marți, 22 iunie 2021

 7. /23 IUNIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI





A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu vinete
·       4 – 5 roşii mari
·       1 – 2 căţei de usturoi
·       Ulei
·       1 vânătă
·       Pătrunjel verde
·       Sare
Se taie capacul, se scobesc roşiile şi se presară înăuntru cu sare.
Vânăta tăiată cubuleţe mici se prăjeşte în ulei împreună cu miezul roşiilor trecut prin sită şi cu usturoiul pisat.
Se umplu roşiile cu acest amestec după ce s-a răcit şi se ornează cu pătrunjel verde. Se pot servi aşa sau, stropite cu ulei, presărate cu pătrunjel şi rumenite la cuptor.

B.   SALATE
Salată din varză albă, Tofu şi ciuperci
  • 200 g brânză Tofu,
  • 1 varză mică (cam de 1 kg),
  • 1 conservă de ciuperci,
  • 1 ceapă,
  • zeamă de lămâie,
  • ulei, sare, condimente, verdeaţă.



Se taie brânza Tofu cubuleţe, ciupercile - mărunt, varza - fin.

Ceapa tocată se căleşte în ulei cu apă şi condimente.

Se pun ciupercile şi se lasă pe foc câteva minute.

La sfârşit, amestecă-le cu varza, tofu şi sarea, verdeaţa şi zeama de lămâie.


C.   SOSURI
Pentru astăzi nu este necesar să pregătim un sos separat.

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
* 4-5 cartofi,
* 3 morcovi,
* 1 ţelină,
* 2 rădăcini de pătrunjel,
* 2 cepe,
* 1 rădăcină de păstârnac,
* verdeaţă,
* sare,
* crutoane
Lagumele se spală, se curăţă, se taie şi se pun la fiert.
După ce au fiert bine se lasă să se scurgă şi se pun într-un blender. După ce s-au pasat bine, se subţiază cu supa în care s-au fiert şi se mai pun pe foc câteva minute.
Se adaugă sarea şi verdeaţa tocată şi se serveşte firbinte cu crutoane.
E.   MÂNCĂRURI
Orez cu roşii la cuptor
·       1 kg roşii bine coapte
·       1 căpăţână usturoi
·       1 ceaşcă ulei
·       ½ kg orez
·       3 ardei tăiaţi solzişori
·       1 legătură pătrunjel tocat mărunt
·       ½ ceaşcă măsline negre tăiate felii
·       Sare
·       piper
Se îndepărtează coaja şi seminţele roşiilor şi se taie mărunt.
          Într-un vas Iena sau o tavă obişnuită, tapetat cu ulei, se pun jumătate din roşii şi se presară deasupra lor sare, piper, pătrunjel, usturoi tăiat felioare şi ardeiul solzişori.
          Se amestecă orezul nefiert cu măslinele şi pătrunjelul.
          Se aşază în tavă, peste stratul de roşii, jumătate din amestecul de orez şi se toarnă peste el jumătate din cantitatea rămasă de roşii.
          Se presară ulei, sare, piper, pătrunjel, usturoi, ardei.
          Cealaltă jumătate din orez şi restul de roşii se adaugă în acelaşi mod, straturi.
          Se dă la cuptor, la foc potrivit, cam o jumătate de oră.
          Se serveşte rece.

F.   DULCIURI


Tort cu nucă şi gem
Pentru foi:
*3 ½ căni făină
*1 cană zahăr
* ½ cană ulei
* 1 cană apă
* 1 cană nucă măcinată
* 1 linguriţă bicarbonat

Pentru umplutură:
* 800 g gem acrişor
* 1 cană nucă măcinată

Pentru glazură:
* 250 g zahăr pudră
* 6 linguri cacao
* 8 linguri apă clocotită
* 2 linguri ulei
* 100 g frişcă vegetală pentru decor


Cum se prepară:
Se amestecă apa calduţă cu făina şi se adaugă, pe rând: zahărul, uleiul, nuca măcinată şi bicarbonatul stins cu oţet sau zeamă de lămâie.

Se lasă aluatul 1 oră la frigider şi în acest timp se amestecă gemul cu nuca măcinată.

Se împarte apoi aluatul în 5 bucăţi din care se întind 5 foi care se coc pe dosul tăvii de tort, la foc potrivit, 10-15 minute fiecare.

După ce s-au copt toate foile şi s-au răcit, se umplu cu compoziţia de gem. Pentru că foile sunt de post, ele vor fi puţin tari, chiar dacă stau cu gem de pe o zi pe alta. De aceea, fiecare foaie se stropeşte cu 2-3 linguriţe de sirop fiert din apă, zahăr şi 1 esenţă de rom.

Se pregăteşte glazura: se amestecă apa clocotită cu zahărul, cacaoa şi uleiul şi se îmbracă tortul cu acest amestec. Se decorează cu nucă şi frişcă vegetală.

Se păstrează tortul acopertit cu o folie de plastic, la temperatura camerei şi nu la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PERIOADA ROMANTICĂ 8. louis spohr

 PERIOADA ROMANTICĂ 8. Louis Spohr