duminică, 21 noiembrie 2021

 8. /23 NOIEMBRIE 2021 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT


MANUEL DE FALLA

Manuel de Falla
ManuelDeFalla.JPG
Date personale
Nume la naștereManuel María de los Dolores Clemente Ramón del Sagrado Corazón de Jesús Falla y Matheu Modificați la Wikidata
Născut[1][3][4][5] Modificați la Wikidata
CádizSpania Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[1][6][3][7] Modificați la Wikidata
Alta Gracia⁠(d)Provincia CórdobaArgentina Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatedral de Santa Cruz de Cádiz[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Spain (1945–1977).svg Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
poet
pianist Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiReal Conservatorio Superior de Música de Madrid[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalorchestră
muzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*]
Gran Cruz de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio[*][2]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Internet Movie Database

Manuel de Falla (n. ,[1][3][4][5] CádizSpania – d. ,[1][6][3][7] Alta Gracia⁠(d)Provincia CórdobaArgentina)[8] a fost un compozitor spaniol. Împreună cu Isaac Albéniz și Enrique Granados a fost unul dintre cei mai importanți compozitori spanioli din prima jumătate a secolului XX.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Falla s-a născut la Cádiz, pe numele său întreg Manuel María de los Dolores Falla y Matheu. Primii lui profesori de muzică au fost mama sa și bunicul său, iar la vârsta de nouă ani a început să facă pian cu un profesor de specialitate, Eloísa Galluzo. Se știu puține din acea perioadă a vieții sale, dar se știe că a încheiat colaborarea cu profesoara lui de pian destul de repede, deoarece ea a decis să se călugărească.

Din 1889 a continuat pianul cu un alt profesor, dar a început să învețe și armonie și tehnica contrapunctului. La vârsta de 15 ani a început să fie interesat de literatură și jurnalism și a fondat revista El Burlón și El Cascabel. După un concert în care s-au interpretat lucrări de Edvard Grieg în 1893 el a spus că vocația sa este cu siguranță muzica.


Fiu al unui comerciant înstărit, pasionat de opera italiană, Manuel de Falla s-a născut pe 23 noiembrie 1876 la Cadiz şi a luat contact încă de copil cu genul liric. Familia s-a mutat ulterior la Madrid, iar tânărul muzician, care se remarcase deja ca pianist, şi-a putut extinde cunoştinţele în domeniul teatrului muzical. Primele compoziţii în acest gen au fost tradiţionale zarzuele şi sainete spaniole.

În primii ani ai secolului 20, întâlnirea cu muzicologul şi compozitorul spaniol Felipe Pedrell a avut o puternică influenţă asupra lui de Falla. Pedrell pleda pentru întoarcerea compozitorilor compatrioţi la tradiţie, prin studiul marilor polifonişti şi al creaţiei folclorice, iar ideile sale au fost adoptate de Manuel de Falla.

În 1907, compozitorul s-a mutat la Paris, revenind în ţara natală în 1914, odată cu izbucnirea primului război mondial. Puternic influenţat de cântul tradiţional andaluz cante jondo (stil vocal de flamenco), a locuit în Granada între 1921 şi 1939, avându-l aici prieten pe poetul Federico Garcia Lorca. A avut o atitudine neutră în timpul războiului civil din 1936, iar trei ani mai târziu s-a mutat în Argentina, unde a continuat să lucreze la cea mai ambiţioasă creaţie a sa - Atlántida, o lucrare scenică ce a rămas neterminată.

Manuel de Falla s-a stins din viaţă pe 14 noiembrie 1946, în Argentina. Marcăm cei 70 de ani care au trecut de la dispariţia compozitorului spaniol la Arpeggiodin 14 până în 18 noiembrie, când Manuel de Falla este Interpretul zilei la Radio România Muzical. De luni până vineri, cu începere la 11.15, veţi asculta, spre exemplu, selecţiuni din cele două foarte cunoscute partituri de muzică de balet - "Amorul vrăjitor" şi "Tricornul", lucrarea pentru pian şi orchestră "Nopţi în grădinile Spaniei", cele Şapte cântece populare spaniole, selecţiuni din opera "Viaţa scurtă" şi nu numai.


Dansul Focului - Amorul Vrăjitor de Manuel de Falla





ANASTASIA ISTRATI

Anastasia Istrati
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Sirețiraionul StrășeniMoldova Modificați la Wikidata
Decedată (73 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață Modificați la Wikidata

Anastasia Istrati (n. Sirețiraionul StrășeniMoldova – d. ) a fost o interpretă de muzică populară românească din Republica Moldova.

A făcut studii la Școala de Muzică din Slobozia (1959-1963) în clasa de dirijor cor a profesorului Petre Stroiu.[1]

Anastasia a fost coristă în Capela „Doina” a Filarmonicii din Chișinău în anii 1963-1966 și 1974-1975 și la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău în anii 1977-1981 și din 1982. A fost solistă în orchestrele de muzică populară „Mugurel” (1966-1974) și „Fluieraș” (1974-1977). A fost în turnee în orașe ca BudapestaBerlinMadridBruxelles. La Radio Moldova a înregistrat melodiile Neicuță, să nu mă uițiMie-n roșu-mi șade bineHai, poftim la mese mari etc.[1] În 1967 a jucat într-un film muzical realizat de Emil Loteanu.[2]

A fost distinsă cu Premiul I la un Festival de Muzică Populară de la Moscova.[1] În 2010, a fost decorată de Președintele Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu Titlul onorific „Maestru în Artă”


ANASTASIA ISTRATI "MAMĂ ȘAPTE FETE AI" - 1990


Anastasia Istrati - Colaj de melodii


Anastasia Istrati - Neicuta sa nu ma minti


Anastasia Istrati - "Bundiţa" şi "Hai poftiţi la masa mare"


Anastasia Istrati - Iac-așa & Foaie verde, trei alune





Самая красивая музыка, можно слушать бесконечно Сергей Грищук! Трогательная музыка для души #2




Эту музыку можно слушать вечно! Безумно Красивая музыка для души! Сергей Грищук



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...