joi, 11 februarie 2021

12 FEBRUARIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 12 Februarie

 

A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Fasole bătută în roşii

·       300 g fasole boabe uscată

·       1 ½ l apă

·       ½ ceapă

·       3 – 4 linguri ulei

·       1 vârf cuţit boia

·       Usturoi pisat

·       Sare

·       5 – 6 roşii mari

Se spală şi se taie capacele roşiilor, apoi se scobesc de conţinut.

          Se sărează şi se întorc cu capacele în jos pentru a se scurge.

          Fasolea, aleasă şi spălată din ajun şi lăsată la înmuiat peste noapte, se lasă să dea câteva clocote şi i se înlocuieşte apa; această operaţie fiind repetată de trei ori.

          Se lasă să fiarbă bine până ce bobul poate fi strivit cu uşurinţă între degete, se strecoară şi se trece prin sită.

          Ceapa tăiată peştişori se prăjeşte în ulei, se adaugă boiaua şi se amestecă.

          Fasolea trecută prin sită se pune într-un castron şi se freacă cu uleiul rămas de la prăjitul cepei până se obţine o pastă spumoasă.

          Se sărează după gust, se adaugă usturoiul şi se amestecă.

          Se umplu roşiile cu acest amestec şi se pun pe platou.

          Restul de fasole se pune într-un castron mic şi se presară deasupra ce a mai rămas din ceapa prăjită.

          Roşiile umplute cu fasole se pot servi ca antreu la una din mese, iar fasolea rămasă poate fi servită la cealaltă masă însoţită de murături sau salată de sfeclă, sau salată de varză.

 

B.   SALATE

Salată de ridichi negre

·       1 ridiche neagră mare

·       Sare

·       Ulei

·       Măsline

Se curăţă ridichea, se spală şi se dă pe răzătoare; se pune într-o salatieră, se amestecă cu sare după gust şi ceva ulei şi se garniseşte cu măsline.

 

C.   SOSURI

Sos beşamel

·       7 linguri margarină sau ulei

·       10 linguri făină

·       7 ceşti apă

·       Sare

În margarina topită se pune făina, se amestecă continuu până devine aurie.

Se adaugă cu mare grijă apa (câte puţină) şi se amestecă cu telul.

Când este gata se adaugă sarea.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de chimen

·       1 ½ l apă

·       1 ceapă mare

·       1 morcov mare

·       1 pătrunjel rădăcină mare

·       1 rădăcină ţelină potrivită

·       2 linguri margarină sau ulei

·       1 linguriţă făină

·       2 linguriţe chimen

·       Sare

·       Crutoane

Zarzavaturile tăiate ca tăieţeii se fierb cu chimenul.

          Când au fiert, se strecoară şi se pune zeama din nou la fiert, adăugând făina foarte uşor prăjită în margarină sau ulei.

          Se sărează.

          Se lasă să mai dea câteva clocote.

          Se serveşte cu crutoane.

 

E.   MÂNCĂRURI

Musaca de vinete

·       ½ kg vinete

·       5 roşii coapte

·       1 ceapă tăiată mărunt

·       5 căţei usturoi tăiaţi mărunt

·       ½ ceaşcă ulei

·       Sare

·       Piper

·       1 linguriţă zahăr

·       1 legătură pătrunjel

·       ½ kg macaroane groase

·       Sos beşamel conform reţetei date

Se spală şi se taie vinetele în bucăţi lungi şi groase.

          Se sărează şi se lasă 30 minute în strecurătoare pentru a se scurge sucul dăunător.

          Se decojesc şi se taie mărunt roşiile.

          Se călesc ceapa cu usturoiul şi pătrunjelul în ulei şi se adaugă roşiile.

Se spală din nou vinetele şi se lasă să se scurgă bine, după care se prăjesc uşor în ulei încins.

          Se fierb macaroanele în apă sărată şi se strecoară bine.

Se pun jumătate din macaroane într-o formă tapetată cu ulei, peste ele o parte din sosul sosul beşamel, vinetele prăjite, restul de macaroane şi se acoperă cu restul de sos beşamel.

Se dă la cuptor potrivit 30 – 40 minute.

 

F.   DULCIURI

Mere umplute cu orez

·       4 mere mari frumoase

·       ½ pahar orez

·       4 linguri zahăr

·       Coajă de lămâie

·       Zahăr vanilat

·       Puţină sare

Se fierbe orezul pe jumătate, în apă clocotită cu puţină sare.

          Se scurge bine, apoi se fierbe mai departe într-un sirop preparat din 4 linguri zahăr şi 4 linguri apă.

          Se scobesc merele de miez, se amestecă miezul cu orezul însiropat în care se adaugă coaja rasă de lămâie şi zahărul vanilat.

          Cu acest amestec se umplu merele, se rumenesc la cuptor ½ ore, se pudrează cu zahăr vanilat şi se servesc reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...