9. /14 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE ZIUA 8
A. PLĂCINTE
Plăcintă cu mere
· 1 kg mere de plăcintă
· 200 g zahăr
· 2 linguriţe scorţişoară
· 1 lămâie (coaja rasă)
· 1 plic zahăr vanilat
· ½ plic praf de copt
· 1 lingură oţet
· 4 linguri ulei
· Sare
· 4 linguri apă minerală gazoasă
· 4 pahare făină
· 100 g zahăr pudră
Se spală, se curăţă, se rad şi se călesc merele împreună cu zahărul.
Se adaugă scorţişoara şi zahărul vanilat şi se lasă la răcit.
Se face o foaie astfel: se pune făina într-un castron mare, se face o gaură în făină în care se toarnă praful de copt stins cu oţet; se toarnă uleiul câte puţin, alternativ cu apa minerală şi se amestecă, se pune sarea şi coaja de lămâie rasă, se amestecă până se obţine o cocă bună de întins. Se bate bine între palme cam 10 minute şi apoi se lasă să se odihnească ½ ore la rece. Se împarte foaia în 2 părţi: se întinde şi se pune într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se pune compoziţia de mere şi apoi foaia a doua.
Se dă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte.
Se scoate din cuptor şi se taie când este rece.
Se presară cu zahăr pudră şi se pune pe platou.
B. SALATE
Salata Carmen
· 1 ţelină mare
· 3 mere potrivite
· 3 andive
· 1 lămâie
· 2 roşii tari
· 300 g maioneză de post (reţete prezentate anterior)
Se taie ţelina în fileuri subţiri, se opăreşte 4 – 5 minute în apă cu sare, se scurge, se aşază pe salatieră şi după ce s-a răcit se adaugă merele tăiate în feliuţe şi stropite cu zeamă de lămâie, andive tăiate fileuri şi maioneză de post.
Se amestecă.
Se netezeşte suprafaţa salatei cu lama unui cuţit şi se acoperă cu un strat de maioneză de post.
Se decorează cu o coroană de felii rotunde subţiri de mere stropite cu zeamă de lămâie, apoi roşii curăţate de pieliţă şi tăiate felii rotunde.
În mijlocul salatierei se pune o măslină mare.
C. SOSURI
Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorba de linte
* 300g boabe de linte,
* 300g boabe de linte,
* 1 ceapa,
* 3-4 morcovi,
* 1 telina,
* 1 ardei,
* 5-6 rosii,
* ulei,
* sare,
* 1 legatura leustean.
Boabele de linte se spala, si se pun la inmuiat timp de 7-8 ore. Se pun apoi la fiert in apa, atat cat sa le acopere, si cand apa incepe sa clocoteasca se scot cu o lingura de spuma si se pun intr-un alt vas cu 3 kg de apa fierbinte. Cand lintea a inceput sa se inmoaie se adauga ceapa, morcovul, telina si putina sare. Cand zarzavatul si lintea sunt fierte se adauga ardeiul tocat marunt si rosii tocate. Dupa cateva minute se potriveste de sare si se pune verdeata tocata marunt
Boabele de linte se spala, si se pun la inmuiat timp de 7-8 ore. Se pun apoi la fiert in apa, atat cat sa le acopere, si cand apa incepe sa clocoteasca se scot cu o lingura de spuma si se pun intr-un alt vas cu 3 kg de apa fierbinte. Cand lintea a inceput sa se inmoaie se adauga ceapa, morcovul, telina si putina sare. Cand zarzavatul si lintea sunt fierte se adauga ardeiul tocat marunt si rosii tocate. Dupa cateva minute se potriveste de sare si se pune verdeata tocata marunt
.
E. MÂNCĂRURI
Budinca de legume
* 4 cepe taiate marunt,
* 2 morcovi rasi,
* varza dulce taiata marunt,
* gulie data pe razatoarea mare,
* 1 – 2 linguri orez,
* suc de roşii,
* mărar,
* pătrunjel,
* foi de dafin
Se fierb in putina apa si sare. Se pune orez ( 1-2 linguri ), se fierb impreuna, apoi cand este aproape gata, se adauga putin suc de rosii, marar, foi de dafin, patrunjel. Se unge cratita, se pune compozitia in cratita si se da la cuptor.
F. DULCIURI
Chec simplu
· 3 ½ ceşti făină
· 1 linguriţă praf de copt
· 1 linguriţă bicarbonat
· 1 ¼ ceaşcă zahăr
· ¾ ceaşcă ulei
· Esenţă rom
· Esenţă vanilie
· 1 ½ ceaşcă suc de portocale
· ½ ceaşcă stafide
· ½ ceaşcă nucă pisată
· 1 linguriţă scorţişoară
· 1 lingură coajă de portocală rasă
Se bate bine uleiul cu zahărul şi se adaugă pe rând toate ingredientele.
Se toarnă aluatul obţinut în tava unsă şi tapetată cu făină.
Se coace la foc potrivit cam 50 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu