joi, 28 aprilie 2022

 6. /30 APRILIE 2022 - TEATRU/FILM; GÂNDURI PESTE TIMP


SEPTIMIU SEVER

Septimiu Sever (actor)
Imagini pentru septimiu sever
Imagini pentru septimiu sever
Imagini pentru septimiu sever


Date personale
Născut Modificați la Wikidata
TurdaClujRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (91 de ani) Modificați la Wikidata
Montréalprovincia QuébecCanada Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Prezență online

Septimiu Sever (n. 30 aprilie 1926Turda – d. 15 august 2017MontréalCanada) a fost un actor român de teatru și film.

A absolvit în 1947 Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică din București, clasa Marioarei Voiculescu. În 1948 a fost angajat la Teatrul Dramatic „Radu Stanca” din Sibiu iar din 1949 a fost angajat la Teatrul Bulandra din București.[1]

A jucat în spectacole și pe scenele Teatrului Național din BucureștiTeatrului Național din ClujTeatrului Mic din București și Teatrului „Ion Creangă” din București.[1]

În anul 1971, împreună cu soția sa, Erastia Peretz (care fusese aleasă Miss România în 1931, pe când avea 17 ani[2]), a emigrat în Franța.

În 1972 s-a mutat în Canada, unde s-a stabilit la Montréal. În Canada a jucat în filme ale televiziunii canadiene francofone. De asemenea, a ajutat la punerea în scenă a unor piese la Teatrul de Vară și a primit câteva roluri la Radio-Canada.[3]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]



Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas Septimiu Sever,Fory Etterle,Jules Cazaban TEATRU DRAMA






GEORGE CONSTANTIN


Sari la navigareSari la căutare
George Constantin
George Constantin.jpg
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIulia Buciuceanu Modificați la Wikidata
CopiiMihai Constantin Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film Modificați la Wikidata
Roluri importanteBurebista, Semaca
Alte premii
Ordinul Meritul Cultural (1967Modificați la Wikidata
Prezență online

George Constantin (n. 3 mai 1933București – d. 30 aprilie 1994, București) a fost un actor român de filmradioscenăteleviziune și voce, tatăl actorului Mihai Constantin.

BIOGRAFIE

DISTINCȚII

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”[2] și clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[3]

De Ziua Mondială a Teatrului din 2016, George Constantin a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.[4]

FILMOGRAFIE


CITATE:
1. Da, actorul trebuie să fie lucid faţă de personajul său, să-l poată controla şi să-şi impună punctul de vedere.
2. De la cei bătrâni, de la maeştri, înveţi mereu, înveţi mereu ştiind ce nu poţi învăţa. De la cei tineri poţi avea surprize. Dar oricum, tot trebuie să înveţi mereu.
3. Creaţie este doar atunci când artistul reuşeşte să fie una, minte şi corp, cu personajul, deşi sunt doi oameni deosebiţi care se privesc, se admiră şi se critică unul pe altul.
4. Aş vrea să cred că păstrez o distanţă faţă de personaj. Mi se pare că actorul trebuie să lucreze la personaj ca pictor folosind nuanţe mai deschise sau mai închise, pentru că aceste nuanţe se amestecă în orice personaj. Trebuie să-ţi poţi vedea personajul pe care îl interpretezi, să-i poţi doza culorile, să-l poţi rectifica, să-l poţi îndrepta, să-l poţi îmbunătăţi.
5. 

AR TREBUI SĂ SE PUNĂ UN GRĂTAR LA INTRAREA ÎN ORICE SUFLET. CA SĂ NU SE BAGE NIMENI ÎN EL CU CUȚITUL.



MARI ACTORI ROMANI - GEORGE CONSTANTIN



ANIVERSAREA cu George Constantin






JAROSLAV HASEK

Imagini pentru jaroslav hasek

Biografie
Jaroslav Hašek (cehă ˈJaroslaf ˈHaʃɛk30 aprilie1883 – 3 ianuarie1923) a fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist[17] ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său Peripețiile bravului soldat Švejk, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri. Hašek, care a lucrat și ca jurnalist, a dus o viață de boem și farsor.

Hašek a fost autorul mai multor schițe umoristice și satirice publicate în revistele Humoristické listy și Národní listy.
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) reprezintă capodopera sa și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX. O traducere parțială în limba română a acestui roman, semnată de Gafița Buga, a fost publicată în 1935 la editura „Doi bani” din București[18] Varianta integrală, tradusă de Al. O. Teodoreanu și Jean Grosu, cu ilustrații originale de Josef Lada, a apărut in 1956, în colecția Clasicii Literaturii Universale.
Jaroslav Hašek
Jaroslav Hašek.gif
Jaroslav Hašek în ultimii săi ani de viață
Date personale
Nume la naștereJaroslav Matěj František Hašek Modificați la Wikidata
Născut[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] Modificați la Wikidata
PragaAustro-Ungaria[2][12][13][11] Modificați la Wikidata
Decedat (39 de ani)[2][14][3][15][4][5][6][7][8][9][16][10][11] Modificați la Wikidata
Lipnice nad Sázavou[*]Cehia[2][11] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (tuberculozăModificați la Wikidata
PărințiJosef Hašek[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJarmila Hašková[*] (din Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria
Flag of the Czech Republic.svg Cehoslovacia Modificați la Wikidata
EtnieCehi Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieautor
satirist[*]
romancier[*]
jurnalist Modificați la Wikidata
Partid politicParty for Moderate Progress Within the Bounds of the Law[*], Partidul Social-Democrat Ceh[*]  Modificați la Wikidata
Limbilimba cehă[1]  Modificați la Wikidata
StudiiReálné gymnázium v Ječné[*]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitor1900-1922
Specie literarăSatiră
Opere semnificativePeripețiile bravului soldat Švejk


Citate:
1. Măgarul nostru umbla posomorât, chinuit parcă de grele mustrări de cuget. Soldaţii vorbeau în faţa inteligentului măgar fără pic de sfială... era deci la curent cu întreaga afacere. Zbiera melancolic şi ori de câte ori trecea prin preajma copăcelului sădit în amintirea ocupării Bosniei şi Herţegovinei, îşi vâra coada între picioare şi ochii se tulburau.
2. Fericit şi clarvăzător e cel ce în viaţă se străduieşte să trăiască aşa cum ar dori să trăiască după moarte.
3. Dumnezeu a zămislit natura, prin urmare doar el e singurul în drept să hotărască asupra ei şi nimeni altul. Fiecare răspunde de faptele sale numai şi numai în faţa Domnului.
4. Dacă vremurile sunt atât de grele încât eşti obligat să ucizi arhiducii, nimeni nu se mai poate mira că este dus la poliţie.
5. Când un om circulă însoţit de un poliţist, înseamnă că se află într-un moment greu din viaţă.
6. Întotdeauna, în numele unei divinităţi binefăcătoare, scoasă din imaginaţia oamenilor, se pregăteşte măcelărirea sărmanei umanităţi.
7. Protectoare pentru ajutorarea familiilor celor ce şi-au aflat moartea într-una din minele soţului înseamnă să preiei patronajul serbării în scop de binefacere, înseamnă, înainte de toate, o toaletă fastuoasă comandată la Viena, pe urmă este nevoie să comanzi tablete pentru migrene, căci, fără doar şi poate, o să aibă loc şi nişte şedinţe de comitet, iar după încheiere să dai un banchet cum scrie la carte, să-i meargă vestea şi să plesnească toţi de necaz. Fireşte, treaba asta va costa, dar va avea grijă să vorbească cu soţul ei pentru a-l convinge să încerce o sporire a preţului la cărbuni.
8. Supărător este faptul că astăzi nu mai ai nicio posibilitate să deosebeşti un om cinstit de o secătură.
9. Timiditatea e trăsătura cea mai urâtă a firii omeneşti. E o şmecherie înveşmântată în vălul modestiei.

10. Jandarmi! Ce ciudat! De fiecare dată când e vorba să-i alini pe cei năpăstuiţi de pe urma calamităţilor... dumnealor trimit Jandarmii. Dacă e catastrofa mai mare, trimit armata. De obicei telegramele oficiale sunt foarte laconice: "Pierit optzeci de oameni, trimiteţi două companii". Aşadar, doi soldaţi de fiecare cadavru.




Jaroslav Hasek - Peripetiile soldatului Svejk | Teatru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...