8. /28 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 45.
A.
GUSTĂRI
Frigărui vegetale
Ingrediente
6
cartofi
cateva ciuperci
1 ardei gras
1/2 vanata
1/2 ardei iute
2 cepe
2 rosii
rozmarin
oregano
ulei
Mod de
preparare
1: Spala cartofii si pune-i la fiert.
Decojeste-i, taie-i cubulete si rumeneste-i in putin ulei. Condimenteaza-i cu
rozmarin si putin ardei iute tocat marunt. Pastreaza-i la cald pana pregatesti
frigaruile.
2: Separat, taie restul legumelor in bucati
potrivit de mari. Stropeste-le cu ulei de masline, dupa care presara rozmarin
si oregano dupa gust. Lasa-le cateva minute pentru a se intrepatrunde aromele.
3: Infige legumele, alternativ, pe betele de
frigaruie si rumeneste-le intr-o tigaie teflonata neunsa. Serveste frigaruile
alaturi de cartofii picanti.
B. SALATE
Salată caldă
·
1 dovlecel
·
2 ardei graşi
·
1 cartof
·
1 ceapă
·
1 crenguţă cimbru
·
2 linguriţe zeamă de lămâie
·
Ulei de măsline
·
Sare
Se taie ceapa mărunt şi se
căleşte în ulei.
Se adaugă cartoful tăiat
cubuleţe.
Se lasă să prindă o crustă
crocantă.
Se adaugă dovlecelul şi
ardeii graşi tăiaţi potrivit de mari.
Se lasă pe foc să se înăbuse
şi se potriveşte gustul de sare şi piper.
Se aromatizează cu puţin
cimbru.
Se serveşte salata caldă,
stropită cu zeamă de lămâie.
C. SOSURI
Nu este necesar să pregătim un
sos separat pentru reţetele de astăzi.
D. BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume cu tarhon
·
3 morcovi
·
1 rădăcină pătrunjel
·
1 ceapă
·
½ ţelină
·
4 cartofi
·
200 ml suc de roşii
·
2-3 linguri orez
·
1 lingură ulei de măsline
·
1 lingură tarhon
·
Pătrunjel
·
Sare
Legumele tăiate cubuleţe se
pun la fiert în apă cu sare.
Când sunt fierte se scot
legumele din supă şi aceasta se păstrează.
Se trec legumele prin sită
sau se pasează cu blenderul.
Piureul astfel obţinut se
subţiază cu supa rămasă de la fierberea legumelor.
Se toarnă sucul de roşii.
Se adaugă orezul şi se lasă
la fiert la foc mic.
Când orezul este fiert se
potriveşte gustul de sare şi se opreşte focul
Se pune uleiul de măsline.
Se aromatizează cu pătrunjel
şi cu tarhon.
E. MÂNCĂRURI
Vinete mediteraniene cu brânză Tofu
Ingrediente
1
ceapa, taiata
3 linguri ulei de masline
1-2 catei de usturoi
400 g rosii taiate
1 lingura paste de tomate
sare si piper negru proaspat macinat
2 vinete medii
60 g masline, taiate
60 g brânză Tofu gratinata
10 frunze de busuioc
Mod de preparare
1. Caliti ceapa pentru cateva minute intr-o
lingura de ulei, adaugati usturoiul si mai gatiti inca 5 minute. Puneti apoi
rosiile si pasta de tomate si fierbeti pentru 10-15 minute pana intreaga
compozitie se ingroasa. Asezonati.
2. Taiati fiecare vanata in cate 8 felii
subtiri. Alegeti cele mai mari 12 felii, ungeti-le cu ulei si dati-le pe
gratar, la foc mic, pana se rumenesc. Puneti-le deoparte pe hartie de copt.
Asezati pe gratar si celelalte felii, apoi taiati-le si lasati-le deoparte
intr-un castron.
3. Adaugati 4 linguri din sosul de rosii
preparat la Pasul 1, alaturi de masline, peste vinetele taiate din castron si
amestecati bine. Puneti jumatate din cantitatea de sos de rosii in tava pe care
urmeaza sa o folositi.
4. Setati cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti
feliile de vinete pe un tocator si impartiti umplutura de rosii si masline
intre cele 12 felii. Presarati jumatate din cantitatea de branza si jumatate
din frunzele de busuioc, taiate. Rulati fiecare felie si asezati-le in tava,
peste rosii, cu partea rulata in jos. Adaugati ce a mai ramas din sosul de
rosii peste vinete, apoi presarati branza ramasa. Coaceti pentru 20 de minute,
apoi presarati frunzele de busuioc ramase si serviti.
F. DULCIURI
Cartofi din cacao
Ingrediente: 250 g biscuiti
simpli, 100 g nuci macinate, 100 g zahar,1 pahar de esenta de cafea, 2 linguri
de cacao, esenţă de rom, coaja rasa de portocala.
Mod de preparare:
Se fierbe esenta de cafea cu zahar si cacao. Se lasa
sa se raceasca, apoi se amesteca cu nucile date prin masina, cu romul si
biscuitii sfaramati cu mana. Se mesteca totul bine si se formeaza cu mana
cartofi, care se tavalesc in cacao cu zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu