1. /1 AUGUST 2021 - ISTORIE PE ZILE - Evenimente; Nașteri
Cezar si generalii sai
Octavian (23 septembrie 63 î.Hr. – 19 august 14 d.Hr.) a fost fondatorul Imperiului Roman și primul imparat , din anul 27 î.Hr.
Iustinian I, zis „cel Mare”, (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus) a fost împărat bizantin în perioada 527 /565 . În timpul domniei sale, a încercat să reînvie măreția Imperiului și sa recucereasca jumatatea de vest a Imperiului Roman a Imperiului Roman.
Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199) rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar – foto ( Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou)
Saladin sau Salah al-Din (n. 1138 – d. 4 martie 1193) musulman kurd din Tikrit devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei.
Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I (decedat la 1 ianuarie 1432), a fost domnul Moldovei între anii 1400 – 1432, succedându-i la tron lui Iuga Ologul, care a fost îndepărtat de către Mircea cel Bătrân.
Zalăul în secolul al XIX-lea
Prima mențiune scrisă cu privire la Zalău se află în Gesta Hungarorum, numită și Cronica lui Anonymus (notar al regelui Béla al III-lea al Ungariei) lucrare apărută în jurul anului 1200. În baza acestei surse, Zalăul va fi existat ca așezare încă din jurul anului 900. După marea invazie mongolă, care a pustiit orașul în 1241, Zalăul a ajuns în 1246 sub administrația episcopatului catolic de Oradea. Această tutelă s-a menținut până în 1542, când Zalăul a intrat în componența Principatului Transilvania.
Cristofor Columb (italiană Cristoforo Colombo, spaniolă Cristóbal Colón, n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) a fost un navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.
(…) Columb a ridicat ancora în a treia sa călătorie pe data de 30 mai 1498. Prima debarcare a avut loc pe insula Trinidad (Sfânta Treime). Atunci a descoperit insula care se numește acum Venezuela. După ce a navigat de-a lungul coastei a intrat în Golful Paria.
La gurile râului Orinoco a coborât puțin pe uscat. În jurnalul său de bord a scris că a găsit o „Lume Nouă” necunoscută încă europenilor. Columb a ridicat ancora din nou, întâlnind și alte insule noi printre care și insula Margarita după care și-a îndreptat cursul spre insula Hispaniola.
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost domnul Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor.
A fost membru al Academiei de Științe din Berlin. George Călinescu îl descria drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.” În Encyclopædia Britannica, ediția a 11-a, vol. 5, în articolul Dimitrie Cantemir se menționează: „Demetrius or Demeter Cantemir was known as one of the greatest linguists of his time, speaking and writing eleven languages, and being well versed in Oriental scholarship.”
Legea de Abolire a Sclaviei din 1833 din Regatul Unit (citată 3 & 4 Will. IV c. 73) a fost o lege adoptată de Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei în anul 1833 prin care se abolea sclavia în Imperiul Britanic (exceptând „Teritoriile aflate în posesia Companiei Indiilor Orientale”, „Insula Ceylon”, și „Insula Sfânta Elena”). Legea a fost abrogată în 1998 ca parte a unei largi reorganizări a legislației engleze, dar stipulările de interdicție a sclaviei rămân în vigoare.
Ion Heliade-Rădulescu (n. 6 ianuarie 1802, Târgoviște — d. 27 aprilie 1872, București) scriitor, filolog și om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, considerat cel mai important ctitor din cultura română prepașoptistă.
Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între 11/24 iulie 1917 și 19 iulie/1 august 1917 și a fost o operațiune ofensivă a armatei române și armatei ruse cu scopul de a încercui și distruge Armata a 9-a Germană. Operațiunea a fost planificată a se desfășura în paralel cu operațiunea ofensivă de la Nămoloasa (20-25 iulie 1917) la care s-a renunțat între timp.
Curtea Internațională de Justiție (cunoscută și drept Curtea Mondială sau CIJ; franceză Cour internationale de justice) este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre și de a da avizele legale cu privire la întrebările adresate de către organele autorizate în mod corespunzător internaționale, agențiilor și a Adunării Generale a ONU. CIJ nu ar trebui să fie confundată cu Curtea Penală Internațională, care are de asemenea potențial “global” de competență.
1 august 1936 – Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Berlin
Operațiunea Tidal Wave a fost un bombardament aerian al Statelor Unite asupra rafinăriilor de petrol din Ploiești, România, la 1 august 1943. În misiune au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator pornind de la Benghazi, Libia, care au atacat rafinăriile de la altitudine joasă cu pierderea a 53 de avioane, 44 în fața anti-aerienei române și germane, 440 de soldați americani au fost uciși în luptă, iar 220 au fost capturați.
Rezultatul bombardamentului a fost “nicio reducere a producției de petrol înregistrată“, deci, misiunea a eșuat. Cinci piloți au primit Medalia de Onoare, trei postum, cele mai multe medalii decernate vreodată pentru o singură misiune de către Forțele Aeriene Americane.
Aceasta misiune a fost cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune, și una dintre cele mai costisitoare misiuni din istoria aviației Statelor Unite ale Americii, mai târziu americanii numind această zi „Duminică Neagră”, iar Ploieștiul devine cunoscut între aviatorii americani drept “cimitirul bombardierelor”
Revolta din Varșovia (în poloneză: powstanie warszawskie) a fost o operațiune importantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a mișcării poloneze de rezistență Armata Teritorială (poloneză: Armia Krajowa, abreviat AK). Scopul acestei operațiuni a fost eliberarea Varșoviei de sub ocupația Germaniei naziste înaintea avansului Armatei Roșii.
Rebeliunea a coincis cu retragerea trupelor germane și apropierea trupelor sovietice de suburbiile estice ale orașului. În mod controversat, ofensiva sovietică s-a oprit chiar la porțile orașului, în vreme ce luptele din oraș dintre polonezi și germani au continuat timp de 63 de zile, fără ca revolta polonezilor să fie sprijinită semnificativ din exterior.
Revolta a început pe 1 august 1944, când Armata Roșie se apropia de Varșovia, ca parte a planului de rebeliune națională denumit Operațiunea Furtună. Principalul obiectiv era eliberarea orașului de sub ocupația germană și sprijinirea luptelor împotriva Germaniei naziste și a Axei.
Al doilea obiectiv era de natură politică: eliberarea Varșoviei înaintea sovieticilor, pentru a evidenția suveranitatea poloneză prin împuternicirea Statului Secret Polonez, înaintea Comitetului Polonez de Eliberare Națională sprijinit de sovietici. De asemenea, printre cauzele pe termen scurt s-au numărat și adunarea polonezilor apți de către forțele germane și mesajele radio transmise de Moscova care încurajau declanșarea rebeliunii.
Acordurile de la Helsinki (sau Actul Final) au fost semnate la 1 august 1975 la Helsinki (Finlanda) de 35 de state, între care cele două mari puteri (Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii), Canada și toate celelalte state europene, cu excepția Albaniei și Andorrei. Aceste text (care nu este un tratat în sensul juridic al termenului) a marcat sfârșitul Conferinței pentru Securitatea și Cooperarea în Europa (CSCE). A fost o tentativă de îmbunătățire a relațiilor dintre statele europene din blocul comunist și Occident.
Greva minerilor din Valea Jiului care a avut loc între 1 și 3 august 1977, a fost una dintre mișcările de protest cele mai ample din perioada comunistă. Valea Jiului este o zonă minieră importantă a României, cu un număr mare de muncitori. Greva cea mai mare care a precedat-o pe cea din 1977 a fost Greva minerilor din Lupeni din 1929.
* 1979 - Întânirea din Crimeea între N. Ceaușescu și L. Brejnev, prim-secretar al CC al PCUS.
MTV (inițial acronim de la Music Television) este un post de televiziune din New York, lansat pe 1 august 1981, cu scopul principal de a difuza videoclipuri. Este deținut în totalitate de compania Viacom. MTV a avut un impact puternic în industria muzicală. Slogane ca „I want my MTV” (tr. „vreau propriul MTV”) și „MTV is here” s-au impregnat în limbajul publicului, iar termenul de VJ (video jockey) a fost popularizat.
MTV a dat naștere la numeroase alte canale în S.U.A. și nu numai, unele dintre care, ca de exemplu fostul MTV Tempo – acum cunoscut sub numele de TEMPO Networks, au devenit independente. Influența morală a postului MTV asupra tinerilor, inclusiv în probleme legate de cenzură și de activism social, a fost subiectul unor dezbateri intense de-a lungul anilor. Alegerea postului de a se axa și pe programe non-muzicale a fost contestată implacabil încă din anii 1990, demonstrând puternicul impact anterior al programului asupra culturii populare. Primul videoclip difuzat pe MTV a fost cel al piesei Video Killed the Radio Star.
Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus (1 august 10 î.Hr. – 13 octombrie 54) a fost al patrulea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene; a domnit din 41 până în 54. Fiu al generalului Drusus (fratele lui Tiberius) și al Antoniei Minor, frate mai tânăr al generalului Gemanicus, născut la Lugdunum (Lyon), Claudius nu participă până la urcarea pe tron, datorită unei sănătăți mai șubrede și a unor infirmități congenitale, la viața politică, preferând o existență retrasă, consacrată studiului.
Este proclamat împărat de către pretorieni la asasinarea nepotului său Caligula și recunoscut apoi de către senat. În timpul domiei sale începe construcția unui sistem defensiv de fortificații pe Rin și Dunăre, provinciile beneficiază de o bună administrare și o bogată activitate edilitară (șosele, apeducte, porturi). Acordarea cetățeniei romane locuitorilor unor orașe din afara Italiei, îi atrage ostilitatea cercurilor senatoriale.
În timpul domniei lui Claudius începe cucerirea Britanniei, care devine cea mai vestică provincie a Imperiului Roman. În 44 Iudeea și în 46 Tracia sunt transformate în provincii romane. După executarea Messalinei, cea de-a treia soție, în 48, acuzată de Narcissus de complot, Claudius se căsătorește în 49 cu Agrippina Minor Iulia și-l adoptă pe fiul acesteia, Nero, care-i va urma la tron. Moare otrăvit de noua sa soție.
Pertinax | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Nicolaus Cusanus, numele latinizat al lui Nikolaus von Kues (Cusa), cu adevăratul nume Nikolaus Chrypffs sau Krebs, (n. 1401, Kues – azi Bernkastel-Kues/Germania – d. 11 august 1464, Todi/Umbria, Italia), a fost un învățat german, savant multilateral, filosof și teolog, jurist, astronom și matematician, considerat drept cea mai importantă personalitate în cultura europeană a secolului al XV-lea.
Născut într-o familie de comercianți, a crescut într-un mediu monahal, fiind educat de frații congregației din Deventer, care îl inițiază în mistica înoitoare denumită Devotio moderna. Studiază dreptul și matematica la renumita Universitate din Padova, unde, în 1423, își ia doctoratul cu o dizertație în domeniul dreptului canonic.
Ca arhidiacon de Liège, devine membru al Conciliului din Basel (1432), care avea sarcina reformării Bisericii și a Imperiului. În această calitate, redactează o scriere în care atribuie Conciliului o competență superioară celei deținute de Papă; mai târziu își retrage această teză și devine un apărător activ al papalității.
Este trimis la Constantinopol, și încearcă fără succes realizarea unirii Bisericilor din Orient și Occident. În 1440 revine în Germania în calitate de emisar papal. În 1448 este înălțat de Papa Nicolae V la demnitatea de cardinal și, în 1450, este numit episcop de Brixen (Bressanone). Arhiducele Sigismund de Austria, adversar al ideilor reformatoare, se opune acestei numiri.
În 1460, Cusanus este încarcerat, fiind eliberat de Papa Pius II, în timp ce Sigismund este excomunicat. Cu toate acesta, Nicolaus Cusanus nu se mai poate întoarce în dioceza sa, devine cardinal al Curiei Romane și consilier al Papei. În conflictul cu papa, Sigismund capitulează în 1464, la câteva zile după moartea lui Cusanus pe 11 august în localitatea Todi din Umbria.
Corpul său a fost înmormântat în biserica San Pietro in Vincoli din Roma, dar mai târziu s-a pierdut; inima i-a fost dusă – conform dorinței sale – în altarul capelei din Kues, unde se găsește și azi în custodia Fundației Cusanus, care păstrează și cea mai mare parte a manuscriselor sale.
* 1555: Sir[1] Edward Kelley sau Kelly, cunoscut și ca Edward Talbot (n. 1 august 1555, Worcester, Anglia – d. 1 noiembrie 1597, Most , Regatul Boemiei), a fost o figură ambiguă a ocultismului renascentist englez și medium auto-declarat, care a lucrat cu John Dee în investigațiile sale asupra magiei. Pe lângă capacitatea de a invoca spirite sau îngeri cu ajutorul unui glob de cristal, pe care John Dee l-a evaluat, Kelly a pretins că posedă secretul transmutării metalelor inferioare în aur.Edward Kelley | |
- Karl Wilhelm Ferdinand (1735–1806), viitorul Duce de Brunswick-Lüneburg
- Georg Franz
- Christian Ludwig
- Sophie Caroline Marie (1737–1817), căsătorită cu Frederic, Margraf de Brandenburg-Bayreuth.
- Anna Amalia (1739–1807), căsătorită cu Ernest Augustus al II-lea, Duce de Saxa-Weimar-Eisenach.
- Frederick Augustus (1740–1805)
- Albrecht Heinrich (1742–1761)
- Wilhelm Adolf (1745–1770)
- Elisabeth Christine Ulrike (1746–1840), căsătorită cu regele Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei (au divorțat)
- Friederike
- Augusta Dorothea (1749–1803), stareță de Gandersheim
- Maximilian Julius Leopold (1752–1785)
Karl I | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Jean-Baptiste de Lamarck | |||||||||||||||||||||||||||||||
|
Samuil Vulcan | |
Date personale | |
---|---|
Născut | Blaj, România |
Decedat | (81 de ani) Oradea, Imperiul Austriac |
Cetățenie | Ungaria |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | preot catolic[*] |
Funcția episcopală | |
Sediul | Oradea Mare |
Titlul | Episcop de Oradea Mare |
Perioada | 1806 - 1839 |
Predecesor | Ignatie Darabant |
Succesor | Vasile Erdeli |
Cariera religioasă | |
Hirotonire episcopală | 1807 |
Episcop consacrator | Ioan Bob |
William Clark | |||||||||||||||||||||
|
* 1779: Francis Scott Key (n. 1 august 1779 – d. 11 ianuarie 1843) a fost avocat, magistrat și poet amator din Georgetown, care a scris versurile imnului național al Statelor Unite, "The Star-Spangled Banner".
Francis Scott Key | |
Vasile Erdeli | |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
* 1817: Adolf I, Prinț de Schaumburg-Lippe (1 august 1817 – 8 mai 1893) a fost conducător al Principatului de Schaumburg-Lippe.
- Prințesa Hermine de Schaumburg-Lippe (1845–1930); căsătorită cu Ducele Maximilian de Württemberg, singurul fiu al Ducelui Paul Wilhelm de Württemberg.
- Prințul Georg de Schaumburg-Lippe (1846–1911); i-a succedat tatălui său ca Prinț de Schaumburg-Lippe; s-a căsătorit cu Prințesa Marie Anne de Saxa-Altenburg.
- Prințul Hermann de Schaumburg-Lippe (1848–1928).
- Prințesa Emma de Schaumburg-Lippe (1850–1855).
- Prințesa Ida de Schaumburg-Lippe (1852–1891); căsătorită cu Heinrich XXII, Prinț Reuss de Greiz.
- Prințul Otto Heinrich de Schaumburg-Lippe (1854–1935); căsătorit cu Anna von Koppen.
- Prințul Adolf de Schaumburg-Lippe (1859–1917); căsătorit cu Prințesa Victoria a Prusiei, fiica împăratului Frederic al III-lea al Germaniei și a Victoria, Prințesă Regală, fiica cea mare a reginei Victoria a Regatului Unit.
- Prințesa Emma de Schaumburg-Lippe (1865–1868).
Adolf I | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Maria Mitchell (August 1, 1818 – June 28, 1889). A elaborat primul raport privind observarea unei comete; a fost prima femeie membră a Asociaţiei Americane pentru Artă şi Ştiinţă ; (d.28.06.1889).
* 1819 - S-a născut prozatorul şi poetul Herman Melville: “Moby Dick”, “Timoleon”; (d. 28 septembrie 1891).
Herman Melville (n. 1 august 1819, New York – d. 28 septembrie 1891, New York) a fost un scriitor și eseist american, cunoscut mai ales pentru romanul său Moby Dick, care l-a făcut celebru. Povestitor captivant, rapsod al peisajului marin și exotic, creator de tipuri umane de puternică vitalitate, a scris romane inspirate din viața indigenilor insulari din mările Sudului, evocând relațiile dure dintre oamenii mării sau aspirația eroului romantic către un ideal inaccesibil.
De asemenea, a fost un maestru al povestirii și al jurnalelor de călătorie. Opera sa poetică, valorificată postum, de celebrare a unor bătălii și eroi din Războiul Civil, de evocare a peisajului marin sau de meditație lirico-filozofică asupra vieții, îl situează printre poeții reprezentativi ai secolului al XIX-lea.
„Lahovari (Gheorghe Em.). - Ziarist, născut la 1 August 1854, încetat din viată la 29 Noembrie 1897. A făcut toate studiile sale în Paris de unde s'a întors cu diploma de licențiat în drept. A început prin a intra în diplomație la 1879 ca atașat de legațiune, apoĭ a trecut în 1881 șef al cabinetuluĭ Ministruluĭ de externe.
La 1885, cumpěră dela Al. Ciurcu ecspulsat, ziarul l’Indépendance Roumaine și duse în capul acestuĭ organ de publicitate o violenă campanie contra guvernuluĭ liberal. Deputat în Cameră de la 1888 până la 1891, G. Em. Lahovary a fost censor la Banca Națională până la 1895 când a demisionat.
În 1897 ziarul sěŭ susținând până la un punct oare care politica guvernuluĭ liberal, G. Em. Lahovary în urma uneĭ polemice personale violentă cu Nicolae Filipescu, și ziarul Epoca, a fost provocat în duel de N. Filipescu și a murit pe teren, străpuns de spada adversaruluĭ seŭ. Scrierĭ: Essai sur la politique de la Roumanie contemporaine Histoire d'une fiction. Le gouvernement des partis (1897).”
George Emanuel Lahovari Date personale Născut Decedat (43 de ani) Ocupație politician
Bazil G. Assan (n. 1860; d. 1918 la Montreux, Elveția) inginer și explorator român, membru al Societății geografice române, primul român care a efectuat o călătorie în jurul Pământului. În 1897 a întreprins o călătorie în regiunile polare nordice, în Insula Urșilor și arhipelagul Svalbard, unde a făcut cercetări geologice și asupra florei și faunei. În 1899 a făcut o călătorie pe ruta Constantinopol – Alexandria – Ceylon – Nagasaki – Tokyo – Yokohama – San Francisco – New York – Londra, fiind astfel prima călătorie a unui român în jurul lumii.
Prințul Eugén a studiat pictura la Wilhelm von Gegerfeld din 1885 până în 1886 și Puvis de Chavannes în Paris din 1887 până în 1889. S-a dedicat în special picturii peisagiste, fiind unul dintre cei mai renumiți peisagiști din generația sa, multe din picturi aflându-se în Waldemarsudde. Motivele lucrărilor sale au fost la început peisaje rurale din Södermanland și Stockholms. Cunoscute sunt picturile altarului bisericii Kiruna și frescele primăriei din Stockholm. În 1905 el cumpără vila Waldemarsudde din peninsula Djurgården, pe care o amenajează cu ajutorul arhitectului Ferdinand Boberg în stil Art Nouveau. În anul 1947, anul morții lui, lasă vila și clecția de lucrări statului suedez. Astăzi vila este muzeu, cu o vastă colecție de lucrări a picturii suedeze din secolul 19. și 20.
Prințul Eugen | |||||||||||||||||||||||||||||||
Duce de Närke | |||||||||||||||||||||||||||||||
|
- Basarabia sub împăratul Alexandru I (Chișinău, 1914)
- Basarabia înainte de lipirea ei la Rusia. Studiu istoric (Chișinău, 1914)
- Bogdan Petriceicu Hasdeu (Chișinău, 1938)
- Calvarul românilor basarabeni și bucovineni. Documente (București, 1974)
- Flori de pârloagă (Iași, 1921)
Pantelimon Halippa | |||
Pantelimon Halippa | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Născut | 1 august 1883 Cubolta, ținutul Soroca, gubernia Basarabia, Imperiul Rus | ||
Decedat | (95 de ani) București, Republica Socialistă România | ||
Frați și surori | Ion Halippa | ||
Cetățenie | România | ||
Ocupație | jurnalist politician | ||
Președintele Sfatului Țării | |||
În funcție 25 noiembrie – 27 noiembrie 1918 | |||
Precedat de | Constantin Stere | ||
Succedat de | ultimul | ||
Premii | Ordinul Republicii () | ||
Partid politic | Partidul Național Moldovenesc (1917 - 1918) Partidul Țărănesc din Basarabia (1918 - 1921) Partidul Țărănesc (1921 - 1926) Partidul Național Țărănesc (1926 - 1947) | ||
Alma mater | Universitatea din Tartu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași | ||
Profesie | politician | ||
|
Alexandru (1 august 1893 – 25 octombrie 1920) a domnit ca rege al Greciei din 1917 până în 1920 când a murit pe neașteptate de septicemia cauzată de mușcăturile a două maimuțe.
Alexandru s-a născut la palatul Tatoi în apropiere de Atena și a fost al doilea fiu al regelui Constantin I al Greciei și a soției lui, Sofia a Prusiei. Deci Alexandru a avut particularitatea genealogică de a fi pe linie paternă strănepotul regelui Christian al IX-lea al Danemarcei (1818-1906), supranumit “socrul Europei” și pe linie maternă strănepotul reginei Victoria a Regatului Unit supranumită “bunica Europei”.
Împreună cu părinții săi a făcut numeroase călătorii în străinătate și a vizitat-o în mod regulat pe bunica sa maternă, Victoria, împărăteasa Germaniei care a avut o afecțiune aparte pentru descendenții ei greci. De asemenea, prințul a vizitat Danemarca, Marea Britanie și Rusia ai căror suverani erau rude apropiate ale familiei sale.
Educația pe care a primit-o Alexandru a fost bună dar nu ca cea rezervată fratelui său mai mare, care era destinat să domnească într-o zi. Spre deosebire de George care a efectuat o parte din formarea sa militară în Germania, Alexandru și-a făcut școlarizarea în Grecia. La principala academie militară greacă, Évelpides, prințul a fost remarcat pentru talentul său la mecanică și pentru capacitățile sale intelectuale.
De fapt, Alexandru este pasionat de mașini și de motoare. El este unul dintre primii greci care a achiziționat un automobil. Între 1912-1913, prințul se distinge în luptele din războaiele balcanice. La sfârșitul Primului Război Balcanic orașul Salonic și regiunea sa este atașată Greciei, ceea ce permite ca țara sa să crească considerabil ca suprafață. La scurt timp, regele George I este asasinat iar tatăl său urcă pe tronul Greciei sub numele de Constantin I.
* 1914: Grigori Grigorievici Abașidze (în georgiană: გრიგოლ აბაშიძე, în rusă: Григол (Григорий) Григорьевич Абашидзе) (n. 1 august/19 iulie, stil vechi 1914, Chiatura - d. 29 iulie 1994, Tbilisi) a fost un poet și traducător georgian.
Poezii
- Libertatea de a dormi pe o frunte, Tipografia Steaua Artei, București, 1937 (cu un desen de Victor Brauner; tiraj de 96 de exemplare)
- Vasco de Gama, Institutul de Arte Grafice "Rotativa", București, 1940(cu un desen de Jacques Hérold; tiraj de 150 de exemplare pe hârtie velină)
- Culoarul somnului, București, 1944 (cu un portret de Victor Brauner)
- Poem despre tinerețea noastră, Editura S.N., București, 1960 (ilustrații de Jules Perahim)
- Soarele calm, Editura pentru Literatură, București, 1961 (copertă și ilustrații de Jules Perahim)
- Athanor, Editura pentru Literatură, București, 1968
- Poeme alese, Editura Albatros, București, 1970 (cu un portret de Victor Brauner)
- Copacul-animal, Editura Eminescu, București, 1971
- Tatăl meu obosit. Pohem, Cartea Românească, București, 1972
- Poeme alese, Cartea Românească, București, 1974
- Descrierea turnului, Editura Albatros, București, 1975 (în același an, o ediție completă, în afară de comerț a fost tipărită la Editura Litera)
- Partea cealaltă, Cartea Românească, București, 1980
- Malul albastru, Cartea Românească, București, 1990
- Fața și suprafața urmat de Malul albastru. Poeme (1989-1993), Editura Litera, București, 1994
- Focul negru, Editura Eminescu, București, 1995
- Sora fântână, Editura Eminescu, București, 1995
- Copacul-animal urmat de Avantajul vertebrelor, Colecția Avangarda, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2000
- Ascet la baraca de tir, Editura Fundației Culturale Române, București, 2000 (postfață de Ioana Pârvulescu)
- Calea șearpelui, Editura Paralela 45, Pitești, 2002 (postum; ediție îngrijită și prefațată de Simona Popescu)
- Despre identic și felurit. Antologie, Editura Polirom, București, 2004 (postum; prefață și notă de Simona Popescu)
- Exactitatea umbrei, Editura Paralela 45, Pitești, 2010 (postum, seria Premiul Eminescu)
- Vârsta semnului. 52 de poeme alese și rostite de Gellu Naum, Editura Casa Radio, București, 2011 (postum; cu o prezentare de Simona Popescu și un documentar radiofonic de Anca Mateescu)
- Opere I. Poezii, Editura Polirom, București, 2011
Proză și eseu
- L'image présente à l'esprit (Imaginea prezentă în minte), Paris, 1939 (în exemplar unic)
- Medium, Tipografia Editura Modernă, București, 1945 (cu șase reproduceri fotografice)
- Critica mizeriei, în colaborare cu Paul Păun și Virgil Teodorescu, Colecția suprarealistă, București, 1945
- Teribilul interzis, Atelierele Tipografiei "I.C. Văcărescu", Colecția suprarealistă, București, 1945 (cu un frontispiciu de Paul Păun; tiraj de 300 de exemplare numărate pe hârtie velină)
- Spectrul longevității. 122 de cadavre, în colaborare cu Virgil Teodorescu, Colecția suprarealistă, 1946
- Castelul orbilor, Atelierele Tipografiei "Bucovina", Colecția suprarealistă, București, 1946 (tiraj de 300 de exemplare, dintre care 100 exemplare numărate pe hârtie velină)
- L’Infra-Noir (Infranegrul), în colaborare cu Gherasim Luca, Paul Păun, Virgil Teodorescu și Dolfi Trost, Colecția suprarealistă, București, 1947
- Éloge de Malombre. Cerne de l'amour absolu (Elogiul Malombrei), în colaborare cu Gherasim Luca, Paul Păun, Virgil Teodorescu și Dolfi Trost, Colecția Infra-Noir, 1947
- Filonul, Editura Tineretului, București, 1952
- Tabăra din munți, Editura Tineretului a C.C. al U.T.M., București, 1953
- Poetizați, poetizați..., Editura Eminescu, București, 1970
- Zenobia, Cartea Românească, București, 1985, 1991, 2003
- Întrebătorul, Editura Eminescu, București, 1996, 1999
- Despre interior-exterior. Gellu Naum în dialog cu Sanda Roșescu, Editura Paralela 45, Pitești, 2003 (postum)
- Opere II. Proza, Polirom, 2012
Teatru
- Insula. Ceasornicăria Taus. Poate Eleonora, Cartea Românească, București, 1979
- Exact în același timp. Teatru, Editura Palimpsest, București, 2003 (postum; ediție îngrijită și prefațată de Ion Cocora) da da'
Literatură pentru copii
- Așa-i Sanda, București, 1956
- Kicsi Sari, București, 1956
- Cel mai mare Gulliver, București, 1958
- Cartea cu Apolodor, București, 1959 (desene de Jules Perahim)
- Das Buch von Apolodor (Cartea lui Apolodor), Editura Tineretului, București, 1963 (tradusă în germană de Franz Johannes Bulhardt)
- A doua carte cu Apolodor, București, 1964
- Cartea cu Apolodor, Editura Ion Creangă, București, 1975
- Cărțile cu Apolodor, Editura Ion Creangă, București, 1979
- Amedeu, cel mai cumsecade leu, poezii, Editura Ion Creangă, București, 1988 (desene de N. Nobilescu)
Opere traduse în alte limbi
- Das Buch von Apolodor , Editura Tineretului, București, 1963 (traducere în germană de Franz Johannes Bulhardt)
- Zebegény a pingvin, Ifjúsági Kiadó, Bukarest, 1963 (traducere în maghiară de Majtényi Erik)
- Zebegény újabb kalandjai, Ifjúsági Kiadó, Bukarest, 1965 (traducere în maghiară de Majtényi Erik)
- Gladiátor az autóbuszban: versek, Albatrosz Könyvkiadó, Bukarest, 1976 (traducere în maghiară de Balogh József)
- Mon père fatigué, Arcane 17, Paris, 1983 (traducere în limba franceză de Sébastien Reichmann)
- Der Pinguin Appolodor, Editura Ion Creangă, București, 1982 (traducere în limba germană de Rolf Bossert);
- Zähne von Worten zermalmt, Editura Kriterion, București, 1983 (traducere în limba germană de Anemone Latzina)
- My Tired Father, Editura Inkblot, Oakland, 1986 (traducere în limba engleză de James Brook)
- Zenobia, Wieser Verlag, Klagenfurt, [Salzburg], 1990 (traducere în limba germană de Georg Aescht)
- Partea cealaltă / L'autre côté, Cartea Românească, București, 1991 (ediție bilingvă, traducere în limba franceză de Annie Bentoiu și Andrée Fléury)
- Zhnobia, Editura Forma, Atena, 1992 (traducere în limba greacă de Victor Ivanovici)
- Black Box, Wieser Verlag, Klagenfurt, Salzburg, 1993 (traducere în limba germană de Oskar Pastior și Georg Aescht)
- The advantage of vertebre, San Francisco, 1993 (traducere în limba engleză de James Brook și Sasha Vlad; ediție în afara comerțului)
- Streiflicht – Eine Auswahl zeitgenössischer rumänischer Lyrik (81 rumänische Autoren), - "Lumina piezișă", antologie bilingvă cuprinzând 81 de autori români în traducerea lui Christian W. Schenk, Dionysos Verlag 1994, ISBN 3980387119
- Zenobia, Maren Sell, Calman Lévy, Paris, 1995 (traducere în limba franceză de Luba Jurgenson și Sébastien Reichmann)
- L'ekzakto de l'ombro, Eldonejo Bero, Berkeley, 1995 (traducere în esperanto de Sasha Vald și Ionel Oneț)
- Patro mia laca. L'avantaĝo de l'vertebroj, Eldonejo Bero, Berkeley, 1995 (traducere în esperanto de Sasha Vald)
- Zenobia, Northwestern University Press, Evanston, Illinois, 1995 (traducere în limba engleză de James Brook și Sasha Vlad)
- Rede auf dem Bahndamm an die Steine, Amman Verlag, Zürich, 1998 (traducere în limba germană de Oskar Pastior)
- My Tired Father, Green Integer København & Los Angeles, 1999
- Oskar Pastior entdeckt Gellu Naum, Europa Verlag, Hamburg-Wien, 2001
- Pentru Gellu Naum = For Gellu Naum, Editura Vinea / Editura Icare, București, 2002 (ediție bilingvă coordonată de Iulian Tănase)
- La quinta essenza / A cincea esență. Antologie bilingvă româno-italiană, selecție, traducere, eseu introductiv și biobibliografie de Geo Vasile, Editing Edizioni, Treviso, 2006, 312 p.
- Gramatica labirintului / La grammatica del labirinto. Antologie bilingvă româno-italiană, selecție, traducere, postfață și biobibliografie de Geo Vasile, Editura Ex Ponto, Constanța, 2008, 314 p.
- Vasco da Gama și alte poheme = Vasco da Gama and other pohems, Editura Humanitas, București, 2007 (ediție bilingvă; introducere și traducere în limba engleză de Alistair Blyth)
- A sziget (Insula), revista Játéktér, Cluj, nr. 1/2017, p. 56-95. (traducere în maghiară de Balázs Imre József)
- Zebegény, a pingvin, Kriterion, Cluj, 2018 (ed. completă; traducere în maghiară de Balázs Imre József și Majtényi Erik) ISBN 9789732611791
- Pieta - Eine Auswahl rumänischer Lyrik, Dionysos, Boppard, 2018, în traducerea și selectarea lui Christian W. Schenk, ISBN 9781977075666;
Gellu Naum
Gellu NaumDate personale Născut [2]
București, RomâniaDecedat (86 de ani)
București, RomâniaPărinți Andrei Naum și Maria Rosa Gluck Naționalitate România, origini aromâne Cetățenie România Ocupație poet, prozator, dramaturg, traducător, eseist Limbi limba română[1] Studii Universitatea din București,
Universitatea SorbonaActivitatea literară Mișcare/curent literar suprarealism, proletcultism Specie literară eseistică, poezie, proză, teatru Operă de debut 1. Poezii în revista Cuvântul,
2. Drumețul incendiar (1936)Opere semnificative „Libertatea de a dormi pe o frunte”, „Calea șarpelui” Note Premii Preis der Stadt Münster für Europäische Poesie[*
Nil Dorobanțu | |||||||||||||||||||||||||
|
Henrietta Lacks (n. 1 august 1920 – d. 4 octombrie 1951), a fost o femeie de culoare din America decedata in urma unei tumori canceroase cu evolutie rapida. Cazul ei ar fi putut parea “banal”, daca un medic nu ar fi constat cu uimire, ca nu toate celulele sale au murit odata cu decesul ei, pentru că o parte din ele trăiesc şi astăzi, Henrietta Lacks oferind medicinei cel mai preţios dar: celulele sale nemuritoare.
* 1927: Nicolae Testemițanu (n. 1 august 1927, Ochiul Alb, județul Bălți - d. 20 septembrie 1986, Chișinău) a fost un reputat chirurg și om politic moldovean, din perioada sovietică.
Nicolae Testemițanu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 1 august 1927 Ochiul Alb, județul Bălți, Regatul României |
Decedat | (59 de ani) Chișinău, RSS Moldovenească, URSS |
Cetățenie | Moldova URSS |
Religie | Ortodox |
Ocupație | politician chirurg[*] |
Ministru al Sănătății al RSS Moldovenești | |
În funcție 4 aprilie 1963 – 5 mai 1968 | |
Prim-ministru | Alexandru Diordiță |
Precedat de | Andrei Diskalenko |
Succedat de | Ion Sorocean |
Premii | |
Partid politic | Partidul Comunist al Uniunii Sovietice |
Alma mater | Institutul de Stat de Medicină din Chișinău |
Profesie | Medic |
* 1930: Károly Grósz (n. 1 august 1930, Miskolc, Regatul Ungariei-d. 7 ianuarie 1996, Gödölő, Ungaria) a fost un politician comunist ungar.
S-a născut la Friedrichshafen, Baden-Württemberg, ca al doilea fiu al lui Philipp Albrecht, Duce de Württemberg (1893–1975) și a Arhiducesei Rosa de Austria (1906–1983). A preluat conducerea Casei de Württemberg după ce fratele său mai mare Ludwig a renunțat la drepturile de succesiune
- Ducele Friedrich de Württemberg (n. 1 iunie 1961); s-a căsătorit la 11 noiembrie 1993 cu Prințesa Wilhelmine Marie zu Wied (n. 27 decembrie 1973, Munchen), o verișoară îndepărtată, fiica lui Ulrich Wilhelm Friedrich, Prinț de Wied și a Ilke Fischer. Două zile mai târziu a avut loc căsătoria religioasă la Altshausen. Ei au un fiu și două fiice.
- Ducesa Mathilde Marie-Antoinette Rosa Isabelle (n. 11 iulie 1962); s-a căsătorit la 17 noiembrie 1988 cu contele Erich von Waldburg zu Zeil und Trauchburg (n. 21 noiembrie 1962). Ei au cinci fiice.
- Ducele Eberhard Alois Nikolaus Heinrich Johannes Maria (n. 20 iunie 1963); s-a căsătorit în 2011 cu Lucia Désirée Copf (n. 29 decembrie 1969). Ei au un fiu.
- Ducele Phillipp Albrecht Christoph Ulrich Maria (n. 1 noiembrie 1964); s-a căsătorit la 28 iunie 1991 cu ducesa Marie Caroline de Bavaria (n. 23 iunie 1969, Munchen), fiica Prințului Max, Duce de Bavaria. Ei au un fiu și trei fiice.
- Ducele Michael Heinrich Albert Alexander Maria (n. 1 decembrie 1965); s-a căsătorit în 2006 cu Julia Ricarda Storz (n. 1965).
- Ducesa Eleonore Fleur Juanita Charlotte Eudoxie Marie-Agnès (n. 4 noiembrie 1977); s-a căsătorit în 2003 cu conteleMoritz von Goëss (n. 1966). Ei au un fiu și două fiice.
Carl Date personale Născut (83 de ani)
Friedrichshafen, Baden-WürttembergPărinți Philipp Albrecht[1]
Archduchess Rosa of Austria[*][1]Frați și surori Duchess Marie Thérèse of Württemberg[*]
Duchess Elisabeth of Württemberg[*]Căsătorit cu Prințesa Diane de Orléans Copii Duke Friedrich of Württemberg[*]
Philipp Albrecht Christoph Ulrich Maria Herzog von Württemberg[*]
Mathilde Marie-Antoinette Rosa Isabelle Herzogin von Württemberg[*][1]
Eberhard Alois Nikolaus Heinrich Johannes Maria Herzog von Württemberg[*][1]
Michael Heinrich Albert Alexander Maria Herzog von Württemberg[*][1]
Eleonore Fleur Herzogin von Württemberg[*][1]Cetățenie Germania Religie creștinism Ocupație om de afaceri Apartenență nobiliară Titluri duce Familie nobiliară Casa de Württemberg Șef al Casei de Württemberg Domnie 17 aprilie 1975-prezent Predecesor Philipp Albrecht, Duce de Württemberg
Yves Saint-Laurent | |
A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț. Printre colegii săi de promoție s-au numărat: Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu, Dora Cherteș, Cătălina Pintilie, Mircea Andreescu.
- Casa neterminată, de Dimos Rendis, regia Andrei Blaier (1964)
- Asediul, de Corneliu Leu, regia Mircea Mureșan (1971)
- Parașutiștii, de Mihai Opriș, regia Dinu Cocea (1972)
- Instanța amână pronunțarea, regia Dinu Cocea (1976)
- Casa de la miezul nopții, de Fănuș Neagu, regia Gheorghe Vitanidis (1976)
- Regăsire, regia Ștefan Traian Roman (1977)
- Râul care urcă muntele, regia Cristiana Nicolae (1977)
- Înainte de tăcere, de Alexa Visarion, regia Alexa Visarion (1978)
- Clipa, de Dinu Săraru, regia Gheorghe Vitanidis (1979)
- Speranța, regia Șerban Creangă (1979)
- Ion: Blestemul pămîntului, blestemul iubirii(1978) - Savista
- Lumini și umbre- Serial TV, de Titus Popovici, regia Andrei Blaier/Mihai Constantinescu/Mircea Mureșan (1979)
- Bună seara, Irina, regia Tudor Mărăscu (1980)
- Vânătoare de vulpi, de Dinu Săraru, regia Mircea Daneliuc (1980)
- Mult mai de preț e iubirea, de Nicolae Țic, regia Dan Marcoci (1982)
- Escapada, de Mircea Radu Iacoban, regia Cornel Diaconu (1983)
- Dragostea și revoluția, de Dinu Săraru, regia Gheorghe Vitanidis (1983)
- Vreau să știu de ce am aripi, regia Nicu Stan (1983)
- Furtună în Pacific, regia Nicu Stan (1985)
- Adela după un roman de Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu (1985)
ROLURI ÎN TEATRU
La Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București (selectiv)
- - Veronica Micle - „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu (1964)
- - Dona Elena - „Castiliana”, de Lope de Vega, regia Horea Popescu, 1966
- - Otilia - „Enigma Otiliei”, după George Călinescu, regia Ion Cojar, 1968
- - Aglaia Epancina - „Idiotul”, după F.M. Dostoievski, regia Al. Finți, (1969)
- - Margaret - „Fanny”, de G. B. Shaw, regia Mihai Berechet, 1970
- - Honey - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, de Edward Albee, regia Michel Făgădău, 1970
- - Cordelia - „Regele Lear”, de W. Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 1970
- - Corina - „Jocul de-a vacanța”, de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet, 1971
- - Ana - „Valiza cu fluturi”, de Iosif Naghiu, regia Sanda Manu, 1975
- - Lady Anne - „Richard al III-lea”, de W. Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976
- - Amanda Wingfield - „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams, regia Cătălina Buzoianu (2006)
La Teatrul Mic din București (selectiv)
- - Ersilia Drei - „Să îmbrăcăm pe cei goi", de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu (1978)
- - Doamna mascată - „Minetti”, de Thomas Bernhard, regia Anca Ovanez-Doroșenco (1979)
- - Margareta - „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov, regia Cătălina Buzoianu (1980)
- - Genica - „Niște țărani”, de Dinu Săraru, regia Cătălina Buzoianu (1981)
- - Ea - „Cerul înstelat deasupra noastră”, de Ecaterina Oproiu, regia Cătălina Buzoianu (1984)
- - Marguerite Gautier - „Doamna cu camelii”, de Alexandre Dumas, regia Cătălina Buzoianu (1985)
- - Aelita - „O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord”, de Eduard Radzinski, regia Dragoș Galgoțiu (1986)
- -...- „Arta iubirii”, de ..., regia Cătălina Buzoianu (1989)
- -...- „Actorii”, de ..., regia Alexa Visarion (1990)
- - Donata Genzi - „Regăsire”, de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu (1991)
- - Irina Nikolaevna Arkadina - „Pescărușul”, de A.P. Cehov, regia Cătălina Buzoianu (1993)
- - Vivian Bearing - „Spirit”, de Margaret Edson, regia Cătălina Buzoianu (2001)
- - Esme Allen - „Cum gândește Amy”, de David Hare, regia Cătălina Buzoianu (2005)
- - Spiritul Mamei - „Furtuna”, de W. Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu, 2009
La Teatrul Național din Cluj
- - Lavinia - „Androcle și leul”, de G. B. Shaw, regia Janos Taub, 1965
- - Domnița Anca - „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, regia Val Mugur, 1966
La Teatrul „C. I. Nottara” din București
- - Monahova - „Barbarii”, de Maxim Gorki, regia Alexa Visarion, 1976
- - Mary Cavan-Tyrone - „Lungul drum al zilei către noapte”, de Eugene O’Neill, regia Alexandru Dabija, 1998
La Teatrul Levant din București
- - Mama - „Pelicanul”, de August Strindberg, regia Cătălina Buzoianu, 1995
La Teatrul Act din București
- - Doamna Bruscon - „Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007)
La Club „La Scena”
- -...-„Top Dogs/Șomeri de lux”, de Urs Widmer, regia Theo Herghelegiu (2004)
La Teatrul Bulandra din București
- - Charlotte - „Noile suferințe ale tânărului W”, de Ulrich Plentzdorf, regia Olimpia Arghir, 1973
- - Brenda - „Ferma”, de David Storey, regia Sanda Manu, 1975
- - Gertrude - „Hamlet”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, 2000
- - Gloucester - „Regele Lear”, de William Shakespeare, regia Andrei Șerban, 2008
ROLURI ÎN TEATRUL DE TELEVIZIUNE
- Rața sălbatică de Henrik Ibsen, regia Petre Sava Băleanu - Hedwiga
- Troienele de J.P. Sartre, după Euripide, regia Petre Sava Băleanu, 1967 - Casandra
- Citadela sfărâmată de Horia Lovinescu
- Woyzeck de George Buchner, 1970 - Marie
- Trei surori de A. P. Cehov, regia Ion Barna, 1971 – Irina
- Pescărușul de A. P. Cehov, regia Petre Sava Băleanu, 1974 - Nina Zarecinaia
- Curcanii (1977), de Grigore Ventura, regia Virgil Bradateanu, Anca Ovanez-Dorosenco
- Turnul de Fildeș după Camil Petrescu, regia Cornel Todea, 1978 - Maria Sinești
- Suflete tari de Camil Petrescu, regia Cornel Todea, 1979 - Maria Sinești
- Livada din noi de Constantin Chiriță, regia Constantin Dinischiotu, 1980
- Inimă fierbinte de Octavian Sava, 1982
- Jocul ielelor de Camil Petrescu, regia Dan Necșulea, 1982 - Maria Sinești
- Ciuta de Victor Ion Popa, 1984
- O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia Sorana Coroamă Stanca, 1984 - Veta
- O femeie drăguță cu o floare și fereastra spre nord de Eduard Radzinski, regia Olimpia Arghir, Dragoș Galgoțiu - rol Aelita
- Vocea umană de Jean Cocteau, regia Cătălina Buzoianu, 1990
- Femeia mării de Henrik Ibsen, regia Olimpia Arghir - Elida
Valeria Seciu Date personale Născută (80 de ani)
București, Regatul RomânieiCăsătorită cu Octavian Cotescu Cetățenie România Ocupație actriță Alte premii Premii UNITER
2009 - Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, „Lear”
2007 - Premiul pentru întreaga activitate
2006 - Cea mai bună actriță, Cum gândește Amy
Premiul ACIN (1978) Înainte de tăcere
Gheorghe Tabunșcic | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (80 de ani) Tatar Copceac, județul Cahul |
Cetățenie | Moldova |
Ocupație | Politician |
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova | |
În funcție 2001 – 2003 | |
Bașcan al Găgăuziei | |
În funcție 2002 – 2006 | |
În funcție 1995 – 1999 | |
Premii | Ordinul Steagul Roșu al Muncii Ordinul Prieteniei Popoarelor[*] Ordinul Insigna de Onoare[*] Ordinul Republicii Ordinul Gloria Muncii Ordinul „Bogdan Întemeietorul” () |
Partid politic | Partidul Comuniștilor din Republica Moldova |
John Tomlinson, Baron Tomlinson | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (80 de ani) Londra, Regatul Unit |
Părinți | Frederick Edwin Tomlinson[*][1] |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | politician |
Membru al Camerei Lorzilor | |
Deținător actual | |
Funcție asumată | |
Europarlamentar | |
În funcție – | |
Circumscripția | Birmingham West[*] |
În funcție – | |
Circumscripția | Birmingham West[*] |
În funcție – | |
Circumscripția | Birmingham West[*] |
Membru al celui de-al 47-lea Parlament al Regatului Unit | |
În funcție – | |
Circumscripția | Meriden[*] |
Membru al celui de-al 46-lea Parlament al Regatului Unit | |
În funcție – | |
Circumscripția | Meriden[*] |
Partid politic | Lab |
Alma mater | Universitatea din Warwick[* |
* 1942: Giancarlo Giannini (n. 1 august 1942) este un actor italian de film, scenă, voce și televiziune.
Câteva din filmele în care a jucat:
- 1967 Astă seară mă distrez (Stasera mi butto), regia: Ettore Maria Fizzarotti
- 1969 Domnișoara doctor (Fräulein Doktor), r. Alberto Lattuada
- 1969 Secretul din Santa Vittoria (The Secret of Santa Vittoria), r. Stanley Kramer
- 1974 Camionul de cursă lungă (Il bestione), r. Sergio Corbucci
- 1975 Un surȃs, o palmă, un sărut (Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca), r. Mario Morra
- 1976 Inocentul (L'innocente), regia: Luchino Visconti
- 1979 Viața e frumoasă (La vita è bella), regia Grigori Ciuhrai
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu