4./ 15 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 9.
A. PLĂCINTE
Plăcintă cu soia
· foi de plăcintă;
· ½ pachet soia granule;
· 1 ½ ceaşcă apă pentru înmuiat soia;
· ½ linguriţă sare;
· 1 ceapă mare rasă pe răzătoarea mică;
· 1 fir de praz tocat foarte fin;
· 250 g ciuperci tocate mărunt (facultativ);
· ¾ ceaşcă ulei;
· 2 linguri pesmet;
· 1 ardei verde tocat fin (facultativ);
Se călesc în ulei ceapa, prazul şi ardeiul. Se adaugă soia, înmuiată în prealabil şi toate celelalte ingrediente. Se lasă la foc mic să scadă.
Se unge cu ulei o formă potrivită, se aştern jumătate din foi ungându-se fiecare foaie, se toarnă compoziţia şi se acoperă cu restul de foi. Deasupra se unge bine şi se taie cu vârful cuţitului până jos.
Se dă la cuptor până se rumeneşte bine.
B. SALATE
Salată de conopidă
· 1 conopidă de mărime medie;
· 4 linguri de ulei;
· 2 linguri oţet sau zeamă de lămâie
Conopida se spală, se îndepărtează frunzuliţele verzi şi se fierbe în apă cu sare fără să se lase prea mult să nu se zdrobească.
Se lasă să se răcească, se desface bucheţele, se aşază în castron şi se toarnă deasupra amestecul de ulei şi oţet sau lămâie.
C. SOSURI
Sos pentru lasagna cu legume
Compoziţia şi modul de preparare sunt trecute la capitolul MÂNCĂRURI.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de legume
· 2 cartofi;
· 1 ţelină;
· 1 ceapă;
· 2 morcovi;
· 1 pătrunjel rădăcină;
· 1 păstârnac;
· ¼ varză;
· 1 mână fasole verde;
· 1 dovlecel;
· 3 – 4 roşii;
· 2 ardei graşi;
· 1 litru borş;
· Leuştean;
· Pătrunjel;
· Sare
Se curăţă zarzavaturile şi se spală.
Într-o oală mare, în 3 litri apă, se pun la fiert: morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul, date pe răzătoarea mare, varza tăiată feliuţe, ardeii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă să fiarbă. Când sunt aproape fierte se pun cartofii, dovlecelul tăiat cubuleţe şi roşiile date pe răzătoare, decojite şi fără seminţe.
Când sunt bine fierte se adaugă borşul şi sarea.
Se lasă să dea câteva clocote şi se pune verdeaţa fin tocată.
După preferinţă se adaugă şi câteva linguri de ulei.
E. MÂNCĂRURI
Lasagna cu legume
* 2 linguri ulei de măsline
* 1 ½ ceaşcă de ceapă tocată
* 3 tablespoons minced garlic (usturoi mai pe româneşte!)
* 400 g de roşii tăiate
* 1/3 ceaşcă de pastă de tomate
* ½ ceaşcă de busuioc proaspăt tocat
* ½ ceaşcă de pătrunjel tocat
* 1 linguriţă de sare
* 1 linguriţă de piper negru măcinat
* 1 pachet de paste pentru lasagna fără ou (aprox. 400 g)
* 400 de grame de tofu
* 2 linguri de usturoi pisat
* ¼ ceaşcă de busuioc proaspăt
* ¼ ceaşcă de pătrunjel tocat
* ½ linguriţă de sare
* piper negru măcinat (după gust)
* 300 g de spanac congelat (dezgheţat şi scurs de apă)
Preparaţi sosul: într-o cratiţă mare, la foc potrivit, încingeţi uleiul de măsline. Puneţi ceapa în uleiul de măsline şi sotati până ce se înmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adăugaţi usturoi şi prajiţi pentru încă 5 minute.
Puneţi roşiile, pasta de tomate, busuiocul şi pătrunjelul într-o cratiţă. Amestecaţi bine, daţi focul încet, acoperiţi şi lăsaţi sosul să fiarbă la foc mic pentru 1 oră. Adăugaţi sare şi piper. În timp ce sosul se găteşte, fierbeţi într-o cratiţă apă cu sare. Fierbeţi pastele pentru lasagna pentru 9 minute şi apoi scurgeţi-le de apă. Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneţi bucăţile de tofu într-un bol mare. Adăugaţi usturoi, busuioc şi pătrunjel. Puneţi sare şi piper, apoi amestecaţi toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecaţi bine.
Montati lasagna: puneţi o ceaşcă din sosul de roşii pe fundul unei tăvi adânci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneţi un singur strat de paste lasagna, presăraţi o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiţi spanacul în mod uniform peste tofu. Apoi puneţi o ceaşcă şi jumătate din sosul de roşii peste tofu şi puneţi un alt strat de paste de lasagna. Repetaţi procedura până la al treilea strat, în care puneţi tofu şi sosul de roşii deasupra. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi coaceţi lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveşte caldă.
* 2 linguri ulei de măsline
* 1 ½ ceaşcă de ceapă tocată
* 3 tablespoons minced garlic (usturoi mai pe româneşte!)
* 400 g de roşii tăiate
* 1/3 ceaşcă de pastă de tomate
* ½ ceaşcă de busuioc proaspăt tocat
* ½ ceaşcă de pătrunjel tocat
* 1 linguriţă de sare
* 1 linguriţă de piper negru măcinat
* 1 pachet de paste pentru lasagna fără ou (aprox. 400 g)
* 400 de grame de tofu
* 2 linguri de usturoi pisat
* ¼ ceaşcă de busuioc proaspăt
* ¼ ceaşcă de pătrunjel tocat
* ½ linguriţă de sare
* piper negru măcinat (după gust)
* 300 g de spanac congelat (dezgheţat şi scurs de apă)
Preparaţi sosul: într-o cratiţă mare, la foc potrivit, încingeţi uleiul de măsline. Puneţi ceapa în uleiul de măsline şi sotati până ce se înmoaie, pentru aproximativ 5 minute. Adăugaţi usturoi şi prajiţi pentru încă 5 minute.
Puneţi roşiile, pasta de tomate, busuiocul şi pătrunjelul într-o cratiţă. Amestecaţi bine, daţi focul încet, acoperiţi şi lăsaţi sosul să fiarbă la foc mic pentru 1 oră. Adăugaţi sare şi piper. În timp ce sosul se găteşte, fierbeţi într-o cratiţă apă cu sare. Fierbeţi pastele pentru lasagna pentru 9 minute şi apoi scurgeţi-le de apă. Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Puneţi bucăţile de tofu într-un bol mare. Adăugaţi usturoi, busuioc şi pătrunjel. Puneţi sare şi piper, apoi amestecaţi toate ingredintele, zdrobind tofu cu degetele. Amestecaţi bine.
Montati lasagna: puneţi o ceaşcă din sosul de roşii pe fundul unei tăvi adânci, cu dimensiunile de 22 x 32 cm. Apoi puneţi un singur strat de paste lasagna, presăraţi o treime din amestecul de tofu peste paste. Distribuiţi spanacul în mod uniform peste tofu. Apoi puneţi o ceaşcă şi jumătate din sosul de roşii peste tofu şi puneţi un alt strat de paste de lasagna. Repetaţi procedura până la al treilea strat, în care puneţi tofu şi sosul de roşii deasupra. Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi coaceţi lasagna 30 de minute la cuptor. Se serveşte caldă.
F. DULCIURI
Cozonac nedospit
· 4 ceşti apă;
· 1 pachet margarină;
· 1 ceaşcă zahăr;
· 40 g drojdie de bere;
· 1 lingură coajă de lămâie sau portocală rasă;
· 1 vanilie;
· 1 linguriţă scorţişoară;
· 1 linguriţă sare;
· Făină cât cuprinde
Umplutura:
· 400 g gem;
· 1 ceaşcă nuci tăiate mărunt, sau stafide;
· 2 linguri cacao;
· 2 linguriţe esenţă de rom
Se face din ingredientele de mai sus un aluat de consistenţă potrivită, având grijă ca drojdia să fie dizolvată separat în apă călduţă.
Se împarte în 4 părţi aluatul şi se întind, pe rând, foi de 1 cm grosime.
Se întinde pe toată suprafaţa foii gem amestecat cu cacao şi rom, iar deasupra se presară nuci sau stafide.
Se rulează foaia şi se aşază cei 4 cozonaci în forme suficient de mari, bine unse.
Se ung cu pensula pe deasupra cu apă dulce şi se presară zahăr tos sau susan.
Se pun direct la cuptor la foc potrivit, 50 minute.
Se consumă cald.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu