4. /24 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 41.
A.
GUSTĂRI
Chifteluţe din ciuperci
·
500 g ciuperci pot fi şi conservate,
·
1 ceapă,
·
4 linguri făină,
·
1 lingură praf de copt,
·
150 ml ulei,
·
1 legătură de mărar,
·
1 lingură pătrunjel,
·
Cimbru,
·
sare,
·
piper
Ciupercile se spală şi se taie mărunt. Se pun într-un castron, se
adaugă peste ele ceapa şi verdeaţa spălate şi tocate mărunt, făina, praful de
copt şi condimentele. După ce compoziţia a fost omogenizată, se formează
chifteluţe după preferinţă şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc calde, chiar
şi în combinaţie cu cartofi prăjiţi, ca gustare.
B.
SALATE
Salată de varză albă
500 g
varză,
1/4
pahar oţet,
1/2
lingură zahăr,
o
lingură ulei,
sare,
zahăr,
2-3 buc.
morcovi,
Se
curaţă varza şi se spală, se scoate cotorul, apoi se taie subţire. Se sărează
uşor şi se freacă între palme să se înmoaie.
Se stoarce zeama, apoi varza se aşază în salatieră, se toarnă oţet amestecat cu
puţin zahăr şi se lasă totul să stea timp de 30-40 minute.
În salata de varză se pot adauga 2-3 morcovi raşi,
Salata se poate prepara şi în felul următor:
Varza tocată se pune într-o cratiţă, se adaugă sare şi oţet şi amestecând mereu
se ţine la foc până scade şi se înmoaie.
După aceea se lasă să se răcească şi se adaugă puţin zahăr şi ulei.
C.
SOSURI
Sos beşamel
· 7 linguri
margarină sau ulei
· 10 linguri
făină
· 7 ceşti apă
· Sare
În margarina topită se pune făina, se amestecă
continuu până devine aurie.
Se adaugă cu mare grijă apa (câte puţină) şi se
amestecă cu telul.
Când este gata se adaugă sarea.
D.
BORŞURI SUPE CREME DE LEGUME
Borş de urzici
· ½ kg urzici
· 2 linguri
zarzavat de ciorbă
· 1 l borş de
putină
· 1 ceapă
· ½ ceaşcă
orez
· Sare
· Verdeaţă
Se curăţă, se spală, sa toacă şi se fierb urzicile cu
ceapa, zarzavatul de ciorbă şi orezul.
Se adaugă borşul, sarea şi verdeaţa şi
se mai dă în câteva clocote.
E.
MÂNCĂRURI
Musaca de vinete cu macaroane
· ½ kg vinete
· 5 roşii
coapte
· 1 ceapă
tăiată mărunt
· 5 căţei
usturoi tăiaţi mărunt
· ½ ceaşcă
ulei
· Sare
· Piper
· 1 linguriţă
zahăr
· 1 legătură
pătrunjel
· ½ kg
macaroane groase
· Sos beşamel
conform reţetei date
Se spală şi se taie vinetele în bucăţi lungi şi
groase.
Se sărează şi se lasă 30 minute în
strecurătoare pentru a se scurge sucul dăunător.
Se decojesc şi se taie mărunt roşiile.
Se călesc ceapa cu usturoiul şi
pătrunjelul în ulei şi se adaugă roşiile.
Se spală din nou vinetele şi se lasă să se scurgă
bine, după care se prăjesc uşor în ulei încins.
Se fierb macaroanele în apă sărată şi
se strecoară bine.
Se pun jumătate din macaroane într-o formă tapetată cu
ulei, peste ele o parte din sosul sosul beşamel, vinetele prăjite, restul de
macaroane şi se acoperă cu restul de sos beşamel.
Se dă la cuptor potrivit 30 – 40 minute.
F.
DULCIURI
Prăjitură cu mere şi cafea
250 ml
cafea preparată mai slăbuţă
6 linguri de zahăr
8 linguri de făină
3-4 linguri margarină topită
1/2 cană stafide
1 cană mere (decojite) tăiate cubuleţe
1 plic praf de copt, esenţă rom, vanilie, zahar farin, zahar vanilat
Se amestecă într-un vas: făina, zahărul,
cafeaua şi praful de copt, până se omogenizează. Apoi se adaugă şi margarina
topită, trebuie să arate ca o compoziţie de chec.
Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină şi se toarnă aluatul, se aşază
merele şi stafidele, distribuindu-se uniform pe toată suprafaţa. Se dă la
cuptor pentru 20-25 minute.
Se lasă să se răcească bine în tavă, apoi se pudrează cu zahăr farin amestecat
cu zahăr vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu