duminică, 5 septembrie 2021

 3. / 8 SEPTEMBRIE 2021 - RELIGIE ORTODOXĂ


(+) Nașterea Maicii Domnului (Dezlegare la pește)


(+) Nașterea Maicii Domnului (Dezlegare la pește)

Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, a fost rodul rugă­ciunilor neîncetate ale Sfinţilor şi Drepţilor Ioachim şi Ana din Nazaret. Descendent din semin­ția lui Iuda, Sfântul Ioachim l-a avut ca strămoş pe regele David, iar Sfânta Ana provenea din seminţia preoţească iudaică a lui Levi. Pentru că nu aveau copii, Sfinţii şi Drepţii dumne­zeieşti Părinţi Ioachim şi Ana erau desconsideraţi de popor. Odată, fiind în templu, Ioachim a fost umilit de un evreu care i-a spus că este nevrednic să aducă daruri la templu pentru că nu are copii din cauza unor păcate ascunse. Dar milostivul Dumnezeu, ascultându-le rugă­ciunile făcute cu lacrimi, l-a trimis pe îngerul Său care i-a vestit Sfintei Ana că va avea un copil. Un copil cu o chemare dumnezeiască pe umeri, şi anume aceea de a fi mama care a dat trup omenesc lui Dum­nezeu Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Şi aşa a venit pe lume aceea care a fost, este şi va fi fiica Părintelui Ceresc, mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împără­teasa sfinţilor şi mijlocitoarea pentru toţi oamenii.
Sfânta Maria Mică

nasterea maicii domnului 101Nasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.

In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat aest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta imparateasca si preoteasca: tatal ei Ioachim era urmas al regelui David, pe cand mama ei, Ana era fiica preotului Matthan.

De asemenea, Nasterea Maicii Domnului reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, avand in vedere ca acesta incepe cu data de 1 septembrie.


Tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul dintre vară şi toamnă. Potrivit tradiţiei, această sărbătoare anunţă bătutul nucilor, culesul viilor, al ogoarelor şi semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

În ziua acestui praznic, se respectă o veche tradiție în mediul urban și în cel rural, în egală măsură: În dimineaţa sărbătorii, se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pe  ocrotitoarea tututor credincioșilor să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în acest an.

Femeile obişnuiesc să împartă struguri şi prune pentru sufletele celor adormiţi, ca să primească şi ei din roadele toamnei, "pe cealaltă lume".

De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, se spune că rândunelele pleacă spre zone mai calde, iar insectele încep să se ascundă în pământ.

Din această zi, plantele de leac îşi pierd puterea tămăduitoare, apele se răcesc şi încep tărgurile şi iarmaroacele.

Casa în care arde candela la icoana Maicii Domnului, va fi binecuvantată cu armonie şi întelegere şi ferită de foc, de vijelie sau grindină, de rele şi nenorociri.

Conform tradiţiei populare, de Naşterea Maicii Domnului se spune că, sunt ascultate mai ales rugăciunile soţilor care vor să aibă copii, ale femeilor însărcinate, pe care Sfânta Fecioară Maria le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Ce să nu faci de Naşterea Maicii Domnului

Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendar ortodox, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

Bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă, pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

În unele zone ale ţării există superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

Tot de sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...