MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU SÂMBĂTĂ 31 OCTOMBRIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ
Mosii de toamna sau Sambata Mortilor. Este o zi importanta din calendarul crestin ortodox. Romanii pregatesc bucatele pe care le vor imparti pentru sufletul mortilor. Ce trebuie sa dai de pomana in aceasta zi, dar si ce trebuie sa faci neaparat, conform traditiei? Astazi iti oferim toate detaliile de care ai nevoie.
In ce zi pica Sambata Mortilor in acest an? Biserica Ortodoxa face pomenirea tuturor celor trecute la cele vesnice in data de 31 octombrie 2020. Este o zi importanta inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului, care are loc in ziua de 15 noiembrie. In aceasta sambata sfanta, trebuie sa ne rugam ca cei adormiti sa primeasca harul ce ne revine noua in ziua Nasterii Domnului.
In mod normal, Mosii de toamna pica in prima sambata din luna noiembrie. Asta inseamna ca pica de obicei in data de 7. Dar, anul acesta, in 2020, se fac pomenirile pentru Sambata Mortilor in ziua de 31 octombrie 2020. Sunt numeroase traditii populare si obiceiuri legate de aceasta zi. Acum iti vom da cateva exemple.
Gospodinele merg la biserica si duc acolo colaci, coliva, lumanari si tamaie, pentru Sfanta Liturghie. Pregatirile pentru Mosii de Toamna incep inca din seara de ajun. Se considera mare pacat daca nu ai toate in ordine pentru biserica, a doua zi de dimineata.
Mosii de toamna sau Sambata Mortilor. Conform traditiei populare, in aceasta zi nu este bine sa mergi la fantana. Este interzis cu desavarsire sa treci printr-o rascruce de drumuri izolata. Se spune ca pe acolo trec duhurile necurate, de care trebuie sa te feresti. Daca incalci regula, vei avea ghinion pana la sfarsitul anului. In plus, de Sambata Mortilor nu este bine sa faci vizite, decat daca duci de pomana. La biserica se aduc merindele pentru sfintire: coliva, prescura si o sticla de vin.
Mosii de toamna sau Sambata Mortilor. Se mai sfintesc si pachete cu alimente, pe care rudele celor care s-au stins din viata le impart, dupa ce se termina slujba de pomenire. Putem duce, pe langa coliva intreaga, si niste paharele cu coliva, pe care le vom da credinciosilor din biserica.
Pe langa alimente, trebuie sa aducem tamaie, carbuni si un prosop, care se inmaneaza preotului, la Sfanta Liturghie. Daca doresti, mai poti aduce dulciuri, fructe, legume, prajituri sau alte alimente. Tot in aceasta zi se imparte si mancare pentru sufletul celor dragi. Poti darui pilaf, paine, carne, sarmale, peste sau alte feluri de mancare gatita.
Reteta pentru coliva
Ingrediente:
500 g grau decorticat sau arpacas, 375 g zahar, aproximativ 250 g nuci curatate, vanilie, coaja rasa de lamaie (optional), o cana si jumatate pesmet din paine alba sau biscuiti daca nu o pregatim in zile de post, zahar pudra (ca sa se acopere coliva), 1 lingurita rasa cu sare, putina cacao si bomboane, pentru ornat coliva.
Instructiuni :
1. Eliminam toate corpurile straine din grau si il spalam in mai multe ape.
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa, ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si si-l fierbem cel putin o ora. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat, apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai mult.
4. Dupa 4-5 ore, adaugam zaharul si fierbem din nou, pana se leaga. Acum trebuie sa amestecam cu o lingura curata din lemn, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului, dand gust neplacut colivei.
5. Dupa ce s-a legat, luam vasul de pe foc si il lasam descoperit, pana ce compozitia s-a racit si o tinem acoperita in frigider pana cand dorim sa finisam coliva.
6. Inlaturam coaja care s-a format, adaugam sarea, vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
7. In continuare, amestecam usor toate ingredientele, pana se omogenizeaza.
8. Compozitia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decat o coala de hartie si o modelam uniform pe platou, ca sa capete o forma frumoasa.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care il presam putin cu un carton ca sa fie mai dens si neted, apoi cernem un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm (oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presam, ca si pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa preferinta si inspiratia noastra.
11. Curatam bine marginile platoului de pesmetul si de zaharul cazut la cernut.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
Lumanarea pe care o infigem in coliva, trebuie sa aiba un disc de hartie, pentru a nu se scurge ceara pe coliva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu