vineri, 3 septembrie 2021

 5. /5 SEPTEMBRIE 2021 - TEATRU/FILM


A. K. TOLSTOI

Aleksei Konstantinovici Tolstoi
A.K.Tolstoy by Repin.jpg
Aleksei Konstantinovici Tolstoi de Karl Brullov
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Sankt PetersburgImperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (58 de ani)[1][3][2] Modificați la Wikidata
Krasnîi Rog⁠(d)Cernigov⁠(d)Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiSupradoză Modificați la Wikidata
PărințiKonstantin Petrovici Tolstoi[*][1][2]
Anna Alekseyevna Perovskaya[*][2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSofia Andreevna Bahmetieva[*] ()[2] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Etnierus Modificați la Wikidata
Ocupațiedramaturg
poet
scriitor
romancier[*]
traducător Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeКраснорогский[1]  Modificați la Wikidata
Alma materImperatorski Moskovski universitet[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieAcademia de Științe din Sankt Petersburg[*]  Modificați la Wikidata
RudeAntoni Pogorelski[*][1]  Modificați la Wikidata
Premiiorden Sveatogo Stanislava 2-i stepeni[*]
Semnătură
Aleksey Konstantinovich Tolstoy's Signature.svg
Prezență online
Internet Movie Database

Aleksei Konstantinovici Tolstoi (rusă: Алексей Константинович Толстой; 5 septembrie 1817 – 10 octombrie 1875) a fost un poetdramaturg și prozator rus. Aparține familiei de scriitori Tolstoi, fiind văr de-al doilea al lui Lev Tolstoi.

Cele mai valoroase scrieri ale sale sunt: trilogia dramatică Moartea lui Ivan cel GroaznicȚarul Fiodor IoanoviciȚarul Boris, precum și diverse scrieri satirice.





VASILE ADAMESCU

Vasile Adamescu (n. 5 septembrie 1944Borcea, Călărași, d. 6 decembrie 2018Cluj-Napoca[1]) a fost un profesor și artist român, cu surdocecitate.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 5 septembrie 1944, iar la vârsta de 2 ani și jumătate, în urma unei meningite, și-a pierdut văzul și auzul (ca atare, nu a învățat nici să vorbească)[2].

A urmat Liceul Special pentru Deficienți de Vedere la Cluj[3], unde profesoara Florica Sandu, dublu specializată, pentru nevăzători și deficienți de auz, a reușit să îl instruiască să comunice[4]. A urmat studii superioare, la Facultatea de Psihopedagogie a UBB Cluj[3]. A fost profesor la același liceu clujean (de unde s-a pensionat în 2004). Activează pentru instruirea persoanelor cu dizabilități și legislația de protecție a acestora. A fost căsătorit de două ori, prima dată a rămas văduv, iar a doua oară a divorțat. Autor de modelaje, cu expoziție (2015) la Muzeul Astra din Sibiu[1]

Distincții și decorații[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul lunii ianuarie 2013, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Decorația i-a fost conferită în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru profesionalismul și dăruirea de care a dat dovadă, la catedra Liceului de Nevăzători din Cluj-Napoca, ajutând mai multe generații de persoane cu dizabilități să își făurească o carieră în cadrul societății[3][5]

Publicații[modificare | modificare sursă]

A publicat volumul autobiografic Înfruntând viața, Editura Boema, 2012,[2] cu sprijinul Clubului Rotary din Turda.


Vasile Adamescu - Colaj de imagini!




PAUL NEGOESCU

Paul Negoescu (n. 5 septembrie 1984, București) este un regizor și scenarist de film român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în București, Paul Negoescu a absolvit UNATC. A fost asistent de regie al lui Lucian Pintilie la filmul Tertium non datur[1]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

  • Două lozuri, (2016) [2]
  • Never Let it Go (2016)
  • Vreme de câine (2015)
  • Orizont, (2012)
  • O lună în Tailanda, (2012)
  • Ploaie la Sarajevo, (2012), scurt metraj „observațional” (fără personaje)
  • 12 oameni nervoși (2011)
  • Hotline, (2011), scurt metraj, [3]
  • Derby, (2010)
  • Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (2009)
  • Renovare, (2009)
  • Scurtă plimbare cu mașina (2007)
  • Radu+Ana (2007)
  • Acasă, (2007)
  • Târziu (2007)
  • Examen (2006)
  • Tutunul dauneaza grav sanatatii (2005)
  • Alina (2004)

Interviu Paul Negoescu




CONSTANTIN CODRESCU


Sari la navigareSari la căutare
Constantin Codrescu
Constantin Codrescu.jpg
Constantin Codrescu jucând într-un film
Date personale
Născut (89 de ani)
HușiRomânia
Căsătorit cuMarga Barbu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Activitate
Roluri importante1949- prezent
Prezență online

Constantin Codrescu (n. 5 septembrie 1931Huși) este un actor român de teatru și televiziune. Dintre rolurile memorabile le amintim pe cele din filmul „La moara cu noroc” și pe cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare, jucată în versiune radiofonică la Radio România. [1]:p. 200

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. Între 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu.

Școli, cursuri: 1951 - Institutul de teatru și film, București.

Importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din "LA MOARA CU NOROC" (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.

  • 1976 - 1989 Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.
  • Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din "Frații Karamazov" după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .
  • A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene.
  • În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din "Inimă de boxer", alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.

Distincții[modificare | modificare sursă]

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[2]

A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Alături de Marga Barbu în Nepoții gornistului (1953)

CONSTANTIN CODRESCU, "PRIBEAG PRIN VIATA MEA"


Constantin Codrescu - Caragiale Fantasticul (2002)







CLAUDIU ISTODOR
Biografie Claudiu Istodor

Actorul Claudiu Istodor s-a nascut la 5 septembrie 1960, in Bucuresti.
A absolvit in 1984 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesoarei Sanda Manu. A fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, unde a ramas pana in 1988. S-a casatorit in timpul facultatii cu Maia Morgenstern, de care a divortat, au impreuna un fiu, actorul Tudor Aaron Istodor.
La Piatra Neamț a jucat in spectacolul Șerifii sau nimic despre sânziene de Constantin Munteanu, regizat de N. Opritescu, alături de Maia Morgenstern, apoi la Teatrul Toma Caragiu din Ploiesti, in Hamlet in love, spectacol regizat de Cristian Juncu, din 1990 s-a mutat in București. La Teatrul National juca in Noaptea Regilor sau Ce doriți? de William Shakespeare, s-a mutat la Teatrul Mic si a jucat in zeci de roluri, printre care: Fiul, Tatăl, Soțul- Caii la fereastră de Matei Vișniec, regia Nicolae Scarlat, Un flăcău la nuntă, Priculici, Un copil urât, Hussein, Cârmaciul corabiei- Peer Gynt de Henrik Ibsen, Alonso Quijano- Don Quijote de Mihail Bulgakov, Domnul- Cercul de Arthur Schnitzler, Boris Nikolaevici Cepurnoi- Copiii soarelui de Maxim Gorki, Sir Charles Marlow- Noaptea încurcăturilor de Oliver Goldsmith, Al doilea bărbat- Bine, mamă, da' ăștia povestesc în actu' doi ce se-ntâmplă în actu' întâi de Matei Vișniec, Daimenor- Oameni de zăpadă de Tina Ionescu Demetrian, Odiosul domn- Trei jobene de Miguel Mihura, Florindo- Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Karl Tile- Valsul câinilor de Leonid Andreev, Cleo- Viitorul e maculatură de Vlad Zografi, Karl Breyner/ Bruce Delamitri- Popcorn de Ben Elton, Frank Foster- Cum iubește cealaltă jumătate de Alan Ayckbourn, Povestitor, Tâmplar, Doamnă la curte, Primul tânăr, Arcite, Regele Alla- Povestiri din Canterbury de Geoffrey Chaucer, Ulise - Război cu Troia nu se face după Jean Giraudoux, etc.
Colaboreaza cu Teatru 74, un teatru alternativ, in comedia irlandeza Vestul singuratic.
Pe marele ecran a debutat in 1983, cu pelicula Dreptate in Lanturi. 


·         Ana, mon amour (2017) - tatăl Anei Trailer
·         Capace (2017) - Mircea Trailer
·         Batman V Superman: Dawn of Justice / Batman vs. Superman: Zorii dreptății (2016) - Perry White (dialog versiune română) Trailer
·         The Jungle Book / Cartea Junglei (2016) - Shere Khan (voce) (versiunea română) Trailer
·         The House of Magic / Casa magicianului (2013) - Lawrence (dialog versiune română) Trailer
·         Sammy's Adventures 2 / Aventurile lui Sammy 2 3D (2012) - Lulu La Morte/pescar mare/etc (versiune română) Trailer
·         The Devil Inside / Diavolul din tine (2012) - Antonio Costa Trailer
·         Zambezia / Aventuri în Zambezia (2012) - Ajax (versiune dublată) Trailer
·         Carol I (2009) - Take Ionescu Trailer
·         La urgență (2006)
·         The Wind in the Willows / Vântul prin sălcii (2006) - Ticket Officer
·         Return of the Living Dead: Necropolis (2005) - doctor Trailer
·         Gargoyle / Aripile întunericului (2004) - Priest - 1532
·         Sex Traffic (2004) - Dr. Djudic
·         Patul lui Procust (2001) - procurorul
·         Epicenter / Epicentru (2000) - Piano Player
·         Besat (1999) - Dr. Angelson
·         Train de vie / Trenul vieții (1998)
·         Capitaine Conan / Capitanul Conan (1996)
·         Ce facem cu violoncelul? / (1996)
·         Vox Maris (1995)
·         Dragonworld / Tinutul Dragonului (1994) - Guard #2
·         Trei surori / (1994)
·         Hotel de lux (1992)
·         Furtună în Pacific (1985)
·         Pas în doi (1985)


CORNELIU GÂRBEA

Corneliu Gârbea
Cornel Gârbea.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
GheorghieniFeleacuClujRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (89 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Alte premii
Ordinul Meritul Cultural (1967Modificați la Wikidata
Prezență online

Corneliu Gârbea, cunoscut și sub numele de Cornel Gârbea, (n. GheorghieniFeleacuClujRomânia – d. BucureștiRomânia[1]) a fost un actor român de filmradioscenăteleviziune și voce.

Biografie artistică[modificare | modificare sursă]

A fost actor la Teatrul Mic din București. De asemenea, a jucat într-un număr mare de filme, colaborând îndeosebi cu regizorul Sergiu Nicolaescu.

I s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru merite în domeniul artei dramatice”.[2]

Filmografie[modificare | modificare sursă]





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...