1. /3 OCTOMBRIE 2021 - ISTORIE PE ZILE - Evenimente; Nașteri
A. Evenimente; Nașteri
EVENIMENTE
- 2333 i.Hr. - In Peninsula Coreea este intemeiat regatul Gojosean, eveniment caremarcheaza nasterea legendarei civilizatii coreene, pana la stabilirea dinastiei Han in China, in anul 206 i.Hr. Se zice că a fost fondat de către legendarul Dangun , însă anul fondării este disputat de către istorici. Dovezile arheologice despre cultura Gojoseon au fost găsite în nordul Coreei și sudul Manciuriei. Numeroasele dovezi istorice și arheologice arată că în secolul IV i.Hr., Gojoseon a fost un stat înfloritor. Din 1945 pana in 1961 calendarul oficial al Coreei de sud incepea cu data de 2333.
52 î.Hr. - Conducatorul galilor, Vercingetorix , se preda armatelor romane conduse de Iulius Cezar, dupa asediul şi bătălia de la Alesia. Căderea Alesiei si capturarea lui Vercingetorix a marcat cucerirea romana a Galiei Libere. A stat în închisoarea de la Tullianum din Roma cinci ani, înainte de a fi expus public la parada triumfală a lui Cezar din anul 46 î.C. Traditia spune ca fost executat în inchisoare după paradă, probabil prin strangulare.
Bătălia de la Alesia a avut loc în septembrie 52 î.Hr., între o armatǎ galicǎ condusǎ de Vercingetorix pe de-o parte și armata romană condusǎ de Iulius Cezar. După ce a fost numit guvernator al provinciei romane Gallia Narbonensis (astăzi Provența) în 58 î.Hr., Iulius Cezar a pornit să cucerească triburile galice în anii următori, menținând controlul printr-o strategie atentă „dezbină și conduce”. S-a folosit de discordia din sânul elitelor galice, arătându-se binevoitor cu unii nobili față de ceilalți, oferindu-le sprijin politic și delicii romane precum vinul.
Tentativele de răscoală, precum cea a lui Ambiorix din 54 î.Hr., nu au obținut decât sprijin local, dar Vercingetorix, al cărui tată, Celtillus fusese ucis de proprii săi conaționali pentru încercarea de a conduce întreaga Galie, a reușit să unească triburile galice împotriva romanilor și a adoptat tehnici mai moderne de război. Răscoala pe care Vercingetorix a ajuns să o conducă, a pornit la începutul anului 52 î.Hr., în timp ce Cezar aduna trupe în Galia Cisalpină. Vercingetorix, un tânăr nobil din Gergovia, oraș din provincia Arveni, și-a ridicat supușii ca să se alăture răscoalei, dar nobilii orașului, inclusiv Gobanitio, unchiul lui Vercingetorix, i-au izgonit pe el și pe adepții săi, considerând că a opune rezistență lui Cezar era un risc prea mare.
Neclintit, Vercingetorix a ridicat o armată a celor săraci, a cucerit Gergovia și a fost întâmpinat ca rege. Vercingetorix și armata lui au câștigat câteva conflicte inițiale minore cu unitățile romane conduse de Cezar și Titus Labienus, prim-locotenent. Cu toate acestea, romanii au cucerit capitala de trib de la Avaricum (Bourges), omorând întreaga populație de 120.000 de oameni. Următoarea bătălie importantă a fost cea de la Gergovia, unde Vercingetorix l-a învins pe Cezar, provocându-i pierderi majore. Victoria însă l-a costat pe Vercingetorix viețile multor oameni, inclusiv mulți nobili. Din cauza pierderilor, s-a retras, mutându-se în altă fortăreață, Alesia.
42 î.Hr. - Prima Bătălie de la Filipi. Triumvirii Octavian și Marc Aureliu se confruntă cu asasinii lui Cezar – Brutus și Cassius, fără ca vreuna din părți să obțină victoria.
Bătălia de la Filippi a avut loc în 2 etape, pe 3 octombrie și apoi pe 23 octombrie 42 î.Hr.. Filippi era un oraș antic din Tracia, mai târziu colonie romană în provincia Macedonia, la 120 km nord-est de Salonic (Grecia), în apropiere de actualul oraș Kavala. Bătălia a constat în două angajamente pe câmpia din vestul orașului antic Filippi. Prima confruntare a avut loc în prima săptămână a lunii octombrie; Brutus se confruntă cu Octavian, în timp ce forțele lui Marc Antoniu au fost împotriva celor ale lui Cassius.
Antoniu a încercat să-i atragă în luptă, dar „Liberatorii” ezitau să-și părăsească pozițiile defensive puternice. A încercat o manevră de încercuire, făcând un drum pietruit de la est, prin mlaștina situată la sud de Cassius. Cassius credea că mlaștina era impenetrabilă. Și-a trimis o parte a armatei la sud în mlaștină pentru a construi un bastion încrucișat ca să obstrucționeze flancul drept al lui Antoniu și să îl împiedice să încercuiască dealul.
1385 - Se face prima mențiune documentara a județului Jaleș din Tara Romaneasca, în hrisovul din 3 octombrie 1385, prin care domnitorul Dan I a donat mănăstirii Tismana satul Tismana din judetul Jaleș “pe amândouă părțile cât a fost Ligăcească și Rusească” și prin care acesta întărea mânăstirii Tismana vechile moșii, dăruindu-i și un mertic anual de 400 de găleți de grâu din județul Jaleșului.
Judetul si-a luat numele de la Jales, hidronim considerat de origine traco-getică si a avut o lungă perioadă de timp reședința la Dăbăcești, iar mai târziu la Tismana , unde între anii 1454-1456 a fost reședința banilor olteni retrași aici din Banatul de Severin. Există opinii că reședința de la Dăbăcești. se afla fie pe raza actualelor localități Runcu, fie Bradiceni sau Arcani Județul Jaleș a fost dezmembrat după 1444, iar așezările sale au fost înglobate în teritoriile judetelor de astăzi Gorj si Mehedinti.
1739 - A fost semnat Tratatul de la Niš. Tratatul de la Niš este un tratat de pace semnat pe 3 octombrie 1739 la Niš (vechea Nyssa, din Cappadocia) de către Imperiul Otoman pe de o parte și Imperiul Rus de cealaltă. Războiul Ruso-Turc (1735-1739) a fost provocat de dorința Rusiei de a câștiga Azovul și Crimeea ca un prim pas în încercarea ei de a domina Marea Neagră. După mai multe raiduri începute în 1735, trupele rusești au nimicit rezistența Hanatului Crimeii, iar în 1739 au trecut Nistrul în Moldova. După ce i-au înfrânt pe turci în Bătălia de la Stăuceni, au mărșăluit spre capitala Moldovei, Iași, pe care au cucerit-o.
Imperiul Habsburgic a intrat în război în 1737, de partea Rusiei, dar a fost forțat să facă o pace separată cu otomanii, prin Tratatul de la Belgrad, predând nordul Serbiei și Oltenia și permițând otomanilor să reziste presiunii rusești. În schimb, sultanul l-a recunoscut pe Împăratul Habsburgic drept protector oficial al chestiunilor creștine din Imperiul Otoman, poziție pretinsă și de Imperiul Rus. Retragerea austriacă a forțat Rusia să accepte Pacea de la Niš, renunțând astfel la pretențiile sale legate de Crimeea și Moldova, permițându-i-se să își ridice un port la Marea Azov, dar fără vreo fortificație sau flotă la Marea Neagră.
1778 - Căpitanul englez James Cook ajunge în Alaska.
James Cook (n. 7 noiembrie 1728 – d. 14 februarie 1779) a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.
1789 - George Washington propagă primul ziua Thanksgiving Day.
- 1838 - Apare la Craiova,, revista săptămînala “Mozaicul” (pînă la 7 octombrie 1839), primul periodic din Oltenia, sub redacţia lui Constantin Lecca.
- 1838 - Se înfiinţează la Iaşi, in Moldova, prima bibliotecă publică.
1849 - Scriitorul american Edgar Allan Poe, este găsit căzut pe un trotuar în orașul Baltimore din SUA, în stare de confuzie mintală, după o dispariție de câteva zile. Este ultima dată când a fost văzut în public înainte de moartea sa, care a survenit peste cateva zile,la 7 octombrie A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism.
Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston/Massachusetts – d. 7 octombrie 1849, Baltimore/Maryland), scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică.
1863 - Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie Thanksgiving Day – “Ziua Recunoştinţei“.
Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia. Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure.
În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA. În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice. Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcan umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb, și plăcinta de dovleac. A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) este prin tradiție o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.
1895 - In România guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu demisionează.
Lascăr Catargiu sau Lascăr Catargi (n. 1 noiembrie 1823, Iași – d. 30 martie 1899, București), om politic român, prim ministru al României pentru patru mandate.
1906 - Se desfasoara a doua conferință internațională privind telegrafia fără fir, in care se adoptă mesajul SOS („Save Our Souls”, „Save Our Ship”), ca semnal internațional de forță majoră înlocuind semnalul CQD.
1908 - Ziarul comunist rus Pravda este fondat de către Lev Troţki , Joffe Adolph, Skobelev Matvei si alti rusi aflati in exil la Viena.
1916 - După Prima Bătălie de la Oituz între forţele române şi cele germano-austro-ungare, soseşte in Romania o Misiune militară franceză, în frunte cu generalul Henri Mathias Berthelot.
Misiunea Militară Franceză este denumirea sub care a fost cunoscut detaşamentul francez trimis în România în timpul Primului Război Mondial, între 15 octombrie 1916 şi 10 martie 1918, cu misiunea de a asigura consilierea, sprijinirea şi instruirea unităţilor şi autorităţilor militare române. Pe toată durata sa, misiunea a fost condusă de generalul de divizie Henri Berthelot, care a asigurat simultan şi rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de căpetenie al Armatei României.
Personalul misiunii a fost detaşat pe lângă comandamentele române, până la nivel de comandament de divizie, inclusiv. Două secţiuni cu roluri distincte au fost Misiunea Aeronautică şi Misiunea Serviciului Sanitar. Personalul misiunii a avut un aport deosebit pe timpul procesului de refacere şi reorganizare a armatei române din prima parte a anului 1917. După semnarea tratatului preliminar de pace de la Buftea cu Puterile Centrale, personalul Misiunii Militare Franceze a fost nevoit să părăsească România, la 10 martie 1918, ajungând în Franţa în luna mai 1918, după o călătorie de două luni prin Rusia.
1918 - Ţarul Bulgariei, Ferdinand, a abdicat în favoarea fiului său, Boris al III–lea ; (1918–1943).
Ferdinand (26 februarie 1861 – 10 septembrie 1948), născut Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria de Saxa-Coburg și Gotha-Koháry, a conducător al Bulgariei din 1887 până în 1918, inițial ca knyaz (prinț regent, 1887–1908) mai târziu ca țar (1908–1918). De asemenea, a fost autor, botanist, entomolog și filatelist
Boris al III-lea Unificatorul, Țarul Bulgariei (n. 30 ianuarie 1894 Sofia, Principatul Bulgariei, Imperiul Otoman – d. 28 august 1943, Sofia, Bulgaria), născut Boris Klemens Robert Maria Pius Ludwig Stanislaus Xaver, fiul lui Ferdinand I, a urcat pe tron în 1918 după abdicarea tatălui său în urma înfrângerii Regatului Bulgariei în Primul Război Mondial. Aceasta a reprezentat a doua înfrângere majoră a țăii în doar cinci ani, după dezastrul din Al Doilea Război Balcanic (1913). Prin Tratatul de la Neuilly, Bulgaria a trebuit să cedeze noi teritorii și să plătească vecinilor însemnate despăgubiri de război, ceea ce a amenințat stabilitatea politică și economică. Două forțe politice, Uniunea Agrariană Bulgară și Partidul Comunist Bulgar, cereau răsturnarea monarhiei și schimbarea guvernului.
1918 - Este difuzat Manifestul împăratului Austro-Ungariei, Carol I de Habsburg („Către popoarele mele credincioase”), privind reorganizarea Austro–Ungariei într–o federaţie de şase state „independente” (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez şi ucrainean). Propunerea a fost respinsă de reprezentanţii popoarelor respective.
Carol de Habsburg (1887-1922) – ultimul împărat al Austro-Ungariei, strănepot al lui Franz Iosif I, a preluat tronul după moartea acestuia din urmă în 1916. Carol I a al Austriei fost încoronat la 30 decembrie 1916 la Budapesta, în catedrala Sf. Matia cu titlul Carol al IV-lea al Ungariei. Soţia sa, Zita, a fost încoronată ca regină a Ungariei. A renunţat la guvernare pe fondul înfrângerii Puterilor Centrale în Primul război mondial, dar nu a abdicat si a desemnat la 11 noiembrie 1918 noul guvern maghiar, iar la 13 noiembrie 1918 a renunţat la şefia statului. Evenimentele politice s-au precipitat: la 31 octombrie 1918, Mihály Károlyi era prim-ministru desemnat de rege, dar la 11 ianuarie 1919 guvernul Ungariei a demisionat; două luni mai târziu, la 21 martie 1919, ajung la putere comunistii lui Bela Kun, care proclama Republica Ungara a Sfaturilor
1918 - A aparut Declaraţia de răspuns a „Corpului voluntarilor transilvăneni şi bucovineni”, la manifestul împăratului Carol I de Habsburg de reorganizare a Austro–Ungariei, în care, exprimând voinţa românilor, se proclama dezlipirea ţinuturilor româneşti de la Austro–Ungaria şi unirea lor cu România (3/16).
Corpul Voluntarilor ardeleni a fost format din luptători români, originari din Transilvania, care au luptat alături de armata română în timpul primului război mondial. Prin aceste unităţi militare, românii ardeleni s-au alăturat României şi armatei române în timpul primului război mondial, cu scopul de a elibera Ardealul si de a-l uni cu Patria Mama, România.
1929 - Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor este redenumit oficial Regatul Iugoslaviei, adica “Tara slavilor de sud”.
1932 - Irakul îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.
1935 - A început agresiunea Italiei fasciste împotriva Etiopiei.
1942 - Germania nazista lanseaza cu succes pentru prima data o racheta V-2 / A4 de la o baza de testare din Peenemünde. Este primul obiect facut de om care a ajuns in spaţiul extraterestru.
- 1945 - A fost înfiinţată Federaţia Sindicală Mondială – FSM. Primul Congres Mondial al Sindicatelor, la care s-a votat înființarea acestei organizatii, s-a desfășurat la Paris între 3-8 octombrie 1945 si s-a bucurat de o largă participare, cu delegați reprezentând 67 de milioane de muncitori din 56 de organizații sindicale din 55 de țări și 20 de organizații internaționale.
1952: Anglia testează cu succes arma atomica, devenind a treia putere nucleara a lumii.
1952 - John T. “Jack” Mullin de la compania americana Bing Crosby Enterprises Inc., pune la punct primul aparat video. Au fost nevoie de 18 ani, pana in 1970 a aparut si varianta comerciala a acestui aparat.
1953 - Participarea capitalului străin la exploatarea petrolului, este interzisă în Brazilia.
1960 - Niger își câștigă independența față de Franța.
1962 - Programul Mercury: Sigma 7 este lansată la Cape Canaveral, cu astronautul Wally Schirra la bord, pentru șase orbite timp de nouă ore de zbor.
1985 - A avut loc prima lansare a navetei spatiale americane Atlantis.
1990 - A avut loc reunificarea Germaniei. Republica Federala Germania (RFG) a incorporat Republica Democrata Germana (RDG).
Istoricul eveniment s-a produs dupa primele alegeri libere desfasurate pe 18 martie 1990 in fosta Germanie de Est, in urma negocierilor dintre cele doua state, care s-au incheiat cu semnarea Tratatului de unificare. Cuvantul reunificare a fost folosit pentru a se face diferentierea de unirea Germaniei care a avut loc in anul 1871. Negocierile dintre cele doua state au fost dificile, insa cancelarul german Helmut Kohl a reusit sa convinga liderii sovietici sa accepte ideea reunificarii. In paralel, autoritatile din RFG si RDG au semnat o conventie pregatitoare a importantului eveniment.In 23 august, Parlamentul est-german a aprobat reunificarea, iar tratatul a fost semnat in 31 august, fapt care a provocat un lant de evenimente politice in toate tarile europene din blocul comunist. Teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și constituția RFG. Ca urmare RDG-ul a dispărut ca entitate statală, înglobându-se oficial în Republica Federală Germania (RFG). Începutul procesului care a condus la această nouă unire este denumit Die Wende (întorsătura, schimbarea direcției). Germania reunificată a rămas membră a Comunității Europene, (care mai târziu a devenit Uniunea Europeană) și a NATO.
1990 Day of German Unity
1994 - În alegerile generale din Brazilia, Fernando Henrique Cardoso este ales cu o largă majoritate ca președinte al Braziliei.
Fernando Henrique Cardoso (n. 18 iunie 1931 la Rio de Janeiro), sociolog și om politic brazilian, a fost președintele Republicii Federale a Braziliei, al 34-lea ca număr, în două cadențe, între 1 ianuarie1995 și 1 ianuarie 2003 Cofondator (în 1988) și președinte de onoare al Partidului Social Democrației Braziliene (PSDB), a fost în trecut senator între anii 1983-1992, ministru de externe în 1992 in timpul administrației Itamar Franco, ministru de finanțe în 1993 și 1994. Profesor emerit de științe politice și sociologie la universitatea din São Paulo.
2003 - Parcul „Ioanid” din Bucuresti si-a schimbat denumirea, devenind parcul „Ion Voicu”, în amintirea celebrului violonist român, fost elev al lui George Enescu.
Cu aceasta ocazie, a fost dezvelit un bust al artistului, lucrare realizata de sculptorul Ion Irimescu, care a fost amplasat în parc.
Pe la varsta de 4-5 ani, dupa cum avea sa povesteasca mai tarziu, Ion îsi dorea sa primeasca o vioara mica, iar de Paste chiar avea sa capete un asemenea cadou. Încantat peste masura micutul nu s-a desprins toata ziua de vioara, iar pana seara deja reprodusese toate melodiile pe care le cunostea. Impresionata de talentul lui, dar mai ales vazandu-i perspectivele de bun muzician, mama lui Ion Voicu i-a luat profesor de vioara un student de la Conservator. La sase ani, Ion Voicu a început studiul viorii. Cu studentul de la Conservator, micul Ion a studiat cativa ani, pana cand tanarul profesor s-a declarat depasit de micul sau elev si le-a recomandat parintilor sa-i gaseasca un profesor mai bun.
Printre cei care l-au initiat pe Ion Voicu în studiul viorii s-au aflat Garabet Avakian si Vasile Filip, pentru ca la 14 ani sa dea examenul de admitere la “Academia Regala de Muzica”, unde a intrat direct în anul V, si pe care a absolvit-o in 1940, in doar 3 ani fata de 7 cat durau in mod normal.
Primul sau loc de munca a fost cel de violonist în Orchestra Nationala Radio, dirijata de celebrul dirijor olandez Willem Mengelberg, care insa nu a fost multumit la început de el si i-a cerut lui Ion Voicu sa-si paraseasca locul din orchestra si sa pofteasca afara: violonistul cunostea foarte bine lucrarea pe care o repetau, se plictisea si se foia pe scaun. Directorul de pe atunci al Orchestrei Radio era renumitul Theodor Rogalski, care a intuit uriasul pontential al tanarului Ion Voicu si l-a sprijinit, rugandu-l pe Mengelberg sa accepte sa-l auda cantand o piesa.
A devenit solistul acestui ansamblu, uimind criticii acelei vremi. La unul din concertele sale a atras atentia lui George Enescu, care i-a oferit lectii gratuite.In anul 1946, Yehudi Menuhin a organizat la Bucuresti un concurs muzical, iar Ion Voicu a obtinut primul loc.Din 1954, Ion Voicu a studiat la Conservatorul Ceaikovski cu violonisti celebri ca George Enescu si David Oistrakh.
La 7 septembrie 1956, Ministerul Culturii si maestrul Ion Voicu au încheiat un contract de comodat care avea ca obiect darea în folosinta a unei viori Stradivarius fabricata in anul 1702 si achizitionata de statul roman de la firma Henry Werro, la pretul de 80.000 de franci elvetieni. Contractul de comodat a încetat în 1986, cand Ion Voicu a restituit instrumentul Filarmonicii “George Enescu”. Ulterior, vioara a ajuns în posesia Muzeului National de Arta al Romaniei. În 5 ianuarie 1990, Ion Voicu a ridicat vioara Stradivarius, care a ramas posesia familiei, dupa moartea sa, în 1997. Pe 9 martie 2007, dupa îndelungate discutii cu Ministerul Culturii si Cultelor, Madalin Voicu a predat vioara ministrului culturii, Adrian Iorgulescu.
Bustul prezentat astazi a fost realizat de catre Ion Irimescu si amplasat pe un soclu realizat de catre Mircea Spataru
Parcul Ion Voicu (fost Ioanid) este un parc din Bucuresti, sectorul 2, cu o suprafața de 10.000 mp, amenajat pe locul fostului afluent al Damboviței, Bucurestioara. In 1870, terenul mlastinos, aflat in proprietatea librarului si editorului Gheorghe Ioanid, a fost desecat, proprietarul acestuia a hotarat sa-l amenajeze ca parc, plantand in acest sens mai mulți copaci pe terenul mlastinos.Aspectul actual al parcului a luat nastere intre anii 1909-1910, cand Primaria orasului Bucuresti a inceput in zona o serie de lucrari de urbanism cunoscute sub numele de “lotizarea Ioanid”. Astfel, a aparut un cartier de vile dispuse in jurul actualului parc, fiecare casa avand o vedere directa la parc.
2005 - Eclipsă inelară parțială de soare.
Animația eclipsei din 3 Octombrie 2005 – foto: ro.wikipedia.org
2009 - Președinții Azerbaidjanului, Kazahstanului, Kârgâzstanului si Turciei au semnat Acordul de la Nakhchivan, privind înființarea Consiliului turcic. Ideea înființării acestui consiliu de cooperare a apartinut președintelui kazah Nursultan Nazarbayev, încă din 2006. Consiliul turcic sau, Consiliul de Cooperare al statelor de limbă turcică este o organizație internațională care cuprinde o parte dintre țările cu popoare turcice. Secretariatul General este în Istanbul, in Turcia. Două state turcice au rămas in afara acestei organizatii : Turkmenistan și Uzbekistan.
Nașteri
Henric al III-lea (3 octombrie 1379 – 25 decembrie 1406), cunoscut ca Henric cel Bolnav sau cel Infirm, fiul lui Ioan I al Castiliei și a primei sale soții, Eleanora de Aragon și succesorul regelui la coroana Castiliană în 1390.
Joanna Elisabeth de Baden-Durlach | |
Căsătorit(ă) | Eberhard Ludwig, Duce de Württemberg |
---|---|
Tată | Friedrich al VII-lea de Baden-Durlach |
Mamă | Augusta Marie de Holstein-Gottorp |
Leopold al II-lea de Toscana (3 octombrie 1797 – 29 ianuarie 1870), penultimul Mare Duce de Toscana (1824–1859).
Teodor T. Burada (n. 3 octombrie 1839, Iași – d. 17 februarie 1923, Iași), folclorist, etnograf și muzicolog român, membru corespondent al Academiei Române.
Constantin Nicolae baron de Hurmuzaki (n. 3 octombrie 1862, Cernăuți, Bucovina, Imperiul Austriac – d. 23 februarie 1937, Cernăuți, România), doctor în drept, Dr. h. c. în științe, entomolog român, profesor de entomologie și biogeografie la Universitatea din Cernăuți (din 1931) și din 1919 membru de onoare al Academiei Române.
Carl von Ossietzky (n. 3 octombrie 1889, Hamburg- d. 4 mai 1938), pacifist radical german, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1935. În 1935 nu a fost decernat niciun Premiu Nobel pentru Pace deoarece comitetului de decernare a premiului i-a trebuit mai mult timp să se decidă. După ce Ossietzky a fost transferat la un spital de închisoare, Ossietzky a fost chemat la o întrevedere cu Hermann Goring , care i-a promis eliberarea și o pensie pe viață de 550 Reichsmark pe lună în schimbul unei declarații că nu dorește să-i fie decernat Premiul Nobel pentru Pace și că nu va mai activa ca pacifist împotriva Germaniei. Ossietzky a refuzat.
Cu toată opoziția unor personalitati norvegiene si a conducatorilor nazisti germani, Comitetul Nobel a decis să-i decerneze lui Ossietzky Premiul Nobel pentru Pace pe anul 1935, după un vot în care au fost și voturi împotrivă. Familia Nobel a depus un protest, iar Regele Haakon al VII-lea nu a participat la ceremonia de decernare a premiului, ceea ce nu se mai întâmplase niciodată. Guvernul german nu i-a dat voie lui Ossietzky să călătorească la Oslo pentru a lua în primire premiul. Ministrul Propagandei german, Goebbels, a spus că decernarea premiului lui Ossietzky este o nerușinare, iar Hitler a spus că interzice oricărui cetățean german să mai accepte vreun premiu Nobel vreodată. Ossietzky a decedat pe data de 4 mai 1938. La înmormântare au fost prezenți doar văduva, medicul cu soția și doi păzitori din Gestapo.
Prințul Maurice | |||||
|
Serghei Alexandrovici Esenin, (n. 3 octombrie 1895, d. 27 decembrie 1925), poet liric rus celebru .
Poezie
- 1942: "C";
- 1943: Muzeul Grévin ("Le Musée Grévin");
- 1919: Foc de bucurie ("Feu de joie");
- 1926: Mișcarea perpetuă ("Le Mouvement perpétuel");
- 1929: Marea bucurie ("La Grande Gaîté");
- 1930 - 1931: Acuzatul-acuzator ("Persécuté persécuteur");
- 1934: "Hourra l'Oural";
- 1941: Necaz ("Le Crève-Cœur");
- 1942: "Cantique à Elsa";
- 1942: Ochii Elsei ("Les Yeux d'Elsa");
- 1942: "Brocéliande";
- 1943: Onoarea poeților ("L'Honneur des poètes");
- 1943: "La Rose et le Réséda";
- 1944: Diana franceză ("La Diane Française");
- 1945: "En étrange pays dans mon pays lui-même";
- 1948: Un alt necaz ("Le Nouveau Crève-Cœur");
- 1956: Romanul neterminat ("Le Roman inachevé");
- 1959: Elsa ("Elsa");
- 1960: Poeții ("Les Poètes");
- 1963: "Le Fou d'Elsa";
- 1964: "Il ne m'est Paris que d'Elsa";
- 1969: "Les Chambres, poème du temps qui ne passe pas";
- 1955: Afiș roșu ("Affiche rouge").
Proză
- 1921: "Anicet ou le Panorama";
- 1922: Aventurile lui Telemac ("Les Aventures de Télémaque");
- 1924: "Le Libertinage";
- 1926: Țăranul din Paris ("Le Paysan de Paris");
- 1927; "Le Con d'Irène";
- 1934: Clopotele din Basel ("Les Cloches de Bâle");
- 1936; Frumoasele cartiere ("Les Beaux Quartiers");
- 1942: Călătorii din imperială ("Les Voyageurs de l'Impériale");
- 1944: Aurélien ("Aurélien");
- 1945; Servitute și măreție franceză ("Servitude et Grandeur des Français. Scènes des années terribles");
- 1949 - 1951: Comuniștii ("Les Communistes") (6 vol.);
- 1953: "Le Neveu de Monsieur Paul";
- 1958: Săptămâna patimilor ("La Semaine Sainte");
- 1962: "Histoire parrallèle";
- 1965: "La Mise à mort";
- 1967: "Blanche ou l'oubli";
- 1971: Henri Matisse ("Henri Matisse");
- 1974: Teatru/roman ("Théâtre/Roman");
- 1980: "Le Mentir-vrai";
- 1986: Apărarea infinitului ("La Défense de l'infini");
- 1986: Aventurile lui Jean-Foutre La Bite ("Les Aventures de Jean-Foutre La Bite");
- 1989: Pentru a explica ceea ce am fost ("Pour expliquer ce que j'étais").
Eseuri
- 1924: Un val de vise ("Une vague de rêves");
- 1928: Tratat despre stil ("Traité du style");
- 1935: Pentru un realism socialist ("Pour un réalisme socialiste");
- 1953: Omul comunist ("L'Homme communiste").
FILMOGRAFIE SELECTIVĂ
- We Faw Down (1928)
- Should Married Men Go Home? (1928)
- Habeas Corpus (1928)
- Liberty (1929)
- Big Business (1929)
- Wild Company (1930)
- Duck Soup / Supa de rata (1933)
- Ruggles of Red Gap (1935)
- The Awful Truth / Cumplitul adevăr (1937)
- Once Upon a Honeymoon / O lună de miere (1942)
- Going My Way (1944)
- The Bells of St Mary's / Biserica St. Mary (1945)
- Good Sam (1948)
- Love Happy (1949)
- You Can Change the World (1951)
- An Affair to Remember (1957)
- Rally 'Round the Flag, Boys! (1958)
- Satan Never Sleeps (1962)
1957 - 1961 : Dezvoltarea litoralului românesc
Urbanism
- Planul de sistematizare al orașului Cernavodă -1952
- Planul de sistematizare al orașului Poarta Alba -1952
- Planul de sistematizare al orașului Năvodari - 1952
- Planul de sistematizare al orașului Constanța - 1954
- Planul de sistematizare și amenajare a litoralului Mării Negre - 1957
- Planul de sistematizare al orașului Vasile Roaită (Eforie Sud) - 1958
- Planul de sistematizare al orașului Eforie Nord - 1958
- Planul de sistematizare al orașului Pitești - 1967
- Detaliu de sistematizare a campusului Institutului de Fizică Atomică la Măgurele - 1969
- Planul de sistematizare al orașului Zimnicea - 1977
Arhitectură
- Pavilionul administrativ al Combinatului Siderurgic Hunedoara - 1949
- Dezvoltare rezidențială pentru muncitori nefamiliști la Hunedoara - 1949
- Colegiul Tehnic cu 24 de clase și ateliere, Hunedoara - 1950
- 4 blocuri de locuințe pentru fabrica Electroputere de la Craiova - 1951
- Dezvoltarea sediul Consiliului de Stat al Planificării - 1951
- Blocuri de locuințe Medgidia, 86 apartamente - 1951
- Amenajarea interioară și extinderea sediului Casei Compozitorilor București - 1951
- Blocuri de locuințe cu 140 apartamente la Medgidia - 1952
- Colonii muncitorești pentru mineri, Baia Mare - 1952
- Pavilionul Central al Clubului Sportiv Dinamo București - 1954
- Clădiri pentru Armată, Dobrogea - 1955
- Clădiri pentru Ministerul de Interne - 1956
- Complex de clădiri de balneoterapie, Eforie Sud - 1957
- Amenajarea falezei (restaurant, terase și anexe), Eforie Nord - 1957
- Hotel de 200 de locuri, Eforie Nord - 1957
- 8 vile ministeriale, Eforie Sud - 1957
- Dezvoltarea hotelului "Albatros" și construcția restaurantului anexă[7], Mamaia - 1957
- Tabără de vară pentru 200 de locuri, Eforie Nord - 1957
- 3 vile la Mangalia - 1958
- Tabără de vară pentru 600 de locuri Eforie Sud - 1958
- Bar și restaurant pe malul mării, Eforie Nord - 1958
- 9 vile guvernamentale, Eforie Nord - 1958
- Hoteluri și restaurante pentru 1600 de locuri Eforie Nord - 1958
- Hoteluri pentru 1200 locuri, restaurante și comerțuri, Mangalia - 1958
- Trei vile prezidențiale Eforie Nord - 1958
- 3 case de odihnă medicalizate, 600 de locuri, restaurant și club, Mangalia - 1959
- Hoteluri, magazine, cinematografe și restaurante pentru 2000 de locuri, Eforie Nord - 1959
- Clădiri balneare, Lacul Techirghiol - 1959
- Sanatoriu și clinică de 500 de locuri[8], Mangalia - 1959
- Tabară de vară, restaurant și dotări sociale, Mamaia - 1959
- Sediul Consiliului Popular al orașului Mangalia - 1959
- Sanatoriul pentru copii tuberculoși, 600 de locuri, Mangalia - 1959
- 21 hoteluri și 8 restaurante, magazine, baruri și cluburi, 10000 locuri, Mamaia - 1960
- Residență pentru personalul administrativ, Eforie Nord - 1960
- Bloc pentru personalul administrativ al centrului de odihnă cu cazare 300 locuri, Eforie Nord - 1961
- Vila prezidențială pentru demnitari străini de la București Floreasca ‘’Lac 1’’ - 1962
- 5 vile guvernamentale cu cinematografe și piscine, București - 1963
- Vila prezidențială cu piscină și cinematograf în București Floreasca ‘’Lac 2’’ - 1964
- Vila prezidențială cu cinema la Timișu de Jos, Brașov - 1964
- Vila prezidențială pentru demnitari de afaceri externe la Snagov - 1965
- Reședința pentru oficialii partidului la Snagov - 1965
- Hotel de 50 de locuri pentru demnitari de partid la Snagov - 1965
- Vila guvernamentală la Craiova - 1965
- Hotel "Europa", Eforie Nord - 1966
- Vila prezidențială "Marina" din Mamaia - 1966
- Cameră de primire și protocol Mangalia Nord - 1967
- OMNIA Sala de conferințe[9] a Sediul Central al Partidului, București - 1967
- Resedință 50 de locuri și restaurant, Pitești - 1969
- Sediul administrativ și politic, Pitești - 1969
- Sediul administrativ și politic Focșani - 1969
- Tren guvernamental și decorarea interioară a 24 vagoane - 1969
- Vapor guvernamental și decorarea interioară - 1969
- Casa de Cultură - Sală de 800 de locuri în Pitești - 1970
- Aeroportul Internațional „Henri_Coandă” București[10] - 1970
- Centru Sportiv de 12000 de locuri București - 1970
- Pavilion pentru Institutul de Fizică Atomică la Măgurele - 1970
- Extindere pentru Facultatea Tehnică de Construcții - 1971
- Palatul Sporturilor din București 8000 de locuri - 1974
- Hotel la Predeal - 1974
- Clădiri în Libia - 1975
- Resedința prezidențială la Monrovia în Liberia -1976 (proiect)
- Ambasada României la Beijing - China - 1977
- Parlamentul din Sudan la Khartoum - 1977
- Palatul Prezidențial din Khartoum - 1977 (proiect)
- Ambasada Chinei la București - 1979
- Centrul cultural al Ambasadei Franței la București - 1979
- Turn de televiziune la București - 1980 (proiect)
- Reactualizarea Teatrului Național din București - 1982
- Biblioteca Națională din București -1984 (construcție neterminată)
PUBLICAȚII
- Manualul arhitectului vol. 1- Editura Tehnică București, 1954 (colaborare)
- Proiectarea și construcția orașelor - Norme și principii – Editura Tehnică București, 1956
- Problemele actuale ale hotelurilor din orașele țării noastre - Teză de Doctorat
- Betonul aparent – Editura Tehnică București, 1969
- Construcții hoteliere – Editura Tehnică București, 1971 (citește online)
- Arhitectura construcțiilor turistice moderne din România – Editura Meridiane, 1972
- Arhitectura românească în imagini – Editura Meridiane, 1973
- Arhitectura contemporană din România – Editura Meridiane, 1973
- Urbanismul în România – Editura Tehnică București, 1974
- Arhitectura și viața orașelor - Editura Tehnică București, 1986 (citește online)
- Conceptul de proiectare în învățămîntul de arhitectură – Institutul de Arhitectură, 1971
- Cum să înțelegem arhitectura - Bruno Zevi - Traducere din limba italiană și comentarii, 1969
Cezar Lăzărescu | |
Francisc Baranyai (n. 3 octombrie 1923, Arad) este un pictor român.
Regizor
- Dincolo de brazi (1958) (în colaborare cu Mihai Iacob)
- Setea (1961)
- Lupeni '29 (1963)
- Neamul Șoimăreștilor (1965)
- Golgota (1966)
- Columna (1968)
- Brigada Diverse intră în acțiune (1970)
- Brigada Diverse în alertă! (1971)
- B.D. la munte și la mare (1971)
- Explozia (1973)
- Frații Jderi (1974)
- Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975)
- Cuibul salamandrelor (1977)
- Aurel Vlaicu (1978)
- Brațele Afroditei (engleză "The Arms of Venus") (1979)
- O lume fără cer (1981)
- Plecarea Vlașinilor (1983)
- Întoarcerea Vlașinilor (1984)
- Raliul (1984)
- Cucoana Chirița (1986)
- Chirița în Iași (1988)
- Atac în bibliotecă (1992)
Scenarist
- Dincolo de brazi (1958) (în colaborare cu Mihai Iacob)
- Lupeni 29 (1963) (în colaborare cu Nicolae Țic și Eugen Mandric)
- Golgota (1966) (în colaborare cu Nicolae Țic)
- Brigada Diverse intră în acțiune (1970) - în colaborare cu Nicolae Țic
- Brigada Diverse în alertă! (1971) - în colaborare cu Nicolae Țic
- B.D. la munte și la mare (1971) - în colaborare cu Nicolae Țic
- Frații Jderi (1974) - în colaborare cu Profira Sadoveanu și Constantin Mitru
- Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975) (în colaborare cu Valeria Sadoveanu și Constantin Mitru)
- O lume fără cer (1981) (în colaborare cu Nicolae Țic și Eugen Mandric)
- Plecarea Vlașinilor (1983) (în colaborare cu Ioana Postelnicu)
- Întoarcerea Vlașinilor (1984) (în colaborare cu Ioana Postelnicu)
- Felix și Otilia (1972) - Aurica Tulea
- Osînda (1976) - mama lui Manlache
- Accident (1977) - soția lui Cuceanu
- Soldații victoriei (1977) - Elena Ceaușescu
- Doctorul Poenaru (1978) - Alexandrina, soția doctorului Poenaru
- Bietul Ioanide (1980) - balerina Cucly, fiica contelui Iablonski
- Ștefan Luchian (1981)
Leni Dacian | |
Leni Dacian în rolul Auricăi Tulea din filmul Felix și Otilia (1972) |
- Începuturile poeziei române culte, Editura Spicon, 1999, 2001,420 p., reeditare
- Poeți și poezie în Gorj, 2004, 364 p.
- Cu scriitorii prin Gorj, 2005, 202 p.
- Elvira Godeanu, regină a teatrului românesc, 2002, 210 p.
- Poetul Nicolae Burlănescu-Alin, 2010, 100 p.
- Poetul Ion Gheorghe Anglițoiu, Editura „Academica Brâncuși”, 2010, 160 p.
- Poetul lon Mara, Editura Drim Edit, 2004
- Poetul Părăianu Emanoil, Editura Drim Edit, 2004
- Drum în timp. Poezii, 1993, 144 p.
- Fabule (după Esop), 1996, 146 p.
- Povestiri de pe Tismana, 2010, 64 p.
- Brâncuși. Viața, Editura Spicon & Drim Edit, Târgu Jiu, 2003, 490 p.
- Brâncuși. Opera, Editura Spicon & Drim Edit, Târgu Jiu, 2003, 538 p.
- Estetica operei lui Brâncuși, Editura Scrisul românesc, Craiova 1987, 204 p.
- Însemnări despre Brâncuși, Editura Spicon & Drim Edit, Târgu Jiu, 2004, 252 p.
- Brâncuși, Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu. Documentar, C.C.A., Deva , 1971,192 p.
- Mărturii despre Brâncuși, Editura Scrisul românesc, Craiova, 1975, 144 p.
- Maria Lătărețu, 1980, 130 p.
- Emil Prager, 1980, 130 p.
- Alexandru Ștefulescu, 1980, 130 p.
- Ion Popescu Voitești, 1980, 130 p.
- Pictorul Iosif Keber, 1980, 130 p.
- Sculptorul Iosif Schmidt - Faur, 1980, 130 p.
- Artă și artiști, Editura „Academica Brâncuși”, 2010.
- Ecaterina Teodoroiu, Editura Scrisul Românesc, 1986
- Brâncuși în portrete, 1980, album
- Esopeia (traducere în versuri), Editura Drim Edit, 2004
- Filosofie, 1980, album
- Mocioi, Ion, Vasiescu, Virgil - Ceramica populară din Gorj, CCES al județului Gorj, Târgu Jiu, 1974, 160 p.
Ion Mocioi | |
Întotdeauna am crezut că interpretezi pentru a evidenția melodia, nu pentru a evidenția solistul. Melodia este tot ceea ce contează. Sunt două căi pe care poți merge. Una este să devii cineva ca Eddie Van Halen, care este un mare chitarist, un virtuoz. Dar totuși nu face înregistrări bune deoarece ceea ce cântă este total pierdut în context cu muzica formației sale. Apoi sunt chitariști precum Chet Atkins care nu caută să se evidențieze ca și chitariști, dar folosesc chitara ca o unealtă pentru a face înregistrări bune. Îmi amintesc că iubeam muzica lui Chet când eram copil dar doar mai târziu, când chiar am ascultat părțile sale pentru chitară, am realizat cât de mult fac parte din structura melodiei și cât de mult îți vine să spui "Oh, acea melodie pur și simplu nu merge dacă nu sunt acolo.
Lindsey Buckingham | |
Lindsey Buckingham într-un concert Fleetwood Mac din 2009 |
- Caravana cinematografică (1985)
- Trenul de noapte, proză scurtă (1989)
- Școala ludică (teatru, 1990)
- Planeta mediocrilor (1991)
- O sută de ani de zile la Porțile Orientului (1992)[2]
- Jurnal de bordel (1995)
- Jurnal de Cotroceni (1998)
- Județul Vaslui în NATO (2002)
- The Cinematography Caravan Kevin McCarthy (trad.) (2009)
- Vaslui megye a NATO-ra gyúr Mihály Lakatos (trad.) (2009), Editura M-Érték, Budapesta
- Un om din Est, roman (2010)[3][4][5][6]
- Epopeea spațială 2084
- Prezent cu o povestire în antologia Generația '80 în proză scurtă, alcătuită de Viorel Marineasa și Gheorghe Crăciun (Editura Paralela 45, 1998).
- Volumul de povestiri Caravana cinematografică a fost publicat în traducere în Rusia, iar nuvela Trenul de noapte, în Franța, Germania, și Polonia.
- Lucyan Mărturisitorul, Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 1996.
- Avatarii faraonului Gregor Samsa, Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 2001.
- Bestiarul de fontă, Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 2004.
- Regnul ascuns, Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 2008.
- Mâna siameză, Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 2012.
- Exitus, Biblioteca Revistei Familia, Oradea, 2017.
Silvia Dumitrescu (n. 3 octombrie 1959, București) este o interpretă de muzică pop din România.
Clive Owen | |
- Sociologia și geopolitica frontierei (coautor), 2 volume, 1995;
- Istoria sociologiei. Teorii contemporane (coautor), 1996
- Sociologia românească interbelică în context european, 2002
- Națiunea și provocările (post)modernității, 2002
- Moldova ante portas, Editura Tritonic,2005
- Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest, Editura Cartier, Colectia Cartier Istoric, 2009
- Basarabia e Romania? Dileme identare si geopolitice, Editura Cartier, 2011
- Istoria prin ochii diplomatului, Editura Rao, 2014. Mircea Malița, Dan Dungaciu
- Enciclopedia relațiilor internaționale, 2 volume, Editura Rao, 2017 (editor)
- Reunirea, Editura Litera, 2017
- Nihil obstat. Elemente pentru o teorie a natiunii si nationalismului, Editura Libris, 2018.
Dan Dungaciu | |
- Valea Cerului Senin (Editura Athena, București, 1997)
- Despre science fiction (Editura Omnibooks, Satu Mare, 1999; ediția a II-a - Editura Tritonic, București, 2007)
- Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a (Editura Polirom, Iași, 2003; ediția a II-a - 2004; ediția a III-a - 2013)
- Românii e deștepți (Editura Polirom, Iași, 2004; ediția a II-a - 2006; ediția a III-a - 2014)
- Fairia - o lume îndepărtată (Editura Polirom, Iași, 2004; ediția a II-a - 2016)
- DEX-ul și sexul (Editura Polirom, Iași, 2005; ediția a II-a - 2016) [3]
- Tovarășe de drum. Exeriența feminină în comunism (coord., cu Dan Lungu, Editura Polirom, Iași, 2008)
- Numele mierlei - cincizeci de clipuri vesele si triste (Editura Polirom, Iași, 2008)
- Noapte bună, copii! (Editura Polirom, Iași, 2010; ediția a II-a - 2017)[4]
- Disco Titanic (Editura Polirom, Iași, 2016)
Gwen Stefani | |||||||
Gwen Stefani cântând single-ul "Cool" în luna Noiembrie 2005.
|
Neve Campbell | |||||||||
Neve Campbell în 2015
|
Talib Kweli | |
Talib în Brooklyn, 2008. |
Seann William Scott | |
Scott la premiera American Reunion în Sydney, 2012 |
Mihai-Răzvan Sturzu | |||||||||||||||||
|
Ashlee Simpson | |||||||
Simpson în 2012
|
Shontelle | |
Shontelle la spectacolul B96 Jingle Bash (16 decembrie 2008). |
A$AP Rocky | |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu