luni, 28 iunie 2021

 8. /30 IUNIE 2021 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT


PAUL CONSTANTINESCU

Paul Constantinescu
Paul-Constantinescu.jpg
Compozitorul Paul Constantinescu
Date personale
Născut30 iunie 1909
PloieștiRomânia
Decedat20 decembrie 1963, (54 de ani)
BucureștiRepublica Populară Română
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania (1952–1965).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor,violonist,dirijor.
Activitate
EducațieConservatorul din București
Alma materUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul II (1932), Mențiunea a II-a (1934) și Premiul I (1938) de compoziție „George Enescu”. Premiul „Anhauch” (1937), Premiul de Stat, clasa II (1954)
Profesor pentruLaurențiu Profeta  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
Prezență online
Identificator titlu IMDb

Paul Constantinescu (n. 30 iunie 1909Ploiești – d. 20 decembrie 1963București[1]) a fost un compozitor român de origine evreiască [2], membru corespondent (1963) al Academiei Române.Profesor la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din București.Constantinescu a fost un talent artistic cu certe aptitudini și față de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generației anterioare ce și-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocație din țară, reușind să-și apropie sursele de inspirație din solul natal, chiar de la debutul creator.

Studii

Studiile muzicale le-a început la Ploiești în 1919, după care le-a continuat la Conservatorul din București (1929-1933), având ca profesori pe Mihail Jora (armonie, compoziție, contrapunct), Constantin Brăiloiu (Istoria muzicii), Dimitrie Cuclin (estetica muzicală).[necesită citare] Din 1933 și până în 1935 și-a perfecționat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt, Joseph Marx (compoziția).[necesită citare]

Activitate

A fost profesor de armonie, contrapunct și compoziție la Academia de muzică religioasă, apoi la Școala de muzică militară și la Conservatorul din București.[necesită citare] Paul Constantinescu a avut o activitate multilaterală în calitate de violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor de armonie la Conservatorul din București.[necesită citare] A întreprins culegeri de folclor, a susținut prelegeri, conferințe, emisiuni de radio și televiziune.[necesită citare] A fost consilier pentru secția de cinematografie în Ministerul Propagandei Naționale din București și la Radiodifuziunea română.[necesită citare]

Caracteristici stilistice

Întreaga sa creație arată orientarea spre valorificarea valențelor folclorului și ale melosului psaltic, bizantin. A compus practic în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu.

Principalele creații

Muzică de teatru liric

  • 1935 – O noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte;
  • 1938 - Meșterul Manole, operă în 3 acte, pe un libret de Mircea Streinul;
  • 1939 – Nuntă în Carpați, poem coregrafic;
  • 1955 – Pană Lesnea Rusalim, operă.

Muzică simfonică

  • 1930-1936 – Suita românească
  • 1937 – Simfonieta
  • 1944 - Simfonia I
  • 1946 – Variațiuni libere asupra unei melodii bizantine din secolul XIII, pentru violoncel și orchestră
  • 1952 – Concert pentru pian și orchestră
  • 1955 – Concertul pentru orchestră de coarde
  • 1957 – Concert pentru vioară și orchestră
  • 1960 – Concert pentru harpă și orchestră
  • 1963 – Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră
  • 1963 - Simfonia ploieșteană

Muzică vocal-simfonică

Muzică de cameră

  • 1929 – Două studii în stil bizantin, pentru vioară, violă și violoncel
  • 1943 – Sonatina bizantină pentru violă sau violoncel solo
  • 1947 – Concert pentru cvartet de coarde
  • 1950 – Baladă haiducească pentru violoncel și pian

Muzică pentru pian

  • 1951 – Trei piese pentru pian
  • 1957 – Toco-Toccatina

Muzică corală

  • 1952 – Miorița, poem coral

4 madrigale pe versuri de Mihai Eminescu:

  • Freamăt de codru
  • La mijloc de codru des
  • Peste vârfuri
  • Stelele-n cer

Muzică vocală

  • numeroase lieduri, pe versuri de Eminescu, Coșbuc, Goga, Șt. O. Iosif, Cicerone Theodorescu etc.

Muzică de film

Concursul „Paul Constantinescu”

Anual se organizează la Ploiești concursul național de interpretare și creație muzicală „Paul Constantinescu”, pentru elevi, studenți și absolvenți, cu următoarele secții: pian, vioară, canto, compoziție.

Cetățean de onoare

În 28 mai 2009, lui Paul Constantinescu i s-a acordat post-mortem, titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Ploiești, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naștere, pentru contribuția deosebită adusă la îmbogățirea zestrei de valori muzicale a municipiului Ploiești, precum și pentru promovarea imaginii orașului, prin creația sa componistică, pe plan național și internațional.[3]



Paul Constantinescu • compozitor, violonist și dirijor român (Ploiești, 1909 – București, 1963). Bogata sa creație, puternic ancorată în melodica folclorului românesc și a vechilor cântări bizantine, pe care le integrează stilului său într-o sinteză remarcabilă, cuprinde lucrări în aproape toate genurile muzicale.

 

Din muzica dedicată teatrului muzical, amintim: opera comică O noapte furtunoasă (1934, rev. 1950), după I.L. Caragiale, premiera la București, 1935, rev. 1951; poemul coregrafic Nuntă în Carpați (1938) etc. Importanța lui Paul Constantinescu este deosebit de mare și pentru muzica vocal-simfonică prin cele 2 capodopere ale muzicii culte de influență bizantină: Patimile și Învierea Domnului, oratoriu bizantin de Paști și Nașterea Domnului, oratoriu bizantin de Crăciun.

 

Muzica simfonică a lui Paul Constantinescu și-a căpătat de la început un loc bine definit în repertoriul orchestrelor noastre Paul Constantinescu reia relația cu tradiția valorificării modurilor bizantine inițiată de D.G. Kiriac și în muzica de cameră, creând pagini de o mare originalitate, îmbinând această orientare cu procedeele polifoniei moderne și cu o foarte personală armonie modală. Apar aici elemente ale cântecelor arhaice, ritmuri și intonații ale cântării de strană, precum și particularități ale folclorului.



LUDOVIC BACS


Sari la navigareSari la căutare

Ludovic Bács (n. 19 ianuarie 1930Petrilajudețul Hunedoara – d. 30 iunie 2015București) a fost un muzician maghiar din România, dirijor, compozitor, instrumentist (violă) și profesor de dirijat orchestră. Cariera sa muzicală a fost strâns legată de Societatea Română de Radiodifuziune, unde și-a desfășurat activitatea din 1957.




Studii

Începe studiile muzicale în orașul natal, Petrila. Studiază inițial vioara, cu Joseph Faubich. Urmează studiile liceale la liceul de stat din Petroșani. În timpul liceului este admis ca instrumentist în formația simfonică a orașului, condusă de profesorul Julius Horáček. Între anii 1948-1951 își continuă studiile la Conservatorul de muzică din Cluj, apoi, între 1951-1956, obține o bursă și urmează studii de perfecționare în Rusia, la Conservatorul de muzică „Piotr Ilici Ceaikovski” din Moscova.

Cariera artistică

Cariera muzicală

În 1957 a fost repartizat la orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române, unde, nefiind liber nici un post de dirijor, a fost încadrat inițial pe post de instrumentist (violă). Din 1958 până la pensionare, în 1991, a avut o activitate neîntreruptă în radio, în calitate de dirijor și director artistic al Orchestrei de studio Radio București, devenită, în 1990Orchestra de Cameră Radio. În 1966 fondează formația de muzică veche Musica Rediviva din București, la pupitrul căreia evoluează în calitate de dirijor. A efectuat numeroase turnee în țară și în străinătate (PoloniaSpaniaGermaniaOlandaElvețiaU.R.S.S.ItaliaAustria) cu aceste orchestre și a realizat nenumărate înregistrări. Repertoriul său cuprinde lucrări muzicale în stil renascentist, baroc, clasic, modern și contemporan, românești și universale. De-a lungul întregii sale activități, maestrul Ludovic Bacs a promovat un imens fond de lucrări vechi românești, pe care le-a transcris, armonizat și orchestrat pentru a le aduce în fața publicului. A acordat o deosebită atenție și lucrărilor compozitorilor români contemporani (Anatol VieruTiberiu OlahȘtefan NiculescuCornel ȚăranuAurel StroeDan DediuCristian Crețu și Christian Muck), prezentând foarte multă muzică românească în primă audiție absolută.

Cariera didactică

În perioada 1962-1968, Ludovic Bács a fost asistent la Academia de Muzică din București, devenind ulterior profesor asociat la clasa de dirijat orchestră, citire de partituri, muzică de cameră.

Discografie selectivă

Premii și distincții

  • Ordinul Meritul Cultural, cls. V (1968)
  • Premiul II la Festivalul internațional de creație muzical religioasă "A Ta este Împărăția și Puterea" (1998)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...