4. /16 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 41
A.
PLĂCINTE
PIZZA
CU BRÂNZĂ TOFU
Sosul de pizza:
1 ceapă mică
3 linguri ulei
100 g pastă de roşii
3-4 căţei de usturoi
1/2 linguriţă oregano
1/2 linguriţă busuioc
1-2 ardei iuţi
1/2 linguriţă sare
1 linguriţă zahăr.
Blat pizza (din comerţ) sau pregătit
în casă:
2/3 pahar apă caldă
1/2 linguriţă sare
3 linguriţe zahăr
2 linguri ulei
2 pahare de făină, drojdie.
Adaosuri pizza:
300 g brânză Tofu
ardei
roşii decojite
ceapă
ciuperci
măsline etc.
Cumpărăm blatul de pizza sau pregătim coca din ingredientele de mai sus şi
punem coca la crescut.
După ce creşte se întinde în
strat subţire şi se pune în tavă.
Pregătim sosul de pizza astfel: se toacă mărunt ceapa, se pune la călit în
ulei, se adaugă usturoiul tocat mărunt, ardeiul iute curăţat de sâmburi şi
tocat şi restul ingredientelor (pasta de roşii şi zahărul se vor pune ultimele)
şi se stinge focul.
Se taie brânza Tofu cubuleţe cu latura aproximativ 1 cm şi se căleşte în puţin
ulei, la foc mare, 2-3 minute.
Peste blatul de pizza se toarnă sosul, cuburile de Tofu, se presară ardei gras
tăiat fâşii, felii de roşii decojite, felioare de ceapă, rondele de dovlecei,
boabe de porumb, ciupercuţe feliate sau orice alt compus de pizza doriţi.
Se pune pizza la cuptor
pentru 20-30 minute.
B.
SALATE
SALATĂ DIN VARZĂ ALBĂ, TOFU ŞI CIUPERCI
- 200
g brânză Tofu,
- 1
varză mică (cam de 1 kg),
- 1
conservă de ciuperci,
- 1
ceapă,
- zeamă
de lămâie,
- ulei,
sare, condimente, verdeaţă.
Se taie brânza Tofu cubuleţe, ciupercile - mărunt, varza - fin.
Ceapa
tocată se căleşte în ulei cu apă şi condimente.
Se pun ciupercile şi se lasă pe foc câteva minute.
La
sfârşit, amestecă-le cu varza, tofu şi sarea, verdeaţa şi zeama de lămâie.
C.
SOSURI
Azi nu pregătim sos separat!
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
SUPĂ
DE ROŞII CU SOIA
350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie
cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2.
Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3.
Adaugă frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4.
Într-o tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5.
Adaugă usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă
compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5 minute.
7.
Adaugă treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează,
încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9.
Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.
E.
MÂNCĂRURI
MUSACA
DE CARTOFI CU SOIA
- 1 kg de cartofi,
- 250 g de soia granule,
- 1 ceapă,
- condimente,
- pastă
de roşii.
Cartofii fierţi în coajă se curăţă şi se feliază.
Soia se înmoaie în apă cu
condimente.
Când se umflă, granulele se scurg, se călesc cu puţină ceapă şi se
adaugă verdeaţă.
Compoziţia se pune în cratiţa unsă, tapetată cu pesmet: un rând de cartofi, un
rând de soia şi pastă de roşii.
Se dă la cuptor până se rumeneşte.
F.
DULCIURI
Mâncare
de prune
• 300 g prune uscate
• 2 linguri ulei
• ½ linguriţă făină
• 1 linguriţă zahăr
• Sare
Se caramelizează uşor zahărul într-o cratiţă.
Se pun prunele bine spălate în câteva ape, se toarnă apă să le acopere şi se
pun la fiert la foc mic.
Se adaugă făina bine amestecată cu uleiul şi puţină apă atunci când prunele
sunt aproape fierte.
Se potriveşte de sare, se adaugă zahăr dacă este nevoie şi se dau la cuptor
până scade bine zeama.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu