duminică, 4 iulie 2021

 8. /5 IULIE 2021 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT


ADA BRUMARU


Sari la navigareSari la căutare

Ada Brumaru
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Decedată (78 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzicolog[*]
critic muzical[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata

Ada Brumaru (n. 5 iulie 1930București – d. 7 iulie 2008, București) a fost o muzicologă și critic muzical român.[2]

Biografie

Între 1949 - 1955 a făcut studii muzicale la Conservatorul din București, secția teoretică, unde i-a avut profesori pe George Breazul (teorie-solfegiu, istoria muzicii), Ion Dumitrescu (armonie), Tudor Ciortea (forme muzicale), Constantin Bugeanu, Adriana Sachelarie, Andrei Tudor (istoria muzicii), Ion Vicol, Dumitru D. Botez (dirijat coral) și Nelly Antonescu (pian).

Din anul 1950 a devenit redactor muzical, apoi șef de redacție (1954-1972) și realizator (1972-1986) la Societatea Română de Radiodifuziune. A realizat emisiuni dedicate culturii muzicale românești la „Radio-France Musique” din Paris (1982-1986), în colaborare cu francezul Michel Godard. A făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale („Prix musical de Radio” - Brno-Brno, 1969, Premiul „Italia” - Florența, 1970).[3]

Preocupările sale muzicologice s-au orientat către lumea teatrului liric, către perioada romantică, publicând cartea Romantismul în muzică, dar și către creația autohtonă, prin realizarea filmului Enescu, la răspântie de vremi.[4]

Ada Brumaru a fost distinsă de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, al cărei membru era.



Muzicologul Ada Brumaru s-a născut la 5 iulie 1930, la Bucureşti, potrivit volumului "Mic Lexicon - Compozitori şi Muzicologi români" (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, 1965).

A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti (1950-1953), unde i-a avut ca îndrumători pe: Ioan D. Chirescu (teorie şi solfegii), Ion Dumitrescu (armonie), Nicolae Buicliu (contrapunct), Tudor Ciortea (forme muzicale), Andrei Tudor, Constantin Bugeanu şi George Breazul (istoria muzicii).

A fost redactor (1950-1954) şi redactor şef rubrică (1954) al redacţiei de educaţie muzicală a Radioteleviziunii române.

A publicat, de-a lungul timpului, articole în multe publicaţii, atât în cele de specialitate, cât şi în cotidiene: "Muzica", "Studii de muzicologie", "Actualitatea muzicală", "Revista Festivalului George Enescu", "Contemporanul", "România literară", "Flacăra", "România liberă", "Scânteia", "Scânteia tineretului" şi multe altele.

Totodată, a publicat şi volume de muzicologie, precum "Romantismul în muzică" (1962), "Vârstele Euterpei. Clasicismul" (1972) sau "Jocul permanenţelor" (1976), "Grădina sunetelor - Eseuri despre muzică" (1991) şi "Oglinda lui Don Giovanni - 7 dialoguri cu Ionel Pantea" (1998).

A susţinut concerte-lecţii, conferinţe, comunicări ştiinţifice în ţară şi în străinătate (Bruxelles - 1962, Roma - 1971), notează site-ul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (U.C.M.R.) - www.ucmr.org.ro. A realizat emisiuni de educaţie muzicală, scenarii radiofonice şi de televiziune, scenarii pentru spectacole de sunet şi lumină (J. Haydn, R. Wagner, J.S. Bach şi G. Fr. Handel). A realizat emisiuni dedicate culturii muzicale româneşti la "Radio-France Musique" din Paris (1982-1986), în colaborare cu Michel Godard (Franţa). A făcut parte din jurii naţionale şi internaţionale de concursuri muzicale ("Prix musical de Radio" Brno 1969, Premiul "Italia" - Florenţa, 1970).

A fost distinsă cu Premiul Italia (1970) şi de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al cărei membru era.

A murit la 7 iulie 2008, la Bucureşti.




PETRE TEODOROVICI

Petre Teodorovici
Petre Teodorovici.jpg
Date personale
Nume la nașterePetre Teodorovici
Născut18 mai 1950
LeovaRSS Moldovenească
LeovaURSS Modificați la Wikidata
Decedat5 iulie 1997
ChișinăuRepublica Moldova
ChișinăuMoldova Modificați la Wikidata
Frați și suroriIon Aldea Teodorovici
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
OcupațieCompozitorinterpret

Petre Teodorovici (n. 18 mai 1950Leova – d. 5 iulie 1997Chișinău) a fost un compozitor și interpret de muzică ușoară din Republica Moldova, fratele mai mare al lui Ion Aldea Teodorovici.

Biografie

Petre Teodorovici s-a născut pe 18 mai 1950, în orașul LeovaRSS MoldoveneascăUniunea Sovietică, în familia profesorului de muzică Cristofor Teodorovici, care a fost preot, dar, în perioada de ocupație sovietică, a fost nevoit să se retragă din biserică.[1] Petre Teodorovici a fost cel de-al doilea copil în familie, fiind mai mic decât Adrian (care era de la o altă mamă) și mai mare decât Ion.[2] A absolvit școala medie (muzicală) din localitate, unde studia vioara (1968), apoi a studiat la Colegiul de muzică Ștefan Neaga, secția teoria muzicii (și facultativ, compoziția, cu Eugen Doga), și la Facultatea de dirijat coral a Institutului de Arte Gavriil Musicescu din Chișinău (1968-1973). Inițial a fost angajat ca educator-metodist la Leova (1971-1972), apoi – cadru didactic la Institutul Pedagogic Alecu Russo din Bălți (1972-1973). Mai târziu a devenit regizor la Centrul tineretului Iuri Gagarin din Chișinău (1974-1975). A activat ca director artistic al ansamblurilor Bucuria al Filarmonicii Naționale (1975-1982), Ceremoș (cu participarea surorilor Rotaru Aurica și Lidia) al Filarmonicii din Cernăuți (1983-1984) și Ecou al Centrului tineretului din Chișinău (1984-1989).[3]

Încă din tinerețe Petre Teodorovici s-a afirmat ca un luptător pentru cauza națională, manifestându-se pe latura culturală. În 1994 a candidat la alegerile parlamentare pe listele Frontului Popular Creștin Democrat, iar din 1996 l-a susținut pe candidatul forțelor democratice Mircea Snegur. La greva studențească din 1995 (pentru limba română și istoria românilor) i-a susținut pe protestatari cu un concert în Piața Marii Adunări Naționale (împreună cu ansamblul său).

Pe parcursul anilor a semnat o serie de cântece care au devenit rapid șlagăre, printre care sunt „Santa Maria Maggiore”, „Scrisul nostru”, „Veniți acasă”, „Romantică”, „Ultima oră”, „Vara la Soroca”, „Amicii mei”, „Seniorita Grația”, „Seară albastră”, „Vin din munții Latiniei”, „Te iubesc, popor român”, „Basarabia”, „Dați-le voie flăcăilor basarabeni peste Prut”, „De ce?”, „Trandafir”, „Adio”, „Veșnic dragostea”, „Clipa mirilor”, „Irena” ș.a.[4]

A fost deschis colaborărilor, multe din cântecele sale fiind scrise pe versuri de Grigore VieruDumitru MatcovschiSimion GhimpuAnatol CiocanuIon Hadârcă și interpretate de Gheorghe ȚopaNina CrulicovschiAngela CiumacIon SuruceanuAnastasia LazariucNadejda CepragaSofia RotaruGabriel DorobanțuFilipp KirkorovIosif KobzonValeri Leontiev, Valentina Legkostupova (Rusia) ș.a. Filipp Kirkorov și-a început cariera în anii 1980 anume în Moldova și anume cu piesele lui Petre Teodorovici.[5][6]

Cântecele sale au au răsunat în cadrul festivalurilor muzicale din SlovaciaFinlandaCubaArgentinaItaliaRusiaRomânia, fiind interpretate de renumiți artiști din diferite țări.

Petre Teodorovici a scris și muzică de filme și spectacole, ca de exemplu pentru comedia muzicală „Liola”, după piesa lui Luigi Pirandello.

Personal a interpretat doar câteva piese: „Mă-ntorc cu drag în satul meu”, „Santa Maria Maggiore” și „Maria” (pentru Maria i s-a acordat Marele Premiu al Festivalului de la Mamaia).

A fost conducătorul artistic al formațiilor Bucuria, Ecou, Teo-Dor.

În ultimele luni de viață a scris cu Grigore Vieru (care era și el atunci spitalizat) o serie de piese pe care le-a numit „Cântece de spital”.

În 1989 lui Petre Teodorovici i-a fost conferit titlul de Maestru emerit al Artei, iar în 1996 a devenit cavaler al ordinului Gloria Muncii (1996).[7]

Petre Teodorovici s-a stins din viață pe 5 iulie 1997, la Chișinău, la vârsta de 47 de ani,[8] fiind răpus de diabetul zaharat.[9] A fost înmormântat în Cimitirul Ortodox Central din Chișinău. A lăsat în urma sa o fiică, Laurenția, care este economistă și lucrează la o bancă din Chișinău.[10]


Petre Teodorovici - Ultima ora.


Petre Teodorovici -- Podpuriu


Petre Teodorovici - Să cîntăm şi să dansăm (Videoclip)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...