joi, 26 mai 2022

 4. /28 MAI 2022 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT; TEATRU/FILM



CARL FILTSCH

Carl Filtsch de Jean-Jacques Pradier1843
Carl Filtsch .gif
Carl Filtsch, 1844

Carl Filtsch (n. 28 mai 1830Sebeșul SăsescTransilvania – d. 11 mai 1845Veneția) a fost una din cele mai importante personalități muzicale ale secolului al XIX-lea.

A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor (preot) evanghelic în Sebeșul Săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph. A debutat în public în februarie 1841 la "Wiener Musikverein". Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta până la Sibiu.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Karl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”. Chiar și Chopin a făcut o remarcă după ce Carl Filtsch a interpretat unul din concertele pentru pian compuse de el: „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el...” Toate revistele muzicale din Viena, Paris și Londra au publicat numeroase recenzii.[necesită citare]

Dar, din păcate, în scurt timp a fost obligat să anuleze turneele planificate în toată Europa. Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, și o ultimă ședere pe timpul verii în Transilvania și la Viena, el s-a întors la Veneția. Acolo a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

Filtsch, care a început să improvizeze la pian încă de tânăr, a lăsat în urma sa opt compoziții proprii, din care unele care au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. În ciuda influențelor ușor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie și un talent remarcabil.[judecată de valoare]

COMPOZIȚII

  • Choral 1839
  • Romanze ohne Worte 1840
  • Barcarolle
  • Mazurka
  • Impromptu in Ges-Dur 1843
  • Impromptu in b-Moll 1843
  • Introduction und Variationen Op. 2
  • Lebewohl von Venedig (Adieu)
  • Piano Concertino in B minor
  • Etude op.10 in A-dur
  • Etude op.8 in F-dur

Din anul 1995 concursul de compoziție și pian de la Sibiu poartă numele "Festivalul Carl Filtsch din Sibiu/Hermannstadt".


TUDOR CHIRILĂ

Tudor Chirilă
Tudor Chirila.jpg
Date personale
Născut (46 de ani)
București
PărințiIoan Chirilă
Iarina Demian Modificați la Wikidata
Frați și suroriIonuț Chirilă Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
compozitor
cântăreț
producător muzical Modificați la Wikidata
Roluri importanteSandu ≈ Alexandru Pârvulescu, în filmul Legături bolnăvicioase
Alte premii
Filmul Legături bolnăvicioase a obținut în anul 2007 Premiul publicului în cadrul galei Premiilor Gopo pentru cel mai mare succes la box office în anul 2006.
Prezență online

Tudor Chirilă (n. 28 mai 1974București) este un actormuziciancompozitor și producător român. A fost solistul formației Vama Veche, apoi a fondat formația Vama. Ca actor, a jucat în numeroase filme de scurt și lung-metraj și a interpretat roluri de referință în spectacolele de teatru ale unora dintre cei mai importanți regizori români.

În 2012, a publicat prima sa carte, “Exerciții de echilibru”, care a reunit o selecție a celor mai bune texte de pe blogul personal: www.tudorchirila.blogspot.com [1].

În 2014, a devenit antrenor la Vocea României, alături de Loredana GrozaSmiley și Marius Moga. De-a lungul timpului, Tudor Chirilă s-a implicat în numeroase campanii sociale. În 2005, a fost inițiatorul campaniei “Live pentru viață”, prin care s-au strâns donații pentru sinistrați [2].

A susținut campania de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer "Nu mă ignora", inițiată de Asociația Salvează Vieți. [3]. Alături de "Agenția de Vise", compania sa de management și booking artistic, a derulat foarte multe proiecte cu impact social și cultural, printre care “Chirilă în licee” - turneu de mentorship în liceele din București, “Cruciada Culturii”, “Premiile Ioan Chirilă” etc.

BIOGRAFIA

Tudor Chirilă s-a născut în București pe 28 mai 1974. Este fiul gazetarului sportiv Ioan Chirilă și al actriței și regizoarei Iarina Demian și fratele antrenorului de fotbal Ionuț Chirilă. A absolvit Colegiul National “Ion Neculce” din București. A absolvit clasa profesorului Florin Zamfirescu la Academia de Teatru și Film (UNATC), București, secția Actorie, în anul 1996.

COOPTAREA ARTISTULUI ÎN CADRUL UNEI PRODUCȚII DE ANIMAȚIE PRODUSĂ DE WARNER BROS. PICTURES

Artistul și antrenorul de la Vocea României, a fost ales de Warner Bros Animation să interpretează varianta în limba română a Jokerului, interpretul putând astfel să își îmbunătățească abilitățile actoricești la prima experiență de acest tip.[4]

ACTOR

Film

A debutat în 1994 cu un rol de figurație în “Nobody’s children”. În 1999, a jucat rolul unui refugiat din fosta Iugoslavie în pelicula austriacă "Nordrand” regizată de Barbara Albert. În 2001, Tudor Chirilă a fost o vedetă invitată într-un episod al seriei nemțești “Kommissar Rex”, interpretând rolul lui Dimitrij. În 2004, a filmat pentru “Milionari de weekend”, film românesc în regia lui Cătălin Saizescu, alături de Andi Vasluianu, Maria Dinulescu și Mihai Bendeac [5]. Tudor Chirilă a jucat rolul lui Godzi, un tânăr care, forțat de circumstanțe este, complicele unui furt. Doi ani mai târziu a jucat în filmul lui Tudor Giurgiu, "Legături bolnăvicioase", alături de Maria Popistașu și Ioana Barbu. Între 2006 și 2012 a filmat mai multe scurtmetraje românești printre care “Eu sunt eu” în regia Monicăi Istrate și “Love Marketing” în regia lui Andrei Sota, după un scenariu propriu. În 2014 a avut premiera pelicula grecească regizată de Yorgos Tsemberopoulos, “The Enemy Within” (“O ehthros mou”), în care Tudor Chirilă a jucat rolul unui șef de bandă de spărgători. În același an a fost lansat scurtmetrajul"The Couch" filmat cu un an în urmă în Marea Britanie și regizat de Emre Kayiș.

Filmografie

FilmRegizorȚarăAn
"Live"Vlad PăunescuRomânia2015
"The Couch" (short)Emre KayișMarea Britanie2014
"The Enemy Within"Yorgos TsemberopoulosGrecia2014
"Eu sunt eu" (short)Monica IstrateRomânia2009
"The Love Marketing" (short)Andrei SotaRomânia2008
"Legături bolnăvicioase"Tudor GiurgiuRomânia2006
"Milionari de weekend"Cătălin SaizescuRomânia2003
"Komissar Rex"Michael RieblAustria2001
"Nordrand"Barbara AlbertAustria-Germania-Elveția1999
"Shapeshifter"Cristian AndreiRomânia1999

Teatru

De-a lungul timpului, Tudor Chirilă a colaborat cu unii dintre cei mai valoroși regizori români de teatru, printre care Alexandru TocilescuAlexandru DarieAlexandru DabijaIarina DemianGelu ColceagHorațiu Mălăele. A debutat în anul 1995, cu “Trupa pe butoaie”, proiectul UNITER de teatru itinerant coordonat de regizorul Victor Ioan Frunză. Din anul 1996 face parte din trupa Teatrului de Comedie. În 2004 a caștigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din “A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, fiind cel mai tânăr actor care a obținut această distincție până în acel moment [6].

Roluri în teatru:

RolSpectacolRegizorTeatruAn
Tartuffe"Tartuffe"László BocsárdiTeatrul de Comedie2014
Stephen"Coada"Iarina DemianTeatrul Bulandra2014
Dirijorul, Soțul, John"O lume pe dos"Iarina DemianTeatrul de Comedie2010
Sergent Toomey"Biloxi Blues"Iarina DemianTeatrul de Comedie2007
Axenti Ivanovici Popriscin"Ferdinand al VIII-lea, Regele Spaniei"Iarina DemianTeatrul de Comedie2006
Charles"Chirița of Bârzoieni"Iarina DemianTeatrul de Comedie2004
Malvolio"A douăsprezecea noapte"Gelu ColceagTeatrul de Comedie2003
StanleyA fost odată în BrooklynIarina DemianTeatrul de Comedie2002
Jonathan"O tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap, iar eu sunt foarte trist"Iarina DemianTeatrul de Comedie2000
Adraste"Iluzia comică"Alexandru DarieTeatrul de Comedie1999
Baltasar"Comedia erorilor"Alexandru DabijaTeatrul de Comedie1999
Vicontele Achille"Pălăria"Horațiu MălăeleTeatrul de Comedie1997
Fiul"Trei femei înalte"Vlad MassaciTeatrul de Comedie1996
Spirt"Mireasa mută"Alexandru TocilescuTeatrul de Comedie1995

MUZICĂ

Tudor Chirilă este solistul și co-fondatorul formațiilor Vama Veche și Vama. De-a lungul carierei a susținut concerte live în fața a milioane de spectactori și a urcat pe scena mai multor festivaluri importante precum Peninsula, BestFest, Cerbul de Aur, Folk You, Coke Live Festival.

Vama Veche

În 1996, Tudor Chirilă fondează formația Vama Veche împreună cu Traian Bălănescu și Liviu Mănescu. Trupa debutează cu albumul “Nu am chef azi” (1998), urmat de “Vama Veche” (1999), maxi single-ul “Nu ne mai trageți pe dreapta” (2000), “Am să mă întorc bărbat” (2002), “Best of Vama Veche” (2005) și “Fericire în rate” (2006). În 2003, la Teatrul Național din București se pune în scenă “Am să mă întorc bărbat”, prima operă rock românească, din România post revoluționară. Printre cele mai cunoscute hituri ale formației se numără Nu am chef azi, Vara asta, Epilog, La radio, 18 ani, Vama Veche, Nu ne mai trageți pe dreapta, Hotel Cișmigiu, Zmeul. În 2006 membrii trupei se despart, iar Tudor Chirilă, împreună cu Eugen Caminschi (chitară) fondează o nouă formație: Vama.

Vama

Celor doi li se alătură Lucian Cioargă (tobe), Dan Opriș (bass) și Raul Kusak (clape), cel din urmă fiind înlocuit în 2009 cu Gelu Ionescu. În 2007 apare primul single - “Bed for love”, iar un an mai târziu Vama lansează primul album - “Vama” - în cadrul unui show la Arenele Romane din București în fața a 5000 de oameni. Printre single-urile de pe album se mai numără “Pe sârmă”, “Suflet normal”, “Dumnezeu nu apare la știri” și “E plin de fete/Sâmbătă seara”.

Următorul album, “2012”, se lansează pe 28 mai 2012 la Sala Palatului. Printre cele mai cunoscute piese de pe album sunt “Copilul care aleargă către mare”, “Fata în boxeri și în tricoul alb”, “Post iubire”, “Cântec de găsit”. Tudor Chirilă scrie scenariul videoclipului “Copilul care aleargă către mare”, pe care îl și regizează în 2011. În rolul regelui îl distribuie pe maestrul Victor Rebengiuc, aflat la prima apariție într-un clip muzical.

Muzică de teatru

De-a lungul timpului, Tudor Chirilă a semnat ilustrația muzicală pentru mai multe spectacole de teatru: "Trei femei înalte", de Eduard Albee în regia lui Vlad Massaci (1997) "O, tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap iar eu sunt foarte trist", de Arthur Kopit în regia Iarinei Demian (2000) "A fost odată în Brooklyn", de Neil Simon în regia Iarinei Demian (2002) "Chirița of Bârzoieni", în regia și adaptarea Iarinei Demian, după un text de Vasile Alecsandri (2004) – Tudor Chirilă a compus muzica împreună cu Gelu Ionescu "O lume pe dos", în regia Iarinei Demian (2010) "Prizonierul din Manhattan", în regia Iarinei Demian (2012)

BLOG

Inițial, www.tudorchirila.blogspot.com a fost un spațiu virtual dedicat pasiunii lui Tudor Chirilă pentru fotografie. În 2007 a publicat textul "Rolling Stones, Smaranda, Luca. Muzica capitalistă", care a fost preluat de cotidianul Jurnalul Național [7], ceea ce l-a determinat pe Tudor Chirilă să scrie din ce în ce mai frecvent. În timp, a devenit unul dintre cele mai accesate bloguri românești, unde aproape zilnic Tudor Chirilă publică gânduri, idei, eseuri, file de jurnal, poezii și proză. De-a lungul timpului, textele de pe blog au fost preluate de presă, de alți bloggeri și de cititori. „Scrisoare către liceeni” este unul dintre textele cu mii de accesări online și cu un impact mare asupra tinerilor.

EXERCIȚII DE ECHILIBRU

În 2012 Tudor Chirilă decide să adune cele mai valoroase texte publicate de-a lungul timpului pe blogul personal în prima sa carte - “Exerciții de echilibru”. Fragmente de proză, eseuri, poezii, pamflete, texte de opinie și file de jurnal – toate au fost adunate în cele 385 de pagini ale cărții, a cărei prefață este semnată de Cătălin Tolontan. Lansarea a avut loc în noiembrie 2012 în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus din București, cu participarea unor invitați speciali precum Cristian Tudor Popescu și Florin Iaru. “Exerciții de echilibru” a devenit în scurt timp un best-seller, peste 20.000 de exemplare fiind vândute în mai puțin de un an de la lansare.

VOCEA ROMÂNIEI

În 2014, Tudor Chirilă a devenit cel de-al patrulea jurat la Vocea României, show-ul celor mai bune voci, produs și difuzat de PRO TV. Artistul a întregit echipa antrenorilor Vocea României, alăturându-li-se Loredanei, lui Marius Moga și Smiley în cel de-al patrulea sezon al competiției.“Îmi place ideea că aș putea să împărtășesc câte ceva din experiența mea unor oameni care vor să reușească în muzică. În al doilea rând, sper ca prezența mea în acest show va aduce mai mult în atenția publicului muzica pop-rock, care în momentul de față nu beneficiază de expunerea pe care o merită. Cred că în muzica rock există multă energie și libertate, și cred că Vocea și concureții din echipa mea le-ar putea aduce oamenilor aminte de asta.” [8] În primul lui sezon ca antrenor la Vocea României, Tudor Chirilă a câștigat concursul cu Tiberiu Albu,[9]în al doilea sezon cu Cristina Bălan[10], iar in al treilea sezon cu Teodora Buciu, avand astfel 3 victorii consecutive ca antrenor, o premiera la Vocea României.

ALTE PROIECTE

Dincolo de cariera artistică, Tudor Chirilă a inițiat și a susținut diverse campanii sociale și proiecte culturale.

Chirilă în licee

În 2009 Tudor Chirilă a inițiat un proiect de mentorship care s-a desfășurat sub forma unui turneu în 20 de licee din București sub sloganul “Descoperă ce-ți place”. În cadrul campaniei s-a întâlnit cu peste 5.000 de liceeni cărora le-a vorbit despre el, despre importanța descoperirii propriilor valori și talente din timp și despre cum le pot folosi în viitor. Proiectul a avut ca urmare un studiu realizat de psihologi și sociologi cu scopul de a arăta care sunt modelele aspiraționale ale liceenilor din București.

Cruciada Culturii

În 2010 Tudor Chirilă a susținut “Cruciada Culturii”, o mișcare inițiată de Agenția de vise care se adresează tuturor celor ce își doresc ca arta să fie ridicată, din nou, la adevărata ei valoare. Unii dintre cei mai importanți artiști internaționali de muzică clasică - Sarah Chang, Joshua Bell, Sam Haywood, Lily și Misha Maisky, Cvartetul AdLibitum au susținut recitaluri la București la care au participat peste 3.000 de melomani.

Premiile Ioan Chirilă

Premiile Ioan Chirilă au fost acordate începând cu anul 2005 celor mai buni jurnaliști de sport din România la inițiativa lui Tudor Chirilă și a Iarinei Demian, care și-au dorit ca în acest fel să țină vie memoria lui Ioan Chirilă. În cadrul proiectului, în fiecare an s-a desfășurat concursul “Talentul Anului” pentru amatori care își doreau să devină gazetari de sport. Recunoscute drept cele mai importante distincții ale jurnalismului sportiv românesc, Premiile “Ioan Chirilă” s-au acordat timp de 6 ediții, până în 2010, când proiectul a luat o pauză.

Live pentru viață

Proiectul a fost un demers umanitar inițiat de Tudor Chirilă în 2005 cu scopul ajutorării sinistraților din zonele afectate de inundații. În cadrul unui concert-maraton care a durat aproximativ 8 ore s-au strâns peste 60 000 de euro.

“Nu mă ignora”

În 2011, Tudor Chirilă a realizat scenariul și regia spoturilor din cadrul campaniei umanitare online “Nu mă ignora” dedicată copiilor bolnavi de cancer, demarată de Asociația "Salvează Vieți". Tudor Chirilă, alături de alte vedete românești precum Andreea Raicu, Cabral, Virgil Ianțu, Paula Herlo și Bogdan Dumitrache au ajutat la strângerea fondurilor necesare creării primului Centru de excelență în diagnosticarea și tratarea cancerului la copii, din România.


LUIGI BOCCHERINI

Luigi Boccherini
LBoccherini.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
LuccaToscanaItalia Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
MadridSpania Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculozăModificați la Wikidata
Frați și suroriGiovanni Gastone Boccherini[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Lucca.svg Republic of Lucca[*] Modificați la Wikidata
Ocupațievioloncelist[*]
compozitor Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalmuzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)violoncel  Modificați la Wikidata
Semnătură
Boccherini-signature-1776.png
Prezență online
Identificator titlu IMDb

Boccherini este foarte cunoscut datorită unui menuet din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertul de violoncel în Si bemol major. Această ultimă lucrare a fost cunoscută în diferite versiuni făcute de violoncelistul german Friedrich Grützmacher, dar recent a fost transformată în versiunea originală.
Luigi Boccherini
(1743-1805)

Luigi Rodolfo Boccherini (n. ,[1][2][3][4] LuccaToscanaItalia – d. ,[1][2][3][4] MadridSpania) a fost un compozitor și violoncelist din Italia, a cărui muzică era caracterizată de un stil galant, stil care s-a dezvoltat, intr-un fel, separat de marile centrele muzicale europene.

BIOGRAFIE

Boccherini s-a născut în orașul Lucca din Italia, într-o familie de muzicieni. La o vârstă tânără, tatăl său, care era de asemenea violonist și contrabasist, l-a trimis pe Luigi la Roma pentru a studia. În 1757 el a mers la Viena cu fiul său, unde amândoi au fost angajați de către curtea regală ca muzicieni la teatru. În 1761 Boccherini a mers în Madrid, unde a fost angajat de Don Luis, fratele cel mic al regelui Charles al-III-lea. Acolo el a înflorit sub patronajul imperial până ce într-o zi când regele Charles și-a exprimat dezaprobarea la un pasaj într-un trio nou și i-a ordonat lui Boccherini să-l schimbe. Compozitorul nu s-a supărat pentru remarca făcută, dar nu a schimbat nimic ceea ce a dus la concedierea lui.

Printre patronii săi, au fost consulul francez Lucien Bonaparte, de asemenea, regele Friedrich Wilhelm II al Prusiei, care era un amator violonist, flautist și un susținător avid al artei. Boccherini a traversat o perioadă grea la moartea patronului său spaniol, a celor două neveste și a fiicelor acestuia, el murind în sărăcie în anul 1805, rămânând în urma lui doi băieți. Linia lui genealogică continuă și astăzi.

Mare parte din muzica lui de cameră urmează modelul stabilit de Joseph Haydn, dar Boccherini a îmbunătățit modelul lui Hadyn de cvintet de corzi aducând violoncelul în primul plan, pe când Haydn întotdeauna i-a conferit un rol de acompaniament. Mai degrabă, stilul Boccherini are ca sursa lucrările unui alt faimos violoncelist italian Giovanni Battista Cirri, născut înaintea lui Boccherini și Haydn.

Un virtuoz violoncelist de primă clasă (posibil cel mai împlinit violoncelist din istorie[judecată de valoare]), Boccherini a interpretat adesea repertoriul viorii la violoncel, la înălțime, un talent pe care el l-a dezvoltat pe când înlocuia violoniștii bolnavi în timpul turneelor. Acest control suprem al instrumentului i-a adus multe laude din partea contemporanilor săi (remarcabilii Baillot, Rode și Romberg) și este evident în partea de compoziție pentru violoncel (în mod special în cvintetul pentru două violoncele, considerat adesea ca fiind un concert de violoncel cu acompaniament de cvartet de corzi).

El a scris foarte multă muzică de cameră, incluzând peste 100 de cvintete pentru două viori, violă și două violoncele (un tip pentru care el deține pionieratul, în contrast cu instrumentația obișnuită pentru două viori, două viole și un violoncel), o duzină de cvintete de chitare (nu toate au supraviețuit), aproape 100 de cvartete de corzi și un număr de triouri de corzi și sonate (incluzând cel puțin 19 pentru violoncel), muzica lui orchestrală include 30 de simfonii și 12 concerte de violoncel.

Operele lui Boccherini au fost catalogate de Yves Gérard muzicolog francez (născut în 1932) în catalogul Gerard publicat în Londra de aici numărul G pentru rezultatele sale.

Stlilul Boccherini este caracterizat de farmecul tipic rococoului, strălucire, optimism și inventarea unei expuneri mult mai melodice și ritmice, cuplată cu frecvente influențe de chitară tradițională din țara sa de adopție, Spania. Neglijat după moartea sa, poreclit soția lui Haydn, datată din secolul 19, munca sa adună mai multă recunoștință târzie, în tipăritură, înregistrări și concerte. Faimoasa lui “Musica notturna delle strade di Madrid” (cvintet de coarde în C major Op. 30) a fost recent popularizată prin filmul lui Peter Weir, "Master and Commander: The Far Side of the World".









MUZICĂ PENTRU SUFLET:

Duete celebre din muzica ușoară românească || ELECTRECORD


LAS 500 MAS BELLAS DE TODOS LOS TIEMPOS - Instrumentales de Oro Del Recuerdo


VIOLINES DE ENSUEÑO - Las 400 Melodias Orquestadas Mas Bellas de la Historia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...