27 MARTIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 13.
A. PLĂCINTE, ANTREURI
Plăcinţele prăjite cu marmeladă
· 5 linguri ulei
· ¾ pahar apă
· Făină cât cuprinde
· Sare
· Marmeladă
Se prepară un aluat dintr-o lingură de ulei, apă, sare şi făină, care se frământă mai mult moale decât tare.
Se acoperă cu un şervet şi se lasă în repaus 10 – 15 minute.
Se întinde apoi o foaie ceva mai subţire ca un creion, se unge cu o pensulă înmuiată în ulei încălzit şi se împătureşte în trei pe latul foii; din nou se unge cu ulei şi se împătureşte în trei, de data aceasta pe lungul foii.
Se lasă 10 minute la rece, apoi se întinde din nou foaia şi se repetă operaţia de ungere şi împăturire, de data aceasta împăturind în trei pe lungul foii şi apoi pe latul ei.
După ce a stat iar 10 minute la rece se întinde o foaie ceva mai subţire decât grosimea unui creion şi se taie pătrate cu latura de 7 – 8 cm.
Se pune la mijlocul fiecărui pătrat o linguriţă de umplutură şi se dă, potrivind cu degetele, o formă cât mai rotundă.
Se prăjesc în ulei înfierbântat bine şi se servesc reci.
B. SALATE
Salata Carmen
· 1 ţelină mare
· 3 mere potrivite
· 3 andive
· 1 lămâie
· 2 roşii tari
· 300 g maioneză de post (reţete prezentate anterior)
Se taie ţelina în fileuri subţiri, se opăreşte 4 – 5 minute în apă cu sare, se scurge, se aşază pe salatieră şi după ce s-a răcit se adaugă merele tăiate în feliuţe şi stropite cu zeamă de lămâie, andive tăiate fileuri şi maioneză de post.
Se amestecă.
Se netezeşte suprafaţa salatei cu lama unui cuţit şi se acoperă cu un strat de maioneză de post.
Se decorează cu o coroană de felii rotunde subţiri de mere stropite cu zeamă de lămâie, apoi roşii curăţate de pieliţă şi tăiate felii rotunde.
În mijlocul salatierei se pune o măslină mare.
C. SOSURI
Nu e necesar să se prepare vreun sos separat pentru acest meniu.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă specialitatea casei
· 1 – 2 morcovi
· 1 rădăcină pătrunjel
· 1 păstârnac
· 1 rădăcină ţelină
· 3 cartofi
· 1 ceapă
· 2 – 3 roşii
· Sare
· Ulei
· 1 l borş de putină
· 1 legătură leuştean
Se taie în fileuri fine morcovii şi albiturile şi se înăbuşe cu ulei până se înmoaie.
Se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi ceapa tocată, apoi apă clocotită şi se lasă la foc potrivit.
Când legumele sunt aproape fierte se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, sau suc de roşii, apoi se potriveşte gustul de sare.
Se adaugă borşul fiert separat şi se mai dă un clocot.
Se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
E. MÂNCĂRURI
Vinete cu măsline
· 3 – 4 vinete
· 150 g măsline
· ¾ pahar ulei
· 4 cepe
· 2 linguri făină
· ½ linguriţă de zahăr
· Mărar
· Pătrunjel
· Sare
· 1 kg roşii
Vinetele spălate şi cu cotorul tăiat, se taie felii de grosimea unui deget, se sărează şi se lasă să stea o jumătate de oră.
Se storc de zeama pe care au lăsat-o, se dă prin făină şi se prăjesc în ulei bine înfierbântat.
Ceapa se taie peştişori şi se prăjeşte înăbuşită în ulei până se înmoaie puţin, iar roşiile se opăresc, se curăţă de pieliţe şi se taie felii.
Se acoperă fundul unei cratiţe cu roşii tăiate, se aşază deasupra un rând de vinete, se presară puţină verdeaţă, ceapa, câteva măsline curăţate de sâmburi şi puţin zahăr.
Se repetă astfel până se aşază totul, ultimul rând trebuind să fie de roşii.
Se dă la cuptor lăsând să scadă bine.
Se servesc calde sau reci
F. DULCIURI
Grepfruit umplut cu pere
· 2 grepfruituri
· 4 pere
· 4 linguri zahăr
Se scoate miezul grepfruiturilor tăiate în două.
Se curăţă miezul de pieliţe şi sâmburi, se taie bucăţele, se amestecă cu perele tăiate cubuleţe, cu zeama scursă la tăiatul grepfruiturilor în bucăţi mici şi cu zahărul.
Se umplu jumătăţile golite ale grepfruiturilor cu acest amestec.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu