miercuri, 14 iulie 2021

 9. /16 IULIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI




A.   PLĂCINTE

Plăcintă cu soia

 

·       foi de plăcintă;

·       ½ pachet soia granule;

·       1 ½  ceaşcă apă pentru înmuiat soia;

·       ½ linguriţă sare;

·       1 ceapă mare rasă pe răzătoarea mică;

·       1 fir de praz tocat foarte fin;

·       250 g ciuperci tocate mărunt (facultativ);

·       ¾ ceaşcă ulei;

·       2 linguri pesmet;

·       1 ardei verde tocat fin (facultativ);

Se călesc în ulei ceapa, prazul şi ardeiul. Se adaugă soia, înmuiată în prealabil şi toate celelalte ingrediente. Se lasă la foc mic să scadă.

Se unge cu ulei o formă potrivită, se aştern jumătate din foi ungându-se fiecare foaie, se toarnă compoziţia şi se acoperă cu restul de foi. Deasupra se unge bine şi se taie cu vârful cuţitului până jos.

Se dă la cuptor până se rumeneşte bine.

 

B.   SALATE

Salată cu măsline

* 100 g măsline,

* 1 ceapă,

* 1 ardei roşu,

* 1 ardei verde,

* 2 roşii,

* ulei,

* oţet,

* zahăr,

* usturoi verde,

* sare,

* piper.

Ceapa se taie cubuleţe foarte fine, la fel ardeii şi roşia. Într-un vas se amestecă legumele cu măslinele, se adaugă ulei, oţet, sare, piper, zahăr şi se lasă la frigider 10-15 minute. Se serveşte presărată cu usturoi verde tocat.

 

C.   SOSURI

Ketchup

·       3 kg roşii;

·       3 cepe tocate;

·       3 mere acrişoare curăţate şi rase;

·       1 căpăţână usturoi pisat;

·       2 morcovi;

·       3 linguri coriandru;

·       ½ ceaşcă zahăr;

·       2 linguriţe sare;

·       1 foaie dafin;

·       1 linguriţă piper măcinat;

·       1 linguriţă hrean ras;

·       ½ linguriţă scorţişoară

Se scot cojile şi seminţele de la roşii, se taie felii şi se fierb împreună cu ceapa, mărul, morcovul şi usturoiul. Se pasează sau se dau prin strecurătoare. Se pun din nou pe foc şi se adaugă condimentele şi restul de ingrediente. Se lasă sosul să fiarbă la foc mic până se leagă şi rămâne circa o jumătate din cantitatea iniţială.

Se leagă mai uşor dacă se pun puţini fulgi de porumb.

Se pune sosul în borcănele şi se păstrează în frigider.

În cazul când se prepară o cantitate mai mare, pentru a putea fi conservate în timp se fierb borcanele pe bain-marie. Mai simplu, borcanele bine capsate se pun în oala cu presiune, apa să fie aproape de capac şi se fierb până când oala începe să fluiere.

Ketchupul astfel pregătit se poate adăuga 1 – 2 linguri la orice mâncare care are roşii făcând-o mai gustoasă.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de legume

·       2 cartofi;

·       1 ţelină;

·       1 ceapă;

·       2 morcovi;

·       1 pătrunjel rădăcină;

·       1 păstârnac;

·       ¼ varză;

·       1 mână fasole verde;

·       1 dovlecel;

·       3 – 4 roşii;

·       2 ardei graşi;

·       1 litru borş;

·       Leuştean;

·       Pătrunjel;

·       Sare

Se curăţă zarzavaturile şi se spală.

Într-o oală mare, în 3 litri apă, se pun la fiert: morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul, date pe răzătoarea mare, varza tăiată feliuţe, ardeii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă să fiarbă. Când sunt aproape fierte se pun cartofii, dovlecelul tăiat cubuleţe şi roşiile date pe răzătoare, decojite şi fără seminţe.

Când sunt bine fierte se adaugă borşul şi sarea.

Se lasă să dea câteva clocote şi se pune verdeaţa fin tocată.

După preferinţă se adaugă şi câteva linguri de ulei.

 

E.   MÂNCĂRURI

Vinete papucei

·       4 vinete subţiri şi lungi;

·       2 cepe;

·       4 roşii;

·       4 căţei de usturoi;

·       3 felii de pâine înmuiată în apă şi bine stoarsă;

·       Mărar;

·       Sare;

·       Piper măcinat;

·       1 ½ ceaşcă ulei

Se taie vinetele în lungime până la mijloc şi se scoate miezul. Se fierb 5 minute în apă şi se scurg.

Miezul scos, tăiat mărunt, împreună cu ceapa, usturoiul, roşiile decojite şi date prin răzătoare se călesc bine în ulei.

Se adaugă: pâinea , sarea, piperul şi mărarul.

Se aşază vinetele în tavă şi se umplu cu compoziţia obţinută.

Se presară deasupra pesmet şi se dau la cuptor bine încins 30 minute.

 

F.   DULCIURI

Cozonac nedospit

·       4 ceşti apă;

·       1 pachet margarină;

·       1 ceaşcă zahăr;

·       40 g drojdie de bere;

·       1 lingură coajă de lămâie sau portocală rasă;

·       1 vanilie;

·       1 linguriţă scorţişoară;

·       1 linguriţă sare;

·       Făină cât cuprinde

Umplutura:

·       400 g gem;

·       1 ceaşcă nuci tăiate mărunt, sau stafide;

·       2 linguri cacao;

·       2 linguriţe esenţă de rom

Se face din ingredientele de mai sus un aluat de consistenţă potrivită, având grijă ca drojdia să fie dizolvată separat în apă călduţă.

Se împarte în 4 părţi aluatul şi se întind, pe rând, foi de 1 cm grosime.

Se întinde pe toată suprafaţa foii gem amestecat cu cacao şi rom, iar deasupra se presară nuci sau stafide.

Se rulează foaia şi se aşază cei 4 cozonaci într-o formă suficient de mare, bine unsă.

Se ung cu pensula pe deasupra cu apă dulce şi se presară zahăr tos sau susan.

Se pun direct la cuptor la foc potrivit, 50 minute.

Se consumă cald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...