7./28 APRILIE 2021 - SFATURI UTILE - REȚETE PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE (2)
Continuăm astăzi prezentarea unor rețete tradiționale destinate acestor sărbători!
PASCĂ
MOLDOVENEASCĂ CU BRÂNZĂ DE VACI
· 1 kg făină
· 50 g drojdie de bere
· 600 g zahăr
· 375 ml lapte
· 10 ouă
· 200 g unt
· 40 g coajă rasă de lămâie
· 200 g stafide
· 3 plicuri zahăr vanilat
· 1,5 kg brânză de vaci
· 100 g griş
· 100 g smântână
· Sare
Drojdia se dizolvă în
puţin lapte călduţ şi se adaugă 50 g făină şi 50 g zahăr.
Se
lasă să dospească şi după ce plămada a crescut se adaugă 250 g zahăr, restul de
lapte şi făină, untul topit, 3 ouă întregi, sare, 20 g coajă rasă de lămâie,
100 g stafide şi 1 plic zahăr vanilat. Se frământă bine şi apoi se lasă să
crească.
Brânza
de vaci se amestecă cu 300 g zahăr, 100 g smântână, 6 ouă, 2 plicuri zahăr
vanilat, 20 g coajă de lămâie rasă, 100 g stafide şi 100 g griş.
Se
aleg forme rotunde, se ung cu unt şi se tapetează cu făină.
Dintr-o
parte din aluat se întind foi cu grosimea de 1,5 cm, care se aşază în forme,
astfel acoperind fundul formelor.
Din
aluatul rămas se confecţionează suluri subţiri ce se împletesc în trei, iar
cununele rezultate se aşază de jur-împrejurul formelor cu aluat.
Se
toarnă la mijloc compoziţia de brânză de vaci, se unge deasupra cu ou diluat cu
apă, se lasă să crească o oră şi se dau la cuptor la foc potrivit.
Când
sunt gata se scot din formă numai după ce s-au răcit.
COZONAC
· 1 kg făină
· 300 g zahăr
· ½ ceaşcă lapte
· 6 ouă
· 50 g drojdie de bere
· 200 g unt
· 2 linguri ulei
· 1 baton vanilie
· ½ linguriţă sare
· 1 ou pentru uns aluatul
· Ulei pentru uns forma
Se freacă drojdia cu o
linguriţă de zahăr până se înmoaie ca o smântână, se adaugă 2-3 linguri lapte
călduţ, puţină făină şi se amestecă bine.
Se presară cu făină, se
acoperă şi se lasă maiaua la loc cald să crească.
Se fierbe laptele cu un
baton de vanilie tăiată bucăţele foarte mici şi se lasă pe marginea aragazului
acoperit ca să stea cald.
Gălbenuşurile se freacă
cu zahărul şi o linguriţă rasă de sare, apoi se toarnă încet laptele cald,
amestecând mereu.
Plămădeala crescută se
pune într-un vas mai mare, ca să rămână loc pentru aluatul care va creşte.
Peste plămădeală se toarnă, bătând mereu, câte puţin din gălbenuşurile cu
laptele şi câte puţină făină. Apoi se pun trei albuşuri bătute spumă.
Când această operaţie
este terminată, începe frământatul cozonacului. Se frământă, turnând mereu câte
puţin unt încălzit amestecat cu ulei, până când aluatul începe să facă băşici
şi să se dezlipească cu uşurinţă de mână.
Se acoperă vasul cu un
şervet, iar deasupra se mai pune ceva mai gros (molton, pătură). Se lasă la loc
cald să crească de trei ori cât a fost. Dacă în timpul frământatului aluatul
este prea vârtos, se poate adăuga puţin lapte cald. Dacă, dimpotrivă, aluatul
este prea moale, se adaugă puţină făină. Când aluatul a crescut bine, se ia din
el câte o bucată, se aşază pe planşeta de aluat presărată cu făină, se dă forma
dorită (rotundă, lunguiaţă, împletită) şi se pune în forma de copt unsă bine cu
unt. Se mai lasă să crească în forme la loc cald. Se ung cu ou şi se coc la foc
potrivit. Se scot din forme imediat ce s-au copt, se aşază pe un şervet şi se
lasă să se răcească.
COZONAC
BUCOVINEAN
· 1 kg făină
· 50 g drojdie de bere
· 280 g zahăr
· 260 g unt
· 3 ouă întregi
· 5 gălbenuşuri de ou
· 200 g smântână
· 175 ml lapte
· 2 plicuri zahăr vanilat
· 50 ml coniac
· 40 g coajă rasă de lămâie
· 150 g stafide
· Sare
Drojdia se dizolva în
puţin lapte cald cu zahăr şi puţină făină.
După
ce a crescut se adaugă restul de zahăr şi lapte, sarea, cele 3 ouă întregi
(fără coajă!), gălbenuşurile, smântâna, untul topit, făina, zahărul vanilat,
coniacul şi stafidele, care au fost ţinute câteva ore în apă.
Se
frământă bine aluatul şi apoi se lasă să crească.
După
ce a crescut se formează cozonăceii, care se pun în forme unse cu unt, unde se
mai lasă să crească circa o oră, apoi se dau la cuptor. Rezultă astfel cozonac
cu stafide.
Dacă
dorim în acest aluat putem să punem ca umplutură nuci măcinate, mac etc
CHEC CU STAFIDE
Timp de
preparare:
1 ora si 20 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
6 oua
150g ulei
400g zahar
zahar vanilat
esenta de rom
un praf de copt
8 linguri de apa
400g faina
50g cacao
100g stafide
Mod de
preparare:
Se bat
albusurile spuma, zaharul cu apa se fierbe pana se topeste, se pune peste
albusuri, apoi se adauga galbenusurile, uleiul, esenta de rom, zaharul vanilat,
faina si praful de copt stins cu apa.
Compozitia se toarna in 2 tavi. Din compozitie se opreste un sfert in care se
adauga cacao, care se pune peste compozitia alba. Stafidele se tin in apa, iar
apoi se trec prin faina.
Se da la cuptor 40 de min.
CHEC PUFOS CU UNT ŞI STAFIDE
Ingredientele necesare sunt:
100 g faina
100 g unt
100 g zahar pudra
2 oua
50 g stafide
Modul de preparare este
urmatorul:
Zaharul se freaca cu galbenusurile.
Dupa aceea se pune untul.
Se adauga si faina.
Se mai pun albusurile batute spuma.
La final se adauga stafidele.
Se unge apoi o tava cu putin unt.
Se toarna compozitia rezultata in tava.
Se da la copt la foc potrivit.
Cand este gata, se scoate din cuptor.
Apoi checul se pudreaza cald.
BACLAVA
CU VIŞINE
· 1 pachet foi de plăcintă
· 3 ouă
· 250 g zahăr
· 250 g iaurt
· 250 ml margarină topită
· 1 plic praf de copt
· 1 plic vanilie
· 400 – 500 g vişine proaspete sau congelate
Pentru
sirop:
· 2 căni zahăr
· 3 căni apă
Aşezaţi foile de plăcintă pe rând şi ungeţi-le
pe fiecare cu amestecul pregătit din ouă, zahăr, iaurt, praf de copt şi
vanilie.
Puneţi vişinile curăţate de sâmburi
între foile de plăcintă, în mijloc.
Tăiaţi baclavaua în formă de romburi şi
coaceţi-o în cuptor la temperatura de 200 grade timp de 25 – 30 minute.
După ce se răceşte, însiropaţi-o cu
siropul fierbinte pregătit din zahăr şi apă.
OUĂ VOPSITE NATURAL, FĂRĂ CHIMICALE
Ouă vopsite natural
Ouă vopsite natural, folosind pigmenți naturali din plante. Cum vopsim ouă de Paști cu metode naturale. Ouă de Paști colorate cu sfeclă roșie. Ouă de paști colorate cu curcuma. Ouă de Paști colorate cu varză roșie. Ouă de Paști colorate cu cafea.
Să pregătesc ouă vopsite natural de Paște este una din pasiunile mele constante. Aș putea sta mult să vă povestesc despre experimente și descoperiri, despre încercări și eșecuri. Nu demult v-am povestit despre experimentul meu de ouă ”vopsite” cu șervețelul, o tehnică ingenioasă de a obține ouă de Paști superbe. Într-o viață în care voi avea mult, mult timp la dispoziție, voi face, probabil, doar ouă încondeiate. Până atunci, însă, preocuparea mea esențială este aceea de a le colora într-un mod cât mai natural posibil. Pentru că am copii, acest aspect este o preocupare constantă. Un articol separat l-am dedicat ouălor vopsite cu foi de ceapă, mult mai cunoscute. Azi voi povesti despre experiența mea cu alte plante care au calitatea de a colora ouă.
Cert este că, vopsite natural, rareori vor ieși ouă impecabil colorate, precum cele vopsite cu plicuri din comerț. La drept vorbind, mie chiar nu îmi pasă de perfecțiune, mi se par chiar mai frumoase așa.
Calitățile principale ale acestor ouă vopsite natural stau în faptul că sunt mai sănătoase și că pot fi și ieftine. Aplicând aceste principii, am exclus anumite ingrediente care, poate ar fi funcționat mai eficient, dar sunt prea scumpe ca să le risipești pe o asemenea operațiune.
Din aceasta categorie, se numără vopsitul cu șofran sau cu afine. Șofranul este un colorant puternic însă este și cel mai scump condiment din lume. Cu afinele… ei bine, cu afinele am fost suficient de curioasă o dată să încerc și… funcționează. Rezultă un mov pal, interesant. Însă de unde afine la începutul primăverii? Și dacă avem, poate pitite la congelator, le-am strica oare ca să vopsim ouă în loc să le savurăm? M-am oprit, așadar, la ouă vopsite cu sfeclă roșie, curcuma, cafea și varză roșie (din care, veți vedea, ies ouă albastre).
La capitolul eșecuri, trec verdele, am încercat în repetate rânduri să vopsesc ouă folosind spanac și urzici, tot ce am obținut a fost o nuanță vagă și nedefinită.
Ingrediente Ouă vopsite natural
- ouă
- oțet
- apă. Apa nu trebuie sa fie multă deoarece colorantul trebuie să fie cât mai concentrat. Cantitatea de apă se apreciază în funcție de câte ouă se vopsesc, ideea este că acestea trebuie să fie complet scufundate în lichid.
- 4 bucăți de slănină sau 4 linguri de ulei și 4 șervețele pentru uns ouăle
Materia primă din care obținem vopsele:
- sfeclă roșie – pentru culoarea roșie, roz
- ½ varză roșie – pentru culoarea albastră
- 2 linguri praf de curcuma – pentru culoarea galbenă
- 200 gr cafea măcinată – pentru culoare cafenie
Spălarea ouălor
- Ouăle se scot de la frigider cu cel puțin o oră înaintea folosirii lor. Aducând ouăle la temperatura camerei, se minimizează riscul de a crăpa la fierbere.
- Se spală ouăle cu un burete curat de bucătărie și puțin detergent lichid, apoi se limpezesc bine. Astfel, le vom degresa coaja, ajutând culorile să adere mai bine și mai uniform.
- Eu am folosit ouă albe, acestea se recomandă pentru o reușită completă, deoarece culorile obținute vor fi nealterate de culoarea oului.
Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie
Am mai încercat să obțin culoarea roșie din succes cojile de ceapă roșie. Ouăle nu ies chiar roșii, ci o culoare mai întunecată, un vișiniu-maroniu. În căutarea colorantului de roșu natural perfect, am hotărât să testez sfecla roșie.
Ingrediente ouă vopsite cu sfeclă roșie
- ouă
- sfeclă roșie, recunosc că poate am exagerat, am pus câte o sfeclă mică pentru fiecare ou folosit; sfecla… cam de dimensiunea oului, iar pentru cea mare, din poza de mai jos, am socotit 2 ouă
- 100 ml. oțet
- 1 lingură de ulei
- Ouăle, spălate, degresate și ținute o oră la temperatura camerei, se pun la fiert în apă rece. Se alege o oală suficient de mare ca să încapă și sfecla. Timpul fierberii se calculează din momentul în care apa începe să fiarbă și se fierb pe foc potolit, fără clocote mari, circa 7 minute. Mi-a intrat cam 1 litru de apă, cât să poată acoperi și sfecla.
- Între timp, se curăță sfecla și se taie cubulețe. Eu am folosit manuși deoarece sfecla pătează.
- După 7 minute, am adăugat sfecla peste ouă și am redus focul la minimum.
- Se fierb ouăle cu sfecla cam jumătate de oră la cel mai mic foc posibil. După o jumătate de oră de fiert, o parte din pigmentul din sfeclă trece în apa în care fierbe, bucățile de sfeclă chiar se decolorează puțin din această cauză.
- Cu toate că prin zeama colorată vedem ouăle roze, de fapt, sunt încă albe. Se stinge focul și se lasă ouăle să se răcească în zeamă.
- Se pot lăsa peste noapte pentru fixarea culorii, ceea ce poate ar fi util, pentru că după două ore, un ou colorat cu sfeclă are o culoare roz spălăcit, așa cum se vede la oul din prim plan, în poza de mai jos.
9. Trebuie să recunosc că am fost dezamăgită. Clar erau colorate ouăle, căci culoarea inițială de la care pornisem era albă, însă nu era o culoare suficient de puternică și pregnantă. Așa că am mai lăsat ouăle în apă până spre seară și când le-am scos… deveniseră și mai urâte, pătate și cu particule prinse de coajă.
10. Am încercat să le șterg puțin cu un șervet uscat, nu reușeam, așa că am îmbibat un șervețel în ulei și le-am șters cu acesta. Ca prin magie, culoarea a devenit mai intensă! Nu perfectă, dar clar aveam ouă oarecum roșii!
Până la urmă, scopul nici nu era să obțin ceva perfect, ci niște ouă colorate natural pe care să le dau copiilor fără strângeri de inimă. Alături de celelalte ”sortimente” despre care vă voi povesti în cele ce urmează, arată, dacă nu neapărat frumoase… să zicem că măcar drăguțe.
Iar acest ou vopsit cu sfeclă roșie, care, chiar dacă nu are coaja de roșul intens pe care îl visasem eu, dar e pătruns de culoare și în albuș, demonstrează cât de important e să folosim culori naturale. Așa cum a pătruns sfecla în oul ăsta, tot așa penetrează coloranții chimici coaja ouălor, ajungând în albușul acestora.
Ouă vopsite natural în galben cu curcuma
Curcuma nu este un condiment neapărat ieftin dar nici foarte scump. Eu îl am mereu în casă, deoarece îmi place să gătesc, destul de des, rețete din bucătăria indiană. Cunoscută și sub numele de turmeric, curcuma are și calități terapeutice, motiv pentru care vă recomand să nu o ocoliți.
Ingrediente ouă vospite cu curcumă
- 2 linguri curcuma
- ouă
- 2 linguri oțet
- 1/2 litru apă
- 1 felie de slănină
- Într-o oală cu apă, se pun 2 linguri de curcuma și se amestecă pentru omogenizarea prafului colorat în apă.
- Se adaugă ouăle și 2 linguri cu oțet.
- Se pun la fiert pe foc mediu. Din momentul în care începe să fiarbă, se numără 7 minute după care se stinge focul.
- Se lasă ouăle în lichidul colorat până ating nuanța dorită.
Eu personal le-am lăsat peste noapte iar când le-am verificat, am fost încântată să descopăr o nuanță calda și plăcută de galben. Clar acesta s-a dovedit a fi un experiment reușit.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU A ÎNVĂȚA CUM SE FAC OUĂLE VOPSITE CU COJI DE CEAPĂ ȘI DECORATE CU FRUNZE!
Ouă vopsite natural în cafeniu cu cafea
Poate nu aș fi încercat această metodă dar s-a întâmplat să am în casă un pachet cu cafea tare rea la gust. N-am putut bea din ea nicicum. Mă gândeam s-o arunc dar apoi m-am gândit s-o testez pe post de colorant de ouă.
Ingrediente ouă vospite cu cafea
- 200 gr. cafea măcinată
- 500 ml. apă
- ouă
- 2 linguri oțet
- 1 felie slănină
- Într-o oală, am adăugat cafeaua peste apă.
- Am pus ouăle și am pus pe foc, 7 minute după ce au început să fiarbă, se stinge focul, se adaugă puțin oțet (vreo 2 linguri) și se lasă în lichid câteva ore până se obține nuanța dorită.
Ouăle vopsite în cafea au ieșit destul de pătate dar pe mine chiar nu m-a deranjat acest lucru, dimpotrivă. După ce le scoateți din apă, se lasă să se usuce, deoarece la început, culoarea tinde să se desprindă ușor. Nu știu dacă gândesc corect dar eu aș rezerva aceste ouă pentru adulți, deoarece exista posibilitatea ca ouăle să fi absorbit o anumită cantitate de cofeină, încărcându-i pe cei mici cu mai multă energie decât ne-am dori.
Ouă vopsite natural în albastru cu varză roșie
Varza roșie este un ingredient foarte ieftin, n-ar trebui să avem reținere să-l folosim. Singura mea frustrare este că după ce am terminat operațiunea vopsirii, a trecut soacra mea în vizită și văzând ouăle mele albastre, mi-a aruncat într-o doară: ”Dar știi că dacă folosești ouă cu coajă bej, astea cu varză se fac verzi.”
Cred că m-am înverzit, supărată pe mine însămi că nu-mi dăduse prin cap și pe soacră că venise în vizită prea târziu pentru experimentele mele. Mai ales că toate încercările mele de a vopsi ouă în verde natural cam eșuaseră. Dar… urmează în mai puțin de o săptămână încă o tură de ouă vopsite. Prilej de noi teste.
Ingrediente ouă vopsite cu varză roșie
- ½ varză roșie
- ouă
- 1 litru apă
- 2 linguri oțet
- 1 felie slănină
- Varza rosie se feliază.
- Într-o oală încăpătoare, se pun ouăle, deasupra se pune varza tocată și se toarnă apă cât să treacă peste nivelul verzei.
- Se aprinde focul și se lasă la fiert 15 minute.
- Se stinge focul și se lasă așa câteva ore bune. Eu le-am lăsat peste noapte.
Așa erau ouăle după 15 minute de fiert în zeama de varză roșie…..
Nu e mare diferență dar a doua zi…..
De departe sunt preferatele mele. Ies ușor pătate dar asta le face și mai frumoase, au culoarea boltei cerești cu stele.
Precizare
Eu am ținut toate ouăle în lichidul colorant peste noapte. Este absolut logic că putem obține nuanțe diferite ale aceleiași culori numai scurtând sau lungind perioada în care ouăle stau în contact cu colorantul natural.
Finalizare ouă vopsite natural
- După ce ouăle s-au vopsit, le scoatem și le așezăm separate pe culoare, pe șervețele albe. Separarea e necesară deoarece tind să preia din culori de la una la alta.
- Se lasă să se usuce perfect.
- Folosind o altă felie de slănină pentru fiecare culoare în parte, se ung ouăle, cu grijă, cu mișcări fine, nu apăsate deoarece pigmenții naturali se iau destul de ușor la o apăsare mai puternică. Rolul acestei operațiuni este de a obține un luciu frumos, estetic.
- Ouăle astfel cosmetizate se pun într-un cofraj sau într-un coșuleț și se păstrează la răcoare, eventual în cămară, până la servire.
CLICK PE POZA DE MAI JOS CA SĂ AFLI CUM SE DECOREAZĂ OUĂLE DE PAȘTI CU ȘERVEȚELE COLORATE!
Sărbători fericite vă doresc!
Să vă fie de folos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu