luni, 29 martie 2021

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MARȚI 30 MARTIE 2021 / INVITAȚIE LA OPERĂ

 30 MARTIE 2021 - INVITAȚIE LA OPERĂ


MARI INTERPREȚI ROMÂNI DE OPERĂ

MAGDA IANCULESCU

Biografie



Sari la navigareSari la căutare

Magda Ianculescu (n. 30 martie 1929Iași – d. 16 martie 1995București) a fost o soprană română de notorietate internațională.

Studii

A urmat școala primară și Liceul "Oltea Doamna" în orașul natal, iar în 1947 s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.

Cariera

Încă din ultimul an de studii, Magda Ianculescu a fost angajată la Teatrul de Operă și Balet din Capitală, unde a debutat în rolul Rosinei din Bărbierul din Sevilla, de Gioacchino Rossini, rol ce va rămâne unul dintre succesele permanente ale carierei sale artistice. Împreună cu artiștii lirici Dan IordăchescuNicolae Herlea și Valentin Teodorian (cu acesta din urmă a și fost căsătorită) au constituit ceea ce mai târziu melomanii vor numi "garnitura de aur a Operei Române". O voce excepțională prin amploare, timbru, o muzicalitate fină, o tehnică de cânt stăpânită la perfecție au propulsat-o pe firmamentul artei lirice românești ca o nouă stea. A cântat cu orchestre renumite în BelgiaItaliaRusiaFranțaCehoslovaciaIugoslavia, etc., având un repertoriu divers – peste 35 de roluri principale –, de la opereta vieneză, la opera contemporană românească. A interpretat peste 50 de roluri, din care se pot menționa: Iaroslava din Cneazul Igor de A. P. Borodin, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Donna Elvira din Don Giovanni, Blonda din Răpirea din Serai și Suzana din Nunta lui Figaro, de W.A. Mozart. A făcut numeroase înregistrări la Radio, Televiziune și la Casa de discuri Electrecord. Între 1969 – 1977 a fost profesor la Conservatorul de Muzică din București, formând și lansând multe talente ale teatrului liric românesc. A fost membră în juriile unor importante concursuri naționale.

Premii

Între 1953–1955 a fost laureată a Concursurilor internaționale din București, Praga și Varșovia. În 1962 a fost distinsă cu titlul de Artist emerit. Există o stradă care poartă numele artistei, în Albești, jud. Constanța. În memoria artistei a fost înființat în 1997 Concursul național pentru voci feminine de operă „Magda Ianculescu”, la Opera Națională din București. În anul 2009 Premiul special la secțiunea canto a Concursului de Interpretare muzicală "Romania" de la Tokyo a purtat numele marii artiste.

A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.


Recital Magda Ianculescu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...