6. / 15 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 32.
A.
GUSTĂRI
Icre de post
Ingrediente:
* 1 ceaşcă de griş
* 3 ceşti de suc dulce de roşii
* 2-3 cepe
* 1 ceaşcă de ulei
* sare,
* piper
Preparare:
Sucul de roşii se pune la foc
mic să clocotească. Se adaugă în ploaie grişul, se amestecă cu grijă până ce
grişul se umflă. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească.
Se adaugă puţin câte puţin uleiul, frecându-se cu lingura de lemn sau cu
mixerul până se încorporează tot uleiul.
La sfârşit se adaugă, dupa gust, ceapa fin tocată, sarea şi piperul.
B.
SALATE
Salată de fasole boabe
· 400 g fasole
boabe;
· 2 cepe
mijlocii;
· 3 linguri
ulei;
· Oţet;
· Sare;
· Piper
măcinat
Se fierbe fasolea după procedeul clasic,
apoi se strecoară, se pune în salatieră fierbinte şi se amestecă cu ceapa
tăiată felii, uleiul şi oţetul.
Se potriveşte la gust de sare şi piper.
C.
SOSURI
Sos beşamel (sos alb)
· 3 linguri
margarină;
· 3 linguri
făină;
· 1 ½ ceaşcă
apă;
· Sare;
· Piper;
· 1 linguriţă
zeamă de lămâie
În 3 linguri margarină topită se pun 3
linguri făină.
Se amestecă continuu la foc mic până
când făina capătă culoare gălbuie.
Se adaugă sare, piper şi 1 ½ ceaşcă apă
sau zeamă de zarzavaturi fierte şi se fierbe sosul rezultat încă 5 minute.
Se adaugă o linguriţă margarină şi o
linguriţă zeamă de lămâie şi se mai fierbe încă 5 minute amestecând continuu
pentru a nu se prinde.
Se obţine circa 1 ½ ceaşcă sos.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă rusească de post
· 1 ceapă;
· 2 morcovi;
· 1 rădăcină
pătrunjel;
· ½ rădăcină
ţelină;
· 3 – 4 roşii;
· 2 ardei;
· 1 legătură
leuştean uscat;
· 1 legătură
pătrunjel verde;
· Mărar
conservat;
· Sare;
· ¼ varză
dulce;
· 1 sfeclă;
· ¾ litri borş
Zarzavatul se taie mărunt sau se trece
prin răzătoarea mare, apoi se pune la fiert într-o oală cu apă şi se lasă până
sunt moi.
Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi seminţe
şi tăiate cubuleţe precum şi ardeiul tăiat felii lungi şi subţiri, ca tăieţeii
şi se mai lasă să fiarbă puţin.
Separat se fierbe borşul care se adaugă
la ciorbă şi se drege cu sare.
La sfârşit se presară verdeaţa tocată şi
puţin ulei.
E.
MÂNCĂRURI
Varză la cuptor
· 2 verze
murate mici;
· 1 ceaşcă sos
beşamel;
· ½ ceaşcă
margarină
Se spală varza, se desărează, se taie în
sferturi şi se fierbe.
Se aşază într-o tavă tapetată cu
margarină, se toarnă deasupra sosul alb şi se lasă în cuptor să se rumenească
bine.
F.
DULCIURI
Cornuleţe de post
· 250 g
margarină;
· 150 g zahăr;
· 250 g făină;
· 3 linguri
rom;
· Coajă de
lămâie
Se freacă margarina cu zahărul până se
face spumă.
Se adaugă pe rând celelalte ingrediente,
se frământă bine, astfel încât să se obţină un aluat potrivit de moale.
Se înting foi, se taie triunghiuri, se
umplu cu rahat sau gem şi se împăturesc.
Se coc la foc potrivit şi se pudrează cu
mult zahăr imediat ce se scot din cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu