7. 23 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 40.
A.
GUSTĂRI
Hummus – reţetă
libaneză
Ingrediente:
500g
naut boabe
300 ml ulei de susan
4 lamai, zeama de la
4 catei usturoi, zdrobiti
5 linguri apa rece
patrunjel tocat
ardei iute tocat
.
Indicatii:
Se
lasa la inmuiat nautul peste noapte in apa rece. Se scoate apoi din apa, se
spala sub jet de apa, se scurge bine. Se fierbe apoi cca. 2 ore, spumuindu-l
cand este cazul. Se ia de pe foc, se scurge bine.
Se amesteca bine usturoiul zdrobit cu sare. Se amesteca apoi cu nautul fiert si
se transforma totul intr-un piureu cu ajutorul unui blender. Cand se obtine o
pasta omogena, se adauga treptat uleiul de susan si zeama de lamaie. Intregul
amestec se transfera intr-o sita, apasandu-l cu fundul unei linguri de lemn ca
sa iasa lichidul.
Se adauga patrunjelul si ardeii iuti tocati. Se serveste in farfurii adanci
ornat cu
B.
SALATE
Salată de morcovi
· 400 g
morcovi;
· 1 măr;
· Zeama de la
o lămâie;
· 2 – 3
linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi
se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider înainte de a fi
consumată.
C. SOSURI
Sos cu muştar
Într-o
ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se
încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D. BORŞURI,
SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3 morcovi;
· 3 rădăcini
pătrunjel;
· 3 ţeline
mici;
· 3 fire praz
(partea albă);
· 6 cartofi;
· 6 bucheţele
conopidă;
· 3 linguri
margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper
măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă
cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a
scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul
se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci
· 1 kg cartofi
tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg
dovlecei curăţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg bame;
· 1 ½ ceaşcă
ulei;
· 3 – 4 cepe
tăiate solzi;
· 1 legatură
mărar;
· 1 legatură
pătrunjel;
· 4 – 5 roşii
date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 – 6 caţei
de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi
alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în ulei, se
adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3 roşii tăiate
felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc potrivit
aproximativ o oră.
F.
DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾ ceaşcă
ulei;
· 2 ceşti
zahăr;
· 2 ceşti apă
rece;
· 3 linguri
oţet;
· 6 linguri
cacao;
· 1 linguriţă
sare;
· 2 plicuri
vanilie;
· 3 ceşti
făină;
· 2 linguriţe
bicarbonat;
· 1 linguriţă
praf de copt
· Opţional se
pot adăuga fructe confiate şi stafide cu dublarea dozei de praf de copt.
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa,
vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia în tava unsă
şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.
Când este copt se pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu