marți, 13 iulie 2021

 10. /14 IULIE 2021 - ARTA CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI

Roşii umplute cu salată de ţelină crudă



·       1 kg roşii mari şi frumoase

·       500 g ţelină

·       500 g mere

·       400 g maioneză de post

·       20 g muştar

·       20 ml oţet

·       Sare

Se spală, se taie capacele roşiilor, se scobesc de miez, se dau cu sare în interior şi se pun cu gura în jos pe un fund de lemn la scurs.

          Se curăţă ţelina, se spală şi se dă pe răzătoarea mică, se dă cu sare, se lasă să se înmoaie, se stoarce, se trece printr-un jet de apă rece şi se scurge bine.

          Se adaugă merele date pe răzătoare şi maioneza de post, preparată după una din reţetele prezentate anterior, amestecată cu o lingură de muştar, o lingură de oţet şi două linguri de apă.

          Se umplu roşiile cu acest amestec, se pun capacele la loc, se ornează cu puţină maioneză de post şi câte o frunză de pătrunjel verde şi se aranjează pe un platou.

 

B.   SALATE

Cartofi noi înăbuşiţi

·       1 kg cartofi noi

·       75 g ulei

·       1 legătură verdeaţă

·       Sare

Cartofii se curăţă, se spală şi se pun într-o cratiţă cu puţină apă, atât cât să fie acoperiţi cartofii.

          Se adaugă sare, ulei şi verdeaţa tocată.

          Se acoperă cratiţaq cu un capac şi se lasă să fiarbă înăbuşit.

          Când apa a scăzut, cartofii sunt gata.

 

C.   SOSURI

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de legume

·       miezurile de la roşiile folosite la gustare

·       2 morcovi

·       1 albitură

·       1 ceapă

·       1 mână de fasole verde

·       1 l borş

·       Sare

·       1 legătură leuştean

·       70 ml ulei

Ceapa, morcovii şi albitura, curăţate şi spălate se dau pe răzătoarea mare şi se călesc în ulei.

          Se adaugă fasolea tăiată şi miezurile de roşii şi se lasă să se înmoaie.

          Se răstoarnă conţinutul într-o oală şi se pune apă până se acoperă legumele.

          Se dă oala la fiert pentru circa 30 minute.

          Se adaugă borşul fiert separat, se potriveşte gustul de sare şi la sfârşit se pune leuşteanul tocat.

 

E.   MÂNCĂRURI

Mâncare de fasole verde

·       1 kg fasole verde sau fasole lată

·       3 roşii

·       1 ardei gras

·       1 ceapă

·       3-5 căţei de usturoi

·       Sare

·       Piper

·       100 ml ulei

·       1 legătură pătrunjel

Se curăţă, se spală şi se taie fasolea cam la 5 cm.

          Din ceapă, ardei gras şi usturoi spălate şi tocate se face un sos într-o tigaie prin călire în jumătate din cantitatea de ulei.

          După ce legumele puse la călit s-au înmuiat se adaugă roşiile spălate, curăţate de pieliţe şi de seminţe şi tăiate cuburi.

          Se lasă în continuare la călit împreună şi se amestecă să nu se prindă.

          Într-o cratiţă se pune restul de ulei şi fasolea tăiată să se călească vreo 5 minute, apoi se răstoarnă peste fasole sosul din tigaie şi se completează cu apă până se acoperă totul.

          Se lasă la fiert 30 minute.

          Se corectează gustul de sare şi piper, iar la sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.

 

F.   DULCIURI

Prăjitură de post cu caise – tartă

Ingrediente blat:
2 căni făină,
200 g margarină,
150 g zahăr,
200 g caise din compot bine scurse, sau proaspete
100 g gem caise,
1-2 linguri pesmet,
150 ml apă rece (de la frigider),
zahăr vanilat,
zahăr pudră.

Pregătim aluatul din făină,margarină,100 g zahăr şi apă. Frământăm bine şi îl punem la rece 30 minute acoperit cu o folie. Ungem o tavă de tartă cu ulei, întindem o foaie, o aşezăm în tavă, întindem gemul, presărăm pesmetul şi aşezăm caisele cu deschizătura în jos.

Presărăm deasupra zahărul rămas. Dăm tava la cuptor, (încălzit în prealabil) timp 10 minute la foc mare, apoi micşorăm focul şi lăsăm încă 30-35 minute.

După ce s-a răcit o scoatem din tavă şi presărăm zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat. Se mai poate pune deasupra şi jeleu transparent.

Important este să se presare pesmet pe aluat. Acesta absoarbe umiditatea fructelor şi astfel aluatul nu mai are aspect de necopt.

Se pot folosi şi alte fructe (eu am pus printre caise vişine din dulceaţă).

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...