6. /27 IUNIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Icre de caras
· 2
linguri rase cu icre de caras
· 1
lămâie
· 250
g ulei
· 1
cartof fiert ras pe răzătoarea mică
· 1
ceşcută apă minerală gazoasă
· 1 ceapă
rasă pe răzătoarea mică
Se pun 2 linguri icre de caras într-un vas adânc.
Se fierbe un cartof şi se rade pe răzătoarea mică.
Se stoarce o lămâie şi se strecoară zeama.
Se picură ulei peste icre în vasul adânc şi cu mixerul se amestecă până
se înglobează. Când nu mai suportă ulei se adaugă puţină apă minerală şi se
continuă mixarea.
Se adaugă treptat zeamă de lămâie şi ulei şi se continuă mixarea până
se obţine o compoziţie omogenă şi suficient de legată.
La sfârşit se adaugă ceapa rasă pe răzătoarea mică şi se mai mixează un
pic pentru omogenizare.
B.
SALATE
Salată de roşii, cartofi şi salată verde
· 3
roşii potrivite
· 3
cartofi fierţi în coajă şi curăţaţi
· 1
salată verde spălată foaie cu foaie
· 30
ml ulei
· 30
ml oţet
· Sare
· 10
măsline
Roşiile şi cartofii reci se taie felii; salata verde se taie mărunt şi
se amestecă toate într-un castron împreună cu uleiul, oţetul diluat cu apă,
sarea şi măslinele.
C.
SOSURI
În cadrul reţetelor de azi nu este necesar să preparăm separat un sos.
D.
BORŞURI
Borş de peşte
· 750
g peşte
· 150
g morcovi
· 100
g ţelină
· 100
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 1,5
l borş
· 1
legătură leuştean
· 1
legătură pătrunjel
· Sare
După ce am călit ceapa tocată mărunt în ulei, adăugăm morcovii şi
ţelina tăiate rondele şi le mai lăsăm să se călească 15 minute.
Se stinge cu apă şi se pune la fiert într-o oală.
Peştele curăţat şi spălat în mai multe ape se pune la fiert, porţionat,
atunci când zarzavatul este aproape fiert.
Se adaugă şi borşul care a fost fiert separat si se mai lasă să fiarbă
împreună cam 15 minute.
Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se
potriveşte gustul de sare.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Crap cu sos de roşii
· 1 kg
crap
· 200
g ulei
· 1,2
kg roşii
· 300
g ceapă
· 50 g
făină
· 100
ml vin alb
· 100
g lămâie
· Cimbru
· Piper
· Sare
· 1
legătură pătrunjel verde
Peştele se curăţă şi se spală bine; se condimentează în interior cu
sare piper măcinat şi cimbru, se tăvăleşte prin făină şi se aşază într-o tavă
în care s-a pus uleiul şi o foaie de pergament.
Se dă la cuptor până se rumeneşte peştele pe ambele părţi şi se scoate
afară din tavă.
În uleiul rămas se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă făina rămasă,
se stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi, se lasă să
fiarbă 30 minute, se potriveşte gustul de sare şi piper.
Se aşază peştele în tavă, se toarnă sosul pe deasupra şi se dă tava la
cuptor pentru 10 minute.
Se acoperă peştele cu felii de lămâie, se adaugă vinul şi se dă din nou
tava la cuptor pentru 5 minute.
La servit se presară cu verdeaţă.
F.
DULCIURI
Tort de post
Blat:
150 g nucă măcinată,
100 g zahăr,
1 plic praf de copt,
250 ml apă minerală,
6 linguri făină
Sirop:
200 ml apă,
3 linguri zahăr,
esenţă de rom
Crema:
Frişcă vegetală simplă
Blatul: compoziţia trebuie să aibă
consistenţa unui chec. Se amestecă zahărul cu apa minerală, nuca, praful de
copt, făina şi se pune compoziţia într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu
făină, sau tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc potrivit. Se scoate se
taie în două şi se însiropează.
Crema: pentru cremă se poate folosi frişcă vegetală simplă sau amestecată cu
nucă măcinată (sau alune); dacă se prăjesc puţin nuca sau alunele este mai
bine. Se poate amesteca frişca şi cu fructe: căpşune, zmeură sau amestec de
fructe de pădure.
O altă variantă de cremă este cea din plicuri de cremă instant la care se
înlocuieşte laptele cu apă minerală, suc sau cafea, după dorinţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu