Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
joi, 6 august 2020
REVISTA MEA
MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU Vineri 7 AUGUST 2020
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE
A. Evenimente; Nașteri
ISTORIE PE ZILE 7 August
Evenimente
·626: Armatele avarilor, slavilor si persilor sasanizi ridica asediul Constantinopolului. Eșecul asediului a salvat Imperiul Bizantinde la colaps și, combinat cu alte victorii obținute de Heraclius în anul precedent și în anul următor, a permis bizaninilor să-și recâștige teritoriile și să pună capăt distructivelor razboaie romano-persane prin aplicarea unui tratat favorabil la frontiere.
·936: Încoronarea regelui Otto I al Germaniei. Otto I cel Mare (n. 23 noiembrie 912 – d.7 mai 973), a fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al Sfantului Imperiu Romano-German. (Cu toate că Charlemagne fusese încoronat împărat în 800, imperiul său a fost împărțit între nepoți, și ulterior asasinării lui Berengario în 924, titlul imperial rămasese vacant pentru aproape 40 de ani.)
·1679: Brigantina Le Griffon, comandata de Rene – Robert Cavelier, cavaler de La Salle, este prima nava europeana care navigheaza pe Marile Lacuri din America de Nord. René – Robert Cavelier, Sieur de La Salle, sau Robert de La Salle (21 noiembrie 1643 – 19 martie 1687), a fost un explorator francez care a explorat regiunea Marilor Lacuri din Statele Unite și Canada, fluviul Mississippi, și Golful Mexic. A descoperit teritoriile situate între valea fluviului St. Lawrence și delta fluviuluiMississippi. La Salle a declarat bazinul râului Mississippi posesiune a Franței.
·1714: în timpul Marelui Razboi Nordic (1700-1721), în apele golfului Riilahti, la nord de Peninsula Hanko, Finlanda, flota suedeza este invinsa de cea rusa. A fost prima victorie importantă a flotei ruse din istoria sa. Marele Război al Nordului s-a desfășurat la începutul secolului al XVIII-lea (1700-1721). Danemarca, Polonia și Rusia au format o coaliție împotriva Suediei. Regele Carol al XII-lea al Suediei, în vârstă de numai 18 ani, ajunge cu flota în dreptul Copenhagăi, debarcă în forță și obligă orașul să capituleze. Lovită în plin, Danemarca se retrage din coaliție. La rândul său, August al II-lea al Poloniei, după ce cucerește Dunamunde, este învins la porțile Rigăi. Petru I ajunge la Narva, oraș suedez controlat în trecut de Rusia, la 23 septembrie 1700. Rusia e învinsă de către Suedia. În Rusia se întăresc orașele, se reface armata, se construiesc tunuri, corăbii și reface coaliția cu Polonia și cu Danemarca. În 1701 are loc prima victorie a Rusiei la Șeremetievo asupra suedezilor. În 1702, rușii obțin noi victorii în timp ce Carol al XII al Suediei îi învinge pe saxoni și polonezi și intră în Cracovia. La 11 octombrie 1702, fortăreața Noteburg capitulează în fața rușilor, apoi, prima victorie navală a rușilor, capitularea Narvei. Toate aceste victorii se datorează faptului că, grosul trupelor suedeze se afla în Polonia, unde în 1706, Carol al XII-lea silește Dieta de la Varșovia să-l proclame rege pe Stanislaw Leszczynski. Petru rămâne singur în fața regelui Suediei. În 1709, Carol al XII este înfrânt în Bătălia de la Poltava, iar din armata sa cea numeroasă și vitează nu mai rămân decât 24.000 de oameni, în zdrențe și vlăguiți. În iunie 1709, Carol al XII-lea, rănit la piciorul stâng, asistă la atac purtat pe o targă, în timp ce Petru se află peste tot, aleargă, răcnește, împarte ordine, îi îmbărbătează pe unii sau îi ocărăște pe alții. Cele 72 de tunuri rusești nimicesc liniile dușmanului. Carol fuge la Tighina aflată sub ocupație otomană. Bătălia de la Poltava din ziua de 8 iulie S.V. 27 iunie 1709 a reprezentat victoria decisivă a țarului Petru I al Rusiei în fața regelui Carol al XII-lea al Suediei într-una dintre cele mai celebre bătălii ale Marelui Război al Nordului. Ea este considerată a fi începutul declinului Suediei ca mare putere europeană, locul ei ca putere dominantă a Europei de Nord fiind luat de Rusia. Această bătălie a marcat și sfârșitul ambițiilor de independență ale ucrainenilor.
·1758: Sfîrșitul domniei lui Scarlat Ghica în Moldova.Scarlat Ghica a fost domn al Moldovei de la 2 martie 1757 la 7 august 1758 și al Tarii Romanesti de doua ori: august 1758 - 5 iunie 1761 si 18 august 1765 - 2 decembrie 1766. A fost fiul lui Grigore al II-lea Ghica . Domn fiind, a împănat toate dregătoriile cu greci, ca să-și acopere datoriile făcute pentru câștigarea tronului. A obținut prin firman turcesc reintroducerea văcăritului, pus sub blestem de predecesorul său.A cumpărat apoi tronul Țării Românești, unde și-a continuat sistemul de stoarcere. A făcut și un lucru bun, a alungat o mulțime de negustori turci, care jefuiau fără milă populația. În 1757 era Venerabil al unei loji din Galați.A murit la 2 decembrie 1766 și este înmormântat în biserica Sfântul Spiridon Nou (București).
·1758: Începutul domniei lui Ioan Teodor Callimachi în Moldova. Ioan Teodor Callimachi sau Călmașul (n. 1690 – d. 1780) a fost domn în Moldova în perioada 7 august 1758 – 11 iunie 1761. A fost boier de origine moldoveană, pe numele său adevărat Călmașul. A fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi. A studiat la Liov și a ajuns mare dragoman la Constantinopol în perioadele 1741 – 1751 și 1752 – 1758; în această calitate i-a împiedicat pe turci să intre în război pentru succesiunea tronului Austriei. Ca domn, nu s-a distins de ceilalți domni fanarioți. După ce a fost înlocuit cu fiul său Grigore Callimachi, s-a retras la Constantinopol, unde a mai trăit 19 ani. Cunoștea limbile latină, turcă, italiană, greacă și franceză. A crescut de tânăr la Lemberg în Polonia, mai târziu Nicolae Mavrocordat îl trimise la fratele său, care era Dragoman al Porții. A fost locțiitor timp de șase ani, până în 1752 când a fost însuși numit mare Dragoman al Porții. A avut două fiice și doi băieți cu soția sa Ralița, născută Hrisoscoleu.
·1782: George Washington a înființat Insigna de Merit Militar, destinată decorării soldaților răniți pe câmpul de luptă, decorație devenită ulterior Inima Purpurie.
·1858: Convenția de la Paris (27 – 12 august). Pentru Principatele Române se prevedea un regim parlamentar și censitar și se desființau privilegiile marii boierimi. Convenția de la Paris din 7 sv /19 augustsn 1858 a fost actul care a pus bazele unirii Principatelor Dunărene, în conformitate cu hotărârile Congresului de la Paris din 1856. Datorită unor împrejurări interne și externe nefavorabile, Revoluția de la 1848 din Principatele Române nu a reușit să transpună în viața politică și de stat ideile și principiile constituționale stipulate în programele lor. Tările Române au fost nevoite să accepte hotărârile marilor puteri europene, concretizate sub forma Convenției de la Paris din 1858. Astfel, printr-un act internațional, prin care s-a luat numai parțial în considerare voința poporului român manifestată prin revoluțiile Divanurilor ad-hoc, s-au stabilit norme fundamentale referitoare la situația politico-juridică a Principatelor și reorganizarea lor. Pe baza Convenției de la Paris, care reprezintă de fapt o Constituție venită din afară, se transpunea pentru prima dată în practica noastră constituțională principiul separației puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domn și Adunarea electivă, ambele lucrând și cu participarea unui organ comun, Comisia centrală. Prevederile principale:
- Articolul 1 prevedea unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea „Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea „Maiestății Sale Sultanul”.
- Articolul 2 garanta autonomia Principatelor.
- Articolul 3 prevedea alegerea unor domni (hospodari) separați în cele două principate.
- Articolele 4, 5 și 6 explicau modalitatea de exercitare a puterii executive de către hospodar și cooperarea lor cu adunările elective separate și cu Comisia Centrală de la Focșani.
- Articolul 8 stabilea valoarea tributului datorat Porții și anume 1.500.000 de piaștri pentru Moldova și 2.500.000 de piaștri pentru Valahia.
- Articolele 10 – 14 stipulau modalitatea de alegere a hospodarilor și drepturile și obligațiile lor.
- Articolul 27 stabilea formarea unei „Comisii centrale” la Focșani, formată din câte 8 membri pentru fiecare Principat.
- Articolul 38 stabilea înființarea unei Înalte Curți de Justiție și Casație, comună ambelor Principate, cu sediul la Focșani.
- Articolele 42 – 44 stabileau formarea unei miliții (armate) comune, al cărei comandant urma să fie numit alternativ de către domnitorii celor două Principate.
·1864: S-a înfiinţat primăria oraşului Bucureşti. Primul primar ales a fost Barbu Vlădoianu, general si om politic român.A ocupat si funcția de ministru al Apărării Naționale. Barbu Vlădoianu (n. 1812 – d. 1876) a fost un general și om politic român. A fost primul primar al Bucureștiului (august 1864 – octombrie 1865) și a ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale între 21 februarie 1859 și 3 mai 1859. În timpul primului său mandat ca edil al capitalei, morile de apă de pe râul Dâmbovița au fost desființate și a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată. Barbu Vlădoianu a organizat primul corp de pietrari, în vederea pietruirii străzilor Bucureștiului. În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul României: București – Giurgiu. În cel de-al doilea mandat, Vlădoianu a dispus începerea lucrărilor de pavare cu gresie și granit a Podului Mogoșoaia (actuala Calea Victoriei, din 1878). Lucrările au fost finalizate în 1872. Prima linie de tramvai tras de cai („tramcar”) a fost inaugurată în decembrie 1872 și făcea legătura între Gara Târgoviștei (actuala Gară de Nord) și bariera Moșilor. A murit în 1876 și a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În prezent, o stradă din sectorul 1 al capitalei îi poartă numele.
·1908: În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar "Venus din Willendorf". Sculptura este datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22 î.Hr. în paleoliticul superior. Venus din Willendorf este o statuetă din calcar din Paleoliticul superior conservată la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, Austria. Statueta este realizată din calcar oolitic și colorată cu ocru roșu și măsoară 11 cm înălțime. S-a estimat că a fost sculptată între circa 24.000-22.000 î.Hr. A fost descoperită în 1908 de un lucrător Johann Veran sau Josef Veram în timpul escavărilor conduse de arheologii Josef Szombathy, Hugo Obermaier și Josef Bayer într-un sit paleolitic în apropiere de Willendorf, un oraș din Austria. Calcarul din care a fost sculptată nu se găsește în zonă, de aceea concluzia a fost că statueta a fost adusă din altă parte. În prezent se găsește la Naturhistorisches Museum din Viena.
1908: În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar "Venus din Willendorf". Sculptura este datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22 î.Hr. în Paleoliticul superior.
·1914 - Armata germană ocupă oraşul Liege, în timpul primului război mondial
·1922: Acțiunea grevistă a muncitorilor de la Fabrica de vagoane Astra din Arad.
·1930: Ultimul linsaj confirmat al unor negril în Statele Unite ale Americii de Nord intamplat în localitatea Marion din statul Indiana . Sunt ucisi doi bărbaţi.
·1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere.
·1942: A început Bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial impoiriva fortelor militare japoneze, în Insulele Solomon. Bătălia de la Guadalcanal, nume de cod Operation Watchtower (Operațiunea Turnul de Veghe) în cadrul forțelor aliate, s-a desfășurat între 7 august 1942 și 9 februarie 1943 în zona Insulei Guadalcanal și a făcut parte din teatrul de operațiuni din Pacific al Celui de Al Doilea Război mondial. Această campanie militară a fost aprig disputată pe uscat, pe mare și în aer și a fost prima ofensivă majoră lansată de forțele aliate împotriva Imperiului Japonez. La 7 august 1942, forțele aliate, predominant americane, au inițiat debarcări pe insulele Guadalcanal, Tulagi, și Florida (Nggela Sule) din Insulele Solomon cu scopul de a împiedica utilizarea lor de japonezi ca baze pentru a amenința rutele de aprovizionare dintre SUA, Australia și Noua Zeelandă. Aliații intenționau să utilizeze Guadalcanal și Tulagi ca baze ale unei campanii de a ocupa sau neutraliza marea bază japoneză de la Rabaul de pe New Britain. Aliații au depășit numeric pe japonezi, care ocupaseră insulele din mai 1942 și au capturat Tulagi și Florida, precum și un aerodrom (ulterior denumit Henderson Field) care era în construcție pe Guadalcanal. Surprinși de ofensiva aliată, japonezii au efectuat între august și noiembrie 1942 câteva tentative de a recupera Henderson Field. Trei bătălii terestre majore, cinci mari bătălii navale, și bătălii aeriene continue și aproape zilnice au culminat cu Bătălia Navală de la Guadalcanal de la începutul lunii noiembrie 1942, în care s-a făcut ultima tentativă japoneză eșuată de a debarca suficienți soldați pentru a reocupa Henderson Field. În decembrie 1942, japonezii au renunțat să mai încerce să recâștige Guadalcanal și au evacuat restul forțelor la 7 februarie 1943. Campania de la Guadalcanal a fost o victorie strategică importantă a forțelor aliate împotriva japonezilor pe teatrul din Pacific. Japonezii ajunseseră la apogeul cuceririlor lor în Pacific, iar Guadalcanal a reprezentat trecerea Aliaților de la operațiunile defensive la o ofensivă strategică pe acest teatru de operațiuni, ofensivă ce a avut ca rezultat capitularea Japoniei la sfârșitul războiului.
·1943: Al Doilea Război Mondial: A început Bătălia de la Smolensk, ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest finalizată în octombrie cu o victorie decisivă sovietică. A doua bătălie de la Smolensk (7 august 1943 – 2 octombrie 1943), cunoscută și ca Operațiunea Suvorov, a fost o ofensivă de primă mărime a Armatei Roșii în Rusia de vest în timpul celui de-al doilea război mondial. Declanșată aproape simultan cu bătălia de pe Nipru, ofensiva de la Smolensk a durat două luni și a fost condusă de generalii Andrei Eremenko și Vasili Sokolovski. Obiectivul operațiunii a fost curățarea elementelor germane din regiunile orașelor Smolensk și Briansk. Smolenskul era sub ocupația germană din timpul primei bătălii din regiunea orașului din 1941. În ciuda unei defensive germane foarte bine puse la punct, Armata Roșie a fost capabilă să execute câteva străpungeri, eliberând orașele importante precum Smolesk și Roslavl. După aceasta, sovieticii au început lupta pentru eliberarea Belarusului. După încheierea operației ofensive se poate trage concluzia că înaintarea sovietică a fost relativ modestă și cu un ritm scăzut, în principal datorită rezistenței puternice foarte ridicate. Operațiunea a fost divizată în trei etape: 7 – 20 august, 21 august – 6 septembrie și 7 septembrie – 2 octombrie. Deși a jucat un rol militar important, operațiunea Suvorov de eliberare a Smolenskului a fost importantă și pentru efectul avut asupra bătăliei de pe Nipru. S-a estimat că aproximativ 55 de divizii germane au fost destinate apărării și contracarării ofensivei de la Smolensk, divizii care ar fi fost de mare ajutor în lupta împotriva tentativei sovietice de forțare a râului Nipru, care se desfășura mai la sud. În cursul acestei operațiuni, Armata Roșie a alungat definitiv forțele germane de pe podul terestru a Smoleskului, care era din punct de vedere istoric cea mai importantă poartă de intrare pentru orice atac spre Moscova.
·1956: Are loc un tragic accident la Cali, in Columbia. Un convoi militar care transporta combustibil, muniție și explozibil a sarit in aer în plin centrul orașului. S-au înregistrat 1200 de victime.
·1960: Proclamarea independenței Coastei de Fildeș (Cote d'Ivoire). Republica Coasta de Fildeș, oficial numită Republica Côte d’Ivoire (după numele colonial din limba franceză) este o țară din Africa de Vest, deasemenea cunoscută sub numele, mai rar, de Eburnia. Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana și are ieșire la Oceanul Atlantic în Golful Guineei.
·1970: A avut loc prima competiţie de şah pe calculator.
·1970: La Iași s-a inaugurat "Casa Dosoftei", care adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iași. Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iași, construită în secolul al XVIII-lea. Este situată în centrul orașului, pe str. Anastasie Panu nr. 69, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Biserica „Sf. Neculai Domnesc”. Casa – tiparniță a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, din anul 2004.
·1997: "Ziua întîi" a reformei structurale în România. Într-o conferință de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăți comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.
·1998: Atentatele cu bombe de la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) și Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane (din care 12 americani) și-au pierdut viața în atentate, revendicate de "Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte".
·1999: A inceput al doilea razboi din Cecenia intre armata rusa si luptatorii pentru independenta acestei tari.
·2000 - Semnarea de către PNŢCD, UFD şi FER a protocolului de înfiinţare a unei noi alianţe politice de centru-dreapta, Convenţia Democrată Română 2000.
·2001 - O explozie produsă dimineaţă, în jurul orei 3.00, în Mina Vulcan, s-a soldat cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor doi
·2005: Un grup de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de 78 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată de 70 de milioane de dolari. Hoții au reușit să păcălească sistemele de alarmă și senzorii băncii, rămânând nedescoperiți până în dimineața zilei de luni, 8 august, atunci când s-a redeschis banca. Bancnotele furate cântăreau circa 3.500 de kilograme şi ar fi necesitat o perioadă de timp şi un efort considerabile pentru a fi mutate. Pe 22 octombrie, a fost descoperit cadavrul presupusului cap al operaţiunii, Luis Fernando Ribeiro, de 26 de ani, pe un drum izolat de lângă Camaducaia, la 320 km de Rio de Janeiro. Bărbatul a fost îmuşcat în mod repetat şi avea urme de la cătuşe pe încheieturi. Alţi cinci bărbaţi au fost arestaţi pe 28 septembrie, având în posesie 5,4 milioane de dolari din banii furaţi şi recunoscând că au ajutat la săparea tunelului. Până acum, autorităţile au recuperat aproximativ sapte milioane de dolari, dar restul de 63 de milioane a rămas nedetectat.
·2008: Georgia a lansat o ofensivă militară împotriva Osetiei de Sud, pentru a contracara o presupusă invazie rusească, declanșând Războiul din Osetia de Sud din 2008. Războiul dintre Rusia și Georgia din 2008 reprezintă un conflict armat între Georgia, pe de-o parte, și Federația Rusă pe cealaltă parte. Războiul a început în august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lansate de către forțele georgiene contra regimului separatist oset. Pe data de 8 august Rusia a trimis forțe în sprijinul osetilor. În urma acestui război Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă, Georgia la rîndul ei pierzînd de facto controlul asupra acestei regiuni.
·317: S-a nascut imparatul roman Constantius al II-lea; (d. 3 noiembrie 361). A fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare si al Faustei si împărat roman intre anii 337 si 361. După moartea lui Constant (350), Constanțiu organizează o campanie împotriva uzurpatorului Flavius Magnus Magnentius pe care il înfrângânge în bătăliile de la Mursa ( 351) și Mons Seleuci (353), devenind împărat al întregului Imperiu Roman. A murit la Tarsos, în Cilicia, în drum spre Occident, unde trupele din Gallia îl proclamaseră împărat pe Iulian Apostatul.
·1560: Elisabeta Báthory, căsătorită Nádasdy, (în maghiarăBáthory Erzsébet, în slovacăAlžbeta Bátoriová-Nádasdy , în poloneză Elżbieta Batory), (n. 7 august1560, Nyírbátor – d. 21 august1614, Csejte, azi Čachtice, Slovacia), a fost o contesă maghiară din familia Báthory, cunoscută pentru infamiile comise prin torturarea și uciderea a câtorva sute de fete.
Castelul Csejte din Slovacia
Elizabeta Báthory s-a născut în 1560 sau 1561 la Nyírbátor în Ungaria și și-a petrecut copilăria la castelul din Nagyecsed. Tatăl ei a fost George Báthory, fratele lui Andrei Báthory, care a fost voievod al Transilvaniei, iar mama sa a fost Anna Báthory (1539–1570), fiica lui Ștefan Báthory de Șimleu, un alt voievod al Transilvaniei. Prin mama sa, Elisabeta era verișoară cu nobilul maghiar Ștefan Báthory, rege al Poloniei și principe al Transilvaniei.
Elisabeta a fost logodită cu Ferenc Nadasdy, la vârsta de 11 ani, conform unui acord politic între cercurile arstocrației. La vârsta de 13 ani, Elisabeta a rămas însărcinată cu László Bende, un funcționar de la castelul Sárvár. Deși nu avea vârsta de 18 ani, Ferenc l-a pedepsit sever pe funcționar: l-a castrat apoi l-a aruncat unei haite de câini. Elisabeta a fost mutată la un alt castel unde a născut în 1574, în secret, o fiică pe nume Anastasia Báthory. Ferenc s-a asigurat că fiica va rămâne un secret și a acceptat să se căsătorească cu Elisabeta pe 8 mai 1575. După căsătorie, Elisabeta s-a mutat la castelul Sárvár unde și-a petrecut timpul mai mult singură în timp ce soțul ei studia la Viena.
În 1578, Ferenc a devenit comandantul șef al trupelor maghiare. În timpul Războiului Lung (1593-1606) Elisabeta a fost însărcinată cu apărarea proprietăților soțului ei.
În jurul anului 1585, Elisabea a dat naștere altei fete, Ana (care avea să fie soția lui Miklós Zrinyi VI) iar mai târziu unei alte fete, Katalin, unui fiu György, o altă fiică, Orsolya și altor trei băieți: Pál (1593/1597-1633/1650 - tatăl lui Ferenc Nádasdy II), András (1598–1603) și Miklós (soțul Zsuzsanna Zrinyi). Toți copiii ei au fost îngrijiți de guvernante, așa cum fusese crescută și Elisabeta.
Soțul Elisabetei a murit în anul 1604, la vârsta de 48 de ani, din cauza unei boli necunoscute sau a unei răni din război. Cei doi au fost căsătoriți timp de 29 de ani.
Între anii 1602 și 1604, pastorul luteran István Magyari s-a plâns aristocraților, atât în public cât și la curtea din Viena, de comportamentul contesei. Deși autorităților maghiare le-a luat ceva timp până să acționeze, în anul 1610, regele Matia al II-lea l-a desemnat pe György Thurzó, palatinul Ungariei, să investigheze cazul. Thurzó a ordonat notarilor să colecteze probe iar la sfârșitul anului 1610, notarii au reușit să colecteze peste 300 de mărturii. Au fost chestionați preoți, nobili, personalul castelului Sárvár, cât și oameni obișnuiți.
Potrivit mărturiilor, multe dintre victimele contesei au fost fete adolescente ale țăranilor locali, care au fost atrase la Csejte ca sclave, promițându-le o ofertă de muncă bine plătită. Mai târziu, Elisabeta începuse să omoare fiicele din mica nobilime care fuseseră trimise de părinții lor pentru a învața eticheta curții. Conform mărturiilor, au avut loc și răpiri. Atrocitățile descrise de martori includeau bătăile grave, arsurile, mutilările mâinilor, mușcarea cărnii de pe față, mâini și alte părți ale corpului, înghețarea sau moartea prin înfometare.
Unii martori au numit rude ale contesei care i-au căzut drept victime. Alții au declarat că au văzut urme de tortură pe cadavre. Cu toate acestea, doi martori, Benedikt Deseo și Jakob Szilvassy, au declarat cum au văzut-o cu ochii lor pe contesă torturând și asasinând tinerele servitoare. Conform mărturiei celor doi, Elisabeta a torturat și omorat victimele sale, nu numai în castelul Csejte dar și pe proprietățile sale din Sarvar, Németkeresztúr, Bratislava și Viena. Martorii au numit câteva persoane care îi furnizau tinerele fete, contesei.
Numărul exact al femeilor torturate și ucise de Elisabeta este necunoscut, deși se crede că ar fi în jur de 650, între anii 1585 și 1610.
László Nagy a susținut că Elisabeta a fost victima unei conspirații care părea să fie de natură politică.
Thurzó a continuat dezbaterile cu fiul contesei, Paul și cu alți doi dintre fiii ei. Un proces și o execuție ar fi cauzat un scandal public și o rușine pentru familia nobilă și influentă (care conducea Transilvania la acea vreme), astfel, Thurzó împreună cu fii contesei au plănuit ca Elisabeta să dispară o vreme la o mănăstire de călugărițe apoi au convenit să fie arestată la domiciliu. Regele Matia al II-lea a solicitat ca Elisabeta să fie condamnată la moarte.
Pe 30 decembrie 1610, Thurzó a arestat-o pe contesă și pe patru dintre slujitorii ei, care au fost acuzați de complicitate: Dorotya Semtész, Ilona Jó, Katarína Benická, și János Újváry ("Ibis" sau Fickó). Oamenii lui Thurzó i-au raportat că în momentul arestării, aceștia au găsit o fată moartă și o alta aproape moartă în temnițele castelului.
Regele Matia i-a cerut lui Thurzó să o aducă în fața instanței în timp ce alți doi notari au fost trimiși pentru a colecta probe suplimentare. Thurzó a reușit să-l convingă pe rege că un astfel de act ar afecta negativ nobilimea. Prin urmare, procesul a fost amânat pe o perioadă nedefinită.
Complicii contesei au fost aduși în fața instanței de judecată. Procesul a început pe 2 ianuarie 1611 la Bicse, prezidat de Judecătorul Regal al Cuții Supreme, Theodosious Syrmiensis de Szulo și alți 20 de judecători asociați. Elisabeta nu s-a prezentat la proces.
În timpul judecății, zeci de martori și supraviețuitori au depus mărtuie împotriva ei. Pe lângă mărturii, Curtea a examinat cadavrele care au fost găsite ca probe.
80 de inculpați au fost găsiți vinovați și acuzați de crimă. Trei dintre inculpați - Semtész, Jó și Ficko - au fost condamnați la moarte. Sentințele au fost efectuate imediat iar înainte de arderea pe rug, lui Semtész și Jó le-au fost smulse degetele cu clești fierbinți, în timp ce Ficko, care era considerat mai puțin vinovat, a fost decapitat iar trupul său a fost ars alături de cei doi.
În urma judecății, o spânzurătoare roșie a fost ridicată în apropierea castelului pentru a arăta publicului că justiția și-a făcut datoria.
Elisabeta nu a fost supusă niciodată unui proces, însă familia ei a închis-o pe viață în castelul Čachtice. Aceasta a fost zidită într-un turn îngust fără ferestre, doar cu câteva găuri care îi asigurau mâncarea și aerul necesar pentru a o ține în viață. Contesa a fost întemnițată timp de 4 ani, până la moartea sa. La 24 august 1614, Elisabeta a fost găsită moartă de către un paznic. De vreme ce în camera sa au fost găsite platouri cu mâncare care fuseseră neatinse, data exactă a morții sale nu a putut fi pronunțată. A fost înmormântată în cimitirul bisericii Csejte, dar din cauza vacarumului sătenilor care strigau tigroaica din Csejte, aceasta a fost mutată în cimitirul de lângă locul ei de naștere din Ecsed, în cripta familiei Báthory.
Ea a fost profund implicată în conflictele politice revoluționare din Țările de Jos din 1781 și nu doar un susținător și un partener, ci puterea din spatele partidului soțul său. Ea a fost recunoscută deschis ca adevăratul conducător al partidului dinastic și adepții lui au încurajat-o sa ia rolul de lider. Wilhelmina a ținut o vastă corespondență cu puterile străine și a folosit susținătorii străini pentru a influența politica externă olandeză. În 1785, soțul ei a fost forțat să părăsească Haag și i s-a cerut să semneze abdicarea. Soția sa l-a convins să nu semneze.
În 1786, familia s-a mutat la Nijmegen. Când a izbucnit revoluția în Țările de Jos și Willem și-a mutat curtea la Guelders, ea a încercat să se întoarcă în capitala Haga în 1787; la 28 iunie ea a fost oprită, a așteptaat la Goejanverwellesluis o decizie, iar la sfârșitul zilei a fost trimisă înapoi la Willem în Nijmegen. Ea și fratele ei Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei care domnea de mai puțin de un an s-au simțit insultați și regele Prusiei a invadat Provinciile Unite la 13 septembrie 1787. Mulți rebeli au fost obligați să fugă în Franța și Willem a revenit la putere însă a acționt ca un vasal al Prusiei.
În 1790, Wilhelmina și Willem al V-lea au căsătorit-o pe fiica lor Frederika cu prințul moștenitor de Brunswick, un apropiat al regilor Prusiei și Angliei al cărui tată era autorul "Manifestului de la Brunswick". În 1791 fiul lor cel mare, Prințul Willem, s-a căsătorit cu verișoara sa prusacă Wilhelmine a Prusiei (1774-1837).
În 1795, patrioții au revenit în țară cu sprijinul Franței iar Willem s-a refugiat la aliatul și vărul său George al III-lea al Regatului Unit. Cuplul a trăit alternativ la Kew (Londra), Nassau și Braunschweig, unde Willem a și murit.
Când Wilhelmina și fiica ei au rămas amândouă văduve în 1806, au locuit împreună în diferite locuri din Confederația Rinului. Fiul ei s-a întors în țară în 1813 și în cele din urmă a devenit regele Willem I al Țărilor de Jos în 1814. Wilhelmina și fiica ei s-au întors în Țările de Jos în 1814. Ea l-a primit la Haarlem pe Țarul Alexandru în 1815.
Prințesa Wilhelmina
Portret de Johann Friedrich August Tischbein, 1789
Are reputația de a fi fost preferata tatălui ei, pe care a numit-o "Emily," și a fost singura dintre cei 15 frați ai ei care s-a născut la Windsor. S-a născut după moartea timpurie a doi frați mai mari: Prințul Octavius și Prințul Alfred; era cu 21 de ani mai mică decât fratele cel mare, George.
Amelia a fost botezată la Palatul St James de John Moore, arhipiscop de Canterbury, la 18 septembrie 1783. Nașii ei au fost: Prințul de Wales (fratele ei cel mare), Prințesa Regală (sora ei cea mare) și Prințesa Augusta Sophia (a doua soră).[1] Când Amelia avea o lună, sora sa cea mare îi scria fratelui ei William: "Mica noastră soră este, fără excepție, unul dintre cei mai frumoși copii pe care i-am văzut vreodată."
De la o vârstă fragedă, Amelia a fost conștientă de rangul ei. Când actrița Sarah Siddons și-a exprimat dorința să sărute frumosul copil, Amelia "a întins micuța mână pentru a fi sărutată, atât de devreme a învățat lecția despre reglitate." Amelia și-a petrecut timpul împreună cu surorile sale mai mari Prințesa Mary și Prințesa Sofia locuind în diferite reședințe regale. De la început, cele trei mici prințese nu au primit tot atâta atenție cât au primit surorile mai mari și au petrecut mult timp departe de rege și regină, comunicând cu ei în special prin scrisori.
Amelia avea numai cinci ani când tatăl ei a suferit primul său atac de nebunie și niciodată nu a experimentat atmosfera apropiată de familie cum s-a întâmplat cu surorile mai mari în primii ani.
În 1803 Amelia s-a îndrăgostit de Charles FitzRoy, un ofițer britanic cu 21 de ani mai mare decât ea și fiu al lui Charles FitzRoy, Baron Southampton. Regina a aflat de aventură de la servitori însă a închis ochii. A sperat că această discreție va preveni ca regele să descopere legătura iar șocul să-i aducă un nou acces de boală psihică la care era din ce în ce mai predispus.
Amelia știa că nu se putea căsători legal cu FitzRoy ca urmare a prevederilor din Actul Regal de Căsătorie din 1772 adoptat de Parlament (cel puțin până la vârsta de 25 de ani avea nevoie de permisiunea Consiliului de Coroană).
* 1808: Kajetan Wincenty Kielisiński(n.7 august1808, Mieronice,Kielce- d.2 ianuarie1849,Kórnik) a fost un desenator, grafician și bibliotecar de origine poloneză.
În anii 1829-1830 a studiat geodezia și arhitectura la Universitatea din Varșovia, învățând, în același timp, desenul și litografia de la Jan Feliks Piwarski. În anii 1834-1839 s-a aflat la Medyka, unde a fost custode al colecțiilor lui Józef Gwalbert Pawlikowski. A lucrat ca bibliotecar al lui Tytus Działyński. A luat parte la insurecția din Wielkopolska (1848).
A desenat peisaje, vederi ale monumentelor, a ilustrat viața în mediul rural și cel urban.
După terminarea liceului la București, Florescu a studiat la școala militară Saint-Cyr de la Paris. În războiul din Crimeea din 1854, a servit în armata rusă cu gradul de colonel. În cariera sa politică, Florescu a fost unul din conducătorii Partidului Conservator. A fost consilier militar atât al Domnului Alexandru Ioan Cuza, cât și a succesorului acestuia, Regele Carol I al României, Florescu fiind în același timp militarul care a construit Armata Română timp de optsprezece ani înainte de Războiul de independență
După absolvirea Colegiului „Sf. Sava” din București (1833), a intrat în oastea Țării Românești ca iuncăr. A obținut gradul de sublocotenent în 1836, an în care a fost trimis la studii militare în Paris. Reîntors în țară, a fost încadrat în funcția de aghiotant al domnitoruluiGheorghe Bibescu(1842–1848). După UnireaPrincipatelor Române, domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a încredințat funcțiile de ministru de război (28 noiembrie 1859 – 27 mai 1860, 30 septembrie 1862 – 11 octombrie 1863) și de șef al Statului Major General. La 1 ianuarie 1860, a fost avansat la gradul de general de brigadă.
În calitate de șef al Statului Major General și de ministru de război, a avut, alături de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un rol decisiv în opera de unificare și de modernizare a oștirii române. Astfel, sub mandatul său s-au realizat:
contopirea școlilor militare de la Iași și București (1861)
înființarea Arsenalului Armatei (1861); unificarea regulamentelor de recrutare, a Codului penal militar și a reglementărilor serviciului de garnizoană
elaborarea și aplicarea Legii puterii armate (1864)
elaborarea reglementărilor cu privire la funcționarea Statului Major General al Armatei României
unificarea ministerelor de război și a administrației militare din Moldova și Muntenia
înființarea celor trei comandamente (București, Craiova și Iași)
elaborarea regulamentelor cavaleriei și de manevră
întrunirea „taberei de la Florești” și efectuarea primelor manevre de anvergură ale Armatei române.
De asemenea, a contribuit la inițierea contactelor politico-militare secrete care aveau scopul să pregătească eliberarea, pe calea luptei armate, a Transilvaniei de sub ocupația habsburgică.
Generalul Ioan Emanoil Florescu
În 1866, principele Carol I i-a încredințat lui Florescu funcția de ministru de război (1871–1876). La 8 aprilie 1873, acesta a fost avansat la gradul de general de divizie. Grație contribuției sale au fost efectuate modificările din Legea de organizare a puterii armate (1874), s-au cristalizat noile structuri de stat major, artileria de câmp a fost dotată cu tunuriKrupp din oțel, numărul unităților de geniu a crescut, s-a înființat herghelia de la Nucet, a fost redactat și promulgat Codul justiției militare.
Un merit semnificativ are și opera teoretică redactată de Florescu. Printre lucrările sale se numără „Teoria dării la semn“, „Studii și pregătiri militare“, „Fortificațiunile“. Cu doi ani înainte de a muri (1891), a prezidat câteva luni guvernul României. Numele său este menționat printre cele ale fondatorilor Societății Literare și ai Ateneului Român.
A confecționat ordine și medalii și obiecte de aur pentru marea nobilime, dar și reproduceri după obiecte preistorice de aur găsite. Din 1883 a fost membru la „Societății berlineze de antropologie, etnologie și istorie veche” (Berliner Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Urgeschichte)[3] iar din 1894 a devenit membru de onoare al „Societății de antropologie și istoriografie din Niederlausitz” (Niederlausitzer Gesellschaft für Anthropologie und Altertumskunde).[4] În plus, a fost și membru al Societății „Brandenburgia” și vicepreședinte al „Asociației profesionale a aurarilor din Berlin” (Berliner Goldschmiede-Innung).[5]
La 21 ianuarie 1877 s-a căsătorit cu Lina Telge
Paul Telge în 1885
Casa lui Paul Telge de pe Holzgartenstraße 8 din Berlin
Bomboniera de Paul Telge
·1848 - S-a născut Ieronim G. Bariţiu, publicist şi traducător (m.06.03.1899).
Căsătoria a fost populară în Suedia unde prințesa ea era numită "Prințesa Vasa",[4] datorită descendenței sale din vechea dinastie Vasa. La 1 februarie 1882, Victoria și Gustaf au vizitat Oslo. Căsătoria a fost aranjată de familiile lor și nu a fost una fericită. În 1890-1891 cuplul a călătorit în Egipt pentru a-și repara relația însă n-au reușit, se presupune că din cauza interesului Victoriei pentru unul din curteni.[5] După 1889, relația personală dintre Victoria și Gustaf a fost terminată, în parte din cauza presupusei bisexualități a lui Gustaf.[6]
După nașterea primului copil, în 1883, a suferit de depresie și adesea și-a petrecut iernile în străinătate. În jurul anului 1888, călătoriile ei în străinătate au făcut-o nepopulară și era descrisă ca fiind arogantă.[7] În 1889, s-a îmbolnăvit de pneumonie iar medicii i-au recomandat formal să-și petreacă iarna într-un climat mai bând. A avut conflicte cu socrii ei în legătură cu cheltuielile mari din străinătate. A dezaprobat puternic căsătoria dintre cumnatul ei, Prințul Oscar, și doamna ei de onoare, Ebba Munck af Fulkila în 1888.[8]
A fost descrisă ca fiind talentată din punct de vedere artistic. A fost fotograf amator, pictor și sculptor. În călătoriile sale din Egipt și Italia a fotografiat și pictat mult și a experimentat diverse tehnici de fotografiere ridicând munca ei la un grad înalt de calitate fotografică. De asemenea, era o excelentă pianistă și de exemplu putea cânta complet Inelul Nibelungilor de Wagner fără note. A avut o bună educație muzicală iar în adolescență, la curte, întorcea foile cu note pentru Franz Liszt. Compozitorii ei preferați erau Schubert și Beethoven. De asemenea, a fost descrisă ca fiind un călăreț plin de măiestrie.
Regina Victoria.
Victoria a devenit regină a Suediei după decesul socrului ei la 8 decembrie1907. Ca regină, era prezentă în Suedia numai în timpul verilor însă ea încă domnia curtea.[9]Victoria a aranjat căsătoria dintre fiul ei William și Maria Pavlova a Rusiei în 1908.[9]A fost devotată muncii de caritate atât în Suedia cât și în Germania și Italia.
Regina Victoria a avut o influență politică substanțială asupra soțului ei, care adesea a fost considerat pro-german. În 1908, Victoria a făcut o vizită oficială cu Gustaf la Berlin, unde a fost numită colonel prusac; era descrisă ca fiind strictă și militantă și că avea inimă de soldat prusac.[10] Era foarte strictă cu disciplina și dacă vreunul dintre membrii ai gărzii palatului uitau s-o salute, în general erau puși sub arest.[6]
A fost profund conservatoare în punctele ei de vedere și ofensată de disoluția uniunii suedezo-norvegiene (1905), de victoriile din alegerile electorale ale radicalilor, socialiștilor și liberalilor iar când fiul ei a fost temporar regent în 1912, l-a sfătuit în scrisori din Italia să nu fie prea intim cu guvernul ales.[11]
Femei beduin în Egipt, 1890, fotografie făcută de Victoria a Suediei.
Regina Victoria a pierdut mare parte din popularitate în Suedia pentru atitudinea sa pro-germană. În timpul Primului Război Mondial a dat un cadou personal fiecărui suedez voluntar pentru forțele germane.[6] A menținut un contact strâns cu împăratul german, pe care îl vizita adesea în timpul războiului.[12] A fondat "Drottningens centralkomittée" ("Comitetul Central al Reginei") pentru echipament de apărare. Ofensată de victoria social-democraților din alegerile electorale din 1917 a încercat să-i împiedice să facă parte din guvern.[13]
Influența politică a Victoriei s-a bazat pe poziția puternică a rudelor ei, împăratul german, și când a fost detronat în 1918-1919, ea și-a pierdut orice influență politică în Suedia.[13]
Regina Victoria a avut o sănătate precară; a fost tratată cu mercur și medicamente în timpul sarcinilor sale dificile - posibila cauză a condiției sale cronice. Din 1892 până la moarte, Axel Munthe a fost medicul ei personal și i-a recomandat din motive de sănătate să-și petreacă iarna în insula italiană Capri. În timp ce inițial a ezitat, în toamna anului 1901 a călătorit la Capri; de atunci, cu excepția Primului Război Mondial, și-a petrecut câteva luni pe an la Capri. După o perioadă a decis să aibă propria reședință aici numită Casa Caprile. În anii 1950, la douăzeci de ani după decesul său, proprietatea a deveni hotel.
Regina a fost la reședința lui Munthe, vila San Michele, unde în cele mai multe dimineți făcea plimbări în jurul insulei împreună cu Munthe. De asemenea, Munthe și regina au aranjat concerte la San Michele, unde regina cânta la pian. Ei împărțeau și dragostea față de animale; este cunoscut sprijinul pe care regina l-a acordat lui Munthe pentru ca Muntele Barbarossa să devină un sanctuar al păsărilor. Au existat zvonuri că regina și Munthe sunt amanți însă acest lucru nu s-a confirmat.
Regina Victoria a petrecut mult timp în străinătate din motive de sănătate deoarece clima Suediei nu era considerată bună pentru ea iar în timpul ultimilor ei ani ca regină a fost rareori prezentă în Suedia: a participat la o vizită oficială în Norrlandîn 1921, o vizită la Dalarna în 1924 și în Finlanda în 1925. Vizita din Finlanda a fost ultima apariție publică a reginei; deși ea a mai vizitat Suedia în 1928 de ziua de naștere a soțului ei, nu s-a mai arătat publicului.Apoi, a părăsit Suedia pentru Italia pentru totdeauna. A murit doi ani mai târziu, la 4 aprilie1930 la vila Svezia din Roma la vârsta de 67 de ani.
Originar dintr-o familie de țărani, Emil Hansen se naște la 7 august1867 în satul Nolde, situat în apropirea graniței cu Danemarca. La vârsta de 17 ani, se înscrie la Școala de Arte Aplicate din Flensburg, pe care o frecventează până în anul 1888. Va începe apoi să lucreze în divrse fabrici de mobile din München, Karlsruhe și Berlin, unde învață să sculpteze în lemn. În anul 1891, devine profesor pentru desen ornamental și industrial la școala de pe lângă Muzeul de Artă Decorativă din St. Gallen (Elveția). Excursiile la munte reprezintă sursa de inspirație pentru o serie de acuarele, multiplicate sub formă de cărți poștale. Grație sumelor de bani obținuți din vânzarea lor, reușește în 1898 să plece la München și urmează școala particulară de pictură din Dachau condusă de Adolf Hölzels, după ce îi fusese respinsă înscrierea în Academia de Arte Frumoase. În anul 1899, merge la Paris și frecventează cursurile Academiei Julian. Anul următor pleacă în Danemarca, unde deschide un atelier în Copenhaga. Aici cunoaște pe tânara actriță Ada Vilstrup, cu care se căsătorete în anul 1902. În același an se stabileșe în Berlin și adoptă numele Nolde, după satul său natal.
În anul 1906 aderă la gruparea „Die Brücke", la invitația pictorului Karl Schmidt-Rottluft, și începe să expună cu membrii acestui grup la Dresda. În acest timp, pictura sa se caracterizează printr-o tematică câmpenească sau florală și prin vioiciunea culorilor. Nolde rămâne însă un solitar, trăind când în Berlin, când pe insula Alsen din Marea Baltică. După un an părăsește grupul „Die Brücke" și intră în legătură cu membrii grupului „Neue Sezession” din Berlin, iar mai apoi cu „Der Blaue Reiter”. Temele tablourilor sale evoluează, el abordează subiecte religioase, folosind aceiași tehnică a culorilor pure (de ex.: Das Leben Christi, 1911-1912, în 9 tablouri de altar).
Nolden petrece multe ore în Muzeul de Etnografie din Berlin, desenând sculpturile și măștile culturilor primitive. În anul 1913, va participa la o expediție în insulele din oceanul Pacific, unde realizează numeroase schițe și acuarele. La întoarcere își cumpără o fermă pe malul râului Wiedau, în regiunea Schleswig, care după război va aparține Danemarcei.
În 1926 cumpără un teren de partea germană a graniței în apropiere de Neukirchen (Wiedingharde), pe care îl denumește Seebüll, și construiește o casă care îi va servi ca locuință și, în același timp, ca atelier împreună cu o sală de expunere a tablourilor („Bildersaal”). „Haus Seebüll" este în prezent un muzeu (Fundația „Ada și Emil Nolde”), unde anual se organizează o expoziție retrospectivă cu operele lui Emil Nolde.
Cu toate că simpatizează cu național-socialismul, va cădea în disgrație - ca de altfel toți ceilalți artiști expresioniști - operele sale sunt expuse în expoziția „Arta degenerată”. În 1937, peste o mie din lucrările sale sunt scoase din muzeele germane, autoritățile interzicându-i să mai picteze. În această perioadă realizează pe ascuns o serie de acuarele, pe care le denumește „tablourile mele ne-pictate”.
După 1945, Emil Nolde obține numeroase distincții și onoruri. Pictează peste o sută de tablouri în ulei și numeroase acuarele. Participă la documenta I (1955), operele lui sunt expuse apoi postum la documenta II (1959) și documenta III în anul 1964 la Kassel.
În picturile sale - ca și în gravurile colorate și în acuarele - se afirmă un temperament puternic, cu tensiuni spirituale și vitale ce se exaltă până când iau forma unor dramatice confruntări. Culorile, așezate în straturi dense, contrastează violent, prin alăturarea pe suprafețe întunecate, sau prin prezența șocantă a unor tonuri foarte vii. În portrete, dar mai ales în peisaje, atmosfera nocturnă, tenebroasă, definește expresionismul tipic pentru spațiul nordic (Peisaj cu mlaștine, 1916; Barcă de pescuit, 1946). Uneori sentimentul este al unor cataclisme iminente, și nu întâmplător unele tablouri tratează motive biblice, apocaliptice. Pictorul simplifică trăsăturile personajelor, reduce la esențial elementele unui peisaj, păstrează lumina în formele ei pure în reprezentarea florilor.
Arthur Pierot a fost profesor la colegiul episcopal din Binche în 1889. În continuare, el a plecat în Congo Belgian, unde a rămas 20 de ani. În cursul acestei perioade, el a fondat mai multe școli în această țară africanăfrancofonă.
Pasionat de astronomie, Arthur Pirot a fost un astronom experimentat care poseda un telescop cu o cupolă situată la ultimul etaj al casei sale din Strépy-Bracquegnies. Din 1925 până în 1934, el a paricipat cu articole la revista belgiană de astronomie « Ciel et Terre ». A redactat peste 35 de articole cu crochiuri de studii selenografice. În 1928, el a creat cercul astronomic de la Bracquegnies. Arthur Pierot a colaborat cu astronomii și selenografii Gabriel Delmotte, Félix Chemla Lamèch și Maurice Darney[3].
Arthur Pierot a decedat, pe neașteptate, la 12 ianuarie 1938, în localitatea sa natală.
·1876: S-a născut Mata Hari, dansatoare olandeză, spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial (d. 1917).Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle) (* 7 august 1876 – †15 octombrie 1917), născută în Leeuwarden, căsătorită cu un ofițer olandez de origine engleză, Campbell MacLeord, la vârsta de 18 ani. După divorțul celor doi s-a făcut cunoscută în Europa fiind o dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei în timpul primului război mondial. A fost condamnată și executată de către un pluton de execuție francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldați. Mata Hari și-a dat haina de piele jos de pe ea în fata plutonului înainte să fie executată. A spionat pentru Franța, iar după aceea pentru Germania.
·1881 - S-a născut compozitorul George Enescu. Strălucit reprezentant al muzicii româneşti, a fost membru corespondent la Academie des Beaux - Arts din Paris (1929), al Academiei “Santa Cecilia” din Roma (1931), al Institutului francez din Paris (1936), al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Praga (1937); la 12 august 1948 a devenit membru onorific al Academiei Române. Creaţia sa muzicală cuprinde lucrări pentru orchestră (Poema Română, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră”, cele două Rapsodii Române, cinci simfonii, Uvertura pentru concert, Uvertura triumfală, concerte pentru pian şi orchestră), muzică de cameră, piese instrumentale, piese vocale cu acompaniament de pian, muzică corală, muzică vocal - simfonică (cantatele “La vission de Saul”, “L'Aurore”), opera “Oedip”. Lucrările sale au fost distinse cu prestigioase premii internaţionale (Premiul de compoziţie Pleyel din Paris - 1903, Premiul discului, oferit de revista “Candide” din Paris - 1933 (n. 7/19) (m.4.05.1955, Paris).
·1887 - S-a născut Marc Chagall, pictor, scenograf şi ilustrator de carte francez. A realizat decoraţia plafonului Operei din Paris, la comanda lui André Malraux (m.28.03.1985).
Exemplu de pictură murală a lui Rudolf Hermann Eisenmenger, aflată în Viena, la adresa Wohnhausanlage Justgasse 6–14; denumirea picturii este Glückliche Menschen in neuen Häusern(în română, Oameni fericiți în case noi)
Pictorul și profesorul Eisenmenger făcea parte din germanii numiți [șvabii dunăreni din Transilvania. S-a născut în Simeria (numită și Piskitelep), care până în 1918 a fost parte a Austro-Ungariei, după care a revenit României Mari. Între 1918 și 1921 a avut cetățenie română, iar după emigrarea în Austria a avut cetățenie austriacă (din 1922) și apoi și cetățenie germană, după 1938.
În anul 1936 a câștigat o medalie de argint în competițiile artistice ale Jocurilor Olimpice din 1936 de la Berlin pentru lucrarea "Läufer vor dem Ziel" ("Alergători pe linia de sosire").
„Glorioasa” pictura murală este, în același timp, și o pictură monumentală, întrucât cele două părți ale sale au ambele șapte metri lățime. A fost expusă publicului german în 1941, la Muenchen, la Marea expoziție de artă germană (în germană, Große Deutsche Kunstausstellung sau GDK), care glorifica nazismul cum doar societățle totalitare o fac.
Mult mai târziu, în 1955, după o decizie extrem de controversată, aceluiași Eisenmenger i s-a conferit dreptul să împodobească masiva cortină a Wiener Statsoper cu o pictură monumentală.[1]
* 1903: Louis Seymour Bazett Leakey(7 august1903–1 octombrie1972) a fost unantropolog,arheolog,paleoantropologșipaleontologkenian, de originebritanică, ale cărui contribuții, descoperiri, teze și promovări de noi talente la teza evoluției umane, având ca „leagăn al omenirii” Africa, au fost esențiale. Munca sa s-a bazat pe numeroase descoperiri de strămoși aiomului, mai ales în zona celebruluiOlduvai Gorge, dar și în alte situri, mai mult sau mai puțin cunoscute.
A fost acompaniat, pentru o bună parte din viața sa profesională și personală de a doua soție a sa, Mary Leakey, de asemenea o paleantropoloagă și arheoloagă. Oricum, drumurile lor profesionale, personale și relaționale s-au despărțit în 1968, când Louis a refuzat (mai ales pe motive de apartheid) un titlu doctoral onorific atribuit de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, dar Mary l-a acceptat.[3]
Stabilind o teză și un program de demonstrat al paleoantropologiei moderne, Louis Leakey a fost nu numai un deschizător de drumuri, dar și motiv de inspirație pentru viitoare generații de arheologi, paleontologi și primatologi, dar și un puternic susținător al tinerilor cercetători dornici de a studia primatele în mediul lor natural. Mai mulți membri ai familiei sale au devenit oameni de știință proeminenți în domeniile conexe menționate
·1904: S-a nascut Ralph J. Bunche, diplomat, fondatorul Uniunii Natiunilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1950, pentru rolul jucat in medierea conflictului din Palestina; (d. 1971). A fost prima persoana de culoare onorata cu acest premiu prestigios.
S-a născut în Cleveland, Ohio. A studiat arhitectura și a făcut apoi un master în istoria arhitecturii la Universitatea Harvard. După ce și-a terminat studiile, Johnson a acceptat postul de director al departamentului de arhitectură al Muzeului de Arta Modernă din New York, care tocmai fusese înființată.
În anii următori s-a dedicat mai multor activități,în afară de arhitectură. A fost critic, autor, istoric și director de muzeu, până în cele din urmă, la vârsta de 36 ani, s-a concentrat asupra arhitecturii și a desenat prima sa clădire. Începând de atunci cariera lui a fost una ascendentă.
Sony Building
În 1967 s-a asociat cu John Burgee,asociere ce a durat 20 de ani. În acest timp, ambii arhitecți au realizat un număr foarte mare de proiecte.
Johnson a fost distins de către Institutul American al Arhitecților cu Medalia de aur, și în 1979 a primit primul Premiu Pritzker, cel mai râvnit premiu în arhitectură.
Începând cu 1989 Johnson s-a retras din viața publică. Și-a dedicat timpul mai ales proiectelor proprii, chiar dacă a rămas consilier al vechiului birou. Unul dintre ultimele proiecte a fost o nouă școală de Belle Arte în statul Pennsylvania.
Lucrarea cea mai faimoasă a lui Johnson este probabil Casa de sticlă (The Glass House), din New Canaan, Connecticut. Este o clădire cu structură metalică foarte delicată care nu împiedică vederea. Toți pereții sunt în întregime din sticlă, fac din casă o clădire transparentă, permițând vederea dintr-un colț în altul, din exteriorul clădirii. Johnson a proiectat casa pentru sine și în același timp ca teză de doctorat pentru absolvirea sa. De atunci Johnson a locuit mereu în ea, de aceea se cheamă și Casa Johnson.
·1907: S-a nascut Ion Zamfirescu, personalitate a culturii romane, istoric de teatru („Istoria universala a teatrului”, „Teatrul european in secolului european in secolul luminilor”) (m. 31.12.2001).
S-a născut într-o familie de lăutari vestiți din zona Ploieștiului, tatăl său, Nicolae Predescu, fiind violonist și șef de orchestră. Sub directa lui îndrumare, fiul a început să învețe vioara de timpuriu, iar mai apoi contrabasul
Cum toți marii lăutari din orașul „Aurului Negru” s-au specializat la Conservatorul din București, tânărul muzician s-a înscris la clasa profesorului George Enacovici, iar examenul de absolvență a constat în executarea Concertului nr. 2 pentru vioară și orchestră de Henryk Wieniawski, acompaniat la pian de Theodor Rogalski.[2]
Dirijorul și violonistul Victor Predescu în perioada maturității artistice.
Urmează câțiva ani în Orchestra Simfonică a Armatei sub bagheta lui Egizio Massini și Alfred Mendelsohn. Format în diverse orchestre de café-concert în București și în stațiunile balneare, Victor Predescu a început să-și facă un nume de șef de orchestră. Alăturându-și câteva nume celebre ca naistul Fănică Luca sau precum cântărețele Mia Braia și Rodica Bujor, Victor Predescu evoluează ca șef de orchestră la Terasa Cercului Militar din București și la restaurantele „Athenee Palace”, „Dorul Ancuței” și „Terasa Colonadelor”. A cântat și la Curtea Regală în 1940, împreună cu Jean Moscopol.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împreună cu pianistul Mișu Ionescu-Năsoi cântă prin spitalele de răniți, trecând la muzica populară, spre care se îndreaptă, cu pași hotărâți, după război.[2] El participă, astfel, la concertul aniversar închinat împlinirii a 40 de ani de activitate a lui Grigoraș Dinicu, în calitate de dirijor al Orchestrei „Barbu Lăutaru”. Împreună cu Nicu Stănescu se afirmă repede în viața artistică a capitalei cu acest ansamblu, apoi în 1950 trece la noul Ansamblu „Ciocârlia”, cu care pleacă, chiar în acest an, în turneu în Ungaria.[3]
Principala lui preocupare a fost constituirea unui bogat și autentic repertoriu și a unui colectiv de mare valoare artistică. Vechea orchestră „Ciocârlia” s-a mărit cu 60 de persoane. Au sosit cei mai bun soliști din țară, precum violoniștii Florea Cioacă și Varga Zoltan, taragotiștii Iosif Milu și Ion Murgu, fluierașul Marin Chisăr, cobzarul Ion Șerban (zis Tarzan), clarinetistulAdolf Guți etc.[4] În paralel, a preluat cu jumătate de normă, conducerea proaspetei Orchestre de muzică populară a Radiofuziunii Române, având drept obiectiv înregistrările și concertele în direct.[5] Dacă la Ansamblul „Ciocârlia” a lucrat cu un număr restrâns de soliști, la Orchestra Radio a colaborat cu artiști din întreaga țară, în fruntea cărora se situează înregistrările și discurile cu Maria Tănase.[5]
Foarte puțini știu că orchestra lui Predescu este ca fundal sonor la o serie de cântece, de mare popularitate ca „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, „Butelcuța mea”, „Mărie și Mărioară”. Sub bagheta lui, de altfel, s-au realizat discuri importante pentru perioada 1950-1960 cu Fănică Luca („Tudorițo, nene”), Ion Cristoreanu („De la noi de la fereastră”, „Busuioace nu te-ai coace”), Maria Lătărețu („Pasăre galbenă-n cioc”), Felician Fărcașu („Hațegana de la Măgura”), Ioana Radu („M-aș duce și eu la nuntă”), Dan Moisescu („Mierliță, mierliță, pasăre pestriță”), Ion Zlotea („Păsărică de pe lac”) sau Ion Matache („Eu ți-am spus de mii de ori”).[6]
Orchestra violonistului și dirijorului Victor Predescu.
În 1967 „Ciocârlia” cunoaște o consacrare mondială în urma unui turneu de trei luni în Anglia. Așa cum remarcă Emrys Bryson în „Guardian Jurnal” pe 26 octombrie1967, turneul a dezvăluit spiritualitatea și rafinamentul unui popor, schimbând imaginea României, nu numai în fața publicului englez, ci și a lumii întregi. Urmează o suită de invitații, el dând curs chemării în 1968 în Statele Unite.[9] A fost, de altfel, ultimul moment de satisfacție majoră a dirijorulului
A fost desenator - proiectant la serviciul de lucrări speciale C.F.R.București între 1949-1961. Între anii 1949-1961 a lucrat ca pictor decorator în centrele Derna-Tatarus, județul Bihor și Zărnești-Tohan, judeșul Brașov. În perioada 1961-1975 activat ca muzeograf și șef de secție la muzeul Județean Brașov
Până în 2005 romanele sale se vânduseră în cca 180 milioane de exemplare,[2] multe dintre ele fiind filmatizate
Ryōtarō Shiba
·1925 - S-a născut Felice Bryant, compozitoare (împreuna cu soţul ei, Boudleaux) americană de mare succes.
·1926 - S-a născut Stan Freberg, radio DJ american.
·1932 - S–a născut celebrul atlet african Bikila Abebe (m.15.10.1973).
·1936 - S-a născut Charles Pope, cântăreţ american (Tams).
·1937 - S-a născut graficianul Vasile Socoliuc (d. 2008)
·1938 - În Garesio, Cuneo, s-a născut una dintre personalităţile marcante ale industriei automobilistice, italianul Giorgetto Giugiaro. Giorgetto a avut norocul de a se naşte într-o familie cu înclinaţii artistice, fiind îndrumat de către tatăl său către Academia de Arte. Imediat a fost remarcat de Dante Giacosa, designerul lui Fiat 500, care l-a adus la Fiat. Italianul a mai trecut pe la Bertone, Ghia , până a îşi porni propria afacere Ital Styling, precursorul Italdesign Giugiaro.Iniţial s-a făcut remarcat prin desenarea unor modele precum Ferrari 250 Berlinetta, Maserati Ghibli, dar apoi în anii '70 a introdus liniile drepte şi suprafeţele plane, desenând prin această tehnică prima generaţie VW Golf sau BMW M1. Lista automobilelor desenate de Giugiaro este impresionantă, daar dintre cele foarte cunoscute amintim, Alfa Romeo Alfasud, Brera, Alfa 159, Audi 80, Fiat Croma, Panda, Grande Punto, Maserati Spider, Renault 19, Renault 21, Seat Cordoba, Seat Ibiza sau Volkswagen Passat MkI. De asemenea, Giugiaro a desenat şi camere foto pentru Nikon şi anumite prototipuri computere pentru Apple. Toate acestea i-au adus distincţia de "Designerul Secolului XX".
·1939 - S-a născut Ron Holden, cântăreţ american cu un singur succes - "Love You So".
·1941 - S-a născut scriitorul şi traducătorul Anatol Ghermanschi ("Mihai Sebastian interpretat…", "Despre vechimea şi continuitatea românilor", "Se căsătoresc dovleceii") (m.08.01.2001).
·1942 - S-a născut B.J. (Billy Joe) Thomas, cântăreţ american.
·1946: John Cromwell Mather, fizician american, laureat Nobel. John Cromwell Mather (n. 7 august 1946, Roanoke, Virginia, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2006, împreună cu George F. Smoot, pentru descoperirea formei de corp negru și anizotropiei radiației cosmice de fundal.
·1947: Sofia Rotaru(nume complet - Sofia Mihailivna Rotaru-Evdokimenko, înucraineanăСофiя Михайлівна Ротару, înrusăСофия Ротару) este ocîntăreațăpop șicompozitoarepop-rockde origine etnicăromânădinUcraina, producătoare, laureată a mai multor premii,actriță, scriitoare, manager, setter de tendințe de modă și femeie de afaceri. Este numită "Regina Pop"[1][2]. Este cunsocută pentru vocea sa lirica și sex appeal, ca și pentru recunoștința socială si religioasă. Cariera sa este marcată de un succes mondial pe scena muzicală și de mai multe controverse, cauza cărora a devenit Sofia Rotari insăși, anume in țărileEuropei de Estși in țările fosteiUniune sovietice.
A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cîntăreață care a primit titlul "Artist al Poporului din URSS" și în 2000 a fost numită Cîntăreața secolului XX[3]. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei. Ialta este locul reședinței sale principale, dar locuiește și la Moscova, Kiev și în Baden-Baden.
Este pesesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaleră a Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.
Sofia Rotaru s-a născut la 7 august1947 în Marșenița, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina sovietică, a doua într-o familie de șase copii a brigadierului de viticultori.[4] Din cauza greșelii funcționarei oficiului actelor civile, data de naștere în pașaport a fost trecută 9 august[5]. Satul în care s-a născut cîntăreața a aparținut în trecut principatului Moldovei, apoi Rusiei țariste, apoi României, ceea ce a constituit cauza a diferitor moduri de scriere a numelui de familie și a prenumelui. În filmul "Cervona Ruta", Sofia apare cu numele de familie "Rotari" variantă de pronunție în rusă. În alte filmări, prenumele a fost scris Sófiya. Edita Pieha a sfătuit-o să-și scrie numele de famile românește cu litera "u" la sfîrșit. Numele de scenă este de fapt numele vechi corect[6]. Aurica Rotaru, Artista emerită a Ucrainei a spus:
“
Nu, nimeni n-a inventat aceasta, aceasta este legat cu aceea că satul în care noi ne-am născut, a aparținut cîndva României, și după război acest teritoriu a fost alipit la Ucraina. Tatăl a fost convocat la centrul militar și i-au zis să-și schimbe numele de familie în cel rus. Au facut să dispară litera "u" de la sfîrșit, în loc de Rotaru a devenit Rotari cu semnul moale. Totusi, Rotaru - este numele de familie corect…[7]
”
În copilărie le-a ajutat mult pe mama și sora mai mare Zina în gospodărie si cu educația fraților și surorilor mai mici, pleca în fiecare dimineață la piață să vîndă produse ca să trăiască. Talentul muzical a devenit evident foarte devreme. Sofia Rotaru a început să cînte din clasa întîia în corul școlii, mai cînta și în corul bisericii, ceea ce n-a fost bine văzut la școală. De aceea au amennințat-o cu excluderea din rîndurile pionerilor. În tinerețe a fost atrasă de teatru, a participat la un cerc de dramaturgie și în același timp cînta cîntece populare în cercul de activitate artistică amatoare.
·1949: Ioan Munteanu, politician român * 1951: Lucian-Liviu Albu(născut la 7 august 1951, București) este un economist român, ales ca membru corespondent al Academiei Române din 2009 și membru titular din 2013. Este director al Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române.
Specialist în câteva domenii economice (modelare economică și prognoză, macroeconomie, creștere economică și convergență, economie informală și evaziune fiscală, piețe financiare, evaluare a politicilor economice, capitalul uman și piața muncii, dezvoltare regională și economie spațială, economie industrială și competitivitate), a publicat în calitate de autor, singur sau în colaborare, peste 50 de cărți și peste 300 de articole și studii, apărute în prestigioase reviste științifice din țară și din străinătate. Prin numărul de publicații și citări se plasează pe primele locuri în România, la principalele baze bibliografice pentru domeniul economic (Scopus, Web of Science, IDES-RePEc, Google Academic, WorldCat etc.).
A absolvit Facultatea de Cibernetică Economică și Statistică, Academia de Studii Economice din București. În 1991 și-a susținut teza de doctorat la Academia Română.
În 1981 devine cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice. Este co-coordonator al Programului fundamental al Academiei Române “Teorii și modele avansate de analiză și prognoză economică” și Președinte al Comisiei de Cibernetică Socio-Economică a Academiei Române în perioada 2003-2010. Din 2001 este Coordonator de Doctorat la Școala de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR). În sistemul de cercetare al Academiei Române a deținut funcțiile de Șef Sector (Corelații macroeconomice) la Institutul de Cercetare a Relațiilor Inter-ramuri și a Structurilor Industriale (fostul Institut de Economie a Industriei) din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice (1990-1993) și de Secretar Științific al INCE (1993-1995). Începând din 1998 este Directorul Institutului de Prognoză Economică.
În 2000 a fost Ministrul Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Isărescu, iar în perioada 2010-2019 a fost membru al primului Consiliu Fiscal din România. În perioada 2009-2015 a fost reprezentantul României în „Network of experts in the field of gender equality“, EC - DG Justice.
Cariera didactică a debutat în 1987, ca lector la ASE București, continuată ca profesor (Macroeconomie, Econometrie, Finanțe, Cibernetică economică, Modelare și Prognoză) la ASE (1998), Universitatea Ecologică (2005) și Universitatea Hyperion (2009).
A obținut numeroase proiecte prin competiție de la Uniunea Europeană și alte organisme internaționale (Banca Mondială, ONU, USAID, Fondul Belgian pentru Cercetare Științifică, Fondul Flamand pentru Cercetare, British Academy, CINADCO, GDN etc.), precum și în cadrul schimburilor externe ale AR. A beneficiat de două stagii de cercetare de lungă durată câștigate prin proiecte ale UE, la Sorbona, CEPREMAP, 1995 (Felow Researcher), și respectiv la Universitatea din Leicester, CEES, 1997-1998 (Honorary Visiting Professor) și a colaborat cu prestigioși profesori și cercetători din occident (inclusiv cu laureați ai premiului Nobel pentru economie), participând la peste 100 conferințe internaționale (inclusiv ca invitat special) și peste 80 burse, granturi și stagii de cercetare (din care 30 în cadrul schimburilor inter-academice), la institute și universități prestigioase din străinătate (majoritatea din UE, China, Elveția, Islanda, Israel, Rusia, SUA, Taiwan și Turcia).
Este membru în mai multe organizații naționale și internaționale: EcoMod - Global Economic Modeling Network, Brussels (2006); Expert național, EGGE, European Union (2010); Academia Europaea (The Academy of Europe) (2016); GLO - Global Labor Organization, Berlin (2018); EBES - Eurasia Business and Economics Society (2018) etc.
A obținut mai multe premii și distincții importante: Premiul „Costin Murgescu” al Centrului International Ecumenic și BNR (1999); Premiul „Petre S. Aurelian” al Academiei Române (2000); Premiul AGER - Asociația Generală a Economiștilor din România (2012); Meritul Academic, Academia Română (2016).
Este fondator și editor al revistei Romanian Journal of Economic Forecasting, din 2000 (din 2007 prima revistă ISI pentru economie din România), membru fondator al Business-VIP Magazine, membru în colegiile de redacție și referent al unor publicații de profil române și străine: Economic Thought Journal, Oeconomica, International Journal of Transdisciplinary Research, Revista de Economie și Mediu, Journal of Economic Computation and Economic Cybernetics Studies and Research, Studies in Business and Economics, Revista Economică, Economic Modelling, Economics of Transition, Studii și Cercetări de Calcul Economic și Cibernetică Economică, Romanian Statistical Review, Hyperion International Journal of Econophysics and New Economy, Working Papers of Institute for Economic Forecasting, Working Papers of Macroeconomic Modelling Seminar, Romanian Economic Journal” etc.
A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie (1969-1974), după care în 1974-1985 a fost director al Muzeului „Serghei Lazo”, iar în 1985-1987 - șef al Direcției cultură a raionului Orhei.[1]
·1952 - S-a născut Andy Fraser, basist, clăpar, vocalist şi compozitor englez (John Mayall, Free, Toby, Sharks, Andy Fraser Band). * 1952: Kees Kist este un fost jucător de fotbal olandez, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a Olandei.
·1953: Viorel Hrebenciuc, politician român * 1954: Valeri Gheorgievici Gazzaev (rusăВале́рий Гео́ргиевич Газза́ев; osetăГæззаты Георгийы фырт Валери, Gæzzatî Georghiiî fîrt Valeri; n. 7 august 1954) este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal rus de origine osetină, care în prezent activează în calitate de președinte și antrenor principal al clublui Alania Vladikavkaz.
Gazzaev a devenit antrenor în 1989. Cel mai mare succes la avut la ȚSKA Moscova între 2004 și 2008. Cu Gazzaev la cârma clubului, ȚSKA a câștigat toate trofeele posibile din Rusia, precum și Cupa UEFA 2004-2005. Valeri Gazzaev este considerat unul din cei mai buni antrenori de fotbal din spațiul ex-sovietic.
·1958: Bruce Dickinson (n. 7 august1958, Worksop, Anglia) este solistul vocal al faimoasei trupe britanice de heavy metal, Iron Maiden. Este cunoscut și pentru cariera sa solo, fiind de asemenea și scriitor, scrimer, pilot de avion, prezentator radio/TV.
Din timpul școlii, Bruce este pasionat de muzica rock, fiind un mare fan al formației Deep Purple.
Studiază istoria la Universitatea din Londra. În timpul facultății cântă în mai multe trupe, precum Styx, Speed sau Shots, dar imediat dupa licență, în 1979, devine vocalul trupei Samson (membră activă a curentului NWOBHM alături de Iron Maiden, Saxon sau Def Leppard). Cu Samson el va înregistra trei albume de studio până în 1982, când se alătură trupei Iron Maiden.
În 1992, el renunță la Iron Maiden pentru a se dedica carierei solo, dar revine în formație în 1999, împreună cu chitaristul Adrian Smith.
Bruce Dickinson a practicat scrima, fiind, la un moment dat, considerat al șaptelea cel mai bun scrimer din Marea Britanie. Este și pilot al unui Boeing 757 la compania aeriană britanică Astraeus. A fost prezentatorul unei serii TV de 5 părți despre aviație, numită „Flying Heavy Metal”, difuzată pe canalul Discovery Channel. Ultima emisiune TV prezentată de Bruce a fost una despre combustia spontană. El este și prezentatorul emisiunii de rock de sâmbătă seara de la postul de radio „BBC 6 Music”.
În afară de a fi solist vocal, Bruce Dickinson este și un chitarist și baterist talentat.
Bruce are trei copii din al doilea mariaj al său, cu Paddy.
Între anii 2005-2007 a fost viceministru al Sănătății și Protecției Sociale, iar între 2001 și 2003 - prim-vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări Sociale
1960:David Duchovny(n.7 august1960,New York) este un actor american, cunoscut mai ales pentru rolul Agentului Fox Mulder din serialul SF de mare succesDosarele X. A realizat și regia anumitor producții și a scris și scenarii.
Părinții săi au fost Margaret Miller, director de școală și profesor și Amran Ducovny, scriitor și publicist evreu.
Debutul și l-a făcut ca actor într-o reclamă pentru berea Löwenbrau, în 1987. A mai apărut în 1988 în Working Girl, dar doar câteva scene, precum și în serialul Twin Peaks.
În 1993 a început filmările la serialul Dosarele X, iar de atunci a devenit celebru pentru acest rol, Agentul Mulder și partenera sa, Gillian Anderson (Dana Scully) au fost iubiți în toată lumea pentru rolurile lor. Filmul Californication i-a adus de asemenea celebritatea, fiind chiar nominalizat pentru cel mai bun actor la Golden Globe.
S-a căsătorit în anul 1997 cu actrita Tea Leoni, care a dat naștere fiicei lor Madelaine West Duchovnz, în aprilie 1999. În 2002 s-a născut cel de-al doilea fiu al lor, Kyd Miller Duchovny. În anul 2008, cei doi au anunțat că sunt despărțiți de ceva vreme deja, iar un an mai târziu au fost văzuți împreună, anunțând că s-au împăcat.
În 1987 a devenit primul român invitat să joace pentru echipa internațională Barbarians. După un turneu a ales să rămâne în Franța, unde a obținut azil politic.[3] A fost angajat la o firmă de construcții. În paralel, a jucat pentru clubul ASPTT Paris Rugby, care evolua în prima divizie a campionatului național. S-a căsătorit cu o franțuzoaică de origine română, Dana Patrichi, și a dobândit cetățenia franceză. De la 1991 până la 1993 a fost antrenor la echipa de rugby a clubului Paris Saint-Germain.
·1966: Jimmy Donal „Jimbo” Wales(n.,[4][5]Huntsville[*],SUA[6]) este un informatician și om de afaceri american specializat în domeniul companiilorInternet. Este fondatorul - împreună cuLarry Sanger- al enciclopediei libereWikipedia. Este președintele actual al FundațieiWikimedia(Wikimedia Foundation).
Jimmy Wales
Jimmy Wales, numit și Jimbo Wales, și-a făcut studiile superioare la Universitatea din Auburn și este licențiat (graduate) al Universității din Alabama. Este un admirator al filosofieiobiectiviste a lui Ayn Rand și a moderat în Internetun sistem de comunicații denumit "Moderated Discussion of Objectivist Philosophy". Pe la mijlocul anilor '90 a elaborat proiectul Bomis, o întreprindere de servicii publice pe calea "World Wide Web"(www). Din 1999 până în 2001, a condus proiectul Enciclopediei Nupedia, proiect care s-a încheiat în 2003, multe din articole fiind preluate de Wikipedia, a cărei ediție în limba engleză și-a început activitatea la 15 ianuarie2001.
Din proiectele imediate, s-a realizat deja în octombrie 2004 un CD-ROM, respectiv DVD, al Wikipediei în limba germană; până în toamna anului în curs[Când?] se intenționează apariția unei ediții tipărite a Wikipediei engleze.
Jimmy Wales trăiește în Saint Petersburg, Florida, împreună cu soția sa Christine și fiica lor, Kira.
A absolvit Facultatea de Litere din București în 1994. Un an mai târziu, absolvent al masteratului de Teoria literaturii și Literatură contemporană din cadrul aceleiași universități.
A coordonat cu Răzvan Rădulescu lucrările cenaclului Central, al Facultății de Litere din București. Membru activ al cenaclului Litere din Facultatea de Litere din București, condus de poetul și prozatorul, Mircea Cărtărescu. A fost redactor la revista Dilema, unde a coordonat în 1998 un număr dedicat lui Eminescu - număr care a stârnit numeroase reacții în presă, în Parlamentul României și pentru care lui Cezar Paul-Bădescu i s-au promis "plutoane de execuție" în revistele extremiste. A fost șeful Departamentului Cultură al ziarului Adevărul și redactorul-șef al suplimentului Adevărul literar și artistic. A realizat emisiunea Cartea cea de toate zilele la TVR 2. Este coscenaristul filmului Ana, mon amour, regizat de Călin Peter Netzer, adaptare cinematografică după romanul său, Luminița, mon amour.
* 1971: Mihaela Sîrbu (n. 27 mai1971) este o actriță și regizoare română.
Este actriță de teatru și film, conf.univ.dr. la Catedra de Arta Actorului a U.N.A.T.C. și fondatoarea Teatrului Fără Frontiere și a primelor cursuri de improvizație din România (Școala de Improvizație).
A interpretat numeroase roluri în teatru, fiind atrasă mai ales de dramaturgia contemporană și remarcîndu-se prin rolurile din piesele lui Neil LaBute la Teatrul Act.
A jucat rolul principal feminin în filmele “Tatăl Fantomă” de Lucian Georgescu, alături de Marcel Iureș și “Toată lumea din familia noastră” de Radu Jude, rol pentru care a obținut Premiul Gopo și premiul UCIN în 2013 precum și premiul de interpretare la Festivalul „Entrevues” de la Belfort, Franța, în 2012. În 2014 a fost din nou nominalizată la Premiul Gopo pentru rolul „Magda” din filmul „Cînd se lasă seara peste București sau Metabolism”, în regia lui Corneliu Porumboiu.
Este membru fondator al primei trupe de improvizație din România (2003).
Sorin Anca a fost primul născut într-o familie de țărani. Copilăria și adolescența și-a petrecut-o la Berghin. Tatăl său a murit când el avea 10 ani. A urmat meseria tatălui său, ca mecanizator, dar acest lucru nu i-a adus nici un fel de satisfacții.
În anul 1990 a absolvit Liceul Agro-Industrial din Aiud.
După două încercări eșuate de „evadare” din România comunistă (una din ele sfârșind cu arestarea sa), în iunie 1990 reușește să ajungă în Germania și să se stabilească la Nürnberg, unde rămâne până în 1995. Se mută apoi la Königsbrunn, după care, în 2001, la Donauwörth.
Debutează, în 1997, cu volumul de versuri În numele tău[1], volum căruia i s-a decernat Premiul Salonului Național de Carte Cluj pentru debut.
Publică în diferite reviste literare: Rostirea Românească, Vatra, Argo, Columna, Observator Muenchen, Dorul, Arche Noah, Discobolul, Casa, Curierul Românesc, Lettre International, Unu, Transilvania, Poezia, Provincia Corvină... etc.
Este redactor fondator, împreună cu soția sa Claudia, al revistei de creație Galateea[2], în care publică autori români de pretutindeni
În anul 2000 a realizat primele lucrări de artă plastică și primele sculpturi.
În anul 2002, Sorin Anca a suferit o criză existențială (probleme de sănătate și o dramă familială). În această etapă a vieții a realizat cele mai semnificative lucrări, Îngerii. Unele din aceste lucrări au fost expuse în holul primăriei din Heidelberg.
Lucrări:
În numele tău (versuri), Editura Imago, Sibiu, 1997.
·1975: S-a nascut Charlize Theron actriţă din Africa de Sud, câştigătoare a premiului Oscar. Charlize Theron (n. 7 august 1975)[1] este o actriță americană originară din Africa de Sud,[2] câștigătoare a premiului Oscar. În anul 2007, a primit din partea revistei Esquire distincția Sexiest Woman Alive.
Theron s-a născut la Benoni în Africa de Sud.[4] Tatăl său, Charles Theron,[5] era proprietarul unei companii de construcții, descendent al Hughenoților din Franța.[6] Mama sa, Gerda Jacoba Aletta (n. Maritz),[7]este ca origine din Germania și a preluat afacerile soțului său după decesul acestuia. Limba maternă a lui Theron este afrikaans, iar ce-a de-a doua limbă vorbită este engleza. "Theron" este un nume franțuzesc pronunțat în afrikaans "Tronn", deși ea a declarat că preferă să i se spună "Thrown" [1].
Theron a fost singurul copil al părinților săi și a crescut la o fermă lângă Johannesburg (Benoni).[8][9][10] La vârsta de treisprezece ani a fost trimisă la internatul unei școli și și-a început studiile la Școala Națională de Arte de la Johannesburg.[10] La cincisprezece ani, Theron a fost martora morții tatălui său, un alcoolic, care a fost împușcat de mama ei, aflată în legitimă apărare, în timp ce acesta o atacase. Nu au fost înregistrate acuzații până la momentul de față.
La vârsta de șaisprezece ani, după ce a câștigat un concurs din Salerno,[13][14] Theron se duce la Milano în Italia pentru un contract de un an ca model.[10] Contractul ei s-a încheiat în timp ce se afla la New York City și ea s-a hotărât să rămână acolo, pentru a merge la școala de balet Joffrey. Aici s-a antrenat pentru a deveni balerină. O accidentare la genunchi suferită la 18 ani a pus capăt carierei de balerină.[13]
Fiindu-i imposibil să mai danseze, ea și-a cumpărat un bilet pentru Los Angeles.[13] După opt luni, ea a obținut primul său rol, unul în care nu a spus nimic, într-un film pentru video Children of the Corn III.[10] Acestei prime apariții de la Hollywood, i-au urmat filme cu audiențe mai extinse. Cariera sa a luat o amploare deosebită spre sfârșitul anilor 90 prin intermediul filmelor cu succes de încasări The Devil's Advocate, The Cider House Rules și Mighty Joe Young.[10]
Ediția din mai 1999 a Playboy a publicat fotografii nud ale lui Theron, făcute la începuturile carierei sale de model. Pretinzând că acestea au fost destinate unei "utilizări private", Theron l-a dat în judecată pe fotograful Guido Argentiniprecum și publicația americană, însă fără succes.[15][16]
După alte apariții în filme mai puțin notabile, Theron a jucat rolul criminalei în serie Aileen Wuornos în filmul Monster[17](2003). Rolul a fost foarte bine primit de criticii de film (criticul Roger Ebert a declarat că este „una dintre cele mai bune interpretări din istoria cinematografiei”[18]), Theron primind astfel un Oscar pentru cea mai bună actriță în cadrul celei de-a 76 gale în februarie 2004,[19] pe lângă un premiu SAG Award, un premiu Golden Globe și premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.[20] Ea devine astfel prima femeie sud-africană care câștigă Oscar-ul pentru cea mai bună actriță.[21]
După semnarea unui contract cu John Galliano în 2004, Theron a înlocuit-o pe modelul estonian Tiiu Kuik în reclamele J'ADORE de Christian Dior, devenind purtătorul de cuvânt pentru parfumurile Dior.[22] În 30 septembrie 2005, ea și-a primit steaua sa de bronz pe celebrul Walk of Fame din Hollywood.</ref name="bbc-wof"> În același an a jucat în filmul Æon Flux,[23] un SF care s-a dovedit a fi un eșec financiar. Tot în 2005 a primit aprecieri pozitive precum și nominalizări pentru Golden Globe ca Cea mai bună actriță pentru interpretarea sa din drama North Country.[19][20] A fost de asemenea nominalizată și pentru Oscar pentru același rol, dar nu a câștigat. Aceasta a fost cea de-a doua sa nominalizare.
În 2005, Theron a interpretat-o pe Rita, iubita lui Michael Bluth's (Jason Bateman), în cel de-al treilea sezon al sitcom-ului, bine apreciat de critici, Arrested Development difuzat de FOX
Charlize Theron
Theron în martie 2015
·1975: Gaahl, solist vocal norvegian * 1977: Ionuț Flavius Curcă(n.7 august1977) este un fost jucător de fobalromân.
Primul său meci în Liga I a fost la data de 25 august2002 în partida câștigată de Rapid București cu scorul de 5-2 împotriva Oțelului Galați. Curcă făcea atunci saltul de la satelitul Electromagnetica la echipa mare. A continuat să joace timp de 4 ani pentru Rapid înainte de a părăsi clubul pentru a pleca la Piatra Neamț.
În martie 2006 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă, din partea președintelui României de atunci, Traian Băsescu, deoarece a făcut parte din echipa Rapidului care a obținut calificarea în sferturile Cupei UEFA 2005-2006.
Ocupă poziția 25 în lume. Nu a realizat niciodată breakul maxim. Holt a câștigat turneul Snooker Shoot Out în 2020.
* 1979: Nenad Đorđević (n. 7 august1979) este un fotbalistsârb. * 1980: Augustin Marin Viziru Petre(n. 7 august 1980, București) este un actor român și jucător de biliard. Este fratele mai mic al fostului cântărețLucian Viziru. El este nepotul fostului mare tenismenGheorghe Viziru. A absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport (A.N.E.F.S.), actuala Universitate Națională de Educație Fizică și Sport (U.N.E.F.S.) din București, secția tenis. A fost într-o relație de unsprezece ani cu prezentatoareaOana Mareș. Între anii 2009 - 2011 a fost însurat cu Oana, după care a divorțat. De atunci actorul și jucătorul de biliard nu a mai fost văzut într-o relație stabilă.
Un aspect pe care nu multă lume îl știe este că la sfârșitul anilor nouăzeci, Augustin a cochetat, datorită lui Lucian când era membru în celebra trupă „Gaz pe foc”, pentru o scurtă perioadă, cu muzica, având o formație numită D.A., împreună cu un alt băiat. Cei doi au scos o piesă, însă formația nu a rezistat, Augustin considerând că nu rezonează cu domeniul muzical. În anul 2005, tot Lucian l-a dus în studiourile din Buftea la un casting pentru rolul Max din telenovela Lacrimi de iubire. La câteva zile după acel casting, Augustin a fost sunat și i s-a spus că a fost acceptat în distribuția serialului. Acesta, inițial, crezuse că este o glumă, însă apoi viața sa urma să se schimbe și să devină cunoscut și îndrăgit de mulți telespectatori. În Lacrimi de iubire, personajul lui Augustin a făcut cuplu cu personajul Nicole Varlam, interpretat de Mihaela Bărluțiu.
Rolul cu care a fost remarcat și îndrăgit de foarte mulți telespectatori a fost rolul maleficului arab Aziz bin Hussein el Jsir(عزيز بن
حُسَين إل سَيّد) din telenovela Iubire și onoare, difuzată în anii 2010 - 2011 și produsă de Media Pro Pictures. Aziz dorea să stăpânească emiratul tatălui său, emirat numit Beled el Nur (بلد الْ نور ) care semnifică „Țara Luminii” și să devină cel mai bogat om. Pentru a-și atinge obiectivele, Aziz este dispus să-și înlăture propriul frate, pe Amir (أمير ), personaj jucat de Radu Vâlcan.
Prin urmare, majoritatea rolurilor pe care Augustin le-a jucat în seriale au fost de băiat rău, malefic. De aceea, publicul și presa românească îl numesc „băiatul rău din telenovele”.
De-a lungul anilor, în paralel cu actoria, Augustin a jucat biliard câștigând la diverse concursuri atât din țară, cât și din străinătate, numeroase medalii și trofee. În perioada 1 - 2 iunie 2019, Augustin împreună cu jucătorul Răzvan Antohireprezintă România la World Cup of Pool - European Qualifier, eveniment ce se desfășoară la clubul de biliard IDM Club din București.
Datorită prieteniei strânse pe care o are cu actrița Doinița Oancea, aceștia fiind colegi de platouri în seriale precum Regina, Îngeri pierduți și O grămadă de caramele, presa a vehiculat că cei doi ar avea o relație de dragoste, însă ambii au negat și au mărturisit că-i leagă o frumoasă și veche prietenie.
Augustin cu Doinița au fost concurenți în anul 2015, alături de alte zece persoane publice, în primul sezon al emisiunii Ferma vedetelor, emisiune care, la vremea respectivă, a fost moderată de Iulia Vântur.
Filmografie:
Lacrimi de iubire (serial TV, 2005-2006) - Max
Lacrimi de iubire (film, 2006) - Max
Iubire ca în filme (serial TV, 2006 - 2007) - Virgil „Gil”
Războiul sexelor (serial TV, 2007 - 2008) - Bebe;
Poveste de cartier (film, 2008) - Nic;
Regina (serial TV, 2008-2009) - Armando Antonucci;
Aniela (serial TV, 2009-2010) - Ion;
Iubire și onoare (serial TV, 2010-2011) - Aziz bin - Hussein el Jsir, antagonist principal
·1980: George Blay (n. 7 august1980) este un jucător ghanez de fotbal care evoluează la clubul belgian Royal Antwerp FC. * 1980: Seiichiro Maki (n. 7 august1980) este un fotbalistjaponez. * 1982: Stela Popa(n.7 august1982,Coșcodeni,raionul Sîngerei,Republica Moldova). Este autoare, jurnalist radio și de televiziune. A absolvit cu diplomă de excelență și a fost șef de promoțieUniversitatea de Stat din Moldova, Facultatea „Jurnalism și Științe ale Comunicării” (2005), iar din 2006 este magistru în „științe politice”, la aceeași universitate (Facultatea de „Relații Internaționale Științe Politice și Administrative”, catedra “Politologie”).
A fost timp de 7 ani prezentatoarea principalului buletin de știri de la ora 19.00 de la Jurnal TV din Republica Moldova.
În prezent este principala prezentatoare de știri la TVR 2, România.
Cu o experiență consistentă în media (jurnalism radio și TV) jurnalista colaborează cu presa scrisă din România și Republica Moldova. În 2010 a publicat la Editura Tritonic din București romanul „100 DE ZILE” (454 pagini). Întreține unul dintre cele mai de succes bloguri din Republica Moldova. Și tot din 2010 este stirista principală a postului Jurnal TV din Republica Moldova. În 2010 și 2011 revista VIP Magazin a inclus-o în topul „Cele mai sexy femei ale Moldovei”, iar în 2013 în ediția de colecție – „99 de femei ale Moldovei”.
În 2012 a fost desemnată „Cea mai bună prezentatoare TV din Republica Moldova” de către una dintre cele mai prestigioase reviste de la Chișinău - Aquarelle, iar în 2014 VIP Magazin a desemnat-o ca fiind „Cea mai bună prezentatoare de știri din R. Moldova”. Din 2015 scrie cărți cu povești pentru copii. La Editura Cartier a lansat colecția „Povești pentru Dănuț”.
În 2016 cartea-poveste „Îngerii mării”, pe care a publicat-o la Editura Cartier din Chișinău, a obținut la Târgul de carte pentru copii și tineret cel mai prestigios titlu - „Cartea Anului”, iar audiobook-ul „Semincioara fermecată” primește mențiune. Tot în 2016 publică a doua carte-poveste - „Semincioara fermecată” din seria „Povești pentru Dănuț”. Este printre cele mai vândute cărți pentru copii în 2016 la aceeași editură. În decembrie 2016 a lansat a treia carte-poveste - „Sofia Păpădia”, iar în 2017 a patra - „Regele cel Înțelept”. 2016 a fost anul schimbărilor profesionale pentru Stela Popa.
Din noiembrie 2016 este prezentatoare de știri la TVR 2, în România.
Stela Popa este căsătorită din anul 2012 cu sociologul Dan Dungaciu și au un fiu.
După ce a jucat pentru Bahia (o echipă din Brazilia), el a semnat un contract cu echipa Estoril din liga secundă portugheză, acolo fiind suspendat pentru indisciplină. Clubul l-a dat în 2007 la echipa Farul Constanța. În iulie 2009, după ce Farul Constanța a retrogradat din Liga I, a fost transferat la FC Vaslui pentru suma de 600.000 de euro.
Este masterand al Facultății de Relații Publice în Marketing în cadrul A.S.E.[6] A câștigat premiul „Bărbat de succes al anului 2014” din cadrul galei Celebrity Awards.[7] În 2015 a apărut în reality show-ul „Sunt celebru, scoate-mă de aici!” de pe PRO TV.[8]
A apărut pe coperțile revistelor TV Mania,[9]TV Satelit, Men’s Health,[10] și Bravo.[11] În 2015, a fost implicat într-un accident rutier, însă nu a fost rănit[12] și a dublat vocea personajului Sohone din Mune: Gardianul Lunii.[13] În prezent susține mai multe concerte prin țară și este vlogger pe canalul său de youtube.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu