4. /14 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 39
A. GUSTĂRI
Roşii umplute cu orez
· 8 roşii mijlocii
· 2 ceşti orez
· Sare
· 2 – 3 ardei copţi
· Maioneză de post (reţete date anterior)
· Muştar
Se pregătesc pentru umplut roşii mijlocii.
Se fierbe orezul în apă cu sare, se scurge şi se lasă să se răcească.
Se amestecă orezul cu cu ardei copţi tăiaţi mare şi cu maioneza de post, vârtoasă, condimentată cu muştar.
Se umplu roşiile cu această compoziţie, se decorează cu pătrunjel tocat mare şi se dau la rece.
Se servesc ca gustare.
B. SALATE
Salată de andive cu nuci
· 500 g andive
· 1 pumn miez de nucă pisat
· 3 linguri ulei
· 1 lingură oţet
· Piper
· Sare
Se curăţă andivele, sa spală şi se taie în bucăţi de 4 – 5 cm.
Se pune într-o salatieră o mână de nuci pisate bine; se adaugă 3 linguri ulei, picătură cu picătură, amestecând mereu, apoi o lingură de oţet, piper şi sare.
Deasupra sosului se aşază cruciş tacâmul de salată, apoi andivele.
La masă, se scoate tacâmul de sub andive şi se face amestecarea cu sosul.
C. SOSURI
Sos vinegret
· 3 linguri ulei
· 1 lingură oţet
· Sare
· Piper
· Pătrunjel verde tocat
Se pun ingredientele într-un castron şi se amestecă cu furculiţa sau cu telul până când uleiul se emulsionează şi devine lăptos.
Se adaugă pătrunjel verde tocat.
Se utilizează la salate din legume crude sau fierte.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de conopidă
· 1 conopidă
· 2 linguri făină
· 2 linguri ulei
· Sare
Se pune conopida la fiert cu apă clocotită şi sare.
Se adaugă rântaşul pregătit din ulei şi făină.
Când conopida este bine fiartă, se pasează cu zeamă cu tot şi se pune din nou la foc, se potriveşte de sare şi se mai dau câteva clocote.
Înainte de a se lua de pe foc se mai adaugă câteva bucăţele de conopidă fiartă, păstrate special.
Se poate adăuga o bucăţică de margarină după ce s-a luat de pe foc.
E. MÂNCĂRURI
Spanac cu diverse garnituri
· 1 kg spanac
· Sos vinegret
· 1 sfeclă roşie coaptă
· 1 ţelină fiartă
· 1 lămâie
· sare
Se spală şi se fierbe spanacul cu puţină sare.
Se răceşte într-un curent de apă şi apoi se presează în strecurătoare.
Se aşază cu boltă în legumieră şi se stropeşte cu sos vinegret; se înconjoară cu buchete din sfeclă roşie coaptă şi ţelină fiartă, tăiate cubuleţe şi stropite cu sos vinegret.
În mijloc se pun felii subţiri de lămâie.
F. DULCIURI
Ştrudel cu dovleac
· foi de plăcintă după reţeta proprie (postată anterior)
· zahăr pudră
· 3 – 4 linguri ulei
· 1 farfurie adâncă plină cu dovleac ras
· 3 – 4 linguri zahăr
· 1 linguriţă scorţişoară pisată
· 1 praf de sare
Se întinde foaia şi se stropeşte cu ulei.
La un capăt al foii se aşază dovleacul ras, se presară cu zahăr, scorţişoară pisată şi puţină sare.
Se rulează şi se aşază suluri în tava de copt care a fost înainte unsă cu ulei.
Deasupra se unge cu o pensulă înmuiată în ulei.
Se dă la cuptor şi se coace la foc potrivit până ce se rumeneşte frumos.
Când este gata se scoate din cuptor şi se porţionează în tavă.
Se aşază pe un platou şi se presară cu zahăr pudră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu