4. /8 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 2
A: PLĂCINTE
Plăcintă
cu ciuperci
· foi de
plăcintă;
· 500 g
ciuperci;
· 50 g
margarină;
· 1 ceapă;
· Sare;
· Piper
Dacă nu avem foi de plăcintă se prepară un aluat din
250 g făină, 250 g margarină, ½ pahar cu apă caldă şi sare şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se spală bine şi
se taie felioare subţiri.
Se înăbuşă pe foc, într-o cratiţă
acoperită, în margarină cu ceapa tăiată solzişori, sarea şi piperul măcinat.
Când s-au înmuiat şi zeama din ele a
scăzut se lasă să se răcorească.
Se împarte aluatul în două.
Una din jumătăţi se întinde de forma
şi mărimea tăvii.
Se unge tava, se aşază foaia şi se
coace la cuptor.
Se scoate din cuptor, se întind
ciupercile scăzute şi răcorite pe toată suprafaţa foii, iar jumătatea cealaltă
de aluat care a fost păstrată la rece, se întinde şi se pune în tavă deasupra
compoziţiei.
Se dă la cuptor până se rumeneşte.
B: SALATE
Salată
de varză
· 1 varză
mică;
· 2 morcovi;
· 1 rădăcină
ţelină;
· 6 căţei
usturoi pisat;
· Sare;
· 5 linguri
ulei;
· 3 linguri
oţet;
· Mărar
Peste varza tocată fideluţă, amestecată cu morcovul şi
ţelina date pe răzătoare se toarnă amestecul de sare, ulei şi oţet.
Usturoiul pisat şi mărarul se adaugă
la sfârşit.
C: SOSURI
Sos
indian
· 25 g
margarină;
· 2 cepe;
· 1 rădăcină
pătrunjel;
· Cimbru;
· 1 foaie
dafin;
·
· 1 linguriţă
făină;
· Sare;
· Boia iute;
· 1 ceaşcă apă
Se taie ceapa solzişori şi se căleşte în margarină.
Se adaugă făină şi se amestecă
continuu.
Când făina capătă culoare gălbuie se
stinge cu apă.
Se adaugă restul ingredientelor şi se
fierbe circa 30 minute.
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş
de sfeclă roşie
· 1 sfeclă
roşie de mărime potrivită;
· 1 ceapă;
· 2 cartofi;
· 1 ceaşcă
zarzavat pentru ciorbă;
· 1 ceaşcă suc
de roşii;
· ½ l borş;
· 2 – 3
linguri ulei;
· Sare;
· Leuştean
Se coace sfecla la cuptor, se curăţă şi se dă pe
răzătoarea mare.
În 2 l apă se fierb cartofii tăiaţi
cuburi şi zarzavatul pentru ciorbă.
Când cartofii sunt aproape fierţi se
adaugă sfecla, sucul de roşii şi ceapa rumenită în ulei.
După ce mai dă un clocot se adaugă
borşul, sarea şi leuşteanul.
Se mai fierbe încă 5 minute.
E: MÂNCĂRURI
Mâncare
de cartofi cu castraveţi muraţi
· 1 kg
cartofi;
· 200 g ceapă;
· 500 g
castraveţi muraţi;
· 1 ceaşcă
ulei;
· 2 linguri
bulion;
· 1 legătură
mărar;
· Sare;
· Piper
Se curăţă cartofii, se spală, se taie felii şi se
prăjesc puţin în uleiul încins.
Se scot cartofii şi în restul de ulei
se căleşte ceapă.
Se pune bulionul, se stinge cu apă
caldă şi se adaugă cartofii.
Se lasă la foc mic.
Când cartofii sunt fierţi se adaugă castraveţii fierţi
separat fără coajă şi seminţe.
Se pune sare şi piper.
Se pune mâncarea în tavă, se garniseşte deasupra cu
felii de roşii sau suc de roşii şi verdeaţă şi se dă la cuptor să se rumenească
bine.
F: DULCIURI
Cremă
de ananas
· 1 cutie
compot ananas;
· 1 pachet
fulgi porumb;
· ½ ceaşcă
zahăr;
· 3 ceşti apă;
· 1 cutie
jeleu ananas;
· Cireşe din
dulceaţă pentru glazură
Se strecoară ananasul şi se păstrează zeama.
Se păstrează 2 rondele întregi de
ananas, iar restul se taie bucăţele mici.
Într-o oală se amestecă fulgii de
porumb, zahărul şi apa şi se pun la foc mic să fiarbă până când se leagă.
Amestecând se adaugă pe rând zeama de
la compot, jeleul şi fructele de ananas.
Se udă cu apă o formă de 1 kg, se unge
fără să se şteargă, se răstoarnă în ea compoziţia şi se lasă câteva ore la
frigider până se leagă bine.
Se scoate crema pe un platou, se
garniseşte cu cireşe din dulceaţă şi cu feliile de ananas reţinute, tăiate în
sferturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu