marți, 26 aprilie 2022

 1. /27 APRILIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri


EVENIMENTE

  • 395 - Împaratul Arcadius s-a căsătorit cu Aelia Eudoxia, fiica generalului Flavius Bauto. Ea a devenit una dintre cele mai puternice împărătese romane ale Antichității târzii.

    Arcadius - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Arcadius – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Arcadie ( Flavius Arcadius Augustus, 377/378 – 1 mai 408), fiul cel mare al imparatului Teodosius I, a condus partea rasaritena a imperiului (Bizant) între 395 la 408, iar fratele sau Honorius,a domnit in partea de Apus a imperiului. În anul 395, Imperiul Roman a fost permanent împărțit între Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Rasarit, la moartea imparatului Teodosie I.

  •  711 - Începe cucerirea islamică a Hispaniei: trupe maure conduse de Tariq ibn Ziyad, debarca in Gibraltar pentru a începe invazia in Peninsula Iberică (pe care o numeau al Andalus). Cucerirea de catre musulmanii din Califatul Umayyad a Hispaniei a decurs intre anii 711 si 788, ducand la distrugerea Regatului Vizigotilor și înființarea Emiratul independent de Córdoba sub conducerea lui Abd-ar-Rahman I, care finalizat unificarea musulmana a Iberiei, sau al-Andalus in perioada 756-788.

    Aceasta cucerire marchează extinderea spre vest a Califatului Umayyad și statul islamic în Europa. Forțele comandate de Tariq ibn-Ziyad au debarcat la începutul anului 711 in Gibraltar, în fruntea unei armate alcatuite din berberi nord – africani si arabi. Prin 717, la fortele berbero-arabe au trecut Pirineii spre Septimania și Provence (734).

  • 1296 - Primul Război de Independență Scotian. Armata scoțiana condusa de John Balliol este învinsa de fortele engleze conduse de John de Warenne, al 6- lea conte de Surrey în bătălia de la Dunbar.

  • 1521Bătălia de la Mactan: Exploratorul Ferdinand Magellan este ucis de băștinașii din Filipine conduși de Lapu-Lapu.
  • 1578: În ciuda interdicțiilor, are loc duelul Mignonilor, unul dintre cele mai faimoase dueluri din istoria Franței, între doi favoriți ai regelui Henric al III-lea al Franței și doi favoriți ai lui Henric I, Duce de Guise.
  • 1667 - Poetul John Milton, (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674), sarac și orb, este nevoit sa vanda drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut. Suma primita: 10£.

    Poetul John Milton - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Poetul John Milton – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

  • 1865: În SUA, nava cu aburi Sultana, purtând 2.300 de pasageri a explodat și s-a scufundat în Mississippi omorând 1.700 de oameni.
  • 1818 - Împăratul rus Alexandru I a sosit la Chişinău, unde urma să semneze un nou regulament de administrare a Basarabiei ţariste, cunoscut sub denumirea „Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei (sau Aşezămîntul cunstituirii regiunii Basarabia)”.
  • 1865 – În SUA, nava cu aburi Sultana, purtand 2.300 de pasageri a explodat și s-a scufundat in fluviul american Mississippi, omorand 1.700 de oameni.
  • 1876 - În România se formează un guvern liberal prezidat de Emanoil (Manolache) Costache Epureanu; (n. 22 august 1820, Bârlad – d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Germania).

    Emanoil (Manolache) Costache Epureanu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Emanoil (Manolache) Costache Epureanu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

  • 1883 - Papa Leon al XIII-lea, prin Scrisoarea apostolică «Praecipuum munus», a ridicat Vicariatul Apostolic al Valahiei la rangul de Arhiepiscopie cu reședința în București. Tot atunci a fost numit și primul titular al Arhidiecezei în persoana episcopului Ignatius Paoli , care, din anul 1870 era episcop de Nicopole și Administrator Apostolic al Valahiei.

    Ignatius Paoli de fapt Feliciano Paoli, (n. 25 iulie 1818, Florența - d. 27 februarie 1885, Viena) a fost ctitorul Catedralei Sfântul Iosif și primul episcop, apoi arhiepiscop al Arhidiecezei de București - in imagine, Arhiepiscopul Ignatius Paoli pe la 1880 - foto: ro.wikipedia.org

    Arhiepiscopul Ignatius Paoli pe la 1880 – foto: ro.wikipedia.org

    Ignatius Paoli de fapt Feliciano Paoli, (n. 25 iulie 1818, Florența – d. 27 februarie 1885, Viena) a fost ctitorul Catedralei Sfântul Iosif și primul episcop, apoi arhiepiscop al Arhidiecezei de București.

    Catedrala Sf. Iosif din București pe la 1900 -  foto: ro.wikipedia.org

    Catedrala Sf. Iosif din București pe la 1900 – foto: ro.wikipedia.org

  • 1906: Duma de stat a Impriului rus se reunește prntru prima dată.
  • 1908: La Londra, are loc ceremonia de deschidere a ediției a IV-a a Jocurilor Olimpice.
  • 1909 - Sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea,este înlăturat de mișcarea „Junilor Turci”,fiind succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.

    Abdul Hamid al II-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Abdul Hamid al II-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    A fost al 34-lea sultan al Imperiului Otoman si a domnit din data de 31 august 1876 până la detronarea sa.
    Pe 23 decembrie 1876, sub presiunea aliaților europeni ai Imperiului, revoltați de cruzimea cu care fuseseră reprimate revoltele din Bosnia-Herțegovina și Bulgaria, a decretat prima Constituție a Imperiului Otoman, prin care se consfințea trecerea de la monarhia absolutistă la monarhia constituțională.

    Prima perioadă constituțională s-a încheiat în urma tulburărilor istorice la 13 februarie 1878, prin dizolvarea Parlamentului. A condus Imperiul în razboiul ruso-romano-turc din 1877-1878 , care a avut ca urmări pierderea a două treimi din teritoriile din Balcani ale Turciei.

  • 1919 – În sala Palatului Sfatului Ţării este convocată Adunarea generală a Partidului Ţărănesc Basarabean din România. Pe lîngă celelalte puncte supuse dezbaterii, adunarea a ales Comitetul Central din 17 membri: Pantelimon Halippa, D. Ciugureanu, Ion Inculeţ, V. Bîrcă, Ştefan Ciobanu, N. Bivol, Ion Pelivan, Ion Buzdugan, Anton Crihan, P. Erhan, Ştefan Holban, I. Ioncu, V. Mîndrescu, M. Minciună, Gherman Pîntea, N. Secară şi N. Suruceanu.

  • 1922: În Valea Jiului are loc o explozie provocată în mina de cărbune Aurelia, care a dus la decesul a 82 de mineri și rănirea altor 14.
  • 1931 - George Enescu a terminat orchestrația operei „Oedip”, creație pe care a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu.

    George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român - foto: ro.wikipedia.org

    George Enescu în 1930 – foto: ro.wikipedia.org

    George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.

  • 1941 - La solicitarea lui Iuliu Maniu, ca reprezentant al „opoziţiei unite” a PNŢ-PNL, a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii guvernelor englez şi american, prilej cu care s-au stabilit mijloace de legătură şi comunicare, în situaţia întreruperii relaţiilor diplomatice.

  • 1941Al Doilea Război Mondial: Trupele germane intră în Atena.
  • 1944 - Palatul de la Mogoșoaia este închiriat Ambasadei Elveției la București.

    Palatul Mogoșoaia - foto: calatorim.ro

    Palatul Mogoșoaia – foto: calatorim.ro

  • 1945 - Al Doilea Război Mondial - Benito Mussolini este arestat de partizanii italieni la Dongo, în timp ce încerca să scape deghizat ca un soldat german.

    Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943 foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    Benito Amilcare Andrea Mussolini
    foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

    Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.

  • 1945 - Trupele americane si sovietice se intalnesc pe Elba, in inima Germaniei naziste.
    Peste cateva zile, la 9 mai 1945, Germania avea sa capituleze neconditionat in fata Aliatilor.

    Trupele americane si sovietice se intalnesc pe Elba - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Trupele americane si sovietice se intalnesc pe Elba – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

  • 1948 - Liderul comunist roman Lucrețiu Patrașcanu, a fost arestat din ordinul lui Gheorghiu – Dej, impreuna cu Lena Constante, Elena Patrașcanu, Bellu Zilber, Harry Brauner, sub acuzația falsa de complot.

    Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto: historia.ro

    Lucrețiu Pătrășcanu – foto: historia.ro

    Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București.

    Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.

  •  1990 - Sovietul Suprem al R.S.S.Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat.

    Gheorghe Ghimpu arborând Tricolorul românesc pe clădirea Parlamentului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Gheorghe Ghimpu arborând Tricolorul românesc pe clădirea Parlamentului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    La 27 aprilie 1990, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a aprobat tricolorul ca drapel de stat. Lui Gheorghe Ghimpu i-a revenit meritul de a înălţa tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

    Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova – Mihai Ghimpu şi-a amintit că fratele sau Gheorghe Ghimpu, cel care a inaltat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile înfăşurat de corp, aşteptînd cu nerăbdare ziua cînd urma să-l arboreze. Scriitorul şi deputatul Ion Hadîrcă a comunicat ulterior că

    atunci cînd a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce îşi risca viaţa ridicîndu–se la nişte inălţimi ameţitoare. Mai tîrziu am inţeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru. Sunt puţini în lumea celor drepţi care ar fi trăit o asemenea clipă în viaţa lor”. La 23 aprilie 2010 Parlamentul R.Moldova a decis ca ziua de 27 aprilie să fie declarată drept “Ziua drapelului de stat“.

  • 1992: Este proclamată Republica Federală Iugoslavia, care cuprinde Serbia și Muntenegru.
  •  1994 - Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

    Africa de Sud - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Africa de Sud – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

  • 2002: Echipa masculină de seniori a României a devenit campioană europeană la gimnastică, cu ocazia desfășurării celui de–al 25–lea Campionat European.
  • 2002 - Prof. dr. Andrei Pleșu, fondator și rector al Institutului de studii avansate New Europe College din București, a primit Premiul „Joseph-Bech” pe anul 2001.

    Andrei Pleșu - foto ro.wikipedia.org

    Andrei Pleșu – foto ro.wikipedia.org

  • 2005 - Cel mai mare avion construit vreodata, Airbus A 380, a efectuat primul sau zbor decoland din Toulouse, Franța.

    Airbus A380 este la ora actuală (anul 2015) cel mai mare avion de pasageri din lume aflat în producție de serie și primul avion de mare capacitate cu două punți complete pentru pasageri. Avionul este cvadrimotor și oferă zboruri de mare distanță, de până la 15.200 km. Fiecare punte are câte două culoare, avionul fiind certificat pentru operațiuni cu până la 880 pasageri (în mod tipic transportă numai 420 - 620 pasageri, în funcție de dorința companiei proprietare). Prima companie care a folosit acest model a fost Singapore Airlines - in imagine, Airbus A380 (Expozitia Internatională Aerospace 2006 în Schönefeld, Germania) -  foto: ro.wikipedia.org

    Airbus A380 (Expozitia Internatională Aerospace 2006 în Schönefeld, Germania) – foto: ro.wikipedia.org

    Airbus A380 este la ora actuală (anul 2015) cel mai mare avion de pasageri din lume aflat în producție de serie și primul avion de mare capacitate cu două punți complete pentru pasageri. Avionul este cvadrimotor și oferă zboruri de mare distanță, de până la 15.200 km. Fiecare punte are câte două culoare, avionul fiind certificat pentru operațiuni cu până la 880 pasageri (în mod tipic transportă numai 420 – 620 pasageri, în funcție de dorința companiei proprietare). Prima companie care a folosit acest model a fost Singapore Airlines.

  • 2007 - Autoritatile estoniene muta monumentul soldatului sovietic „eliberator” din Tallin, declansand controverse aprinse cu Rusia.

  • 2014: Ziua celor patru Papi - Papii Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea sunt declarați sfinți de Papa Francisc în prima canonizare papală din 1954. La ceremonie a participat și Papa Benedict al XVI-lea.



NAȘTERI

Mary Wollstonecraft, scriitoare britanică, filosoafă și feministă
  • 1650Charlotte Amalie de Hesse-Kassel (d. 1714)
  • 1701Carol Emanuel al III-lea (27 aprilie 1701 – 20 februarie 1773) a fost Duce de Savoia și rege al Sardiniei din 1730 până la moartea sa. 
    Familia regală de Savoia; (de la stânga la dreapta) Carol Emanuel III, Victor Amadeus II, Prințesa Polixena și Anne Marie d'Orléans
    S-a născut la Torino ca Prinț de Savoia, fiul lui Victor Amadeus al II-lea de Savoia și a primei soții a acestuia, Anne Marie d'Orléans. Bunicii materni au fost Prințul Filip al Franței și Prințesa Henrietta Anne, fiica mai mică a regelui Carol I al Angliei și a reginei Henrietta Maria a Franței.
    Carol Emanuel a fost fratele mai mic al Prințesei Maria Adelaide de Savoia - mama regelui Ludovic al XV-lea al Franței; de asemenea, a fost fratele mai mic al Mariei Louisa de Savoia, regină a Spaniei ca soție a regelui Filip al V-lea al Spaniei. De la naștere a fost numit Duce de Aosta.
    În momentul nașterii, Carol Emanuel nu era moștenitorul Ducatului de Savoia; fratele lui mai mare, Prințul Victor Amadeus, era moștenitorul aparent. Fratele său a murit însă în 1715 de variolă iar Carol Emanuel, la vârsta de 14 ani, a devenit moștenitorul ducatului.
    Ca urmare a ajutorului său în Războiul spaniol de succesiune, Victor Amadeus al II-lea a fost făcut rege al Siciliei în 1713 în conformitate cu Tratatul de la Utrecht, care a pus capăt războiului. Victor Amadeus a fost nevoit să schimbe Sicilia pentru regatul mai puțin important din Sardinia în 1720, după obiecții în alianța celor patru națiuni, inclusiv mai mulți dintre foștii săi aliați. Cu toate acestea, el a păstrat noul titlul de rege. Regula era să nu mai existe regi în cadrul Imperiului, dar în cazul în care un conducător poseda, de asemenea, un teritoriu mare din afara imperiului, el putea pretinde acest titlu așa cum a făcut Electorul de Brandenburg, numindu-se rege în Prusia bazat pe suveranitatea lui asupra Ducatului Prusiei.
    În ultimii ani ai vieții, Victor Amadeus era dominat de timiditate și tristețe. La 3 septembrie 1730 el a abdicat în favoarea fiului său Carol Emanuel.
    După ce a petrecut o perioadă la reședința sa de la Chambéry, Victor Amadeus a început să intervină în guvernarea fiului său deși acest lucru nu l-a împiedicat pe Carol să reintroducă petrecerile și în general atmosfera gay care fusese eliminată din Torino în anii anteriori. În vara anului 1731, după ce s-a recuperat dintr-o boală potențial fatală, Victor Amadeus s-a întors pe tron. Și-a acuzat fiul de incompetență și s-a stabilit la Moncalieri; totuși, Victor Amadeus a fost arestat de către Consiliul de Coroană pentru a preveni un atac asupra Milanului. Vechiul rege a fost limitat la castelul Rivoli unde mai târziu a și murit. 
    Portret al regelui Carol Emanuel al Sardiniei
    În Războiul polonez de succesiune Carol Emanuel s-a situat de partea francezilor - alături de regele Stanislaw I.
    După ce tratatul de alianță s-a semnat la Torino, la 28 octombrie 1733 el a pornit spre Milano și a ocupat Lombardia, fără pierderi semnificative. Cu toate acestea, atunci când Franța a încercat să-l convingă pe Filip al V-lea al Spaniei să adere la coaliție, Filip a cerut să primească Milano și Mantua în schimb. Acest lucru nu era acceptabil pentru Carol Emanuel, deoarece ar fi creat o dominația spaniolă în Italia, așa cum a fost în secolele anterioare. În timp ce negocierile au continuat cu privire la această chestiune, trupele savoiarde-franceze-spaniole au atacat Mantua sub comanda supremă a lui Carol Emanuel însuși.
    Sigur că, în final Mantua va fi atribuită Spaniei. Armata franco-piemonteză a fost victorioasă în cele două bătălii de la Crocetta și Guastalla. În final, când Austria și Franța au semnat o pace, Carol a fost nevoit să părăsească Lombardia. În schimb, el a primit unele teritorii, inclusiv Langhe, Tortona și Novara. Carol Emanuel s-a implicat în Războiul austriac de succesiune în care s-a situat de partea Mariei Tereza de Austria cu sprijin financiar și naval din partea Angliei. După succese notabile, deși neconcludente inițial, el a trebuit să facă față invaziei franco-spaniolă din Savoia. Atunci când armata inamică a invadat Piemont, în 1744, el a apărat personal Cuneo împotriva asediatorilor spaniolo-francezi.
    În anul următor, cu aproximativ 20.000 de oameni, el s-a confruntat cu invazia a două armate, cu un total de aproximativ 60.000 de trupe. Cele mai importante cetăți din AlessandriaAsti și Casale au căzut. În 1746, după ce a primit întăriri din Austria, el a putut să recupereze Alessandria și Asti. În 1747 a obținut o victorie zdrobitoare asupra francezilor în bătălia de la Assietta, și teritoriile sale au fost salvate atunci când câmpul de luptă s-a mutat spre nord, în Țările de Jos.
    În Tratatul de la Aix-la-Chapelle el și-a arătat calitățile de negociator, obținând provinciile pierdute Nisa și Savoia și în plus Vigevano precum și alte terenuri în Pianura Padana. Legătura cu Spania a fost restabilită prin căsătoria fiului său Victor Amadeus, Duce de Savoia cu infanta Maria Antonia a Spaniei în 1750.
    A refuzat să participe în Războiul de Șapte Ani (1756–63), preferând să se concentreze pe reformele administrative pentru a menține o disciplină a armatei și pentru a-și consolida cetățile. În încercarea de a restabili starea proastă a Sardiniei nou achiziționată, el a restaurat universitățile din Sassari și Cagliari.
    Carol Emanuel a murit la Torino în 1773 la vârsta de 71 de ani. A fost înmormântat la biserica Superga. S-a căsătorit de trei ori însă toate cele trei soții au murit înainte să împlinească 30 de ani. Au existat planuri pentru o căsătorie între el și Charlotte Aglaé d'Orléans însă mama lui a refuzat oferta. Amalia d'Este, de asemenea, a fost o candidată, fiica lui Rinaldo d'Este, Duce de Modena.
    Prima soție a fost Contesa Palatină Anne Christine de Sulzbach (1704–1723), fiica lui Theodore Eustace, Conte Palatin de Sulzbach și a Mariei Eleonore de Hesse-Rotenburg. Ea a murit câteva zile mai târziu după ce a dat naștere unui fiu:
    1. Prințul Vittorio Amedeo Theodore de Savoia (1723–1725) care a murit în copilărie.
    Viitorul Victor Amadeus al III-lea și trei dintre surorile sale: Eleonora, Maria Felicita și Maria Luisa Gabriella, 1730)
    A doua soție a fost Polixena de Hesse-Rotenburg (1706–1735), fiica lui Ernest Leopold, Landgraf de Hesse-Rotenburg și a Mariei Anna de Löwenstein-Wertheim-Rochefort. Polixena a fost mătușa faimoasei prințese de Lamballe. Cuplul s-a căsătorit la 20 august 1724 la Thorn. Polixena și Carol Emanuel au avut șase copii:
    1. Victor Amadeus al III-lea al Sardiniei (1726–1796); căsătorit cu infanta Maria Antonietta a Spaniei și au avut copii. Ei au fost strămoșii lui Henri, Conte de Chambord;
    2. Prințesa Eleonora Maria Teresa de Savoia (1728–1781), necăsătorită.
    3. Prințesa Maria Luisa Gabriella de Savoia (1729-d.1767), călugăriță.
    4. Prințesa Maria Felicita de Savoia (1730–1801), necăsătorită.
    5. Prințul Emanuele Filiberto de Savoia, Duce de Aosta (1731–1735) a murit în copilărie;
    6. Prințul Carlo Francesco Romualdo de Savoia, Duce de Chablais (1733-1733) a murit în copilărie;
    A treia soție a fost Prințesa Elisabeta Therese de Lorena (1711–1741) fiica lui Élisabeth Charlotte d'Orléans (nepoata regelui Ludovic al XIV-lea al Franței) și Leopold, Duce de Lorena. Cuplul s-a căsătorit în 1737. Elisabeta Therese a fost sora mai mică a lui Francisc I, Împărat Roman. Elisabeta Therese și Carol Emanuel au avut trei copii:
    1. Prințul Carlo Francesco Maria Augusto de Savoia, Duce de Aosta (1738–1745) a murit în copilărie;
    2. Prințesa Maria Vittoria Margherita de Savoia (1740–1742) a murit în copilărie;
    3. Prințul Benedetto Maria Maurizio de Savoia (1741–1808), Duce de Chablais (-1796) și marchiz de Ivrea (1796–1808). S-a căsătorit cu nepoata lui Maria Anna, Prințesă de Savoia (1757–1824), fiica fratelui său vitreg mai mare Victor Amadeus al III-lea; nu au avut copii.
Carol Emanuel al III-lea
King Carlo Emanuele III held at the Palazzo Madama, Turin.jpg
Date personale
Nume la naștereCarlo Emanuele di Savoia
Născut27 aprilie 1701
TorinoItalia
Decedat (71 de ani)
TorinoItalia
ÎnmormântatBasilica of Superga[*] Modificați la Wikidata
PărințiVictor Amadeus al II-lea al Sardiniei
Anne Marie de Orléans Modificați la Wikidata
Frați și suroriVictor Amadeus, Prince of Piedmont[*]
Maria Louisa de Savoia
Marie-Adélaïde de Savoia
Maria Vittoria Francesca de Savoia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAna Cristina de Sulzbach
Polixena de Hesse-Rotenburg
Elisabeta Tereza de Lorena
CopiiVictor Amadeus al III-lea de Savoia
Prințesa Eleonora Maria Teresa
Prințesa Maria Luisa Gabriella
Prințesa Maria Felicita
Benedetto, Duce de Chablais
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriMargraf
Duke of Aosta[*]
Familie nobiliarăCasa de Savoia
Rege al Sardiniei
Domnie3 septembrie 1730 – 20 februarie 1773
PredecesorVictor Amadeus al II-lea
SuccesorVictor Amadeus al III-lea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...