joi, 18 noiembrie 2021

 4. /21 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI
     Heringi cu mere
·       500 g heringi săraţi
·       800 g mere
·       500 g ceapă
·       300 g cartofi
·       125 g ulei
·       150 g lămâie
·       60 ml oţet
·       Eventual sare
Heringii şe curăţă, se scot fileurile şi se trec prin maşina de tocat împreună cu ceapa tăiată în sferturi, merele curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate în sferturi şi cartofii copţi şi curăţaţi.
          Se adaugă ulei, zeamă de lămâie sau oţet şi eventual sare şi se amestecă până devine o pastă spumoasă.
          Se pune pe platou şi se ornează cu felii de lămâie şi câteva măsline.
          Se poate servi ca gustare sau ca salată.


B.   SALATE
     Salată de crap cu maioneză de post
·       1kg crap
·       200 g ceapă
·       300 g morcovi
·       200 g pătrunjel
·       150 g ţelină
·       300 g mazăre conservă
·       300 g fasole verde conservă
·       300 g gogoşari în oţet
·       800 g maioneză de post (după una din reţetele postate anterior – vezi postările din grupul Reţete alimentare de post
·       Piper
·       20 g muştar
·       Sare
După ce a fost curăţat şi spălat în mai multe ape, peştele se pune la fiert în apă cu sare şi ceapă.
          Se scoate pe un platou după 10 minute şi se lasă să se răcească.
          Morcovii, pătrunjelul şi ţelina se fierb în apă cu sare şi apoi se taie cubuleţe.
Fasolea şi mazărea se scurg de zeamă; fasolea se taie în bucăţi de 3 cm, iar mazărea se trece printr-un jet de apă rece.
Gogăşarii se taie cubuleţe.
Se dezosează peştele şi se rupe în bucăţi mici.
Se amestecă legumele cu peştele, maioneza de post, piperul şi muştarul şi se aşază salata, sub formă de peşte, pe un platou. Se ataşază la salată capul şi coada peştelui şi se decorează salata cu maioneză păstrată special pentru aceasta.

C.   SOSURI
Azi nu pregătim un sos separat pentru că reţetele nu impun aceasta.

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de caras sau biban
·       1,5 kg biban sau caras nu prea mari
·       150 g morcovi
·       50 g albitură
·       100 g ţelină
·       200 g ceapă
·       700 g roşii
·       150 g ulei
·       1 legătură pătrunjel
·       1 legătură leuştean
·       1,5 l borş de putină
·       Sare
Se taie zarzavatul în cuburi, ceapa se toacă mărunt, se călesc împreună în ulei, se sting cu apă şi se pun la fiert.
          Când zarzavatul este aproape fiert se adaugă roşiile, curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cubuleţe.
          Se fierbe borşul separat, se strecoară şi se adaugă împreună cu sarea după gust.
          Se curăţă şi se spală peştişorii în mai multe ape, apoi se adaugă la ciorbă şi se lasă la fiert circa 10-12 minute.
          După ce s-a oprit focul se adaugă verdeaţa tocată.

E.   MÂNCĂRURI
Pilaf de peşte
·       1 kg peşte
·       300 g orez
·       200 g ulei
·       150 g ceapă
·       750 g roşii
·       Piper
·       Sare
Peştele se curăţă, se spală în mai multe ape, se taie în porţii, se sărează şi se prăjeşte în ulei.
          Ceapa se taie mărunt, se căleşte în restul de ulei, se adaugă orezul, se căleşte în continuare, apoi se stinge cu apă, se adaugă sare, piper boabe şi roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi.
          Când orezul este aproape gata se aşază pe deasupra bucăţile de peşte şi se dă vasul la cuptor pentru gratinare.

F.    DULCIURI
Cornuleţe vanilate
·       280 g făină
·       210 g margarină
·       100 g nuci
·       70 g zahăr tos
·       1 plic zahăr vanilat
·       150 g zahăr pudră
Din făină, margarină, nuci măcinate şi zahăr tos se face o cocă din care se formează în palme, cornuleţe mici care se aşază în tăvi unse şi se dau la cuptor la foc moale.

          După ce s-au copt se lasă să se răcească în tăvi, apoi se tăvălesc prin zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat şi se aşază pe platou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...