miercuri, 16 martie 2022

 4. /17 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE ZIUA 11


 


A.   PLĂCINTE
Plăcintă cu morcov
·       foi de plăcintă;
·       2 pachete margarină;
·       500 g zahăr;
·       500 g morcov ras pe răzătoarea mică;
·       7 linguri ulei;
·       1 vanilie;
·       ½ linguriţă bicarbonat stins în oţet sau lămâie
Se amestecă bine toate ingredientele şi se toarnă în tavă.
Se poate garnisi cu un strat obţinut din 100 g nuci măcinate şi 3 linguri gem.
Se dă la cuptor 20 – 25 minute.

B.     SALATE
Salată de fasole boabe * 400 g fasole fiartă,
* 2-3 ridichi,
* 2 cepe verzi,
* 1 lingură de oţet pentru salate,
* 1 lingură de ulei de măsline,
* sare după gust.
Se pune fasolea într-un castron, se toacă ceapa şi ridichile şi se amestecă cu fasolea, oţetul, uleiul şi sarea.
Se poate pune şi un căţel de usturoi şi salata este gata.

C.    SOSURI
Sos piperat
·       3 cepe potrivite fin tocate;
·       1 kg ardei roşii şi verzi;
·       500 g roşii bine coapte;
·       5 linguri ulei;
·       Sare;
·       Piper;
·       ¼ litru apă;
·       1 lingură oţet;
·       4 căţei usturoi pisaţi
Se căleşte ceapa în ulei 5 minute.
Se adaugă şi se lasă să se călească ardeii tăiaţi în solzi lungi.
Se adaugă roşiile decojite şi tăiate mărunt, sarea, piperul, oţetul, apa şi usturoiul.
Se lasă sosul să fiarbă 20 minute.

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de zarzavaturi
·       2 cartofi;
·       2 morcovi;
·       1 ţelină mică;
·       1 praz;
·       2 roşii (sau suc de roşii);
·       2 cepe;
·       1 legătură pătrunjel;
·       ½ ceaşcă ulei;
·       Sare;
·       Piper
Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile mărunt.
Se fierb în apă cu ulei până se sfarmă.
Se pasează astfel încât să se obţină o cremă.
Dacă este prea consistentă crema se poate subţia cu puţină apă.
Dacă este prea subţire se poate îngroşa cu 2 linguri fulgi de porumb care se dizolvă în puţină apă rece.

E.     MÂNCĂRURI
Musaca de cartofi cu soia
*   1 kg de cartofi,
*  250 g de soia granule,
  • 1 ceapă,
  • condimente,
  • pastă de roşii.  

    Cartofii fierţi în coajă se curăţă şi se feliază.
Soia se înmoaie în apă cu condimente.
Când se umflă, granulele se scurg, se călesc cu puţină ceapă şi se adaugă verdeaţă.

Compoziţia se pune în cratiţa unsă, tapetată cu pesmet: un rând de cartofi, un rând de soia şi pastă de roşii.
Se dă la cuptor până se rumeneşte.

F.     DULCIURI
Chec cu mere
·       6 mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
·       1 ½ ceaşcă zahăr;
·       1 ceaşcă ulei;
·       3 ceşti făină;
·       1 linguriţă praf de copt;
·       1 linguriţă bicarbonat;
·       1 linguriţă sare;
·       1 linguriţă scorţişoară;
·       ½ ceaşcă nucă pisată;
·       ½ ceaşcă stafide;
·       1 vanilie;
·       Zahăr pentru pudrat
Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se înmoaie.
Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.
Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.
Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit 45 – 50 minute.
Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...