vineri, 7 mai 2021

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU DUMINICĂ 9 MAI 2021 /TEATRU/FILM

 5. /9 MAI 2021 - TEATRU/FILM


CRISTIAN ȘOFRON


Biografie

Cristian Șofron (n. 9 mai 1958București) este un actor român de teatru, televiziune și film. Rolul său cel mai cunoscut este cel al marinarului Mihu din filmul serial Toate pânzele sus.
Actorul a debutat la o vârstă foarte fragedă, la numai 13 ani, în anul 1971 în filmul „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, după ecranizarea nuvelei „Întoarcerea lui Ipu“, de Titus Popovici.
De asemenea este de adăugat faptul că a dublat în limba română, vocea Șarpelui Ka, din Cartea Junglei, și după moartea regretatului Florian Pittiș dublează vocea lui Winnie de Pluș.
Este actor al Teatrului Notarra.
Pe 1 septembrie 2017 a fost confirmat ca director interimar pentru Teatrul Odeon.
Frate al celebrului Cosmin Șofron.

FILMOGRAFIE

Cristian Șofron
Cristian Sofron.jpg
Date personale
Născut (61 de ani)[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor



CĂTĂLIN NAUM

Regizorul Cătălin Naum s-a născut la 1 aprilie 1939, în Bucureşti, potrivit www.uniter.ro.

Cătălin Naum a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1969. Un an mai târziu a devenit regizorul şi mentorul Teatrului studenţesc ''Podul''. Acest loc neconvenţional de teatru a fost creat în 1967, în mansarda Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, la iniţiativa câtorva studenţi la IATC, între care Magda Bordeianu, Teodor Sugar, Grigore Popa. Primul spectacol jucat aici a avut loc la 10 ianuarie 1968, notează www.ccs.ro, site-ul oficial al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

Timp de peste patru decenii, regizorul Cătălin Naum a îndrumat tineri talentaţi, pasionaţi de teatru, viitori mari actori, între care: Florin Zamfirescu, Claudiu Bleonţ, Oana Pelea, Dan Micu, Gelu Colceag, Mircea Diaconu, Ilinca Goia, Gheorghe Visu, Simona Măicănescu, Sandu Gruia, Mihai Călin, Dragoş Bucur, Ana Ioana Macaria, Ada Navrot, Catrinel Paraschivescu, Ilinca Manolache, Tudor Aaron Istodor, Sînziana Nicola, Alina Grigore, Marin Grigore, Toma Cuzin, Adrian Titieni, Dan Bordeianu, Bogdan Dumitrache.

Pedagog de arta actorului, Cătălin Naum a fost unul dintre cei mai mari profesori din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, notează www.ziarulmetropolis.ro.

Dintre numeroasele spectacolele regizate de Cătălin Naum amintim: ''Hamlet'' de W. Shakespeare, ''Romeo şi Julieta'' de W. Shakespeare, ''Oedip salvat'', ''Zoo Story'', ''Năpasta'', ''Echilibriştii'', ''Bârfe, Bârfe, Bârfe'', ''Doi pudeli'', ''Monoloage pentru oriunde'', ''Ne vei lipsi, Phoebe'', potrivit regizorcautpiesa.ro.

La 23 aprilie 2007, în cadrul festivităţii de decernare a premiilor UNITER, regizorului Cătălin Naum i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate, potrivit www.ccs.ro.

Cătălin Naum a avut şi apariţii în filme, precum: "Furia" (regia Radu Muntean, 2002), ''O nouă casă'' (regia Alecsandru Andrei Nastoiu, 2007), "Portretul luptătorului la tinereţe" (regia Constantin Popescu, 2010), potrivit www.cinemagia.ro.

Regizorul Cătălin Naum a murit la 9 mai 2013. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Simona Aruştei)


NINA DONI


Sari la navigareSari la căutare
Nina Doni
Date personale
Născută (84 de ani) Modificați la Wikidata
Olăneștiraionul Ștefan VodăMoldova Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materInstitutul Teatral Boris Șciukin din Moscova[*]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul de Onoare ()
Prezență online
Identificator titlu IMDb

Nina Doni (n. 9 mai 1936[1][2] sau 1937[3]Olăneștiraionul Ștefan Vodă) este o actriță de teatru și de film din Republica Moldova.

Nina a absolvit în 1960 Școala Teatrală Superioară „Boris Șciukin”⁠(d) din Moscova la profesorii Anna Orociko⁠(d) și Iosif Tolcianov⁠(d). Imediat după absolvire, a debutat împreună cu 20 de colegi ai săi pe scena Teatrului „Luceafărul” din Chișinău.[2] Jocul său este descris ca sobru și impresionant. Printre rolurile sale de teatru se numără:[3]

  • Aspazia în Costumul de nuntă;
  • Veronica în Flori de câmp;
  • Katea în Două culori;
  • Zerbinet în Vicleniile lui Scapen;
  • Miss Poop în Autorul moare azi;
  • Arina Pantelimonovna, Fiocla în Căsătoria;
  • Anvar în Fuziama;
  • Cabina în Blais etc.

Din filmografia sa pot fi amintite următoarele lucrări:[1]

În 1993[1][2] sau 1995[3], Doni devine Maestru al Artei din Republica Moldova. Este decorată cu Medalia „Veteran al muncii” în 1987 și cu Ordinul de Onoare în 2010.[1]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...