8. / 7 SEPTEMBRIE 2021 - SFATURI UTILE
GLANDELE SUPRARENALE
Glandele suprarenale: cauza necunoscuta a multor probleme de sanatate
O epidemie tacuta si de putini cunoscuta este cauza oboselii, a cresterii in greutate si chiar a unor boli cornice a multora dintre noi. Acest sindrom
periculos este legat de doua glande mici cunoscute sub numele de glandele suprarenale(adrenale). Responsabile pentru producerea a peste 50 de hormoni. Sanatatea gladelor suprarenale este imperativa pentru binele nostru. Daca ne ingrijim de aceste glande prin alimentatie si reducerea stresului, vom reveni la o sanatate vibranta.
periculos este legat de doua glande mici cunoscute sub numele de glandele suprarenale(adrenale). Responsabile pentru producerea a peste 50 de hormoni. Sanatatea gladelor suprarenale este imperativa pentru binele nostru. Daca ne ingrijim de aceste glande prin alimentatie si reducerea stresului, vom reveni la o sanatate vibranta.
Glandele suprarenale sunt localizate chiar deasupra rinichilor si sunt implicate in multe functiuni importante ale corpului. Progesteronul, testosteronul, dehidroepiandrosteronul (DHEA), cortizolul si adrenalina sunt printre multii hormoni secretati de glandele suprarenale. Cortizolul in special este important in managementul stresului.
Cand glandele suprarenale sunt sanatoase si creeaza nivele potrivite de cortizol, corpul poate face fata stresului intr-un mod normal si echilibrat. Insa daca nivelele de cortizol sunt prea mari, sistemul imunitar este compromis, crescand riscul pentru aparitia de infectii sau cancer. Daca pe de alta parte nivelele de cortizol sunt prea mici, sistemul imunitar devine supra-activ ducand la boli autoimunitare.
Alte functii ale glandelor suprarenale includ: producerea de energie in interiorul corpului, reglarea presiunii arteriale, echilibrul fluidelor si al electrolitilor si stabilizarea nivelelor de zahar din sange.
Diagnosticarea oboselii legata de glandele suprarenale
De multe ori oboseala glandelor suprarenale este greu de diagnosticat deoarece doctorii sunt pregatiti sa recunoasca in principal boli majore ale glandelor precum : boala Addison sau sindromul Cushing. Din fericire exista si alternative de diagnosticare. O metoda disponibila este testarea salivei pentru identificarea nivelului de cortizol.
Conform celor spuse de doctorul Wilson, specialist in sanatatea renala, indicatorii oboselii suprarenale ar fi :
- Dificultatea fizica sau mentala de a te scula inainte de ora 10 a.m., chiar daca te-ai ridicat din pat mult mai devreme.
- Mintea incetosata, adormita intre orele 2 si 4 p.m.
- Multa energie la ora 6 p.m.
- Depresie usoara
- Inposibilitatea de a face fata stresului
- Slabirea musculaturii
- Crestearea alergiilor
- Scaderea libidoului
- Incapacitatea de a face fata la alimente bogate in carbohidrati sau potasiu.
- Ameteala cand te ridici dintr-o pozitie de aplecat.
Alte simptome pot include : crestearea in greutate (in special in jurul mijlocului), poftele dupa alimentele bogate in proteine sare si grasimi, nervozitatea, pierderea parului si temperatura scazuta a corpului.
Cum ne tratam de oboseala cauzata de glandele suprarenale?
Adoptand cateva schimbari in dieta noastra precum si in stilul de viata, glandele suprarenale pot fi aduse intr-o stare de echilibru care reda vitalitatea corpului. Activitati precum exercitii usoare, yoga, rasul, reducerea stresului, perioade scurte de odihna in timpul zilei , in jurul orei 10 a.m. si apoi intre 3 si 5 p.m. ajuta mult la redobandirea sanatatii glandelor suprarenale. Atentie insa, o recuperare completa poate dura , in functie de gravitatea problemelor, chiar si pana la 18 luni.
Recomandarile dietetice cuprind :
· Evitarea consumului de zahar, lactate, fast food, cafeina, alcool si tutun .
· Consumul a cel putin 6 portii de legume sau fructe pe zi.
· Consumul de proteine de calitate la fiecare masa.
· Includeti cantitati moderate de ulei de masline sau ulei de nuca de cocos.
· Mancati variat pentru a avea un spectru largit de nutrienti in dieta voastra.
Functionarea buna a glandelor suprarenale contribuie la capacitatea de a ne bucura din plin de viata. Facand cateva schimbari necesare vom putea sa readucem in viata noastra puterea, claritatea, energia si vigoarea de care avem atata nevoie pentru a fi sanatosi si implicit fericiti.
Pentru cei interesaţi – adresaţi-vă medicilor specialişti de la Institutul de Boli Endocrine “C I Parhon” din Bucureşti situate lângă Statuia Aviatorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu