4. /23 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 48 (ULTIMA)
A. GUSTĂRI
Hummus – reţetă libaneză
Ingrediente:
500g naut boabe
300 ml ulei de susan
4 lamai, zeama de la
4 catei usturoi, zdrobiti
5 linguri apa rece
patrunjel tocat
ardei iute tocat
.
Indicatii:
Se lasa la inmuiat nautul peste noapte in apa rece. Se scoate apoi din apa, se spala sub jet de apa, se scurge bine. Se fierbe apoi cca. 2 ore, spumuindu-l cand este cazul. Se ia de pe foc, se scurge bine.
Se amesteca bine usturoiul zdrobit cu sare. Se amesteca apoi cu nautul fiert si se transforma totul intr-un piureu cu ajutorul unui blender. Cand se obtine o pasta omogena, se adauga treptat uleiul de susan si zeama de lamaie. Intregul amestec se transfera intr-o sita, apasandu-l cu fundul unei linguri de lemn ca sa iasa lichidul.
Se adauga patrunjelul si ardeii iuti tocati. Se serveste in farfurii adanci ornat cu
B. SALATE
Salată de morcovi
· 400 g morcovi;
· 1 măr;
· Zeama de la o lămâie;
· 2 – 3 linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider înainte de a fi consumată.
C. SOSURI
Sos cu muştar
Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D. BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3 morcovi;
· 3 rădăcini pătrunjel;
· 3 ţeline mici;
· 3 fire praz (partea albă);
· 6 cartofi;
· 6 bucheţele conopidă;
· 3 linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci
· 1 kg cartofi tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg dovlecei curăţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg bame;
· 1 ½ ceaşcă ulei;
· 3 – 4 cepe tăiate solzi;
· 1 legatură mărar;
· 1 legatură pătrunjel;
· 4 – 5 roşii date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 – 6 caţei de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3 roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc potrivit aproximativ o oră.
F. DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾ ceaşcă ulei;
· 2 ceşti zahăr;
· 2 ceşti apă rece;
· 3 linguri oţet;
· 6 linguri cacao;
· 1 linguriţă sare;
· 2 plicuri vanilie;
· 3 ceşti făină;
· 2 linguriţe bicarbonat;
· 1 linguriţă praf de copt
· Opţional se pot adăuga fructe confiate şi stafide cu dublarea dozei de praf de copt.
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.
Când este copt se pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu