7. /29 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 46.
A. PLĂCINTE
Turte
cu nucă
* 500 g făină;
* 250 g miez de nucă;
* 300 g zahăr;
* 30 g coajă rasă de lămâie;
* 1 plic zahăr vanilat;
* sare
Din
făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare din care se întind foi de
mărimea unei farfurii, care se aşază separat în tăvi şi se coc în cuptor, fără
să se rumenească.
Se
prepară un sirop din zahăr, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie şi 1,2 litri
apă, care se lasă să fiarbă 15 minute.
Se
aşază foile, una câte una, pe o tavă mare, turnând pe fiecare câte o cantitate
de sirop şi presărând apoi cu nuci măcinate şi amestecate cu zahăr.
După
ce foile s-au aşezat şi s-au înmuiat, se taie turtele în porţii şi se presară
restul de miez de nucă şi zahăr pe fiecare porţie.
B. SALATE
Salata
băcanilor
* 1,2 kg ciuperci;
* 800 g arpagic;
* 40 g usturoi;
* 150 g ulei;
* 150 g măsline;
* 100 g lămâie;
* 30 ml oţet;
* 3 foi dafin;
* sare
Arpagicul
se curăţă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile tăiate ştraifuri, sare,
piper, foi de dafin şi zeamă de lămâie şi se lasă să fiarbă împreună până ce
sosul a scăzut.
Din
usturoi se prepară un mujdei, care se diluează cu oţet şi apă şi se toarnă
peste ciuperci şi arpagic.
La
servit se adaugă măsline şi lămâie la fiecare porţie.
C. SOSURI
Sos
vinegret
* 100 g ulei;
* 50 ml oţet;
* 1 legătură pătrunjel verde;
* piper măcinat
Se
pun ingredientele, mai puţin pătrunjelul, într-un vas şi se amestecă până se
obţine un produs lăptos.
Se
adaugă 100 ml apă şi pătrunjelul tocat mărunt şi se amestecă până la
omogenizare.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă cu morcovi şi curry
* 2 linguri de ulei vegetal
* 1 ceapă tocată
* 1 lingură de curry
* 450 g de morcovi tăiaţi bucăţele
* 4 ceşti de supă de legume
* 2 ceşti de apă (sau în funcţie de câtă este nevoie)
Încingeţi uleiul într-o oală mare, la foc potrivit. Sotaţi ceapa până se
înmoaie şi devine translucidă. Adaugaţi pudra de curry. Puneţi morcovii tăiaţi
şi amestecaţi până se gătesc. Turnaţi supa de legume şi lăsaţi să fiarbă 20 de
minute la foc mic până ce morcovii se înmoaie. Puneţi morcovii şi supa într-un
blender până ce obţineţi un piure fin. Puneţi la loc în oală şi adăugaţi apă
pentru a subţia până la consistenţa dorită.
E. MÂNCĂRURI
Varză
acră călită
· 1 varză
murată;
· 1 ceapă;
· 1 ceaşcă
ulei;
· Piper;
· Sare;
· Mărar
Se
scurge bine o varză murată şi se taie fideluţă.
Se
pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină apă şi se lasă să scadă la
foc mic.
Se
sărează dacă mai e cazul, se pune piperul preferabil boabe pentru a putea fi înlăturat
cu uşurinţă de cei cărora nu le place, apoi mărarul tocat mărunt sau beţe cu
lungimea de circa 10 cm care apoi se vor scoate.
Se
poate servi cu mămăliguţă.
F. DULCIURI
Sos
din suc de portocale
· 3 ceşti
fulgi de porumb;
· ½ ceaşcă
zahăr;
· 2 ceşti apă;
· Coajă de
portocală;
· ½ ceaşcă suc
de portocale
Se
amestecă fulgii de porumb cu zahărul şi apa şi se pune amestecul la foc mic
până se leagă uşor.
Se
ia de pe foc şi se adaugă celelalte ingrediente.
Se
utilizează ca garnitură pentru chec sau gogoşele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu