4. /28 IANUARIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A. PLĂCINTE ŞI ANTREURI
Turte cu nucă
* 500 g făină;
* 250 g miez de nucă;
* 300 g zahăr;
* 30 g coajă rasă de lămâie;
* 1 plic zahăr vanilat;
* sare
Din făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare din care se întind
foi de mărimea unei farfurii, care se aşază separat în tăvi şi se coc în
cuptor, fără să se rumenească.
Se prepară un sirop din zahăr, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie şi
1,2 litri apă, care se lasă să fiarbă 15 minute.
Se aşază foile, una câte una, pe o tavă mare, turnând pe fiecare câte o
cantitate de sirop şi presărând apoi cu nuci măcinate şi amestecate cu zahăr.
După ce foile s-au aşezat şi s-au înmuiat, se taie turtele în porţii şi
se presară restul de miez de nucă şi zahăr pe fiecare porţie.
B. SALATE
Salata băcanilor
* 1,2 kg ciuperci;
* 800 g arpagic;
* 40 g usturoi;
* 150 g ulei;
* 150 g măsline;
* 100 g lămâie;
* 30 ml oţet;
* 3 foi dafin;
* sare
Arpagicul se curăţă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile tăiate
ştraifuri, sare, piper, foi de dafin şi zeamă de lămâie şi se lasă să fiarbă
împreună până ce sosul a scăzut.
Din usturoi se prepară un mujdei, care se diluează cu oţet şi apă şi se
toarnă peste ciuperci şi arpagic.
La servit se adaugă măsline şi lămâie la fiecare porţie.
C. SOSURI
Sos vinegret
* 100 g ulei;
* 50 ml oţet;
* 1 legătură pătrunjel verde;
* piper măcinat
Se pun ingredientele, mai puţin pătrunjelul, într-un vas şi se amestecă
până se obţine un produs lăptos.
Se adaugă 100 ml apă şi pătrunjelul tocat mărunt şi se amestecă până la
omogenizare.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Supă de praz cu legume
* 1 kg praz;
* 100 g morcovi;
* 50 g pătrunjel rădăcină;
* 100 g ţelină rădăcină;
* 300 g cartofi;
* 40 g făină;
* 100 g margarină;
* 1 legătură verdeaţă;
* sare
Zarzavatul curăţat şi spălat se dă prin răzătoare şi se pune la fiert
în apă cu sare.
După 30 minute se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe.
Prazul se taie mărunt şi se căleşte în margarină sau ulei, se stinge cu
apă, se fierbe circa 30 minute şi se pune în supă.
Făina se amestecă într-un vas cu puţină supă fără să facă cocoloaşe şi
se adaugă în supă.
Se potriveşte gustul de sare, iar la sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Varză acră călită
· 1
varză murată;
· 1
ceapă;
· 1
ceaşcă ulei;
· Piper;
· Sare;
· Mărar
Se scurge bine o varză murată şi se taie fideluţă.
Se pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină apă şi se lasă să
scadă la foc mic.
Se sărează dacă mai e cazul, se pune piperul preferabil boabe pentru a
putea fi înlăturat cu uşurinţă de cei cărora nu le place, apoi mărarul tocat
mărunt sau beţe cu lungimea de circa 10 cm care apoi se vor scoate.
Se poate servi cu mămăliguţă.
F. DULCIURI
Sos din suc de portocale
· 3
ceşti fulgi de porumb;
· ½
ceaşcă zahăr;
· 2
ceşti apă;
· Coajă
de portocală;
· ½
ceaşcă suc de portocale
Se amestecă fulgii de porumb cu zahărul şi apa şi se pune amestecul la
foc mic până se leagă uşor.
Se ia de pe foc şi se adaugă celelalte ingrediente.
Se utilizează ca garnitură pentru chec sau gogoşele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu