7. /13 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE ZIUA 7
A. GUSTĂRI
Baba Ganoush (vinete libaneze)
* 1 pătlăgea vânătă
* ¼ ceaşcă de suc de lămâie
* ¼ ceaşcă pastă de susan (tahini)
* 2 linguri de seminţe de susan
* 2 căţei de usturoi, pisaţi
* sare şi piper după gust
* 1 ½ linguri de ulei de măsline
Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade C. Daţi cu puţin ulei o foaie de copt şi puneţi peste ea o vânătă, în care faceîi găuri cu furculiţa. Coaceţi-o pentru 30-40 de minute, între timp o mai întoarceţi pe celelalte părţi, până ce se înmoaie. Scoateţi-o din cuptor şi puneţi-o într-un bol cu apă rece. După ce o scoateţi din apă, decojiţi-o.
Puneţi într-un blender vânăta copată, sucul de lămâie, pasta de susan, seminţele de susan şi usturoiul şi pasaţi-le (le puteţi pasa şi manual). Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Puneţi amestecul de vinete într-un bol mediu şi încorporaţi uleiul de măsline. Ţineţi la frigider pentru 3 ore înainte de servire.
* 1 pătlăgea vânătă
* ¼ ceaşcă de suc de lămâie
* ¼ ceaşcă pastă de susan (tahini)
* 2 linguri de seminţe de susan
* 2 căţei de usturoi, pisaţi
* sare şi piper după gust
* 1 ½ linguri de ulei de măsline
Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade C. Daţi cu puţin ulei o foaie de copt şi puneţi peste ea o vânătă, în care faceîi găuri cu furculiţa. Coaceţi-o pentru 30-40 de minute, între timp o mai întoarceţi pe celelalte părţi, până ce se înmoaie. Scoateţi-o din cuptor şi puneţi-o într-un bol cu apă rece. După ce o scoateţi din apă, decojiţi-o.
Puneţi într-un blender vânăta copată, sucul de lămâie, pasta de susan, seminţele de susan şi usturoiul şi pasaţi-le (le puteţi pasa şi manual). Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Puneţi amestecul de vinete într-un bol mediu şi încorporaţi uleiul de măsline. Ţineţi la frigider pentru 3 ore înainte de servire.
B. SALATE
Salată de morcovi
· 400 g morcovi;
· 1 măr;
· Zeama de la o lămâie;
· 2 – 3 linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider înainte de a fi consumată.
C. SOSURI
Sos cu muştar
Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D. BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3 morcovi;
· 3 rădăcini pătrunjel;
· 3 ţeline mici;
· 3 fire praz (partea albă);
· 6 cartofi;
· 6 bucheţele conopidă;
· 3 linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Tocană de legume Marakesh
* 1 cartof (curăţat şi tăiat cubuleţe),
* 1 vânătă medie (tăiată cubuleţe),
* 1 ardei verde (tăiat cubuleţe),
* 1 ardei roşu (tăiat cubuleţe),
* 2 morcovi tăiaţi,
* 1 cartof (curăţat şi tăiat cubuleţe),
* 1 vânătă medie (tăiată cubuleţe),
* 1 ardei verde (tăiat cubuleţe),
* 1 ardei roşu (tăiat cubuleţe),
* 2 morcovi tăiaţi,
* 1 ceapă (tăiată mărunt),
* 6 linguri de ulei de măsline,
* 3 căţei de usturoi (pisaţi),
* 1 lingură de curry - pudră,
* 1 linguriţă de scorţişoară,
* ¾ linguriţă de sare,
* ¾ linguriţă de boia,
* 400 de grame de năut (uscat sau din conservă),
* ¼ ceaşcă de migdale decojite,
* 1 dovlecel tăiat felii,
* 2 linguri de stafide,
* 1 ceaşcă de suc de portocale,
* 250 de grame de spanac.
Într-o oală mare, cu capac, se pun cartoful, vânăta, ardeii, morcovii, ceapa şi trei linguri de ulei. Sotaţi amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Într-o cratiţă medie puneţi 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, pudra curry, scorţişoara, sarea şi piperul şi sotaţi la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneţi amestecul acesta în oala cu legume. Adăugaţi năutul, migdalele, dovlecelul, stafidele şi sucul de portocale, acoperiţi cu capacul şi fierbeţi la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugaţi spanac şi lăsaţi să mai fiarbă încă 5 minute şi este gata de servire. Pofta buna!
* 6 linguri de ulei de măsline,
* 3 căţei de usturoi (pisaţi),
* 1 lingură de curry - pudră,
* 1 linguriţă de scorţişoară,
* ¾ linguriţă de sare,
* ¾ linguriţă de boia,
* 400 de grame de năut (uscat sau din conservă),
* ¼ ceaşcă de migdale decojite,
* 1 dovlecel tăiat felii,
* 2 linguri de stafide,
* 1 ceaşcă de suc de portocale,
* 250 de grame de spanac.
Într-o oală mare, cu capac, se pun cartoful, vânăta, ardeii, morcovii, ceapa şi trei linguri de ulei. Sotaţi amestecul la foc mediu pentru 5 minute. Într-o cratiţă medie puneţi 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, pudra curry, scorţişoara, sarea şi piperul şi sotaţi la foc mediu pentru 3 minute. Apoi puneţi amestecul acesta în oala cu legume. Adăugaţi năutul, migdalele, dovlecelul, stafidele şi sucul de portocale, acoperiţi cu capacul şi fierbeţi la foc mic pentru 20 de minute. Apoi adaugaţi spanac şi lăsaţi să mai fiarbă încă 5 minute şi este gata de servire. Pofta buna!
F. DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾ ceaşcă ulei;
· 2 ceşti zahăr;
· 2 ceşti apă rece;
· 3 linguri oţet;
· 6 linguri cacao;
· 1 linguriţă sare;
· 2 plicuri vanilie;
· 3 ceşti făină;
· 2 linguriţe bicarbonat;
· 1 linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.
Când este copt se pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu