7. /30 IULIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Gustare de ciuperci
· 1 kg
ciuperci
· 2
cepe
· 1
ţelină
· 1
păstârnac
· 2
morcovi
· Sare
· Piper
· Enibahar
· Frunze
de dafin
· Ulei
Ceapa tocată mărunt se prăjeşte în ulei.
Se adaugă ţelina,
morcovii şi pătrunjelul date pe răzătoare.
Ciupercile împreună cu
foile de dafin se fierb 20 minute în apă cu sare, apoi se scurg, se toacă
mărunt şi se adaugă peste celelalte legume prăjite.
Se amestecă cu grijă şi
se condimentează.
Gustarea se serveşte
rece.
B.
SALATE
Salată de fasole verde
· 1 kg
fasole verde, preferabil fideluţă
· Sare
· Ulei
· Oţet
· Piper
· 4-5
căţei de usturoi tocaţi mărunt
Se curăţă, se spală, se taie în două fasolea şi se
pune la fiert în apă cu sare.
Se scurge de zeamă şi se
aşază într-o salatieră.
Peste fasole se toarnă
amestecul de ulei, oţet, piper şi usturoiul tocat mărunt şi se potriveşte
gustul de sare.
C.
SOSURI
Sos pentru musaca de cartofi, dovlecei şi
vinete
Din ingredientele prezentate la reţeta pentru musaca,
tocate mărunt, călite în ulei se prepară sosul în care se adaugă apă cu care se
stinge.
Se lasă să fiarbă bine cam o jumătate de oră la foc
potrivit, timp în care se mai adaugă, la nevoie apă, pentru a se păstra de
consistenţă nu prea lichidă, dar să nu se lipească; pentru aceasta se amestecă
periodic cu o paletă de lemn sau cu o lingură de lemn.
Se potriveşte gustul de sare şi condimente.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii cu soia
350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie
cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2.
Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3. Adaugă
frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4. Într-o
tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5. Adaugă
usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă
compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5 minute.
7. Adaugă
treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează,
încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9.
Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.
E.
MÂNCĂRURI
Musaca de cartofi, vinete şi dovlecei
· 1 kg
vinete
· 500
g ardei
· 1 kg
dovlecei
· 1 kg
cartofi
· 1
lingură bulion
· 3
roşii
· 3
cepe mari
· 6
căţei de usturoi
· 300
ml ulei
· Condimente
după gust
· Sare
Se fierb cartofii în coajă cu sare, dar nu prea mult,
să nu devină sfărâmicioşi.
Se scurg de apă, se lasă
să se răcească, se curăţă şi se taie rondele.
Vinetele curăţate de
coajă şi spălate se taie rondele şi se călesc pe ambele feţe, fără să se
rumenească.
Dovleceii curăţaţi de
coajă şi spălaţi se taie rondele şi se călesc, la fel ca vinetele.
Se prepară sosul conform
reţetei arătate mai sus.
Când totul este gata se
unge o cratiţă cu ulei şi se pun în ea, alternativ, rânduri de cartofi,
dovlecei şi vinete între care se pune sos. Deasupra se pune sosul rămas, iar
peste el se ornează cu felii subţiri de roşii.
Se dă cratiţa la cuptor
şi se lasă circa 90 minute la foc potrivit.
La servit se mai ornează
cu câteva frunzuliţe de pătrunjel verde fiecare porţie.
F.
DULCIURI Şi MURĂTURI PENTRU VARĂ
Castraveţi în saramură
Se aleg castraveţi tineri şi proaspeţi.
Se spală în apă rece şi
se taie ambele capete care pot fi amare.
Se aşază castraveţii în
borcan astfel încât să nu rămână spaţii goale şi se intercalează căţei de
usturoi şi tije de mărar.
Când borcanul s-a umplut
se completează cu apă care se măsoară cantitativ.
Se pune apa la fiert cu
sare în proporţie de 50 g sare la 1 litru de apă.
Se pune apa fierbinte în
borcan, iar acesta, pentru a nu plesni se înfăşoară într-o cârpă udă.
Se leagă borcanul la
gură cu hârtie pergament şi se ţine la soare 2-3 zile.
După ce sunt bine muraţi
se pun la rece şi se consumă în perioada de vară.
Peltea de coacăze
Sunt două moduri în care se prepază zeama pentru
pelteaua de coacăze:
1.
Se spală
coacăzele şi se pun la scurs pe o sită. Nu se desfac boabele de pe cotor. Se
îndepărtează numai cele stricate, iar restul se sfărâmă cu mâna într-un
castron. Se storc apoi, câte puţine printr-o pânză groasă. Drojdia rămasă se
umezeşte ceu 2-3 linguri apă la 1 kg drojdie şi se mai stoarce o dată ca să
iasă toată zeama din ea. Se lasă 2-3 ore să se limpezească, se trece printr-o
sită deasă şi se pune la fiert cu zahărul.
2.
Se spală
coacăzele, se desfac boabele de pe cotoare şi se pun într-o cratiţă cu puţină
apă, 4-5 linguri apă la 1 kg coacăze. Se pun la fiert cam un sfert de oră la
foc foarte mic, mişcând din când în când cratiţa, până ce boabele încep să se
înmoaie. Se răstoarnă cu totul pe o sită de păr, deasupra unui castron, lăsând
să se scurgă încet cam o jumătate de oră. Se apasă uşor cu dosul lingurei, dar
foarte puţin ca să nu iasă zeama tulbure. Se lasă să se limpezească.
Zeama obţinută în unul din procedeele de mai sus se
măsoară şi se pune în cratiţă sau tingire peste zahăr în proporţie de 1 litru
zeamă pentru 1,5 kg zahăr.
Se ţine cam un sfert de
oră pe marginea aragazului, amestecând până se topeşte tot zahărul.
Se pune la foc iute,
luând spuma cu grijă, de câte ori se formează.
Se lasă să fiarbă până
se leagă ca un şerbet.
Se toarnă fierbinte în
borcane de sticlă cu capac înfiletat. În timpul turnării, borcanul trebuie să
fie învelit într-o cârpă udă pentru a nu se sparge. Se pune capacul imediat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu