marți, 26 aprilie 2022

 1. /28 APRILIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri


EVENIMENTE

  • 1502 - Se încheie traducerea în limba germană a Letopisețului slavon al domniei lui Stefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda” – cunoscut sub numele de „Cronica moldo–germană” sau „Cronica lui Ștefan cel Mare

    Cronica lui Ștefan cel Mare - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Cronica lui Ștefan cel Mare – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Cronica începe cu prezentarea anului 1457, an în care Ştefan cel Mare ocupa scaunul domnesc al Moldovei. Urmează o prezentare cronologică a războaielor purtate de Ştefan, exceptând unii ani neimportanţi pentru autor (1458, 1459, 1460 etc.). Printre evenimentele prezentate se numără: campania împotriva secuilor, cucerirea cetăţii Chilia, luptele de la Vaslui şi Valea Albă, confruntările cu ungurii, precum şi luptele dintre moldoveni şi armata Ţării Româneşti. S

    crisă la curtea lui Ștefan cel Mare, ea relatează evenimentele domniei acestuia cuprinse între 1457 și 1499. Este cea mai veche dintre scrierile istorice din Moldova păstrate pînă azi si a fost descoperită de profesorul polonez Olgierd Górka, în anul 1937. În anii ’30, conform lui Şt. Ciobanu, cronica era păstrată în Biblioteca Statului din München, la nr. 952.

  • 1503 - Se incheie cu victoria spaniolilor impotriva armatei franceze, Batalia de la Cerignola, in apropiere de Bari, in Italia.Este prima batalie din istorie in care victoria a fost obtinuta datorita utilizarii armelor de foc care utilizau praf de pusca.

  • 1611 - Înființarea Universitatii Pontificale si Regale Santo Tomas din Filipine, cea mai mare universitate catolică din lume.

  • 1653 - Se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova, aceasta fiind disputată de domnul Vasile Lupu.

    Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Gheorghe Ştefan, domn al Moldovei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    La 28 aprilie 1653, stil vechi (8 mai 1653, stil nou), se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova. Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653), scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia.

    Vasile Vodă Lupu, poreclit „Albanezul” sau „Grecul” (n. 1595 – d. 1661), domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 - foto: ro.wikipedia.org

    Vasile Vodă Lupu, poreclit „Albanezul” sau „Grecul” (n. 1595 – d. 1661), domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 – 16 iulie 1653 – foto: ro.wikipedia.org

    Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rînd cu alte evenimente ce vizau atît Ţara Moldovei, cît şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe acel voievod, care i-a servit aproape două decenii – pe Vasile Lupu.

    Sirianul Paul din Alep, martor ocular al “răzmeriţelor moldovene”, nota în jurnalul său de călătorie: “Logofătul nu înceta a trimite mesagii, a intriga şi a face toate silinţele pentru a atrage în partidul său pe toţi oamenii cei mai însemnaţi…, care urau foarte mult pe Vasile şi pe nobilii săi, dimpreună cu toţi grecii lor…”. Ţinut sub strajă la închisoarea Şapte Turnuri din Constantinopol, Vasile Lupu îi scria cu indignare “succesorului” său: “…Mi-ai stricat şi mi-ai dezrădăcinat şi neamul cu morţi rele şi cumplite, ai stins şi avuţia şi odoara agonisită din tinereţele mele pînă la bătrîneţe…

  • 1789 - A avut loc revolta de pe vasul Bounty, împotriva căpitanului William Bligh.

    Revolta de pe Bounty (28 aprilie 1789) - Marinarii răsculaţi gonindu-l pe lt. Bligh şi pe unii ofiţeri şi membri ai echipajului de pe HMS Bounty la 29 aprilie 1789. De Robert Dodd - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Revolta de pe Bounty (28 aprilie 1789) – Marinarii răsculaţi gonindu-l pe lt. Bligh şi pe unii ofiţeri şi membri ai echipajului de pe HMS Bounty la 29 aprilie 1789. De Robert Dodd – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Revolta de pe Bounty a avut loc la bordul navei marinei britanice HMS Bounty⁠ la 28 aprilie 1789, și a fost apoi popularizată și amintită de mai multe cărți, filme, cântece populare, dintre care multe au modificat semnificativ evenimentele. Revolta a fost condusă de Fletcher Christian⁠ împotriva ofițerului comandant, William Bligh. Conform majorității relatărilor, marinarii au fost atrași de perspectiva unei vieți idilice pe insula Tahiti din Pacific și au fost indignați de presupusa cruzime a căpitanului lor.

    Optsprezece răsculați l-au izgonit pe căpitanul Bligh și pe majoritatea celor loiali lui pe o ambarcațiune mică. Răsculații s-au stabilit apoi în 1789, unii în Tahiti în 1789 alții pe insula Pitcairn, împreună cu băștinașii cu care se împrieteniseră. Vasul Bounty a fost ars pentru a evita detectarea și a preveni dezertarea. Descendenții unora dintre răsculați încă mai trăiesc pe Pitcairn.

    După ce Bligh și echipajul său de 18 oameni au efectuat o călătorie lungă și plina de evenimente în mica ambarcațiune, spre Timor în Indiile Orientale Olandeze, el s-a întors în Anglia și a raportat revolta.

  • 1838 - Au fost puse bazele Societé des Gens de Lettres.
  • 1859 - Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei, dă decretul pentru înfiinţarea Biroului de statistică a Valahiei şi numeşte ca şef al acestuia pe Dionisie Pop-Marţian.
  • 1908 - S-a înfiinţat la Bucureşti, România, Societatea Scriitorilor Români, sub preşedinţia lui Cincinat Pavelescu. La adunarea generală din anul următor a fost ales preşedinte Mihail Sadoveanu.

    Cincinat Pavelescu -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Cincinat Pavelescu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

  • 1920 - Azerbaidjanul este inglobat in URSS.

    Azerbaidjan, oficial Republica Azerbaidjan este cea mai mare țară din Caucaz, situată între Asia și Europa. Cuvântul „Azerbaidjan” înseamnă „Țara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia și Turcia la vest. La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia națiunilor turcice. Majoritatea populației este de religie musulmană. Azerbaidjanul, o națiune în care majoritatea populației este formată din musulmani, este o republică laică și unitară. Azerbaidjan a fost prima încercare reușită de a stabili o republică democratică și seculară în lumea musulmană. Azerbaidjanul este unul dintre membrii fondatori ai GUAM, precum și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar în septembrie 1993 a aderat la Comunitatea Statelor Independente - foto: ro.wikipedia.org

    Azerbaidjan – foto: ro.wikipedia.org

    Azerbaidjan, oficial Republica Azerbaidjan este cea mai mare țară din Caucaz, situată între Asia și Europa. Cuvântul „Azerbaidjan” înseamnă „Țara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia și Turcia la vest. La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia națiunilor turcice.

    Majoritatea populației este de religie musulmană. Azerbaidjanul, o națiune în care majoritatea populației este formată din musulmani, este o republică laică și unitară. Azerbaidjan a fost prima încercare reușită de a stabili o republică democratică și seculară în lumea musulmană. Azerbaidjanul este unul dintre membrii fondatori ai GUAM, precum și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar în septembrie 1993 a aderat la Comunitatea Statelor Independente.

  • 1923 - A fost inaugurat Stadionul Wembley din Londra , cu ocazia finalei Cupei FA între Bolton Wanderers și WestHam United.

    Stadionul Wembley din Londra - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Stadionul Wembley din Londra – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

  • 1930 - România a semnat la Paris, patru acorduri prin care erau reglementate complet şi definitiv obligaţiile financiare ce îi reveneau Ungariei, potrivit prevederilor Tratatului de la Trianon şi armistiţiului din data de 3 noiembrie 1918.
  • 1932 - A fost conceput vaccinul pentru imunizarea omului împotriva febrei galbene.
  • 1945Benito Mussolini și amanta sa, Clara Petacci, sunt capturați și executați de membrii mișcării de rezistență italiene în timp ce încercau să părăsească Italia.
  • 1952 - A intrat în vigoare tratatul de la San Francisco, prin care s-a pus capăt ocupației Japoniei după Al Doilea Război Mondial.

    Tratatul de la San Francisco, între Japonia și o parte a Puterilor Aliate, a fost semnat oficial de 48 de țări la 8 septembrie 1951, la War Memorial Opera House din San Francisco, California și a intrat în vigoare la 28 aprilie 1952.Uniunea Sovietică a luat parte la conferința de la San Francisco, iar delegația sovietică a fost condusă de viceministrul de externe Andrei Gromîko.

    Încă de la începutul conferinței, Uniunea Sovietică și-a exprimat opoziția față de textul propus al tratatului pregătit de Statele Unite și de Regatul Unit. Delegația sovietică a făcut mai multe tentative procedurale nereușite de a tergiversa conferința. Obiecțiile URSS au fost detaliate într-o lungă declarație dată de Gromîko la 8 septembrie 1951.

    Declarația conținea mai multe afirmații și revendicări ale Uniunii Sovietice: că tratatul nu dă nicio garanție împotriva revenirii militarismului japonez; că China comunistă nu a fost invitată să participe deși a fost una dintre principalele victime ale agresiunii japoneze; că Uniunea Sovietică nu a fost consultată suficient la pregătirea tratatului; că tratatul face din Japonia bază militară americană și că atrage Japonia într-o coaliție militară îndreptată împotriva Uniunii Sovietice; că tratatul era în fapt un tratat de pace separat; că tratatul încalcă acrodul de la Ialta, nerecunoscând suveranitatea Uniunii Sovietice asupra Sahalinului de Sud și asupra Insulelor Kurile. Abia la 19 octombrie 1956, Japonia și URSS au semnat o Declarație Comună prin care au pus capăt războiului și au restabilit relațiile diplomatice.

  • 1969 - Generalul Charles de Gaulle demisioneaza din functia de preşedinte al Franţei.

    Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) a fost un general și un politician francez. În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului - foto: ro.wikipedia.org

    Charles de Gaulle – foto: ro.wikipedia.org

    Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) a fost un general și un politician francez. În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului.

  • 1990 - Consiliul European adoptă o declarație comună, prin care hotărăște extinderea relațiilor cu țarile Europei Centrale și de Est.

    Consiliul European. Un tradițional grup pentru poza de familie, aceasta a fost făcută în palatul regal din Bruxelles în timpul președinției belgiene din 1987 - foto: ro.wikipedia.org

    Consiliul European. Un tradițional grup pentru poza de familie, aceasta a fost făcută în palatul regal din Bruxelles în timpul președinției belgiene din 1987 – foto: ro.wikipedia.org

    Consiliul European este o instituție a Uniunii Europene. Este format din liderii de stat sau de guvern ai statelor membre ale Uniunii, Președintele Comisiei Europene și Președintele Consiliului European, actualmente Donald Tusk. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, actualmente Federica Mogherini, participă de asemenea la întruniri fără drept de vot.

    Deși Consiliul European nu are nici o putere legislativă oficială, aceasta este învestit în temeiul Tratatului de la Lisabona[2], cu definirea “direcțiilor și priorităților politicilor generale” ale Uniunii. Este organismul strategic al Uniunii (cel care rezolva crizele), acționând ca o președinție colectivă a UE.

    foto: ro.wikipedia.org

    foto: ro.wikipedia.org

    Reuniunile Consiliului European sunt prezidate de către președintele său și au loc cel puțin de 4 ori pe an, de obicei, în clădirea Justus Lipsius, sediul central al Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles.

    Sediul Consiliului European - foto: ro.wikipedia.org

    Sediul Consiliului European – foto: ro.wikipedia.org

    Consiliul European a fost înființat ca un organism informal în 1961, a devenit o instituție oficială a UE în 2009, când Tratatul de la Lisabona a intrat în vigoare.

    Consiliul European a semnat Tratatul de la Lisabona în 2009 - foto: ro.wikipedia.org

    Consiliul European a semnat Tratatul de la Lisabona în 2009 – foto: ro.wikipedia.org

  • 1992 - S-a încheiat procesul fostului şef al Securităţii, Iulian Vlad. A  fost condamnat la 12 ani închisoare şi degradare militară.

    Iulian Vlad (n. 23 februarie 1931, Gogoșița) este un general român, Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului înainte de evenimentele din 1989. A fost membru al Partidului Comunist Român din anul 1946. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, împreună cu generalul Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major, Iulian Vlad (potrivit istoricului Alex Mihai Stoenescu) a reușit să prevină războiul civil spre care se îndrepta România în acele momente. În data de 31 decembrie al aceluiași an a fost arestat și condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicării sale în represiunea care a avut loc la Timișoara și la București, înaintea căderii regimului Ceaușescu. Nu a executat însă din sentință decât 4 ani, la închisoarea de la Jilava. Pe timpul executării pedepsei nu a cerut și nu a beneficiat de niciun act de clemență. În 31 decembrie 1993 a fost eliberat din închisoare printr-o hotărâre judecătorească - foto: ro.wikipedia.org

    Iulian Vlad - foto: ro.wikipedia.org

    Iulian Vlad (n. 23 februarie 1931, Gogoșița) este un general român, Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului înainte de evenimentele din 1989. A fost membru al Partidului Comunist Român din anul 1946. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, împreună cu generalul Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major, Iulian Vlad (potrivit istoricului Alex Mihai Stoenescu) a reușit să prevină războiul civil spre care se îndrepta România în acele momente.

    În data de 31 decembrie al aceluiași an a fost arestat și condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicării sale în represiunea care a avut loc la Timișoara și la București, înaintea căderii regimului Ceaușescu. Nu a executat însă din sentință decât 4 ani, la închisoarea de la Jilava. Pe timpul executării pedepsei nu a cerut și nu a beneficiat de niciun act de clemență. În 31 decembrie 1993 a fost eliberat din închisoare printr-o hotărâre judecătorească

  • 1994 - Fostul agent al Agenției Centrale de Informații a SUA, ofițer de contrainformații și analist Aldrich Ames, pledează vinovat in fata unui tribunal american, pentru a fi vandut secrete de stat timp indelungat Uniunii Sovietice și mai târziu Rusiei.

  • 1994 - Este anulata vizita in Romania a Regelui Mihai , ca urmare a interdictiei autoritatilor romane de a i se acorda viza de intrare in tara.

  • 1995: Începe alianța Disney-RTL. Peste 2 ani, se lansează canalul Super RTL
  • 1997 - Se semneaza Protocolul de înfrăţire a oraşelor Suceava şi Chişinău.
  • 1998: Organizația teroristă RAF se autodizolvă.
  • 2001 - Milionarul american Dennis Tito a devenit primul om care a plecat în spațiu ca turist.

    Dennis Tito (născut: 8 august, 1940, Queens, New York) este un multimilionar american, care și-a câștigat și statutul de celebritate prin faptul că a devenit primul turist spațial. Tito a obținut un Bachelor of science în astronautică și aeronautică la New York University în 1962 (titlul este echivalent Bacalaureatului din statele europene; adică primul grad academic (cel mai de jos), iar mai târziu a obținut și un Master of science, (specialitatea inginerie) la Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, New York. La 18 mai 2002 a obținut un titlu de Doctor honorific de la același Institut (Rensselaer Polytechnic Institute), care îi recunoscuse cu ani în urmă și Masteratul. Se numără printre foștii cercetători ai proiectului Jet Propulsion Laboratory de la NASA. În 1972 a fondat Wilshire Associates, o societate de asistență și consultanță financiară în Santa Monica, California. Pe 28 aprilie 2001 Tito s-a alăturat echipajului navetei Sojuz TM-32 și, timp de 7 zile, 22 de ore și 4 minute a rămas cu ei pe orbită. Pentru această călătorie a sa, Tito, a achitat suma de 20 de milioane de dolari americani - foto: ro.wikipedia.org

    Dennis Tito - foto: ro.wikipedia.org

    Dennis Tito (născut: 8 august, 1940, Queens, New York) este un multimilionar american, care și-a câștigat și statutul de celebritate prin faptul că a devenit primul turist spațial. Tito a obținut un Bachelor of science în astronautică și aeronautică la New York University în 1962 (titlul este echivalent Bacalaureatului din statele europene; adică primul grad academic (cel mai de jos), iar mai târziu a obținut și un Master of science, (specialitatea inginerie) la Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, New York.

    La 18 mai 2002 a obținut un titlu de Doctor honorific de la același Institut (Rensselaer Polytechnic Institute), care îi recunoscuse cu ani în urmă și Masteratul. Se numără printre foștii cercetători ai proiectului Jet Propulsion Laboratory de la NASA. În 1972 a fondat Wilshire Associates, o societate de asistență și consultanță financiară în Santa Monica, California. Pe 28 aprilie 2001 Tito s-a alăturat echipajului navetei Sojuz TM-32 și, timp de 7 zile, 22 de ore și 4 minute a rămas cu ei pe orbită. Pentru această călătorie a sa, Tito, a achitat suma de 20 de milioane de dolari americani.

  • 2001 - S–a lansat Teatrul Național pentru Copii, proiect acceptat și coprodus de Teatrul Național I. L. Caragiale, director general Dinu Săraru, la inițiativa Fundației “Abracadabra” condusă de actorul Marian Râlea.

    Marian Râlea (n. 20 decembrie 1957, Brasov) este un actor român de teatru, televiziune și film. Râlea a absolvit Academia de Teatru și Film, București, promoția 1982.

  • 2004 - CBS a difuzat fotografii în care erau surprinși soldați americani maltratând și umilind prizonieri irakieni din închisoarea d’Abou Ghraib, de lângă Bagdad. Imaginile datau din perioada octombrie-decembrie 2003.





NAȘTERI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...