marți, 20 iulie 2021

 1. BIS /22 IULIE 2021 - ISTORIE PE ZILE - Nașteri


Nașteri

·       1478 - S-a nascut Filip I al Castiliei (d. 1506)
Filip I (22 iulie 1478 – 25 septembrie 1506), cunoscut ca cel Frumos sau cel Drept, a fost fiul lui Maximilian I, Împărat romano-german - foto - ro.wikipedia.org

Filip I - foto – ro.wikipedia.org

Filip I (22 iulie 1478 – 25 septembrie 1506), cunoscut ca cel Frumos sau cel Drept, a fost fiul lui Maximilian I, Împărat romano-german. A moștenit mare parte din Ducatul Burgundia de la mama sa, Maria de Burgundia, și, deoarece s-a căsătorit cu Ioana de Castilia a devenit rege al Castiliei. A fost primul Habsburg care a domnit în Spania iar succesorii săi îl cunosc drept Filip I al Spaniei.

Nu a moștenit niciodată teritoriile conduse de tatăl său. Filip s-a născut la Bruges, Flandra (astăzi în Belgia) și a fost numit după străbunicul său, Filip al III-lea, Duce de Burgundia. În 1482, după decesul mamei sale, Maria de Burgundia, a moștenit Ducatul de Burgundia sub tutela tatălui său (Filip avea patru ani). A urmat o perioadă de turbulențe cu ostilități sporadice în principal între marile orașe din Flandra (Bruges și Gent) și susținătorii lui Maximilian.

Filip a fost prins în vâltoarea evenimentelor și chiar pentru scurt timp a fost sechestrat în Bruges ca parte a campaniei flamande de mărire a autonomiei pe care o obținuse în 1477 de la Maria de Burgundia printr-un acord numit Blijde Inkomst. În 1493, prin Pacea de la Senlis, se convine ca Filip în vârstă de 15 ani va deveni prinț începând cu anul următor.

În 1494, Maximilian abandoneză regența în conformitate cu termenii Tratatului de la Senlis iar Filip preia conducerea Ducatului cu toate că, în practică, autoritatea deriva de la Consiliul nobililor din Burgundia. La 20 octombrie 1496, la Lier, Filip s-a căsătorit cu Ioana a Castiliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Isabela I a Castiliei.

Căsătoria a fost una dintr-un set de alianțe dintre Habsburgi și Trastámara menită să consolideze alianța împotriva puterii în creștere a Franței, creștere datorată politicii lui Ludovic al XI-lea al Franței. Problema a devenit mai urgentă după invazia lui Carol al VIII-lea al Franței în Italia (primul război peninsular). Sora lui Filip, Margareta s-a căsătorit cu Juan, Prinț de Asturias, singurul fiu al lui Ferdinand și al Isabelei și succesor la coroana unificată a Castiliei și Aragonului.

·   1519 - S-a nascut Papa Inocenţiu al IX-lea; (d. 1591).
Papa Inocențiu al IX-lea  (n. 22 iulie 1519 - d. 30 decembrie 1591) papă al Romei - foto - ro.wikipedia.org

Papa Inocențiu al IX-lea- foto – ro.wikipedia.org

Papa Inocențiu al IX-lea (n. 22 iulie 1519 – d. 30 decembrie 1591) papă al Romei. Papa Inocențiu al IX- lea ,născut Giovanni Antonio Facchinetti, a fost Papa de la 29 octombrie la 30 decembrie 1591. Înainte de a a urca pe tronul pontifical, el a fost avocat diplomat și administrator-șef în timpul domniei lui Papa Grigorie al XIV- lea (1590-1591).În 1560, a fost numit Episcop de Nicastro, în Calabria.

în 1562 a fost prezent la Consiliul de la Trent. Papa Pius al V- lea (1566-1572) l-a trimis ca Nunțiu papal la Veneția în 1566 , pentru a promova alianța papală cu Spania și Veneția, împotriva turcilor, care a dus în cele din urmă, în marea victorie navala crestina de la Lepanto în 1571.

A devenit Patriarh latin al Ierusalimului titular în anul 1572 si a ocupat acest post până când a fost creat Cardinal. Papa Grigore al XIII-lea l-a creat cardinal pe 12 decembrie 1583 si l- a făcut prefectul Signaturii Apostolice în 1591, cu putin inainte de a deveni Papa.

* 1615: Marguerite de Lorena (22 iulie 1615[3] – 13 aprilie 1672) a fost prințesă de Lorena prin naștere și ducesă de Orléans prin căsătoria cu Gaston, Duce de Orléans, fratele mai mic al regelui Ludovic al XIII-lea. A fost mama vitregă a La Grande Mademoiselle.
Marguerite de Lorena
Anthonis van Dyck 018.jpg
Portret de van Dyck
Date personale
Nume la naștereMarguerite de Lorraine
Născută22 iulie 1615
Palatul ducal, Nancy, Lorena
Decedată (56 de ani)
Palatul LuxembourgParisFranța
ÎnmormântatăBiserica Saint Denis, Franța
PărințiFrancis II, Duke of Lorraine[*]
Christina of Salm[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriCharles IV[*][1]
Nicolas François, Duce de Lorena[1]
Henriette von Lothringen[*][2] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGaston, Duce de Orléans
CopiiMarguerite Louise, Mare Ducesă de Toscana
Élisabeth, Ducesă de Guise
Françoise Madeleine, Ducesă de Savoia
Jean Gaston, Duce de Valois
Marie Anne d'Orléans
CetățenieRoyal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Lorena[1]
Ducesă de Orléans
* 1671: Ludwig Rudolf, Duce de Brunswick-Lüneburg (22 iulie 1671  1 martie1735) a domnit asupra Brunswick-Lüneburg din 1731 până la moartea sa. A fost bunicul matern al împărătesei Maria Tereza a Austriei.
Ludwig Rudolf a fost fiul cel mic al lui Anthon Ulrich, Duce de Brunswick-Lüneburg. El a devenit general maior în serviciul împăratului Leopold I în 1690 și a fost capturat în bătălie de francezi. După ce a fost eliberat în același an, tatăl său i-a dat în dar comitatul de Blankenburg.
În 1707, Blankenburg a fost ridicat la rang de principat al Sfântului Imperiu Roman; în acest fel, Ludwig Rudolf a devenit prinț domnitor înaintea fratelui său mai mare, Augustus Wilhelm. După moartea lui Augustus Wilhelm în 1731, Ludwig Rudolf a moștenit și Wolfenbüttel. Fratele său aproape că ruinase statul iar Ludwig Rudolf a reușit să-l restaureze financiar.
Ludwig Rudolf a murit în 1735 fără moștenitori pe linie masculină. A fost succedat de vărul său primar, Ferdinand Albert al II-lea, care s-a căsătorit cu fiica cea mică a lui Ludwig Rudolf, Antoinette Amalie.
În 1690, la Aurich, Ludwig Rudolf s-a căsătorit cu Christine Louise, fiica lui Albert Ernest I, Prinț de Öttingen. Ei au avut următorii copii care au atins vârsta adultă:
Printre descendenții lui Ludwig Rudolf se includ monarhii: George al V-lea al Regatului UnitNicolae al II-lea al RusieiWilhelm al II-lea al GermanieiFranz Joseph al Austro-UngarieiVictor Emanuel al III-lea al ItalieiAlbert I al BelgieiFerdinand I al RomânieiFerdinand I al Bulgariei, precum și actualii monarhi ai Spaniei, Danemarcei, Suediei, Norvegiei și Liechtenstein.
Ludwig Rudolf, Duce de Brunswick-Lüneburg
Louis Rudolph duke of Brunswick-Wolfenbüttel.jpg
Căsătorit(ă)Prințesa Christine Louise de Oettingen-Oettingen
Urmași
Familie nobilăCasa de Guelf
TatăAnthon Ulrich, Duce de Brunswick-Lüneburg
MamăElizabeth de Schleswig-Holstein-Sønderborg-Nordborg
Naștere22 iulie 1671
Wolfenbüttel
Deces (63 de ani)
Brunswick
·         1784Friedrich Wilhelm Bessel (n. 22 iulie 1784 la MindenRenania de Nord-Westfalia - d. 17 martie 1846Königsberg) a fost matematician și astronom german, cunoscut în matematică pentru sistematizarea funcțiilor Bessel (descoperite anterior de Daniel Bernoulli) și mai ales pentru primele măsurători precise din astrofizică (distanța până la stele) și ca fondator al școlii germane de observații astronomice.
S-a născut la Minden, din Renania de Nord-Westfalia. Încă de la 14 ani intră, mai întâi ca ucenic la concernul import-export Kulenkamp. Problemele impuse de navigație îi solicită aptitudinile pentru matematică, apoi cele pentru astronomie, mai ales că se punea problema calculării longitudinii.
Calculând cu mai multă precizie orbita cometei Halley, Bessel este remarcat de către Heinrich Wilhelm Olbers, mare astronom al acelui timp. Peste doi ani Bessel părăsește Kulenkamp și devine asistent la Observatorul Astronomic de la Lilienthal, lângă Bremen.
Dobândind notorietate, la 26 de ani, regele Frederic al III-lea al Prusiei îl numește director al Observatorului din Königsberg înființat în 1810.
Bessel a fost membru al Academiei din Berlin.
Bessel a devenit celebru prin clasa de funcții care îi poartă numele, pe care le-a introdus în analiză și care prezintă o importanță deosebită în fizicătehnică și astronomie. Astfel, funcțiile Bessel au legătură cu problema mișcărilor armonice, au aplicații în rezistența materialelor, în studiul circuitelor utilizate în tehnica ultrafrecvențelor.
În 1812, Bessel a stabilit legea de formare a termenilor seriei care exprimă valoarea constantei lui Euler.
A studiat ecuațiile diferențiale ale oscilațiilor unei membrane întinse.
A rezolvat multe probleme cu ajutorul calculului vectorial.
În 1819 - 1821, s-a ocupat de integrarea trigonometrică a funcțiilor de două variabile.
În ceea ce privește teoria aproximării, Bessel a elaborat teoria celor mai mici pătrate și a verificat pe scară largă legea erorilor a lui Gauss.
În astronomie, a contribuit la perfecționarea instrumentelor astronomice și a organizat măsurători geodezice de mari proporții în Europa Centrală.
Friedrich Wilhelm Bessel
Friedrich Wilhelm Bessel (1839 painting).jpg
Friedrich Wilhelm Bessel
Date personale
Născut[2][3][4] Modificați la Wikidata
MindenGermania[5][6][7][3] Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani)[2][7][3][4][8][9][10] Modificați la Wikidata
KönigsbergPrusia[3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (Retroperitoneal fibrosis[*]Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Prussia (1892-1918).svg Prusia Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
matematician
profesor universitar[*]
geodezist[*]
fizician Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuRegatul Prusiei  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Georg-August din Göttingen  Modificați la Wikidata
OrganizațieKoenigsberg Observatory[*][1]
Universitatea din Königsberg[*]
Universitatea Georg-August din Göttingen  Modificați la Wikidata
RudeKarl Gottfried Hagen[*]  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]
Premiul Lalande ()
Medalia de Aur a Royal Astronomical Society ()
Order of the Red Eagle 2nd Class[*]
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
membru străin al Royal Society[*]
Pour le Mérite
Profesor pentruFriedrich Wilhelm Argelander 
* 1819: Alexandru (Alecu) Romalo[1] (n. , Iași, Moldova – d. , București, România) a fost un politician din secolul al XIX-lea, ministru al cultelor în guvernul Mihail Kogălniceanu din Iași, în intervalul 30 aprilie 1860 - 17 ianuarie 1861.
Alexandru Romalo, a fost, de asemenea, primul președinte al Curții de Conturi, fiind numit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 18 iulie 1864, continuând să dețină funcția și sub domnia lui Carol I, până la 1 ianuarie 1868
Alexandru Romalo
Alexandru Romalo 2019 stamp of Romania.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
IașiMoldova Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldavia.svg Moldova
Flag of the United Principalities of Romania (1862 - 1866).svg Principatele Unite
Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Paris
·     1822 - S-a născut geneticianul Gregor Johann Mendel, calugar si botanist austriac. A descoperit legile eredităţii în 1865. Experientele privind hibridarea plantelor si asupra ereditatii vegetalelor au impus aparitia legii care poarta numele “mendelism”; (d.06.01.1884).
Gregor Johann Mendel (n. 22 iulie 1822 - d.06.01.1884) genetician, calugar si botanist austriac. A descoperit legile eredităţii în 1865 - foto - en.wikipedia.org

Gregor Johann Mendel- foto: en.wikipedia.org

·         1831Împăratul Kōmei (japoneză 孝明天皇 Kōmei-tennō; n. 22 iulie 1831 – d. 30 ianuarie 1867) a fost al 121-lea împărat al Japoniei. A domnit din 10 martie 1846 până în 30 ianuarie 1867. Numele său era Osahito (japoneză 統仁).
Împăratul Kōmei
Al 121-lea Împărat al Japoniei
The Emperor Komei.jpg
·         1848: S-a nascut Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg (d. 1914). Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg (22 iulie 1848 – 11 iunie 1914) penultimul suveran al statului Mecklenburg-Strelitz. La 17 aprilie 1877, la Dessau, Adolf Friedrich s-a căsătorit cu Prințesa Elisabeth de Anhalt
În urma decesului tatălui său la 30 mai 1904 a devenit Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz. Elisabeth și Adolf Friedrich au avut patru copii: - Ducesa Maria (1878–1948) căsătorită cu (1) Contele George Jametel (2) Prințul Julius Ernst de Lippe
- Ducesas Jutta (1880–1946) căsătorită cu Danilo, Prinț Moștenitor de Muntenegru
- Ducele Adolphus Frederic al VI-lea (1882–1918)
- Ducele Karl Borwin (1888–1908); ucis în duelul cu cumantul său contele George Jametel apărând onoarea surorii sale mai mari.

Adolphus Frederic al V-lea
Adolf Friedrich V (Mecklenburg-Strelitz).jpg
Date personale
Nume la naștereAdolf Friedrich August Viktor Ernst Adalbert Gustav Wilhelm Wellington
Născut22 iulie 1848
Neustrelitz
Decedat (65 de ani)
Berlin
ÎnmormântatMirow Modificați la Wikidata
PărințiFrederic Wilhelm, Mare Duce de Mecklenburg
Prințesa Augusta de Cambridge Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Elisabeth de Anhalt
CopiiMaria, Prințesă Julius Ernst de Lippe
Jutta, Prințesă Moștenitoare de Muntenegru
Adolphus Frederic al VI-lea, Mare Duce de Mecklenburg
Ducele Karl Borwin
CetățenieFlag of Germany (1867–1919).svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriMare Ducele
Familie nobiliarăCasa de Mecklenburg-Strelitz
Mare Duce de Mecklenburg
Domnie30 mai 1904  – 11 iunie 1914
PredecesorFrederic Wilhelm
SuccesorAdolphus Frederic VI
·     1882 - S-a născut pictorul american Edward Hopper; (m. 15 mai 1967).
Edward Hopper (July 22, 1882 – May 15, 1967) was a prominent American realist painter and printmaker - foto - en.wikipedia.org

Edward Hopper - foto – en.wikipedia.org

Edward Hopper (July 22, 1882 – May 15, 1967) was a prominent American realist painter and printmaker.

·         1887: Gustav Ludwig Hertz (n. 22 iulie 1887Hamburg – d. 30 octombrie1975Berlinul de Est) a fost un fizician german, nepot al lui Heinrich Rudolf Hertz, și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi.
Hertz a studiat la Universitatea Göttingen (1906-1907), Universitatea Ludwig Maximilian din München (1907-1908), și la Universitatea Humboldt Berlin (1908-1911). Și-a obținut doctoratul[12] în 1911 cu Heinrich Leopold Rubens
Între 1911 și 1914, Hertz a fost asistentul lui Rubens la Universitatea Berlin. În această perioadă, Hertz, împreună cu James Franck, a efectuat experimente privind ciocnirile inelastice ale electronilor în gaze[14], cercetări cunoscute sub numele de experimentele Franck-Hertz, și pentru care aceștia au primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1925.[15]
În timpul Primului război mondial, Hertz a servit în armată din 1914. A fost grav rănit în 1915. În 1917, s-a întors la Universitatea Berlin ca Privatdozent. În 1920, s-a angajat ca fizician cercetător la fabrica de lămpi incandescente Philips din Eindhoven, unde a lucrat până în 1925.[16]
În 1925, Hertz a devenit ordinarius professor și director al Institutului de Fizică de la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg. În 1928 a devenit ordinarius professor de fizică experimentală și director al Institutului de Fizică din Berlin Technische Hochschule (BTH) din Berlin-Charlottenburg. Acolo, a dezvoltat o tehnică de separare a izotopilor prin difuzie gazoasă. Deoarece Hertz fusese ofițer în timpul primului război mondial, a fost temporar protejat de politicile naziste și de Legea de restaurare a serviciului profesional civil, dar în cele din urmă politicile și legile au devenit mai stringente, iar la sfârșitul lui 1934, a fost forțat să demisioneze de la BTH, fiind clasificat ca “parțial evreu de gradul doi”. Apoi s-a angajat la Siemens, ca director al Laboratoruli de Cercetări II. Acolo, a continuat munca în domeniul fizicii atomice și ultrasunetelor, dar în cele din urmă și-a încheiat lucrările privind separarea izotopilor. A deținut acest post până la plecarea în Uniunea Sovietică în 1945
Hertz, Manfred von Ardenne, director al laboratorului său privat Forschungslaboratoriums für Elektronenphysik,[17] Peter Adolf Thiessen, ordinarius professor la Universitatea Humboldt Berlin și director al Kaiser-Wilhelm Institut für physikalische Chemie und Elektrochemie (KWIPC) din Belin-Dahlem, și Max Volmer, ordinarius professor la Institutul de Chimie Fizică de la Berlin Technische Hochschule, făcuseră un pact. Cel care avea să facă primul contact cu rușii urma să vorbească în numele tuturor. Obiectivele acestui pact erau trei:
  1. Prevenirea jefuirii institutelor lor
  2. Continuarea muncii lor cu întreruperi minime
  3. Protejarea lor de eventuale acuzații pentru acte politice din trecut.[18]
Înainte de sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Thiessen, membru al NSDAP, avea legături cu comuniștii.[19] Pe 27 aprilie 1945, Thiessen a sosit la institutul lui von Ardenne într-un vehicul blindat împreună cu un important chimist sovietic, maior în Armata Roșie.[20] Toți cei patru membri ai pactului au fost duși în URSS. Hertz a fost numit șef al Institutului G, de lângă Suhumi. Temele de studiu asignate institutului G erau:
  • Separarea izotopilor prin difuzie într-un fluz de gaze inerte, la care Gustav Hertz era responsabil personal
  • Dezvoltarea unei pompe de condensare, de care era responsabil Müllenpford
  • Dezvoltarea unei teorii a stabilității și controlului unei cascade de difuzie, de care era responsabil Heinz Barwich;[21]Barwich fusese adjunctul lui Hertz la Siemens.[22] După 1950, Hertz s-a mutat la Moscova. Von Ardenne a condus Institutul A,[23] tot lângă Suhumi.[24] Volmer a mers la Institutul de Cercetare nr. 9 (NII-9),[25] din Moscova; i s-a dat în grijă un birou de proiectare pentru a lucra la producția de apă grea.[26] În Institutul A, Thiessen a fost responsabil de dezvoltarea tehnicilor de fabricație a barierelor poroase pentru separarea izotopilor.[27]
În 1949, șase oameni de știință germani, printre care Hertz, Thiessen, și Barwich au fost chemați pentru consultări la Sverdlovsk-44, uzină de îmbogățire a uraniului. Aceasta, mai mică decât uzina de difuzie gazoasă americană de la Oak Ridge, primea doar puțin mai mult decât jumătate din nivelul de îmbogățire de cel puțin 90% așteptat.[28]
În 1951, Hertz a primit Premiul Stalin, clasa a doua, împreună cu Barwich.[29] În acel an, James Franck și Hertz au primit împreună Medalia Max Planck din partea Deutsche Physikalische Gesellschaft. Hertz a rămas în Uniunea Sovietică până în 1955.
După întoarcerea din URSS, Hertz a devenit ordinarius professor la Universitatea Leipzig. Între 1955 și 1967, a fost președinte al Societății de Fizică din Republica Democrată Germană și ulterior președinte onorific între 1967 și 1975
Gustav Ludwig Hertz
Gustav Hertz.jpg
Date personale
Născut[3][4][5][6][7][8][9][10] Modificați la Wikidata
HamburgImperiul German[11] Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani)[3][4][5][6][7][8][9][10] Modificați la Wikidata
Berlinul de EstRDG[12] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatOhlsdorf Cemetery[*][13] Modificați la Wikidata
CopiiCarl Hellmuth Hertz[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of East Germany.svg RDG
Flag of the Soviet Union.svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniufizică  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea Tehnică din Berlin
Universitatea din Halle-Wittenberg
Universitatea Humboldt din Berlin
Universitatea Leipzig  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea Frederic Wilhelm din Berlin[*]
Universitatea Ludwig Maximilian din München
Universitatea Georg-August din Göttingen
Universitatea din Halle-Wittenberg  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Germană de Științe de la Berlin[*]
Academia Saxonă de Științe[*]
Academia Leopoldină
Academia de Științe a URSS[*]
Academia de Științe din Ungaria
Academia Rusă de Științe
Academia Saxonă de Științe[*]  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratMax Planck
Heinrich Rubens[*]  Modificați la Wikidata
DoctoranziHeinz Pose[*]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruexperimentul Franck-Hertz  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Stalin ()
Ordinul de aur pentru Merit Patriotic[*]
Hervorragender Wissenschaftler des Volkes[*] ()
Premiul Național al Republicii Democrate Germane[*]
Premiul Nobel pentru Fizică ()[1][2]
Medalia Max Planck[*] ()
Medalia Helmholtz[*] (
·        1888 - S-a născut Selman Abraham Waksman, biochimist american de origine rusa care a primit Premiul Nobel pentru medicina in urma descoperirii antibioticului streptomicina; (d.16.08.1973).
Selman Abraham Waksman (July 22, 1888 – August 16, 1973)  biochimist american de origine rusa care a primit  Premiul Nobel pentru medicina in urma  descoperirii antibioticului  streptomicina - foto - en.wikipedia.org

Selman Abraham Waksman - foto – en.wikipedia.org

Selman Abraham Waksman (July 22, 1888 – August 16, 1973) biochimist american de origine rusa care a primit Premiul Nobel pentru medicina in urma descoperirii antibioticului streptomicina.

* 1891: Ely Culbertson (n. 22 iulie 1891Poiana VărbilăuRomânia – d. 27 decembrie 1955BrattleboroVermontStatele Unite ale Americii) a fost un expert româno-american de bridgeEly Culbertson s-a născut la Poiana Vărbilău, România, la 22 iulie 1891, părinții săi fiind inginerul american de mine Almon Culbertson, și soția acestuia, rusoaica / cazaca Xenia Rogoznaia.
A fost un inovator al teoriei bridge-ului prin două cărți importante în domeniu despre principiile licitației și respectiv ale jocului de levată. Culbertson a enunțat principiile apropierii și cel al simetriei, inovative în jocul de bridge. A editat publicația "The World Bridge", care apare și azi. A jucat în meciuri între echipe care s-au bucurat de un larg ecou împotriva echipei conduse de Sidney Lenz și într-un meci de răsunet SUA-Anglia, primul de acest fel. A avut-o ca parteneră pe soția sa, Josephine, prima mare jucătoare a acestui sport. Culbertson a fixat și regulile jocului de canasta, scriind un manual al acestui popular joc de cărți.  
Ely Culbertson
Date personale
Nume la naștereElie Almon Culbertson Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
VărbilăuJudeţul PrahovaRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Brattleboro[*]SUA Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJosephine Culbertson[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States (1912-1959).svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiejucător de bridge[*]
autor de non-ficțiune[
* 1911: George Ivașcu (n. 22 iulie 1911Cerțești - d. 21 iunie 1988) a fost un autor și publicist român comunist. Membru al PCR încă din perioada de ilegalitate a acestuia, a fost implicat, în 1948, în procesul grupului Lucrețiu Pătrășcanu și condamnat mai întâi la moarte, apoi la temniță grea, pentru ca în 1954, după revizuirea procesului, să fie declarat nevinovat și eliberat[1]. S-a făcut remarcat ca redactor-șef al revistei Contemporanul (1955 - 1971), redactor-șef al revistei Lumea (1963 - 1966), și ca director al revistei România literară (1971 - 1988), dar și ca șef al Catedrei de istoria literaturii române (1958 - 1968)  A fost distins cu Ordinul 23 August clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”
George Ivașcu
George Ivașcu (mugshot, ca. 1940).JPG
Date personale
Născut22 iulie 1911
CerțeștiRomânia
Decedat21 iunie 1988, (76 de ani)
?,
Căsătorit cuFlorica Georgescu-Condurachi
CopiiVoichița
Naționalitateromână
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiebibliotecar[*]
poet
istoric literar[*]
critic literar[*]
biograf[*]
traducător
filolog[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Redactor-șef al revistei Contemporanul
În funcție
1955 – 1971
Redactor-șef al revistei Lumea
În funcție
1963 – 1966
Director al revistei România literară
În funcție
1971 – 1988

Partid politicPartidul Comunist din România
Alma materFacultatea de Litere și Filozofie din Iași
Profesiepublicistpolitician comunist
* 1918: Iosif Șilimon (n. Cehu SilvanieiAustro-Ungaria – d. BrașovRomânia) a fost un proiectant de aeronave românÎn 1944, la Sânpetru, obține brevetul C, instruit de Gheoghe Brănescu și Nicolae Blebea. În 1947, la Ghimbav, obține brevetul de pilot avion gr. II turism instruit de Petre Ticușan. În 1956, la Sânpetru obține C-ul de Argint. Între 1962 și 1964 participa la probele pentru C-ul de Aur. În 1962, câștiga titlul de Maestru al sportului planorism. Între 1956 și 1963 participă la opt concursuri de selecție și campionate naționale clasându-se onorabil. În 1960 primește diploma „Paul Tissandier”. În 1964 participă la mitingul aerian de la Băneasa, cu planorul construcție personală IS-3 cu fuselaj țeavă. De la planorul IS-2 în 1949 până în 1981 a proiectat și construit 32 de tipuri de planoare și patru motoplanoare, din care, de mare serie, IS-3D (156 exemplare), IS-28B2 (359 exemplare), IS-29-D2 (156 exemplare) și 34 motoplanoare IS-28B-M2 apreciate în țară și pe toate meridianele pământului. În afara planoarelor care au constituit pasiunea vieții sale, a lucrat ca inginer șef și apoi director tehnic la fabrica de la Ghimbav, a conceput și realizat sute de avioane în serie cu motoare clasice și elicoptere Alouette și Puma în licență franceză. A lucrat pe rând, la IAR Brașov 1941-1951 până la desființarea secției aeronautice (din 1944 șeful secției celule montaj); 1951-1959 la URMV-3 celebrul hangar 2 al flotilei de bombardament – Brașov; 1959- 1968 la Ghimbav la Întreprinderea de Industrie Locală, secția de construcții aeronautice; 1968 Ghimbav în noile dotări ale Industriei de construcții Aviatice (ICA). A depus o muncă titanică plină de dăruire în slujba construcțiilor aeronautice din România. A găsit timp să predea cursuri la Politehnica din Brașov și să scrie o lucrare de căpătâi pentru planoriști „Zborul planorului” editată în 1971  Acest mare om, cu un farmec deosebit, o figură carismatică, a fost un luptător aprig cu greutățile care i-au stat în cale, mai ales în perioada 1950-1965 când a făcut imposibilul pentru a menține construcțiile aviatice românești, în perioada de reorganizări și desființări. A dat strălucire unităților de la Ghimbav și renume mondial, prin prestațiile sale deosebite, sprijinit și de o echipă care l-a înțeles și apreciat pe acest mare constructor și organizator. Din păcate tragediile nu l-au ocolit. A asistat, pe rând, la pierderea celor doi fii ai săi, primul student la Medicină în București, decedat la cutremurul din 4 martie 1977 și al doilea Cristian, elev în ultimul an de liceu, pilot planorist, victima stupidului accident al microbuzului aeroclubului Sânpetru din 4.07.1978. A supraviețuit cu bărbăție loviturilor nedrepte, până la începutul lui februarie 1981 când inima lui a încetat să mai bată, în urma unei complicații pulmonare fatale, contractată pe aerodromul Ghimbav. După aproape două decenii de la dispariția sa, planoarele construite de el, continuă să fie baza dotării planorismului de la noi și să străbată întinderile văzduhului pe tot Pământul, cu aprecieri elogioase care continuă să sosească.  
Iosif Șilimon
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Cehu SilvanieiAustro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani) Modificați la Wikidata
BrașovRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiedesigner
inginer
inginer aerospațial
·      1923 - S-a născut Bob Dole, om politic american, fost candidat la presedentia Americii.
Robert Joseph "Bob" Dole (born July 22, 1923) is an American politician who represented Kansas in the United States Senate from 1969 to 1996 and in the House of Representatives from 1961 to 1969 - foto - en.wikipedia.org

Robert Joseph “Bob” Dole – foto – en.wikipedia.org

Robert Joseph “Bob” Dole (born July 22, 1923) is an American politician who represented Kansas in the United States Senate from 1969 to 1996 and in the House of Representatives from 1961 to 1969.

·         1924 - S-a născut Margaret Whiting, cântăreaţă americană.
* 1925: Joseph Sargent (n. 22 iulie 1925 — d. 22 decembrie 2014) este un regizor de film american. A regizat numeroase filme de televiziune, dar este cel mai cunoscut (probabil) pentru producții cinematografice ca White LightningMacArthurNightmares sau Jaws: The Revenge, cel mai popular film al său fiind The Taking of Pelham One Two Three. A câștigat două Premiii Emmy. Este tatăl actriței de voce Lia Sargent.  
Joseph Sargent
Date personale
Nume la naștereGiuseppe Danielle Sorgente Modificați la Wikidata
Născut (94 de ani)
Jersey City, New JerseyUSA
Decedat (89 de ani)[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Malibu, CaliforniaSUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboli cardiovasculare Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCarolyn Nelson (1970-prezent)
CopiiLia Sargent[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
regizor de film
producător de film Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeJoseph Daniel Sargente
PremiiPremiul Primetime Emmy[*]
Premiul Sindicatului American al Regizorilor[
* 1926: Serghei Alekseevici Baruzdin (în rusă Сергей Алексеевич Бару́здин22 iulie 1926 — 4 martie 1991) a fost un poet sovietic rus.
S-a născut în 22 iulie 1926 la Moscova[3].
În 1938 a publicat primele povestiri în revista pentru copii "Pionier".
A participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei.
În 1949 a intrat în PCUS(b).
În 1958 a absolvit Institutul de Literatură M. Gorki.
În anii 1957-1965 a fost secretarul Uniunii Scriitorilor din RSFSR, iar din 1967 secretar al Uniunii Scriitorilor din URSS.
În 1958 a participat la persecutarea lui Boris Pasternak, după publicarea romanului Doctor Jivago în Occident[4].
Începând din 1965 a fost redactor șef al revistei Drujba narodov.
A murit la 4 martie 1991. Este înmormântat în cimitirul Vvedenskoe din Moscova.
* 1926: Ion Ganea (n. 22 iulie 1926Soroca – d. 4 aprilie 1993Chișinău) a fost un biolog, academician, din RSS Moldovenească, și ulterior Republica Moldova, specializat în domeniul ornitologiei, paleozoologiei, ecologiei. Membru corespondent (1989) și membru titular (1992) al Academiei de Științe a Moldovei. A făcut cercetări despre evoluția, sistematica, ecologia, zoogeografia, paleozoologia, protecția și folosirea rațională a animalelor  Ion Ganea s-a născut în 22 iulie 1926 la Soroca, un oraș cu tradiție istorică seculară. În 1936-1940 a urmat studiile secundare la Liceul Tehnic din Soroca. Apoi a absolvit Facultatea de Biologie și Chimie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (1948)  După absolvirea Institutului Pedagogic din Chișinău în 1948, a fost lector superior la Institutul Pedagogic din Bălți (1948–1954) și la Institutul Pedagogic din Tiraspol (1954–1956).[1][2][3]
Din 1956 activează în cadrul Secției de Zoologie a Filialei Moldovenești a Academia de Științe a URSS în calitate de cercetător științific inferior (1956), apoi ca cercetător științific superior (1963). În 1976–1993 este șef al Laboratorului de Ornitologie al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), iar în 1972–1983 director adjunct pentru probleme de știință al aceluiași institut.[1][2][3]
În 1971 a obținut titlul de Doctor habilitat. Membru corespondent (1989) și membru titular (1992) al Academiei de Științe a Moldovei. Sub conducerea academicianului Ion Ganea au fost pregătite și susținute 11 teze de doctor în biologie (A. Munteanu, M. Coteață, M. Litvac, N. Zubcov, G. Gusan, ș. a.). A fost președinte adjunct al Consiliului specializat pentru conferirea gradelor științifice de doctor și doctor habilitat în biologie la specialitatea Zoologie (1985–1993).  Academicianul Ion Ganea a efectuat cercetări în domeniul ornitologiei, evoluției, sistematicii, ecologiei, etologiei, zoogeografiei păsărilor, paleoornitologiei, ocrotirii și folosirii raționale a păsărilor, devenind un savant de talie mondială. Este considerat fondatorul școlii ornitologice din Republica Moldova și fondatorul unor noi direcții ale cercetărilor zoologice – ornitologia radară și ornitologia agricolă.[1][2][3]
Pe parcursul activității științifice a înaintat și a argumentat o serie de ipoteze despre formarea, geneza, adaptarea și sinantropizarea în salturi a ornitofaunei și a stabilit etapele principale a evoluție ei în condițiile impactului antropic asupra naturii. A studiat formarea și ritmul evoluției ornitocomplexelor din Sarmatul Mediu pană în prezent și geneza unor grupe taxonomice de păsări pe parcursul a circa 10 milioane ani. Pentru prima dată în știință a descris 5 genuri și 12 specii noi de păsări fosile în sud-estul Europei, inclusiv o specie absolut necunoscută de fosile – voinstvenski. A descris peste 50 de specii de păsări fosile din Moldova.[1][2][3]
A inventariat ornitofauna din Republica Moldova și a descris peste 70 specii noi pentru Moldova, totodată a identificat 58 de specii de păsări din Moldova care nimicesc intens dăunătorii agricoli. A identificat originea geografică a ornitofaunei din Republica Moldova, nucleul fiind compus din specii palearctice de vest și transpalearctice.[1][2][3]
Ion Ganea a elaborat bazele teoretice ale dirijării comportamentului păsărilor cu ajutorul repelenților bioacustici. A elucidat legitățile migrației păsărilor călătoare cu ajutorul mijloacelor de radiolocație (prin intermediul radarului), în scopul preîntâmpinării ciocnirii păsărilor cu aparatele de zbor. A întocmit o hartă-panou, care reflecta timpul apariției diferitelor specii de păsări deasupra teritoriului Republicii Moldova, înălțimea, direcția și viteza zborului lor.[1][2][3]
Un loc aparte în cercetările academicianului Ion Ganea îi revine problemei ornitologiei agricole, o direcție nouă în zoologie, a cărei fondator este considerat pe bună dreptate. A demonstrat importanța păsărilor pentru agricultura Moldovei ca metodă biologică de combatere a dăunătorilor culturilor agricole. Ion Ganea a promovat ideea creării în livezile industriale mari a unor oaze biocenotice asemănătoare cu cele din peisajul natural, populate cu păsări și insecte folositoare, care nimicesc vătămătorii și participă la procesul de polenizare și a elaborat diverse recomandări privind atragerea și implicarea păsărilor insectivore în combaterea dăunătorilor în agricultură și silvicultură.[1][2][3]
Ion Ganea a arătat că utilizarea excesivă a substanțelor chimice în agricultură și distrugerea habitatelor au determinat unele păsări și alte animale să nu mai poată viețui în Moldova, iar alte specii, dimpotrivă, au început să se înmulțească peste măsură, devenind dăunătoare. El a demonstrat caracterul adaptiv al particularităților biologo-ecologice a păsărilor în peisajul antropic și a descris formarea unor populații horticole și urbane sporadice de păsări și modificările arealelor și căilor de pătrundere a speciilor noi în condițiile impactului antropic.[1][2][3]
Sub conducerea academicianului Ion Ganea a fost elaborată o serie de recomandări ce țin de ocrotirea animalelor, de sporire a numărului păsărilor acvatice. El a fost unul din inițiatorii organizării rezervațiilor naturale în Republica Moldova.  Pe parcursul activității științifice și didactice acad. I. Ganea a publicat peste 450 de lucrări științifice, inclusiv 35 de monografii, un dicționar, 6 manuale și cca 400 de lucrări de popularizare a științei. Redactor-șef adjunct și coautor al lucrării capitale în 6 volume – Lumea animală a Moldovei (Животный мир Молдавии). Printre acestea prezintă o mare valoare științifică:[1][2][3]
  • Păsările noastre (1961);
  • Dicționar zoologic rus-moldovenesc (1969);
  • Păsările Moldovei în două volume (1970, 1971, în colab.);
  • Probleme actuale ale zoogeografiei (1975);
  • Птицы – истребители вредных насекомых (1976, în colab.);
  • Птицы сухопутных биотонов Молдавии (1978);
  • Cartea Roșie a Moldovei ed. I, II (1978, 2001)
  • File din Cartea Roșie (1981, în colab.);
  • monografia Lumea animală a Moldovei. Păsări (Животный мир Молдавии. Птицы) (în 6 vol., 1981, în colab.);
  • Рыбы, зеленоводные и пресмыкающиеся (1981, în colab.);
  • Din viața animalelor (1985, în colab.);
  • Cocostârcul în lume și în sufletele noastre (1987);
  • Редкие и исчезающие виды птиц Молдавии (1989, în colab.);
  • Фауна биоценотических оазисов и её практическое значение (1990, în colab.);
  • Ornitologia radară (1991, în colab.);
  • Din viața vertebratelor (1992) ș.a.
Ion Ganea
Ion Ganea.png
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani
·         1934: S-a nascut Leon Rotman, primul român dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956 şi laureat cu bronz la Roma in anul 1960. Leon Rotman (n. 22 iulie 1934, București) canoist evreu român, dublu laureat cu aur la Melbourne 1956 și laureat cu bronz la Roma 1960. La vremea aceea era subțirel, avea 1,70 m înălțime și 20 de ani. Era al patrulea copil din familia Rotman, tatal sau Iosif mai avea trei fete.


* 1934: Estelle Louise Fletcher (n. 22 iulie 1934) este o actriță americană de film și televiziune, laureată a Premiului Oscar.


Louise Fletcher
·       














































Louise Fletcher
Hugh O'Brian Louise Fletcher Wyatt Earp 1961 CROP.png
Fletcher în 1961
Date personale
Nume la naștereEstelle Louise Fletcher[1]
Născută (85 de ani)
Birmingham, AlabamaSUA
Căsătorită cuJerry Bick (1960-1977) (divorțați); 2 fii
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
OcupațieActriță
Activitate
Alma materUniversitatea Carolinei de Nord din Chapel Hill  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1958–prezent
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță ()

*  1937 - S-a născut Chuck Jackson, cântăreţ american (Raspberry Singers, Dell-Vikings).
* 1938: Mark Semionovici Rakita (în rusă Марк Семёнович Ракита; n. 22 iulie 1938Moscova) este un fost scrimer sovietic specializat pe sabie, laureat cu două medalie de aur și două de argint din trei participări ale Jocurile Olimpice din 1964 până în 1972. A fost și campion mondial la individual în 1967 și cvintuplu campion mondial pe echipe în 1965, 1967, 1969, 1970 și 1971.
·         1940Alexandre Revcolevschi, chimist francez de origine română
·         1940 - S-a născut George Clinton, vocalist şi compozitor american (Parliaments, Funkadelic).
·         1941Peter Paulhofer (n. BucureștiRegatul României – d. ,[1] MünchenGermania) a fost un actor român de origine germană.  S-a născut la București, dar era de origine săsească. A jucat în perioada 1959-1961 la Teatrul German din Timișoara, alături de Emmerich Schäffer.
Când era student a jucat la Teatrul Bulandra în “Intriga și iubire” în regia lui Liviu Ciulei. A jucat apoi la Teatrul din Ploiești, la Teatrul din Timișoara, la Teatrul German din Sibiu, și până la emigrare, la Teatrul Giulești.
A absolvit Institutul de Arte Teatrale și Cinematografice din București în anul 1965 la clasa prof. George Dem Loghin[2]
După emigrarea în Germania a activat pe scenele din StuttgartDüsseldorf și München.[3]
Este tatăl regizoarei Christina Paulhofer.  

FILMOGRAFIE

·         1944 - S-a născut Estelle Bennett, vocalistă americană (Darling Sisters, Ronettes).
·         1944 - S-a născut Richard Davies, pianist, vocalist şi compozitor britanic (Supertramp).
·         1945Daniel Turcea (n. 22 iulie 1945Târgu-Jiu - d. 28 martie 1979Mănăstirea Cernica) a fost un poet român.
A absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Pitești în 1963 și a fost licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București în 1968. Debutul său literar se produce în revista „Amfiteatru” (1968). A făcut parte din grupul oniric. Este unul din marii poeți creștini ai secolului XX.
Cărți publicate:


·         1945 - S-a născut Bobby Sherman, actor şi cântăreţ american.
·    1946 - S-a născut cantareata franceza Mireille Mathieu.
Mireille Mathieu (n. 22 iulie 1946, Avignon, Franța) cântăreață franceză - foto - ro.wikipedia.org

Mireille Mathieu – foto – ro.wikipedia.org

Mireille Mathieu (n. 22 iulie 1946, Avignon, Franța) cântăreață franceză. De-a lungul carierei sale ea a înregistrat peste 1200 de cântece în 11 limbi, având vânzări de 122 de milioane de albume în lumea întreagă.

·         1946: Petre Roman (n. 22 iulie 1946, București) este un politician român, inginer și profesor universitar. A fost prim-ministru al României între 1989 și 1991.
Pe 13 iunie 2017, a fost trimis alături de Ion IliescuGelu Voican VoiculescuVirgil MăgureanuMiron Cozma și alții în judecată, pentru infracțiuni contra umanității
Tatăl său a fost Valter Roman (născut Ernst sau Ernő Neulander, originar din Transilvania și de origine evreiască [2]), un lider comunist, activ în războiul civil din Spania. Bunicul său pe linie paternă provenea dintr-o familie hasidică stabilită la Oradea.[3]. Mama sa, Hortensia Vallejo[4], activistă comunistă, a fost originară dintr-o familie catolicăspaniolo-bască.[5]
Are un frate, Raúl, și două surori, Mirella și Carmen
Urmează gimnaziul și liceul „dr. Petru Groza”, actualmente liceul de Informatică din București. Este admis în 1963 la Facultatea de Energetică a Politehnicii din București, pe care o absolvă în 1968 ca șef de promoție la secția Centrale Hidroelectrice. Are ca profesori și mentori științifici pe academicianul Dumitru Dumitrescu, profesorul Dorin Pavel și profesorul Alexandru Diacon. Efectuează un stagiu de practică de inginerie la șantierul hidroenergetic și de navigație „Porțile de Fier”.
În 1970 reușește la concursul pentru obținerea unei burse de studii de doctorat, în Franța, la Universitatea "Paul Sabatier" din Toulouse. În 1971 obține masterul "Diplome d'Etudes Approfondies" și susține, în martie 1974, teza de doctorat la Institutul Mecanica Fluidelor din Toulouse, cu tema « Aerarea naturală a curgerilor cu suprafață liberă » și obține titlul de „doctor în științe”.
Devine prin concurs cadru didactic la trei universități din Toulouse (Școala Superioară de Aeronautică, Școala Superioară de Electronică, Informatică și Hidraulică și Universitatea “Paul Sabatier”, prin decret al Ministrului Educației din Franța).
Până la Revoluția din Decembrie 1989 Petre Roman era cunoscut pentru cariera sa universitară și ca specialist în fizica fluidelor și poluarea mediului. În 1968 devine asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic București iar în 1976 obține titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar.
În 1985 i se încredințează conducerea Catedrei de Hidraulică și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică. În această calitate se preocupă de înființarea unor noi laboratoare de cercetare și conduce studii privind fenomenele de amestec din cursurile de apă a poluanților descărcați din apele industriale pe tot cursul românesc al Dunării, de la Baziaș la Sfântul Gheorghe. Aceste studii au permis determinarea mai exactă a calității apelor Dunării și, îndeosebi, a evoluției în timp a acumulării de substanțe poluante. A condus cercetări și a realizat o instalație pilot pentru transportul hidraulic al minereului și sterilului cu aplicații în industria minieră. Din 1990 este profesor universitar iar în aprilie 2000 primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Chișinău, Republica Moldova[7]. Este membru al Asociației Internaționale de Cercetări Hidraulice (IAHR).
A publicat peste o sută de lucrări științifice (articole, note, memorii, rapoarte și cărți) în edituri și reviste de specialitate, la congrese și alte manifestări științifice, în țară și străinătate. Unele dintre acestea își păstrează validitatea științifică cum ar fi cele privitoare la studiul efectelor descărcării apelor calde de la CNE Cernavoda, modele de simulare a turbulenței cu aplicații în predicția jeturilor poluante și a auto-curățirii magistralelor de canalizare urbană, modele de prognoză a undelor de viitură.
Petre Roman a participat direct, împreună cu tinerii revoluționari, la baricada din centrul Bucureștiului în zilele de 21 și 22 decembrie. În 22 decembrie 1989 Petre Roman pronunță, din balconul sediului Comitetului Central, prima Declarație contra dictaturii comuniste. Tot pe 22 decembrie a devenit membru al Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naționale (CPFSN) constituit pentru coordonarea procesului revoluționar și instaurarea democrației. Pe 26 decembrie 1989, Petre Roman a fost numit prim-ministru al României, el conducînd Guvernul provizoriu pînă la 28 iunie 1990. La 20 mai 1990 este ales deputat de București pe listele FSN, la primele alegeri libere, iar pe 20 iunie este desemnat prim-ministru și votat de Parlament.
În 2008 Petre Roman s-a înscris în Partidul Național Liberal. El a motivat această înscriere într-un articol intitulat "De ce liberal". Fostul premier a candidat pentru un mandat de senator de Diaspora pe listele PNL la alegerile parlamentare din 2008.
La alegerile din 2012 a fost ales deputat în Colegiul 8 din județul Brașov. Principalul său contracandidat a fost Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de finanțe.
In data de 28 Martie 2018, Presedintele PNLLudovic Orban, a declarat ca Petre Roman nu e membru PNL "in acest moment, in urma verificarii facute de Secretariatul general" si ca "nu există în baza de date PNL." 
În februarie 2015, Camera Deputaților a luat act de încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, în februarie 2015.[9] Potrivit ANI, Roman s-a aflat în stare de incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deținea simultan funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată
Politic:
  • 26 dec. 1989-28 iun. 1990 Prim ministru în Guvernul Provizoriu Petre Roman
  • 28 iun. 1990 - 26 sept. 1991 Prim ministru în Guvernul Petre Roman
  • 1990 - 1992, deputat în Camera Deputaților, FSN, a demisionat pe data de 31 iulie 1990 și a fost înlocuit de deputatul Maria Agata Iliescu.
  • 1992 - 1996, deputat în Camera Deputaților, PD, Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (din noi. 1992), Președinte al
Comisiei pentru politică externă (până în noi. 1992)
  • 1996 - 2000, Senat, PDSenator neafiliat (din feb. 2004)[10]
În legislatura 1996-2000, Petre Roman a inițiat 7 propuneri legislative, dintre care 2 au fost promulgate legi. În perioada 1996 - Decembrie 1999, Petre Roman a fost Președintele Senatului. În perioada 22 dec. 1999 - 28 dec. 2000, Petre Roman a fost Ministru de stat, ministrul afacerilor externe în Guvernul Mugur Isărescu
  • 2000 - 2004, senator ales pe listele PD. Petre Roman a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Regatul Spaniei și Republica Franceză-Senat. Petre Roman a fost membru în comisia pentru politică externă și în comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări (din sep. 2001). Petre Roman a inițiat 3 propuneri legislative, dintre care 1 a fost promulgată lege.
  • 2012 - 2016, Camera Deputaților, ales pe listele PNL. Petre Roman a inițiat 8 propuneri legislative din care 1 a fost promulgată lege. Petre Roman a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Franceză-Adunarea Națională și Marele Ducat de Luxemburg. Petre Roman a fost membru în comisia pentru politică externă (din oct. 2016), în comisia pentru politică externă (feb. 2013 - feb. 2015) - Vicepreședinte (din mar. 2013) și în comisia pentru afaceri europene (până în feb. 2013). În data de 13 iunie 2017 a fost trimis în judecată alături de Ion IliescuGelu Voican VoiculescuVirgil MăgureanuMiron Cozma și alții, pentru infracțiuni contra umanității.[8] În 14 februarie 2020 Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a contestat decizia judecătorului de cameră preliminară de la Curtea Supremă, care a decis în anul 2019 restituirea dosarului la Parchet, pentru a fi refăcut în integralitate, toate probele fiind declarate nule.[9] Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 14 septembrie 2020.
Petre Roman
Petre Roman.jpg
Date personale
Născut (73 de ani)
București
Căsătorit cuSilvia Roman
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
inginer
diplomat
profesor[*] Modificați la Wikidata
Prim-ministru al României
În funcție
26 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991
PreședinteIon Iliescu
Precedat deConstantin Dăscălescu
Succedat deTheodor Stolojan
Deputat de Brașov
În funcție
19 decembrie 2012 – 9 februarie 2015
Precedat deGheorghe Ialomițianu
Senator de București
În funcție
1996 – 2004
Deputat de București
În funcție
1990 – 1996

Partid politicFSN PD FD PNL
Alma materUniversitatea Politehnica din București
ProfesieInginer
·         1947: S-a nascut Mihaela Peneş, atletă româncă, campioană olimpică la aruncarea suliţei (Tokyo, 1964). Mihaela Peneş (n. 22 iulie 1947) atleta română, campioană olimpică la aruncarea suliţei (Tokyo, 1964)

* 1947: Donald Hugh "Don" Henley (n. 22 iulie 1947, Gilmer, Texas) este un cântăreț, compozitor, textier și baterist, cel mai cunoscut ca membru fondator al formației Eagles

Înainte de a lansa cariera sa solo de succes, Henley a fost bateristul și vocalistul principal al formației Eagles între anii 1971-1980, când trupa s-a destrămat. Henley a cântat ca vocalist în hit-urile formației Eagles, ca de exemplu:
  • "Witchy Woman",
  • "Desperado",
  • "Best of My Love",
  • "One of These Nights",
  • "Hotel California",
  • "Life in the Fast Lane" și
  • "The Long Run".
El a format unul dintre cele mai de succes parteneriate de compozitor cu Glenn Frey.
După ce Eagles s-a destrămat în 1980, Henley a urmat o carieră solo și a lansat albumul său de debut în 1982. El a lansat șase albume și un DVD după un concert live. Printre succesele lui ca solist se numără:
  • "Dirty Laundry",
  • "The Boys of Summer",
  • "All She Wants to Do Is Dance",
  • "The Heart of the Matter",
  • "The Last Worthless Evening",
  • "Sunset Grill",
  • "Not Enough Love in the World",
  • "New York Minute" și
  • "The End of the Innocence".
Don Henley
Don Henley.jpg
Don Henley cântând cu formația Eagles, în 2008.
Date personale
Nume la naștereDonald Hugh Henley
Născut (72 de ani)
GilmerTexas
Gilmer[*]SUA Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician, compozitor, textier, cântăreț
StudiiUniversity of North Texas[*], Stephen F. Austin State University[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalRockcountry
Tipul de vocetenor  Modificați la Wikidata
Instrument(e)cântărețcompozitortextier și bateristchitaristclapesintetizator
Ani de activitate1970 - prezent
Case de discuriAsylumGeffenWarner Bros.
Interpretare cuEagles, , Stevie NicksLinda RonstadtTrisha Yearwood
PremiiMusiCares Person of the Year[*]
National Humanities Medal[*]
Kennedy Center Honors[*]
Americana Trailblazer Award[*][1]  Modificați la Wikidata
Membri
EaglesStevie NicksLinda RonstadtTrisha Yearwood
* 1947: Albert Lawrence Brooks (n. Albert Lawrence Einstein; 22 iulie 1947) este un actor și comedian american, nomnalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul Broadcast News(1987).[6] L-a dublat pe Marlin în Finding Nemo, fiind și vocea mai multor personaje din The Simpsons, cum ar fi Russ Cargill în Familia Simpson: Filmul (2007). A mai regizat, scris scenariul și jcuat în filme precum Modern Romance (1981), Lost in America (1985), and Defending Your Life (1991) și este autorul romanului 2030: The Real Story of What Happens to America (2011).
Albert Brooks
Albert Brooks at a Q&A.jpg
* 1949: Christoph, Prinț de Schleswig-Holstein[1] (n. 22 august 1949)[1] este Șeful Casei de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg și al Casei de Oldenburg din 1980.[2] El este actualul Duce de Schleswig-Holstein și Duce de Glücksburg.
Casa de Oldenburg este casa regală a Danemarcei (din 1448) și a Norvegiei (1450–1818 și din 1905), și a fost casa regală a mai multor țări incluiv GreciaSuedia și Rusia;[2] de asemenea, include pe moștenitorul la tron al Regatului Unit. Ca atare, el este șeful familiei care astăzi include pe Margareta a II-a a Danemarcei,[3] Harald al V-lea al NorvegieiConstantin al II-lea al Greciei și, linia paternă [4] a lui Charles, Prinț de Wales.
Christoph este descendentul senior al liniei masculine al regelui Christian al III-lea al Danemarcei. Stră-străbunicul său, Friedrich, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, a fost fratele mai mare al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei. De asemenea, Christoph este descendentul reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și se găsește în linia de succesiune la tronul britanic.[5]
Din 1980 el conduce Consiliul Director al Fundației care deține castelul ancestral al Casei de Glücksburg, Castelul Glücksburg. El este proprietarul domeniului Grünholz și este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Schleswig-Holstein.
Christoph
Prinț de Schleswig-Holstein
Christoph of Schleswig-Holstein 2010 crop.jpg
Christoph la Grünholz, noiembrie 2010
Date personale
Născut (70 de ani)
Schloss Louisenlund, Schleswig, Schleswig-HolsteinGermania de Vest
PărințiPeter, Duce de Schleswig-Holstein
Marie Alix, Duchess of Schleswig-Holstein[*][1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Elisabeta de Lippe-Weissenfeld
CopiiPrințesa Sofia
Prințul Friedrich Ferdinand
Prințul Constantin
Prințul Leopold
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Șeful Casei de Schleswig-Holstein
Domnie30 septembrie 1980 - prezent
PredecesorPeter
·         1951: Patriarhul Daniel (Preafericitul Părinte Daniel[2], pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea; n. 22 iulie 1951DobreștiBaraTimiș) este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007.
Dan Ilie Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești din comuna Bara (județul Timiș), ca al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. A primit la botez numele de Dan-Ilie Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul în localitatea Lăpușnic (1962-1966), județul Timiș. În anul 1966 începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970).
După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obține Diploma de licență în teologie (Noul Testament). În perioada anilor 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae; își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).
La data de 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: "Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité". Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoit și a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor în teologie al Universității din Strasbourg. O formă lărgită a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae și a fost susținută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din București sub următorul titlu: "Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală." În urma examenului oral și a susținerii tezei, drd. Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim.
Dumitru Stăniloae a spus cu acest prilej: "Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare că are în fața sa un candidat bine pregătit, bine informat și mai ales pătruns de dorința și râvna de a trăi o viață teologică de adâncime duhovnicească. Nouă asemenea oameni ne trebuie, oameni care să trăiască în învățătura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevărată a preotului aceasta este: să trăiască în așa fel încât să poată răspunde și întrebărilor omului de azi, dar să rămână și preot adevărat. Cu o preoțime fără cultură teologică și fără trăirea demnității și misiunii sublime a preoției se va ajunge la îndepărtarea poporului credincios de Biserică.
Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, lângă Paris (1977), Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franța (1978 și 1979), Conferința studenților creștini de la Wellesley - S.U.A. (1979) și la Conferința ecumenică de la Cambridge Boston, S.U.A. (1979), ambele cu tema “Credința, știința, viitorul", Reuniunea ecumenică asupra spiritualității creștine de azi de la mănăstirea Valamo -Finlanda (1981), Reuniunea ecumenică "Iisus Hristos – Viața lumii" de la Niederaltaich - Germania (1982); Reuniunea ecumenică asupra rugăciunii pentru unitatea creștinilor de la Veneția (1982), a VI-a Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver (1983) etc.
La 6 august 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. Cu această ocazie, a fost hirotonit ieromonah. Ulterior în octombrie 1988 este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic. În paralel, deține funcția de Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar din București.
În ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost președintele Grupului de Reflecție pentru Înnoirea Bisericii, grup din care făceau parte Arhimandritul Bartolomeu Anania, Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloaie, Pr. Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchiș, dar și câțiva trăiriști mireni: Sorin DumitrescuHoria Bernea și Teodor Baconsky etc. Acest grup a avut un rol foarte bun pentru că, în timp ce ierarhii își temeau cârjele și scaunele, a reintrodus, cu concursul ministrului învățământului, religia în școli. Dar acest grup viza mai ales o înnoire a ierarhiei, căci acesta era problema la ordinea zilei. El s-a dizolvat, pentru că un membru al său a ajuns Mitropolit, altul vicar…
La 1 martie 1990, PC Protosinghel Dr. Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul “Lugojanul", fiind hirotonit întru arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timișoara la 4 martie 1990.
La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași.
Participă, în continuare, la o serie de întruniri ecumenice peste hotare: de pildă, a condus delegația Bisericii Ortodoxe Române la a VII-a Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Canberra (1992). Deține numeroase funcții pe plan bisericesc și ecumenic: Reprezentant al Comisiei Sinodale Naționale pentru Educația Religioasă (București); Președinte al Comisiei Teologice și Liturgice a Sf. Sinod al BOR (fostă comisie pentru învățământ); Membru fondator și membru de onoare al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (București); Membru al Comitetului Executiv și Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998); Membru al Prezidiului și Comitetului Central al Conferinței Bisericilor Europene (din 1990); Vicepreședinte al celei de-a II-a Adunări Generale a Conferinței Bisericilor Europene (Graz, 1997).
ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este și fondatorul a numeroase instituții dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoșani, Dorohoi, Iași și Piatra Neamț, Academia Laică "Sf. Ioan de la Neamț", Mănăstirea Neamț, Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru"-Durău, Institutul Ecumenic "Sf. Nicolae"-Iași, Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Religios "Resurrectio", Centrul de educație și informare medicală Providența II - 2002, Institutul social-caritativ Diaconia - 2003, și altele.
De asemenea, pe plan social-caritativ, Mitropolitul Daniel a înființat o serie de instituții sociale, amintind: Asociația creștină Pelerinul (Iași, 1996); Cabinetul stomatologic St. Pantelimon (Iași, 1993); Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România (Iași, 1993); Departamentul socio-caritativ Diaconia (Iași, 1994); Cantine pentru săraci la Iași, Pașcani, Dorohoi, Hârlău (1993-1995); Dispensar policlinic "Sf. Ap. Petru și Pavel" (1998); Centrul de diagnostic și tratament Providența (2000); Fundația Solidaritate și Speranță (2002); Centrul de educație și informare medicală Providența II (2002); Institutul social-caritativ Diaconia (2003).
ÎPS Mitropolit Daniel este și fondator de publicații religioase. Amintim aici "Vestitorul Ortodoxiei" -periodic de informație bisericească, teologie și spiritualitate al Patriarhiei Române, "Candela Moldovei" -buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și "Teologie și Viață, Revistă de gândire și spiritualitate (fosta revistă "Mitropolia Moldovei și Sucevei"). ÎPS Daniel a organizat, de asemenea, numeroase simpozioane, colocvii, congrese naționale și internaționale, și organizează permanent programe culturale, educative și filantropice. La inițiativa IPS Daniel, a fost înființat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998), care a devenit repede cel mai bun radio ortodox din țară.
ÎPS Daniel i se datorează și aducerea moaștelor unor sfinți și a unor relicve sfinte la Iași și în eparhiile sufragane ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum fragmentul din lemnul Sfintei Cruci care se păstrează la Mănăstirea "Xiropotamu" din Muntele Athos-Grecia (1992), moaștele Sfântului Apostol Andrei de la Patras-Grecia (1996), moaștele Sf. Gheorghe de la Livadia-Grecia (2000), Brâul Maicii Domnului de la Volos-Grecia (2001), moaștele Sf. Ioan Casian de la Marsilia-Franța (2002), moaștele Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir de la Tesalonic-Grecia (2003), fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se păstrează la Mănăstirea Panaghia Soumela, Veria-Grecia (2004) sau fragment din moaștele Sfântului Apostol Pavel de la mănăstirea Panaghia Soumela, Veria-Grecia (2005).
De-a lungul timpului a primit numeroase distincții și titluri, dintre care amintim: Premiul Emanuel Heufeder (Germania1998); Medalia Comemorativă "150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu" și Ordinul "Serviciul Credincios" în rang de Mare Cruce acordat de către Președinția României (2000); Membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase de la Bruxelles (2000); Premiul ecumenic al Institutului Sf. Nicolae din Bari (Italia, 2002); Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, în 2002, de Fundația Europeană pentru Cultură Pro Europa (din Freiburg im Breisgau); Senator de onoare al Universității Dunărea de Jos (Galați, 2003).
De asemenea deține titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din țară și străinătate: Universitatea Catolică Sacred Heart, Fairfield, Connecticut - S.U.A. (2003); Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași (2006); Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj.[4] De asemenea, este cetățean de onoare al municipiului Botoșani (2003).
A participat la peste 200 de simpozioane, congrese și conferințe teologice internaționale, aducând contribuții importante în rezolvarea problemelor dezbatute în cadrul acestor întruniri.
A publicat peste 500 de studii, articole, cuvântări și prefețe în limba română, peste 100 de studii și articole în limbile franceză, engleză și germană în reviste și volume colective din străinătate. Patriarhul Daniel este și autorul unor cărți teologice de o importanță deosebită.[necesită citare]
La data de 30 septembrie 2007Președintele României i-a conferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Cruce, ca o încununare a tuturor contribuțiilor sale.
În anul 2007 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Conform unui articol aparut în presa centrală, CNSAS a declarat că: „Din datele ajunse la CNSAS nu rezultă ce tip de dosar îi fusese deschis PF Daniel. Având în vedere faptul că acesta a călătorit în străinatate înainte de 1989 (la studii postuniversitare) este posibil să fi fost vorba de un dosar de urmărire”.[5]
Biserica Ortodoxă Română și Patriarhul Daniel au fost criticați ca urmare a reacției întârziate la adresa tragediei din clubul Colectiv, aceștia pierzând credibilitate potrivit unui sondaj INSCOP.[6] Mii de demonstranți au mărșăluit Dealul Mitropoliei în centrul Bucureștiului, unde se afla sediul bisericii
Patriarhul Daniel
Патріарх Даниїл.jpg
Date personale
Născut (68 de ani) Modificați la Wikidata
BaraTimișRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnieromâni Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesor universitar[*]
cleric[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulBucurești
TitlulArhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
Perioada30 septembrie 2007 - prezent
PredecesorTeoctist Arăpașu
Logo of the Romanian Academy.png Membru de onoare al Academiei Române
PremiiOrdinul Republicii ()[1]
Ordinul Național „Steaua României” în grad de mare cruce[*]
Order of Prince Yaroslav the Wise, 1st class[


* 1951: Eugen Chebac (n. 22 iulie 1951) este un politician român, fost președinte al Consiliului Județului Galați în perioada 2008-2012.

Eugen Chebac
Eugen Chebac, presedinte Consiliul Judetului Galati.jpg

* 1954: Geo Dobre (n. 22 iulie 1954) este un actor român de teatru și film.

Filmografie:
  • Ultimul corupt din România (2012) - Domide
  • Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011) - Loati
  • Carol I - Un destin pentru România (2009) - Regele Ferdinand
  • Regina (2008) - generalul Vlad
  • Supraviețuitorul (2008) - Însoțitorul Comisarului
  • 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) - Dr. Aldea
  • Inimă de țigan (2007) - General
  • De ce eu? (2006)
  • Iubire ca în filme (2006) - Helmut Schwartz
  • Lacrimi de iubire - filmul (2006) - Mircea Olteanu
  • Mama dupa ora 5 (2006)
  • Catherine the Great (2005) - Charles Hanbury Williams
  • Lacrimi de iubire (2005) - Comisarul Olteanu
  • Pacatele Evei (2005) - Comisarul Olteanu
  • O secunda de ura (2004) - Partener
  • Rivoglio i miei figli / Totul pentru copiii mei (2004)
  • Amen. / Amen (2002) - Civil 3
  • Entre chiens et loups (2002) - Directorul Casinoului
  • Natures mortes (2000)
  • Diplomatic Siege / Dusmanul dusmanului meu (1999) - CIA agent #2
  • Le record (1999)
  • Triunghiul Morții (1999)
  • Une mere comme on n'en fait plus (1997) - M. Bernadine
  • Punctul zero (1996)
  • Huntress: Spirit of the Night (1995) - Limo Driver
  • Josh Kirby... Time Warrior: Chapter 1, Planet of the Dino-Knights (1995)
  • Începutul adevărului / Oglinda (1993)
  • Invisible: The Chronicles of Benjamin Knight (1993) - Mad Man
  • Mircea (1989)
  • Zâmbet de soare (1988)
  • Francois Villon, poetul vagabond (1987)
  • Noi, cei din linia întâi (1986) - ofiter german
  • Ringul (1985)
  • Dreptate în lanțuri (1983)
  • Întoarcerea din iad (1983)
  • Wilhelm Cuceritorul / Glorie și onoare (Cucerirea Angliei) (1982)
  • Bietul Ioanide (1980)   
    Geo Dobre
    Date personale
    Născut (65 de ani)
    Constanta
    Cetățenie România
    Ocupațieactor
    actor de film
·         1954 - S-a născut Al DiMeola, chitarist şi compozitor american (Return To Forever).
* 1955: William J. "Willem" Dafoe (n. 22 iulie 1955) este un actor american de film și teatru. A fost nominalizat la două premii Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în peliculele Plutonul (1986) și Umbra Vampirului(2000). A jucat în multe filme, printre cele mai cunoscute fiind: „To Live and Die in L.A.”, „Platoon”, „The Last Temptation of Christ”, „Shadow of the Vampire”, „The Boondock Saints” și filmele cu Spider-Man
Willem Dafoe
WillemDafoe09TIFF.jpg
Willem Dafoe în 2009
Date personale
Născut (64 de ani)
Appleton, Wisconsin, SUA
Căsătorit cuGiada Colagrande (2005–prezent)
CetățenieFlag of the United States.svg SUA
Flag of Italy.svg Italia Modificați la Wikidata
OcupațieActor, actor de voce
Activitate
DomiciliuAppleton
New York  Modificați la Wikidata
Alma materUniversity of Wisconsin–Milwaukee[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1980–prezent
PremiiPremiul Saturn
Donostia Award[*] ()
Independent Spirit Awards[*] ()
Premiul Satellite
Honorary Golden Bear[*] ()[1]
Volpi Cup for Best Actor[*] ()
* 1962: Armand Calotă (n. 22 iulie 1962Târgu Jiu) este un actor de teatru și voice-over român. Este nepotul actriței Elvira Godeanu
Roluri la TNB:
  • "Bârfe, zvonuri și minciuni" de Neil Simon, regia Ion Caramitru, (2013)
  • „Platonov” de A.P. Cehov, regia Ivan Helmer, (1993)
  • „Vrăjitoarele din Salem” de Arthur Miller, regia Felix Alexa, din (1991)
Filmografie:
Dublaj:
* 1963: Emilio Butragueño Santos (n. 22 iulie 1963, Madrid) este un fost jucător spaniol de fotbal, cel mai bine cunoscut după perioada petrecută la Real Madrid.
Poreclit El Buitre („Vulturul”), tehnicul jucător a făcut parte din legendarul Quinta del Buitre alături de Manolo SanchísRafael Martín VázquezMíchelși Miguel Pardeza.
* 1964: Dana Dragomir (n. 22 iulie 1964București) este o muziciană și compozitoare suedeză de origine română.
Dana Dragomir este cel mai bine cunoscuta pentru interpretarea piesei "Mio Mio", scrisă de Benny Andersson și Björn Ulvaeus, membri ai formației ABBA.[1] Este prima naistă profesionistă din lume[2]. Muzica ei este un amestec de pop, Pop simfonic și New Age. A cunoscut succesul în Suedia, ajungând in topuri cu mai multe albume, fiind citată ca cel mai bun artist instrumental din Scandinavia la vînzări de discuri.
Dana are o educație de doisprezece ani la prestigiosul Liceu de muzică „Dinu Lipatti” din București, locul ei de naștere. A fost descoperită și a devenit o vedetă consacrată de la vârsta de șaisprezece ani, în țara ei natală.
În 1985, la vârsta de 21 de ani, a părăsit România pentru o perioadă de 3 ani de contract în Las Vegas, managerul ei de atunci avînd planuri mari pentru lansarea ei în Statele Unite ale Americii. Acestia erau ultimii ani ai erei Ceaușescu și Securitatea a lăsat-o să plece din țară doar cu condiția că ea va spiona pentru ei. Dragomir însă nu a avut intenția de a mai reveni vreodată în România. Dezertarea ei a avut mari consecințe pentru părinții ei, care ambii, și-au pierdut locul de muncă. După anii '90 s-a întors în România unde ulterior a dat spectacole și interviuri.[3]
Între timp, nesatisfăcută de procesul lent de dezvoltare al proiectului în Statele Unite ale Americii, a părăsit țara și pe managerul ei ca să se stabilească în Suedia.[3] Marele ei succes a venit în 1991, cu interpretarea piesei "Mio min Mio", un cântec inițial compus in 1987 pentru filmul Mio în Țara Îndepărtată de către cei doi foști membri ABBA, Benny Andersson și Björn Ulvaeus. Versiunea ei instrumentala a devenit un mare succes și a rămas în topul suedez sv:Svensktoppen timp de zece săptămâni, ajungând pe locul 1. Dragomir a fost primul artist instrumental care a urcat pe locul 1 in acest top .[4][5]
Este căsătorită cu Klas Burling, un prezentator de radio și TV, cel mai bine cunoscut pentru aducerea trupei Beatles pentru prima dată în Suedia în 1963, și care, de asemenea, acționează ca managerul ei. Ei locuiesc în Stockholm în cartierul Östermalm și împreună au o fiică, Alexandra Burling, născută în august 1994
Dana Dragomir
Dana Dragomir (Pandana).jpg
Date personale
Nume la naștereDaniela Dragomir
Născută (55 de ani)
BucureștiRomânia
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician, compozitor
Activitate
Alte numePandana
Origine România
Gen muzicalMuzică pop
Pop instrumental
muzică ușoară
Instrument(e)Nai
Ani de activitate1980–present
Case de discuriPandana Records
Colaborare cusv:Peter Grönvallsv:Kristian Lundinsv:Per Magnussonsv:David Kreugersv:Jonas Berggrensv:Max Martinsv:Merit Hemmingson
* 1965: Sven Groeneveld (născut 22 iulie 1965) este un fost jucător de tenis profesionist, originar din Țările de Jos, care este actualul antrenor al jucătoarei de tenis profesioniste Maria ȘarapovaDevenit jucător de tenis profesionist la vârsta de 19 ani, Sven Groeneveld nu a avut prea mult succes. Cele mai bune poziții mondiale ale sale au fost 826 (la simplu) și respectiv 837 (la dublu), ambele obținute în 1986. În anul 1989 a renunțat la cariera de jucător și a devenit antrenor.
De data aceasta, a avut constant succese antrenând jucători profesioniști așa cum sunt Monica SelesAranxta Sanchez-VicarioMary PierceMichael StichGreg RusedskiNicolas KieferTommy Haas și Mario Ancic, pentru a enumera pe cei mai cunoscuți. În 1997, fiind angajat de Federația de tenis a Elveției a lucrat cu mai mulți jucători elvețieni, printre care se număra și Roger Federer.
·         1967Ileana Șipoteanu, solistă română de muzică ușoară



* 1969: Daniel Grigore (n. 22 iulie 1969, Brașov) este un scrimer român specializat pe sabie, laureat cu bronz pe echipe la Campionatul Mondial de Scrimă din 1994.
Crescut la CS Tractorul Brașov de Marin Mustață,[1] a participat la Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona, clasându-se pe locul 16 la proba individual și pe locul 4 pe echipe.[2] A ajuns în sferturile de finală la Campionatul Mondial din 2003 de la Essen. Cu Vilmoș SzaboAlin Lupeică și Dan Găureanu, a fost laureat cu bronz pe echipe la Campionatul Mondial din 1994 de la Atena.
După ce s-a retras, a devenit antrenor de scrimă la Brașov, unde l-a pregătit pe viitorul campion olimpic Mihai Covaliu. Acum lucrează la clubul Laguna Fencing în California.
* 1969: Despina Vandi (în greacă: Δέσποινα Βανδή), născută Despina Malea(în greacă: Δέσποινα Μαλέα; n. 22 iulie 1969TübingenGermania) este o cântăreață greacă.
Despina Vandi
Δέσποινα Βανδή
VandiDespoina 20070324.JPG
Despina Vandi în 2007
Date personale
Nume la naștereDespina Malea
Născută (50 de ani)
TübingenGermania
Căsătorită cuDemis Nikolaidis[*] (din Modificați la Wikidata
Număr de copiiModificați la Wikidata
CetățenieFlag of Greece.svg Grecia Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreațăactriță
Activitate
OrigineKavalaGrecia
StudiiAristotle University of Thessaloniki[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalLaïkapopdancePop rock
Instrument(e)Vocal
Ani de activitate1992–prezent
Case de discuriMinos EMIHeaven MusicEscondida MusicThe Spicy Effect
* 1972: Oleg Mutu (n. 22 iulie 1972Chișinău) este un operator de imagine român, originar din Republica Moldova, laureat de două ori al Premiului Gopo pentru cea mai bună imagine, precum și deținător a altor premii cinematografice internaționale. 

FILMOGRAFIE CA OPERATOR IMAGINE

Filme de scurt metraj

Filme de lung metraj

Filme documentare

Seriale de televiziune

PRODUCĂTOR DE FILME

* 1973: Rufus Wainwright (n. 22 iulie 1973) este un cântareț canadiano-american.[1][2] A imprimat șapte albume și numeroase coloane sonore pentru filme. A apărut în filmele The Aviator și Heights.[3] A contribuit la coloana sonora a filmelor Brokeback MountainI am SamMoulin Rouge!ShrekMeet the RobinsonsBig DaddyZoolander, si Leonard Cohen: I'm Your Man. A fost nominalizat pentru un premiu BRIT Awardpentru Best International Male Artist in 2008 si un Grammy Awardpentru Best Traditional Pop Vocal Album in 2009.
Rufus Wainwright
Oliver Mark - Rufus Wainwright, Berlin 2010.jpg
Rufus Wainwright
portretizată de Oliver Mark, Berlin 2010
Date personale
Nume la naștereRufus McGarrigle Wainwright
Născut (46 de ani)
Rhinebeck, New YorkSUA
PărințiLoudon Wainwright III[*][1]
Kate McGarrigle[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMartha Wainwright[*][1]
Lucy Wainwright Roche[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJörn Weisbrodt
CopiiViva Katherine Wainwright Cohen[*][1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA
Flag of Canada (Pantone).svg Canada Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
cantautor
pianist
cântăreț
muzician Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea McGill  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1988–present
Influențat deFreddie Mercury
* 1974: Geta Burlacu (n. Georgeta Povorozniuc22 iulie1974Bălți) este o cântăreață din Republica Moldova care a reprezentat Republica Moldova la concursul Eurovision din anul 2008 cu cântecul „A Century of Love”. Geta Burlacu s-a născut pe 22 iulie 1974, în orașul Bălți, Republica Moldova.
A început să cânte la vârsta de șapte ani. În același timp, studia vioara la școala de muzică din Bălți. A absolvit Colegiul de Muzică din Bălți, instrument vioara.
În 1993 Geta a intrat la Conservatorul din Chișinău, facultatea de muzică populară și jazz.
Geta Burlacu este câștigătorea a numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale (Moldova, România, Franța, Germania, Spania, Danemarca, Ucraina, Belarus) în domeniul muzicii jazz, pop și folk.
Din 1998 și până în 2011 a activat ca solistă într-un jazz-band vocal «UniVox».
În perioada anilor 2005 – 2007, a fost profesor de jazz vocal la facultatea de canto, a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Moldova.
În 2006 ea a obținut o bursă la Fundația Soros, secțiunea "Music".
În 2007 Geta Burlacu a participat într-un turneu internațional, alături de celebra formație cubaneză "Buena Vista Social Club», pe cele mai mari scene ale României.
În 2008 a reprezentat Republica Moldova la concursul internațional "Eurovision Song Contest", cu piesa « Century of Love ».
În 2009 a participat la festivalul internațional "Cerbul de Aur", unde a reușit să ajungă în finala festivalului desfășurat în Brașov, România.
Din 2009 până în prezent evoluează pe scenă cu Orchestra Națională Simfonică Teleradio Moldova, precum și cu formațiile jazz «Alex Calancea Band", "ANGRY Band» și cu orchestra de muzică populară «Taraf Lăutăresc».
În 2010, a concertat în Europa cu trupa lui Alex Calancea Band. A susținut concerte în țări precum Franța, Germania, Austria, Italia, Rusia, Ucraina, România, China, Anglia, Belarus, Spania, Danemarca, Irlanda și altele.
În 2011, Geta Burlacu a participat la concertul "Woman Day" în cadrul aniversării "40 de ani Francofonie", organizat de UNESCO la Paris.
În 2012, Geta a dat viață unui nou album de colinde "Să ningă cerul peste noi" și la finele anului a susținut un concert de caritate cu formația Black&White și Jazz big Band (Tiraspol), la Teatrul Național de Operă și Balet.
Din anul 2013 și până în prezent Geta joacă într-un spectacol muzical «Caruselul erotic», pe scena teatrului Eugen Ionesco, Chușinău. Primul spectacol al Teatrului Nocturn “Decameron” după un text de David Hare, în regia lui Giorgi Tavadze (Georgia). Pe parcursul spectacolului Geta cânta live însoțită de «Angry Band».
Geta Burlacu sustinut numeroase recitaluri în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Limbii, Ziua Republicii, a participat la Festivalul moldovenesc de la Londra, luând parte în numeroase proiecte sociale și de caritate.
Interpreta a fost numită Ambasadorul al bunăvoinței a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație din Moldova.
În 2014, 12 ianuarie și 13, respectiv, la invitația Asociației "Connexions Moldavie" și cu sprijinul Biroului "Pentru relații cu diaspora", Geta Burlacu a susținut 2 concerte "Winter Jazz " la Paris și Luxemburg, unde a fost salutată călduros de către reprezentanții diasporei moldovenești precum și a șefilor Ambasadelor Republicii Moldova în Belgia și Franța. Este remarcabil faptul că acesta este primul concert oficial a reprezentanților culturii moldovenești în Luxemburg.
În luna mai, 2014, Geta a reprezentat Republica Moldova în cadrul proiectului cultural "Experience Moldova". Pe data de 13, 15 și 16 mai Geta cu mare success a susținut concerte de muzică populară moldovenească pe scenele Berlinului, Stocholmului și Londrei.
În luna iulie, 2014, Geta Burlacu a participat la festivalul internațional "Urban Voices", unde a evoluat pe scenă cu piese din repertoriul celebrei interprete române, Maria Tănase. Geta a cântat «Imnul poporului român» piesa Lume lume pe un platou grandios acompaniată de muzicanții din India, Canada, Venezuela, Algeria, Franța și Moldova alături de unul dintre cele mai impunătoare coruri din lume, alcătuit din 800 de persoane. Proiectul a fost o simbioză de genuri muzicale, culturilor din est și vest.
Geta Burlacu
ESC 2008 - Moldova - Geta Burlacu, 1st semifinal.jpg
Geta Burlacu la Eurovision 2008
Date personale
Nume la naștereGeorgeta Povorozniuc
Născută (45 de ani)
BălțiURSS Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață
Activitate
OrigineRepublica Moldova
Gen muzicalJazzEthno jazz
Tipul de vocecontralto  Modificați la Wikidata
Instrument(e)vioară
voce[*
* 1974: Paulo Jamelli (n. 22 iulie 1974) este un fost fotbalist brazilian.
* 1975: Vasile Botnari (n. 22 iulie 1975) este un economist și om politic din Republica Moldova, care din 20 ianuarie 2016 este Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova
Vasile Botnari
Date personale
Născut (44 de ani)
StrășeniRSS MoldoveneascăURSS
Căsătorit cuNatalia Botnari[2]
Copii2[1]
Naționalitate Republica Moldova
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
ReligieCreștin Ortodox
Ocupațiepolitician
economist Modificați la Wikidata
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova
Deținător actual
Funcție asumată
20 ianuarie 2016
PreședinteNicolae Timofti
Prim-ministruPavel Filip
Precedat dePavel Filip
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor
În funcție
31 mai 2013 – 30 iulie 2015
PreședinteNicolae Timofti
Precedat deAnatol Șalaru
Succedat deIurie Chirinciuc
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
2010 – 2013

Partid politicPartidul Democrat din Moldova
Alte afilieriAlianța pentru Moldova Europeană (2015)
Coaliția Pro-Europeană (2013–2014)
Alianța pentru Integrare Europeană (2009–2013)
ProfesieEconomist
* 1978: Dennis Rommedahl (n. 22 iulie 1978Copenhaga) este un fotbalist danez care evoluează la RKC Waalwijk[2] și la echipa națională de fotbal a Danemarcei. Rommedahl a reprezentat Danemarca la Campionatul Mondial de Fotbal 2002Euro 2004Campionatul Mondial de Fotbal 2010 și Euro 2012.
* 1979: Puya (nume real: Dragoș Gărdescu; n. 22 iulie 1979București) este un cântăreț de rap din România, interpret de muzică hip-hop (respectiv rap), abordând, după despărțirea trupei La Familia, și genul hip-pop, iar în anul 2017 revenind, odată cu reuniunea formației, la vechiul tip muzical. A devenit cunoscut ca membru al formației La Familia  Puya, pe numele său real Dragoș Gărdescu, s-a născut pe 22 iulie 1979, în București[2]. A crescut alături de cei trei frați ai săi în cartierul Balta Albă, învățând de mic „regulile nescrise ale străzii”[2].
S-a întâlnit cu Tudor Sișu în Sălăjan[Unde?], unde s-au unit ca trupă.
Activează pe scena hip-hop din anul 1994.[3]. Primul album l-a lansat alături de La Familia în 1997, intitulat Băieți de cartier, iar primul contract semnat cu o casă de producție l-a avut la vârsta de 17 ani[3]
În anul 2009, Puya a câștigat procesul cu trupa BUG Mafia pentru utilizarea numelui "La Familia".[4]
În anul 2012 Puya a lansat single-ul anului "Maidanez" alături de Doddy, Mahia, Posset și Alex Velea. În anul 2014 Puya a lansat melodia "Strigă!" alături de Inna, piesa bucurându-se de succes în Europa.
În cadrul trupei a activat în jur de 9-10 ani, ultimul album fiind lansat în 2006, urmând ca următorul să fi fost lansat în 2010. Puya a anunțat albumul nou La Familia, dar care nu a mai fost produs în totalitate. O altă încercare a avut loc în anul 2017, după 20 de ani de la existența trupei, care, de data aceasta, a avut succes, iar noul album (vezi pagina La Familia) a fost lansat vineri, 9 iunie 2017.
În 2007 a infiintat ONG-ul Agentia Spartacus, care se ocupa de apararea drepturilor detinutilor si combaterea consumului de droguri. Rapperul a avut si actiuni antidrog in liceele din tara;  Primul material solo al lui Puya a fost unul nelansat oficial, insa care a bucurat boxele fanilor norocosi. O colaborare atipica pentru scena rap de atunci a fost piesa Nu te grabi, cu Paula Seling.[6] Sapte ani mai tarziu, Puya ii aduce pe Lora, Keo, Alex Velea, Cabron si nu numai pe Muzica de tolaneala si depravare. [6]Tot atunci, Puya isi anunta cariera solo si pe canalele TV de muzica, prin clipul Viata noua.[6].
În luna septembrie a anului 2010 iubita lui a născut o fetiță, cântărețul devenind astfel tătic[7]. Cei doi s-au cunoscut în 2006  
Puya
Puya- Dragoş Gardescu.jpg
Puya
Date personale
Nume la naștereDragoș Gărdescu
Născut (40 de ani)
București[*]România[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiesolist
Activitate
Alte numePuya  Modificați la Wikidata
Gen muzicalHip-Hop, Rap, Gangsta Rap, R&B
Instrument(e)Voce
Ani de activitate1996 - prezent
Case de discuriCat Music (1997 - 2003); MediaPro Music (2004 - 2009); Scandalos Music (2004 - 2010); Music Expert Company (2010 - 2017); Scandalos Music (2017 - prezent)
Interpretare cuIrisDoddyBibanu' MixXLAntoniaB.U.G. MafiaAlex VeleaFelyVerbalBoier BibescuShiftEl NinoMoshu'Claudiu StanBaboiSișuGeorge HoraCodu' PenalIL-EgalCabronKarieDana MarijuanaShobbyM&GC.I.A.InnaR3idenEdiDenisKaziMoni-KNicoEsterAna BaniciuCedry2kPaula SelingExplicitZaleArssuraKeoChucho6ase-6ase & MarkOne1VunkKameliaGeorgianConnect-RCornel Ilie (Vunk)VescanLigiaLauraYoloAntoniaPossetMahiaAnastasiaNicoDon BaxterElena IonescuYoniUzziLoraBani GheataBogdan DimaReptileViperMihai BendeacCatalina TomaDJ WickedDJ ScreamDJ GrassPacoBrugner
* 1980: Dirk Kuyt (olandeză: Dirk Kuijt; Pronunție în olandeză/ˈdɪrk ˈkœyt/; n. 22 iulie 1980) este un jucător de fotbal olandez retras din activitate, care a jucat și pentru echipa națională de fotbal a Olandei.
* 1980: Manuela Manda (n. 22 iulie 1980, Caracal) este o jucătoare română de handbal. Ea evoluează pe postul de pivot la echipa CS Dinamo (handbal feminin).
Ultima echipă pentru care a jucat a fost ASC Corona 2010 Brașov, în sezonul 2013/14. Sezonul trecut nu a putut juca pentru că a fost însărcinată.
* 1980: Marco Marchionni (n. 22 iulie 1980 la Monterotondo) este un fotbalist italian care joacă pentru echipa U.S. Latina Calcio. Fiul lui Pietro și al Luiginei, Marco are un frate, Umberto, și două surori, Irene și Elisabetta. Este căsătorit cu Claudia. Odată ce a terminat liceul, s-a simțit atras de materiile de profil științific astfel că s-a înscris la Universitatea Ragioneria, obținând diplomă de specialitate.
Marco a început fotbalul la vârsta de 7 ani în echipa Castelchiodato. La început era folosit ca atacant, de-abia la 19 ani fiindu-i observate calitățile de a scoate oameni din joc prin dribbling și de a centra, ceea ce l-a determinat pe antrenorul sau de atunci să îl reprofilzeze pe partea dreaptă a terenului. Și-a făcut debutul în Seria A în sezonul 1998-99 la Empoli, alături de care a jucat și următoarele două sezoane, în Serie B. După o scurtă aventură la Piacenza a revenit în prima ligă italiană la Parma unde a și cunoscut consacrarea. A evoluat în 87 de meciuri pentru gruparea parmegiana reușind 13 goluri și titlul de cel mai bun pasator în 2005. A venit la Juventus în 2006 și a contribuit la revenirea echipei în prima divizie. Evoluțiile sale au fost condiționate de numeroase accidentări care nu i-au permis să se exprime la potențialul său maxim. Marco speră să rămână în continuare pentru mult timp la Torino și să calce pe urmele idolului său, Roberto Baggio.
* 1982: Yuzo Tashiro (n. 22 iulie 1982) este un fotbalist japonez.
* 1983: Arsenie Todiraș (n. 22 iulie 1983Chișinău), cunoscut și ca Arseniesau Arsenium, este un cântăreț de muzică pop din Republica Moldova. Între 1999 și 2005 a făcut parte din trupa O-Zone. Din 2005 evoluează în cariera solo sub numele scenic „Arsenium”.  La 16 ani face parte din Ansamblul Folcloric "Stejăreii", unde cântă la contrabas. Încearcă apoi să cânte operă. Profesoara Larisa Shulga îi face cunoștință cu Dan Bălan. Cei doi, împreună cu Radu Sîrbu, creează trupa O-Zone. În 2002, trupa se lansează și în România, iar în 2003 primește dublu disc de aur. Tot în 2003 O-Zone se lansează pe piața internațională și fac istorie.
În 2006 apare primul album solo: Arsenium - Al 33-lea element.
Arsenium
Natalia gordienko arsenium 2006.jpg
Arsenium și Natalia Gordienko la Eurovision 2006
Date personale
Nume la naștereArsenie Todiraș
Născut (36 de ani)
ChișinăuRepublica Moldova
ChișinăuURSS Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreț
Activitate
Alte numeArsenie
Gen muzicalPopalternative rock
Instrument(e)Vocecontrabas
Interpretare cuO-Zone

* 1984: Stewart Downing (n. 22 iulie 1984) este un fotbalist englez care joacă pentru Middlesbrough și echipa națională de fotbal a Angliei. Joacă pe posturile de extremă și mijlocaș ofensiv, evoluând în trecut și pe poziția de fundaș stânga.[2] Este dublu câștigător al Cupei Ligii Angliei (2004, 2012 - ediție în care a fost declarat omul finalei).[3] Cu naționala Angliei a ajuns în sferturile CM 2006 și Euro 2012.
* 1984: Oleh Șturbabin (în ucraineană Олег Валерійович Штурбабін n. 22 iulie 1984) este un scrimer ucrainean specializat pe sabie, laureat cu bronz individual la Campionatul Mondial de Scrimă din 2005 și cu argint pe echipe la cel din 2006.
* 1986: Ana Buxai (n. SibiuRomânia), cunoscută sub numele de scenă Anya, este o cântăreață română de muzică dance, care a fost timp de doi ani solista formației Hi-Q.
Ana Buxai s-a născut pe data de 22 iulie 1986 în Ocna Sibiului, România. În timpul școlii generale a studiat canto, iar pe parcursul anilor de liceu a luat lecții de chitară.[1]
Anya s-a alăturat formației de muzică dance Hi-Q în aprilie 2008. Timp de doi ani a lansat alături de aceasta piese precum „Așa-s prietenii” și „Lose You”, reușind să readucă formația în fruntea clasamentelor muzicale. În februarie 2010, Anya a părăsit Hi-Q datorită neînțelegerilor cu colegul ei de trupă, Mihai Sturzu.[2]
Tot în 2010, Anya și-a început cariera de solistă. Primul ei disc single a fost o colaborare cu Jay Ko, un DJ pe care l-a întâlnit într-un club din Sibiu.[1] Piesa „One” a fost un succes, ajungând până pe prima poziție în Romanian Top 100 și fiind ascultată în țări precum Olanda, Polonia, Bulgaria, Belgia și chiar în China.[3] . Cel de al doilea hit al Anyei , ca cântăreață solo este „Beautiful world” care a ajuns pe primul loc în topurile muzicale din România , bucurându-se de o popularitate mare și în străinătate și de 5 milioane de vizualizări pe internet . În toamna anului 2011 Anya lansează un single nou : „Fool me” care se va bucura de același succes la radio ca „Beautiful world” și 6 milioane de vizualizări pe internet 
Anya
Date personale
Nume la naștereAna Buxai
Născută (33 de ani)[1]
Flag of Romania.svg Ocna Sibiului, România
SibiuRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață
Activitate
Gen muzicalDance
Tipul de voceSoprană
Instrument(e)Voce
Ani de activitate2008-prezent
Case de discuriMediaPro Music
Interpretare cuHi-QJay Ko
* 1986: Djakaridja Koné (n. 1 ianuarie 1986Cote d'Ivoire) este un un jucător de fotbal retras din activitate ivorian care a evoluat ultima data în Turkcell Super League, la Sivasspor. Acesta are și cetățenie pentru statul Burkina Faso și evoluează la echipa națională a acestei țări.
* 1986: Cosmin Nedelcu alias Micutzu (n. 22 iulie 1986Focșani) este un actor de film și stand-up român[1]. Pe lângă stand-up, s-a făcut cunoscut prin apariții la Comedy Central România cu numere de stand-up, prin apariții la emisiunile "În puii mei!", "Băieți de oraș"și iUmor[2]. În anul 2017 a deschis împreună cu Ionuț Grecu un Stand Up Barber Shop, unde în timp ce clienții sunt bărbieriți, pot viziona show-uri de stand-up comedy. Tot în anul 2017, a scos primul său special care se numește "Te fac să râzi" și care poate fi cumpărat și urmărit pe platforma online "Râseria"[3]. După lansarea specialului, a început să realizeze singur un Podcast numit "Micutzu's Podcast"[4], în unele episoade având și invitați.
Cosmin a absolvit Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani. El participa la spectacolele de improvizații stand-up.[5] El a studiat la UNATC
Filmografie:
* 1987: Gabriela Mihalschi (Preda) (n. 22 iulie 1987, în Tîrgu Neamț) este o handbalistă din România care joacă pe postul de intermediar stânga pentru clubul CS Rapid București și echipa națională a României.[1]
Mihalschi a început să joace handbal la CSȘ Târgu-Neamț, echipă pentru care, până în 2006, a înscris 43 de goluri.[2] Ea a semnat apoi un contract pe patru ani cu clubul HCM Baia Mare, valabil începând de la 1 iulie 2006.[2] Gabriela Mihalschi a evoluat la clubul băimărean până în sezonul competițional 2009-2010. În octombrie 2009, ea s-a transferat la SCM Craiova,[3] echipă pentru care a evoluat două sezoane.
Începând din sezonul competițional 2011-2012, Mihalschi a jucat la CSM București, club pentru care a semnat în vara anului 2011.[4] În vara anului 2013, ea s-a transferat la HCM Roman.[5] La sfârșitul sezonului 2014-2015, Mihalschi a semnat cu HCM Baia Mare.[6][7][8] Cu formația băimăreană, Gabriela Preda va câștiga Supercupa României 2015 și va ajunge în sferturile Ligii Campionilor 2015-2016.[9][10][11] După dispariția echipei HCM Baia Mare, în vara anului 2016, Preda s-a transferat la CSM Bistrița, pentru care a evoluat un sezon.[12] Din vara anului 2019, Gabriela Preda a revenit pe terenul de joc, evoluând pentru Rapid București.
* 1988: Thomas Kraft (n. 22 iulie 1988KirchenGermania de Vest) este un portaraflat sub contract cu Hertha Berlin.
* 1989: Leandro Damião da Silva dos Santos (n. 22 iulie 1989), cunoscut sub numele Leandro Damião, este un jucător profesionist brazilian de fotbal care joacă pe postul de atacant pentru Flamengo, împrumutat de la Cruzeiro și pentru echipa națională de fotbal a Braziliei.
* 1989: Daryl Janmaat (n. 22 iulie 1989) este un fotbalist profesionist danez care joacă pentru Watford și echipa națională de fotbal a Olandei pe postul de fundaș dreapta.
* 1989: Nicolas Limbach (n. 22 iulie 1989EupenBelgia) este un scrimer german specializat pe sabie.
·         1992Selena Marie Gomez (n. , Grand Prairie, SUA) este o actriță și cântăreață americană. Gomez și-a făcut primul debut în Barney & Friends ca Gianna, în perioada 2002–2004. Ca urmare, Selena a avut roluri episodice în filme, cum ar fi Spy Kids 3-D: Game Over (2003) și Walker, Texas Ranger: Trial by Fire (2005). În 2006, Gomez a apărut ca invitat special într-un episod din serialul de la Disney Channel, Zack și Cody, ce viață minunată, precum și Hannah Montana. După aceasta, Selena a jucat în propriul său serial de televiziune, Magicienii din Waverly Place, difuzat pe Disney Channel. Serialul a fost un succes critic și comercial, câștigând numeroase premii și nominalizări. Mai târziu a apărut în numeroase seriale și filme, inclusiv Jonas Brothers: Living the Dream (2008) și Disney Channel Games (2008). În 2009, Gomez a apărut în filmele Programul de protecție a prințeselor cu Demi Lovato și Magicienii din Waverly Place: Filmul, înainte de lansarea primului său album de studio ca Selena Gomez & Scene, intitulat „Kiss & Tell”. Albumul a fost un succes comercial, ajungând în Top 10 Billboard 200.
După aceasta, Gomez a apărut în filmul Ramona and Beezus, una dintre primele sale roluri în afară de Disney. Gomez și The Scene au lansat al doilea album de studio, „A Year Without Rain”, mai târziu în acel an. Albumul a intrat în Top 5 Billboard 200, și au dat naștere a două hit-uri în Top 40. Gomez a început să apară în mai multe filme, cum ar fi Monte Carlo (2011) și The Muppets (2011). Împreună cu trupa ei, au lansat al treilea și ultimul album cu The Scene, „When the Sun Goes Down”, în 2011. Albumul a dat naștere hit-ului „Love You Like a Love Song”. După lansarea albumului, Selena a confirmat că va lua o pauză muzicală pentru a se concentra pe cariera ei cinematografică. Apoi a continuat să apară în filme precum Hotel Transylvania (2012), Spring Breakers (2013) și O zi ploioasă în New York (2018).
În ciuda comentariilor primite despre pauza sa muzicală, Selena Gomez a confirmat în luna octombrie 2012 că se va întoarce la muzică cu un nou album, intitulat „Stars Dance”, acesta fiind și primul său album de studio solo. Primul single de pe album, „Come & Get It”, a fost lansat în aprilie 2013. Acesta a devenit primul ei hit în Top 10 în Billboard Hot 100, și a fost certificat dublu platină de RIAA. Al doilea single al albumului, „Slow Down”, a fost lansat în luna iunie al aceluiași an. Gomez a anunțat că vrea o pauză muzicală de la eliberarea de turneul Stars Dance Tour. În 2014, Gomez a părăsit casa de discuri Hollywood Records, după lansarea primei sale compilații de hituri, „For You”' (2014). După aceasta, ea a semnat un nou contract de înregistrări cu Interscope Records, continuând să lucreze la cel de-al doilea album al său.[8]
În afară de munca ei în industria de divertisment, Gomez este implicată în activități filantropice, prin munca de caritate și diverse cauze sociale și de mediu. Ea a colaborat cu numeroase organizații pentru cauze caritabile, în principal cu UNICEF, timp de câțiva ani. Gomez și-a înființat propria sa companie de producții, July Moon Productions, în 2008. În toamna anului 2010, Gomez și-a lansat linia sa de haine „Dream Out Loud” prin Kmart; hainele sunt făcute din materiale ecologice sau reciclate. În 2011, ea a lansat un parfum cu numele ei. De la începutul carierei ei muzicale, Gomez a vândut 2.8 milioane de albume și 18.1 milioane de single-uri
Selena Marie Gomez s-a născut în Grand Prairie, Texas, pe data de 22 iulie 1992,[10] părinții ei fiind Ricardo Joel Gomez și fosta actriță Amanda Zori „Mandy” Teefey (n. Cornett).[11][12][13] Gomez a fost numită după cântăreața de muzică Tejano, Selena, care a murit după aproape trei ani de când Gomez se născuse.[14] Tatăl ei este de origine mexicană, în timp ce mama ei, care a fost adoptată, este de origine italiană.[15][16][17] În ceea ce privește patrimoniul ei, hispanici, Gomez a declarat, „Familia mea are Quinceañere, și mergem la biserici comune. Noi facem tot ce este catolic, dar nu avem nimic tradițional, cu excepția mersului în parc și grătarele în zilele de duminică după biserică”.[18] Părinții ei au divorțat când ea avea cinci ani.[11][19] Gomez are două surori. Sora ei, Gracie Elliot Teefey, a fost născută de Amanda și al doilea soț al ei, Brian Teefey, pe data de 12 iunie 2013.[20][21] Gomez are încă o soră, Victoria Gomez, care s-a născut lui Ricardo și soției sale Sara pe data de 24 iunie 2014.[22] Ea a câștigat o diplomă de liceu prin învățatul acasă în mai 2010.[23]
A fost crescută numai de mama ei, care a născut-o la 16 ani.[24] Acest lucru a dus familia la probleme financiare, pentru care mama ei lupta din greu, pentru a îi dăruii o copilărie normală Selenei.[25] La un moment dat, Gomez a spus că trebuiau să caute litri doar ca să aibă benzină pentru mașină.[25] Mama sa a spus că ele două mergeau la un magazin local ca să cumpere spaghete pentru cină.[25] De asemenea, Gomez a spus „Eu eram frustrată pentru că părinții mei nu erau împreună, și nu am văzut niciodată lumina albă de la capătul tunelului unde mama mea muncea din greu ca să am eu o viață mai bună. Îmi este frică de ce aș fi devenit dacă rămâneam [în Texas]”.[26] Apoi a spus „Îmi amintesc când mâncam multe macaroane cu brânză, dar mama mea nu a făcut niciodată asta să pară mare lucru. Ea era foarte puternică în preajma mea. Avându-mă la 16 ani trebuie să fi fost o mare responsabilitate. Mama a renunțat la totul pentru mine, și-a luat trei slujbe, ma ajutat și și-a riscat viața pentru mine”.[27] Gomez a avut o relație bună cu bunicii săi ca un copil, și a participat la multe concursuri de frumusețe.[28] Bunicii ei aveau des grijă de ea, când părinții ei au terminat școala, de asemenea, au spus și că au „crescut-o” până a devenit faimoasă.[29]
Ea a început să arate interes în a avea o carieră în industria de divertisment pentru prima oară urmărind-o pe mama sa pregătindu-se pentru producții teatrale.[30] Ea a început să audiționeze pentru diferite roluri, întâlnind-o pe Demi Lovato în timpul unei audiții pentru Barney and Friends.[31] Ambele fete au fost alese mai târziu să apară în serial în 2002,[32][33] cu Gomez interpretând personajul Gianna.[34] Serialul a fost prima sa experiență în actorie, cu Gomez spunând „Eu eram foarte rușinoasă când eram mică [...] Eu nu știam ce „cameră dreaptă” însemna. Nu știam ce înseamnă „a bloca”. Am învățat totul de la Barney”.[35] Gomez a apărut în paisprezece episoade din serial din 2002 până în 2004, dar a fost lăsată să plece pentru că producătorii credeau că era „prea mare” pentru serial.[36] În timp ce lucra la serial, Gomez a avut un rol cameo în filmul Spy Kids 3-D: Game Over (2003) și filmul de televiziune Walker, Texas Ranger: Trial by Fire (2005)
Gomez pe platoul serialului Magicienii din Waverly Place(2007)
Acum având mai multă experiență, Gomez a audiționat pentru roluri de la compania Disney Channel, împreună cu Lovato.[38] Gomez a făcut o apariție specială într-un episod din serialul Zack și Cody, ce viață minunată în 2006.[39] Anul următor, lui Gomez i-a fost oferit un rol recurent în serialul de la Disney Channel Hannah Montana; ea a apărut de trei ori în serial, în două sezoane.[40] În acest timp, Gomez a filmat episoadele pilot pentru două potențiale seriale Disney Channel; primul, intitulat Arwin!,[41] a fost un spin-off al seriei Zack și Cody, ce viață minunată, iar al doilea fiind un spin-off al serialului Lizzie McGuire.[42] Mai târziu, ea a participat la audițiile pentru un rol în serialul de la Disney Magicienii din Waverly Place, primind imediat rolul personajului principal, Alex Russo.[36] După ce a primit rolul, Gomez și mama sa s-au mutat la Hollywood; Lovato și familia sa s-au mutat, de asemenea, cu perechea, sperând să aibă un succes asemănător cu cel al lui Gomez.[43] În Magicienii din Waverly Place, Gomez joacă o fată adolescentă dintr-o familie de vrăjitori care dețin un restaurant în New York.[44] Serialul a devenit rapid un hit, ceea ce a făcut-o pe Gomez să aibă mai mult succes.[45] Serialul a primit numeroase premii și nominații.[46][47] Gomez a înregistrat cântecul temă al serialului, intitulat „Everything is Not What It Seems”.[48]
Cu Gomez obținând mai mult succes, media a început să o compare cu vedeta Disney Channel Miley Cyrus; amândouă având un serial hit pe acest canal.[49] Numeroși bloggeri și site-uri au început să le vadă ca pe rivale, cu diferite zvonuri despre certuri între cele două circulând timp de câțiva ani.[50][51] Totuși amândouă au declarat că nu există niciun fel de ceartă între ele.[52] Nu cu mult după creșterea lui Demi Lovato spre faimă, cele trei au început să fie numite „Fete Disney” (Disney Girls), iar carierele lor erau, de asemenea comparate una cu alta.[53][54][55][56][57] Revista Forbes mai târziu a numit-o pe Gomez una dintre cei „Eight Hot Kid Stars to Watch” în 2008.[58] Mai multă atenție i-a fost dată lui Gomez când a fost raportat că ea este împreună cu star-ul Disney Nick Jonas.[59][60][61] Gomez a apărut și în videoclipul cântecului „Burnin' Up”, de Jonas Brothers.[62] Alte zvonuri au început să apară despre o ceartă între Gomez și Cyrus, pentru că Nick și Cyrus au fost în trecut împreună.[63][64] Ea a apărut mai târziu și în reality-show-ul Jonas Brothers: Living the Dream.[65]
În timp ce lucra la al doilea sezon al serialului Magicienii din Waverly Place, Gomez a apărut în specialul de la Disney Channel Studio DC: Almost Live, cu numeroase alte vedete Disney.[66] Ea a făcut și un cover al cântecului „Cruella de Vil” pentru albumul DisneyMania 6,[67] iar mai târziu a înregistrat un cântec original, „Fly to Your Heart” pentru banda sonoră a filmului Clopoțica.[68] ea a avut rolul principal în filmul O altă cenușăreasă modernă în același an, interpretând o dansatoare ambițioasă.[69] Filmul a primit în mare parte recenzii bune, și a câștigat un premiu Writers Guild of America Award în 2010 pentru categoria „Children's script-long form or special”.[70] Gomez a înregistrat trei cântece pentru banda sonoră, și a lansat cântecul „Tell Me Something I Don't Know” ca un single promoțional.[71] Mai târziu în acel an, Gomez a avut un rol secundar, Helga, în filmul animat Horton Hears a Who!.[72] Filmul a fost un succes comercial, și a avut încasări totale de aproape 300 de milioane de dolari în întreaga lume.[73] Ea a semnat un contract de înregistrări cu Hollywood Records, care semnase deja cu Cyrus și Lovato.
Gomez și-a lansat propria sa companie de producții, July Moon Productions.] Ea a făcut un parteneriat cu XYZ Films pentru proiect, dându-i lui Gomez oportunitatea să scriuă articole, să angajeze scriitori și altele Gomez trebuia să lanseze două filme noi prin această companie. În primul, intitulat What Boys Want, Gomez juca o fată care poate să audă puterea bărbaților.[80] Mai târziu, ea a anunțat filmul Thirteen Reasons Why, în care Gomez joacă o fată tânără care comite sinucidere; dar filmul nu a fost niciodată lansat

Gomez a continuat să aibă succes și în anul următor, interpretând-o pe Alex Russo într-un episod crossover al serialului de la Disney O viață minunată pe punte.[82] Mai târziu, ea a făcut o apariție specială în serialul de la Disney Channel Sonny și steluța ei norocoasă, cu Demi Lovato.[83] Ea a apărut într-un remix al single-ului „Whoa Oh! (Me vs. Everyone)” al Forever the Sickest Kids, lansat ca un single în aprilie în acel an.[84] Cântecul a ajuns numărul 78 pe cart-ul Pop 100 în Statele Unite.[85] Gomez, împreună cu Lovato, au avut roluri în filmul de la Disney Channel Programul de protecție a prințeselor, care a avut premiera în iunie 2009 în SUA. Filmul a fost un succes critic,[86] și a avut un total de 8.5 milioane de spectatori în timpul premierei sale.[87] Pentru film, Gomez și Lovato au înregistrat un cântec intitulat „One and the Same”, care a fost mai târziu lansat ca un single promoțional.[88] După asta ea a fost vocea Prințesei Selenia în filmul animat Arthur and the Revenge of Maltazard.[89] Pe data de 28 august 2009, Gomez a jucat în Magicienii din Waverly Place: Filmul, un film de televiziune bazat pe serial.[90] Filmul a avut 11.4 milione de spectatori în timpul premierei sale, devenind filmul de televiziune de cablu numărul 1 din 2009 și al doilea cel mai vizionat film de la Disney Channel, după High School Musical 2.[91] Filmul a câștigat serialului cel de-al doilea premiu Emmy la categoria „Outstanding Children's Program” la al 62-a ediție a Primetime Emmy Awards.[92]
Gomez la a șasea ediție a premiilor „Hollywood Style Awards” (2009)
Sperând să obțină succes în muzică, Gomez a format o formație de muzică pop-rock, numită Selena Gomez & the Scene prin contractul său de înregistrări cu Hollywood Records.[93] Grupul și-au lansat albumul de studio de debut în luna august al acelui an,[94]care a primit o certificație de aur de la RIAA.[95] Aceasta a dat naștere hitului „Naturally”, lucru care a ajutat-o pe Gomez să își obțină succesul dorit în industria muzicală.[96] În acest timp, Gomez și Nick Jonas și-au încheiat relația.[97] Mai târziu, ea a început să se întâlnească cu Taylor Lautner timp de câteva luni, după care cei doi s-au despărțit.[36]După despărțirea sa de Lautner, Gomez s-a împăcat cu Jonas; dar cei doi s-au despărțit din nou după câteva luni.[98] Gomez a făcut parte din campania de modă înapoi-la-școală a companiei Sears.[99] Ca parte din campanie, Gomez a apărut și în reclame. În august 2009, Gomez a găzduit „Sears Arrive Air Band Casting Call” – ca să aleagă cinci persoane pentru prima „Sears Air Band”, care au cântat la premiile MTV Video Music Awards din 2009.[100] Gomez a fost, de asemenea, purtătoarea de cuvânt al Borden Milk, și a apărut în reclamele companiei.[101] Ea a fost purtătoarea de cuvânt și pentru State Farm Insurance și a apărut în numeroase reclame, care sunt difuzate pe Disney Channel, care conștientizează șoferii să conducă în siguranță.[102]
În 2009, s-a înscris să joace unul dintre principalele roluri feminine din filmul Ramona and Beezus, o adaptare de film a seriei de romane pentru copii Ramona, de Beverly Cleary.[103][104] Gomez a spus că nu a simțit niciun fel de presiune jucând roluri mai mature, zicând „Eu cred că sunt foarte atentă la audiența mea și eu însămi sunt încă un copil. Eu nu aș juca un rol în care nu m-aș simți confortabil sau audienței mele nu i-ar plăcea să mă vadă jucând”.[105] Filmul a fost lansat pe data de 23 iulie 2010 și a primit în mare parte recenzii pozitive.[106] Formația lui Gomez și-au lansat al doilea album de studio în același an, care le-a adus mult mai mult succes, devenind cel de-al doilea album de studio al formației certificat de RIAA.[95][107]
După ce a anunțat că are planuri să lanseze o linie de modă, Gomez a lansat „Dream Out Loud by Selena Gomez” în 2010.[108][109] Colecția a consistat din rochii, bluze florale, blugi, fuste, jachete, fulare și pălării în stilul bohemian, toate aceste făcute din materiale reciclate sau eco-prietenoase.[110][111] Gomez a spus că linia de haine se reflecta asupra propriului său stil și a descris-o ca fiind „drăguță, feminină, și bohemian”. După aceasta, a spus „Cu linia mea, chiar vreau să le dau clienților opțiunea să-și pună propriile look-uri la un loc [...] Vreau ca piesele să fie ușor de îmbrăcat sau dezbrăcat, și materialul să fie eco-prietenos și organic, cred că asta este foarte important [...] De asemenea, etichetele o să aibă mereu citate inspiraționale de ale mele pe ele. Vreau doar să trimit un mesaj bun”.[108][111] Gomez s-a aliat cu designerii Tony Melillo și Sandra Campos, amândoi lucrând cu mari case de modă.[109] Gomez a vorbit despre parteneriat, „Când i-am întâlnit pe Tony și Sandra, am devenit confortabilă cu ei instantaneu iar acum ei sunt ca familia pentru mine ... Ei sunt atât de creativi și iubesc faptul că pot să îi chem oricând și să vorbesc cu ei despre orice, chiar dacă este doar despre schimbarea unui nasture ... Ei au fost atât de cool despre orice”.[108][109][110][111] Brand-ul a fost fabricat de Melillo și Campos, care s-au unit cu New York-based Adjmi Apparel și format de Adjmi CH Brands LLC, compania care controla brand-ul.[112]
Pe data de 27 februarie 2011, Gomez a participat la 2011 Vanity Fair Oscar party cu cântărețul canadian Justin Bieber,[113]confirmând numeroase zvonuri despre cum că perechea ar fi un cuplu.[114] Cuplul a început să primească multă atenție de la media foarte rapid, și au fost numiți „Jelena” de diferite site-uri.[115] Gomez a apărut în filmul Monte Carlo în același an, jucând o fată care este „confundată cu o vedetă în timp ce era în vacanță în Paris”.[116] Pentru a se pregăti pentru rol, Gomez a învățat să joace polo și a avut nevoie de două săptămâni pentru a învăța cum să vorbească cu două feluri de accente englezești.[117][118] Gomez de asemenea a avut o apariție cameo în filmul The Muppets,[119] și a apărut în serialele de la Disney So Random! și PrankStars.[120] Selena Gomez & the Scene și-au lansat al treilea și ultimul lor album de studio, al doilea single de pe album, primind patru certificații Platinum de la RIAA.[95] A fost anunțat pe data de 14 iulie 2011, că Gomez a semnat un acord de licență cu Adrenalina, un brand despre sporturi extreme și viață cu tematică de aventură, ca să creeze și să distribuie parfumul actriței. Chairman și C.E.O. de la Adrenalina, Ilia Lekach, a spus, „Noi suntem incredibil de entuziasmați să lucrăm cu domnișoara Gomez și vom anunța mai multe detalii cu cât ne apropiem mai mult de data lansării parfumului”.[121] După aceasta, Gomez și-a lansat parfumul care îi poartă numele
Gomez în timpul turneului Stars Dance Tour (2013)
Gomez a confirmat în ianuarie 2012 că va lua o pauză muzicală, concentrându-se mai mult pe cariera sa de actriță.[123] În acel an, Magicienii din Waverly Place s-a terminat oficial de difuzat pe Disney Channel după patru sezoane reușite.[124][125] Ea a apărut în Hotel Transylvania, un film animat, fiind vocea personajului Mavis, cu Adam Sandler și Steve Buscemi. Filmul și-a avut premiera la al treizeci și șaptelea anual Toronto International Film Festival din 2012, și a fost lansat pe data de 21 septembrie 2012.[126]Gomez a avut un rol în filmul controversat a lui Harmony KorineSpring Breakers, cu James Franco.[127] În film, Gomez a avut un rol mai matur decât în proiectele sale anterioare, și a adus-o pe Gomez la „a se topi un pic pe platou” .[19] La începutul lunii noiembrie din 2012, s-a reportat că Gomez și Bieber și-au încheiat relația după aproximativ doi ani de când erau împreună.[128][129] Totuși, ei s-au împăcat mai târziu în acea lună.[130][131][132]
În ciuda declarațiilor sale anterioare că se va concentra pe cariera sa de actriță, Gomez a confirmat că lucra la albumul său de studio de debut solo. Single-ul principal de pe album, „Come & Get It”, a devenit cel mai mare hit al lui Gomez din acel timp.[136][137] Acesta a devenit primul său top ten hit în Statele Unite, și cel mai de succes cântec pop la radio.[138][139] Albumul său de debut, Stars Dance, a fost lansat pe data de 23 iulie 2013.[140] Acesta a devenit primul său album care a ajuns în topul Billboard 200, și i-a dat lui Gomez cele mai multe vânzări din prima săptămână de când a fost lansat din toată cariera sa.[141] Cel de-al doilea single de pe album, „Slow Down”, nu a reușit, totuși, să aibă un succes atât de mare ca predecesorul său.[142]Gomez a pornit în turneul Stars Dance Tour în 2013, care a reușit să vândă multe bilete și a devenit un succes financiar.[143][144] Gomez a filmat o apariție cameo în filmul Aftershock, și a avut un rol în filmul Getaway.[145] De asemenea, ea a apărut în episodul special de la Disney Channel Magicienii se întorc: Alex vs. Alex tot în acel an.[146][147]Gomez a spus că speră să ia o pauză în muzică după turneu,[148] dar s-a hotărât să se concentreze pe muzică și actorie în același timp.[149]
Gomez a anulat concertele din Australia și Asia al turneului Stars Dance Tour în decembrie 2013, declarând că va lua o pauză ca să petreacă niște timp cu familia sa.[150] Luna următoare, Gomez a petrecut două săptămâni la Dawn at The Meadows, un centru de tratament în Wickenburg, Arizona care specializează în tratarea traumelor oamenilor tineri.[151][152][153] Reprezentantul ei a declarat că ea petrecuse timp acolo „de bună voie [...] dar nu din cauza abuzului de substanțe”.[154][155] Mai târziu a fost speculat că relația sa cu Bieber a făcut-o să se restrângă în dezintoxicare.[156][157][158][159][160] În luna aprilie al acelui an, a fost confirmat că Gomez și-a concediat mama și tatăl vitreg ca managerii săi; cei doi o manageriau pe Gomez de când cariera ei a început.[161][162] A fost confirmat că decizia a fost pur și simplu bazată pe business, și nu erau niciun fel de probleme între ei.[163] De asemenea, a fost confirmat că decizia nu a avut nimic de-a face cu faptul că mama lui Gomez nu îi susținea relația cu Bieber.[164][165] După asta Gomez a semnat cu companiile WME și Brillstein ca să îi managerieze cariera.[166][167] Aceste noutăți despre noii manageri ai lui Gomez au pornit zvonuri cum că contractul său de înregistrări cu Hollywood Records se încheia, și că Gomez căuta o nouă casă de discuri A fost confirmat în septembrie 2014 că Gomez a semnat un nou contract cu Interscope Records și a început să lucreze la al doilea album de studio al ei.â] Gomez a lansat un album de compilație, For You, ca să își încheie contractul cu Hollywood Records
Gomez a apărut într-o adaptare de film după romanul lui Ric Browde While I'm Dead... Feed the Dog cu Dylan McDermottși Nat Wolff.[174] Intitulat Behaving Badly, filmul a primit în mare parte recenzii critice și comerciale negative.[175][176][177][178] După asta a apărut în filmul Rudderless, debutul directorial al lui William H. Macy.[179][180]Gomez a înregistrat un cântec pentru banda sonoră a filmului, și a fost lăudată de directorul filmului.[181] Filmul propriu-zis a primit recenzii mixte din partea criticilor.[182][183]
Ea a lucrat cu Zedd, Dreamlab și producătorul din LA, Ruffian, la cel de-al doilea album de studio al ei.[184][185]
Gomez a apărut în videoclipul artistei Taylor Swift pentru melodia „Bad Blood” alături de numeroase alte celebrități, având rolul inamicei lui Swift – Arsyn. Videoclipul a avut premiera pe data de 17 mai 2015 la Premiile Billboard Music
Selena Gomez
191125 Selena Gomez at the 2019 American Music Awards (cropped).png
Selena Gomez
Date personale
Nume la naștereSelena Marie Gomez Modificați la Wikidata
Născută (27 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Grand PrairieSUA Modificați la Wikidata
PărințiMandy Teefey[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață
cantautoare
producător muzical
actriță
actriță de film
actriță de televiziune[*]
actor-copil[*]
actriță de voce[*]
model
creator de modă[*]
producător de film Modificați la Wikidata
Avere50.000.000 dolari americani[5] Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalpop
Dance-pop
electropop
pop rock  Modificați la Wikidata
Tipul de vocemezzo-soprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)voce[*]
pian  Modificați la Wikidata
Case de discuriHollywood Records
Interscope Records  Modificați la Wikidata
Premii2009 Teen Choice Awards[*]
2010 Teen Choice Awards[*]
2011 Teen Choice Awards[*]
2012 Teen Choice Awards[*]
2013 Teen Choice Awards[*]
2014 Teen Choice Awards[
* 1998: Ioana Ignat (n. 22 iulie 1998Botoșani) este o cântăreață si compozitoare română de muzică pop, care a devenit cunoscută odată cu participarea la emisiunea-concurs Vocea României, unde s-a calificat până în finală. Ioana a lansat primul ei single, „Mă dezîndrăgostesc”, la începutul lui 2017
În 2016, Ioana Ignat a participat în cel de al șaselea sezon al emisiunii-concurs Vocea României, unde a făcut parte din echipa lui Marius Moga,[2] alături de care a ajuns până în semifinale, fiind totodată unul dintre concurenții creditați cu cele mai mari șanse la câștigarea concursului. În cadrul concursului, aceasta a interpretat piese din repertoriul lui Hozier („Take Me To Church”), Sia („Bird Set Free”), Lara Fabian („Je t'aime”) și Sam Brown („Stop”)
La doar o lună de la încheierea concursului, Ioana Ignat a lansat piesa „Dor de iarnă”, împreună cu Damian Drăghici. Ioana a lucrat la muzică și text, piesa a fost cântată cu instrumente live și are parte de un videoclip live session.[4] Primul ei single, „Mă dezîndrăgostesc”, a fost lansat pe 17 ianuarie 2017. Piesa de dragoste spune povestea unei iubiri ce se destramă, unde fiecare moment se pierde în timp, iar eroina are curajul să meargă mai departe indiferent care va fi finalul.[5] Piesa are peste 15 remixuri și a fost difuzată în cluburi din țară și din străinătate, precum Marea BritanieTokyoGermania sau Polonia. În mai, Ioana a lansat prima ei piesă cu versuri în limba engleză, „Beauty in the Beast”.[6]
Pe 25 mai 2017, Ioana a lansat, în colaborare cu artistul Edward Sanda, piesa „Doar pe a ta”. Piesa este compusă de către Sándor Bíró,[7] producătorul muzical al hit-ului „Ce are ea”.[8] Clipul piesei, realizat de Trandafilm, aduce în prim plan exuberanța tinereții și buna dispoziție. Imaginile au fost filmate în ținutul Mocăniței și la Castelul de Lut din Valea Zânelor.[9] Piesa s-a bucurat de succes comercial în țară, clasându-se pe locul șapte în Airplay 100.[10] În doar o lună de la lansare, piesa a adunat peste șase milioane de vizualizări pe YouTube[11] și a fost cea mai descărcată piesă românească de pe iTunes 
Ioana Ignat
Date personale
Născută (21 de ani)
BotoșaniRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață
Activitate
OrigineBotoșani
Gen muzicalPop
Instrument(e)
Ani de activitate2016–prezent
Interpretare cu
·         2013Prințul George de Cambridge (George Alexander Louis; n. 22 iulie2013[2]LondraRegatul Unit) este fiul Prințului William, Duce de Cambridge și al soției acestuia, Catherine, Ducesă de Cambridge. Este primul nepot al Prințului Charles și al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma bunicului și a tatălui său. Are o soră mai mică, Charlotte și un frate mai mic, Louis
La 3 decembrie 2012, Palatul St James a anunțat că Ducesa de Cambridge este însărcinată cu primul copil. Nașterea copilului a atras atenția mass-media în multe țări, în special în Regatul Unit și în Commonwealth.
Ducesa de Cambridge a fost dusă la 20 iulie la spitalul St. Mary din Londra, în primele etape ale travaliului[3]. Bebelușul s-a născut la data de 22 iulie la ora locală 16:24 și a cântărit 3,79 kg la naștere. Ducele de Cambridge a asistat la naștere.
Prin această naștere, trei generații de moștenitori direcți la tron sunt în viață în același timp, situație care a avut loc ultima dată între 1894 și 1901, în ultimii șapte ani de domnie ai reginei Victoria.[4]
La 24 iulie 2013 s-a anunțat că nou-născutul se va numi George Alexander Louis.[5][6] A fost botezat cu apă din râul Iordanului de arhiepiscopul de Canterbury la Capela Regală a Palatului St James la 23 octombrie 2013. La eveniment au participat doar 22 de invitați, printre care s-au aflat și cei șapte nași și nașe: Oliver Baker, Emilia Jardine-Paterson, Hugh Grosvenor, contele Grosvenor, Jamie Lowther-Pinkerton, Julia Samuel, William van Cutsem și Zara Tindall.[7][8] Prințul George a purtat o rochiță de botez din satin și dantelă crem, o replică a aceleia purtate în 1841 de fiica cea mare a reginei Victoria.
  • 22 iulie 2013 – prezentAlteța Sa Regală Prințul George de Cambridge
La 31 decembrie 2012, regina Elisabeta a II-a a emis un nou set de Letters patent garantând pentru toți copiii fiului cel mare al Prințului de Wales titlul de Alteță Regală.[9][10] Acest act îl înlocuiește pe cel precedent, emis de regele George al V-lea la 11 decembrie 1917, care limita acordarea titului princiar numai copiilor suveranului, copiilor fiilor suveranului și fiului cel mare al fiului cel mare al Prințului de Wales.[11]
În timp ce acest lucru nu l-ar fi afectat pe Prințul George, fiind fiul cel mare al Ducelui de Cambridge, care este fiul cel mare al Prințului de Wales, oricare dintre viitorii lui frați născuți în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a ar fi purtat titlul de Lord sau Lady până când bunicul lor, Charles, Prinț de Wales ar fi urcat pe tron​​.
Prințul George
Prince George of Cambridge color fix.jpg
Prințul George în aprilie 2016
Date personale
Nume la naștereGeorge Alexander Louis
Născut (6 ani)
Spitalul St. Mary, Londra
PărințiPrințul William, Duce de Cambridge[1][2][3][4]
Catherine, Ducesă de Cambridge[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Charlotte de Cambridge[2]
Prințul Louis de Cambridge[2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană Modificați la Wikidata
OcupațieElev Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriBritish prince[*]
Familie nobiliarăCasa de Windsor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...