marți, 12 aprilie 2022

 1. /14 APRILIE 2022 - ISTORIE PE ZILE> Evenimente< Na;teri


EVENIMENTE

  • 70 - Asediul Ierusalimului – Titus, fiul imparatului roman Vespasian, inconjoara cu patru legiuni capitala evreilor.

    Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Asediul Ierusalimului (70) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Cu puțin timp înainte de luna plină din primăvara anului 70 d.Hr. Titus se află în fața Ierusalimului, cu o forță militară uriașă. Pe toate străzile și pe toate drumurile se rostogolesc spre oraș coloane cum Iudeea nu a mai văzut nicicând. Se apropie legiunile V, X, XII și XV, însoțite de cavalerie, trupe de geniu și alte trupe auxiliare, aproape 80.000 de oameni! În Orașul Sfânt e forfotă; pelerinii au venit din toate colțurile lumii pentru sărbătoarea de Pesach. Ciocnirile dintre elementele extreme ale zeloților și tabăra moderaților se suprapun peste pioasele rugăciuni; pe drum rămân morți și răniți. 

    Asediul Ierusalimului (70) - "Masacrul" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Asediul Ierusalimului (70) – “Masacrul”

  • 193 - Septimius Severus este proclamat imparat roman de catre armata din Illiricum ( in Balcani).

    Lucius Septimius Severus, cu numele întreg Lucius Septimius Severus Augustus, (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa - d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost împărat roman din 14 aprilie 193 până în 211. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este. Este singurul împărat născut în Provincia Africa - in imagine, Lucius Septimius Severus, bust din alabastru aflat la Muzeul Louvre - foto: ro.wikipedia.org

    Septimius Severus – foto: ro.wikipedia.org

    Lucius Septimius Severus, cu numele întreg Lucius Septimius Severus Augustus, (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa – d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost împărat roman din 14 aprilie 193 până în 211. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este. Este singurul împărat născut în Provincia Africa – in imagine, Lucius Septimius Severus, bust din alabastru aflat la Muzeul Louvre.

  • 966 - Dupa casatoria cu printesa crestina Dobrawa de Boemia, regele polonez Mieszko I se converteste la crestinism, fapt considerat de istorici momentul fondarii statului polonez.

  • 971 - Împăratul bizantin Ioan I Tzimiskes, (925 – 10 ianuarie 976) ii alunga pe rusii kievieni din Preslav ( actuala Bulgarie). A fost împăratul Imperiului Bizantin de la data de 11 decembrie 969, până la 10 ianuarie 976.

    "Intalnirea lui Sviatoslav cu imparatul Ioan Tzimiskes". Autor: Klavdii Vasilievici Lebedev (1852–1916) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    “Intalnirea lui Sviatoslav cu imparatul Ioan Tzimiskes. Autor: Klavdii Vasilievici Lebedev (1852–1916) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    Dupa infrangerea de la Preslav, Sviatoslav s-a refugiat in cetatea Durostorum, la Dunare, unde dupa un asediu de trei luni a cerut bizantinilor pace . Rușii au restituit bizantinilor Durostorul, au eliberat toti prizonierii, permitandu-li-se retragă din Moesia (teritoriul Bulgariei de azi) și să se reîntoarcă în patria lor.

  • 1205 - Bătălia de la Adrianople (1205) dintre bulgari și cavalerii Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol.

    Bătălia de la Adrianople (14 aprilie 1205) dintre bulgari și cavalerii Crucii ai lui Balduin I de Constantinopol - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Bătălia de la Adrianople (14 aprilie 1205) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    In contextul desfășurării Cruciadei a patra și al constituirii în 1204 a Imperiului Latin la Constantinopol (1) de către cruciați, Ioniță Caloian (2) și-a oferit serviciile, propunând o alianță noului conducător de la Constantinopol, împăratul Balduin I. Oferta sa a fost refuzată de către cruciați, Imperiul Latin exprimându-și intenția de a-și impune dominația asupra tuturor teritoriilor care au făcut vreodată parte din Imperiul Bizantin, așadar și asupra celor stăpânite de către țarul vlaho-bulgar. Conflictul mocnit dintre cele două puteri a fost precipitat de către aristocrația greacă din Tracia, care s-a revoltat împotriva latinilor în 1205 și l-a chemat în ajutor tocmai pe Ioniță Caloian, promițând acestui supunere.

  • 1457 - Batalia de la Orbic – La Orbic, ţinutul Neamţului, are loc victoria noului domn Ştefan cel Mare al Moldovei asupra fostului domnitor Petru Aron.

    Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial - foto: historia.ro

    Ștefan cel Mare  – foto preluat de pe historia.ro

    La 14 aprilie 1457, la Orbic, în ţinutul Neamţului, astăzi Buhuși, jud.Bacău, are loc victoria noului domn Ştefan cel Mare al Moldovei asupra fostului domnitor Petru Aron. Ultimul se retrage la poloni, cedandu-le acestora cetatea Hotinului. În aprilie 1457 Ștefan cel Mare ajunge în Moldova pentru a lua tronul.

    Avea o oaste comuna din circa 6000 de moldoveni din Țara de Jos a Moldovei, de unde era el, dar și din munteni ai lui Vlad Țepeș. Petru Aron strânge în grabă o armată. În dreptul satului Doljești, unde Siretul face un meandru și unde se întâlneau ținuturile Romanului, Sucevei și Hârlăului se dă pe 12 aprilie o luptă (Bătălia de la Doljeşti) în urma căreia Ștefan cel Mare iese victorios.

    Pornește apoi, urmărind cursul râului Moldova, să prindă din nou oștile lui Petru Aron. În ținutul Neamțului, la Orbic, pe 14 aprilie, în Joia Mare, oastea lui Ștefan cel Mare biruiește și Petru Aron vodă este silit să ia calea pribegiei în Polonia. La locul numit Direptate, pe Siret, țara îl aclamă pe Ștefan cel Mare drept domn al Moldovei, iar mitropilitul Teoctist îl unge cu mir. Locul purta numele de Direptate deoarece aici se obișnuiau a se ține toate judecățile cele mari, toți oamenii putând veni să asiste sau să facă vreo plângere.

  • 1574: Victoria de la Jiliștea a lui Ioan Vodă cel Viteaz, domn al Moldovei (1572 –1574), împotriva turcilor.
  • 1758: Rinocerul Clara, care timp de 17 ani a făcut turul Europei, moare la Londra. Acesta este primul rinocer care a făcut demonstrații în captivitate. 
  • 1828 - La 14 aprilie 1828, stil vechi (26 aprilie 1828, stil nou) începe Războiul ruso-turc 1828-1829. Trupele Rusiei ţariste trec Prutul şi în cîteva zile ocupă Moldova şi Muntenia. În locul domnilor celor două principate, care se retrăseseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei). Războiul a durat pînă la 2 septembrie 1829, stil vechi (14 septembrie, stil nou).

    Războiul Ruso-Turc (1828–1829) - Bătălia de la Akhaltsikhe (1828) - foto: ro.wikipedia.org

    Războiul Ruso-Turc (1828–1829) – Bătălia de la Akhaltsikhe (1828) – foto: ro.wikipedia.org

  • 1828 - Lexicograful și publicistul american Noah Webster și-a însușit drepturile de autor ale primei ediții a dicționarului care-i poartă numele.

    Noah Webster, Jr. (October 16, 1758 – May 28, 1843) - Noah Webster in an 1833 portrait by James Herring - foto: en.wikipedia.org

    Noah Webster, Jr. (October 16, 1758 – May 28, 1843) – Noah Webster in an 1833 portrait by James Herring – foto: en.wikipedia.org

  • 1839 - Apare la Iaşi, Moldova, sub conducerea lui Gheorghe Asachi, periodicul Foaie sătească a Principatului Moldovei. Periodicul conţinea suplimente consacrate agriculturii, industriei şi negoţului. Foia sătească a Principatului Moldovei a apărut pînă la 6 iulie 1851.
  • 1849 - Kossuth Lajos proclama Ungaria stat independent, dar interventia habsburgica si tarista duce la inabusirea in sange a revolutiei declansate la 15 martie 1848 .


    Lajos Kossuth(foto:britannica.com.)

  • 1865 - Abraham Lincoln este impuscat de John Wilkes Booth si moare a doua zi.

    Procesiunea funerara a presedintelui Lincoln - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    Procesiunea funerara a presedintelui Lincoln – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    14 aprilie 1865: Recompensa pentru capturarea conspiratorilor asasinatului lui Lincoln, ilustrate cu printuri fotografice ale lui John H. Surratt, John Wilkes Booth și David E. Herold - foto: ro.wikipedia.org

    14 aprilie 1865: Recompensa pentru capturarea conspiratorilor asasinatului lui Lincoln, ilustrate cu printuri fotografice ale lui John H. Surratt, John Wilkes Booth și David E. Herold – foto: ro.wikipedia.org

  • 1879: Agenția diplomatică a României la Belgrad este ridicată la rangul de legație.
  • 1884 - Apare la Sibiu, Transilvania, ziarul politic şi cultural Tribuna, condus între 1884 şi 1886 de Ioan Slavici. Ziarul Tribuna va apărea pînă pe 16 aprilie 1903.
  • 1891: A fost semnat Acordul de la Madrid în problema Convenției internaționale de combatere a mărcilor false privind proveniența mărfurilor.
  • 1912 - Vasul de pasageri RMS Titanic lovește un iceberg în Atlanticul de Nord la ora 11:40pm (se va scufunda în dimineața zilei de 15 aprilie).

    RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie, 1912 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    RMS Titanic plecând din Southampton pe 10 aprilie, 1912 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228[1] în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

    Ruta navei Titanic - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Ruta navei Titanic – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    La data de 10 aprilie 1912, transatlanticul Titanic a plecat de la Southampton, Anglia, spre New York, în voiajul său de inaugurare. După ce a mai primit persoane la bord din Cherbourg, Franța și Queenstown, Irlanda, Titanic a navigat în Atlantic cu 2224 de persoane la bord. Căpitanul a ordonat viteză maximă, 23 Nd (43 Km/h), apoi, după ce a primit avertizări de iceberg, a mărit-o la 46 Km/h.

    Vaporul genera 59.000 de cai putere. Viteza a fost unul din factorii principali ai scufundării. La acea viteză, nava avea nevoie de 3 km pentru a se întoarce la 90 de grade. Pe data de 14/04/1912,Titanicul s-a lovit de un iceberg, provocând o tăietură în carenă pe o lungime de 90 m din cei 300 m ai navei (cinci compartimente). După 2 ore și 40 minute, pe 15 Aprilie 1912, Titanicul, s-a scufundat rupându-se în 2 părți. În cele 20 de bărci de salvare au intrat 710 de oameni. Restul de 1514 au murit în apa înghețată a Atlanticului.

  • 1916Bulgaria adoptă calendarul gregorian.
  • 1921 - În România se înfiinţează institutul de seruri şi vaccinuri Dr.I.Cantacuzino.
  • 1924: Se înființează, la București, Asociația Românească pentru Liga Națiunilor.
  • 1931: Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a fost nevoit să abdice și să fugă din țară. Spania s-a proclamat, pentru a doua oară, republică.
  • 1932 - Este adoptată legea pentru organizarea bibliotecilor şi muzeelor publice din România, care prevedea înfiinţarea acestora în fiecare municipiu, comună urbană şi rurală.
  • 1933: A apărut legea privind crearea Fundațiilor Culturale Regale ale României.
  • 1935 - Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie.

    14 aprilie 1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie - foto: ro.wikipedia.org

    14 aprilie 1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie – foto: ro.wikipedia.org

  • 1952 - A avut loc arestarea membrilor familiilor de demnitari “Lotul familiilor demnitarilor

    14/15 aprilie 1952 – arestarea membrilor familiilor de demnitari - Fotografie cu familia Lugoşianu (1926). Rândul de sus, în centru, Ion Lugoşianu şi surorile  sale, Elena, Ana şi Veronica - foto preluat de pe www.facebook.com/SighetMemorial

    14/15 aprilie 1952 – arestarea membrilor familiilor de demnitari – Fotografie cu familia Lugoşianu (1926). Rândul de sus, în centru, Ion Lugoşianu şi surorile sale, Elena, Ana şi Veronica - cititi mai mult pe www.memorialsighet.ro

    În noaptea de 14/15 aprilie 1952, în Săptămâna Mare, au fost arestate peste 50 de persoane a căror singură „vină” era aceea de a fi rude ale demnitarilor României interbelice (mulţi dintre ei arestaţi deja încă din noaptea de 5/6 mai 1950 şi încarceraţi la Sighet) Toate aceste persoane arestate au fot „încadrate în unităţi de muncă”, pe baza unor decizii ale MAI (deciziile 533/1952 şi 560/1952). Membrii lotului „familiilor de foşti demnitari” au fost internaţi în unităţile de muncă pe timp de 24 luni şi, în lipsa unui motiv plauzibil pentru arestarea lor, la rubrica „motivul arestării”, din fişele matricole penale, apare, în majoritatea cazurilor, sintagma „element dubios”.

  • 1954 - După un proces de şase ani, Lucreţiu Pătrăşcanu este condamnat la moarte şi executat, în noaptea de 16 spre 17 aprilie, la închisoarea Jilava.

    Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto preluat de pe historia.ro

    Lucrețiu Pătrășcanu – foto preluat de pe historia.ro

    Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.

  • 1956: HCM nr. 623 dădea dreptul de a se întoarce în localitățile de origine tuturor persoanelor strămutate, redându-le casele și terenurile posedate anterior.
  • 1958 - Satelitul sovietic Sputnik 2 cade de pe orbită, după o misiune cu o durată de 162 de zile.

    Machetă "Sputnik 2" - foto: ro.wikipedia.org

    Machetă “Sputnik 2 – foto: ro.wikipedia.org

    Sputnik 2 a fost cea de-a doua navă spațială lansată pe orbita Pământului. A fost trimisă pe 3 noiembrie 1957 de către URSS în cadrul programului Sputnik (numele de sputnik însemnând „satelit”). Sputnik 2 a avut la bord primul animal viu, câinele Laika, care a fost prima ființă vie ce a efectuat o călătorie spațială. Nu se cunoaște dacă Sputnik 2 s-a reîntors în condiții de siguranță pe pământ și dacă „pasagerul” a supraviețuit. Câinele Laika este considerat prima victimă a zborurilor spațiale.
    - Lansarea: Baikonur, 3 noiembrie 1957 la 02:30 UTC
    - Orbită: eliptică (între 1660 și 350 km deasupra solului)
    - Perioada orbitală: 104 minute
    - Masa: 508,3 kg
    - Durata: 162 de zile

  • 1986 - Presedintele american Ronald Reagan ordona lansarea de atacuri aeriene impotriva Libiei, ca raspuns la atacul terorist din 5 aprilie din Berlinul de Vest, cand doi soldati americani au fost ucisi. Atacurile aviatiei americane au provocat moartea a cca. 60 de oameni.
  • 2000: Președintele rus, Vladimir Putin, începe o vizită la Londra, unde se întâlnește cu premierul Tony Blair și cu regina Elisabeta a II-a, aceasta fiind prima ieșire în Occident de la alegerea sa.
  • 2000 - Căderea bursei newyorkeze de pe Wall Street, fenomen care va provoca scăderi îngrijorătoare și în lanț ale burselor din întreaga lume.
  • 2004: Actrițele Tamara Buciuceanu-Botez și Maia Morgenstern au primit Diploma de Societar de Onoare al Teatrului Național din București.
  • 2005 - Actorul hollywoodian Bruce Willis a devenit ofițer al Ordinului Artelor și Literelor, una dintre cele mai înalte distincți culturale franceze.

    Walter Bruce Willis (n. 19 martie 1955, Idar-Oberstein, RFG), cunoscut mai mult ca Bruce Willis, este un actor, producător și cântăreț american - in imagine, Bruce Willis upon receiving an Emmy Award in 1987 for Best Actor in Moonlighting - foto: en.wikipedia.org

    Bruce Willis upon receiving an Emmy Award in 1987 for Best Actor in Moonlighting – foto: en.wikipedia.org

  • 2008: Uniunea Europeană a adoptat o nouă legislație pentru combaterea poluării aerului în orașe, eliminând astfel "o cauză a mortalității premature".
  • 2010 - Vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt, formând un nor de cenușă care a cuprins întregul continent european.

     

  • 2018Statele UniteMarea Britanie și Franța au lansat 103 rachete de croazieră împotriva Siriei, ca răspuns la un atac chimic atribuit administrației Bashar al-Assad, și în care au fost ucise cel puțin 60 de persoane.[2] Rusia a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se discuta despre "acțiunile de agresiune ale Statelor Unite și ale aliaților lor".[3]
  • 2019 - Cel mai mare avion din lume a zburat pentru prima dată deasupra deşertului californian. Cel mai mare avion din lume, cu 6 motoare şi anvergura aripilor de 117 metri, a zburat astăzi pentru prima oară. Colosul american, ce pare desprins dintr-un film SF, ar urma să fie folosit pentru lansarea rachetelor şi plasarea de sateliţi.




NAȘTERI

Christiaan Huygens, matematician, fizician neerlandez
Iuliu Hațieganu, medic român

  • 1844: Prințesa Maria Immaculata de Bourbon-Două Sicilii[1] (14 aprilie 1844 - 18 februarie 1899) a fost al cincilea copil și a doua fiică a regelui Ferdinand al II-lea al Celor Două Sicilii și a soției lui, Maria Tereza de Austria.[1] Prin căsătoria cu Arhiducele Karl Salvator de Austria, Prinț de Toscana, Maria Immaculata a devenit Arhiducesă de Austria, Prințesă a Austriei, Ungariei, Croației și Boemiei. S-a căsătorit la Roma, la 19 septembrie 1861 cu vărul ei primar, Arhiducele Karl Salvator, Prinț de Toscana, fiu al lui Leopold al II-lea, Mare Duce de Toscana și a celei de-a doua soții, Prințesa Maria Antonia a celor Două Sicilii
    Cuplul a avut zece copii:
    1. Arhiducesa Maria Theresia Antoinette Immakulata Josepha Ferdinanda Leopoldine Franziska Caroline Isabella Januaria Aloysia Christine Anna (18 septembrie 1862 - 10 mai 1933); s-a căsătorit la Viena, la 28 februarie 1886 cu Arhiducele Karl Stephen de Austria; au avut copii
    2. Arhiducele Leopold Salvator Maria Joseph Ferdinand Franz von Assisi Karl Anton von Padua Johann Baptist Januarius Aloys Gonzaga Ranier Wenzel Gallus (15 octombrie 1863 - 4 septembrie 1931); s-a căsătorit la Frohsdorf la 24 octombrie 1889 cu Blanca, Infantă a Spaniei; au avut copii
    3. Arhiducele Franz Salvator Maria Joseph Ferdinand Karl Leopold Anton von Padua Johann Baptist Januarius Aloys Gonzaga Rainer Benedikt Bernhard (21 august 1866 - 20 aprilie 1939); s-a căsătorit la Ischl la 31 iulie 1890 cu Arhiducesa Marie Valerie de Austria (22 aprilie 1868 - 6 septembrie 1924), au avut copii; s-a căsătorit a doua oară morganatic la Viena la 28 aprilie 1934 cu Melanie Freiin von Riesenfels (20 septembrie 1898 - 10 noiembrie 1984), fără copii
    4. Arhiducesa Carolina Maria Immakulata Josepha Ferdinanda Therese Leopoldine Antoinette Franziska Isabella Luise Januaria Christine Benedikta Laurencia Justiniana (5 septembrie 1869 - 12 mai 1945), s-a căsătorit la Viena la 30 mai 1894 cu Prințul August Leopold de Saxa-Coburg-Kohary (6 decembrie 1867 - 11 octombrie 1922)
    5. Arhiducele Albrecht Salvator Marie Joseph Ferdinand Karl Anton Johannes Xaver Aloys Rainer Klemens Roman (22 noiembrie 1871 - 27 februarie 1896), necăsătorit și fără copii
    6. Arhiducesa Marie Antoinette Immakulata Josepha Ferdinanda Theresia Leopoldine Franziska Karoline Isabella Januaria Luise Christine Appolonie (18 aprilie 1874 - 14 ianuarie 1891)
    7. Arhiducesa Maria Immakulata Rainera Josepha Ferdinande Theresia Leopoldine Antoinette Henriette Franziska Karoline Aloysia Januaria Christine Philomena Rosalia (3 septembrie 1878 - 25 noiembrie 1968), s-a căsătorit la Viena la 29 octombrie 1900 cu Ducele Robert de Württemberg (14 ianuarie 1873 - 12 aprilie 1947)
    8. Arhiducele Rainier Salvator Maria Joseph Ferdinand Leopold Karl Anton von Padua Franz von Assisi Johann Baptist Xaver Aloys Gonzaga Stephan Protomartyr Alexander (27 februarie 1880 - 4 mai 1889)
    9. Arhiducesa Henriette Maria Immakulata Adelgunde Josepha Ferdinande Theresia Leopoldine Franziska Karoline Isabella Januaria Luise Christine Eleonore (20 februarie 1884 - 13 august 1886)
    10. Arhiducele Ferdinand Salvator Franz von Assisi Anton von Padua Johann Baptist Xaver Aloys Gonzaga Rainer Erasmus (2 iunie 1888 - 28 iulie 1891)  
      Maria Immaculata de Bourbon-Două Sicilii
      Arhiducesă de Austria; Prințesă a Ungariei, Boemiei și Toscanei
      Maria immaculata due Sicilie.jpg
      Date personale
      Nume la naștereMaria Immacolata Clementina
      Născută14 aprilie 1844
      NeapoleDouă Sicilii
      Decedată (54 de ani)
      VienaAustria
      ÎnmormântatăCripta Capucinilor din Viena Modificați la Wikidata
      PărințiFerdinand al II-lea al Celor Două Sicilii
      Maria Tereza de Austria Modificați la Wikidata
      Frați și suroriPrințesa Maria Annunciata de Bourbon-Două Sicilii
      Maria Luisa Immaculata de Bourbon-Două Sicilii
      Prințesa Maria Pia de Bourbon-Două Sicilii
      Prince Louis, Count of Trani[*]
      Francisc al II-lea al Celor Două Sicilii
      Prințul Gaetan, Conte de Girgenti
      Prince Januarius, Count of Caltagirone[*]
      Pasquale
      Prințul Alfonso, Conte de Caserta Modificați la Wikidata
      Căsătorită cuArhiducele Karl Salvator de Austria
      CopiiArhiducesa Maria Theresia
      Arhiducele Leopold Salvator
      Arhiducele Franz Salvator
      Arhiducesa Karoline Marie
      Arhiducesa Isabelle
      Arhiducele Albrecht Salvator
      Arhiducesa Maria Antoinette
      Arhiducesa Maria Immakulata
      Arhiducele Rainier Salvator
      Arhiducesa Henriette
      Arhiducele Ferdinand Salvator
      CetățenieFlag of Italy (1861–1946).svg Regatul Italiei Modificați la Wikidata
      Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
      Apartenență nobiliară
      TitluriPrințesă
      Familie nobiliarăCasa de Bourbon-Două Sicilii
      Casa de Habsburg-Lorena
  • 1857Prințesa Beatrice (Beatrice Mary Victoria Feodore14 aprilie 1857 – 26 octombrie 1944) a fost membru al familiei regale britanice. A fost al noulea și cel mai mic copil al reginei Victoria a Marii Britanii și a prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha. Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, este strănepotul său. 
    Regina Victoria ţinând-o în braţe pe prinţesa Beatrice, 1862.
    Beatrice s-a născut la 14 aprilie 1857, la Palatul Buckingham.[1] A fost a cincea fiică, al nouălea și cel mai mic copil al reginei Victoria a Marii Britanii și a soțului ei Prințul Albert. Albert și Victoria au ales numele Beatrice Mary Victoria Feodore. Mary după Prințesa Mary, Ducesă de Gloucester, ultimul copil supraviețuitor al regelui George al III-lea, Victoria după regină și Feodore după sora mai mare a reginei. Beatrice a fost botezată la Palatul Buckingham la 16 iunie 1857. Nașii săi au fost bunica maternă Prințesa Victoria, Ducesă de Kent; sora mai mare a Beatricei Victoria împreună cu logodnicul ei, Prințul Frederick al Prusiei.[2]
    De la naștere, Beatrice a devenit copilul favorit.[3] Deși este cunoscut faptul că majoritatea copiilor mici nu-i plăceau Victoriei, pe Beatrice a plăcut-o și o considera atrăgătoare. Beatrice s-a dovedit inteligentă iar precocitatea ei îl amuza pe Prințul Consort, care îi scria baronului Stockmar că Beatrice "este cel mai amuzant dintre toți copiii pe care îi am". În 1884, la nunta nepoatei ei, Victoria, la Darmstadt, Beatrice se îndrăgostește de Prințul Henry. Deși la început când aude de căsătorie regina Victoria se supără pe Beatrice și timp de șapte luni îi vorbește numai prin bilete[4], până la urmă consimte asupra căsătoriei cu condiția ca prințul Henry să renunțe la angajamentele sale germane și să trăiască permanent cu Beatrice și regina[5].
    Beatrice și Henry s-au căsătorit la biserica St. Mildred[6] la 23 iulie 1885.[5] Beatrice, care la nuntă a purtat voalul de nuntă al mamei sale, a fost condusă de regină și de fratele ei mai mare, Prințul de Wales[7].
    După o scurtă lună de miere, Beatrice și soțul ei și-au îndeplinit promisiunea și s-au întors la regină. Regina a precizat că ea nu s-a descurcat singură și că de acum cuplul nu va putea călători fără ea.[8]
    În ciuda faptului că s-a căsătorit, Beatrice a fost în continuare confidenta reginei și secretara ei. Cu toate acestea, regina a criticat comportamentul Beatricei în timpul primei ei sarcini. Când Beatrice a încetat să mai vină la cina reginei cu o săptămână înainte de naștere, preferând să mănânce singură în camera ei, regina i-a scris furioasă medicului ei dr. James Reid, că "Am cerut Prințesei să vină la cină și să nu stea singură în camera ei, ceea ce e foarte rău pentru ea. În cazul meu, am venit în mod regulat la cină, cu excepția cazului când nu m-am simțit bine, până în ultima zi."[9] Beatrice, ajutată de cloroform, a dat naștere în săptămâna următoare primului ei fiu, Alexandru.  
    Prințesa Beatrice
    Prințesă de Battenberg
    Coloured Princess Beatrice.jpg
    Date personale
    Nume la naștereBeatrice Mary Victoria Feodore
    Născută14 aprilie 1857
    Palatul BuckinghamLondra
    Decedată (87 de ani)
    Brantridge ParkSussex
    ÎnmormântatăCapela St George, Castelul Windsor
    PărințiPrințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha
    Victoria a Regatului Unit Modificați la Wikidata
    Frați și suroriPrințesa Victoria a Regatului Unit
    Prințesa Alice a Regatului Unit
    Prințesa Elena a Regatului Unit
    Prințesa Louise a Regatului Unit
    Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha
    Leopold, Duce de Albany
    Arthur, Duce de Connaught și Strathearn
    Eduard al VII-lea al Regatului Unit Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuPrințul Henry de Battenberg
    CopiiAlexander Mountbatten, Primul Marchiz de Carisbrooke
    Victoria Eugenie, regină a Spaniei
    Lord Leopold Mountbatten
    Prințul Maurice de Battenberg
    CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
    OcupațiePrințesă Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    TitluriBritish princess[*]
    Familie nobiliarăCasa de Hesse
    Casa de Saxa-Coburg-Gotha
  • 1861: Alexandru Baltagă (n. 14 aprilie 1861LozovaLăpușnaBasarabia - d. 7 august 1941KazanURSS) a fost preot, membru al Sfatului Țării din Basarabia, victimă a comunismului sovietic, prizonier politic, decedat într-una din închisorile gulagului sovietic. S-a născut la 14 aprilie 1861, în comuna Lozova, județul Lăpușna, în familia preotului Ștefan Baltagă. După absolvirea școlii primare din satul natal, la 15 iunie 1883, a absolvit cu mențiune Seminarul Teologic de 10 clase din Chișinău, după care a lucrat doi ani ca pedagog la Școala Spirituală de băieți din capitala guberniei. A fost coleg de promoție cu Alexandru Ciugureanu, tatăl Prim-ministrului Daniel Ciugureanu. A fost hirotonit ca preot în 1886, pe seama parohiei Călărași, județul Lăpușna, cu hramul Sf. Alexandru Nevschi. Părintele a înfiat și crescut doi copii: Vsevolod și Margareta. În anii 1893-1895, 1898, 1902 și 1919-1925 conduce Congresele școlare ale Basarabiei și este ales, succesiv (din 1903 până în 1918), președinte al congreselor eparhiale anuale din Basarabia și între 8 martie 1905—1 decembrie 1926. Între 1918-1925 a fost membru ales al Comitetului Eparhial din Chișinău. Din 1925 a fost membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Chișinăului, iar din 1932 a devenit reprezentant eparhial în Congresul Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române.
    Între 1922-1935, a activat în calitate de președinte al Consiliului de administrație al „Uniunii Clericilor ortodocși din Basarabia”. Membru în Sfatul Țării, Congresul eparhial de la Chișinău l-a desemnat ca reprezentant al preoțimii basarabene în Sfatul Țării, între 21 noiembrie 1917 și 27 noiembrie 1918.
    În calitate de deputat în Sfatul Țării, la 27 martie 1918, votează pentru unirea Basarabiei cu Regatul Român. Pentru slujirea sa exemplară la altar, părintelui Baltagă i-au fost conferite mai multe distincții bisericești și laice. Este arestat noaptea și anchetat la Chișinău La 31 august 1940, organele NKVD trec la arestarea parintelui Baltagă, care tocmai oficia Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Alexandru din Călărași. A refuzat să se conformeze solicitării sovieticilor de a merge la unitatea NKVD, adăugând că se va pune la dispoziția lor numai după terminarea slujbei. Este arestat noaptea, luat din pat, neimbrăcat și dus la Chișinău, unde este anchetat în subsolurile sediului NKVD. Este anchetat de locotenentul Cerepanov, „anchetator superior al NKVD din RSSM”, fiind acuzat că „în anul 1918, având o atitudine dușmănoasa față de Rusia Sovietică, a participat activ în cadrul Sfatului Țării și a votat pentru instrainarea Basarabiei de Rusia sovietică și pentru unirea ei cu România [...]
    În anii următori, fiind un cleric activ, a luptat contra mișcării revolutionare”, conform unui document, în limba rusă, aflat la dosarul întocmit de poliția politică sovietică în 1940-1941. Rudele părintelui susțin că, în timpul anchetei, părintele a trebuit să suporte presiunile fizice și psihice la care il supuneau anchetatorii sovietici, spunandu-i: „Arată-ne pe Dumnezeul tău!”, față de care părintele Alexandru a replicat: „Atunci când tu îmi arăți mintea ta, atunci ți-L arăt și eu pe Dumnezeul meu!”.
    Părintele Baltaga este deportat în Kazan unde, la 7 august 1941, îndură moartea mucenicească. În octombrie 1995, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei a propus cercetarea vieții sale pentru canonizare.  
    Alexandru Baltagă
    Alexandru Baltaga.PNG
    Alexandru Baltagă
    Date personale
    Născut Modificați la Wikidata
    LozovaȚinutul ChișinăuImperiul Rus Modificați la Wikidata
    Decedat (80 de ani) Modificați la Wikidata
    Q4207729[*]KazanURSS Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
    Ocupațiepreot Modificați la Wikidata
  • 1868Oscar Obedeanu, artist plastic român
  • 1868Peter Behrens, arhitect și designer german (d. 1940)
  • 1874: Sever Ioan Zotta, în Austro-Ungaria Sever Ritter von Zotta (n. Chisălău, CozmeniUcraina – d. OrskRusia) a fost un arhivargenealogististoric și publicist român precum și membru corespondent (1919) al Academiei Române. Numele familiei este de timpuriu cunoscut în Principatul Moldovei. Astfel apare un Zota, pârcălab de Hotin într-un document de la 20 iunie 1589.[1] În ziua de 4 august 1645 semnează un Zota de Cernăuți ca martor un contract de achiziție al marelui logofăt și ctitor al mănăstirii Coșula Gavrilaș Mateiaș.[2]
    Frații Ștefan, Ioan, Grigoraș, Gheorghe și Enache au fost înnobilați sub titlul „Ritter von Zotta” (Cavaler de Zotta) prin Iosif al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman la data de 21 ianuarie 1793.[3]
    Sever a fost al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) cavaler de Zotta (n. 10 octombrie 1840, Borăuți - d. 19 martie 1896, Noua Suliță), moșier, jurist, membru al Dietei Bucovinei precum și al Consiliului Imperial din Viena, și al soției sale Elena (Ileana, Ilinca) (d. 1882), născută Hurmuzachi. Ioan a mai avut doi copii, pe Octavian și pe Elena, căsătorită cu cunoscutul politician Iancu Flondor.[4] Tatăl lui a mai fost de asemenea președinte al societății politice Concordia, între 1891 și 1896, membru executiv al societății de cultură a țării și al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina.[5]
    Soția lui Sever Zotta a fost Margareta de Grigorcea (n. 5 februarie 1880 – d. 28 iunie 1969).[6] Cuplul a avut între alți copii un fiu, Ioan (Iancu) (1909-1987) și o fiică Ruxandra (1910-2003). Aceasta din urmă s-a căsătorit cu André d'Albon. Tânărul Sever a absolvit mai întâi studiile secundare la Cernăuți, apoi studiile superioare (dreptul și științele sociale) la Universitatea din Viena. Își ia licența în drept, în București, în 1904, cu teza: Contractul de locațiune în dreptul roman și român.[9] În anul 1909, istoricul a publicat la București piesa istorică în versuri „Vasile Lupu”. În anul 1911, se stabilește la Iași unde se dedică studiilor de genealogie. El fondează revista Arhiva genealogică care apare de la 1 ianuarie 1912, care va fi, cum spunea Zotta, străină luptelor politice și departe de orice tendință snobistă de diferențiere socială. Din păcate după 1913 nu se mai tipărește din cauza lipsei de mijloace materiale ale editorului.[10] Redacția revistei Arhiva Genealogică a fost la Mănăstirea Golia din Iași.
    La Arhiva Statului din Iași, în ale cărei bogate depozite Zotta începuse să cerceteze odată cu venirea la Iași, devenise vacant postul de șef al Arhivei, prin pensionarea în octombrie 1912 a lui Gheorghe Ionescu-GionDimitrie Onciul, în calitate de Director General al A rhivelor Statului, dorind să dea un impuls activității arhivistice de la Iași, propune forurilor superioare numirea lui Sever Zotta în acest post.[10] Pe 1 octombrie 1912, acesta a fost numit director al Arhivelor Statului din Iași, funcție pe care a menținut-o până în 1934.[11] În această perioadă a convins particularii să depună la arhive documentele pe care le păstrau. În acest mod au ajuns în depozite documente de la prietenul său Pavel Gore (1875 -1927). De asemenea, bogata arhivă particulară, creată de Nicolae Rosetti-Roznovanu, a ajuns, pentru un anumit timp, în depozitele Arhivei din Iași. A fost succesorul lui Ioan Tanoviceanu (profesor de drept în Iași, specializat pe genealogia familiei Prâjescu din satul Stolniceni).
    Devine membru corespondent al Academiei Române din 1919 și membru onorific al „Comisiei Monumentelor Istorice” (la recomandarea lui Nicolae Iorga). În 1921, împreună cu istoricul Gheorghe Ghibănescu au înființat „Societatea de Istorie și Arheologie” din Iași.[9] Zotta a desfășurat o bogată activitate publicistică bazată în primul rând pe tezaurul documentar al țării, adunat în depozitele Arhivelor Statului.[11] Astfel sub egida Societății de Istorie și Arheologie, în luna octombrie a aceluiași an a început să apară la Iași revista Ioan Neculce în care se tipăreau studii și documente elaborate de el, G. Ghibănescu, Teodor BuradaNicolai Andriescu-Bogdan și alții.[10] În revista Ioan Neculce, în toate numerele care au apărut între 1921-1933, Sever Zotta a publicat studii și comunicări despre trecutul Iașiului, între care se remarcă interesantul studiu istoric despre mănăstirea Golia. În afară de revista Ioan Neculce, Sever Zotta a colaborat la diferite publicații cu caracter istoric: la Arhiva, Revista istorică, Revista arhivelor, Convorbiri literare, Arhiva românească, precum și la unele ziare (Evenimentul, Opinia, Neamul românesc).
    A întemeiat cea dintâi publicație de specialitate „Arhiva genealogică” (apărută la Iași în 1912-1913). În evoluția științei genealogice românești, apariția revistei Arhiva genealogică a constituit un fapt cu totul remarcabil. Articolul-program Ce voim[12] este o adevărată profesiune de credință: "Scopul revistei de față este de a trezi și a mări în cercurile largi ale societății românești, dincoace și dincolo de hotarele ei politice, interesul pentru istoria, viața și viitorul familiilor, pentru ca din interesul acesta special să profite interesul general pentru istoria, viața și viitorul neamului românesc."Toată arhiva cu lucrările sale se află în Arhivele din București și Iași (secția de genealogie). In Arhivele Naționale ale României din București se găsește fondul personal Sever Zotta[13] , cu numărul de inventar 948. În acest fond se regăsește corespondența purtată de Sever Zotta cu personalitățile vremii, dintre care pot fi menționate scrisorile de la Nicolae Cartojan, Nicolae Docan, Gheorghe Bogdan-Duică, Constantin Giurescu, Pavel Gore, Nicolae Iorga, Dimitrie Onciul și Radu Rosetti. În afara acestor documente, în fondul personal există studii și note despre genealogia unor familii nobile și documente colecționate de Sever Zotta. Din ultima serie de documente fac parte un fragment din arhiva lui Pavel Gore și a familiei Rosetti-Roznovanu, scrisori de la Costache Negri, A. Morariu ș.a.
    Apreciat de D. Onciul și Nicolae Iorga pentru erudiția sa deosebită în domeniul studiilor genealogice, Sever Zotta a intrat în istoriografia română ca un genealogist prin excelență.
    A trăit în Iași până în 1934, când s-a pensionat. Surprins de evenimentele din vara anului 1940 la casa sa din Davideni (județul Storojineț - azi în Ucraina), Sever Zotta a preferat să rămână pe loc, pentru a-și salva biblioteca și colecția de manuscrise.
    Pe 13 iunie 1941 a fost arestat de comisarii NKVD care nu i-au dat răgaz decât zece minute pentru a-și face bagajul, fiind deportat de sovietici în Ural.[14] A încetat din viață în prizonierat la Orsk, în sudul Uralilor, în octombrie 1943. O mică parte din bogata sa colecție de documente, manuscrise, corespondența Hurmuzacheștilor etc, a ajuns în păstrarea Arhivelor Statului din București și Iași. După 1941, soția sa Margareta von Zotta a revenit la Cernăuți și a recuperat ce s-a putut din colecția genealogistului, donând cu acest prilej, o parte din scrisorile fraților Hurmuzachi, adresate mamei lor Ileana (Ilinca, Elena), istoricului Teodor Bălan.[15]
    Sever Zotta a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în rang de cavaler. Institutul Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta” din Iași îi poartă numele, onorând contribuția sa la dezvoltarea acestor ramuri ale științei istorice în România. După numele său a fost denumită „Strada Sever Zotta” în Iași.[16]
    In Arhivele Naționale ale României, filiala Iași, există Fondul Sever Zotta, cu anii extremi 1502- 1927.
    Apreciat de D. Onciul și N.Iorga pentru erudiția sa deosebită în domeniul studiilor genealogice, Sever Zotta a intrat în istoriografia română ca genealogistul prin excelență. A deschis un drum pe care merg și azi cei care se ocupă de genealogiile familiilor boierești din Moldova. În Buletinul Institutului Român de Genealogie și Heraldică "Sever Zotta" nr.IX, 7-9, Iași, 2007[17] Andrei Zotta, nepotul de fiu al lui Sever Zotta a făcut cunoscut testamentul genealogistului. Documentul este datat 29 iunie 1940, a fost deci scris în ultimele ore dinaintea închiderii frontierei celei noi...și adus în țară de fiul lui Sever Zotta, ultimul plecat. Conținutul acestui testament este următorul:
    "In numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh Amin.
    Pentru cazul morții mele las pe iubitul meu fiu moștenitor universal. Doresc ca biblioteca și arhiva mea să rămână nedespărțite și dacă fiul meu nu va avea moștenitori legitimi să le doneze sau să le vânză unei instituțiuni culturale. Deasemenea doresc ca dacă va dispune de mijloace, să creieze un fond pentru un premiu anual pentru cea mai bună lucrare de genealogie cu preferință națională.
    Acesta este testamentul meu. Davideni în 29 iunie 1940.
    Sever Zotta."  
    Sever Zotta
    Sever Zotta.png
    Sever Ioan Zotta
    Date personale
    Născut14 aprilie 1874
    Chisălău, CozmeniUcraina Modificați la Wikidata
    Decedat10 octombrie 1943 (69 de ani)
    OrskRusia Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuMargareta de Grigorcea
    NaționalitateFlag of Romania.svg română
    CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac România
    Ocupațiearhivargenealogististoric și publicist
    Activitate
    Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române

    Vila cavalerilor de Zotta În Noua Suliță pe la 1900
    Iancu cavaler de Zotta (tatăl) pe la 1890






















































  • 1874: Alexander Cambridge, Conte de Athlone (Alexander Augustus Frederick William Alfred George14 aprilie 1874 – 16 ianuarie 1957), a fost rudă apropiată a familiie regale britanice, comandant militar britanic, maior general care a servit ca Guvernator General în Africa de Sud și în Canada. 
    Ducesa de Teck și familia ei c. 1880; Prințul Alexander este în centru cu brațele în jurul Ducesei, Prințesa Mary (mai târziu regina Mary) este în partea dreaptă.
    Prințul Alexander de Teck s-a născut la Palatul Kensington la 14 April 1874,[1] ca al patrulea copil și al treilea fiu al Prințului Francis, Duce de Teck și a soției lui, Prințesa Mary Adelaide de Cambridge. Deși mama lui era nepoată a regelui George al III-lea și verișoară a reginei Victoria, Athlone, ca fiu al unui prinț de Teck în Württemberg era doar un membru minor al familiei regale britanice și deținea titlul de Prințul Alexander de Teck.[1][2] În familie era cunoscut sub numele de Alge,[3] și a fost caracterizat ca un individ meticulos cu un temperament iute dar de scurtă durată și capacitatea de a fi prudent și plin de tact.[3]
    Când prințul Alexander avea nouă ani, părinții au părăsit Regatul Unit pentru Europa continentală pentru a scăpa de datoriile uriașe. Prințul a rămas la Colegiul Eton înainte să fie mutat Colegiul militar regal Sandhurst.[2] În 1894 cu pregătirea militară completă, prințul Alexander a fost comandant ca locotenent secund al regimentului 7 de husari,[2][4] și pentru scurt timp a servit în al doilea război Matabele. După conflict, prințul a fost numit la 8 decembrie 1898 de către regina Victoria cavaler comandant al Ordinului Victoria.[5] Mai târziu, pentru acțiunile sale în al doilea război bur, prințul a fost răsplătit în aprilie 1901 de regele Eduard al VII-lea cu "Distinguished Service Order".[6]
    La 16 noiembrie 1903 s-a logodit cu Prințesa Alice de Albany, fiica Prințului Leopold, Duce de Albany și deci nepoată a reginei Victoria și nepoată de frate a a guvernatorului general al Canadei, Prințul Arthur, Duce de Connaught și Strathearn. Cuplul s-a căsătorit la 10 februarie 1904 la Castelul Windsor,[1][2] și șase zile mai târziu prințul a fost numit Cavaler Marea Cruce al Ordinului Victoria.[7]
    Alexander și Alice au avut trei copii: Prințesa May de Teck născută în 1906, Prințul Rupert de Teck născut în 1907 și Prințul Maurice de Teck născut în 1910 care a trăit mai puțin de șase luni.[8]
    La izbucnirea Primului Război Mondial, prințul Alexander, care promovase la rangul de maior și era comandant, a fost nominalizat de primul ministru britanic Herbert Asquith să devină Guvernator General al Canadei. Cu toate acestea, prințul a fost chemat pentru serviciul activ cu regimentul său participând la lupte în Franța și Flandra.
    În timpul războiului, sentimentul anti-german în întregul Imperiu Britanic l-a determinat pe rege să schimbe numele german al casei regale Casa de Saxa-Coburg și Gotha în englezescul Casa de Windsor; în același timp a renunțat la toate titlurile germane atât pentru sine cât și pentru întreaga familie regală. Printr-un act regal emis la 14 iulie 1917, Alexander, împreună cu fratele său, prințul Adolphus, Duce de Teck, au cedat toate titlurile lor germane și au ales numele de Cambridge, după bunicul lor, Prințul Adolphus, Duce de Cambridge.[9]
    Alexander a fost apoi cunoscut doar ca Sir Alexander Cambridge, până când, la 7 noiembrie 1917, regele l-a numit Conte de Athlone și Viconte Trematon.[10] Athlone a refuzat titlul de marchiz deoarece a crezut că titlul nu suna destul de britanic. Soția lui Athlone și-a păstrat titlul regal în timp ce copiii lor au devenit Lady May Cambridge și Rupert Cambridge, Viconte Trematon. În 1923, Athlone a fost numit de rege general maior (în ciuda retragerii sale din armată) și Guvernator General al Uniunii Africii de Sud,[3] înlocuindu-l pe vărul său, Prințul Arthur de Connaught. A ajuns la Pretoria în ianuarie 1924 și a început imediat îndatoririle de vicerege deschizând clădirea nou construită a parlamentul.
    În alegerile care au urmat, Partidul Național a câștigat majoritatea locurilor în Adunarea Națională, iar Athlone l-a numit pe liderul partidului, James Hertzog, ca noul său prim ministru. În acel timp, naționalismul african era în creștere în dominioane și Hertzog a fost un republican care a promovat secesiunea Africii de Sud de Imperiul Britanic. Ca atare, el a propus ca țară să adopte propriul steag. Athlone s-a dovedit simpatic și plin de tact și a rezolvat problema prin avansarea unui steag care a fost unic în Africa de Sud, dar care conținea încă steagul Uniunii în ea, în ciuda opoziției. De asemenea, el și-a câștigat popularitatea în rândul sud-africanilor de toate rasele, prin frecvente sale tururi ale țării,[3] îndeplinind numeroase îndatoriri.[11]
    Pentru serviciile sale în Africa de Sud aduse Coroanei, Athlone a fost numit de regele George al V-lea Cavaler al Ordinului Jartierei la 17 aprilie 1928,[12] și, după întoarcerea sa în UK, l-a numit la 4 august 1931 guvernator al castelului Windsor.[13] Anul următor a fost numit cancelar la Universitatea din Londra, post pe care l-a deținut până în 1955. În Canada la sfârșitul anilor 1930, au existat apeluri din cercurile guvernamentale și mass-media pentru rege de a numi un individ născut canadian ca guvernator general. Cu toate acestea, primul ministrul canadian William Lyon Mackenzie King l-a sfătuit pe regele George al VI-lea că nu era momentul potrivit pentru o astfel de schimbare în tradiția viceregelui. Unchiul lui George, Contele de Athlone, al cărui nume Mackenzie King l-a invocat a fost numit Guvernator General.  
    Alexander Cambridge
    Conte de Athlone
    Guvernator General al Canadei
    Prince Alexander of Teck.jpg
    Prințul Alexander of Teck, 28 iunie 1910 purtând însemnele Ordinului Victoria și stele și canatul Ordinului Rautenkrone al regatului german de Saxonia.
    Date personale
    Nume la naștereAlexander Augustus Frederick William Alfred George
    Născut14 aprilie 1874
    LondraUK
    Decedat (82 de ani)
    LondraUK
    ÎnmormântatRoyal Burial Ground[*] Modificați la Wikidata
    PărințiFrancisc, Duce de Teck
    Prințesa Mary Adelaide de Cambridge Modificați la Wikidata
    Frați și suroriMary de Teck
    Adolphus Cambridge
    Prince Francis of Teck[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuPrințesa Alice de Albany
    CopiiLady May Abel Smith
    Rupert Cambridge, Viconte Trematon
    Prințul Maurice de Teck
    CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
    Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
    Activitate
    Apartenență nobiliară
    TitluriConte
    Familie nobiliarăDuke of Teck[*]
    Governor-General of the Union of South Africa[*] Modificați la Wikidata
    Domnie
    PredecesorPrințul Arthur de Connaught
    SuccesorGeorge Villiers, 6th Earl of Clarendon[*]
    Guvernatorul General al Canadei Modificați la Wikidata
    Domnie – 
    PredecesorJohn Buchan[*]
    SuccesorHarold Alexander
    Membru al Camerei Lorzilor[*] Modificați la Wikidata
    Membru al Consiliului de Coroană al Regatului Unit[*
  • 1882: Alexandru Glatz (n. 14 aprilie 1882Craiova - d. 7 februarie 1953Sighet) a fost un militar de carieră (general de divizie) și diplomat român, din 1933 secretar general la Ministerul Apărării Naționale. El a fost descendent (nepot) din familia baronului Julius von Glatz (se pare că acesta s-a stabilit în România odată cu venirea regelui Carol I în țară). După absolvirea Liceului “Carol I” din Craiova, urmează cursurile Școlii de Ofițeri de Artilerie și Geniu (1901-1903) și pe cele ale Școlii de Aplicație de Artilerie și Geniu.[2]
    Își începe activitatea ca sublocotenet (1903) în cadrul Regimentului 9 Artilerie. În anul 1909 este ridicat la rangul de locotenet și transferat în cadrul Regimentului 1 Cetate. Urmează cursurile Școlii de Tragere a Artileriei de la Constanța (11 iulie - 18 august 1911) și activează în mai multe unități militare: Brigada 1 Artilerie, Regimentul 1 Artilerie “Regele Carol”. La data de 1 aprilie 1913 este numit căpitan și transferat în cadrul Brigăzii 2 Artilerie cu care participă la Campania din Bulgaria din timpul Celui de al Doilea Război Balcanic. În același an a început studiile la Școala Superioară de Război.
    La începutul Primului Război Mondial participă alături de Regimentul 21 Artilerie la luptele duse de armata română. În anul 1917 este ridicat la gradul de maior și transferat în cadrul Biroului de Informații de pe lângă Comandamentul Armatei a II-a. În perioada 1918-1920 lucrează la Marele Stat Major și la Școala Superioară de Război. La 1 aprilie 1919 este avansat la gradul de locotenet-colonel. În anul 1920 este numit atașat militar al României în Turcia, unde desfășoară o importantă activitate de culegere de date pe toată perioada conflictului greco-turc, dar și a unor informații legate de politica noului stat bolșevic.
    Glatz este ridicat la gradul de colonel prin Înaltul Decret Regal nr. 1525 din iunie 1921, numit șef al serviciului de informații al armatei, mai târziu Diviziunea II (cu secția informații și contrainformații).[3]. O altă activitate importantă care a revenit lui Alexandru Glatz a fost recuperarea bunurilor aparținând statului român care au fost scoase din țară de către turci în timpul ocupației din timpul Primului Razboi Mondial.
    La întoarcerea în țară (1 ianuarie 1922) primește comanda Regimentului 34 Obuziere. După o perioadă de un an (1924-1925), în care ocupă funcția de Șef al Statului Major al Diviziei 17 Infanterie, Alexandru Glatz este rechemat în structurile Marelui Stat Major al Armatei Române. În anul 1930 este numit comandant al Brigăzii 2 Artilerie. La data de 15 aprilie 1933 este ridicat la gradul de general de brigadă, iar câteva luni mai târziu pe 16 noiembrie, este numit secretar general al Ministerului Apărării, funcție pe care o ocupă patru ani. Datorită calităților excepționale dovedite pe parcursul activității desfășurate de-a lungul întregii cariere militare Glatz este numit la 7 aprilie 1937 subsecretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, funcție, care o deține până la 12 octombrie 1938.[4] Pe acest post este avansat la data de 1 iunie 1938 la gradul de general de divizie. La cererea sa, la data de 1 iulie 1940, este pensionat.[5]
    Odată cu venirea la putere a autorităților comuniste generalul a fost încarcerat: La 1 august 1950, în cadrul celui de-al treilea lot de demnitari, Glatz a fost arestat împreună cu, între alții, fostul subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe, Zamfir Brătescu, Dimitrie Burileanu dar și alți înalți ofițeri ai armatei române. El a fost condamnat la 2 ani muncă silnică în lagăr printr-o decizie a M.A.I. Căpitanul de securitate Eugen Dascăl, de la Direcția Regională a Securității Statului Baia Mare, a confirmat D.G.S.P., la 20 martie 1951, depunerea generalului Alexandru Glatz la locul ordonat [penitenciarul Sighet]. Glatz a murit acolo în urma unor schingiuiri prelungite   
    Alexandru Glatz
    Date personale
    Născut[1] Modificați la Wikidata
    Decedat (70 de ani) Modificați la Wikidata
    Activitate
    PremiiMedalia „Avântul Țării”
    Ordinul Coroana României
    Ordinul național „Steaua României”
  •  1885 - S-a nascut Iuliu Hațieganu, medic român (d. 1959)

    Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885, Dârja, Cluj - d. 4 septembrie 1959, Cluj) a fost un medic internist român recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu - foto: ro.wikipedia.org

    Iuliu Hațieganu (1885j – 1959) – foto: ro.wikipedia.org

    Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885, Dârja, Cluj – d. 4 septembrie 1959, Cluj) a fost un medic internist român recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu.

  • 1886Ernst Robert Curtius, critic literar (d. 1956)
  • 1895Ionel Nicolae Romanescu (n. 14/27 aprilie 1895Liège - d. 1 noiembrie 1918 Sissonne) a fost un aviator român. Tatăl său este Nicolae P. Romanescu. Zboară cu un planor în 1908, la Craiova. Aparatul era construit sub supravegherea profesorului de mecanică Henri Auguste. Acest zbor este primul zbor planat din România cu un om la bord într-un aparat mai greu decât aerul și fără motor. Primește titlul de cel mai tânăr zburător din lume din partea Federației aeronautice din Paris.
    Realizează în 1911 un planor demontabil cu care face mai multe încercări de zbor în stațiunea Eforie Sud. Înființează la Iași, în 1912, alături de câțiva colaboratori, prima școală particulară de planoriști amatori.
    Se înrolează voluntar ca pilot în primul război mondial. În 1917-1918 se refugiază la Odesa unde a continuat cursurile de zbor. În 1918 se duce în Franța unde învață la câteva școli de pilotaj de război. La 1 noiembrie 1918 moare eroic în regiunea Sissonne-Rethel din nordul Franței în timpul unei lupte aeriene.
    A primit post-mortem medalia Ordinul Virtutea Militară și Crucea de Război.
  • 1903: Henry Corbin (n. ParisFranța – d. ParisFranța) a fost un orientalist de origine francezăfilozoftraducător, un cercetător la fel de important precum Ernest Renan sau James Frazer[5]. Rolul lui Corbin[6] este acela de a fi contribuit la înțelegerea școlilor filosofice ale șiismului iranian prin intermediul inițierii studiilor dedicate teosofiei orientale, contribuind astfel la decriptarea textelor islamice cu nuanțe sufite Henry Corbin a studiat la Sorbona Literele și Filosofia, la Ecole des Hautes Etudes, la Secția de Științe religioase și la Ecole des Langues Orientales, alături de prietenul său Georges Vajda. A fost bibliotecar la Biblioteca Națională a Franței până în 1939, unde a fost chemat în calitate de orientalist. În 1939 a fost trimis de Julien Cain- pe atunci administrator al Bibliotecii Naționale, la Istanbul[8] în calitate de atașat al Institutul Francez, unde a fost însoțit de soția sa Stella Corbin[9]. Printre mentorii săi se află Etienne Gilson și Louis Massignon. Acesta din urmă a văzut în el un succesor la postul de director al Ecole des Hautes Etudes și l-a ajutat să-și găsească direcția de cercetare după ce l-a familiarizat cu lucrarea Ḥikmat al-´išrāq a lui Suhrawardi[10]. În 1945 ajunge în Iran, „ținutul său spiritual”- așa cum îl numește S. H. Nasr, unde va fi repartizat pentru a organiza Departamentul de Iranologie al Institutului Franco-Iranian din Teheran. Un aspect interesant al vieții sale de cercetător pe care Mircea Eliade l-a amintit este modalitatea în care Corbin își planifica programul dedicat studiului în funcție de anotimpuri: iarna și primăvara preda la Ecole des Hautes Etudes din Paris, vara era rezervată atât scrisului propriilor lucrări cât și prelegerilor anuale Eranos pe care le ținea în mod regulat la Ascona, iar toamna era dedicată studiului personal în Teheran[11]. Primul curs de la Ecole des Hautes Etudes abordează lucrarea lui SohrawardiTalwīhāt[12]. Fundația Eranos[13], condusă pe atunci de Olga Fröbe-Kapteyn, îl invită să participe la o serie de conferințe ce se vor desfășura între anii 1950 și 1977. La Ascona va cunoaște marile spirite ale secolului precum: Mircea EliadeAdolf PortmanCarl-Gustav JungGilbert Durand sau Toshihiko Isutzu Opera lui Corbin poate fi clasificată în trei perioade. Prima perioadă, cuprinsă între anii 1933 și 1939, este reprezentată de creația din tinerețe. A doua perioadă este marcată de publicarea marilor cărți despre cunoașterea vizionară, iar ultima perioadă este delimitată de publicarea lucrării „En Islam iranien” (En islam iranien: aspects spirituels et philosophiques (vol. I și II, 1971; vol. III și IV, 1973), rezultatul întregii activități de cercetare[14]. Din prima categorie pot fi amintite lucrări precum Karl Barth, La Théologie dialectique et l´histoire[15], care confirmă preocupările sale teologice. Tot în această perioadă Corbin acordă o atenție deosebită lui Johann Georg Hamann, liderul renașterii religioase din Germania în secolul XVIII, prin traducerea lucrării Asthetica in nuce[16]. Totodată este primul care traduce și publică în franceză lucrarea ,,Was ist Metaphysik?,, (Heidegger, Martin. Qu´est-ce que la métaphysique? ), apărută în 1938 la Gallimard[17]. În 1945 publică primul volum din Opera metaphysica et mystica ce aparține lui SohrawardĪ, în volumul XVI al colecției Bibliotheca Islamica, urmând ca volumul al doilea să îl publice în anul 1952 la Teheran.  
    Henry Corbin
    Date personale
    Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
    ParisFranța Modificați la Wikidata
    Decedat (75 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
    ParisFranța Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuStella Corbin[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
    ReligieIslam Modificați la Wikidata
    Ocupațietraducător
    istoric
    filozof
    scriitor
    orientalist[*]
    profesor[*] Modificați la Wikidata
    Activitate
    Alma materFacultatea de Litere din Paris[*]
    Institut Catholique de Paris[*]  Modificați la Wikidata
    OrganizațieFacultatea de Litere din Paris[*]
    Universitatea Paris-Sorbona[*]
    École pratique des hautes études[*]  Modificați la Wikidata
    Influențat deSohrawardi 
  • 1904: Sir John Gielgud, actor și regizor britanic (d. 2000)
  • 1907: François Duvalier, supranumit „Papa Doc”, (n. Port-au-PrinceHaiti – d. Port-au-PrinceHaiti) a fost președinte al Haiti din 1957 până în 1964, iar apoi dictator (președinte pe viață) din 1964 până la moartea sa. Regimul său a fost marcat de corupție și de folosirea milițiilor sale private: tontons macoutes.
    François Duvalier este tatăl lui Jean-Claude Duvalier[7], zis Bébé Doc. Acesta, preluând funcția de șef al statului Haiti la moartea tatălui său, devenea cel mai tânăr șef de stat din lume, la vârsta de 19 ani. 
    François Duvalier
    Duvalier (cropped).jpg
    François Duvalier
    Date personale
    Născut[1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
    Port-au-PrinceHaiti Modificați la Wikidata
    Decedat (64 de ani)[1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
    Port-au-PrinceHaiti Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluidiabet zaharat Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuSimone Duvalier[*] (Modificați la Wikidata
    CopiiJean-Claude Duvalier[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Haiti (1964–1986).svg Haiti Modificați la Wikidata
    ReligieVaudou
    catolicism Modificați la Wikidata
    Ocupațiepolitician
    medic Modificați la Wikidata
    Președinte al Republicii Haiti Modificați la Wikidata
    În funcție
     – 

    Partid politicPUN[*]
    Alma materUniversity of Haiti[*]
    Universitatea din Michigan
  • 1912Robert Doisneau (n. 14 aprilie 1912, Gentilly, Val-de-MarneFranța – d. 1 aprilie 1994MontrougeHauts-de-Seine, Franța[14]) a fost un fotograf francez. În anii 1930 a folosit un aparat de fotografiat Leica⁠(en) pe străzile Parisului; împreună cu Henri Cartier-Bresson a fost un pionier al foto-jurnalismului.[15] Ele este renumit pentru imaginea sa din 1950 Le Baiser de l'hôtel de ville⁠(fr), o fotografie a unui cuplu care se sărută pe străzile aglomerate ale Parisului. Robert Doisneau a fost numit Chevalier (Cavaler) al Ordinului Național al Legiunii de Onoare în 1984.  
  • Jump to navigationJump to search
    Robert Doisneau
    Robert Doisneau photographed by Bracha L. Ettinger in his studio in Montrouge, 1992.jpg
    Robert Doisneau în 1992
    Date personale
    Născut[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] Modificați la Wikidata
    GentillyFranța Modificați la Wikidata
    Decedat (81 de ani)[12] Modificați la Wikidata
    ParisFranța[13] Modificați la Wikidata
    ÎnmormântatRaizeux[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuPierrette Chaumaison[*] Modificați la Wikidata
    Număr de copiiModificați la Wikidata
    CopiiAnnette Doisneau[*]
    Francine Deroudille[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
    EtnieFrancezi Modificați la Wikidata
    Ocupațiefotograf
    fotoreporter[*]
    litograf[*] Modificați la Wikidata
    Activitate
    Alma materÉcole Estienne[*]  Modificați la Wikidata
    Număr de copii2  Modificați la Wikidata
    PremiiNiépce Prize[*



























  • 1916: Günter Schorsten (n. 14 aprilie 1916, d. 1982, la München)[1] a fost un handbalist de etnie germană care a jucat pentru echipa națională a României. Kirschner a fost component al selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul al șaselea la Olimpiada din 1936, găzduită de Germania.[2][3] El a jucat în două din cele trei meciuri.[1][3]
    În 1938, Günter Schorsten s-a aflat în lotul selecționatei în 11 jucători a României care s-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de Handbal de câmp din Germania.[4]
    În Sibiu, Günter Schorsten a fost component de bază al clubului Hermannstädter Turnverein(de) (Societatea de Gimnastică Sibiu).
  • 1918: Gheorghe Gaston-Marin, pe numele său real Gheorghe Grossman (n. 14 aprilie 1918, orașul Chișineu-Criș, județul Arad — d. 25 februarie 2010, București)[1] a fost un demnitar comunist român de etnie evreiască. A îndeplinit funcții ministeriale în domeniul planificării industriale și economice.
    Gaston Marin poate fi considerat ca ultimul susținător al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej care a fost exclus din conducerea comunistă a României (1982-1985). Gheorghe Grossman s-a născut la data de 14 aprilie 1918 în orașul Chișineu-Criș (județul Arad), într-o familie de etnie evreiască.
    Gheorghe a absolvit cursurile liceului românesc din Petroșani și a dat examenul de bacalaureat la Deva. Imediat după bacalaureat, a efectuat serviciul militar și după aceea a plecat în Franța, unde dorea să studieze matematica și fizica.
    Din cauza mijloacelor financiare reduse, a trebuit să urmeze însă cursurile Facultății de Electrotehnică și Energetică din cadrul Institutului Politehnic din Grénoble (Franța) între anii 1938-1940. Și-a susținut teza de doctorat la același Institut în anul 1941, fără a mai primi titlul. A activat în mișcarea de rezistență franceză, iar în 1942 a intrat în Partidul Comunist Francez. Acolo a primit numele conspirativ de Gaston Marin, pe care îl va păstra ca nume oficial pentru toată viața. A activat în regiunea de sud-vest a Franței. În iulie 1944 i-a instigat la revoltă pe minerii din Tarn, aceasta devenind una din primele zone eliberate de francezi de sub ocupația germană. În august 1944, Gaston a participat la eliberarea orașului francez Carmaux, capturând 120 soldați germani. Câteva zile mai târziu, el a eliberat orașul Albi, prefectura departamentului Tarn.
    În decursul celui de al doilea război mondial, familia sa care locuia la Cluj, a fost deportată la Auschwitz, unde tatăl său a fost imediat exterminat prin gazare, mama sa fost împușcată ca și sora sa, care se îmbolnăvise de scarlatină. După cel de-al doilea război mondial, a revenit în România, fiind trimis mai întâi la sediul Comitetului Județean Bihor al PCR. Ulterior, a fost numit în funcțiile de consilier la Președinția Consiliului de Miniștri (1945-1948), apoi de secretar general și ministru-adjunct la Ministerul Economiei Naționale (1948-1949). A participat ca membru al delegației României la Conferința de Pace de la Paris (1947).
    Între anii 1949-1982 a deținut funcții de înaltă răspundere în planificarea economiei naționale, fiind pe rând ministru al Energiei Electrice și Industriei Electrotehnice (1949-1954), președintele Comitetului de Stat al Planificării (1954-1965) și apoi vicepreședintele Consiliului de Miniștri (1962-1969). În paralel, a îndeplinit și funcția de președinte al Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară (1955-1966).
    A fost deputat în Marea Adunare Națională (1952-1985) și membru al CC al PCR (1960-1984).[2] În mai 1961 a fost decorat cu Medalia "A 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România". Prin decretul nr. 157 din 4 mai 1971, Gheorghe Gaston-Marin a fost decorat cu Ordinul Apărarea Patriei clasa I. [3] În anul 1963, după participarea la funeraliile președintelui american John F. Kennedy, el a consolidat relațiile diplomatice cu lumea occidentală, inclusiv cu Statele Unite ale Americii. Aceste acțiuni au fost încurajate de guvernul american și de președintele Lyndon B. Johnson.
    Între anii 1969-1982, Gaston Marin a fost președinte al Comitetului de Stat pentru Prețuri, până la înlocuirea sa din funcțiile oficiale de către Nicolae Ceaușescu.
    A fost membru al mișcării sioniste Poalei Zion[4] și, în anul 1989, a emigrat în Israel dar a revenit în România, unde a decedat  
    Gheorghe Gaston-Marin
    Date personale
    Nume la naștereGheorghe Grossman cu pseudonimul Gaston Marin
    Născut14 aprilie 1918
    Chișineu-CrișAustro-Ungaria
    Decedat25 februarie 2010, (92 de ani)
    BucureștiRomânia
    CopiiIleana, Jackie (căsătorită cu Radu Osman, a emigrat în Israel) și Minu (fizician, născut în Franța)
    Naționalitateromână
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Etnieevreiască
    Ocupațieinginer electrician[*] Modificați la Wikidata
    Consilier la Președinția Consiliului de Miniștri
    În funcție
    1945 – 1948
    Secretar general și Ministru-adjunct la Ministerul Economiei Naționale
    În funcție
    1948 – 1949
    Ministru al Energiei Electrice și Industriei Electrotehnice
    În funcție
    9 august 1949 – 18 mai 1954
    Președintele Comitetului de Stat al Planificării
    În funcție
    18 mai 1954 – 21 august 1965
    Vicepreședintele Consiliului de Miniștri
    În funcție
    29 septembrie 1962 – 13 martie 1969
    Președintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară
    În funcție
    1955 – 1966
    Deputat în Marea Adunare Națională
    În funcție
    1952 – 1985
    Membru al CC al PCR
    În funcție
    25 iunie 1960 – 22 noiembrie 1984
    Președintele Comitetului de Stat pentru Prețuri
    În funcție
    13 martie 1969 – 13 ianuarie 1982

    Premii1. A 40-a aniversare de la înființarea Partidului Comunist din România
    2. Ordinul Apărarea Patriei clasa I
    Partid politicPartidul Comunist Francez
    Partidul Comunist din România
    Partidul Muncitoresc Român
    Alma mater1. Studii de matematică și fizică la Universitatea Sorbona
    2. Facultatea de Electrotehnică și Energetică din cadrul Institutului Politehnic din Grénoble
    Cunoscut pentru1. Pe plan politic, a fost ultimul susținător al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
    2. Pe plan administrativ, a fost dirijorul electrificării României.
    Profesiepolitician comunistinginer electrician
  • 1921Thomas Schelling, economist american, laureat al Premiului Nobel pentru economie (2004) (d. 2016)
  • 1924George Munteanu, critic și istoric literar român (d. 2001)
  • 1925Rod Steiger (n. 14 aprilie 1925 – d. 9 iulie 2002) a fost un actor american câștigător al premiului Oscar, cunoscut pentru jocul său actoricesc intens în filme considerate clasice ale genurilor respective, așa cum sunt În arșița nopții (în original, In the Heat of the Night), Pe chei (în original, On the Waterfront) și Doctor Jivago (în original, Doctor Zhivago), Waterloo (film din 1970).  
    Rod Steiger
    Rod Steiger in The Unholy Wife trailer.jpg
    imagine din filmul
    The Unholy Wife (1957)
    Date personale
    Născut[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
    New YorkSUA Modificați la Wikidata
    Decedat (77 de ani)[1][3][4][5][6][7][8][9] Modificați la Wikidata
    Los AngelesSUA[10] Modificați la Wikidata
    ÎnmormântatForest Lawn Memorial Park[*] Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluicauze naturale[*] (pneumonieModificați la Wikidata
    Căsătorit cuSally Gracie (1952-1958)
    Claire Bloom (1959-1969)
    Sherry Nelson (1973-1979)
    Paula Ellis (1986-1997)
    Joan Benedict (2000-2002)
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Ocupațieactor
    actor de televiziune[*]
    actor de film
    actor de teatru[*] Modificați la Wikidata
    Alma materActors Studio[*]
    Premii Oscar
    Cel mai bun actor (1968) pentru În arșița nopții Modificați la Wikidata
    Premii Globul de Aur
    Cel mai bun actor - dramă (1967Modificați la Wikidata
    Premii BAFTA
    Best Actor in a Leading Role
    1968 In the Heat of the Night
    1967 The Pawnbroker
    Alte premii
    Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (1964)
    Premiul David di Donatello pentru cel mai bun actor străin[*] (1969
  • 1929Chadli Bendjedid, om politic algerian
  • 1929Octav Pancu-Iași (n. 14 aprilie 1929Iași[1] — d. 16/17 aprilie 1975) a fost un scriitorpublicist și scenarist român, un important autor[2] de literatură pentru copii în anii 19501960. Era cunoscut de apropiații săi prin apelativul „Țuțu”. Urmează liceul în orașul natal, dar îl absolvă la București,[1] oraș unde se stabilește. Tânărul scriitor dirijează vreme de mai mulți ani redacția pentru copii și tineret a Radiodifuziunii, începând din 1947. În 1949 îl cunoaște pe umoristul Octavian Sava în calitate de subaltern al său. Mai târziu, cei doi intră într-o brigadă artistică ce obține premiul întâi pe țară.[3] La redacție, Pancu-Iași dovedește multă abilitate în a păstra conținuturile dedicate celor mici nealterate de atacurile politice aduse frecvent redacției sale. Totuși, o dată cu schimbarea membrilor sectorului de partid răspunzător pentru Radiodifuziune, Pancu-Iași a fost amenințat să-și piardă funcția în mai multe rânduri, până la demiterea sa în 1958

    În anii 1950 și 1960 publică volume de schițe și povestiri umoristice, între care: Are tata doi băieți (1956), Schițe în pantaloni scurți (1958), Scrisori pe adresa băieților mei (1960), Făt-Frumos cînd era mic (1963) ș.a. Este și autorul a două romane pentru copii: Marea bătălie dela Iazul Mic (1953) și Cartea cu ochi albaștri (1959),[1] dintre care primul s-a bucurat de o popularitate deosebită.
    Pancu-Iași este adoptat în anii 1960 de lumea filmului, lucrând ca redactor și scenarist. Succesul său în cinematografie a culminat cu scenariul pentru pelicula Tată de duminică (1974), regizată de Mihai Constantinescu. Cu toate acestea, succesul a sosit după ce a fost din nou scos din funcție, de astă dată din pricina unui scheci incomod pentru conducerea politică a vremii.
    În ultima parte a vieții, Pancu-Iași s-a angajat ca redactor la revista „Cutezătorii” și a scris foiletoane gazetărești.
    Octav Pancu-Iași a murit la scurt timp după împlinirea vârstei de 46 de ani, în dimineața lui 16 sau 17 (data variază după surse) aprilie 1975, din pricina unei boli de inimă. (Se pare că nu reușise să participe la proiecția celor două filme pentru care a scris scenarii.) Potrivit propriei dorințe, a fost incinerat. Scriitorul s-a născut cu numele Octav Pancu. El va adăugă numelui său pe acela al orașului în care a copilărit.
    A avut doi băieți, Alexandru și Bogdan, cărora le dedică fiecare dintre volumele editate. În acest sens, scriitorul Mircea Sântimbreanu comentează: „cînd cu titlul uneia din primele sale cărți, Octav Pancu-Iași exclama «Mai e un loc pe genunchi», ori, cînd cu titlul alteia vestea ca o triumfătoare proclamație, parcă întregii lumi, «Are tata doi băieți!» el nu făcea, sînt sigur, decît să ne destăinuie un început (s.a.) de recensămînt”. 

    SCRIERI

    Urmează o listă a scrierilor lui Octav Pancu-Iași. Publicațiile fără an cunoscut vor fi ordonate alfabetic, urmând celor dispuse cronologic. Se va folosi grafia originară a titlurilor (excepții precum î din i medial ș.a.).

    Romane

    • Marea bătălie dela Iazul Mic (1953). Editura Tineretului (a C.C. al U.T.M.), București
      Ilustrații de Darie Iura. Dedicația volumului este: „fiului meu Alexandru”. Editura recomandă lectura cărții „pentru pionieri și școlari”.
    • Cartea cu ochi albaștri (1959). Editura Tineretului, București[1]

    Schițe și povestiri

    • Multe, multe luminițe (1951). Editura Tineretului[2]
      Ilustrații de Darie Iura.
    • Atunci în februarie (1951). Editura Tineretului[3]
      Ilustrații de Eva Munteanu.
    • Are tata doi băieți (1956). Editura Tineretului, București
      Ilustrații de Nell Cobar.
    • Ala bala portocala (1957). Editura Tineretului, București[4]
      Ilustrații de Darie Iura.
    • Schițe în pantaloni scurți (1958)
    • Scrisori pe adresa băieților mei (1960). Editura Tineretului, București[5]
      Ilustrații de Darie Iura.
    • Făt-Frumos cînd era mic (1963). Editura Tineretului, București[6]
      Ilustrații de Darie Iura.
    • Tartine cu vară și vînt (1968). Editura Tineretului, București[7]
      Ilustrații de Tiberiu Nicorescu.
    • Nu fugi, ziua mea frumoasă! (1970). Editura Ion Creangă, București
    • Mai e mult pînă diseară? (1977). Colecția „Biblioteca pentru toți copiii”, editura Ion Creangă, București
      Ilustrații de Kalab Francisc.
      Cuprinde: Un bărbat la casa omului • •Recunosc: eu sînt domnu' „Da, vă rog!” • Vacanță cu ploaie • Strîngeți pumnii pentru mine, băieți! • Nu fugi, ziua mea frumoasă! • Poveste fără mister • Carnaval • Seara în care a fost ziua bunicului • Îl așteptam pe fratele meu... • Măcar un cuvințel • Prietenii • Atît și nimic mai mult • Faza repetată • Umbrela • Mai e mult pînă diseară? • Jocul cu umbra • Vă urez să fiți sănătoși! • Fiul • Nu eram prea isteț • Prietenii • Pachetul • Avem și noi o stradă! • Un pumn de răbdare • Primăvara și trei sute douăzeci și nouă de pistrui • În balcon • Visul • Pomul care face ciori • Jurnal • Vine, vine primăvara! • Eu, Moș Gerilă • Greșeală de neiertat • Banca • Fratele meu, Mielu • Arhimede redivivus • Cățelul latră la sfîrșit • A fost odată un cireș • Mărul • A fost odată un elefant • Copiii, părinții și oceanele • Toate au un sfîrșit • Eram atît de sigur • Fetița, cheița, portarul și celelalte • Ziua cînd toți au șapte ani • Să ne amintim de vară • Iedul cu trei capre • Parcă îți mai rămîne ceva... • Nimeni nu știe nimic • Baloanele • O veste mare despre un băiat mic • Castana din poveste • Poveste caraghioasă • Fetița care l-a luat pe „NU” în brațe • Băiatul care mînca blocuri • Poveste de necrezut despre un tată, un băiat și... un deget • Radu și cerul • Povești ele-fantastice • Dacă s-a născut cu aripi • Drum bun! • Poveste cu... ochi albaștri
    • Pere alese (1981). Editura Timpul, Iași
    • Făt-Frumos cînd era mic (1982). Colecția „Biblioteca școlarului”, editura Ion Creangă, București
      Ilustrația copertei: Daniela Dravăț-Voiculescu.
      Cuprinde: Albastră ca Cerneala • Nu numai la grădiniță • Dați-mi o gumă, copii • Trei fluiere și încă unul • Povestea cu băiatul și blocul • În pădure toate-s bune, numai croitorii sînt proști • Părerea mea și a crocodilului-tată • Drumețul înțelept • „Se caută un Moș Gerilă” • Secretul • Știți ce-am desenat? • Farfuria • Greșeală de neiertat • Prințul • Un bărbat la casa omului • Recunosc: eu sînt domnu' „Da, vă rog!” • Vacanță cu ploaie • Strîngeți pumnii pentru mine, băieți! • Nu fugi, ziua mea frumoasă! • Carnaval • Seara în care a fost ziua bunicului • Măcar un cuvințel • Atît și nimic mai mult • Mai e mult pînă deseară? • Jocul cu umbra • Prietenii • Un pumn de răbdare • Primăvara șitrei sute douăzeci și nouă de pistrui • În balcon • Visul • Pomul care face ciori • Vine, vine primăvara! • Banca • Cățelul latră la sfîrșit • A fost odată un cireș • Mărul • A fost odată un elefant • Toate au un sfîrșit • Fetița, cheița, portarul și celelalte • Ziua cînd toți au șapte ani • Să ne amintim de vară • Iedul cu trei capre • Parcă înmi mai rămîne ceva • Nimeni nu știe nimic • O veste mare despre un băiat mic • Castana din poveste • Poveste caraghioas • Fetița care l-a luat pe „NU” în brațe • Băiatul care mînca blocuri • Poveste de necrezut despre un tată, un băiat și... un deget • Povești ele-fantastice • Drum bun! • Poveste cu... ochi albaștri
    • Pere alese (1991?). Editura Timpul, Iași. ISBN 973-95035-1-9[8]
      Volumul este cules și îngrijit de fiul scriitorului, Alexandru Pancu. Ilustrații de Mariana Petrescu.
      Cuprinde: Pomul care face ciori • Trenul merge spre munți • Un fel de bucurie • Nimeni nu știe nimic • În balcon • Toate au un sfîrșit • Seara în care a fost ziua bunicului • Puișorul galben • Să ne gîndim mereu la altceva • Liniște, stelele dorm • Vîntul acela prostuț • Tata și un pic de tristețe • Vopsea pentru meduze și pentru multe altele • Pif, ți-am promis o minge • Eram atît de sigur • Băiatul care mînca blocuri • Zmeul portocaliu • Copiii, părinții și oceanele
    • Fetița care l-a luat pe „NU” în brațe
    • Iedul cu trei capre
    • Mai e un loc pe genunchi(1956)
    • Punct și de la capăt
    • Timpul nu stă în loc
    • Vine, vine primăvara!

    Alte scrieri în proză

    • Iertați-mă, sînt tînăr... Însemnări din caiete de drum (1982). Editura Albatros, București

    Dramaturgie

    • Stele pe maidan

    Scenarii de film

    Benzi desenate

  • 1930: Jay Robinson (14 aprilie 1930 – 27 septembrie 2013) a fost un actor american de film, de televiziune și de teatru. A devenit foarte cunoscut prin interpretarea rolului împăratului Caligula în filmul Tunica (1953) și în continuarea acestuia Demetrius și gladiatorii (1954). S-a născut în New York NYC, ca fiul un dansatoare și al directorului Van Heusen Shirt Co.[3] A devenit interesat de actorie după ce a descoperit un album cu imagini din cariera de dansatoare a mamei sale. 

    FILMOGRAFIE

    Televiziune

  • 1932: Gelu Barbu (n. 14 aprilie 1932, Lugoj – d. 17 februarie 2016, Las Palmas[1]) a fost un balerin și coregraf român de naționalitate spaniolă. Gelu Barbu s-a născut în 1932 în Lugoj, fiu al compozitorului Filaret Barbu. I-a fost sugerat să se apuce de dans de Cornelia Brediceanu, soția poetului Lucian Blaga, prieteni de familie cu Filaret. În copilărie, a urmat cursuri de dans expresionist german în orașul natal, continuându-și studiile la București sub îndrumarea Floriei Capsali (școala franceză), a lui Andrei Romanovski (școala rusă), a lui Trixy Checais (dans modern) și a lui Oleg Danovski.[2]
    În 1950, Barbu a început studiile la Institutul Coregrafic de Stat din Leningrad (acum Sankt Petersburg), având-o ca profesoară pe Agrippina Vaganova, cea care a dat mai apoi numele școlii. A dansat pe scena Teatrului Kirov.[2] După cinci ani petrecuți în Rusia, s-a întors în țară unde a fost prim balerin al Operei Naționale București. În urma unei acuzații conform căreia Barbu a vorbit de rău regimul socialist la Ambasada Statelor Unite ale Americii, acestuia i s-a propus să devină spion. Cu ajutorul lui Mihai Brediceanu, director al Operei din București de atunci și naș al său, lui Barbu i s-a permis să plece într-un turneu în Germania de Est, de unde a reușit să treacă Zidul Berlinului spre vest. A făcut parte din corpul de balet a unei televiziuni bavareze, iar mai apoi a încheiat un contract cu un producător de televiziune care a realizat o serie de emisiuni în Italia, Barbu interpretând diverse personaje antice.[2]
    În 1966 s-a stabilit în Las Palmas, un oraș din Insulele Canare, Spania. Aici a fondat propria companie de balet, Barbu declarând că a făcut „o mică revoluție”, întrucât țara nu avea în acel moment o școală de dans contemporan.[2] Cu privire la Spania, acesta a mărturisit: „M-am simțit exilat în Franța sau în Germania, dar niciodată aici. Aceasta este a doua mea patrie, aproape prima, întrucât am făcut aici mai multe lucruri decât în țara mea”.[3]
    S-a întors în România după revoluție, la treizeci de ani după ce a părăsit-o, fiind invitat la Festivalul „George Enescu”.[2] În 2002, a fost decorat cu titlul de Cavaler al Ordinului național „Steaua României” de președintele Ion Iliescu.[2] De asemenea, Barbu a primit Ordinul Constituției din partea lui Olav al V-lea al Norvegiei,[4] precum și distincțiile de cetățean de onoare al Lugojului și al localității Las Palmas, cea din urmă venind din partea regelui Juan Carlos I al Spaniei.[2]
    Barbu a murit în 2016, la 83 de ani, în Las Palmas. Cauza decesului a fost o tromboză cerebrală suferită cu doi ani înainte care i-a deteriorat grav starea de sănătate.  
    Gelu Barbu
    Date personale
    Născut14 aprilie 1932
    Lugoj
    Decedat (83 de ani)
    Las Palmas
    Cauza decesuluitromboză cerebrală
    PărințiFilaret Barbu
    CetățenieFlag of Romania.svg România
    Flag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
    Ocupațiebalerin, coregraf
    Activitate
    Cauza decesuluitromboză cerebrală
    Alma materOpera Națională București
    Academia de balet Vaganova[*]  Modificați la Wikidata
    PremiiOrdinul național „Steaua României”
  • 1933Mircea Iva, regizor român
  • 1933: Esteban Areta Vélez (Areta II) (n. PamplonaSpania – d. ,[1] SevillaSpania) a fost un jucător profesionist de fotbal și antrenor spaniol.
  • 1934Cornelia Velcescu, sculptoriță română, stabilită în străinătate (d. 2019)
  • 1935Erich Anton Paul von Däniken (n. ZofingenElveția[9]) este un scriitor elvețian cunoscut pentru cărțile sale în care a dezvoltat diverse teorii despre existența extratereștrilor și despre influența pe care aceștia au avut-o de-a lungul existenței rasei umane. Erich von Däniken a studiat la Colegiul St-Michel din Fribourg, ca student el s-a ocupat cu studiul de străvechi scrieri sfinte. În timp ce era director al unui hotel elvețian de 5 stele a scris prima sa carte, Chariots of the Gods, care a devenit imediat un bestseller în Statele UniteGermania, și apoi și în alte 38 de țări.[10]. În Statele Unite, Erich von Däniken a devenit celebru instantaneu, ca urmare a unei emisiuni de televiziune speciale "In Search of Ancient Astronauts" (În căutarea străvechilor cosmonauți) bazată pe prima sa carte. În 1993, postul german de televiziune SAT-1 a început o serie de douăzeci și cinci de episoade, cu și despre Erich von Däniken, denumită Auf den Spuren der All-Mächtigen (Căile zeilor). În 1996, societatea americană de televiziune TV ABC/Kane a produs o emisiune specială de o oră, filmată în întreaga lume, intitulată "Chariots of the Gods - The Mysteries Continue ( Carele Zeilor - Continuarea Misterelor). Acest film a fost difuzat în rețeaua ABC pe 26 septembrie 1996. În 1996/97 ABC/Kane a produs un alt documentar, cu Erich von Däniken (văzut pe Discovery). În Germania, cea mai mare rețea TV, RTL, a prezentat acest film pe 26 noiembrie 1996. 7,7 milioane de telespectatori au vizionat acest program numai în Germania. Erich von Däniken continuă colaborarea cu ABC și cu RTL. Astăzi Erich von Däniken locuiește într-un mic sat de munte din Elveția, Beatenberg, localitate aflată la cca. 70 km distanță de Berna, chiar lângă orașul Interlaken). El este căsătorit cu Elisabeth Skaja din anul 1960. Are o fiică, Cornelia (n. 1963) și doi nepoți. Von Däniken este bucătar amator și iubitor al vinurilor de Bordeaux. În 1998, Erich von Däniken a fondat AAS RA - Asociația de Arheologie, Astronautică și Cercetare SETI, care publică în revista engleză Legendary Times ™ rapoarte despre cele mai recente cercetări în domeniul paleo-SETI. A scris 27 cărți care au fost traduse în peste 20 de limbi și s-au vândut mai mult de 60 de milioane de exemplare, iar documentare și aparițiile TV au fost vizionate în întreaga lume.
    • 1968 Chariots of the Gods?[12]
    • 1969 Erinnerungen an die Zukunft [Ungelöste Rätsel der Vergangenheit][13], Econ-Verlag, Düsseldorf-Wien. Tradusă în România: Amintiri despre viitor (Enigme nedezlegate ale trecutului), Editura Politică, București, 1970
    • 1970 Gods from Outer Space (Putnam and Bantam Books)
    • 1972 The gold of the gods (Putnam and Bantam Books)
    • 1973 In Search of Ancient Gods : My Pictorial Evidence for the Impossible (Putnam and Bantam Books)
    • 1974 Miracles of the Gods : A New Look at the Supernatural (Putnam and Bantam Books)
    • 1977 Von Daniken's Proof (Putnam and Bantam Books)
    • 1978 Im Kreuzverhör
    • 1979 Signs of the Gods (Putnam and Bantam Books)
    • 1981 Pathways to the Gods : The Stones of Kiribati (Putnam and Bantam Books)
    • 1982 The Gods and Their Grand Design : The Eighth Wonder of the World
    • 1983 Ich liebe die ganze Welt
    • 1984 Der Tag an dem die Götter kamen
    • 1985 Habe ich mich geirrt?
    • 1987 Wir alle sind Kinder der Götter
    • 1990 Die Spuren der Außerirdischen
    • 1991 Die Steinzeit war ganz anders
    • 1991 Die Rätsel im alten Europa
    • 1992 Der Götterschock
    • 1993 Raumfahrt im Altertum
    • 1993 Das Erbe von Kukulkan
    • 1994 Auf den Spuren der All-Mächtigen
    • 1996 The Eyes of the Sphinx (BERKELEY BOOKS, New York)
    • 1997 The Return of the Gods - Evidence of Extraterrestrial Visitations. (ELEMENT BOOKS, London and New York)
    • 1998 The Arrival of the Gods - Revealing the Alien Landing Sites of Nazca. (ELEMENT BOOKS, New York and London)
    • 2000 Odyssey of the Gods - An Alien History of Ancient Greece. (ELEMENT BOOKS, New York, London. Available May 2000)
    • 2002 The Gods Were Astronauts: Evidence of the True Identities of the Old Gods. (Vega Books, London)
    • 2010 Istoria se înșală   
      Erich von Däniken
      Erich-von-Däniken 1610.jpg
      Erich von Däniken
      Date personale
      Nume la naștereErich Anton Paul von Däniken Modificați la Wikidata
      Născut (84 de ani)[3][4][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
      ZofingenElveția[9] Modificați la Wikidata
      CetățenieFlag of Switzerland.svg Elveția Modificați la Wikidata
      Religiecatolicism Modificați la Wikidata
      Ocupațiescriitor
      ufolog[*]
      scriitor de literatură științifico-fantastică[*]
      mitograf[*] Modificați la Wikidata
      Limbilimba germană[1]  Modificați la Wikidata
      Opere semnificativeAmintiri despre viitor  Modificați la Wikidata
      Note
      PremiiBoulder Prize[*]
      Premiul Ig Nobel
      Goldenes Brett[*
      Erich von Däniken în 2009
  • 1938: Bruce Alberts (n. 14 aprilie 1938) este un medic și biochimist american, membru de onoare al Academiei Române (din 2006).  
    Bruce Alberts
    Bruce Alberts.png
    Bruce Alberts
    Date personale
    Născut (81 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
    ChicagoSUA Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Ocupațiebiochimist
    profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
    Activitate
    Alma materUniversitatea Harvard  Modificați la Wikidata
    OrganizațieUniversitatea Princeton
    University of California, San Francisco[*]  Modificați la Wikidata
    PremiiGairdner Foundation International Award[*] ()
    Medalia Națională pentru Știință a Statelor Unite[*] ()
    NAS Award in Molecular Biology[*] ()
    Doctor honoris causa al Universității Tel Aviv[*]
    Fellow of the AACR Academy[*] ()
    Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
    membru străin al Royal Society[*
  • 1942Valentin Lebedev, cosmonaut rus
  • 1942Constantin Tudor, politician român
  • 1943: Csaba Fenyvesi (n. 14 aprilie 1943Budapesta – d. 3 noiembrie 2015) a fost un scrimer ungur specializat pe spadă, laureat cu trei medalii olimpice de aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968 și la cele din 1972. A fost și de trei ori campion mondial pe echipe.
    Din 1986 până în 1993 a fost șeful secției de scrimă la Vasutas Sport Club din Budapesta.[1] Din 1989 până în 1993 a făcut parte din Comitetul executiv al Federației Maghiare de Scrimă.[1]
    Absolvent al Universității de Medicină din Budapesta în 1968, a început o carieră medicală la Spitalul MÁV.[2] În 1974 a devenit chirurg oncolog. A fost cercetător invitat la Institutul Oncologic din Virginia (SUA).
  • 1944: Nguyễn Phú Trọng (născut la 14 aprilie 1944) este un politician vietnamez, care este actualul secretar general al Partidului Comunist din Vietnam, în funcție din 19 ianuarie 2011, și președintele Vietnamului, șef de stat al Vietnamului de jure, în funcție din 23 octombrie 2018.
    El a fost președinte al Adunării Naționale din 2006 până în 2011, a fost ales secretar general al Partidului Comunist din Vietnam la cel de-al 11-lea Congres Național al partidului din 2011[1][2][3][4] și a fost reales la cel de-al 12-lea Congres Național din 2016.
    În calitate de secretar general, Trọng conduce secretariatul partidului[5][6][7] și este secretarul Comisiei Militare Centrale[8][9], pe lângă faptul că este șeful de facto al Politburo, cel mai înalt for decizion din Vietnam, ceea ce îl face în prezent cea mai puternică persoană din Vietnam.[10]
    În 3 octombrie 2018, Comitetul Central al Partidului Comunist din Vietnam l-a nominalizat oficial pe Trọng să fie următorul președinte al Vietnamului, care va fi votat la următoarea sesiune a Adunării Naționale, unde partidul deține o majoritate covârșitoare, făcându-l a treia persoană care va conduce simultan partidul și statul după Ho Și Min (numai în Vietnamul de Nord) și Trường Chinh. La 23 octombrie 2018, a fost ales al nouălea președinte al Vietnamului într-o ședință a celei de-a șasea sesiuni a Adunării Naționale. 
    Nguyễn Phú Trọng
    Nguyễn Phú Trọng cropped.jpg
    Date personale
    Nume la naștereNguyễn Phú Trọng Modificați la Wikidata
    Născut (75 de ani)
    HanoiIndochina Franceză
    (acum Vietnam)
    Căsătorit cuNgô Thị Mẫn
    CetățenieFlag of Vietnam.svg Vietnam Modificați la Wikidata
    EtnieVietnamezi[*] Modificați la Wikidata
    Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
    Al 9-lea Președinte al Vietnamului
    Deținător actual
    Funcție asumată
    23 octombrie 2018
    VicepreședinteĐặng Thị Ngọc Thịnh
    Prim-ministruNguyễn Xuân Phúc
    Precedat deTrần Đại Quang
    Đặng Thị Ngọc Thịnh (în funcție)
    Secretar general al Partidului Comunist din Vietnam
    Deținător actual
    Funcție asumată
    19 ianuarie 2011
    Precedat deNông Đức Mạnh
    Președintele Societății Crucii Roșii din Vietnam
    Deținător actual
    Funcție asumată
    05 decembrie 2018
    Precedat deTrần Đại Quang
    Secretar al Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist
    Deținător actual
    Funcție asumată
    19 ianuarie 2011
    LocțiitorNgô Xuân Lịch
    Precedat deNông Đức Mạnh
    Președinte al Adunării Naționale
    În funcție
    26 iunie 2006 – 23 iulie 2011
    Precedat deNguyễn Văn An
    Succedat deNguyễn Sinh Hùng
    Secretar al Comitetului de partid Hanoi
    În funcție
    Ianuarie 2000 – 26 June 2006
    Precedat deLê Xuân Tùng
    Succedat dePhạm Quang Nghị
    Membru al Adunarea Națională
    Deținător actual
    Funcție asumată
    19 mai 2002

    PremiiOrdinul José Marti[*]
    Partid politicPartidul Comunist Vietnamez
    Alma materUniversitatea din Hanoi
    Academia Națională de Administrație Publică
    Academia Rusă de Științe
  • 1945 - S-a nascut Ritchie Blackmore, chitarist englez.

    Richard Hugh “Ritchie” Blackmore (n. 14 aprilie 1945 în Weston-super-Mare, Anglia) este un chitarist englez, membru fondator al trupelor de hard rock Deep Purple și Rainbow. A părăsit Deep Purple în 1975, pentru a forma Rainbow și încă o dată în 1993 datorită neînțelegerilor cu ceilalți membri ai formației, în ciuda succesului comercial de care se bucura grupul la acea dată. În prezent activează în trupa cu influențe renascentiste Blackmore’s Night, alături de soția sa, Candice Night. Blackmore a fost clasat pe locul 55 de către revista Rolling Stone în topul “Celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor” .
    cititi mai mult pe: en.wikipedia.orgwww.blackmoresnight.com

     

  • 1950 - S-a nascut Daniela Crăsnaru, poetă română. Daniela-Carmen Crăsnaru (n. 14 aprilie 1950, la Craiova) este o scriitoare și traducătoare română, care a fost aleasă deputat în legislatura 1990-1992 din partea FSN. În cadrul activității sale parlamentare, Daniela-Carmen Crăsnaru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Polonă și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
  • 1950: Mitsuru Komaeda (n. 14 aprilie 1950) este un fost fotbalist japonez.
  • 1951Aurel Nechita (n. 14 aprilie 1951LugojRomânia) este un politician membru al PSD și doctor român, care a fost, în perioada martie 2004-decembrie 2004, secretar de stat pentru Asistență Medicală în Ministerul Sănătății. A fost deputat de Galați între 2004 și 2008, și apoi în anii 2012-2013, mandat care a fost întrerupt în urma constatării faptului că, fiind decan de facultate:[1] începând cu 2004, este decan al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, reales în 2008.
  • 1952Konrad, Prinț de Saxa-Meiningen, Duce de Saxonia (Johann Friedrich Konrad Carl Eduard Horst Arnold Matthiasgermană Konrad, Prinz von Sachsen-Meiningen, Herzog zu Sachsen; n. 14 aprilie 1952) este un om de afaceri german și actualul șef al Casei de Saxa-Meiningen. Prințul Konrad s-a născut la Ziegenberg, Hesse, ca fiul cel mic al Prințului Bernhard de Saxa-Meiningen. Deși a fost al doilea fiu al tatălui său, pentru că prima căsătorie a tatălui său a fost una morgantică, Prințul Konrad a devenit moștenitorul șefiei Casei de Saxa-Meiningen; fratele său mai mare, Prințul Friedrich Ernst (1935-2004) nu a deținut drepturi dinastice.[1]
    După decesul tatălui său la 4 octombrie 1984, Prințul Konrad a succedat la șefia Casei de Saxa-Meiningen. În 1996, Prințul Konrad a început procedurile legale împotriva guvernului rus solicitând reabilitarea proprietății care i-a fost expropriată după Al Doilea Război Mondial de către Uniunea Sovietică. Prințul Konrad a studiat economia la Universitatea din Heidelberg și managementul afacerilor la Universitatea din Göttingen.[3]
    Profesional, Prințul Konrad este un bancher calificat care a lucrat pentru diverse bănci ca analist. Din 1998, el este un consultant independent specializat în restructurarea companiilor și a petrecut, de asemenea, timp de lucru în industria auto. Prințul Konrad este necăsătorit și nu are copii. Cea mai apropiată rudă masculină este nepotul său, Prințul Constantin (n. 1980), fiul fratelui său vitreg, Prințul Friedrich Ernst din a doua căsătorie cu Prințesa Beatrice de Saxa-Coburg și Gotha, sora vitregă a lui Andreas, Prinț de Saxa-Coburg și Gotha.  
    Konrad
    Prinț de Saxa-Meiningen
    Date personale
    Nume la naștereJohann Friedrich Konrad Carl Eduard Horst Arnold Matthias
    Născut (67 de ani)
    Ziegenberg, Germania
    PărințiBernhard Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    Familie nobiliarăCasa de Saxa-Meiningen
    Șeful Casei de Saxa-Meiningen
    Domnie4 octombrie 1984 - prezent
    PredecesorPrințul Bernhard
  • 1954: Michael Bruce Sterling (n. 14 aprilie 1954) este un scriitor american de science fiction, binecunoscut pentru romanele sale și pentru antologia Mirrorshades, care a ajutat la definirea genului cyberpunk. Sterling este, alături de William GibsonRudy RuckerJohn ShirleyLewis Shiner și Pat Cadigan, unul dintre fondatorii mișcării cyberpunk în science fiction, ca și principalul factor de promovare al acestei ideologii. Vehemența lui în polemicile purtate asupra cyberpunk-ului i-a atras porecla de "Președintele Bruce".[4] El a fost unul dintre primii organizatori ai seminarului Turkey City Writer's Workshop și este un oaspete obișnuit al seminarului Sycamore Hill Writer's Workshop. A câștigat premiul Hugo pentru povestirile sale Bicycle Repairman și Taklamakan.
    Primul lui roman, Involution Ocean, publicat în 1977, prezintă lumea Nullaqua unde întreaga atmosferă este conținută într-un singur crater adânc de o milă; este povestea unei nave ce navighează pe oceanul de praf de pe fundul craterului, vânând "balene de praf" ce trăiesc sub suprafață. Este un fel de pastișă science-fiction a romanului Moby-Dick de Herman Melville.
    De la sfârșitul anilor '70, Sterling a scris o serie de povestiri ale căror acțiuni se petrec în universul Shaper/Mechanist: sistemul solar este colonizat în întregime și există două facțiuni aflate în război. Mecaniștii folosesc o tehnologie computerizată mecanică; Shaper-ii se ocupă cu ingineria genetică pe scară masivă. Situația este complicată de contactul cu civilizații extraterestre; din specia umană se desprind mai multe subspecii, dintre care multe părăsesc galaxia, amintind de Singularitatea din lucrările lui Vernor Vinge. Povestirile Shaper/Mechanist pot fi găsite în antologiile Crystal Express și Schismatrix Plus, aceasta din urmă conținând nuvela originală Schismatrix și toate povestirile din universul Shaper/Mechanist. Alastair Reynolds recunoștea că Schismatrix și povestirile Shaper/Mechanist au fost lucrările cu cea mai mare influență asupra propriei sale opere.[2]
    În anii '80, Sterling a editat fanzinul de critică science fiction Cheap Truth, sub pseudonimul Vincent Omniaveritas. A fost autorul rubricii Catscan pentru revista de critică science fiction SF Eye, a cărei apariție a încetat între timp.
    A contribuit recent cu un capitol la volumul Sound Unbound: Sampling Digital Music and Culture (The MIT Press, 2008) editat de Paul D. Miller DJ Spooky.
    În aprilie-mai 2009 a fost editor la Cool Tools.[5]
    Din octombrie 2003[6] Sterling deține un blog la "Beyond the Beyond", găzduit de publicația Wired.  
    Bruce Sterling
    Bruce Sterling at ARE 2010.jpg
    Date personale
    Născut14 aprilie 1954
    Austin, Texas
    Căsătorit cuJasmina Tešanović[*] (din Modificați la Wikidata
    NaționalitateStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Religieateism Modificați la Wikidata
    OcupațieScriitor
    PseudonimVincent Omniaveritas
    Limbilimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
    StudiiArt Center College of Design[*]
    Universitatea Texasului din Austin[*]  Modificați la Wikidata
    Activitatea literară
    Mișcare/curent literarcyberpunkpostcyberpunk
    Specie literarăSF
    Opere semnificativeDebut: 1977
    Note
    PremiiPremiul John W. Campbell Memorial
    Premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă
    Premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă
    Premiul Locus pentru cea mai bună povestire
    Premiul Arthur C. Clarke 
  • 1956: Romulus Bulacu (n. 14 aprilie 1956Râmnicu Vâlcea[1]) este un senator român, ales în 2016 pe listele PNL. Romulus Bulacu este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Norvegiei și Republica Columbia.
  • 1957: Haruhisa Hasegawa (n. 14 aprilie 1957) este un fost fotbalist japonez.
  • 1957: Masaru Uchiyama (n. 14 aprilie 1957) este un fost fotbalist japonez.
  • 1961: Robert Carlyle (n. 14 aprilie 1961GlasgowScoția) este un actor scoțian de film și televiziune, câștigător al unui premiu BAFTA și al premiului Screen Actors Guild Award. Carlyle s-a născut în Maryhill, Glasgow, fiul lui Elizabeth, o angajată a unei companii de autobuze și al lui Joseph Carlyle, un pictor și decorator. A fost crescut de tată după ce mama sa l-a părăsit când avea patru ani. A abandonat școala la 16 ani și s-a dus să lucreze pentru tatăl său ca pictor și decorator. Oricum, și-a continuat educația prin frecventarea seralului la Colegiul Cardonald din Glasgow. Carlyle a început să se implice în drama la Centrul de Arte Glasgow la vârsta de 21 de ani, fiind inspirat de cartea The Crucible scrisă de Arthur Miller, ulterior absolvind Academia Scoțiană de Muzică și Dramă. În 1991 ,el și patru prieteni au fondat o companie de actorie. Acesta a intrat în atenția publicului interpretând rolul unui criminal, Albie Kinsella, într-un episod din Cracker. Curând „a aterizat” în rolul unui polițist, Hamish Macbeth în comedia dramatica BBC. În 1996 și 1997, a apărut în două dintre cele mai bune roluri din cariera sa: cea a psihopatului Francis Begbie în filmul Trainspotting și Gaz, liderul unui grup de stripteri amatori în „The Full Monty”. El a apărut alături de Ray Winston în filmul Face, care a fost lansat pe DVD în 2002.
    Alte roluri memorabile includ cel din Angela's Ashes(1999), The World Is not Enough, Ravenous, Priest, Hitler:The Rise of Evil. Acesta a interpretat rolul lui Don, unul din personajele principale în „28 Weeks Later”. Recent interpretează rolul unui inginer marin ce încearcă să salveze Londra de la dezastru total în filmul „Flood” lansat în 2007. A mai apărut în video-ul muzical promoțional a lui Oasis. Cel mai recent, Carlyle a interpretat rolul lui Dr.Nicholas Rush, în viitorul film „Stargate Universe”. În decembrie 2008, acesta a apărut în 24 Redemption, alături de Kiefer Sutherland. Este căsătorit cu Anastasia Shirley. Ei s-au întâlnit când ea lucra la serialul Tv „Cracker”. În data de 28 decembrie 1997, actorul a plănuit o nuntă în secret la miezul nopții la castelul Skibo din Sutherland, dar un jurnalist și-a sunat șeful, i-a confirmat detaliile și i-a distrus nunta romantică a lui Carlyle. Cei doi au trei copii împreună: Ava (născută în 2002); Harvey (născut în Martie, 2004) și Pearce Joseph (născut în Aprilie, 2006). Carlyle este un fan al clubului de fotbal Patrick Thistle F.C. 

    FILMOGRAFIE

    TELEVIZIUNE

  • 1961: Yuji Sugano (n. 14 aprilie 1961) este un fost fotbalist japonez.
  • 1968: Ionel Agrigoroaei (n. 14 aprilie 1968) este un politician român, senator în Parlamentul României în mandatul 2012-2016 ales din partea PPDD Iași cu un procent de peste 31% (peste dublu față de scorul partidului). În anul 2013, în momentul desfințării grupului PPDD, a trecut la UNPR, după care s-a întors la PPDD, încercând reînființarea grupului, obținând în numai trei zile 9 semnături de la colegii din PPDD pentru reînființare. Acesta a fost momentul în care în numai trei zile au fost declanșate mai multe acțiuni de denigrare a senatorului și familiei sale prin controversatul dosar de la ICCJR și conflictele cu grupul de interlopi de la Iași cu scopul de a fi oprită reînființarea grupului PPDD.[1] În iulie 2014 fusese numit vicepreședinte al PPDD.[1][2][3]
    În prezent este senator independent, fiind recunoscut ca având cea mai bogată activitate parlamentară. Între 2013 și 2016 a fost Secretarul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, Secretar al Comisiei Parlamentare Comune a Republicii Moldova și României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, membru al Comisiei Economice Industrii și Servicii și membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.[4][5][6][7]
    A fost președintele Comisiei de Industrie Ușoară din cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri a județului Iași.[8][9] A fost și președinte al Asociației Naționale a Contribuabilului Român între 2006 și 2012 și al Comisiei pentru Industria Ușoară din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economică al Prefecturii Iași între 2002 și 2012. Între anii 2005 și 2010 a fost vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri Iași. A fost membru fondator al ASI România în 1998, iar până în 2012 a fost și vicepreședinte al asociației.
    Timp de patru ani, între 2013 și 2016, a făcut parte din Comisia Parlamentară a Academiei Europene de Turism și a Consiliului European de Turism, care au decernat premiile mondiale de turism, selectând anual cea mai bună destinație culturală și turistică a anului, nominalizate fiind Laos, Zimbabwe, Etiopia, Cambogia și în urma recomandării și votului senatorului. Pe lângă celelalte criterii, selecțiile făcute au avut la bază și scopul de a ajuta țările mai defavorizate din punct de vedere social și economic.
  • 1969: Mark Jordan (n. Los AngelesSUA), cunoscut sub numele de scenă DJ Pooh, este un rapper, actor, producător,[1] DJ, regizor și scenarist[2] american.[3][4] El a produs albume pentru artiști precum Ice CubeSnoop DoggLL Cool J etc.
  • 1970: Aurel-Robert Boroianu (n. 14 aprilie 1970) este un deputat român, ales în 2016.
  • 1973: Adrien Brody (n. 14 aprilie 1973) este un actor american. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 2003, ca urmare a interpretării rolului principal din filmul Pianistul, în regia lui Roman Polanski
    Adrien Brody
    Adrien Brody 2011 Shankbone.JPG
    Adrien Brody în 2011
    Date personale
    Născut (46 de ani)
    WoodhavenQueensNew YorkSUA
    PărințiElliott Brody[*]
    Sylvia Plachy[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Etnieevrei
    Maghiari în SUA Modificați la Wikidata
    Ocupațieactor
    actor de film
    scenarist
    actor de voce[*]
    producător de film
    actor de televiziune[*]
    compozitor Modificați la Wikidata
    Alma materQueens College[*]
    Fiorello H. LaGuardia High School[*]
    Academia Americană de Arte Dramatice[*][1]
    Stony Brook University[*]
    Premii Oscar
    Cel mai bun actor (2002) pentru Pianistul Modificați la Wikidata
    Premii César
    Cel mai bun actor
    2003 Pianistul
    Alte premii
    César pentru cel mai bun actor
    Satellite Award for Best Cast – Motion Picture[*] (1999) pentru La hotarul dintre viață și moarte
    National Society of Film Critics Award for Best Actor[*] (2002) pentru Pianistul
    Boston Society of Film Critics Award for Best Actor[*] (2002) pentru Pianistul
    César pentru cel mai bun actor (2003) pentru Pianistul
    Black Reel Award for Best Ensemble[*] (2008) pentru Cadillac Records[*]
    Premiul Oscar
    Premiul César (2003)
  • 1973: Roberto Fabián Ayala (pronunție în spaniolă: /roˈβ̞erto faˈβ̞jan aˈʒala/; n. 14 aprilie 1973), poreclit el Ratón, este un fost fotbalist argentinian care evolua pe poziția de fundaș.
    Considerat unul din cei mai buni fundași centrali din generația sa, Ayala a fost căpitan la echipa națională de fotbal a Argentinei într-un număr record de 63 de meciuri.[1] EL a reprezentat Argentina la 3 Campionate Mondiale de Fotbal, adunând un total de 115 meciuri internaționale jucate pentru națională, doar Javier Zanetti întrecându-l la acest capitol.
  • 1974: Mircea Țuglea (n. 14 aprilie 1974Tecucijudețul Galați - d. 19 august 2017Constanța) a fost un poetpublicist și critic literar român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este considerat un specialist în opera lui Paul Celan S-a născut în Tecuci, fiind fiul lui Petre Țuglea și al Ioanei Țuglea. Studiile liceale le-a făcut în Constanța la Liceul „George Călinescu”, unde a fost redactor al revistei liceului Păi și unde-și publică primele poezii. După absolvirea liceului, în anul 1992, urmează Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” Constanța pe care o absolvește în anul 1996.[2]
    Între anii 1996 și 1998 a fost bursier Herder la Universitatea din Viena, după o recomandare venită din partea lui Marin Mincu, și a studiat literatura comparată și germanistica.[2]
    În anul 2007 devine doctor în litere al Universității din București, cu o teză de doctorat consacrată operei lui Paul Celan, teză din care se va naște cartea Paul Celan și avangardismul românesc. Reactualizarea sensului[2][3]
    În perioada 2011 - 2013 primește o bursă postdoctorală din partea Academiei Române pentru studiul liricii poetului Paul Celan, în urma căreia publică volumul de critică și cercetare literară Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană în anul 2013.
    A predat limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân” din Constanța între 1998 și 2006.[2]
    A murit înecat în valurile Mării Negre, la Constanța, pe 19 august 2017. În anul 1993 se numără printre membrii fondatori ai Cenaclului de Marți, coordonat de criticul literar Marin Mincu, iar după decesul acestuia, devine coordonatorul cenaclului.[2][5]
    A debutat în anul 1996 cu volumul Proezia, în urma căruia i se decernează Premiul Festivalului Poesis pentru debutul editorial.
    În anul 1999 fondează Asociația Arte & Litere ASALT și revista virtuală același nume pe serverul asalt.seanet.ro, cu colectia de e-books Virtualia[6] A colaborat la unele dintre cele mai importante reviste de cultură din România: Convorbiri literareViața RomâneascăVatraParadigmaContemporanulTomisPoesis și altele.
    Dincolo de conștientizarea post-textualistă a actului poetic, Mircea Țuglea este cu adevărat și un continuator al tradiției pontice ovidiene; prin intermediul Proeziei pătrunzi într-un topos consacrat, vibrând patetic și vital, acela al Tomisului, scria criticul literar Marin Mincu în Poezia română actuală, volumul I, editura Pontica 1998, text reluat și în volumul de critică literară Poeticitate românească postbelică, editura Pontica, 2003.
    Giovanni Rotiroti scria în revista Paradigma, nr. 1-2/2013: Mircea Țuglea, un expert al limbajului poetic celanian și unul din cei mai importanți specialiști în opera lui Paul Celan din România

    OPERA

    • Proezia, versuri, Editura Pontica, debut, 1996
    • mircea țuglea, versuri, Editura. Pontica, 2001
    • Paul Celan și avangardismul românesc. Reactualizarea sensului, critică literară, Editura Pontica, 2007
    • Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană, critică literară, Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2013
    • Grazia, roman, Editura Polirom, 2017

    Volume colective

  • 1975Gabriel Trifu, jucător român de tenis
  • 1975: Anderson da Silva[1] (născut pe 14 aprilie din 1975) este un luptător brazilian de arte marțiale mixte , care în prezent concurează în categoria de greutate medie din Ultimate Fighting Championship. Silva deține cea mai lungă domnie din istoria organizației (cu zece apărari a titlului), și a avut cele mai multe victorii consecutive din istoria UFC, cu 16.[2] Atât președintele UFC, Dana White, ca multe alte publicații l-au considerat pe Silva cel mai mare artist marțial mixt din istorie.
  • 1975: Amy Dumas (n. 14 aprilie 1975,[4] Fort Lauderdale, FloridaSUA), mai cunoscută sub numele de ring Lita, este o fostă sportivă americană ce a evoluat ca wrestler în promoția World Wrestling Entertainment. Este vocea principală a formației de muzică punk și are două percinguri în limbă, două în nas și un tatuaj pe brațul drept. A avut relații cu Matt Hardy, Kane și Edge. De asemenea, a fost și prima divă care a învins-o pe Chyna. Culorile sale preferate sunt albastru, negru, verde, turcoaz și mov. În relația cu Kane a rămas însărcinată dar din păcate într-un meci de wrestling Snitsky le-a omorât copilul.
    După ce a făcut pentru o scurtă perioadă o parte din Extreme Championship Wrestling, Dumas a semnat cu World Wrestling Entertainment în 1999. Inițial făcea o pereche cu Essa Rios, dar a obținut cel mai mare push al ei alăturându-se fraților Hardy în Team Extreme. De-a lungul carierei sale, a câștigat centura feminină în WWE(WWE Women's Championship) de patru ori. Aventura sa cu Adam "Edge" Copeland din 2005, a despărțit-o pe Amy de Matt Hardy. WWE-ul a folosit "povestea" celor trei ca un storyline pe durata anilor 2005 și 2006, ceea ce a făcut fanii să o huiduie pe Dumas pentru prima oară în cariera sa.
    După retragerea ei în anul 2006, ea și iubitul ei de atunci, Shane Morton, au format trupa de punk rock, The Luchagors. Trupa a lansat un CD pe 17 septembrie 2007.
  • 1976: Roxana-Florentina Anușca (n. 14 aprilie 1976), la Botoșani, este un fost deputat român, ales în legislatura 2012-2016.
  • 1978: Sorin Botiș (n. 14 aprilie 1978AradRomânia) este un fotbalist român retras din activitate.
  • 1978: Aleksei Mihailovici Frosin (în rusă Алексей Михайлович Фросин; n. 14 februarie 1978Moscova) este un scrimer rus specializat pe sabie.
    Primul sport său a fost fotbalul. S-a apucat de scrimă în copilărie, după ce antrenorul de sabie Aleksandr Filatov a făcut o demonstrație la școala sa; acesta trăia în același bloc cu familia sa.[1] El s-a pregătit la clubul „Certanovskaia” din Moscova. În anul 1997 a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial pentru juniori.
    S-a alăturat lotului național de seniori în 1998. Împreună cu Serghei Șarikov și Stanislav Pozdniakov a fost laureat cu aur pe echipe la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney, după ce Rusia a trecut de Franța în finală. Pentru acest rezultat a fost numit maestru emerit al sportului. Cu echipa Rusiei a fost și triplu campion mondial (în 2001, 2002 și 2005) și cvintuplu campion european (în 2000, 2001, 2002, 2003 și 2008). La individual a fost laureat cu bronz la Campionatul Mondial din 2006 de la Torino și campion european în 1997.
    După ce s-a retras din activitate competițională în anul 2008 a devenit antrenor. În prezent pregătește echipele naționale de rezervă masculin și feminină.
  • 1980: Mihai Olteanu (n. 14 aprilie 1980) este un jucător de fotbal român care joacă pentru CS Mioveni, fiind transferat de la CSS Aripi în 2003.[1] În sezonul 2007-2008 a jucat în Liga I pentru acest club, numit atunci Dacia Mioveni, marcând un gol
  • 1981: Raúl Bravo Sanfélix (n. 14 aprilie1981 în GandiaValencia) este un jucător spaniol de fotbal care joacă la Olympiacos FC. Evoluează de obicei ca fundaș lateral, dar poate evolua și ca fundaș central.
  • 1982: Alisa Weilerstein (n. 14 aprilie 1982Rochester, New York) este o violoncelistă americană.
    Alisa Weilerstein este fiica violonistului Donald Weilerstein (prim violonistul fondator al cvartetului Cleveland) și al pianistei Vivian Weilerstein. Fratele ei este violonistul și dirijorul Joshua Weilerstein (născut în 1987).
    Alisa Weilerstein a început studiul violoncelului la vârsta de patru ani. Ea și-a făcut debutul la 13 ani cu Orchestra Simfonică din Cleveland, interpretând Variațiunile pe o temă rococo de Ceaikovski. Ca solistă ea apărut de atunci alături de multe alte orchestre însemnate din lume. De asemenea ea este activă în domeniul muzicii de cameră și, împreună cu părinții ei, a cântat în cadrul unui trio numit „Trio Wallerstein” care își are resedința la Conservatorul New England din Boston. În anul 2004 a terminat licența în istoria Rusiei la Universitatea Columbia din New York.
    O promotoare a muzicii culte contemporane, Wallerstein a colaborat strâns cu compozitorii Osvaldo Golijov si Lera Auerbach, ca și cu compozitorul Joseph Hallman din Philadelphia. Ea a interpretat premiera la New York a concertului pentru violoncel „Azul” de Golijov, la Festivalul Mostly Mozart la Centrul Lincoln, de asemenea premiera mondială a celor 24 Preludii pentru violoncel si pian a lui Lera Auerbach la Festivalul internațional de muzică de la Caramoor, trenscripția de către Auerbach a lucrării opus 34 pentru violoncel și pian de Șostakovici la Festivalul de muzica Schleswig-Hollstein, și concertul pentru violoncel de Hallman cu Ochestra Filarmonică din Sankt Petersburg. 
    Alisa Weilerstein
    Alisa-weilerstein-2012-ffm-086.jpg
    Alisa Weilerstein
    Date personale
    Născută (37 de ani)[1] Modificați la Wikidata
    OhioSUA Modificați la Wikidata
    Frați și suroriJoshua Weilerstein[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuRafael Payare[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Ocupațievioloncelist[*]
    muziciană Modificați la Wikidata
    Activitate
    StudiiUniversitatea Columbia, Cleveland Institute of Music[*]  Modificați la Wikidata
    Instrument(e)violoncel  Modificați la Wikidata
    PremiiMacArthur Fellows Program[*]
    honorary doctor of Columbia University[*
  • 1982: Annamária Bogdanović (transcriere în maghiară Bogdanovics; născută Orbán, pe 14 aprilie 1982, în Odorheiu Secuiesc)[2] este o handbalistă maghiară care joacă pentru clubul Siófok KC pe postul de centru. În trecut, ea a fost și componentă a echipei naționale a Ungariei.
  • 1987: Ida Odén (n. 14 aprilie 1987, în Borås)[2] este o handbalistă suedeză care joacă pentru clubul IK Sävehof și echipa națională a Suediei pe postul de intermediar dreapta.
  • 1989: Luis Hernández Rodríguez, cunoscut ca Luis Hernández (n. 14 aprilie 1989MadridSpania), este un fotbalist aflat sub contract cu echipa din Primera División,Málaga CF.
  • 1991: Martin Montoya Torralbo (n. 14 aprilie 1991GavàSpania) este un fotbalist spaniol care joacă pe postul de fundaș dreapta la clubul Valencia.
  • 1993: Ellington Lee Ratliff (n. 14 aprilie 1993) este un cântăreț, actor, toboșar și dansator american. El s-a născut în Wisconsin.[2] Ratliff este de asemenea unul dintre membrii fondatori și toboșarul formației americane de pop rockR5, pe care au format-o Ratliff împreună cu RikerRossRocky și Rydel Lynch. Ellington Ratliff s-a născut pe data de 14 aprilie 1993, în WisconsinStatele Unite ale Americii, fiind fiul lui George și Cheryl Baxter Ratliff.[3][4] Ellington locuiește în Los Angeles cu părinții săi. El are doi căței; un bichon maltez numit Buddy și o cățea numită Luma.[5] De mic, Ellington a fost pasionat de dans și muzică, și a învățat chiar și să cânte la tobe; iar datorită acestui fapt, el a devenit toboșarul formației R5. Ellington poate să cânte și la chitară și la trombon. Lucrurile sale favorite sunt culoarea verde închis și bomboanele de gumă. 
    Ellington Ratliff
    Ellington Ratliff.png
    Ratliff în decembrie 2013.
    Date personale
    Nume la naștereEllington Lee Ratliff
    Născut (26 de ani)
    WisconsinSUA
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    OcupațieActor, cântăreț, muzician, instrumentalist, dansator
    Activitate
    Gen muzicalPop rock
    Instrument(e)Vocaletobe
    Ani de activitate2001–prezent
    Case de discuriHollywood Records[1]
    Colaborare cuR5

    Ellington, Rydel și Rocky Lynch în timpul turneului Loud Tour, 19 mai 2013.
  • 1994: Rea Réka Mészáros (n. 14 aprilie Ellington Ratliff s-a născut pe data de 14 aprilie 1993, în WisconsinStatele Unite ale Americii, fiind fiul lui George și Cheryl Baxter Ratliff.
  • 1994: Pauline Ranvier (n. 14 aprilie 1994Paris) este o scrimeră franceză specializată pe floretă, laureată cu bronz pe echipe la Campionatul European din 2015 și la Campionatul Mondial din același an și la cel din 2016.
  • 1996: Abigail Kathleen Breslin (n. 14 aprilie 1996)[7] este o actriță și cântăreață americană. A debutat în cinematografie la vârsta de cinci ani cu filmul Semne (2002).[8] A mai jucat în Little Miss Sunshine (2006), pentru care a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar,[9] No Reservations (2007), Nim's Island (2008), Definitely, Maybe (2008), My Sister's Keeper (2009), Zombieland (2009), Rango (2011), August: Osage County (2013), The Call (2013), Ender's Game (2013), Perfect Sisters (2014) și Maggie (2015).  
    Abigail Breslin
    Abigail Breslin by Gage Skidmore.jpg
    Date personale
    Născută (23 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
    New YorkNew YorkSUA[5] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriSpencer Breslin[*][6] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Ocupațieactriță de film
    actriță de teatru[*]
    actriță de televiziune[*]
    actriță de voce[*]
    actriță
    cântăreață
    scriitoare Modificați la Wikidata
    Alte premii
    Screen Actors Guild Award 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...