Cetățenie Republica Capului Verde Ocupație Cântăreață Activitate Alte nume Bosonoga diva Gen muzical Fado, morna, coladeira Tipul de voce Contralto Ani de activitate 1957–2011 Case de discuri Lusafrica Records Premii Legiunea de Onoare în grad de cavaler[*]
Grammy Award for Best Contemporary World Music Album[*]
Kora Awards[*]
Ordem do Mérito Cultural
- 1947: Barbara Bach (nume original: Barbara Goldbach, n. 27 august 1947, Queens, New York) este o actriță americană. Bach a început la vârsta de 16 ani să lucreze ca fotomodel. S-a căsătorit în Italia cu afaceristul italian Augusto Gregorini și are 2 copii. Au divorțat în 1968. Prin anii 1970 Barbara Bach este un fotomodel apreciat, ea începe cariera de actriță în Italia, jucând în filme de aventuri alături de actori ca Roger Moore, Franco Nero, Mel Ferrer și Claudio Cassinelli. Prin anul 1980 joacă într-o comedie alături de Ringo Starr, bateristul formației Beatles, cu care s-a căsătorit în 1981.
Filmografie
An Titlu Rol 1968 L'Odissea (a.k.a. The Adventures of Ulysses) Nausicaa 1971 Mio padre Monsignore Chiara La Tarantola dal ventre nero (a.k.a. Black Belly of the Tarantula) Jenny La Corta notte delle bambole di vetro (a.k.a. Paralyzed / Short Night of Glass Dolls) Mira Svoboda Un peu de soleil dans l'eau froide (a.k.a. A Few Hours of Sunlight / A Little Sun in Cold Water) Héloïse/Elvire 1972 I Predatori si muovono all'alba Helen 1973 Paolo il caldo (a.k.a. The Sensual Man / The Sensuous Sicilian) Anna Il maschio ruspante Rema L' Ultima chance (a.k.a. Stateline Motel / Last Chance / Motel of Fear) Emily 1974 Legea străzii (a.k.a. Street Law / The Citizen Rebels) Barbara 1975 Il Lupo dei mari (a.k.a. Legend of the Sea Wolf / Larsen, Wolf of the Seven Seas) Maud Brewster 1977 Ecco noi per esempio Ludovica Spionul care mă iubea Anya Amasova 1978 Uraganul vine de la Navarone Maritza Petrovich 1979 L' Isola degli uomini pesce (a.k.a. Island of the Fishmen / Screamers) Amanda Marvin L' Umanoide (a.k.a. The Humanoid) Lady Agatha Jaguar Lives Anna Thompson Il Fiume del grande caimano (a.k.a. Alligators / The Big Alligator River / The Great Alligator) Alice Brandt 1980 Up the Academy Bliss 1981 Omul cavernelor Lana The Unseen Jennifer Fast 1982 The Cooler 11 min. Short 1983 Princess Daisy Vanessa Valerian 1984 Give My Regards to Broad Street Journalist 1986 To the North of Katmandu Barbara Bach
Barbara Bach în 1978Date personale Nume la naștere Barbara Goldbach Născută (72 de ani)[1]
Queens, New York, New York, SUACăsătorită cu Ringo Starr (din )
Augusto Gregorini[*] (–)Copii Francesca Gregorini[*] Cetățenie SUA Ocupație actriță
actriță de film
model
fotomodel[*]Activitate Alma mater Queens College[ - 1948: Konstantinos Alyssandrakis este un om politic grec, membru al Parlamentului European în perioada 1999-2004 din partea Greciei.
Konstantinos Alyssandrakis Date personale Născut (71 de ani)
Atena, Regatul GrecieiCetățenie Grecia Ocupație politician Europarlamentar În funcție
–Circumscripția Greece[*] Partid politic Communist Party of Greece[ - 1949: Mihai Cafrița, actor român
- 1950: Mihai Mălaimare (n. 27 august 1950, Botoșani) este un actor de teatru și film, director al Teatrului Masca, fost deputat în legislaturile 2000-2004 pe listele PDSR și 2004-2008 pe listele PSD. Până în 2013, Mihai Mălaimare a fost membru al Consiliului Național al Audivizualului (C.N.A.). În cadrul activității sale parlamentare, în legislatura 2000-2004, Mihai Mălaimare a fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia și Herțegovina, Republica Finlanda, Statul Israel și Republica Orientală a Uruguayului. În legislatura 2004-2008, Mihai Mălaimare a fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Republica Bulgaria, Republica Austria și Muntenegru.
Actorul Mihai Mălaimare a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.[1]
Este tatăl directorului de imagine Mihai Mălaimare Jr.
Filmografie
- Nea Mărin miliardar (1979)
- Grăbește-te încet (1982)
- Întîlnirea (1982)
- Secretul lui Nemesis (1987)
- Totul se plătește (1987)
- Șobolanii roșii (1991)
Mihai Mălaimare Date personale Nume la naștere Mihai Adrian Mălaimare Născut (69 de ani)
BotoșaniCăsătorit cu Anca Dana Florea Copii Mihai Mălaimare Jr. Cetățenie România Ocupație politician
actor de teatru[*]
actor de filmActivitate Cariera politică Membru al Camerei Deputaților a României Partid politic PNL
- 1950: Philip Neil Murray (n. 27 august 1950, Edinburgh, Scoția) este un basist scoțian, cel mai bine cunoscut pentru activitatea cu Whitesnake[1] și Black Sabbath.
Neil Murray Date personale Nume la naștere Philip Neil Murray Născut (69 de ani)
Edinburgh, ScoțiaCetățenie Regatul Unit Ocupație Muzician, compozitor Activitate Studii St Christopher School[*] Gen muzical Hard rock, blues-rock, heavy metal, jazz fusion Instrument(e) Bass, pian, trombon, vocal Ani de activitate 1967–prezent Colaborare cu Colosseum II, Whitesnake, Gary Moore, Gogmagog, Vow Wow, Black Sabbath, Cozy Powell's Hammer, The Brian May Band, Tony Martin, National Health, Peter Green Splinter Group, The Michael Schenker Group, Snakecharmer - 1952: Paul Rubenfeld (n. 27 august 1952) este un actor de film, televiziune și voce american.
Paul Reubens
Reubens in 2016Date personale Născut (67 de ani)
Peekskill, New York, SUAPărinți Milton Rubenfeld[*] Frați și surori Abby Rubenfeld[*] Naționalitate American Cetățenie SUA Ocupație Actor (1977-prezent) Activitate Alma mater California Institute of the Arts[*]
Sarasota High School[*]
Universitatea din BostonPremii Daytime Emmy Award[* - 1959: Claudiu Bleonț, actor român de teatru și film
- 1959. Leonid Kuciuk (belarusă Леанід Станіслававіч Кучук; n. 27 august 1959) este un antrenor și fost jucător de fotbal bielorus. În prezent el activează ca antrenor principal la clubul din Prima Ligă Rusă, FC Lokomotiv Moscova.[
- 1963: Nuțu Fonta (n. 27 august 1963) este un deputat român, ales în 2012 din partea grupului parlamentar Democrat și Popular.
În timpului mandatului a trecut la grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.
Nuțu Fonta Date personale Născut (56 de ani) Ocupație politician deputat Deținător actual Funcție asumată
19 decembrie 2012Circumscripția 26 Maramureș, colegiul uninominal nr.5 Partid politic Partidul Social Democrat - 1965: Paulo Silas (n. 27 august 1965) este un fost fotbalist brazilian.
- 1966: Juhan Parts, (născut pe 27 august 1966 la Talin), este un politician eston, membru al partidului Res Publica și prim-ministrul republicii între 10 aprilie 2003 și 23 martie 2005. A studiat la Universitatea din Tartu în Tartu, Estonia.
Parts a fost înlocuit ca prim-ministru la 23 martie 2005 de Andrus Ansip, din partea Partidului Reformist.
Juhan Parts
Juhan PartsDate personale Născut (53 de ani)[1][2]
Tallinn, URSSNumăr de copii 2 Cetățenie Estonia Ocupație politician Member of the 13th Riigikogu În funcție
–Circumscripția Electoral District 2 (Kesklinn, Lasnamäe and Pirita)[*] Membru în al 12-lea Riigikogu În funcție
–În funcție
–Ministru al afacerilor economice și comunicațiilor În funcție
–Precedat de Urve Palo[*] Succedat de Anne Sulling[*] Al 15-lea prim-ministru al Estoniei[*] În funcție
–Precedat de Siim Kallas Succedat de Andrus Ansip Deputat în Riigikogu Premii Order of the Three Stars, 2nd Class[*]
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Cavaler[*] ()
Ordinul Prințul Henric în grad de mare cruce[*] ()
Marea Cruce a Ordinului de Merit al Spaniei[*] ()Partid politic Isamaa[*] Alma mater Universitatea din Tartu
Gustav Adolf Grammar School[ - 1967: Igor Ivanovici Dobrovolski (în ucraineană Ігор Іванович Добровольський, în rusă Игорь Иванович Добровольский; n. 27 august 1967, Markivka, Regiunea Odesa, RSS Ucraineană) este un fost fotbalist sovietic și actual antrenor de fotbal moldovean.[1] Din 23 decembrie este selecționer al echipa naționale de fotbal a Moldovei.[2]
Încheindu-și cariera de jucător în 2005 la formația Tiligul Tiraspol, Dobrovolski devine antrenorul acesteia. În anul 2006, Federația Moldovenească de Fotbal îi face propunerea să preia echipa națională a Moldovei la care Dobrovolski răspunde afirmativ. El a antrenat echipa națională de fotbal a Republicii Moldova în perioada 2006-2009. Sub conducerea lui, selecționata Moldovei a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria sa, acumulând 12 puncte în preliminariile Campionatului European de Fotbal 2008 și ajungând până pe locul 37 în Clasamentul FIFA pe națiuni.[3]
Din 2010 până în 2013 a antrenat echipa Dacia Chișinău, club cu care a obținut cele mai mari perfomanțe în cariera de antrenor, câștigând campionatul și Supercupa Moldovei în 2011. În 2013–2014 a antrenat clubul Veris Chișinău, iar în perioada ianuarie-martie 2015 – formația FC Sahalin din liga secundă rusă.[4] În perioada mai-august 2015 a antrenat echipa Dacia Chișinău.
1968: Aurel Silviu Panait (n. 27 august 1968) este un fotbalist român care a jucat la Petrolul Ploiești, Steaua București și la alte echipe din ligile inferioare germane.
- 1970: Bergüzar Gökçe Korel Ergenç (pronunțare în turcă: /beɾɟyˈzaːɾ koˈrel/) (n. 30 aprilie 1970 în Istanbul, Turcia) este o actriță de origine turcă și fotomodel. Este cunoscută pentru rolurile sale principale din serialul ,,1001 de nopți" (Binbir Gece) și ,,Patria mea ești tu!" interpretând rolul principal al infirmierei Azize. Aceasta este căsătorită cu actorul Halit Ergenç și au copil împreună pe nume Ali. De asemenea actrița a câștigat două premii importante în cariera sa pentru cea mai bună actriță în rol principal printre care Premiile Fluturele de Aur (Altın Kelebek Ödülleri) 2006 pentru rolul său din ,,1001 de Nopți (Binbir Gece)" și în 2013 pentru rolul din serialul Karadayı.
Filmografie
Filme
An Titlu Rol Note 1999 Șen Olasın Ürgüp 2006 Kurtlar Vadisi Irak Leyla 2009 Așk Geliyorum Demez Gozde Televiziune
An Titlu Rol Note 1998 Kırık Hayatlar 2001 Cemalım Suna 2005 Zeytin Dalı Iklim 2006 Emrah Adak 2006–2009 1001 de Nopți (Binbir Gece) Șehrazat Evliyaoğlu Rol principal 2010–2011 Bitmeyen Șarkı Feraye Rol principal 2011 Suleyman Magnificul (serial) Signora Monica Teresa Gritti Rol special apariție cameo 2012–2015 Karadayı Feride Șadoğlu Rol principal 2016 Patria mea ești tu! Azize Rol principal Prezentatoare
- 2009 – Bergüzarla Çocuktan Al Haberi
Bergüzar Korel Ergenç Date personale Născută (37 de ani)
IstanbulPărinți Tanju Korel (Tată)
Hülya Darcan (Mamă)Căsătorită cu Halit Ergenç (c.2009) Copii 1 Cetățenie Turcă Etnie Turcă Ocupație Actriță Alma mater Mimar Sinan Fine Arts University[*] Înălțime 1,8 m Ani de activitate 2006-Prezent Roluri importante Azize (Patria mea ești tu!) Debut Valea Lupilor: Irak (Kurtlar Vadisi: Irak) Alte premii 2013 Premiile Fluturele de Aur Cea mai bună Actriță (Karadayı)
2006 Premiile Fluturele de Aur Cea mai bună Actriță (1001 de nopți, tur: Binbir Gece)
- 2009 – Bergüzarla Çocuktan Al Haberi
- 1970: Peter Ebdon (n. ,[2][3] Islington, Regatul Unit) este un jucător englez de snooker.
În 2002 a ajuns în finala campionatului mondial de snooker, întâlnindu-l pe Stephen Hendry și câștigând cu scorul de 18 - 17. Ebdon a mai disputat două finale de campionat mondial, în 1996 și 2006, dar le-a pierdut.
A realizat breakul maxim în două ocazii. Cea mai bună clasare din carieră este locul 3 mondial.
1970: Tony Ashwin Kanal (n. 27 august 1970) este un muzician și producător muzical american de origine engleză. Kanal este basistul formației rock No Doubt și a produs albumul de debut al cântărețului reggae Elan Atias, Together as One.
Kanal este vegan.
Tony Kanal Date personale Nume la naștere Tony Ashwin Kanal Născut (49 de ani)
Kingsbury, Londra, Anglia, UKCetățenie SUA Ocupație Muzician, producător, compozitor Activitate Origine Anaheim, California, SUA Gen muzical Rock, reggae, ska, pop Instrument(e) Chitară bas Ani de activitate 1987–prezent Colaborare cu No Doubt, Gwen Stefani, Elan Atias, Pink, Miranda Cosgrove - 1972: Horia Brenciu, cântăreț și prezentator român de televiziune
- 1975: Veaceslav Rusnac (n. 27 august 1975, Răuțel, Fălești) este un antrenor de fotbal și fost fotbalist din Republica Moldova. Ultima dată a activat în calitate de antrenor interimar la clubul Zimbru Chișinău (noiembrie 2015[1]–ianuarie 2016[2]) iar anterior între 2014–2015 a fost și antrenor principal al echipei.[3]
El are un fiu, pe nume Andrei, care de asemenea a devenit fotbalist și evoluează pe postul de atacant.[4]
Deține Licență PRO UEFA de antrenor
- 1976: Andrian Bogdan (n. 27 august 1976, Chișinău) este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal (antrenor de portari).
Ca fotbalist, Andrian Bogdan a jucat pe postul de portar la câteva cluburi, printre care și Politehnica Timișoara, Rapid București și Constructorul Chișinău. A jucat un meci și la echipa națională de fotbal a Moldovei, într-un meci amical, pe 12 februarie 2003, terminat la egalitate scor 2:2.[2]
După încheierea carierei de fotbalist a continuat să activeze în fotbal ca antrenor de portari, apoi și ca antrenor secund. Între 2009–2012 a fost antrenor de portari la naționala Moldovei, în perioada când antrenor principal era Gabi Balint. În paralel, din 2008 până în 2013 a fost antrenor de portari la FC Academia Chișinău (antrenor principal Igor Dobrovolski). Fiind antrenor de portari la FC Academia, pe 30 martie 2013 Andrian Bogdan a revenit pentru un meci oficial în teren, contra echipei Olimpia Bălți, în etapa a 24-a a Diviziei Națională 2012-2013, meci câștigat de Academia cu 3-0,[3] Bogdan reușind să păstreze poarta intactă și să-și marcheze retragerea cu brio. Pe 9 aprilie el a participat la ultimul antrenament al echipei în calitate de antrenor de portari, după care s-a despărțit de FC Academia.[4]
Din aprilie[5] până în iulie 2013 a fost antrenor de portari la FC Vaslui, antrenor principal fiind Gabi Balint.[6] Din iulie[7] până în decembrie 2013 a fost secundul lui Ioan Andone la echipa FC Astana din Kazahstan.[8][9]
Andrian Bogdan a candidat la alegerile parlamentare din 2014 din Republica Moldova pe lista partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi, fiind pe poziția a 24-a în listă.
1976: Carlos Moyà (n. 27 august 1976) este un jucător profesionist spaniol de tenis de câmp, născut la Palma de Mallorca, fost număr 1 în clasamentul ATP, timp de doar 2 săptămâni. A câștigat 20 de titluri la simplu printre care și unul la Roland Garros.
- Învingător al Turneului de tenis de la Roland Garros, Franța, 1998.
- Finalist al Australian Open, 1997.
- Semifinalist al Turneului United States Open, 1998.
- Deținător al Cupei Davis, 2004.
- Câștigător al 20 de turnee a Asociației jucătorilor profesioniști de tenis.
- Primul reprezentant din partea Spaniei, care a obținut cel mai înalt rating al Asociației jucătorilor profesioniști de tenis.
1976: Mark Webber (născut pe 27 august 1976, la Queanbeyan, Australia) este un fost pilot australian de Formula 1, ce a concurat ultima dată pentru echipa Red Bull Racing. După un succes mediu în Australia, Webber s-a mutat în Regatul Unit al Marii Britanii în 1995 pentru a-și avansa cariera. Webber a început un parteneriat cu australianul Paul Stoddart, la acea vreme proprietarul echipei European Racing Formula 3000, echipa care ulterior i-a dus pe amândoi în Formula 1 când Stoddart a cumpărat echipa Minardi.
Webber și-a făcut debutul în Formula 1 în 2002, reușind primul punct obținut de Minardi în ultimii 3 ani, la cursa sa de casă. După primul său sezon Jaguar Racing l-a angajat ca pilot principal. Timp de doi ani într-o echipă necompetitivă Webber s-a calificat de mai multe ori pe primele două rânduri ale grilei astfel depășindu-și coechipierii . Prima sa victorie în Formula 1 a fost cu echipa Red Bull Racing în Marele Premiu al Germaniei din 2009, după ce anterior terminase pe locul secund în China, Turcia și Marea Britanie. Până la sfârșitul lui 2009, Webber a obținut 8 podiumuri, inclusiv încă o victorie în Brazilia. De atunci și-a adăugat alte 10 podiumuri în 2010, inclusiv victorii în Spania, Monaco, Marea Britanie și Ungaria. Webber a terminat sezonul 2010 pe locul 3 după ce a condus o lungă perioadă, pierzând teren în fața coechipierului Sebastian Vettel și pilotului de la Ferrari, Fernando Alonso.
1977: Anderson Luís de Souza, OIH (n. 27 august 1977 în São Bernardo do Campo, Brazilia), cunoscut mai mult ca Deco, este un fost fotbalist portughez de origine braziliană, care a jucat ca mijlocaș central și ofensiv. A primit cetățenia lusitană în 2002, după 6 ani petrecuți în Portugalia.
1979: Adrian Senin (n. ,[1] Constanța, România) este un fotbalist român retras din activitate. S-a consacrat la Farul Constanța, unde a evoluat opt sezoane. A evoluat și la Unirea Urziceni.
1981. Maxwell Scherrer Cabelino Andrade (n. 27 august 1981) este un fotbalist brazilian retras din activitate. Este unul dintre cei mai decorați fotbaliști din istorie, câștigând 37 de trofee în cariera sa, înaintea lui Ryan Giggs.
- 1982: Arthuro Henrique Bernhardt (n. 27 august, 1982, Florianopolis) este un jucător de fotbal brazilian retras din activitate. În 2008 a evoluat în Liga I, pentru Steaua București.
- 1983: Felice Piccolo (n. 27 august 1983, Pomigliano d'Arco, Italia) este un fotbalist italian care evoluează la echipa Alessandria Calcio pe postul de fundaș central. În prealabil, în sezonul 2009-2010, el fusese împrumutat la CFR Cluj de la echipa italiană Empoli FC.
- 1984: Corina-Simona Olar-Corniciuc (n. 27 august 1984, Hunedoara) este o jucătoare română de fotbal. În prezent joacă pentru Olimpia Cluj și pentru echipa națională a României în calitate de apărător.
- 1984: Sulleyman Ali "Sulley" Muntari (n. 27 august 1984 în Konongo, Ghana) este un jucător ghanez de fotbal care în prezent activeaza la clubul Deportivo de La Coruña
- 1985: Alexandra Nechita (n. 27 august 1985, Vaslui) este o artistă, filantroapă, pictoriță, sculptoriță și muralistă cubistă română și americană, cunoscută drept „micuța Picasso”.
Alexandra Nechita s-a născut la Vaslui, la 27 august 1985, la trei luni după ce tatăl său, Niki Nechita, s-a refugiat din România comunistă, în Statele Unite ale Americii. Viorica Nechita, și mica Alexandra au reușit să se alăture soțului, respectiv tatălui, abia după doi ani. Părinții Alexandrei fuseseră persecutați sub regimul comunist din România.
Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în sute de muzee din lume, de la colecția de artă a Vaticanului, până la colecții particulare deținute de celebrități precum Oprah Winfrey, Calvin Klein, Whoopi Goldberg sau David Letterman.[1] Cea mai scumpă pictură a Alexandrei Nechita s-a vândut cu 400.000 de dolari.[1]
Alexandra Nechita a fost intervievată de jurnalista Nicole Lapin de la rețeaua de televiziune CNN în cadrul serilor Young People Who Rock (în română: Tineri care „zguduie”) în cadrul unei emisiuni difuzate în 27 noiembrie 2007.
1985: Nikica Jelavić (pronunție în croată: [nîkitsa jělaʋitɕ]) (born 27 august 1985) este un fotbalist croat originar din Herțegovina care joacă pentru clubul Beijing Renhe din Superliga Chineză.Alexandra Nechita Date personale Născută (34 de ani)
Vaslui, RomâniaNaționalitate română, americană Cetățenie SUA Ocupație pictoriță
filantroapă[*]
sculptorițăActivitate Domeniu artistic pictură de șevalet și murală,
sculpturăStudii University of California, Los Angeles Mișcare artistică Cubism Influențat de Pablo Picasso Site oficial http://alexandranechita.com/ - 1990: Willian Bermudez (n. 27 august 1990 în Ibagué) este un fotbalist columbian care joacă în prezent pentru Club Deportivo Universidad Cruceña pe postul de portar.
- 1990: Luuk de Jong (n. 27 august 1990) este un fotbalist olandez care evoluează la clubul Sevilla FC și la echipa națională de fotbal a Olandei pe postul de atacant.
- 1991. Violetta Vitalevna Kolobova (rusă Виолетта Витальевна Колобова, n. 27 august 1991, Dzerjinsk, regiunea Nijni Novgorod) este o scrimeră rusă specializată pe spadă, dublă campioană mondială în 2013 și în 2014, iar campioană europeană în 2012, tot pe echipe.
În 1912 a părăsit domiciliul familiei, stabilindu-se mai întâi în Manhattan, apoi într-o căsuță din colonia artiștilor Grantwood de lângă Ridgefield, New Jersey, unde a lucrat în domeniul publicității. Împreună cu poetul Alfred Kreymborg a organizat acolo un grup avangardist numit „The Others”, din care au făcut parte și poeții William Carlos Williams, Minna Loy și alții.
În 1913 a avut ocazia să viziteze expoziția de avangardă de la Armory Show. Creațiile artiștilor europeni prezentate la aceasta expoziție, și mai cu seamă cele cubiste și opera lui Marcel Duchamp „Nud coborând pe scări” au fost pentru Ray o revelație. A devenit în curând prieten cu Duchamp și relațiile lor au rămas strânse în tot timpul anilor. Prima sa expoziție personală de picturi, multe din ele în stil cubist, a avut-o la Galeria Daniel din Manhattan în 1915. Cu acest prilej un colecționar de artă i-a cumpărat șase tablouri, ceea ce i-a procurat resursele și motivația de a închiria un studio in New York.
În anii următori Man Ray a evoluat de la pictura convențională la utilizarea unei bogății de mijloace artistice alternative - colaje, obiecte de gata, fotografii, asamblări de materiale, aerograme, - dezvoltând un stil artistic propriu, chiar dacă influențat uneori de Marcel Duchamp.
În 1916 a expus un obiect pre-dadaist intitulat „Autoportret”. Împreună cu Marcel Duchamp și Francis Picabia a întemeiat secția new yorkeză a mișcarii dadaiste. A editat și primul și unicul număr al revistei „Dada la New York” (1920). Exemple de creații din această perioadă sunt The Rope Dancer Accompanies Herself with Her Shadows (1916), influențată de asamblajul încă neterminat atunci al lui Duchamps, The Bride Stripped Bare by Her Bachelors (1915-1923) și pictată după un colaj, de asemenea The Revolving Doors (1916-1917), o serie de zece colaje însoțite de text.
Pentru a se putea întreține din vânzarea picturilor, multe din ele în stil cubist, și a obiectelor de artă pe care le-a realizat, a cumpărat un aparat de fotografiat și a început să le fotografieze. A ajuns la concluzia că nimeni nu le poate fotografia mai bine decât el însuși. În aceste împrejurări, începând din 1918 s-a ocupat serios de fotografie și cinematografie, experimentând diferite tehnici - fotograma sau rayografia, solarizația (tehnică dezvoltată in secolul al XIX-lea de către Sabatier) La New York a cunoscut în 1913 pe poeta și pictorița belgiană Donna Lecoeur, zisă Adon Lacroix, mamă a unei fetițe de 7 ani și care i-a devenit soție în anul următor. Ea l-a introdus în lumea poeziei franceze, făcându-i cunoscute operele lui Baudelaire, Rimbaud, Lautréamont, Mallarme, Apollinaire. Ray i-a ilustrat poeziile și scrisorile. S-au despărțit în 1919, obținând divorțul formal în 1937. Nemulțumit de atmosfera vieții artistice de la New York, mai ales după reacția nefavorabilă a criticii la lucrarea sa „Stateside”, Ray hotărî, în cele din urmă, să plece în Franța. „M-au tratat ca pe un traficant de droguri”.[17]"Dada nu poate trăi la New York. Întreg New Yorkul e dada, și nu poate tolera un rival", a zis.
A debarcat la 14 iulie 1921 în portul Le Havre, de unde a aplecat la Paris, fiind întâmpinat de Marcel Duchamp la Gara Saint Lazare.În aceeași seară fu deja prezentat camarazilor suprarealiști Louis Aragon, André Breton ,Paul Éluard, Gala Dali, Théodore Fraenkel Jacques Rigaut,Philippe Soupault . S-a instalat în cartierul Montparnasse, unde a întâlnit-o pe cântăreața și modelul Alice Prin, cunoscută sub numele de Kiki de Montparnasse, "regina" cartierului, de care s-a îndrăgostit. Ea a devenit subiectul a numeroase fotografii devenite faimoase, și a apărut în filmele sale experimentale. Din 1921 începând, i s-au comandat sute de portete și lucrari cu scop comercial pentru revistele de modă Vogue, Vu, Harper’s Bazaar și Vanity Fair.
A colaborat și cu croitorul Paul Poiret în domeniul fotografiilor de modă, care i-au fost publicate în revistele de specialitate. În 1925 împreună cu Jean Arp, Max Ernst, André Masson, Joan Miró și Picasso, și-a prezentat operele la prima expoziție a suprarealiștilor la galeria Pierre din Paris Una din lucrările importante pe care le-a expus în acea perioadă a fost un metronom cu ochi de femeie, intitulat la origine Obiect de distrus, alta fiind Violon d'Ingres, reprezentând-o pe Kiki de Montparnasse, cu o bonetă orientală în postura unor femei pictate de Ingres, și având spatele nud, decorat prin tehnica supraimprimării, cu două aperturi acustice de vioară.
La Paris a continuat să creeze un șir întreg de obiecte și instalații dadaiste, unele în colaborare cu alți artiști Împrietenit cu Marie-Laure de Noailles și cu Charles, viconte de Noailles, a turnat în 1928 in vila acestora la Hyères al treilea film al său, Les Mystères du château de Dé Vreme de câteva decenii de ședere la Montparnasse, Man Ray a revoluționat arta fotografică. În 1929 a început Man Ray o nouă relație de dragoste și de colaborare artistică cu fotografa Lee Miller. Au intrat în istorie portretele fotografice pe care le-a făcut multora din celebritățile vieții culturale pariziene, inclusiv din mediul străinilor atrași ca el însuși de farmecul Orașului Luminilor:James Joyce, Gertrude Stein, Salvador Dali,Bridget Bate Tichenor, Jean Cocteau, Antonin Artaud etc A contribuit și la cunoașterea creațiilor lui Eugène Atget, pe care le-a revelat suprarealiștilor și asistentei sale, Berenice Abbott. În 1934 i-a pozat Meret Oppenheim într-o serie de fotografii de nuduri devenită celebră.
În 1940, cu câteva zile înainte de ocuparea Parisului de către armata lui Hitler,Man Ray a reușit să plece la Lisabona, în compania lui Salvador și Gala Dali și a cineastului René Clair. De acolo a ajuns la New York, unde a petrecut câteva zile. Apoi, ajuns pe coasta de vest, s-a stabilit la Hollywood, unde a cunoscut o nouă parteneră de viață,dansatoarea Juliet Browner, și a reînceput să picteze. Căsătoria sa cu Juliet a avut loc în 1946 la Beverly Hills. Reîntors în Franța în 1951, s-a dedicat mai ales picturii. Man Ray a murit în anul 1976 și a fost înmormântat la Cimitirul Montparnasse, în diviziunea 7. Pe mormânt se poate citi epitaful: „Unconcerned, but not indifferent” ( „Detașat, dar nu indiferent” ). Arhivele sale au fost donate de văduva sa Muzeului Național Francez de Artă Modernă de la Centrului Pompidou din Paris.Opera
Fotografii
Marcel Duchamp (1916), Tristan Tzara (1921), marchiza Cesati (1922),Francis Picabia en grande vitesse (1924), Jean Cocteau (1924),Kiki de Montparnasse (1926), Antonin Artaud (1930),André Breton solarisé (1930), Lee Miller (1930), Salvador Dalí et Gala (1936), Juliet (1945)
Picturi
Desene
Obiecte
(multe obiecte au fost create numai pentru a fi fotografiate, iar apoi au fost distruse)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu