A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Fasole bătută în roşii
· 300
g fasole boabe uscată
· 1 ½
l apă
· ½
ceapă
· 3 –
4 linguri ulei
· 1
vârf cuţit boia
· Usturoi
pisat
· Sare
· 5 –
6 roşii mari
Se spală şi se taie capacele roşiilor, apoi se scobesc
de conţinut.
Se sărează şi se întorc
cu capacele în jos pentru a se scurge.
Fasolea, aleasă şi
spălată din ajun şi lăsată la înmuiat peste noapte, se lasă să dea câteva
clocote şi i se înlocuieşte apa; această operaţie fiind repetată de trei ori.
Se lasă să fiarbă bine
până ce bobul poate fi strivit cu uşurinţă între degete, se strecoară şi se
trece prin sită.
Ceapa tăiată peştişori
se prăjeşte în ulei, se adaugă boiaua şi se amestecă.
Fasolea trecută prin
sită se pune într-un castron şi se freacă cu uleiul rămas de la prăjitul cepei
până se obţine o pastă spumoasă.
Se sărează după gust, se
adaugă usturoiul şi se amestecă.
Se umplu roşiile cu
acest amestec şi se pun pe platou.
Restul de fasole se pune
într-un castron mic şi se presară deasupra ce a mai rămas din ceapa prăjită.
Roşiile umplute cu
fasole se pot servi ca antreu la una din mese, iar fasolea rămasă poate fi
servită la cealaltă masă însoţită de murături sau salată de sfeclă, sau salată
de varză.
B.
SALATE
Salată de ridichi negre
· 1
ridiche neagră mare
· Sare
· Ulei
· Măsline
Se curăţă ridichea, se spală şi se dă pe răzătoare; se
pune într-o salatieră, se amestecă cu sare după gust şi ceva ulei şi se
garniseşte cu măsline.
C.
SOSURI
Sos beşamel
· 7
linguri margarină sau ulei
· 10
linguri făină
· 7
ceşti apă
· Sare
În margarina topită se pune făina, se amestecă
continuu până devine aurie.
Se adaugă cu mare grijă apa (câte puţină) şi se
amestecă cu telul.
Când este gata se adaugă sarea.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen
· 1 ½
l apă
· 1
ceapă mare
· 1
morcov mare
· 1
pătrunjel rădăcină mare
· 1
rădăcină ţelină potrivită
· 2
linguri margarină sau ulei
· 1
linguriţă făină
· 2
linguriţe chimen
· Sare
· Crutoane
Zarzavaturile tăiate ca tăieţeii se fierb cu chimenul.
Când au fiert, se
strecoară şi se pune zeama din nou la fiert, adăugând făina foarte uşor prăjită
în margarină sau ulei.
Se sărează.
Se lasă să mai dea
câteva clocote.
Se serveşte cu crutoane.
E.
MÂNCĂRURI
Musaca de vinete
· ½ kg
vinete
· 5
roşii coapte
· 1
ceapă tăiată mărunt
· 5
căţei usturoi tăiaţi mărunt
· ½
ceaşcă ulei
· Sare
· Piper
· 1
linguriţă zahăr
· 1
legătură pătrunjel
· ½ kg
macaroane groase
· Sos
beşamel conform reţetei date
Se spală şi se taie vinetele în bucăţi lungi şi
groase.
Se sărează şi se lasă 30
minute în strecurătoare pentru a se scurge sucul dăunător.
Se decojesc şi se taie
mărunt roşiile.
Se călesc ceapa cu
usturoiul şi pătrunjelul în ulei şi se adaugă roşiile.
Se spală din nou vinetele şi se lasă să se scurgă
bine, după care se prăjesc uşor în ulei încins.
Se fierb macaroanele în
apă sărată şi se strecoară bine.
Se pun jumătate din macaroane într-o formă tapetată cu
ulei, peste ele o parte din sosul sosul beşamel, vinetele prăjite, restul de
macaroane şi se acoperă cu restul de sos beşamel.
Se dă la cuptor potrivit 30 – 40 minute.
F.
DULCIURI
Mere umplute cu orez
· 4 mere
mari frumoase
· ½
pahar orez
· 4
linguri zahăr
· Coajă
de lămâie
· Zahăr
vanilat
· Puţină
sare
Se fierbe orezul pe jumătate, în apă clocotită cu
puţină sare.
Se scurge bine, apoi se
fierbe mai departe într-un sirop preparat din 4 linguri zahăr şi 4 linguri apă.
Se scobesc merele de
miez, se amestecă miezul cu orezul însiropat în care se adaugă coaja rasă de
lămâie şi zahărul vanilat.
Cu acest amestec se
umplu merele, se rumenesc la cuptor ½ ore, se pudrează cu zahăr vanilat şi se
servesc reci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu