1. /4 IANUARIE 2022 - ISTORIE PE ZILE - Evenimente; Nașteri
Edward Whymper (n. 27 aprilie 1840, Londra – d. 16 septembrie 1911, Chamonix ) a fost un alpinist și explorator britanic, cunoscut pentru prima ascensiune pe vârful Matterhorn în anul 1865 într-o echipă de șapte alpiniști, din care patru au murit la coborâre. El a scăpat cu viață din expedițiile riscante din Groenlanda, din Alpi și din Anzi.
(…) După hotărârea Consiliului de Coroană, s-a decis convocarea Parlamentului, pentru data de 4 ianuarie 1926. Pe ordinea de zi s-a aflat adoptarea a trei legi, pentru acceptarea renunțării lui Carol și proclamarea lui Mihai ca moștenitor, pentru modificarea Statutului Casei Regale și pentru primirea Regenței.
În calitate de regenți au fost desemnați Prințul Nicolae, fratele mai mic al lui Carol, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan. Legile au fost adoptate în unanimitate, ele fiind cunoscute ulterior, împreună, sub denumirea de “actul de la 4 ianuarie”; reprezentanții Partidului Național și cei ai Partidului Țărănesc nu au participat însă la vot, în semn de protest față de graba cu care se depusese proiectul de lege pentru primirea Regenței.
În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I. C. Brătianu și a Partidului Național Liberal, întrucât Buzdugan și Miron Cristea erau văzuți ca fiind devotați lui Brătianu, iar prințul Nicolae se afla sub influența reginei Maria și era intimidat de personalitatea lui Brătianu.
Carol a încetat astfel să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară; regele a hotărât ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, “în amintirea locului unde s-a născut”
Der Spiegel este o revistă săptămânală germană de știri, reportaje și comentarii politice, economice, culturale și eseuri înființată în 1947 la Hanovra de publicistul vest-german Rudolf Augstein. Augstein a condus revista până la sfârșitul vieții sale în anul 2002. La debut, Der Spiegel a avut un tiraj de 15.000 de exemplare, iar în 2010 tirajul a fost de aproape 1 milion de exemplare, fiind cea mai citită revistă din Germania și din Europa. Din 1952 sediul săptămânalului se află în orașul Hamburg. Revista apare lunea. Uneori se tipăresc două versiuni ale aceleiași ediții, care se deosebesc doar prin ilustrația de pe copertă.
Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest (cu un total de peste 2000 de kilometri de coastă). Țara a fost guvernată de o juntă militară condusă de generalul Ne Win din 1962 până în 1988, sistemul său politic rămânând până astăzi sub un strâns control al juntei militare.
Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi – d. 16 august 1977, Memphis, Tennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului sau simplu, The King, cu toate ca a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel
Sputnik 1 a fost primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957, la 19h 29 min 34 s UTC și pus pe orbită la 19 h 33 min 48 s, de la Cosmodromul Baikonur, aflat în Kazahstan. Satelitul a fost plasat pe o orbită eliptică joasă. Lansarea lui Sputnik 1 a marcat începutul cuceririi spațiale.
Asociaţia Europeană a Liberului Schimb este o organizaţie interguvernamentală care include Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Semnarea la 4 ianuarie 1960, a Convenţiei de la Stockholm de către reprezentanţii a şapte state (Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie) a reprezentat momentul de constituire al organizaţiei, potrivit https://europa.eu şi https://www.efta.int.
La 3 mai 1960, Convenţia a intrat în vigoare şi a început să funcţioneze de drept Asociaţia Europeană a Liberului Schimb. Statele semnatare şi-au asumat prin semnarea Convenţiei de la Stockholm promovarea comerţului liber şi a integrării economice.
Greva a fost pornită pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Minerii grevisti amenintau că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul a refuzat să negocieze.
Vehiculul spațial Spirit, denumit oficial Mars Exploration Rover – A sau MER-A, este primul dintre cele două vehicule spațiale de tip „rover” ale misiunii Mars Exploration Rover a organizației NASA. „Rover” e un cuvânt englez cu traducerea „vagabond” și care aici se referă la un automobil pentru teren accidentat. A amartizat cu succes la ora 04:35 UTC în ziua de 4 ianuarie 2004. A fost urmat de „fratele său geamăn”, Opportunity (MER-B), care după trei săptămâni a amartizat pe cealaltă parte a planetei. Numele lor au fost alese printr-un concurs de eseuri sponsorizat de NASA.
Ariel Șaron, (născut Ariel Scheinermann, la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic – d. 11 ianuarie 2014, Tel Hashomer, Ramat Gan, Israel) a fost un general și politician israelian. A fost cel de-al 11-lea prim ministru al Israelului între anii 2001-2006, fondator al micului partid „Shlomtzion”, apoi al partidului de centru-dreapta Likud și apoi al partidului de centru Kadima, ministru al apărării (1981-1983), ministru de externe (1998-1999), ministru al agriculturii, al comerțului și industriei etc. Înainte de intrarea în viața politică, s-a distins ca militar, ca unul din comandanții brigăzii de parașutiști, fondator al unității de comando 101 și ca general-maior, comandant al trupelor frontului de sud.
A fost proiectata de arhitecti americani si construita de o firma specializata din Coreea de Sud. La data de 9 februarie 2010, platforma de observație de la etajul 124 a fost închisă publicului din cauza unei defecțiuni electrice.
* 2020: Libia – Cel puţin 28 de morţi într-un raid aerian la Tripoli. Cel puţin 28 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite sâmbătă într-un raid aerian împotriva unei şcoli militare la Tripoli, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Guvernul de uniune naţională (GNA), relatează AFP.
* 1076: Împăratul Zhezong de Song (4 ianuarie 1076 - 23 februarie 1100), numele personal Zhao Xu, a fost cel de-al șaptelea împărat al dinastiei Song din China. Numele său personal original a fost Zhao Yong, dar l-a schimbat în Zhao Xu [a] după încoronarea sa. El a domnit din 1085 până la moartea sa în 1100 și a fost urmat de fratele său mai mic, împăratul Huizong, pentru că fiul său a murit prematur.
Împăratul Zhezong al Songului 宋哲宗 | |
Date personale | |
---|---|
Născut | 4 ianuarie 1076 Kaifeng |
Decedat | (24 de ani) Kaifeng, Republica Populară Chineză |
Părinți | Shenzong Song[*][1] Empress Qincheng[*][2][1] |
Frați și surori | Princess Shushou[*] Princess Yanguo[*] Princess Luguo[*] Princess Xingguo[*] Princess Binguo[*] Princess Yunguo[*] Princess Zhouguozhang[*] Princess Xuguozhang[*] Princess Chuguo[*] Q16603502[*] Zhao Cai[*] Zhao Yu[*] Zhao Bi[*] Zhao Si[*] Zhao Wei[*] Zhao Jin[*] Zhao Jun[*] Zhao Yi[*] Zhao Ti[*] Zhao Xian[*] Zhao Shen[*] Zhao Jia[*] Emperor Huizong of Song[*] |
Căsătorit cu | Consoarta Zhang Consoarta Hu Consoarta Han Consoarta Murong Consoarta Wei Consoarta Gao Consoarta Liu |
Copii | Zhao Mao prințesa de Deng prințesa de Chen prințesa Kangyi de Qin prințesa de Yang |
Cetățenie | Dinastia Song |
Ocupație | conducător[*] |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Zhào (趙) |
Al Șaptelea Împărat al Dinastiei Song | |
Domnie | 1 aprilie 1085 – 23 februarie 1100 |
Încoronare | 1 aprilie 1085 |
Predecesor | Împăratul Shenzong al Songului |
Succesor | Împăratul Huizong al Songului |
Regent | Marea Împărăteasă Dowager Gao |
Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia) a fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society.
Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.
A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea și dezvoltarea calculului diferențial și a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.
Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaș a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuși. Newton nu s-a lăsat antrenat de latura pur astronomică și matematică a activității sale, ci a rămas de preferință fizician.
În aceasta constă neobișnuita tenacitate și economia gândirii sale. Până la Newton și după el, până în prezent, omenirea nu a cunoscut o manifestare a geniului științific de o forță și o durată mai mare. Spencer comunica următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puțin timp înaintea morții sale:
„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roșie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea”.
- Ernestine Frederike Sophie (n. 22 februarie 1760, Hildburghausen – d. 28 octombrie 1776, Coburg), căsătorită la 6 martie 1776 cu Franz Frederick Anton, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld.
- Christine Sophie Caroline (n. 4 decembrie 1761, Hildburghausen – d. 10 ianuarie 1790, Öhringen), căsătorită la 13 martie 1778 cu unchiul ei Eugen de Saxa-Hildeburghausen.
- Frederic, Duce de Saxa-Hildburghausen (n. 29 aprilie 1763, Hildburghausen – d. 29 septembrie 1834, Altenburg).
Prințesa Ernestine | |
Ducesă de Saxa-Hildburghausen | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Ernestine Auguste Sophie |
Născută | 4 ianuarie 1740 Weimar |
Decedată | (46 de ani) Hildburghausen |
Părinți | Ernest Augustus I Sophie Charlotte of Brandenburg-Bayreuth[*] |
Frați și surori | Ernst August al II-lea Ernestine Albertine of Saxe-Weimar[*] Bernardina Christina Sophia of Saxe-Weimar-Eisenach[*] |
Căsătorită cu | Ernest Frederic al III-lea, Duce de Saxa-Hildburghausen |
Copii | Prințesa Sofia Prințesa Christine Frederic |
Cetățenie | Germania |
Religie | Luteranism |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce duchess[*] Prințesă |
Familie nobiliară | Casa de Wettin (prin naștere) Casa de Saxa-Hildburghausen (prin căsătorie) |
Domnie | |
Domnie | 1 iulie 1758 – 23 septembrie 1780 |
- Prințesa Luise Marie Friederike de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (23 octombrie 1810 – 11 mai 1869).
- Prințesa Friederike Karoline Juliane de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (9 octombrie 1811 – 10 iulie 1902).
- Karl, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (30 septembrie 1813 – 24 octombrie 1878).
- Friedrich, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (23 octombrie 1814 – 27 noiembrie 1885).
- Prințul Wilhelm de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (10 aprilie 1816 – 5 septembrie 1893).
- Christian al IX-lea al Danemarcei (8 aprilie 1818 – 29 ianuarie 1906).
- Prințesa Luise, stareță de Itzehoe (18 noiembrie 1820 – 30 noiembrie 1894).
- Prințul Julius de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (14 octombrie 1824 – 1 iunie 1903).
- Prințul Johann de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (5 decembrie 1825 – 27 mai 1911).
- Prințul Nikolaus de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (22 decembrie 1828 – 18 august 1849).
Friedrich Wilhelm | |
Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Frederick William Paul Leopold |
Născut | 4 ianuarie 1785 Lindenau, Prusia |
Decedat | (46 de ani) Castelul Gottorf, Schleswig |
Părinți | Friedrich Karl Ludwig Countess Friederike of Schlieben[*] |
Frați și surori | Friederike Prinzessin zu Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg[*] Luise von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck[*] |
Căsătorit cu | Prințesa Louise Caroline de Hesse-Kassel |
Copii | Prințesa Luise Marie Prințesa Friederike Karl, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Friedrich, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg Prințul Wilhelm Christian al IX-lea al Danemarcei Prințesa Luise Prințul Julius Prințul Johann Prințul Nikolaus |
Cetățenie | Danemarca |
Ocupație | personal militar[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce |
Familie nobiliară | Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg |
Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg | |
Domnie | 25 martie 1816–17 februarie 1831 |
Predecesor | Friedrich Karl Ludwig |
Succesor | Karl |
Louis Braille (n. 4 ianuarie 1809 – d. 6 ianuarie, 1852) a fost un pedagog francez care a inventat și dezvoltat alfabetul Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători. Braille s-a născut la 4 ianuarie 1809 la Coupvray, un mic sat situat la 40 km de Paris. La vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, își pierde vederea. Între 1816 și 1818 urmează cursurile școlii comunale din Coupvray, iar în 1819 intră la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători (Institution Royale des Jeunes Aveugles – IRJA) din Paris.
Din 1822 Braille experimentează procedeul „scrierii nocturne” elaborat de Charles Barbier și începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând alfabetul Braille în 1824. Studiază algebra, gramatica și geografia, iar în 1827 transcrie în Braille elementele de gramatică. În 1828 aplică sistemul propriu și la notația muzicală. În anul 1833 Braille este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători.
Prințesa Ana de Saxonia | |
Mare Ducesă Ereditară de Toscana | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Anna Maria Maximiliane Stephania Karoline Johanna Luisa Xaveria Nepomucena Aloysia Benedicta |
Născută | 4 ianuarie 1836 Dresda, Regatul Saxoniei |
Decedată | (23 de ani) Neapole, Regatul celor Două Sicilii |
Înmormântată | Santa Chiara[*] |
Cauza decesului | puerperal disorder[*] |
Părinți | Ioan al Saxoniei Prințesa Amalie Auguste de Bavaria |
Frați și surori | Albert I al Saxoniei George de Saxonia Prințesa Margareta de Saxonia Prințesa Sofia de Saxonia Prințesa Elisabeta de Saxonia Sidonie of Saxony[*] |
Căsătorită cu | Ferdinand al IV-lea, Mare Duce de Toscana |
Copii | Arhiducesa Maria Antonietta |
Ocupație | aristocrat[*] |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Duce Prințesă |
Familie nobiliară | Casa de Wettin Casa de Habsburg-Lorena |
Petru Poni (n. 4 ianuarie 1841, satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași; d. 2 aprilie 1925, Iași) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pioner al învățământului chimic în România. A fost profesor la Universitatea din Iași Este autorul celor dintîi manuale de fizică şi chimie în limba română, membru şi preşedinte al Academiei Române (1898-1901, 1916-1920)
* 1870: Maria Theresa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg[1][2] (germanăMaria Theresa, Prinzessin von Löwenstein-Wertheim-Rosenberg[2]; 4 ianuarie 1870, Roma – 17 ianuarie 1935, Viena) a fost prințesă de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg și membră a Casei de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg prin naștere. Soțul ei a fost Miguel Januário de Bragança, pretendent la tronul Portugaliei în perioada 1866 - 1920.
Maria Theresa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg | |
Prințesa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg | |
Date personale | |
---|---|
Născută | 4 ianuarie 1870 Roma, Italia |
Decedată | (65 de ani) Viena, Austria |
Părinți | Charles, 6th Prince of Löwenstein-Wertheim-Rosenberg[*] Princess Sophie of Liechtenstein[*] |
Frați și surori | Aloys, 7th Prince of Löwenstein-Wertheim-Rosenberg[*] |
Căsătorită cu | Miguel Januário de Bragança |
Copii | Isabel Maria Maria Benedita Mafalda Maria Anna Maria Antónia Filipa Maria Duarte Nuno Maria Adelaide |
Cetățenie | Regatul Italiei |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | Prințesă |
Familie nobiliară | Casa de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg Casa de Bragança |
Eugen I. Angelescu | |||
Eugen I. Angelescu. | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Născut | 1896[1] Râmnicu Vâlcea, România | ||
Decedat | 1968 (72 de ani)[1] București, RS România | ||
Cetățenie | România | ||
Ocupație | chimist | ||
Activitate | |||
| |||
Membru fondator al Academiei de Științe din România |
- Ca amator
- câștigă între anii 1951 - 1952 „Golden Gloves“
- în 1952 devine campion național al SUA
- la Jocurile Olimpice de la Helsinki (1952) câștigă medalia de aur la categoria mijlocie în finală făcându-l Ko în repriza 1 pe românul Vasile Tita.
- Ca profesionist
- în septembrie 1952 învinge prin KO pe Eddie Godbold
- prima înfrângere o suferă în 1954 în fața lui Joey Maxim
- după retragerea campionului Rocky Marciano, va câștiga medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956)
- pierde titlul de campion în 1959 în fața suedezului Ingemar Johansson, pe care îl va învinge însă în 1960
- păstrează titlul de campion mondial până în septembrie 1962, când va fi învins în prima rundă de Sonny Liston
- în noiembrie 1965 Sonny Liston își va apăra titlul de campion în fața lui Patterson
- în ultimul său meci, Patterson va pierde în 1972 în fața lui Muhammad Ali
* 1940: Gao Xingjian (pronunțat [káu ɕĭŋ tɕiɛ̂n], chineză: 高行健, Pinyin: Gāo Xíngjiàn, Wade-Giles: Kao Hsing-chien, n. 4 ianuarie 1940, Ganzhou, Jiangxi, China) este un scriitor, dramaturg și critic francez de origine chineză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000.
Brian David Josephson (n. 4 ianuarie 1940, Cardiff) este un fizician britanic, evreu din Țara Galilor, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973 pentru descoperirea efectului care-i poartă numele. S-a născut la Cardiff, în Țara Galilor, într-o familie evreiască. Mama sa a fost Mimi Josephson (1911 – 1998 ), femeie de litere.
- 1974 - «Iubiți-ne că sîntem flori / De unde vii? / Penița / Sora mea cea mică» (EP - Electrecord)
- 1979 - «Olimpia Panciu - Mihai Constantinescu» (EP - Electrecord)
- 1972 - «Marius, Olimpia, Mihai», împreună cu Marius Țeicu și Olimpia Panciu (Album - Electrecord)
- 1972 - «Un zîmbet și o floare» (Album - Electrecord)
- 1978 - «O floare» (Album - Electrecord)
- 1980 - «Mihai Constantinescu» (Album - Electrecord)
- 1982 - «Speranță și vis» (Album - Electrecord)
- 1983 - «Hei, copilărie» (Album - Electrecord)
- 1985 - «Mihai Constantinescu» (Album - Electrecord)
- 1986 - «Te caut mereu» (Album - Electrecord)
- 1987 - «Sus în deal» (Album - Electrecord)[4]
- 1987 - «Sînt un om obișnuit» (Album - Electrecord)
- 1989 - «Cîntă iubire» (Album - Electrecord)
- 1991 - «La est și vest de Prut», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album - Electrecord)
- 1993 - «Adio tristețe», împreună cu Anastasia Lazariuc (Album - Electrecord)
- 1994 - «Maria» (Album - Electrecord)
- 1994 - «Cine știe» (Album - Electrecord)
- 1996 - «Anotimpurile» (Album)
- 1999 - «O lume minunată» (Album)[4]
- 2000 - «Samba, samba» (Album)
- 2010 - «Parte din viața mea» 4 CD Box (Compilație)
Mihai Constantinescu | |
Mihai Constantinescu | |
Date personale | |
---|---|
Născut | București, RS România |
Decedat | (73 de ani)[1] București, România |
Înmormântat | Cimitirul Ghencea |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (stop cardio-respirator[2]) |
Cetățenie | România |
Etnie | români |
Ocupație | cântăreț textier[*] compozitor |
Activitate | |
Gen muzical | muzică ușoară |
Instrument(e) | voce[*] |
Ani de activitate | 1964 - 2019 |
Case de discuri | Electrecord |
Premii | Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler[*] |
* 1958: Matthew George "Matt" Frewer (n. 4 ianuarie 1958, Washington, D.C.) este un actor canadian american de teatru, film și televiziune.[1] Jucând ca actor din 1983, el este cunoscut pentru interpretarea personajului Max Headroom[2] și a răufăcătorului Moloch în filmul Watchmen.[3] El are dublă cetățenie canadiană și americană. Când nu filmează, el, soția (Amanda Hillwood) și fiica sa își împart timpul între locuințele lor din Malibu, California și Gatineau Hills din Quebec.
* 1961: Kiyotaka Matsui (n. 4 ianuarie 1961) este un fost fotbalist japonez.
* 1968: Veli Karahoda (n. 4 ianuarie 1968 la Prizren, Kosovo) este un romancier și eseist albanez.
* 1969: Lia Bugnar (n. 4 ianuarie 1969, București) este o dramaturgă, scenaristă, regizoare, actriță (de scenă, film și voce) și scriitoare română. A absolvit în 1995 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, București, secția Actorie, clasa profesor Sanda Manu.
- 1993 — Patul conjugal, regia Mircea Daneliuc, rolul Stela, caseriță de cinematograf [9]
- 1997 — Omul zilei (1997)
- 1999 — Dușmanul dușmanului meu (Diplomatic Siege), rolul violoncelistei
- 2004 — Modigliani, rolul mamei Natașei
- 2001 — Popcorn Story, rolul Lili
- 2006 — Vreau să trăiesc!, rolul Andreea Marinescu
- 2007 — Pasiune și destin (Blood and Chocolate), rolul mama tinerei Vivian
- 2009 — Căpșuni în aprilie
- 2010 — Websitestory
- 2010 — Despre alte mame
- 2011 — Titan
- 2015 — București NonStop, rolul Lia
- 2016 — Muzeon: Ștefan Râmniceanu
- 2016 — Bacalaureat, regia Cristian Mungiu, rolul Magda Aldea, soția lui Romeo Aldea,
- 2017 — Octave / Octav, rolul mama lui Octav
- 2004 — Camera ascunsă
- 2007 — După ea
- 2010 — Bună! Ce faci?, regia Alexandru Maftei, film românesc din 2010
- 2012 — Violeta, curtezana (Violeta, la cortesana / Violet, the Courtesan)
- 2013 — Rămâi cu mine (2013)
- 2015 — Oase pentru Otto, regia Matei Lucaci-Grunberg[11], film românesc din 2015[12]
- 2016 — Perfect sănătos, regia Anca Damian[13], cu Vlad Ivanov, Anghel Damian, Olimpia Melinte, Cristina Florea
TEATRELE ÎN CARE AU FOST JUCATE PIESELE REGIZATE DE LIA BUGNAR
- Teatrul Național București
- Teatrul Metropolis, București
- Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu
- Teatrul Nottara, București
- Godot Cafe-Teatru, București
- Teatrul Bulandra, București
- 2005 - DN 1A — rolul soției
- 2012 - Vaca finlandeză — film scurt (20 de minute), cu Toma Cuzin și Maria Obretin[9]
- 2013 - Funeralii fericite — rolul invitata #2
- 2013 - Carmen — rolul asistentei
- 2014 - 2015 Umbre, serial de televiziune, rolul principal Gina[10]
- 2015 - București NonStop — rolul Dora
- 2016 - Un loc liniștit - A Quiet Place de Ronny Dörfler, cu Mădălina Craiu, Oana Rusu, Șerban Pavlu și Maria Obretin — film prezentat la Berlinale 2016 [11]
- 2016 - 6,9 pe scara Richter, regia Nae Caranfil — personajul Kitty
- 2017 - Octave, regia Serge Ioan Celebidachi — personajul Vera
- Umbre (2014 și 2015 - toate cele 8 episoade) — rolul principal feminin, Gina, soția lui Relu, mamă și gospodină,
* 1980: Gregory Michael "Greg" Cipes (n. 4 ianuarie, 1980) a fost un actor american. Născut și crescut în Coral Springs, a fost starul Teen Titans.
* 1985: Kari Aalvik Grimsbø (născută 4 ianuarie 1985, în Bergen)[2] este o handbalistă din Norvegia care joacă pentru clubul maghiar Győri Audi ETO KC[3] și pentru echipa națională a Norvegiei.
* 1986: James Milner (n. 4 ianuarie 1986 în Wortley, Leeds) este un fotbalist englez care evoluează în prezent la gruparea Liverpool. A mai jucat pentru gruparea de pe Villa Park (Aston Villa, orașul Birmingham) ai cărei suporteri sunt numiți și "The Villans". A ajuns la acest club după un transfer de la Newcastle United în vara anului 2008 pentru o sumă de aproximativ 18 milioane de lire. Deține în prezent titlul de cel mai tânăr debutant în Premier League, devansându-l astfel pe colegul său de generație Wayne Rooney. Acest titlu îl deține pe când evolua pentru Leeds United, acesta fiind primul său club cu care a semnat un contract de profesionist. Un fost membru marcant al echipei naționale de tineret a Angliei, pentru care a evoluat în nu mai puțin de 40 de partide, Milner este recunoscut pentru execuțiile sale excelente din lovituri libere.
* 1988: Barbara Lazović (n. Varlec, 4 ianuarie 1988, în Brežice)[3] este o handbalistă slovenă care joacă pentru echipa românească CSM București[4]și echipa națională a Sloveniei[1]. Lazović evoluează pe postul de intermediar dreapta.
* 1989: Ioana Strungaru, născută Crăciun (n. 4 ianuarie 1989, Trușești, jud. Botoșani), este o canotoare română medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din 2016 în proba de 8+1, legitimată în prezent la CS Botoșani.
* 1990: Manuela Chereji (n. 4 ianuarie 1990, Ștei, județul Bihor), cunoscută mai mult sub numele scenic Ela Rose, este o cântăreață română de muzică dance. Manuela Chereji s-a născut pe 4 ianuarie 1990, în orașul Ștei, județul Bihor. Ea a fost pasionată de muzică înca din copilărie, cântând în corul școlii, iar apoi la diverse serbări, petreceri, festivaluri și concursuri de muzică. În 2008, în timp ce cânta la Zilele orașului Ștei, Manuela a fost observată de producătorul David Deejay, care i-a propus să vină la studioul său pentru a înregistra o piesă. Tot David Deejay a fost cel mare i-a dat numele de scenă "Ela Rose". Cântăreața a debutat în martie 2009, la 18 ani, cu single-ul „I Can Feel”.[1]
În luna aprilie a anului 2016, Adela Popescu, fosta solistă a DjProject a fost înlocuită de Ela Rose. Alături de Ela, băieții de la DjProject au lansat single-ul "Sevraj".
* 1992: Serghei Țîganov (n. 4 ianuarie 1992, Sankt Petersburg) este un fotbalist rus care în prezent evoluaează la clubul Dinamo Barnaul pe postul de atacant.
* 1996: Diana Ilina (în belarusă Дзіяна Ільіна, cu alfabet Łacinka: Dzijana Ilina, n. 4 ianuarie 1996, în Gomel)[1] este o handbalistă din Belarus care joacă pentru clubul românesc SCM Gloria Buzău și echipa națională a Belarusului[2]. Ilina evoluează pe postul de centru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu