miercuri, 27 aprilie 2022

 1. /29 APRILIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimenmte; Nașteri


EVENIMENTE

  •  711 - Trupele arabe conduse de Tariq ibn Ziyad incep cucerirea Peninsulei Iberice.

    Ṭāriq ibn Ziyād a murit în anul 720. A fost un general musulman care a condus invazia musulmană în peninsula Iberică în sec. VIII, cucerind Hispania vizigotă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Ṭāriq ibn Ziyād a murit în anul 720. A fost un general musulman care a condus invazia musulmană în peninsula Iberică în sec. VIII, cucerind Hispania vizigotă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Tāriq ibn Ziyād a fost un subaltern al lui Musa ibn Nusair care l-a numit guvernator de Tanger. În 710, profitând de slăbiciunea vizigoţilor din peninsula Iberică, a făcut o incursiune de probă în sudul peninsulei, care s-a desfăşurat fără probleme. Importanţa incursiunilor a crescut, Musa ibn Nusair având informaţii despre tezaurul regelui vizigot şi despre obiceiul vizigoţilor de a lua tezaurul cu ei aproape de câmpul de luptă. În anul 711 a dat ordine generalului Tāriq să invadeze Hispania. De la acesta din urma provine numele strâmtorii Gibraltar.

    Vizigoţii erau împărţiţi între regele Rodrigo (ultimul rege vizigot) şi Agila II, Tāriq spera ca una din părţi sa-i devină aliată, el având doar 7000 soldaţi. La început, vizigoţii s-au aliat împotriva musulmanilor, dar pe câmpul de luptă trupele lui Agila l-au abandonat pe Rodrigo, acesta pierzând lupta.

    După bătălie, Tāriq a stat până anul următor în teritoriu, când Musa ibn Nusair a sosit din nordul Africii cu 18000 oameni ca întăriri. După aceasta, este probabil că a colaborat în expediţii alături de Musa spre oraşele Zaragoza, Tarragona, Pamplona şi Galicia. Apoi ambii au călătorit spre Damasc pentru a da socoteală califului despre acţiunile făcute. Musa a fost judecat pentru corupţie, iar despre Tāriq nu se mai cunosc alte detalii istorice relevante.

  • 1091 - Bătălia de la Levounion – Armata bizantină, condusă de împăratul bizantin Alexios I., cu ajutor cuman, învinge coaliţia pecenegă. Cumanii împing pecenegii de la nord de Dunăre şi le ocupă teritoriile din Crimeea. Înfrângerea armatei pecenegilor în Bătălia de la Levounion a însemnat eliminarea pericolul peceneg pentru Bizanț.

    Alexie I Comnenul (n. 1048 - d. 1118) a fost împărat bizantin între anii 1081 - 1118 - foto: ro.wikipedia.org

    Alexie I Comnenul (n. 1048 – d. 1118) a fost împărat bizantin între anii 1081 – 1118 – foto: ro.wikipedia.org

    În anul 1090, pecenegii au invadat posesiunile din Balcani a Bizanțului. Împaratul Alexios I Comnen însǎ, a constatat ca are forțe prea puține fațǎ de pecenegi care puteau trimite 6.000 de oameni numai după hranǎ, în împrejurimi.

  • 1386 - În Bătalia de la râul Vihra, armata cnezatului de Smolensk este infranta de trupele Marelui Ducat al Lituaniei.Smolenskul devine vasal al Lituaniei.

  • 1429 - Ioana d’Arc ajunge pentru a ajuta la Asediul Orléans-ului.

    Asediul Orléans-ului (în engleză Siege of Orléans, în franceză Siege d'Orléans) și eliberarea ulterioară de către trupele Ioanei d'Arc a marcat un punct de cotitură în Războiul de 100 de Ani. Eliberarea Orléans-ului a fost primul succes major al trupelor franceze după înfrângerea dezastruoasă de la Azincourt din 1415. Situația disperată a Orléans-ului, care avea o mare importanță strategică și morală pentru poporul francez, a fost salvată de apariția bruscă pe scena politică a țărancei Ioana d'Arc în fruntea trupelor franceze, care într-un timp scurt au ridicat asediul orașului. Contemporanii cred că, Orléans-ul odată căzut, precum și încoronarea lui Henric al VI-lea, fiul regelui Henric al V-lea al Angliei, ar fi sfârșit independența Franței ca stat - in imagine, Ioana intră învingătoare în Orléans - foto: ro.wikipedia.org

    Ioana intră învingătoare în Orléans – foto: ro.wikipedia.org

    Asediul Orléans-ului (în engleză Siege of Orléans, în franceză Siege d’Orléans) și eliberarea ulterioară de către trupele Ioanei d’Arc a marcat un punct de cotitură în Războiul de 100 de Ani. Eliberarea Orléans-ului a fost primul succes major al trupelor franceze după înfrângerea dezastruoasă de la Azincourt din 1415.

    Situația disperată a Orléans-ului, care avea o mare importanță strategică și morală pentru poporul francez, a fost salvată de apariția bruscă pe scena politică a țărancei Ioana d’Arc în fruntea trupelor franceze, care într-un timp scurt au ridicat asediul orașului. Contemporanii cred că, Orléans-ul odată căzut, precum și încoronarea lui Henric al VI-lea, fiul regelui Henric al V-lea al Angliei, ar fi sfârșit independența Franței ca stat.

  • 1459 - Încep represaliile domnitorului Vlad Ţepeş împotriva negustorilor saşi din Muntenia, care nu respectau poruncile sale.

    1499 German woodcut showing Dracule waide dining among the impaled corpses of his victims - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    1499 German woodcut showing Dracule waide dining among the impaled corpses of his victims – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Se pare că sașii din Brașov complotau, mai pe față, mai pe ascuns, să-l alunge de la domnie. Cronicile timpului spun ca Țepeș a strâns în ziua de Paște a anului 1459 câteva sute de negustori brașoveni (sau aflați în trecere ) 43 au fost trași în țeapă, iar Țepeș a luat micul dejun printre țepele în care agonizau cei osândiți. Alți 300 ar fi fost arși de vii., dupa care oştile muntene năvălesc in Transilvania, atacînd ţinutul Sibiului, apoi al Barsei, prăpădind şi arzînd numeroase sate.

  • 1483 - Insula Gran Canaria din arhipelagul Insulelor Canare, este cucerită de regatul Castiliei, pe tronul caruia se afla regina Isabela I, după o campanie care a durat 5 ani si dupa peste un secol de incursiuni şi tentative de cucerire europene (franceză, portugheză s.a …). Arhipeleagul este situat la Oceanul Atlantic la aproximativ 150 km în largul coastei de nord-vest a Africii şi aproximativ 1350 km de tarmurile Europei si va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei. Gran Canaria era populata de Canari (Guanches) , o populatie disparuta in prezent. Canarii au numit insula Tamarán sau Land of the Brave. Aceasta are o suprafață de 1.560,1 km², fiind ca mărime a treia insulă din arhipelag (după Tenerife și Fuerteventura).
  •  1624 - Cardinalul Richelieu devine ministru al regelui Ludovic al XIII-lea al Frantei.

    Cardinal de Richelieu by Philippe de Champaigne (1642) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Cardinal de Richelieu by Philippe de Champaigne (1642) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Armand-Jean I. du Plessis de Richelieu, intrat în istorie cu numele de Cardinalul Richelieu, (n. 9 septembrie 1585 în palatul Richelieu, departamentul Indre-et-Loire; d. 4 decembrie 1642 în Paris) a fost un cleric, nobil și om politic francez. A avut titlurile de Marquis du Chillou, episcop de Luçon (1608), cardinal (1622), prim duce de Richelieu (1631) și prim duce de Fronsac (1634), abate de Cluny, Cîteaux și Prémontré. De asemenea numit “Eminența roșie”, a fost cel mai apropiat consilier al lui Ludovic al XIII-lea, țelul său fiind schimbarea structurii statului francez într-o monarhie absolută și slăbirea hegemoniei Habsburgice în Europa.

    Politica cardinalului Richelieu a implicat două obiective principale: centralizarea puterii în Franța și opoziția față de dinastia de Habsburg (care a domnit atât în Austria cât și în Spania). La scurt timp după ce a devenit ministrul principal a lui Ludovic, el s-a confruntat cu o criză în Valtellina, în nordul Italiei.

    Richelieu i-a sprijinit pe protestanți ai cantonului elvețian Grisons. Cardinalul a dislocat trupe în Valtellina, de unde au fost alungate garnizoanele Papei. Decizia lui Richelieu de a sprijini un canton protestant împotriva Papei a fost o previzualizare a politicii de putere pur diplomatice pe care el a adoptat-o în politica sa externă.

    Hughenoții (protestanții), alcătuiau un “stat în stat” în timpul lui Ludovic al XIII-lea în Franța. Prin Edictul din Nantes aveau asigurate orașe cu o administrație militară proprie și erau sprijiniți de englezi, care le erau aliați. După asasinarea lui Henric IV-lea, protectorul hughenoților, s-au iscat din nou conflicte militare între hughenoți și catolici.

    Pentru a realiza o monarhie absolută de durată în Franța, Richelieu trebuia să nimicească potentialul militar hughenot. Principalul oraș hughenot, La Rochelle, cade după un asediu de un an, în 1628. Prin Edictul din Ales din 1629 hughenoții păstrează libertatea cultului lor, însă pierd definitiv potențialul militar.

  • 1661: Dinastia chinezească Ming ocupă Taiwanul.
  • 1672Războiul franco-olandezLudovic al XIV-lea al Franței invadează Țările de Jos.
  • 1818  - La Chişinău, Basarabia ţaristă, ţarul Alexandru I sancţionează un nou regulament de administrare a Basarabiei – Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei.

    Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878 - foto preluat de pe www.istoria.md

    Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878 – foto preluat de pe www.istoria.md

    La 29 aprilie 1818, la Chişinău, Basarabia ţaristă, împăratul rus Alexandru I sancţionează un nou regulament de administrare a Basarabiei cunoscut sub denumirea Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei (Aşezămîntul constituirii regiunii Basarabia). Legea organică pentru administrarea provinciei Basarabia (o veritabilă constituţie) a fost elaborată în limbile română şi rusă.

    Conform acestei legi se menţin vechile drepturi ale tuturor claselor sociale. Boierii, pe lîngă vechele privilegii, primesc drepturi şi avantajele nobilimii ruseşti. Judecata civilă se făcea în română iar cea penală în rusă şi în română. Jalbele la guvernatori se puteau face în română şi în greacă.

    Partea rea a Legii a fost înlesnirea colonizării Basarabiei care s-a observat mai ales pe teritoriile mai puţin populate de băştinaşi, precum era Bugeacul (Basarabia istorică). Paralel cu coloniştii au fost aşezaţi în Basarabia şi militarii în retragere împreună cu familiile lor, fiind scutiţi pe viaţă de plata datoriilor către stat.

  • 1835 - În timpul muncilor agricole, pe un teren aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, se descoperă un obiect conic, așa-numita “pălărie de aur din Schifferstadt” (primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp: conul de aur din Avanton, vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, lângă Nurnberg, pălăria de aur din Berlin).

    29 aprilie 1835: În timpul muncilor agricole, pe un teren aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, se descoperă un obiect conic, așa-numita "pălărie de aur din Schifferstadt" (primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp: conul de aur din Avanton, vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, lângă Nurnberg, pălăria de aur din Berlin) - foto: ro.wikipedia.org

    foto: ro.wikipedia.org

  • 1868 - S-a înființat Filarmonica Română, care poartă astazi numele marelui compozitor roman lui George Enescu.

    Filarmonica "George Enescu" - foto preluat de pe www.facebook.com

    Filarmonica “George Enescu” – foto preluat de pe www.facebook.com

    Filarmonica din Bucureşti a fost fondată în 1868 din iniţiativa unui grup de muzicieni, în frunte cu Alexandru Flechtenmacher şi Eduard Wachmann (după alte două tentative, în 1833 şi în 1865). Actul de constituire este datat 29 aprilie 1868, cînd Societatea Filarmonică Română a susţinut primul său concert, prezentând capodopere din creaţia clasică şi romantică. În luna februarie a anului 1888, a fost inaugurat Ateneul Român, devenit de atunci simbol al culturii naţionale.

  • 1877 - Adunarea Deputaţilor din România adoptă o moţiune prin care se declară starea de război cu Imperiul Otoman, conflagraţie care ulterior va purta numele Războiul pentru Independenţa României. Moţiunea a fost votată cu 58 voturi pentru, 29 contra şi 5 abţineri.

    Războiul de Independență de la 1877 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Războiul de Independență de la 1877 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Războiul de Independență al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878. În urma acestui război, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru. Pe 4/16 aprilie 1877, România și Imperiul Rus au semnat la București un tratat care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul țării în drumul spre Balcani, cu condiția respectării integrității teritoriale a României.

    Inițial, până târziu în 1877, Rusia nu a dorit intrarea României în război, nedorind ca aceasta să participe la tratatele de pace pentru împărțirea teritoriilor, însă rușii s-au lovit de o puternică rezistență, suferind pierderi grele în asalturi repetate, și neputând înainta în Balcani dincolo de trupele (40.000 de soldați) conduse de Osman Pașa, care se cantonaseră în cetatea Plevna.

    În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldați au fost masați de-a lungul Dunării pentru apărarea țării în fața unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman pe 12/24 aprilie 1877, iar trupele ruse au intrat în România pe la Ungheni, peste nou construitul pod de peste Prut, opera cunoscutului inginer francez Gustave Eiffel. Costul total, în bani, suportat de cetățenii României a fost estimat la 100 milioane lei aur.

  • 1882 - Inventatorul german Ernst Werner von Siemens pune în funcțiune la Berlin mașina Elektromote, primul troleibuz.

    Werner von Siemens (1816-1892), inginer, inventator și industriaș german  foto:  ro.wikipedia.org

    Werner von Siemens (1816-1892), inginer, inventator și industriaș german
    foto: ro.wikipedia.org

    Werner von Siemens (1816-1892) a fost inginer, inventator și industriaș german. Fondează în anul 1847 împreună cu un alt industriaș, Halske, Societatea Siemens-Halske cu obiect de activitate instalarea liniilor telegrafice. Are mari contribuții în domeniul mașinilor și acționărilor electrice cum ar fi: indusul în dublu T care a crescut randamentul generatoarelor și motoarelor electrice (1856), primul alternator electric (1878), principiul autoexcitației generatoarelor de curent continuu (1867), principiul reversibilității mașinilor electrice (1867). A construit primul tramvai cu alimentare electrică prin cele două șine (1870), prima locomotivă electrică(1879), și primul război de țesut cu acționare electrică (1879).

    primul troleibuz - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    primul troleibuz – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Siemens este cel care propune watt-ul ca unitate de putere (1882). De asemeni el este cel care dă denumirea de electrotehnică pentru electricitatea tehnică. Alte invenții de importanță majoră în electrotehnică și nu numai: aparat telegrafic indicator cu întrerupere automată (1846); folosirea gutapercii ca material izolant (1847), folosită ulterior la fabricarea primelor cabluri submarine de telegrafie; semnalizatorul electric de incendiu (1848); cuptorul cu arc electric pentru oțelării (1878); pirometrul cu rezistență pentru măsurarea temperaturilor înalte (1880); ascensorul cu acționare elctrică (1880); fotometrul cu seleniu (1887). De asemeni și-a adus contribuții importante privind legislația germană privind brevetele de invenție.

  • 1902 - Regele Carol I al Romaniei a instituit calitatea de «veteran de razboi», care avea in vedere atunci pe cei care luptaseră în Războiul de Independenţă din 1877 – 1878.

    Primul foc de tun tras de Armata Romana in razboiul de independenta (1877) -  foto: wikimedia.org

    Primul foc de tun tras de Armata Romana in razboiul de independenta (1877) -
    foto preluat de pe wikimedia.org

    Calitatea de veteran de război s-a perpetuat, prin hotărârea Guvernului Romaniei, care a declarat in anul 2008 ziua de 29 Aprilie «Zi naţională a Veteranilor de Război», prilej de omagiere a foştilor combatanţi, supravieţuitori ai celui de al Doilea Război Mondial, încă în viaţă, toţi în vârstă de peste 80 de ani, dar şi a camarazilor trecuţi, între timp, în eternitate.
    Glorie eterna eroilor neamului nostru!

  • 1928 - La Chişinău, România, este inaugurat monumentul lui Ştefan cel Mare al sculptorului român Alexandru Plămădeală.

    monumentul lui Ştefan cel Mare - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

    Monumentul lui Ştefan cel Mare – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

  • 1945 - Lagărul de concentrare nazist de la Dachau a fost eliberat de trupele americane.

    Lagărul de concentrare Dachau - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Lagărul de concentrare Dachau – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Dachau a fost primul lagăr de concentrare nazist (în germană Konzentrationslager (KZ)) înfiinţat în Germania, pe terenul unei fabrici de muniţii abandonate lângă oraşul Dachau, la aproximativ 16 km nord-vest de München, în landul Bavaria. Lagărul de concentrare şi-a început activitatea la 22 martie 1933, la ordinele lui Heinrich Himmler, comandantul suprem al SS-ului (în germană Reichsführer-SS).

    După ce a fost numit inspector al tuturor lagărelor de concentrare, comandantul lagărului, Theodor Eicke s-a servit de lagărul Dachau ca model pentru toate lagărele construite ulterior, cât şi ca şcoală pentru ofiţerii SS din efectivele de pază din sistemul concentraţionar nazist german.

    La 27 aprilie 1945, 7.000 de deţinuţi de la Dachau au fost trimişi câteva zeci de kilometri mai la sud. O zi mai târziu marea majoritate a ofiţerilor SS a părăsit lagărul, iar a doua zi cei 67.000 de prizonieri rămaşi au fost eliberaţi de o unitate a armatei americane. Unii dintre gardienii de rang inferior, rămaşi la faţa locului au fost executaţi sumar de trupele americane.

  • 1945 - Armata germană din Italia se preda necondiționat aliatilor anglo-americani.

  • 1945 - Al Doilea Război Mondial - Dictatorul german Adolf Hitler se căsătorește cu Eva Braun în buncărul sau din Berlin și il desemnează amiralul Karl Dönitz ca succesor al său. Atât Hitler cat și Eva Braun se vor sinucide în ziua următoare.

    Eva Braun împreună cu Adolf Hitler, 14 iunie 1942 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Eva Braun împreună cu Adolf Hitler, 14 iunie 1942 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Situația din buncăr devenea din ce în ce mai sinistră, singurul subiect de discuție fiind despre cea mai sigură și rapidă metodă de sinucidere. Eva decide să-și ia viața otrăvindu-se, nedorind să folosească pistolul pentru a nu fi desfigurată. Mă întreb dacă doare foarte mult?[...] Sunt gata să mor eroic dar măcar vreau să fie fără dureri.

    După miezul nopții, pe 29 aprilie, Hitler îi dictează testamentele sale lui Traudl Junge. Cel personal începea cu frazele: Deoarece nu am crezut că trebuie să-mi asum responsabilitatea unei căsătorii pe timpul războiului, am decis acum, înaintea morții să o iau de nevastă pe femeia care, după mulți ani de prietenie adevărată, a venit voluntar în orașul, ce era deja învins, pentru a-mi împărtăși soarta. Ea moare alături de mine ca și soția mea conform dorinței ei.

    Testamentul personal se termină astfel: Eu și soția mea am ales moartea pentru a scăpa de rușinea de a fi forțați să demisionăm sau să ne predăm. Este dorința noastră să fim incinerați imediat în locul unde eu am înfăptuit cea mai mare parte a muncii mele de-a lungul celor 12 ani de serviciu în slujba poporului. Căsătoria celor doi a avut loc în aceeași zi martori fiind Joseph Goebbels și Martin Bormann.

    Ceremonia a fost una simplă fără prieteni sau familie, urmată apoi de o mică recepție. Gertrude Weisker, verișoara Evei: Nu mai avea motive să ezite. Până atunci a spus că este căsătorit cu Germania. Dar acum nu mai exista o Germanie, așa că probabil s-a gândit că putea până la urmă să o ia de soție pe femeia cu care a trăit împreună 16 ani.

    Pentru 36 de ore, Eva a avut bucuria de a i se spune Frau Hitler, cu toate că noul ei soț continua să i se adreseze cu domnișoara Braun. În după-amiaza zilei următoare, când rușii ajunseseră extrem de aproape de centrul capitalei, cei doi decid că a venit timpul să-și curme viața. După ce își iau rămas bun de la cei din buncăr, Eva se otrăvește cu cianură, iar Hitler își trage un glonț în tâmplă. Cadavrele lor sunt scoase afară de adjutanții führerului.

    La 2 mai rămășițele sunt găsite de către soldații ruși în grădina Cancelariei într-un crater făcut de o bombă. De-a lungul anilor cadavrele au fost îngropate și deshumate de mai multe ori, până când în aprilie 1970 sunt incinerate complet, iar cenușa este aruncată în râul Elba.

  • 1946 - Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient ii condamnă pe fostul prim-ministru al Japoniei Hideki Tojo și alti 28 foști lideri japonezi, pentru crime de război.

  • 1997 - A intrat în vigoare Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.
  • 2011 - A avut loc căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton. A prima nuntă princiară din acest secol.

    Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton a avut loc la catedrala Westminster din Londra la data de 29 aprilie 2011. Prințul William, Duce de Cambridge, care este al doilea în linia de succesiune la tronul britanic, a întâlnit-o prima dată pe Kate Middleton în 2001, în timp ce amândoi studiau la Universitatea Saint Andrews din Scoția.

    După căsătorie, cuplul, care a primit oficial titlul de Ducele și Ducesa de Cambridge cu doar cîteva ore înaintea căsătoriei, intenționează să locuiască în continuare pe Insula Anglesey din nordul Wales, unde William continuă să servească în Royal Air Forces, divizia RAF Search and Rescue, ca pilot de elicopter.

    Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton (Catedrala Westminster din Londra , 29 aprilie 2011) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton (Catedrala Westminster din Londra , 29 aprilie 2011) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org





NAȘTERI



  •  1941 - S-a născut regizorul român Mircea Veroiu; (d. 1997).
  • 1945Hugh Hopper, basist englez (Soft Machine) (d. 2009)
  • 1947: Horst Bredekamp (n. ,[2][3][4][5][6] KielZona de ocupație britanică a Germaniei[*][7]) este istoric și filosof al artei. A studiat istoria artei, arheologia, filosofia și sociologia la Kiel, München, Berlin și Marburg. A fost profesor la Universitatea din Hamburg (1982-1993), iar apoi la Universitatea „Humboldt” din Berlin (începând cu 1993). De asemenea, a fost invitat al multor instituții prestigioase de cercetare: Institute for Advanced Studies, Princeton (1991), Wissenschaftskolleg zu Berlin (1992), Getty Center, Los Angeles (1995 și 1998), Collegium Budapesta (1999). Printre cărțile sale se numără: Antikensehnsucht und Maschinenglauben. Die Geschichte des Kunstammers und die Zukunft der Kunstgeschichte [Nostalgia Antichității și cultul mașinilor. Istoria cabinetului de curiozități și viitorul istoriei artei] (1993), Thomas Hobbes Visuelle Strategien [Strategiile vizuale ale lui Thomas Hobbes] (1999), Florentiner Fusball: Die Renaissance der Spiele [Fotbalul florentin: Renașterea jocului] (2001), Die Fenster der Monade. Gottfried Wilhelm Leibniz’s Theater der Natur und Kunst [Fereastra monadei. Teatrul naturii și artei al lui Gottfried Wilhelm Leibniz] (2004), Darwins Korallen [Coralii lui David] (2005), Bilder bewegen. Von der Kunstkammer zum Endspiel [Imagini mișcate. De la cabinetul de curiozități la sfîrșit de partidă] (2007), Galilei der Künstler [Galilei artistul] (2007), Leibniz und die Revolution der Gartenkunst [Leibniz și revoluția artei grădinilor] (2012).  
    Horst Bredekamp
    Die Zukunft der Wissensspeicher - Horst Bredekamp 1.JPG
    Horst Bredekamp
    Date personale
    Născut (72 de ani)[2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
    KielZona de ocupație britanică a Germaniei[*][7] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
    Ocupațieistoric de artă
    profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
    Activitate
    OrganizațieUniversitatea din Hamburg
    Universitatea Humboldt din Berlin  Modificați la Wikidata
    PremiiOrdinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]
    Aby Warburg Prize[*] ()
    Sigmund Freud Prize[*] ()
    Berlin Science Award[*] ()
    Meyer-Struckmann Prize for Humanities and Social Sciences[*] ()
    Max Planck Research Award[*] ()
    Fritz Winter Prize[*] ()[1]
    Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*] ()
  • 1951: Bogdan Ștefan Ghiță Ulmu (n. 29 aprilie 1951București – d. 21 mai 2016Iași), cunoscut sub pseudonimul Bogdan Ulmu, a fost un regizor de teatru, scriitor și publicist român. Bogdan Ulmu s-a născut în 1951 în București, fiul contabilului Vasile Ghiță și al funcționarei Maria Ghiță (n. Cataramă).[2] După terminarea liceului, Ulmu se înscrie Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC) pe care îl absolvă în 1978. Pentru început lucrează ca profesor se actorie la Școala Populară de Arte din Ploiești, iar din 1980 începe să facă regie de teatru pentru ținute în București și în alte orașe. În 1990 devine membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și în 1995 al UNITER. Lector, conferențiar și profesor la universități din București, Timișoara, Iași și Bacău, Ulmu își obține doctoratul în teatrologie cu teza „Caragiale, ludicul” în 1998.  
    Bogdan Ulmu
    Date personale
    Nume la naștereBogdan Ștefan Ghiță Ulmu Modificați la Wikidata
    Născut29 aprilie 1951
    București
    Decedat (65 de ani)
    Iași
    NaționalitateRomân
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    OcupațieRegizor de teatru, scriitor, publicist
    Activitate
    Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București  Modificați la Wikidata
    Cunoscut pentruRegizor, Profesor universitar, Publicist
  • 1954: Andrei Mudrea (n. 29 aprilie 1954Mitocul Vechi, raionul OrheiRepublica Moldova), Maestru Emerit al Arteipictor și artist plastic român din Basarabia. Unul dintre discipolii lui Mihai Grecui,[1] autorul mai multor lucrări de picturăgraficăsculptură și artă-obiect. Fondator și membru al „Grupului Zece". Creația plasticianului Andrei Mudrea ocupă un loc de frunte printre operele de referință sau chiar de avangardă artistică moldovenească.[2] Participă în calitate de președinte [3] sau membru al juriilor la diverse concursuri[4] în domeniul artelor plastice din Chișinău[5].
    Operele lui Mudrea, create pe parcursul a trei decenii consemnează o evolutie ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ele poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic și care corespund aspirațiilor artistice și sunt raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională[6].
    Andrei Mudrea este considerat unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni.[7] Mesajul artistului, de un dramatism tulburător, de obicei este unul încifrat, ascuns într-o metaforă, fie că e vorba de peisaje, de celebrele case mudriene sau de tablouri pictate în manieră postmodernistă.  Din 1969 până în 1973, studiază la Școala de Arte Plastice „I. Repin”, actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din ChișinăuR. Moldova. Din 1975 lucrează și studiază pictura în atelierul lui Mihai Grecu. Începând cu anul 1975 și până în 1985, este profesor la Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Orhei. În 1978 debutează cu tablourile „Mama” și „Casa părintească” (tehnică mixtă, alb pe alb)[9], iar din anul 1978 și până în prezent participă la toate expozițiile organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova[10].
    Lucrările apărute în 1975-1985 poartă amprenta influenței creației lui M. Grecu. Pictura din acești ani atestă existența mai multor tangențe, ce se referă la utilizarea netradițională a coloranților, la obținerea unor efecte de clar-obscur, factură și volum. Lucrările apărute între 1985-1995 relevă o nouă etapă în creația artistului, o altă modalitate a gândirii maestrului.)[9]
    Mai târziu, în 1989 este titularizat Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova[11]. În 1990 participă la elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova și este autorul și promotorul „Stelei cu 8 raze”[12]. Între 1991-1994 este membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. În 1992 devine Director al Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. În 1996 este Titularizat Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști (AIAP) în cadrul Unesco. Între 1997-2003 este din nou membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. Din 1985 se află la lucrul de creație și este Liber Profesionist. În 2001 i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit în ArteÎn 1983 are loc prima expoziție personală a lui Andrei Mudrea la Chișinău (R. Moldova). În 1988 merge cu prima expoziție personală la Moscova (Rusia). În 1989 vernisează o nouă expoziție personală la Chișinău, iar în 1990 merge cu prima sa expoziție personală la Paris (Franța). În 1994 are o nouă expoziție personală la Chișinău, după care, în 1995, urmează două personale în Franța, una la Paris, alta la Saint-Malo. În 1999 revine în atenția publicului cu expoziție personală „Și Dumnezeu a Creat Femeia...”, organizată la Muzeul Național de Arte din Chișinău (R. Moldova). În 2000 are loc expoziția personală „Despărțirea Luminii de Întuneric” în cadrul Muzeului Național de Arte din Chișinău (R. Moldova). În 2001 și 2002 mai organizează câte o expoziție personală la Chișinău (R. Moldova) după care revine în 2004 cu expoziția „Universul Luminii”, vernisată la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. Apoi, revine o dată la cinci ani cu expoziții personale în care își prezintă doar lucrări și cicluri noi[14]. Astfel, în 2009 are loc expoziția personală „Clipe de Lumină” la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova. În 2011 inaugurează expoziția personală „Enigme” la galeria „Artium”din Shopping MallDova din Chișinău (R. Moldova),[15] iar în 2014 are loc expoziția personală „Metamorfozele Luminii” la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.[16] În 2018 participă cu expoziția personală „Metamorfozele Luminii” la Consiliul Europei, clădirea „Agora” din Strasbourg (Franța)[17][18][19], iar în 2019 revine cu expoziția personală „Raze de Lumină” la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.   
    Andrei Mudrea
    Andrei Mudrea painter.jpg
    Date personale
    Născut (65 de ani) Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
    Ocupațiepictor 
  • 1954Jerome "Jerry" Seinfeld (n. 29 aprilie 1954) este un actor, scenograf și producător de film american. S-a născut în Brooklyn, New York, într-o familie de evrei; tatăl său, Kálmán, era originar din Ungaria, iar mama sa, Betty, din Siria. Este un comic de tip „observator”, comedia sa bazându-se pe observații de multe ori evidente din viața cotidiană. Faima i-a fost adusă de sitcom-ul Seinfeld, în care l-a interpretat pe Jerry Seinfeld, o caricatură a propriei sale persoane, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de aur în 1994. Jerome Seinfeld a participat și ca producător al acestui serial, împreună cu prietenul său Larry David. Seinfeld este de asemenea un scriitor, autorul bestseller-ului Seinlanguage. Publicată in 1993, cartea a devenit numărul unu ca New York Times bestseller. Fiind scris în timpul primelor filmări, romanul reprezintă mai mult o adaptare a materialui comic din serial. Titlul a fost inspirat de un articol apărut în Entertainment Weekly ce publica lista replicilor din serial ce au rămas în memoria și limbajul colectiv. În 2003, Jerry Seinfeld a scris o carte pentru copii intitulată Halloween. Cartea a fost ilustrată de către James Bennett. Exista de asemenea multe alte cărți despre Seinfeld și despre serial, dar multe dintre acestea au alți autori. Seinfeld a scris prefața la toată seria de cărți ale lui Ted L. Nancy Letters from a Nut (Scrisori de la un nebun) și de asemenea a cărții lui Ed Broth Stories from a Moron (Poveștile unui idiot). S-ar bănui că ambii autori ar fi doar pseudonime utilizate de către Seinfeld sau de către un prieten cunoscut acestuia. Nu a fost făcută niciodată publicitate nici unuia dintre autori, dar Seinfeld a prezentat mult în televiziune cărțile acestora. Pentru a promova cartea lui Broth, Seinfeld a ținut chiar o recepție, dar autorul nu s-a prezentat. Când se apropia de treizeci de ani, Seinfeld a început o relație cu o liceană de șaptesprezece ani pe nume Shoshanna Lonstein. S-au logodit după circa cinci ani, dar în 1997, când Shoshanna a absolvit studiile la Universitatea din Los Angeles California, s-au despărțit. După aceea, pentru o scurtă perioadă a avut o relație cu Carol Leifer, modelul personajului Elaine din serial. După puțin timp, a cunoscut-o într-un Reebok Sports Club pe Jessica Sklar. Sklar, o dirigentă a departamentului Relații cu Publicul de la Tommy Hilfiger, tocmai ce se întorsese după trei săptămâni din luna de miere petrecută în Italia împreună cu producătorul de teatru Eric Nederlander. Pe 25 decembrie 1999, Sklar a divorțat de Nederlander și s-a măritat cu Seinfeld. Comicul George Wallace le-a făcut de cavaler de onoare la nuntă. După nuntă, în martie 2000, Seinfeld a cumpărat plătind 32 de milioane de dolari, Amagansett, casa lui Billy Joel. Soții Seinfeld au trei copii, o fiică și doi băieți. Pe 29 martie 2008, la New York, conducând în East Hampton al său Fiat 500 din 1967, sistemul de frânare al autoturismului nu a mai funcționat. Nereușind să oprească mașina nici măcar cu frâna de mână, Seinfeld a încercat să evite de a intra într-o intersecție cu autostradă, răsturnând mașina pe o parte. Cauza accidentului ar fi fost o defecțiune mecanică. Seinfeld nu a avut nevoie de îngrijiri medicale după incident, întorcându-se la casa sa din East Hampton. Seinfeld este de asemenea recunoscut ca susținător politic în multe campanii electorale. În 1999 a colaborat la campania pentru președinție a lui Bush, donând mulți bani pentru Partidul Democrat din Statele Unite. 
    Jerry Seinfeld
    Jerry Seinfeld (1997).jpg
    Date personale
    Nume la naștereJerome Seinfeld
    Născut (65 de ani)
    Brooklyn, New York
    Căsătorit cuJessica Seinfeld[*] (din Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Etnieevrei americani Modificați la Wikidata
    Ocupațieactor de stand-up[*] Modificați la Wikidata
    Avere800.000.000 dolar american[1] Modificați la Wikidata
    Alma materQueens College[*]
    State University of New York at Oswego[*]
    Roluri importanteJerry Seinfeld în Seinfeld
    Premii Globul de Aur
    Cel mai bun actor de televiziune (1994Modificați la Wikidata
    Premii Emmy
    Primetime Emmy Award for Outstanding Comedy Series[*] (1992)
  • 1955Horia-Victor Toma, politician român
  • 1956Florin Călinescu (n. 29 aprilie 1956Timișoara) este actor român de filmradioteatru și voce, realizator de emisiuni de televiziune și jurat (din 2016) al emisiunii de televiziune Românii au talent. A absolvit secția umanistă a Liceului C.D. Loga în 1975 și UNATC-ul.[2] A debutat în cinematografie în anul 1981 în Lumini și umbre. A colaborat des cu regizorul Nae Caranfil, care l-a distribuit în filme precum E pericoloso sporgersiAsfalt Tango și Filantropica,[3] jucându-se pe sine în ultimul film ca prezentator al variantei fictive a emisiunii Chestiunea Zilei.[4]
    La începutul anilor 90 a debutat ca prezentator radiofonic cu emisiunea „Duminicile celor singuri” de la Pro FM.[5] În 1996 ajunge la PRO TV, unde realizează emisiunea Ora șapte, bună dimineața,[6] urmată de Chestiunea Zilei între 1997 - 2001 și 2003.[7] În 2000 primește titlul de cetățean de onoare al municipiului Timișoara.[8] În 2001 este numit director general al postului Tele 7 abc.[7] În 2003 a devenit directorul ziarului Știrea zilei.[9] Revine în 2003 la Pro TV unde prezintă emisiunea Procesul etapei[10] timp de un an.[11] Între 2005 și 2007 a fost realizatorul emisiunii „Om la om” de la TV Sport.[12][3]
    În 2008 a candidat din partea PNL pentru un loc de senator în colegiul nr. 4 din Argeș, dar nu a fost ales.[3] Între anii 2000 și 2014 a fost director al Teatrului Mic.[13] Deține un restaurant și mai multe firme.[14]
    A fost căsătorit timp de 27 de ani cu actrița Ana-Maria (Anmary) Călinescu, până la moartea acesteia,[15] (28 februarie 1958 - 28 februarie 2005) Au avut împreună doi fii: Luca (d. 2012) și Petru.[3] Din 2015 este jurat al emisiunii Românii au talent

    FILMOGRAFIE

  •  1957 - S-a născut Daniel Day-Lewis, actor britanic.

    Daniel Day-Lewis (n. 29 aprilie 1957) este un actor englez, de origine evreiască și anglo-irlandeză - (Day-Lewis în New York City, 2007) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Daniel Day-Lewis în New York City, 2007 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Daniel Day-Lewis (n. 29 aprilie 1957) este un actor englez, de origine evreiască și anglo-irlandeză. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anii 1990 (pentru rolul din filmul My Left Foot), în 2008 (pentru rolul din filmul There Will Be Blood) și în 2012 (pentru rolul din filmul Lincoln), ajungând astfel să fie unul dintre cei trei actori din toate timpurile care au câștigat câte trei Premii Oscar pentru rol principal, alături de Walter Brennan și Jack Nicholson.


  • 1958 - S-a născut Michelle Pfeiffer, actriță americană.

    Michelle Marie Pfeiffer (n. 29 aprilie 1958) este o actriță câștigătoare a premiilor Globul de Aur și BAFTA, nominalizată la premiile Oscar (Michelle Pfeiffer in 1985) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Michelle Pfeiffer in 1985 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Michelle Marie Pfeiffer (n. 29 aprilie 1958) este o actriță câștigătoare a premiilor Globul de Aur și BAFTA, nominalizată la premiile Oscar. În cei 25 de ani de carieră, a jucat în filme precum „Scarface”, „The Fabulous Baker Boys”, „Batman Returns”, „One Fine Day”, „Dangerous Minds”, „Eu sunt Sam”, „What Lies Beneath”, „Hairspray”, „Stardust” și „Grease 2”.

  • 1959: Victor Buruiană (n. 29 aprilie 1959ChișinăuRepublica Moldova) este un inginer-electronist, compozitor, textier, interpret vocal, bas-chitarist, chitarist, orchestrator, maestru de sunet, autor-prezentator de emisiuni radio și TV din Republica Moldova.
    Activează în domeniul muzicii folk, a muzicii ușoare și a muzicii de spectacol, în radio, dar și în domeniul proiectării de echipamente electronice, în special a celor de studio. A fost președintele Asociației Folkiștilor din Moldova, unul dintre organizatorii festivalului de muzică folk "Galbenă Gutuie", prezentator de emisiuni de radio și TV, inițiatorul creării posturilor "Euro TV", "Radio Antena C", "Radio 10". Deține brevete de invenții și inovații în domeniul electronicii. Tata - Adrian Buruiană (n.1934, jud.Lăpușna - d.2002 Chișinău), a fost inginer de cinematografie (abs.Institutul Politehnic din Kiev), autorul concepției și pe parcursul a aproape întregii vieți directorul tehnic al studioului "Moldova-film", descendent al unei familii de mai multe generații de preoți ortodocși.
    Mama - Elena Buruiană (n.1933 Elena Cheianu, jud.Lăpușna - d.2019 Chișinău), a fost profesoară de biologie (abs.Universitatea de Stat din Chișinău, biologie-ihtiologie), apoi inginer în secția prelucrare peliculă a companiei "Teleradio Moldova", descendentă a unei familii de mai multe generații de preoți ortodocși. Victor Buruiană s-a născut la Chișinău pe 29 aprilie 1959, și-a făcut studiile la Școala nr.1 din Chișinău (astăzi Liceul Gh.Asachi) (1966...1976) și la Institutul Politehnic din Chișinău, facultatea semiconductoare (1977...1982). Și-a început activitatea în calitate de mecanic de cinema la cinematograful "40 лет ВЛКСМ" (40 de ani ai UTC) in 1975, fiind încă elev și a contunuat-o fără întreruperi, inclusiv în ultimul an de școală și în anii de studenție. În 1976, 1977 a fost asistent de operator la studioul "Moldova Film". În 1990 - S-a căsătorit cu Inga Druță. În 1991 - S-a născut fiul său, Sabin Buruiană.
    Între anii 1983-1992 a lucrat la Uzina Experimentală a Insitutului de Fizică Aplicată a Academiei de Științe a RSSM, unde a proiectat utilaje de prelucrare electrofizică a metalelor, obținănd brevete de invenții și inovații, Medalia de Bronz a Expoziției Realizărilor Naționale a URSS.
    În anii 1992...2004 este maestru de sunet și regizor la Direcția Culturii a Primăriei Chișinău, efectuând înregistrări audio și video, realizând emisiuni TV și sonorizând practic toate concertele oficiale din piețile centrale ale capitalei.
    În 2004-2005 este conducător al secției de muzică a teatrului de păpuși "Licurici"
    În anii 2005-2007 - maestru de sunet și orchestrator în studioul de înregistrări "Cantabile”.
    În 2007 - a divorțat de Inga Druță
    În anii 2007, 2008 este maestru de sunet și realizator de emisiuni la postul "Eu TV”
    Este autor al concepției, realizator și director al postului "Radio 10" din 2008 și până în 2010.
    Dn 2011 este realizator de emisiuni muzicale ("Fonograf" și "Ora de Muzică") si inginer-șef la "Radio România Chișinău" ( numit inițial "Radio Arena FM").
    În 2016 - 2018, continu-și activitatea la radio, revine la lucrul de inginer de sunet (mixajul de concert), colaborând cu compania Sens Music.
    Dn 2018 în studioul său personal începe reînregistrarea muzicii sale acumulate pe parcursul vieții. În anii de școală frecventează mai multe cercuri artistice și tehnice - dansuri, teatru dramatic, teatru de păpuși, filme cu desene animate, pictură, iahting, radioamatori și altele. În1966 pentru prima dată prezentă la TV emisiunea "Semafor", fiind ales de echipa de creație dintre elevii scolii. În anii 1975,1976 - cântă în formația de muzică ușoară a școlii, apoi în 1977 organizează pe lângă școala NR.1 din Chișinău, împreună cu foștii colegi de clasă Victor Moraru, Oleg Pulbere, Emil Dușchin, formația de muzică ușoară "Furtuna" cu care activează pînă în 1983. Fiind angajat la Academia de Științe, în 1984-1988 activează în formația de muzică ușoară "Contact" de acolo. Ramas fără fprmație, în 1988 compune prima sa piesă folk ”Închinare” pe versuri de Vasile Romanciuc, și o înregistrează la radio, participând la concursul muzical - "Nume noi" În 1989 grație acestui cântec se lanseaza pe scena profesionistă, participă la primele concerte, primește primele invitașii la radio și TV, câștigă primul concurs "Topul speranțelor" la Radio Moldova.
    În 1989 este invitat de către Tatiana Petrache să participe la fondarea Asociației Folkiștilor din Moldova (AFM), iar în 1991 este ales presedinte a AFM.
    În 1991 este câștigător al Marelui Premiu al festivalului de muzică folk " Galbenă Gutuie ", prima ediție și devine în continuare directorul acestui festival.
    În 1992 participă la numeroase concerte pe front în timpul Războiului de pe Nistru, la concerte și festivaluri de muzică folk în România
    În 1992 și 1993, la invitația lui Victor Socaciu, prezintă recitaluri la festivalul de muzică folk "Om bun", București
    Începând cu anul 1992 și până în 1997 este directorul și prezentatorul festivalului de muzică folk " Galbenă Gutuie ". La edițiile din 1996 și 1997 încearcă o prezentare mai neobișnuită a festivalului - după un cuvânt introductiv trece la pupitrul de mixare din sală și continuă prezentarea de acolo, realizînd și sonorozarea spectacolelor.
    În 1993 organizează formația de muzică folk "Noiembrie", în componenta căreia îi cooptează pe Ion Rață (voce, chitară), Mihai Budurin (Voce, chitară-bas) și Sergiu Musteață (clape). Dupa o serie de participări de succes la spectacole și emisiuni TV formația își sisteaza activitatea din cauza problemelor de sănătate a unuia dintre membri. Doi ani mai târziu este propusă reluarea activității cu reorientarea spre muzica de dans, neacceptată de Victor Buruiană. Formația își schimbă denumirea în "Catharsis", înlocuindu-l pe Victor Buruiană cu Igor Cojocaru.
    În 1993 ți 1994 prezintă emisiunea "Telematinal" la Teleradio Moldova și realizează subiecte pentru această emisiune și pentru emisiunile de știri ca reprezentant al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. Tot în 1993, 1994 realizează și prezintă la "Teleradio Moldova" emisiunea sa de autor "La castelul cu menestreli" dedicată muzicii folk.
    În 1997-1999 realizează o serie de spectacole muzicale din ciclul "Întâlniri cu laureații festivalului Galbenă Gutuie", în care exploatează din plin modul de îmbinare a sonorizării și a prezentării, fiind un fel de intermediar între spectatori și interpreți, citind la microfon și bilețelele cu întrebările trimise de către spectatori.
    În 1999 organizează formația "Clepsidra" în care îi invită pe Gicu Cimbir (voce, chitară) și Viorel Țăranu (vioară). Formația activează pînă în 2002, înregistrând un album "Clepsidra" în anul 2000.
    În 2001 și 2002 - organizează împreună cu Silvia Grigore o serie de spectacole folk-pop cu titlul generic "Primavara care-a fost", în care interpreții Silvia Grigore (voce, chitară), Victor Buruiană (voce, chitară-bas, chitară), Gicu Cimbir (voce, percuție, chitară), Viorel Burlacu (voce, clape, chitară, chitară-bas), Valentin Boghean (voce, saxofon, chitară), Georgeta Voinovan (voce, clape), Licu Goncear, Igor Țurcanu (voce, chitară), Viorel Țăranu (vioară), Gary Tverdohleb (percuție) se așezau în scenă pe scaune și își interpretau piesele, jucând atât rolul de soliști vocali, cât și de membri ai orchestrei. În timpul spectacolelor interpreții își prezentau singuri piesele, intercomunicau cu spectatorii, răspundeau la întrebari venite din sală.
    În 2003-2005 Victor Buruiană participă la spectacolele folk-pop cu genericul "Anotimpul dragostei", inițiate de Silvia Grigore ca o o continuare a spectacolelor "Primăvara care-a fost", dar cu cooptarea de instrumentiști profesioniști, cum ar fi Rustam Agaev (baterie), Sergiu Testimițeanu (chitară-bas), Roman Demirov (chitară-bas), Valeriu Gonța (chitară), dar și cu invitați, printre care duetul "Catharsis", grupul "Ștefan-vodă", Vasile Șeicaru, Silvia Cărăuș, Ștefan Caranfil, Radu Dolgan, Cezara, Aura, etc.
    În 2001 Victor Buruiană începe lucrul la poemul muzical "Întoarcerea din cruciadă" pe versurile marelui poet român Radu Gyr, pe care îl finiseaza în 2006. La această lucrare mai participă actorii Ion Popescu și Nicolae Jelescu și interpreții Viorel Burlacu și Anatol Rudei. Pe disc poemul apare în 2007. De asemenea în acești ani Victor Buruiană înregistreză carți audio, compune muzica la circa 20 de spectacole pentru mai multe teatre, în special de păpuși, înregistrează și mixează muzică la filmele artistice "Lupii și zeii" și "Nuntă în Basarabia", compune și orchestrează muzică pentru diverși interpreți.
    Din 2015, după o pauză de mai mulți ani, Victor Buruiană revine în scenă cu participări ocaziole la diverse spectacole, iar în 2018 începe să reînregistreze piesele sale compuse și cântate pe parcursul a peste 40 de ani.  
    Victor Buruiană
    VictorBuruianaConcert2007.jpg
    Victor Buruiana, concert, 2007
    Date personale
    Nume la naștereVictor Buruiană
    NăscutRepublica Moldova  (60 de ani)
    Chișinău
    ChișinăuURSS Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
    Ocupațieinginer-proiectant de echipamente electronice, muziciancompozitorcântărețchitarist, bas-chitarist, orchestrator, inginer de sunet, realizator și prezentator radio și TV
    Activitate
    Gen muzicalFolk, pop folk, pop rock, muzică pentru spectacole
  • 1968Kolinda Grabar-Kitarović (n. ,[1][2] RijekaCroația) a fost președintă a Croației între anii 2015-2020.
    În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2015, desfășurat în data de 11 ianuarie 2015, l-a învins pe președintele socialist în funcție, Ivo Josipović
    Kolinda Grabar-Kitarović
    Kolinda Grabar-Kitarovićile (34771463620).jpg
    Kolinda Grabar-Kitarović
    Date personale
    Născută (51 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
    RijekaCroația Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuJakov Kitarović[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Croatia.svg Croația Modificați la Wikidata
    Religiecatolicism Modificați la Wikidata
    Ocupațiediplomat
    politiciană Modificați la Wikidata
    Președinte al Croației Modificați la Wikidata
    În funcție
     – 
    Precedat deIvo Josipović
    Succedat deZoran Milanović

    PremiiMarele Ordin al regelui Tomislav[*]
    Grand Order of Queen Jelena[*]
    Grand Order of King Petar Krešimir IV[*]
    Grand Order of King Dmitar Zvonimir[*]
    Order of Duke Trpimir[*]
    Fulbright Scholarship[*]
    Ordinul Prințul Henric în grad de mare colan[*]
    Partid politicHDZ[*] ()
    Alma materFaculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb[*]
    Universitatea din Zagreb
    Universitatea George Washington
  •  1970 - S-a născut Andre Agassi, jucător american de tenis de câmp.

    Andre Kirk Agassi (n. 29 aprilie 1970, Las Vegas, Nevada) este un fost lider mondial în tenisul profesionist, care a câştigat în carieră opt turnee de Mare Şlem şi o medalie olimpică de aur, în 1996, la Atlanta - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Andre Agassi – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

    Andre Kirk Agassi (n. 29 aprilie 1970, Las Vegas, Nevada) este un fost lider mondial în tenisul profesionist, care a câştigat în carieră opt turnee de Mare Şlem şi o medalie olimpică de aur, în 1996, la Atlanta. Este considerat printre cei mai buni jucători care au practicat vreodată tenisul şi cel mai bun jucător la returul de serviciu din istoria tenisului.

    A devenit celebru pentru atitudinea şi stilul ieşite din comun, pe care le-a afişat în carieră, Agassi fiind deseori considerat cel mai carismatic jucător din istorie şi direct răspunzător pentru creşterea popularităţii tenisului în anii 1990. Este căsătorit cu multipla câştigătoare de turnee de Mare Şlem, fosta jucătoare Steffi Graf.

    Alături de Rod Laver, Don Budge, Fred Perry, Roy Emerson şi Roger Federer, Agassi este unul dintre singurii şase jucători care au reuşit un Mare Şlem, câştigând toate cele patru turnee majore ale anului, şi unul dintre cei trei (alături de Laver şi Federer) de la începutul Erei Open care au înregistrat această performanţă.

    Pe lângă victoriile din turneele de Mare Şlem şi de la Olimpiadă, Agassi a mai câştigat în carieră Turneul Campionilor şi a făcut parte din echipa Statelor Unite câştigătoare a Cupei Davis. Are în palmares 17 titluri în turneele din seria Masters, performanţă depăşită de Roger Federer şi Rafael Nadal. Revista Tennis l-a numit al 7-lea jucător din istoria circuitului masculin şi al 12-lea din istoria tenisului pentru perioada 1965 – 2005.

    Agassi s-a retras din activitate în 2006, după ce a fost eliminat în turul trei al Openului Statelor Unite. Suferea de sciatică şi de spondiloză cauzată de deplasarea unor vertebre care interferează cu nervii spatelui. Este fondatorul fundaţiei caritabile Andre Agassi. care a adunat peste 60 de milioane de $ pentru copiii în pericol din Sudul statului Nevada. În 2001, Fundaţia a deschis un Liceu Pregătitor în Las Vegas care îi poartă numele jucătorului.

  • 1970 - S-a născut Uma Thurman, actriță americană.

    Uma Karuna Thurman (n. 29 aprilie 1970) este o actriță și fotomodel american -Thurman at New York Fashion Week in 2011 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Thurman at New York Fashion Week in 2011 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

    Uma Karuna Thurman (n. 29 aprilie 1970) este o actriță și fotomodel american. Uma Thurman a jucat în roluri principale într-o mulțime de filme, de la comedii romantice și drame, la filme SF și de acțiune. Este cel mai bine cunoscută pentru filmele sale regizate de Quentin Tarantino. Cele mai cunoscute filme ale sale includ Dangerous Liaisons (1988), Pulp Fiction (1994), Gattaca (1997) și cele două filme Kill Bill (2003–04).

    În 2013 a jucat în filmul lui Lars von Trier, Nymphomaniac. Ea este acum “chipul” lui Virgin Media în Regatul Unit și împreună cu Scarlett Johansson, modele pentru genți și alte accesorii la modă pentru hainele proiectate de Louis Vuitton. La 183 cm înălțime, Uma este una dintre cele mai înalte actrițe din Hollywood.

    Uma Thurman
    Uma Thurman 2014 (cropped).jpg
    Thurman în 2014
    Date personale
    Nume la naștereUma Karuna Thurman
    Născută (49 de ani)
    BostonMassachusettsSUA
    PărințiNena von Schlebrügge
    Robert Thurman
    Căsătorită cuGary Oldman (c. 1990–92)
    Ethan Hawke (c. 1998–2005)
    Număr de copiiModificați la Wikidata
    Copii3
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Etniegermani americani[*] Modificați la Wikidata
    ReligieEvangelista[*] Modificați la Wikidata
    OcupațieActriță, fotomodel
    Activitate
    Alma materNorthfield Mount Hermon School[*]
    Lee Strasberg Theatre and Film Institute[*]  Modificați la Wikidata
    Ani de activitate1985–prezent
    Partener(ă)Arpad Busson (2007–2014)
    Număr de copii3  Modificați la Wikidata
    PremiiCavaler al Ordinului Artelor și Literelor[*]
    MTV Movie Award for Best Dance Sequence[*] ()
    Premiul MTV Movie pentru cea mai bună luptă[*] ()
    Premiul MTV Movie pentru cea mai bună interpretare feminină[*] ()
    Premiul MTV Movie pentru cea mai bună luptă[*] ()
    Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o miniserie ()


    Uma Thuman 2001 la Cannes
  • 1971: Claudiu-Vasile Răcuci (n. 29 aprilie 1971) este un deputat român, ales în 2016.
  • 1972: Takahiro Yamada (n. 29 aprilie 1972) este un fost fotbalist japonez.
  • 1974: Anggun Cipta Sasmi (născută pe 29 aprilie 1974) este o cântăreață de origine indoneziană cunoscută pentru hit-ul său "Snow on the Sahara". Televiziunea franceză France 3 a desemnat-o să reprezinte Franța la Eurovision 2012
    Anggun
    Anggun - Trianon Paris - juin 2012 (7386536046).jpg
    Anggun la un concert în Le Trianon, Paris, 13 iunie 2012
    Date personale
    Nume la naștereAnggun Cipta Sasmi
    Născută (45 de ani)
    JakartaIndonezia
    Căsătorită cuCyril Montana[*] (iunie 2010–)
    Christian Kretschmar-Anggun[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Indonesia.svg Indonezia
    Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
    EtnieJavanese people[*] Modificați la Wikidata
    Religieislam Modificați la Wikidata
    OcupațieCântăreață, cantautoare, producătoare, filantropă
    Activitate
    Alte numeAnggun C. Sasmi
    Gen muzicalPoprockurbanworld
    Instrument(e)Vocal, pian
    Ani de activitate1986–prezent
    Case de discuriApril Earth, WarnerSony
    PremiiCavaler al Ordinului Artelor și Literelor[*
  • 1974: Barbora Bobuľová (n. 29 aprilie 1974MartinSlovacia) este o actriță slovacă. Bobuľová a crescut într-o regiune unde se vorbea limba germană. Printre filmele mai importante ale ei se pot aminti "San Paolo" (temă biblică) produs în 2000 și "Crociati" (2001). Succese deosebite a avut Barbora în câteva filme italiene ca: "Anche libero va bene", "Cuore sacro", "La guerra è finita" cu care câștigă premiul televiziunii din Biarritz ca cea mai bună actriță. 
    Barbora Bobuľová
    Barbora Bobulova 2011-02 cropped.jpg
    Date personale
    Născută (45 de ani)[1] Modificați la Wikidata
    MartinSlovacia Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Slovakia.svg Slovacia
    Flag of Italy.svg Italia
    Flag of the Czech Republic.svg Cehoslovacia Modificați la Wikidata
    Religieateism[2] Modificați la Wikidata
    Ocupațieactriță
    actriță de teatru[*]
    actriță de film Modificați la Wikidata
    Activitate
    Alma materAcademy of Performing Arts in Bratislava[*


    Barbora Bobuľová
  • 1974: Zoran Zekić (n. 29 aprilie 1974Osijek) este un fost fotbalist croat și actual antrenor de fotbal.
  • 1977: Petia Stavreva (bulgară Петя Ставрева, n. 29 aprilie 1977) este un om politic bulgar, membru al Parlamentului European în perioada 2007-2009 din partea Bulgariei.
  • 1978: Toma-Florin Petcu (n. 29 aprilie 1978) este un deputat român, ales în 2016, și numit Ministrul Energiei pe 4 ianuarie 2017 în Guvernul Grindeanu.
  • 1981Alex Vincent (29 aprilie 1981New Jersey) este un actor american, cunoscut datorita rolului său din Child's Play și continuarea Child's Play 2. A absolvit Liceul Hackensack în Hackensack,New Jersey în 1999. 

    FILMOGRAFIE

    • Child's Play-1988
    • Wait Until Spring,Bandini-1989
    • Child's Play 2-1990
    • Just Like In The Movies-1993
    • My Family Treasure-1992
    • Dead Country 2008
    • Evil Comes in Small Packages 2008
    • It's Hard Being Evil 2008  
      Alex Vincent
      Date personale
      Născut (38 de ani)
      New JerseyUSA
      CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
      Ocupațieactor
      actor de film
  • 1982: Travis Smith (n. 29 aprilie 1982 în Bainbridge, Georgia) este un muzician american, fost baterist al formației heavy metal Trivium. În Metal Hammer's Golden Gods Awards 2006, Travis a primit premiul "Best Drummer in the Universe" (cel mai bun baterist din univers). 
    Travis Smith
    Travis Smith72c1 b.jpg
    Date personale
    Născut (37 de ani)
    BainbridgeGeorgiaSUA
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    OcupațieMuzician
    Activitate
    StudiiLake Brantley High School[*]  Modificați la Wikidata
    Gen muzicalMetalcorethrash metal
    Instrument(e)Baterie
    Ani de activitate2000-prezent
    Case de discuriRoadrunner Records
    Colaborare cuTriviumEternal Exile
  • 1983: Semih Şentürk (n. 29 aprilie 1983) este un fotbalist turc care în prezent evoluează la clubul İstanbul Başakşehir în Süper Lig, pe postul de atacant.
  • 1984: Firass Dirani (n. 29 aprilie 1984) este un actor australian de origine libaneză

    Film

    Televiziune

    Teatru

    • Sydney Dream Ball (2003) – Aerial Acrobat
    • Stories (2003)
    • A Midsummer Night's Dream (2003) – Puck
    • Kid Stakes/Other Times (2003)
    • The Tempest (2004) – Caliban  
      Firass Dirani
      Firass Dirani.jpg
      Date personale
      Născut (35 de ani)
      SydneyAustralia
      CetățenieFlag of Australia (converted).svg Australia Modificați la Wikidata
      OcupațieActor
      Activitate
      Ani de activitate1998-prezent
  • 1984: Valentin Marian Ghionea (n. 29 aprilie 1984, în Craiova)[1] este un handbalist român care joacă pentru clubul polonez SPR Wisła Płock și pentru echipa națională a României.[2] El evoluează pe postul de extremă dreapta.
    Ghionea a debutat la naționala de seniori în 2002. Până pe 15 ianuarie 2012, el a jucat pentru România în 135 de meciuri, în care a înscris 681 de goluri.[3]
    Valentin este căsătorit cu Renata Ghionea, handbalistă și ea, care joacă la HCM Baia Mare.
  • 1985: Claudiu Tudor (n. 29 aprilie 1985 în Ploiești) este un fotbalist român care joacă pentru [Fc Petrolul ploiesti]] pe postul de mijlocaș.
  • 1987: Sara Errani (n. ,[1] BolognaItalia[1]) este o jucătoare profesionistă de tenis din Italia.
  • 1989: Domagoj Vida (n. ,[3] OsijekRSF Iugoslavia) este un fotbalist croat care joacă pentru Beșiktaș JK în Superliga Turciei pe post de fundaș.
  • 1990Lucia Dumitrescu (n. 29 aprilie 1990, la Buzău) este o cântăreață română de muzică pop.
    A absolvit: Facultea de Psihologie și Științele Educației, Masterul de „Evaluarea, consilierea si psihoterapia copilului, cuplului, familiei” din cadrul Universității din București, Facultatea de Muzica, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” din București, și a câștigat numeroase premii la diverse competiții muzicale naționale și internaționale.
    Are numeroase apariții radio/TV și în diferite publicații muzicale.
    A prezentat numeroase emisiuni de copii la Radio România Cultural în colaborare cu Daniel Horhocea.
    A făcut parte din orchestra emisiunii „O la la” de la Pro TV.
    Lucia Dumitrescu a făcut parte din echipa care s-a deplasat la Moscova pentru a reprezenta România în 2009 la concursul Eurovision. Ea a fost selectată pentru a face backing vocals la piesa The Balkan Girls interpretată de Elena Gheorghe.
    În anul 2010 s-a calificat în finala Selecției Naționale cu piesa See You in Heaven, Michael.
    Din anul 2010 prezintă emisiunea Top Românesc, difuzată la Radio România Actualități, alături de Titus Andrei
    Este solista trupelor Blue MotorsCardinal Show OrchestraTrupa Arena
    Lucia Dumitrescu
    Lucia Dumitrescu (n. 29 aprilie 1990, la Buzău) este o cântăreață română de muzică pop - foto preluat de pe www.facebook.com

    Lucia Dumitrescu – foto preluat de pe www.facebook.com

    Date personale
    Nume la naștereLucia Dumitrescu
    Născută (29 de ani)
    România BuzăuRomânia
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    OcupațieCântăreață
    Activitate
    Gen muzicalPop
    Instrument(e)Voce
    Ani de activitate1997 - prezent
  • 1995: Rivaldinho (n. ,[1] São PauloBrazilia) este un jucător de fotbal profesionist care joacă pe postul de atacant la clubul de fotbal PFC Levski Sofia. Este fiul cunoscutului Balon de Aur Rivaldo.
  • 2007Infanta Sofía a Spaniei (Sofía de Todos los Santos de Borbón Ortiz[4], n. 29 aprilie 2007) este al doilea copil al regelui Felipe al VI-lea al Spaniei și al soției lui, Letizia a Spaniei și este a doua în ordinea succesiunii la tronul Spaniei, după sora ei mai mare, Infanta Leonor. Fiind fiica regelui Spaniei, poartă titlul de Infantă a Spaniei. Infanta Sofía s-a născut prin cezariană pe 29 aprilie 2007 la ora 16:50, la Clinica Internațională Ruber din Madrid. La naștere a cântărit 3,3 kg și a avut 50 cm lungime. Ca și în cazul surorii ei, nașterea a fost anunțată de familia regală prin SMS.
    Infanta a fost numită după bunica paternă, regina Sofía a Spaniei, care la rândul ei fusese numită după bunica ei paternă, Sofia a Prusiei. A fost botezată la 15 iulie 2007 în grădina Palatului Zarzuela. Nașii ei au fost Paloma Rocasolano (bunica maternă) și Prințul de Vidin.  
    Infanta Sofía
    Sofía de Borbón 2019c (cropped).jpg
    Infanta Sofía a Spaniei
    Date personale
    Nume la naștereSofía de Todos los Santos
    Născută (12 ani)
    MadridSpania
    PărințiFelipe al VI-lea[3]
    Letizia, Prințesă de Asturia[3] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriInfanta Leonor a Spaniei Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
    Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    TitluriASR Infanta Sofía a Spaniei
    Familie nobiliarăCasa de Bourbon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...