marți, 28 iunie 2022

  1. /30 IUNIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri


Evenimente

·         763: Victorie bizantina in Bătălia de la Anchialus, în apropierea orașului Pomorie pe coasta Marii Negre, Imparatul Constantin al V – lea a intrat  in triumf in capitala Constantinopol, si apoi a ucis prizonierii. Bizantinii nu au reușit să folosească avantajul strategic obtinut, iar  războaiele s-au prelungite pana în 792, cand bulgarii au obtinut o mare victorie la Marcelae.
·         1651: Se sfarseste Bătălia de la Berestechko dintre cazacii ucraineni, condusi de hatmanul Bogdan Hmelnițki, ajutat de aliații sai din Crimeea tătară, și o armată a Uniunii  lituaniano- poloneze, conduse de regele Ioan al II- lea Cazimir.  Bătălia de la Berestechko a fost probabil cea mai mare confruntare  europeană a secolului al 17-lea cazacii au fost infranti dupa trei zile de lupta, insa Regele Ioan Cazimir a făcut eroarea de a nu porni in urmărirea cazacilor fugari, astfel incat revolta cazacilor a mai durat multa vreme.
·         1826: Impăratul rus Nicolae I sancţionează decizia Consiliului de Miniștri, cu privire la întemeierea în satele de stat ale Basarabiei țariste a administraţiilor de plasă.
·         1848: Are loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit este din nou înlăturat. În Valahia se formează un guvern interimar. Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon sunt siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească principatul.
·         1848: Guvernul provizoriu al Valahiei hotărăște organizarea unui corp de dorobanți și panduri voluntari care ulterior va constitui baza unei armate populare. Unitatea militară va fi constituită sub comanda lui Gheorghe Magheru, numit ad-hoc căpitan general.
·    1859 - Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie

Charles.Blondin.jpg

Charles Blondin (born Jean François Gravelet, 28 February 1824 – 22 February 1897) was a French tightrope walker and acrobat.

·         1866: A fost promulgata, de catre domnitorul Carol I, noua Constitutie a Romaniei – in vigoare cu unele modificari din 1879, 1884 si 1917, pana in 1923 – redactata dupa modelul Constitutiei Belgiei din februarie 1835.


·         1875: In semn de protest impotriva semnarii si aprobarii Conventiei cu Austro-Ungaria, deputatii liberali din Parlament, in frunte cu Mihail Kogalniceanu, au demisionat, iar ziarul liberal ”Romanul” a aparut in chenar de doliu.


·         1886: In Canada are loc prima călătorie  transcontinentala cu trenul, care a plecat din Montreal  si  a ajuns pe 4 iulie la Port Mody, in Columbia Britanica.
1889 – A fost înfiinţată Uniunea Interparlamentară – organizaţia mondială a parlamentelor.
·         1894: La Londra   fost inaugurat   podul  suspendat mobil  peste Tamisa, Tower Bridge.
·      1905 - Albert Einstein publica in revista științifică Annalen der Physik lucrarea  ”Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare”, prin care a fost avansata Teoria relativității restrânse.
Teoria relativităţii - Analogie bi-dimensională a deformării spaţiu-timp descrisă în relativitatea generală - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teoria relativităţii – Analogie bi-dimensională a deformării spaţiu-timp descrisă în relativitatea generală - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teoria relativităţii reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă şi relativitatea generală. Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul şi distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna aceloraşi legi fizice. Când doi observatori examinează configuraţii diferite, şi anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.

·     1908 - A avut loc fenomenul Tunguska în Siberia.
Hartă reprezentând locația aproximativă a Fenomenului Tunguska din 1907 -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hartă reprezentând locația aproximativă a Fenomenului Tunguska din 1907 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Fenomenul Tunguska, sau Explozia de la Tunguska (în spațiul rus relatat ca Meteoritul de la Tunguska sau Meteoroidul de la Tunguska) a fost o explozie puternică, care a avut loc în apropiere de Râul Podkamennaia Tunguska, în ceea ce este numit acum Ținutul Krasnoiarsk  în Rusia, la ora Greenwich 00:13:35 (ora locală 07:14) în data de 30 iunie 1908 (17 iunie, conform calendarului iulian, timpul local în uz).

·         1912 – se da startul in turul Franței la ciclism, ediția a noua
·         1917: Primul Razboi Mondial: Grecia declara razboi Puterilor Centrale.
·         1922: Este semnat acordul Hughes-Peynado, care se încheie ocupatia Statelor Unite in Republica Dominicana.
·     1929 - Cu sprijinul Parlamentului României, a fost finalizată și sfinţită Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți (din Basarabia,in România unita).
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bălți a fost ridicată între anii 1915 și 1929, în apropiere de închisoarea din oraș - foto preluat de pe neoromanesc.blogspot.com

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bălți - foto preluat de pe neoromanesc.blogspot.com

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți (Basarabia, România), a fost amplasată în preajma închisorii orășenești, fiind construita din zidărie pe fundament de piatră. La începutul secolului XX, în orașul Bălți, atunci gubernia Basarabia (Imperiul Rus), exista o singură biserică creștină purtand hramul Sfîntului Nicolae, construită încă pe timpul principatului Moldovei.

La 1915, necesitatea construirii unei a doua biserici creștine era evidenta, populația orașului fiind în creștere. S-a decis ca noua biserică să fie edificată din fondurile Direcției Generale Penetenciare din capitala Rusiei, Petersburg, de aici și amplasarea bisericii în apropierea închisorii orășenești. Opera arhitectului rus A. Ivanov, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a rămas nefinalizată după Revoluția din 1917 din Rusia.

Au urmat timpuri vitrege pentru construcția nefinalizată fiind amenințată chiar de distrugere. Fosta gubernie Basarabia reunificată cu Patria Mamă România se supunea legilor românești care interziceau amplasarea în imediata apropierea a oricărei bisercii creștine a unei alte biserici de alt cult și invers.

De aceea, începerea construcției unei sinagogi între anii 1923-24 în apropierea bisericii nefinalizate, amenința biserica cu desființarea. Cotizațiile creștinilor erau prea mici pentru a finaliza biserica în termeni utili, de aceea s-a solicitat ajutorul Parlamentului României, care a găsit fondurile necesare finalizării Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți.

Astfel construcția sinagogii a fost oprita, fiind amplasată prea aproape de o biserică creștină, aceasta fiind ulterior demontată. După 10 ani de funcționare pe timpul administrației românești, biserica a fost închisă la venirea sovieticilor din 1940. Ulterior sovieticii transformă clădirea fostei biserici în școală de sport.

Tot în perioada sovietică, gardul închisorii a fost lărgit astfel încat biserica să nu se mai vadă suficient de bine din stradă. După declararea independenței Republicii Moldova, clădirea bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a fost reparată și biserica redeschisă pentru credincioși. Biserica funcționează pană în ziua de azi.

·    1934 - Noaptea cuțitelor lungi – masacrul împotriva liderilor asociațiilor politice rivale lui Hitler
Hitler posing in Nuremberg with SA members in the late 1920s. Julius Streicher is to Hitler's right, and Hermann Göring stands bedecked with medals beneath Hitler - foto: en.wikipedia.org

Hitler posing in Nuremberg with SA members in the late 1920s. Julius Streicher is to Hitler’s right, and Hermann Göring stands bedecked with medals beneath Hitler – foto: en.wikipedia.org

Noaptea cuţitelor lungi (în germană Nacht der langen Messer) sau „Operaţiunea Colibri”, a avut loc în Germania între 30 iunie şi 2 iulie 1934, când regimul nazist a executat cel puţin 85 de oameni din motive politice. Majoritatea celor ucişi erau membri ai „Batalioanelor de asalt” (SA) (în germană Sturmabteilung), o organizaţie paramilitară nazistă.

Adolf Hitler a acţionat împotriva SA şi împotriva liderului său, Ernst Röhm, deoarece vedea în independenţa SA şi în apetitul membrilor acesteia pentru violenţe de stradă o ameninţare directă asupra puterii sale. De asemenea, Hitler a dorit să prevină o eventuală mişcare a liderilor armatei germane, Reichswehr-ul, care se temea şi totodată dispreţuia în egală măsură SA, de a-l înlătura de la putere, mai ales de când Röhm îşi făcuse clară ambiţia de a absorbi Reichswehr-ul, punându-se el însuşi la conducerea lui.

În fine, Hitler s-a folosit de această epurare pentru a acţiona împotriva criticilor conservatorilor la adresa regimului său, venite mai ales din partea celor loiali vicecancelarului Franz von Papen, precum şi pentru a-şi regla conturile cu duşmani ai săi mai vechi.

·         1935 – se joacă finala Cupei Spaniei. FC Sevilla învinge cu 3-0 pe Sabadell și astfel câștigă prima cupă din istoria sa
·         1936: De la tribuna Societatii Natiunilor la Geneva, imparatul Etiopiei Haile Selassie pledeaza emotionant pentru tara sa, invadata de trupele Italiei fasciste. Imparatul a fost silit sa se exileze.Societatea Natiunilor isi demonstreaza inca odata neputinta, neluand nici o masura impotriva agresorului. In 1937 Italia se retrage din aceasta organizatie.
·    1936 - Se publică romanul “Pe aripile vantului” al scriitoarei americane Margaret Mitchell. Romanul “Pe aripile vantului” (Gone with the Wind) a fost distins cu Premiul Pulitzer în anul 1937, iar in anul 1939 este ecranizat, cu actorii Vivien Leigh si Clark Gable în rolurile principale. Filmul ”Pe aripile vantului ” este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor. În 1940, acest film a primit 8 premii Oscar.

·         1940 – se dispută finala Cupei Spaniei, în care Espanyol trece cu 3-2 de Real Madrid
·         1940 – Rapid București obține o remiză albă pe terenul lui Gradjanski Zagreb, în turul al doilea al Mitropa Cup
·         1948:  John Bardeen, Walter Brattain și William Shockley fac prima demonstratie  cu inventia lor -  transistorul - care va revolutiona industria electronica.
·         1953 - A avut loc premiera piesei “Revizorul” de N. A. Gogol, la Teatrul Naţional “I.L.Caragiale”.
·         1953 - În uzina Flint din Michigan a fost asamblat primul model de serie Chevrolet Corvette. Acesta, ca şi restul de 299 exemplare, a fost asamblat manual şi din acest motiv în primul an, cifrele de producţie fiind atât de reduse. Prototipurile preserie ale acestui automobil, care îşi trage numele de la o o navă de război din flota americană din timpul Al Doilea Război Mondial, a fost prezentat însă în preajma Crăciunului în 1952. Prima generaţie C1 a fost produsă între anii 1953 şi 1962 şi poate fi considerată şi cea mai elegantă dintre toate, dar acest model şi-a păstrat linia de-a lungul anilor şi chiar în era muscle car se diferenţia printr-o imagine mult mai sofisticată şi fluidă decât a automobilelor sportive tipice din acea perioadă. În cei aproape 60 de ani de carieră, Corvette a ajuns la cea de-a şasea generaţie (introdusă în 2005) şi a fost produs în peste 1.340.000 exemplare
·         1958 – se dispută semifinalele Campionatului Mondial din Brazilia: Ungaria 4-2 Uruguay și Germania de Vest 6-1 Austria
·         1960: Congo își câștigă independența față de Belgia. Ulterior tara a adoptat numele de Zair.
·         1963 – are loc Marele premiu de formula 1 al Franței, care este câștigat de Jim Clark, urmat de Tony Maggs si Graham Hill
·         1964 - A fost înfiinţat studioul Animafilm


·         1970: Brazilia a câştigat Mondialul de fotbal din Mexic după 4-1 în finala cu Italia. Pentru sud-americani au marcat Pele, Gerson, Jairzinho şi Carlos Alberto în timp ce italienii au reuşit punctul de onoare prin Bonisegna. Victoria Braziliei a adus încă un record în premieră. Antrenorul Selecao, Mario Zagallo a devenit primul sportiv care a câştigat mondialele atât ca jucător (1958, 1962) cât şi ca antrenor (1970).
·         1971: Echipajul navei sovietice “Soiuz 11″ a murit la aterizare.
·         1973: Cea mai lungă eclipsă totală de soare a secolului XX (6 min 20 s)
·         1974 – se joacă meciuri în seria a doua de grupe a Campionatului Mondial din Germania de Vest: Argentina 1-2 Brazilia, Germania de Est 0-2 Olanda, Polonia 2-1 Iugoslavia Germania de Vest 4-2 Suedia
·         1976 – se joacă finala Cupei României între Steaua București și CSU Galați. Steaua câștigă cu 1-0, cu golul marcat de Anghel Iordănescu
·         1979 – se joacă finala Cupei Spaniei, care revine Valenciei, după ce liliecii înving cu 2-0 pe Real Madrid
·         1982: Intra in vigoare Decretul Consiliului de Stat al Romaniei, numarul 240 din 29/06/82, privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea judicioasa si reducerea in continuare a consumului de energie electrica, energie termica, gaze naturale si alti combustibili. A fost inceputul unei indelungate perioade de economii severe de energie, care s-au repercutat asupra populatiei tarii, silite sa suporte iarna frigul in locuinte si restrictii la furnizarea energiei electrice.
·         1985 – se joacă finala Cupei Spaniei, în care Atletico Madrid câștigă cu 2-1 meciul cu Athletic Bilbao
·         1989 – se joacă finala mică a Campionatului European de fotbal feminin, în care Suedia învinge cu 2-1, după prelungiri , Italia
·         1990 – se joacă două dintr e sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Italia. Țara gazdă trece cu 1-0 de Irlanda, în timp ce Iugoslavia pierde cu 3-2, după lovituri de la 11 metri în fața Argentinei
·         1992: Şi-a început activitatea Curtea Constituţională a Romaniei , formată din opt judecători şi un preşedinte. Curtea Constituţionala din România, si-a inceput activitatea la data de 6 iunie 1992, odată cu depunerea jurământului de credinţă de către cei nouă judecători numiţi în componenţa noii autorităţi, a cărei organizare şi funcţionare a fost reglementate prin Legea nr. 47 din 18 mai 1992.


·         1993 - Adeziunea Cehiei şi Slovaciei la Consiliul Europei după sciziunea Cehoslovaciei
·         1993 – se joacă a doua semifinală a Campionatului European de fotbal feminin din Italia. Țara gazdă câștigă cu 4-3, la penalty-uri, meciul cu Germania, după ce, în 120 de minute, scorul a fost 1-1
·         1994 – se dispută ultimele două meciuri din grupa D a Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii: Argentina 0-2 Bulgaria și Grecia 0-2 Nigeria
·         1995 - Semnarea la Bruxelles a Protocolului adiţional la Acordul de Asociere a României la UE, prin care este consfinţit cadrul juridic de participare a ţării noastre la programele comunitare de cooperare economică, tehnico-ştiinţifică şi culturală
·         1995 - Parlamentul Germaniei aprobă propunerea adoptată de guvernul de la Bonn, privind trimiterea de avioane şi militari, pentru a sprijini forţele ONU de menţinere a păcii în Bosnia. A fost pentru prima dată, de la cel de-al doilea război mondial, când Germania trimite trupe în afara graniţelor ţării.
·         1996 - În SUA a intrat în vigoare decretul prin care Vietnamul nu mai este oficial desemnat ca ''zonă de luptă'', la 21 de ani după plecarea trupelor americane din Saigon.
·         1996 – se joaca finala Campionatului European din Anglia. Germania a castiga cu 2-1 ultimul act jucat împotriva Cehiei.Cehii au deschis scorul prin Berger, din penalty, germanii au egalat prin Bierhoff și același jucător a înscris golul de aur, care a dus trofeul în Germania
·         1996 – se dispută Marele Premiul de formula 1 al Franței, care este câștigat de Damon Hill, urmat de Jacques Villeneuve și Jean Alesi
·      1997 - Colonia Hong Kong a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, dupa 156 de ani de administratie britanica.
·         1997: Scriitoarea  britanica J. K. Rowling  publica primul volum din seria Harry Potter.
·         1998 – naționala României este învinsă de Croația în optimile de finală ale Campionatului Mondial din Franța de Croația, cu scorul de 1-0, cu un gol marcat de Davor Suker, din penalty. Într-o altă optime de finală, Argentina și Anglia au încheiat la egalitate 2-2, însă la penalty-uri s-au impus sud-americanii cu 4-2
·         1999 – se dispută două sferturi de finală ale Campionatului Mondial de fotbal feminin din Statele Unite ale Americii: Norvegia 3-1 Suedia și China 2-0 Rusia
·         2002 - Finala Campionatului Mondial de Fotbal este câștigată de Brazilia, cu un 2 : 0 împotriva Germaniei. Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2002 a fost un meci de fotbal jucat pe 30 iunie 2002 care a determinat câștigătoarea trofeului campionatului mondial de fotbal 2002, Brazilia, care a învins-o pe Germania cu 2 la 0 prin dubla lui Ronaldo. Meciul a fost arbitrat de către Pierluigi Collina și s-a jucat pe Stadionul Internațional.
·         2002 – pe Yokohama International Stadium în fața a peste 69.000 de spectatori, naționala Braziliei învinge Germania cu 2-0 și câștigă Cupa Mondială. Ambele goluri au fost marcate de Ronaldo
·         2004 – se joacă prima semifinală a Campionatului European din 2004. Portugalia învinge cu 2-1 Olanda cu golurile lui Postiga și Rui Costa, în timp ce pentru olandezi a înscris în propria poartă Andrade
·         2005 - Spania a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.

Căsătoriile între persoane de același sex în Spania au fost legalizate în 2005. În 2004 noul guvern socialist, condus de președintele José Luis Rodríguez Zapatero, a început o campanie pentru legalizarea lor, inclusiv a adopției de către cuplurile de același sex. După multe dezbateri, parlamentul Spaniei (Cortes Generales) a aprobat la 30 iunie 2005 o lege care permite căsătoria între persoane de același sex. Legea a fost publicată la 2 iulie 2005 și a intrat în vigoare la 3 iulie 2005.

Deși susținută de 66% din spanioli, ratificarea legii nu a fost lipsită de controverse. Principalul oponent a fost Biserica Catolică, argumentând că o astfel de lege slăbește instituția căsătoriei. Alte asociații și-au exprimat la rândul lor îngrijorarea față de viitorul familiei în eventualitatea că dreptul de a adopta copii ar fi acordat și cuplurilor homosexuale. În toate părțile Spaniei au avut loc demonstrații publice cu participarea a zeci de mii de persoane, unele în favoarea și altele împotriva promulgării acestei legi. După ce căsătoria între persoane de același sex a fost aprobată, Partidul Popular, de orientare conservatoare, a atacat legea în Curtea Constituțională.

Aproximativ 4.500 de cupluri de același sex s-au căsătorit în Spania în primul an de la legalizare. La scurt timp după aprobarea legii au apărut întrebări în privința statutului legal al cuplurilor homosexuale căsătorite în Spania dar care provin din țări în care astfel de căsătorii nu sunt legale. Ministerul Justiției a dispus printr-un ordin ca legea să se aplice numai cuplurilor în care cel puțin o persoană să fie de cetățenie spaniolă, indiferent dacă țara celui de-al doilea recunoaște sau nu căsătoria între persoane de același sex. Totuși, două persoane care nu au cetățenie spaniolă se pot căsători dacă ambele au reședință legală în Spania.

·         2006 – se dispută primele două sferturi de finală ale Campionatului Mondial din Germania. Italia trece cu 3-0 de Ucraina, cu golurile marcate de Zambrotta și o dublă a lui Toni. În al doilea meci, Germania încheie la egalitate 1-1 după 120 de minute, cu golurile înscrise de Ayala pentru argentinieni și Klose pentru nemți. În cele din urmă, Germania învinte cu 4-2
·         2010: Intra in vigoare Legile austerităţii, anuntate de presedintele Traian Basescu, privitoare la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament.
·         2011 – se joacă două meciuri în grupa A la Campionatul Mondial de fotbal feminin din Germania: Canada 0-4 Franța, Germania 1-0 Nigeria
·         2013 – se joacă finalele Cupei Confederațiilor, în Brazilia. În finala mare, Brazilia a învins cu 3-0 Spania, cu 2 goluri marcate de Neymar și unul de Fred. În meciul pentru locul 3, Uruguay și Italia au încheiat la egalitate, 2-2, primele 120 de minute de joc. Pentru uruguayeni a marcat Cavani, de două ori, iar pentru italieni a punctat Astori și Diamanti. În cele din urmă squadra azzura a câștigat cu 3-2 la penalty-uri.
·         2013 – se desfășoară, pe circuitul de la Silverstone, Marele Premiu de formula 1 al Marii Britanii, pe care îl câștigă Nico Rosberg, urmat de Mark Webber și Fernando Alonso
·         2015: Pe 30 iunie a fost adăugată o secundă în plus în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotație a Terrei în jurul propriei axe.
* 2020: Franţa: Centrala nucleară din Fessenheim a fost debranşată definitiv

Centrala din Fessenheim, cea mai veche din centralele nucleare franceze, situată în apropierea graniţei cu Germania, nu va mai produce energie electrică: al doilea reactor al său a fost deconectat luni seara, o victorie pentru forţele anti-nucleare primită însă cu sentimente negative de angajaţi şi locuitori, informează marţi AFP.

* 2020: China: Parlamentul a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters.

Cable TV, citând o sursă neidentificată, a informat că legea a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez.

Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine.



Nașteri

·         1470Carol al VIII-lea al Franței (franceză Charles VIII de Valois supranumit "L'Affable" (cel Prietenos) (30 iunie 1470 - 7 aprilie 1498) a fost rege al Franței din dinastia Valois, a domnit din anul 1483 și până la moartea sa. Invadând Italia a inițiat o lungă serie de războaie franco-italiene care s-au desfășurat în prima jumătate a veacului al XVI-lea.
Carol s-a născut la Castelul Amboise, Franța, singurul fiu supraviețuitor al regelui Ludovic al XI-lea și al celei de-a doua soții, Charlotte de Savoia. Carol a urcat pe tronul Franței la 30 august 1483, la vârsta de 13 ani. Starea lui de sănătate a fost precară. În conformitate cu dorințele lui Ludovic al XI, domnia regatului a fost acordată surorii mai mari a lui Charles, Anne, o femeie inteligentă și perspicace, descrisă de tatăl ei ca fiind "cea mai puțin nebună femeie din Franța". Ea a domnit ca regent alături de soțul ei, Ducele de Bourbon Petru al II-lea, până în anul 1491.
Carol a fost logodit în 1482 cu Margareta de Austria, fiica împăratului Maximilian I și a soției lui, Maria, Ducesă de Burgundia. Căsătoria a fost aranjată de Ludovic al XI-lea, Maximilian și de statele din Țările de Jos, ca parte a păcii de la Arras între Franța și Burgundia. Margareta ar fi adus Franței comitatele Artois și Burgundia ca zestre și ea a fost privită la curtea franceză ca o viitoare regină.
În 1488, Francisc al II-lea Duce de Bretania a murit într-un accident de călărie, lăsând-o moștenitoare pe fiica sa în vârstă de 11 ani, Anne de Bretania. Anne, care se temea pentru independența ducatului ei în fața ambițiilor Franței, și-a aranjat propria căsătorie cu Maximilian I, care fusese căsătorit cu Maria de Burgundia în circumstanțe asemănătoare în 1477. Bretania a fost invadată de armata franceză, Maximilian nu a putut să ajute și Anne de Bretania a fost nevoit să renunțe la Maximilian (cu care a avut numai o căsătorie prin procură) și a fost de acord să se căsătorească cu Carol al VIII-lea.
La 19 decembrie 1491, la Castelul Langeais, Carol s-a căsătorit cu Anne de Bretania. Ducesa în vârstă de 14 ani n-a fost mulțumită de această căsătorie aranjată. Căsătoria i-a adus lui Carol independența de familia sa. Regina Anne a trăit la Clos Lucé în Amboise.
Carol al VIII-lea
Rege al Franței, Duce de Britania, Conte de Provence
Charles VIII Ecole Francaise 16th century Musee de Conde Chantilly.jpg
Carol al VIII-lea, Școala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé.
Date personale
Născut30 iunie 1470
Castelul d'Amboise, Franța
Decedat (27 de ani)
Castelul d'Amboise, Franța
ÎnmormântatCatedrala din Saint-Denis Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident (Accident vascular cerebralModificați la Wikidata
PărințiLudovic al XI-lea al Franței[1]
Charlotte de Savoia[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAnne a Franței
Jeanne a Franței, Ducesă de Berry
Jeanne a Franței, Ducesă de Berry[1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnne, Duesă de Britania
CopiiCharles Orlando, Dauphin of France[*]
Charles de France[*][2]
François de France[*][2]
Anne de Valois[*][2] Modificați la Wikidata
CetățenieBannière de France style 1500.svg Franța Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Valois
Domnie
Domnie30 august 1483 – 7 aprilie 1498(14 ani, 220 zile)
Încoronare30 mai 1484, Reims
PredecesorLudovic al XI-lea
SuccesorLudovic al XII-lea
* 1503: Johann Friedrich I (30 iunie 1503 – 3 martie 1554), numit Johann cel Mărinimos, a fost Elector de Saxonia și șeful Confederației protestante a Germaniei, "Campion al Reformei".
Johann Friedrich a fost fiul cel mare al Electorului Johann și a primei lui soții, Sophie de Mecklenburg-Schwerin. Mama lui a murit la 14 zile după nașterea sa, la 12 iulie 1503. El a primit educație de la George Spalatin, care era prietenul și consilierul lui Martin Luther și, prin urmare, la școla lui Spalatin, Johann a dezvoltat devotamentul față de învățăturile lui Martin Luther. Cunoștințele sale de istorie au fost cuprinzătoare iar biblioteca sa, care conținea toate științele, a fost una dintre cele mai mari din Germania.
Johann Friedrich I
El a cultivat o relație personală cu Martin Luther, începând să corespondeze cu el în zilele când bula de excomunicare a fost aruncată împotriva reformatorului și a devenit un adept convins al lui Luther.
Cu viu interes a observat dezvoltarea mișcării reformatoare. El a citit cu nerăbdare scrierile lui Luther, a cerut tipărirea completă a primei ediții a operelor sale și în ultimii ani ai vieții sale a promovat elaborarea ediției Jena.
Influența luteranismul la curtea lui Johann Friedrich a fost vizibilă, de asemenea, prin traducerea de către Veit Warbeck a romanței frenceze Magelone, realizată în pregătirea căsătoriei lui Johann Friedrich în 1527; elementele catolice au fost suprimate.[1]
Tatăl său l-a introdus în afacerile politice și diplomatice ale timpului și el a condus primele negocierile privind un tratat cu Hesse în Kreuzburg și Friedewald. A luat parte în mod activ la tulburările cauzate de afacerea Pack și Luther a fost recunoscător pentru eforturi sale, în ciuda tinereții sale, pentru menținerea păcii.
În 1532, Johann Friedrich i-a succedat tatălui său ca elector. La început el a domnit cu fratele său vitreg, Johann Ernest, însă în 1542 a devenit singurul conducător.
El a consolidat Biserica Luterană de stat prin instituirea unui Consistoriu electoral (1542). Când a izbucnit războiul în Schmalkaldic (1546), el a mărșăluit spre sud, în capul trupelor sale, dar invazia neașteptată a țării sale de către vărul său Ducele Maurice l-a obligat să se întoarcă. El a reușit să recucerească cea mai mare parte a bunurilor sale și să-l respingă pe Maurice, dar brusc împăratul s-a grăbit spre nord și l-a surprins pe elector. Bătălia de la Mühlberg din 24 aprilie 1547 i-a dispersta armata. El a fost rănit pe partea stângă a feței, rană care i-a lăsat o cicatrice urâtă de la ochi în jos pe obraz. A fost luat prizonier de Carol al V-lea și trimis în exil la Worms.
A fost eliberta la 1 septembrie 1552. ălătoria lui spre casă a fost un marș triumfal. A îndepărtat guvernului de la Weimar și a reformat condițiile țării sale, dar a murit în termen de doi ani. De o atenție specială din partea lui s-a bucurat Universitatea de la Jena. A murit la Weimar, Germania. la vârsta de 50 de ani.
Johann Friedrich I
Lucas Cranach d. Ä. 044.jpg
Portret de Lucas Cranach cel Bătrân, 1531.
Date personale
Născut30 iunie 1503
TorgauElectoratul SaxoniaSfântul Imperiu Roman
Decedat (50 de ani)
WeimarElectoratul SaxoniaSfântul Imperiu Roman
ÎnmormântatSt. Peter und Paul[*] Modificați la Wikidata
PărințiJohn, Elector of Saxony[*]
Sophie of Mecklenburg[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJohn Ernest, Duke of Saxe-Coburg[*]
Maria of Saxony, Duchess of Pomerania[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSybille de Cleves
CopiiJohann Friedrich al II-lea, Duce de Saxonia
Johann Wilhelm, Duce de Saxa-Weimar
Johann Friedrich al III-lea, Duce de Saxa-Gotha
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieLuteranism
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Wettin
linia ernestină
Elector de Saxonia
Domnie16 august 1532 – 24 aprilie 1547
PredecesorJohann
SuccesorMaurice
Duce de Saxonia
Domnie24 aprilie 1547 – 3 martie 1554
PredecesorMaurice
SuccesorJohann Friedrich II
Landgraf de Turingia
Domnie16 august 1532 – 24 aprilie 1547
PredecesorJohann
SuccesorJohann Ernest
·         1588: S-a nascut in localitatea italiana Turi, compozitorul, organistul  și profesorul Giovanni Maria Sabino; (d. aprilie 1649, Napoli). Este  considerat parintele școlii de muzică napolitane din  secolul al optsprezecelea, influentata  de noul stil muzical baroc de la Veneția,  si a avut  relații directe cu compozitorul Claudio Monteverdi. Sabino este primul dintr-o serie de mari profesori din secolele XVII si XVIII, care au influentat mari muzicieni precum Francesco Provenzale, Domenico Scarlatti, Leonardo Leo, Traetta Tommaso, Giovanni Paisiello, Niccolò Piccinni etc. Este un precursor al compozitorilor  Gregorio Strozzi, Giovanni Salvatore și Francesco Provenzale.
* 1685: John Gay (n. 30 iunie 1685 - d. 4 decembrie 1732) a fost un dramaturgfabulistpoet și scriitor englez din perioada Iluminismului.
Este cunoscut mai ales pentru piesa The Beggar's Opera ("Opera cerșetorului"), apărută în 1728, prin care a inaugurat genul dramatic al operei baladești.
De asemenea, Gay a influențat dezvoltarea fabulei în perioada iluministă.
Scrieri:
  • 1714Săptămâna păstorului ("The Shepherd's Week")
  • 1716Trivia sau arta de a hoinări pe străzile Londrei ("Trivia, or the Art of Walking the Streets of London")
  • 1727/1738Fabule ("Fables")
  • 1728Opera cerșetorului ("The Beggar's Oper"), capodopera sa, inspirată din lumea interlopă, parodie a teatrului sentimental și a operei italiene
  • 1729Polly
  • 1733Acis și Galathea ("Acis and Galathea")
























* 1688: Georg Friedrich Karl, Margraf de Brandenburg-Bayreuth (30 iunie 1688– 17 mai 1735), a fost prinț german, membru al Casei de Hohenzollern, Margraf de Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach (1708–35) și Margraf de Brandenburg-Bayreuth (1726–35).
A fost cel mai mare copil din cei paisprezece născuți ai Margrafului Christian Heinrich de Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach și ai soției acestuia, contesa Sophie Christiane de Wolfstein. În afară de el, numai șase frați au supraviețuit copilăriei: Albrecht Wolfgang, ucis în bătălie în 1734; Dorothea Charlotte, contesă de Hohenlohe-Weikersheim, care a murit în 1712 la doar șapte luni după căsătorie; Sophie Magdalene, regină a Danemarcei; Frederick Ernst; Sophie Caroline, Prințesă de Ostfriesland; și Frederick Christian, care mai târziu a moștenit margrafiatul de Bayreuth.
În timpul copilăriei, Georg Friedrich Karl a fost instruit de foarte religioasa lui mamă, iar mai târziu a primit o educație atentă la Bielefeld. Din 1700 până în 1704 a călătorit în Europa de Vest, ca parte a unei călătorii educaționale tradiționale (Marele Tur), și a vizitat, printre alte țări, Danemarca, Franța și Republica olandeză. Mai târziu, el a studiat patru ani la Universitatea din Utrecht. După moartea tatălui său, în 1708 s-a întors la familia sa, care trăia începând cu 1704 la Castelul Weferlingen în apropiere de Magdeburg, și și-a asumat titlul de Margraf de Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach.
Castelul Weferlingen a fost atribuit familiei sale ca un apanaj de către regele Frederic I al Prusiei, după ce tatăl lui Georg Friedrich Karl, puternic îndatorat, a renunțat la drepturile sale de succesiune asupra moșiilor Bayreuth și Ansbach în favoarea Prusiei prin Contractul de la Schönberg. Georg Friedrich Karl a încercat să-și recupereze drepturile după moartea tatălui său și a solicitat eliminarea acestui contract.
Când Margraful Georg Wilhelm a murit în 1726 fără urmași pe linie masculină, Georg Friedrich Karl și-a asumat principatul de Bayreuth fără dificultăți.
După ascensiunea sa, prioritatea cea mai mare a lui Georg Friedrich Karl a fost îmbunătățirea finanțelor teritoriilor sale și administrația locală. Spre deosebire de mulți dintre conducătorii săi contemporani, el nu avea ambiții politice sau militare. În schimb a fost foarte pios și l-a sprijinit intens pe August Hermann Francke să inculce importanța vieții religioase pentru supușii săi. Margraful a fost un sprijin remarcabil pentru orfelinate.
Nu a fost interesat de viața de curte, iar în ultimii ani a construit Castelul Himmelkron, o fostă mănăstire, probabil, cu planul de a se retrage acolo.
În memoriile nurorii sale, Wilhelminea Prusiei, Georg Friedrich Karl este descris ca o persoană slabă, crăcănată, egoista, geloasă. Antipatia a fost reciprocă. Margraful și-a hărțuit nora în același mod în care părinții ei au făcut-o. Atunci când Wilhelmine a dat naștere unei fiice, a distrus speranțele lui Georg Friedrich Karl de a se ocupa de creșterea nepotul său, din moment ce el ar fi fost lăsat să supravegheze educația fiului copilului său Frederic numai dacă ar fi fost un băiat, în conformitate cu contractul de căsătorie semnat cu Wilhelmine. Frederic și-a sprijinit soția și Margraful beat și-a lovit fiul cu bastonul fără să-l rănească.
La 17 aprilie 1709, la Reinfeld, Georg Friedrich Karl s-a căsătorit cu Dorothea de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck. Ei au avut cinci copii:
  1. Sophie Christiane Luise (n. 4 ianuarie 1710, Weferlingen - d. 13 iunie 1739, Bruxelles), căstorită la 11 aprilie 1731 cu Alexander Ferdinand, Prinț de Thurn și Taxis.
  2. Frederic (n. 10 mai 1711, Weferlingen - d. 26 februarie 1763, Bayreuth), succesor al tatălui său ca Margraf de Bayreuth.
  3. Wilhelm Ernst (n. 26 iulie 1712, Weferlingen - d. 7 noiembrie 1733, Mantua).
  4. Sophie Charlotte Albertine (n. 27 iulie 1713, Weferlingen - d. 2 martie 1747, Ilmenau), căstorită la 7 aprilie 1734 cu Ducele Ernst August II de Saxa-Weimar.
  5. Sophie Wilhelmine (n. 8 iulie 1714, Weferlingen - d. 7 septembrie 1749, Aurich), căstorită la 25 mai 1734 cu Prințul Carl Edzard al Frisiei de Est.
După șapte ani de mariaj nefericit, Georg Friedrich Kar și Dorothea s-au separat în 1716. Opt ani mai târziu (1724), căsătoria lor a fost oficial dizolvată. Mai târziu, Dorothea a emigrat în Suedia, unde a murit în 1761, la 20 de ani după fostul ei soț. Nici unul dintre ei nu s-a recăsătorit.
Georg Friedrich Karl, Margraf de Brandenburg-Bayreuth
Georg Friedrich Carl.jpg
Căsătorit(ă)Dorothea de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck
Familie nobilăCasa de Hohenzollern
TatăChristian Heinrich de Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach
MamăSophie Christiane de Wolfstein
Naștere30 iunie 1688
Castelul Oberzulzbürg (în apropiere de Mühlhausen)
Deces (46 de ani)
Bayreuth
·     1801 - S-a născut Frédéric Bastiat, jurnalist francez

Bastiat.jpg

Frédéric Bastiat (n. 30 iunie 1801, Bayonne – d. 24 decembrie 1850, Roma) a fost un economist, jurnalist si om politic francez, reprezentant important al Liberalismului. (La Legea, 1850; Statul. Ce se vede si ce nu se vede)

* 1817: Sir Joseph Dalton Hooker (n. ,HalesworthRegatul Unit – d. ,Sunningdale[*]Windsor and MaidenheadRegatul Unit) a fost un botanist și explorator englez.
Joseph Dalton Hooker
Sir Joseph Dalton Hooker.jpg
Joseph Dalton Hooker
Date personale
Născut[6][7][8][9][10][11][12] Modificați la Wikidata
HalesworthRegatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (94 de ani)[6][7][8][9][10][11] Modificați la Wikidata
Sunningdale[*]Windsor and MaidenheadRegatul Unit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSt Anne's Church[*] Modificați la Wikidata
PărințiWilliam Jackson Hooker[*][13]
Maria Sarah Turner[*][13] Modificați la Wikidata
Frați și suroriWilliam Dawson Hooker[*][13]
Elizabeth Hooker[*][13] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuFrances Hooker[*] ()[13]
Hyacinth Symonds Hooker[*][13] Modificați la Wikidata
CopiiHarriet Anne Hooker Thiselton-Dyer[*][13]
Reginald Hawthorn Hooker[*][13]
Marie Elizabeth Hooker[*][13]
Brian Harvey Hodgson Hooker[*][13]
William Henslow Hooker[*][13]
Charles Paget Hooker[*][13]
Grace Ellen Hooker[*][13]
Richard Symonds Hooker[*][13]
Capt. Joseph Symonds Hooker[*][13] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiebotanist[*]
explorator
pteridolog[*]
briolog[*]
micolog[*]
chirurg[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniubotanică  Modificați la Wikidata
InstituțieAcademia de Științe din Sankt Petersburg[*]
Royal Botanic Gardens, Kew[*][1]
Geological Survey of Great Britain[*][1]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Glasgow[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiSocietatea Regală din Londra
Academia Leopoldină
Academia Regală Suedeză de Științe
Academia de Științe Göttingen[*]
Academia de Științe din Sankt Petersburg[*]
Academia Americană de Arte și Științe[*]
Academia de Științe din Ungaria
Accademia Nazionale dei Lincei
Academia Rusă de Științe
Academia de Științe din Berlin
Academia Regală Neerlandeză de Arte și Științe
Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL[*]
Bavarian Academy of Sciences and Humanities[*]
Academia de Științe din Torino[*]
Voyage of the H.M.S. Erebus & Terror[*]
Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*]  Modificați la Wikidata
PremiiMembru al Societății Regale[*]
Companion of the Order of the Bath[*] ()
Medalia Copley ()[2]
Ordinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*] ()
Royal Medal ()
Knight Commander of the Order of the Star of India[*] ()
Knight Grand Commander of the Order of the Star of India[*] ()
Medalia Darwin ()[3]
Medalia Albert[*] ()
Cothenius Medal[*] ()
Darwin–Wallace Medal[*] ()[4]
Clarke Medal[*] ()
Medalia Linné ()
Victoria Medal of Honour[*] ()
Medalia Albert[*]
Fellow of the Ethnological Society of London[*]
Founder’s Medal[*] ()[
·         1825 - S-a născut Florimond Hervé (Florimond Ronger), compozitor francez care la vârsta de 60 de ani obţine consacrarea cu opereta “Mam'zelle Nitousche” (m. 4 noiembrie 1892)
* 1827: Jacques-Louis Soret (n. , Geneva, Elveția – d. , Geneva, Elveția) a fost un chimist elvețian care – alături de Marc Delafontaine – a observat spectroscopic (în 1878) pentru prima oară holmiul.[1] [2] Independent, Per Teodor Cleve a separat chimic acest element de tuliu și erbiu în 1879.[3] [4] Cei trei sunt creditați ca descoperitori ai elementului.
Soret a fost – de asemenea – cel care a determinat corect compoziția chimică a ozonului, ca o asociere de trei atomi de oxigen legați împreună.
Jacques-Louis Soret
Jacques-Louis Soret.JPG
·         1844 - S-a născut George Bengescu-Dabija, poet şi dramaturg. (m. 13 ianuarie 1916)


·         1861 - S-a născut Anton Arenski, compozitor, pianist şi dirijor rus (m.25.02.1906).
* 1876: Anton Davidoglu (n. 30 iunie 1876 la Bârlad - d. 27 mai 1958, București) a fost un matematician român. A fost inițiatorul cercetărilor românești în domeniul ecuațiilor diferențiale ordinare sau cu derivate parțiale. A contribuit și la dezvoltarea analizei matematice și a ecuațiilor diferențiale. Contribuțiile sale sunt menționate în lucrările unor prestigioși matematicieni, precum Émile Picard, G. Mignoli, Jan Mikusinski.
A contribuit la ridicarea prestigiului matematicii românești, rezultatele sale fiind extinse și utilizate cu succes de urmașii și foștii săi studenți.
În perioada 1883 - 1895 urmează clasele primare și secundare la Bârlad.
Licența în matematici o primește de la Școala normală superioară din Paris în anul 1897, avându-l ca profesor pe Jacques Hadamard. Lucrarea pe care o susține la absolvire, sub conducerea lui Émile Picard, se numește Sur l'equation des vibrations transversales des verges elastique (Sorbona, 1900). Lucrarea este citată de A. H. Love în lucrarea Mathematical theory of Elasticity (Cambridge, 1934).
În anul 1902 este profesor agregat, iar între anii 1905-1941 profesor titular la catedra de Calcul diferențial și integral a Facultății de științe din cadrul Universității din București. În anul 1913 a fost primul rector al Academiei de înalte studii comerciale și industrie din București. În cadrul Academiei de înalte studii comerciale și industrie din București a fost titularul catedrei de Matematică financiară aplicată și tehnica asigurărilor.[1]
De asemenea a îndeplinit și funcția de decan al Facultății de Științe și profesor la Seminarul Pedagogic Universitar din București.
A fost membru fondator al Academiei de Științe din România 
Anton Davidoglu
Davidoglu.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
BârladRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRepublica Populară Română Modificați la Wikidata
Frați și suroriCleante Davidoglu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1952-1965).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materÉcole Normale Supérieure  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din București
Academia de Studii Economice  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy of Sciences.jpg Membru fondator al Academiei de Științe din România
·         1884: Georges Duhamel (n. 30 iunie 1884Paris — d. 13 aprilie 1966Valmondois) a fost un medicscriitor și poet de fabule franceze.
Georges Duhamel se naște la 30 iunie 1884 la Paris (arond.XXXIII), al treilea copil într-o familie care trăiește cu greu din activitățile unui tată capricios și instabil. După o copilărie tulburată de desele schimbări de domiciliu ale familiei, Duhamel reușește totuși să obțină bacalaureatul în 1902; el decide să devină medic, fără să abandoneze preocupările literare.
Între 1906 și 1908, el creează în colaborare cu Charles Vildrac, care îi va deveni cumnat, "Abația de la Créteil", falanster de artiști reunind poeți, scriitori, muzicieni și pictori.
Georges Duhamel
Georges Duhamel 1930.jpg
Date personale
Născut[4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15] Modificați la Wikidata
ParisFranța[16][17] Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[4][18][5][7][8][9][11][12][13][14][15] Modificați la Wikidata
Valmondois[*]Franța[17] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatQ50844820[*] Modificați la Wikidata
PărințiPierre-Émile Duhamel[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuBlanche Albane[*] Modificați la Wikidata
CopiiAntoine Duhamel[*]
Bernard Duhamel[*]
Jean Duhamel[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
poet
romancier[*] Modificați la Wikidata
Limbilimba franceză[1]  Modificați la Wikidata
StudiiLycée Buffon[*]  Modificați la Wikidata
Specie literarăpovestireroman  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeCivilisation[*]
Chronique des Pasquier[*]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Goncourt[2]
Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce[*][3]
Croix de guerre 1914–1918[3]
Comandor al Ordinului Artelor și Literelor[*][2]
Commander of the ordre de la Santé publique[
·         1893 - S-a născut germanul Walter Ulbricht, prim-secretar al Partidului Socialist Unit din Germania, în perioada 1950-1971, şi preşedinte al Consiliului de Stat al RDG, între anii 1960 şi 1973, el a dispus edificarea socialismului în ţara sa după modelul sovietic, promovând autonomia RDG în perioada Războiului rece (m.1.08.1973).
·     1900 - S-a născut Gheorghe Vrănceanu, matematician român, membru al Academiei Române. (d. 1979)
Gheorghe Vrănceanu (30 iunie 1900, satul Valea Hogei, judeţul antebelic Vaslui, astăzi judeţul Bacău - 27 aprilie 1979, Bucureşti) a fost un matematician român, membru al Academiei Române şi profesor universitar - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Vrănceanu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Vrănceanu (n. 30 iunie 1900, satul Valea Hogei, comuna Lipova, județul Bacău – d. 27 aprilie 1979, București) a fost un matematician român, membru al Academiei Române și profesor universitar. A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.

Opera sa matematică însumează peste trei sute de memorii, lucrări și articole publicate în reviste de mare circulație și cuprinde toate ramurile geometriei moderne, de la teoria clasică a suprafețelor, la noțiunea de spațiu fibrat, la care a descoperit domenii noi, a creat modele eficiente și a rezolvat probleme importante.

În iunie 1969 i s-a conferit titlul de Profesor universitar emerit al Republicii Socialiste România „în semn de prețuire a personalului didactic pentru activitatea meritorie în domeniul instruirii și educării elevilor și studenților și a contribuției aduse la dezvoltarea învățământului și culturii din patria noastră


* 1901: Bernhard, Prinț de Saxa-Meiningen (germană Bernhard, Prinz von Sachsen-Meiningen30 iunie 1901 – 4 octombrie 1984) a fost Șeful Casei de Saxa-Meiningen din 1946 până la moartea sa.

Bernhard s-a născut la Köln ca al treilea fiu al Prințului Friedrich Johann de Saxa-Meiningen și a contesei Adelaide de Lippe-Biesterfeld. Tatăl său a fost al doilea fiu al lui Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen iar mama sa a fost o fiică a contelui Ernst de Lippe-Biesterfeld.
După decesul fratelui său mai mare Prințul Georg în 1946 nepotul său Prințul Frederick Alfred a renunțat la drepturile sale de succesiune așa că Bernhard a succedat la conducerea casei de Saxa-Meiningen și a titlului de Duce de Saxa-Meiningen (ca Bernhard al IV-lea).
Cu prima lui căsătorie a fost una morganatică, al doilea fiu al său Prințul Frederick Konrad i-a succedat la conducerea casei ducele.
Bernhard și prima lui soție au fost declarați vinovați de o conspirație nazistă împotriva Austriei în 1933; el a fost condamnat la șase săptămâni de închisoare în timp ce ea a fost sub arest la domiciliu. După intervenția reprezentantului german, el a fost eliberat după care a plecat în Italia. Trei săptămâni mai târziu a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă la castelul său din Pitzelstaetten
Bernhard
Prinț de Saxa-Meiningen
Wappen Deutsches Reich - Herzogtum Sachsen-Meiningen-Hildburghausen (Grosses).png
Date personale
Născut30 iunie 1901
Köln, Germania
Decedat (83 de ani)
Bad Krozingen, Germania
PărințiPrințul Friedrich Johann de Saxa-Meiningen
Contesa Adelaide de Lippe-Biesterfeld Modificați la Wikidata
Frați și suroriErnst Leopold van Saksen-Meiningen[*]
Georg, Prinț de Saxa-Meiningen
Prințesa Adelheid de Saxa-Meiningen
Prințesa Feodora de Saxa-Meiningen Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargot Grössler
Baroneasa Vera Schäffer de Bernstein
CopiiFeodora Prinzessin von Sachsen-Meiningen
Frederick Ernest Prinz von Sachsen-Meiningen
Prințesa Eleonore
Prințul Konrad
Prințesa Almut
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Saxa-Meiningen
Șeful Casei de Saxa-Meiningen
Domnie6 ianuarie 1946 – 4 octombrie 1984
PredecesorPrințul Georg
SuccesorPrințul Konrad
·         1909Paul Constantinescu (n. 30 iunie 1909Ploiești - d. 20 decembrie1963București) a fost un compozitor român de origine evreiască [1], membru corespondent (1963) al Academiei Române.Profesor la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din București.Constantinescu a fost un talent artistic cu certe aptitudini și față de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generației anterioare ce și-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocație din țară, reușind să-și apropie sursele de inspirație din solul natal, chiar de la debutul creator.
Studiile muzicale le-a început la Ploiești în 1919, după care le-a continuat la Conservatorul din București (1929-1933), având ca profesori pe Mihail Jora (armonie, compoziție, contrapunct), Constantin Brăiloiu (Istoria muzicii), Dimitrie Cuclin (estetica muzicală). Din 1933 și până în 1935 și-a perfecționat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt, Joseph Marx(compoziția)
A fost profesor de armonie, contrapunct și compoziție la Academia de muzică religioasă, apoi la Școala de muzică militară și la Conservatorul din București.] Paul Constantinescu a avut o activitate multilaterală în calitate de violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor de armonie la Conservatorul din București. A întreprins culegeri de folclor, a susținut prelegeri, conferințe, emisiuni de radio și televiziune. A fost consilier pentru secția de cinematografie în Ministerul Propagandei Naționale din București și la Radiodifuziunea română
Întreaga sa creație arată orientarea spre valorificarea valențelor folclorului și ale melosului psaltic, bizantin. A compus practic în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu.
Dintre creațiile sale amintim:
Muzică de teatru liric
  • 1935 – O noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte;
  • 1938 - Meșterul Manole, operă în 3 acte, pe un libret de Mircea Streinul;
  • 1939 – Nuntă în Carpați, poem coregrafic;
  • 1955 – Pană Lesnea Rusalim, operă.
Muzică simfonică
  • 1930-1936 – Suita românească
  • 1937 – Simfonieta
  • 1944 - Simfonia I
  • 1946 – Variațiuni libere asupra unei melodii bizantine din secolul XIII, pentru violoncel și orchestră
  • 1952 – Concert pentru pian și orchestră
  • 1955 – Concertul pentru orchestră de coarde
  • 1957 – Concert pentru vioară și orchestră
  • 1960 – Concert pentru harpă și orchestră
  • 1963 – Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră
  • 1963 - Simfonia ploieșteană
Muzică vocal-simfonică
Muzică de cameră
  • 1929 – Două studii în stil bizantin, pentru vioară, violă și violoncel
  • 1943 – Sonatina bizantină pentru violă sau violoncel solo
  • 1947 – Concert pentru cvartet de coarde
  • 1950 – Baladă haiducească pentru violoncel și pian
Muzică pentru pian:
  • 1951 – Trei piese pentru pian
  • 1957 – Toco-Toccatina
Muzică corală:
  • 1952 – Miorița, poem coral
4 madrigale pe versuri de Mihai Eminescu:
  • Freamăt de codru
  • La mijloc de codru des
  • Peste vârfuri
  • Stelele-n cer
Muzică vocală:
  • numeroase lieduri, pe versuri de Eminescu, Coșbuc, Goga, Șt. O. Iosif, Cicerone Theodorescu etc.
Muzică de film:


·         1909 - S-a născut Jean Rânzescu, regizor de prestigiu al teatrului românesc de operetă


·         1909: S-a născut (la Budapesta) Tudor Bugnariu, sociolog şi publicist, membru corespondent al Academiei Române din 1955; (m. 1988).
* 1911: Zoltán Beke (n. 30 iulie 1911Biserica AlbăVoivodinaAustro-Ungaria - d. 9 martie 1994Timișoara) a fost un fotbalist român, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1934 (Italia).
·         1911: S-a născut scriitorul polonez stabilit in SUA, Czeslaw Milosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980. (“Lumina zilei”, “Unde răsare şi apune soarele”, “Grădina ştiinţei”, “Martorul poeziei”); (m. 14 august 2004). Motivaţia juriului Nobel care a decernat premiul: ”… pentru că a ilustrat, cu o perfectă clarviziune, condiția precară a omului într-o lume dominată de conflicte profunde“.
·         1914 - S-a născut Francisco da Costa Gomes, preşedinte al Portugaliei în perioada 30.09.1974-13.07.1976, unul dintre protagoniştii „Revoluţiei Garoafelor Roşii” (m.31.07.2001).
·         1930 - S-a născut June Valli, cântăreaţă americană.
* 1932: Maria Petrescu (n. 30 iunie 1932Șugagjudețul Alba) este un doctoringiner metalurgist român, profesor și conducător de doctorate în cadrul învățământului superior la Universitatea Politehnica București, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, catedra Metalurgie fizică
A absolvit cursurile liceale la „Liceul Domnița Ileana” din Sibiu în 1951, apoi a urmat Facultatea de Metalurgie la Institutul Politehnic București, pe care a absolvit-o în 1956. A obținut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic București în 1971. A făcut specializări la Institutul de Fizică Tehnică al Academiei din Ungaria (1960), la Universitățile din Trondheim și Oslo, Centrul de cercetări de la Nordisk Aluminium din Holmestrand, Norvegia (1980), Institut National Polytechnique de Grenoble, Franța (1991) și Ecole des Mines de Nancy, Franța (1991)  
Maria Petrescu
Date personale
Născută (87 de ani) Modificați la Wikidata
ȘugagAlbaRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieingineră
învățătoare
metalurgistă[
* 1933: Tomislav Ivić (n. 30 iunie 1933 - d. 24 iunie 2011) a fost un fotbalist și antrenor de fotbal croat.
În aprilie 2007 curierul italian La Gazzetta dello Sport l-a numit cel mai de succes antrenor de fotbal din istorie,[1][2] pentru cele 7 titluri naționale câștigate în 5 țări diferite.
Ivić a antrenat echipe din 14 țări diferite, inclusiv 4 echipe naționale, cucerind titluri și cupe în 6 țări (Iugoslavia, Olanda, Belgia, Grecia, Portugalia și Spania). El a câștigat 7 campionate naționale (3 în Iugoslavia, și câte 1 în Grecia, Portugalia, Olanda și Belgia), 6 cupe naționale (4 în Iugoslavia și câte 1 în Spania și Portugalia), o Supercupă a Europei și o Cupă Intercontinentală.
Tomislav Ivić a decedat pe 24 iunie 2011, cu o săptămână înainte de cea de-a 78-a sa aniversare, în orașul său natal Split. S-a anunțat că el suferea de probleme cardiace și diabet.
* 1935: Silvia Elena Radu (n. 30 iunie 1935, în satul Pătroaia) este un sculptor și pictor român, personalitate de prim rang a artei plastice românești. Silvia Elena Radu este soția sculptorului român Vasile Gorduz.
  • Absolventă, în 1960, a Academiei de Arte Frumoase (Institutul de Arte Plastice ,,N. Grigorescu“), clasa Profesorului Ioan Lucian Murnu.
  • Din 1961 expune la majoritatea expozițiilor anuale, municipale și ocazionale organizate de Ministerul Culturii și de Uniunea Artișilor Plastici din România.
Expoziții:
  • 1965 Expoziție la Sala Dalles, București
  • 1986 Expoziție de pictură la Muzeul de Artă din Constanța
  • 1989 - pictură, sculptură, porțelan, Sala Dalles, București;
  • 2003 Galeriile U.A.P. din Bistrița și Tg. Mures; Biserica Evanghelică din Herina;
  • 2003 Muzeul de Arta, Cluj-Napoca, împreună cu Vasile Gorduz
  • 2007 Galeria Calina, Timișoara.
Lucrări:
  • 1965 - "Legenda Meșterului Manole" Parcul Herăstrau, București;
  • 1986 - „Statuie comemorativă pentru eroii neamului”, satul Potlogeni
  • 1969 - "Sculpturi ambientale" stațiunea Costinești;
  • 1971 - "Neptun", sculptură de marmură, stațiunea Neptun;
  • 1994 - "Sfântul Gheorghe" sculptură în bronz, piața Sf Gheorghe, Timișoara.
„Meșterul Manole”, parcul Herăstrău, București, 1965
Silvia Radu
Date personale
Născută (84 de ani)
Pătroaia-Vale, Dâmbovița
Căsătorită cuVasile Gorduz
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță
sculptoriță Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculpturăpictură
StudiiAcademiei de Arte Frumoase București
PregătireIon Lucian Murnu
Opere importanteSfântul Gheorghe”, „Meșterul Manole
Premii2003 - Premiul „Prometeus Opera Omnia” al Fundației Anonimul
·         1936 - S-a născut Dave Van Ronk, folkist american (Ragtime Jug Stompers).
·         1941 - S-a născut Larry Hall, cântăreţ american.
·         1941 - S-a născut Larry Henley, vocalist american (Newbeats).
·         1943 - S-a născut Eddie Rambeau (Edward Flurie), cântăreţ şi compozitor american.
* 1944: Hans Dama (de fapt Johann Dama[1]) (n. 30 iunie 1944, Sânnicolau Mare, județul Timiș, Banat, România), este un scriitor și om de știință originar din România.
A studiat limba și literatura germană, limba și literaura românăpedagogiageografia și economia la universitățile din TimișoaraBucurești și Viena.
Din 1974 trăiește în Viena. A lucrat la Institutul de romanistică al Universității din Viena și la o școală privată. Din 1980 a predat la Universitatea din Viena.[2]
A publicat numeroase contribuții privind literatura germană și română, istoria culturală și dialectul șvabilor dunăreni, precum și poezii, nuvele, eseuri și note de călătorie.
Publicații:
A. Literatură și istoria artei
  • 1. Aspecte din activitatea studentului Eminescu la Viena (1869-1972). In:UNIREA,Wien, 2/1989,S.10-11.
  • 2. Eminescus Studienjahre in Wien.w.o.,S.16-17
  • 3. Anghel Dumbraveanu - ein rumänischer Dichter der "Generation 60". In:ÖOH, Nr.3/1989, S. 617-631.
  • 4. Um Vorurteile abzubauen. Rumänistik-Abend an der Universität Wien abgehalten. In:NW vom 7.4.1990.
  • 5. Eminescu als Student in Wien.In:LENAU-FORUM,18.Jg.1992,Folge 1-4, S.147-159,Wien
  • 6. Eminescu und Lenau.Historische Beziehungen zwischen Österreich und Rumänien. In: Allgemeine deutsche Zeitung für Rumänien, Bukarest, 11.11.1994
  • 7. Das Ende der klassenlose Gesellschaft in Rumänien. In: DSFBl. 4/1992, S.168-170
  • 8. Die Anfänge des deutschsprachigen Pressewesens in Altrumänien. In:GGR- Beiträge zur Germanistik 1, Bukarest 1997, S.107-115
  • 9. Philosophische Grundzüge bei Lenau und Eminescu, in: „Temeswarer Beiträge zur Germanistik, Bd. 4“ (Hg. Roxana Nubert), Temeswar 2003, S.235-250.
  • 10. Sprachliche Spaziergänge durch Zeit und Raum, in: „Trennendes-Verbindendes. Selbstzeugnisse zur individuellen Mehrsprachigkeit“ (Hg. Barbara Czernilofsky, Georg Kremnitz),Wien 2003, S.77-88.
  • 11. Ritmul vital al ceremoniei. In: Orient Latin, Timișoara, Nr. 1-2/2003, S. 21 ff.
  • 12. Traduceri de Hans Dama, in: Meridian Blaga III,(Hg.) Societatea Culturala „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2003, Kap.VI, Blaga în germana, S.296-305.
  • 13. Launen des Schicksals / Capriciile destinului (Versuri). Ediție bilingvă. Versiunea românească de Simion Dănilă
  • 14. Banat. Gedichte (Banat. Poezii) de Hans Dama, Editura Pollischansky din Viena, Austria, 2015
B. Istorie
  • 1. Die Ansiedlung der Donauschwaben im Kronland Banat. In:DD vom 12.9. und 19.9.1976.
  • 2. Ada-Kaleh. Der Zauber einer verschwundenen Insel. In: DD vom 2.5.1976 und in: SODVJBl., München, 2/1989, S.137-141.
  • 3. Temeswarer Kirchendenkmäler nach der Türkenvertreibung. In:DD vom 21.11. und 5.12.1976.
  • 4. Ein Leuchtturm nach Südosten. Die Wiener Universität 600 Jahre alt. In: Kulturpolitische Korrespondenz, Bonn, 2/1985.
  • 5. Wie Morissena zu Großsanktnikolaus wurde. Aus der Vergangenheit einer Heidestadt.In :NBZ vom 27.7.1968.
  • 6. Der sonderbare Vogel 'Nimmersatt', welcher eigentlich im Banat Timisoara zu Hause gehört...Was ein dreibändiges Buch über das Banat, gedruckt 1777 in Leipzig, berichtet. In:DD vom 24.7.1977.
  • 7. Histörchen um den Kaffee. In:NBZ vom 7. 5. 1969.
  • 8. Wissenschaftlich tätig. In:DW vom 2.4.1964.
  • 9. Ein Blick in die Urzeit.Banater Bronzezeit-Funde in Niederösterreich. In: DD, g. 44/ Nr .46 vom 20.11.1994
  • 10. Aus Altbeba und Perjamosch. Banater Bronzezeit-Funde in Niederösterreich. In: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Bukarest, 6. 1. 1995
  • 11. Großsanktnikolaus: Aus der Geschichte einer Banater Gemeinde von den Anfängen bis zu Beginn des 19.Jhs. In: Der Donauschwabe (Anfang:14.6.98; Fortsetzung 1+2:21.6.; FS 3+4: 28.6.; FS 5: 5.7.;FS 6:19.7; FS 7: 2.8.;FS 8: 23.8.;FS 9:6.9.)
2.Geografie și reportaje de călătorii
  • 1. Entdeckte Kolumbus Amerika? (3 Folgen). In: NBZ im Juni/1971. und In:Donauschwäbische Forschungs- und Lehrerblätter, 3/1992, S.131- 134.
  • 2. Wissenschaftliche Studienreise Temeswarer Studenten:Banat-Siebenbürgen - Moldau. In: DW vom 30. 4. 1964.
  • 3. Der GW-Unterricht für 10-14jährige Schüler in Rumänien. Diplomarbeit, Pädagogische Akademie, Wien 10, 1977.
  • 4. Stadt auf zwei Kontinenten-Istanbul. Zu Besuch bei der entthronten Königin am Bosporus. In:Karpatenrundschau. Kronstadt(Brasov) vom 25.12.1970. -In:Afrika-Post. Unabhängige Zeitschrift für Politik,Wirtschaft und Kultur im südlichen Afrika. Jg.23, Nr.3/1976, S.117-118
  • 5. Josef II.besucht die Wallfahrtskirche von Maria Radna. In.DD vom 21.3.1976.
  • 6. Von der Altgass' nach Las Vegas. Reisebericht USA (Sommer 1994) In: DD (1 = 20.11.94; 2 = 27.11.94; 3 =4. 12 .94; 4 =11. 12. 94; 5= 18./25. 12. 94; 6= (1./8.Januar 1995, Jg .44/ Nr. 52/1;7 =15.Januar 1995; 8=
  • 7. Auf der Schwelle zum Atlantik. Reiseeindrücke aus Irland. In: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 31.8.1995
Hans Dama
Hans Dama.jpg
Date personale
Nume la naștereJohann Dama
Născut (75 de ani)
Sânnicolau MareRomânia
Naționalitate România, origine șvăbească
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Etnieșvabi bănățeni
Germanii din România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor și om de știință
Limbilimba germană
limba română  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea din Timișoara
Universitatea din București
Universitatea din Viena
Activitatea literară
Specie literarăpoezienuvelăeseu, note de călătorie
Note
PremiiPremiul pentru poezie al revistei "Viața studențească"
·         1944 - S-a născut Gene Cotton, cântăreţ şi compozitor american.
·         1944 - S-a născut Glenn Shorrock, vocalist şi compozitor britanic (Little River Band).
* 1945: Dorin Tudoran (n. 30 iunie 1945, Timișoara) este un blogger, eseist, poet, publicist și disident politic român.
Este absolvent al Liceului „Mihai Viteazul” din București unde obține un bacalaureat în 1963. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Româna a Universității din București (1968). Redactor la publicațiile românești pentru străinătate (1971-1973). Redactor la revista Flacăra(1973-1974) și Luceafărul (1974-1980). Între 2004-2006 a fost editorialist la Jurnalul Național. De asemenea, a scris editoriale pentru publicația Ziua, până în 2007.
Bursier în Franța și R.F.G. (1979, 1980-1981). Membru al Partidului Comunist Român până în anul 1982. Din 1977 până in 1981, când demisionează, face parte din Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor din R.S.R.
Până în 2012 a fost director al programului „Democracy Follows” la organizația World Learning din Washington, DC, SUA.
La 7 aprilie 1984, Dorin Tudoran depune o cerere prin care invocă dreptul de a emigra, împreună cu familia. În fața refuzului autorităților de a-i răspunde, îi adresează, pe 1 august 1984, un memoriu lui Nicolae Ceaușescu, în care afirma, între altele: „ca scriitor, cetățean și părinte m-am convins definitiv că între credințele mele cele mai profunde despre Om si Drepturile sale inalienabile, Libertate și Democrație, Dialog și Opinie, Cinste și Echitate, Cultură și Educație, Patriotism și Sacrificiu etc. și realitățile românești de azi există o prăpastie de netrecut”.[2]
Pe 8 aprilie 1985, este convocat la Procuratura Municipiului București și amenințat cu un proces penal. La 25 aprilie 1985, declară greva foamei și încearcă să obțină o audiență la Consulatul SUA din București. Este transportat (împreună cu fiica sa în vârstă de 8 ani) la sediul Secției 1 Miliție București, unde este anchetat și reținut timp de 12 ore. Pe data de 6 iunie 1985 încetează greva foamei. Pe 24 iulie 1985 pleacă din R.S.R.
Se stabilește în SUA unde va edita sub egida centrului de politologie Foreign Policy Research Institute din Philadelphia publicația „Agora. Revistă alternativă de cultură” (Philadelphia, 1987–1992, finanțată însă de The National Endowment for Democracy (NED). A început să lucreze la IFES în 1993. Între 1993 și 2000, a fost director al birourilor IFES din Moldova și România. În 2000 a revenit la Washington unde a lucrat la IFES până în 2008 (Senior Director for Communications and Research și membru al Echipei Executive). Intre 2009 și 2012 a lucrat la The World Learning, tot în Washington, ca Director al programului Democracy Fellows finanțat de United States Agency for International Development (USID).
Volume publicate:
  • Mic tratat de glorie, București, 1973;
  • Cântec de trecut Akheronul, București, 1975;
  • Martori oculari (publicistică; în colaborare cu Eugen Seceleanu), Iași, 1976;
  • O zi în naturăBucurești, 1977;
  • Uneori, plutirea, București, 1977;
  • Respirație artificială, Cluj, 1978;
  • Pasaj de pietoni, București, 1978;
  • Biografia debuturilor (interviuri), București, 1978;
  • Semne particulare (antologie), București, 1979;
  • Nostalgii intacte (interviuri), București, 1982;
  • Adaptarea la realitate (publicistică), București, 1982;
  • De bună voie. Autobiografia mea, Editura Nord, Aarhus, 1986;
  • Optional Future. Poems (traducere în limba engleză de Marcel Corniș-Pop), Europa Media, Inc., Daphne, Alabama, 1988;
  • Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intellectual (traducere în limba engleză de Vladimir Tismăneanu),
  • Europa Media, Inc., Daphne, Alabama, 1988;
  • Ultimul turnir (antologie întocmită de Mircea Mihăieș), Timișoara, 1992;
  • Onoarea de a înțelege. Interviuri, București, 1998;
  • Kakistocrația, Chișinău, 1998 (eseuri; cu o prefață de Nicolae Manolescu; postfața de Dorin Tudoran); (titlul volumului s-ar traduce din limba greacă prin Puterea proștilor)
  • Viitorul facultativ. Poezii alese. / Optional Future. Selected Poems (ediție bilingvă; traducere în limba engleză de Marcel Corniș-Pop: cu o prefață de Ion Bogdan Lefter), București, 1999;
  • Tânărul Ulise. Antologie (cu o prefață de Mircea Mihăieș), Iasi, 2000.
  • Absurdistan: O tragedie cu ieșire la mare, Polirom, 2006 [3]
  • Eu, fiul lor. Dosar de securitate, 2010
  • Pisicuț (Somnografii), 2011.
  • "România ca părere", Editura Polirom, 2015
  • "Băsesc, deci exist! Intelighenție și putere politică în Romania, 2004-2014", Editura Cartier, 2015
  • "Luxul Indiferenței", Editura Școala Ardeleană, 2015
  • "Poeme din Ithaca", o miniantologie trilingvă (română, latină și maghiară, Editura PEN Club-ului Maghiar, Budapesta, 2016.
Dorin Tudoran
Dorin Tudoran.jpg
Date personale
Născut30 iunie 1945
TimișoaraRomânia
Naționalitateromână
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist, scriitor
Limbilimba română[1]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Operă de debutMic tratat de glorie (1973)
·         1946 - S-a născut Billy Brown, cântăreţ american.
·         1947 - S-a născut Theo Klouwer, baterist olandez (Cats).
·         1951 - S-a născut Stanley Clarke, basist şi compozitor american de jazz (Return To Forever, Animal Logic).
·         1951 - S-a născut Andy Scott, chitarist britanic (Sweet).
·         1952 - S-a născut Stefan Zauner, cântăreţ, pianist şi compozitor german.
·         1952Mircea Grosaru, politician român
* 1954: Serj Sargsyan (în armeană Սերժ Սարգսյան; n. 30 iunie 1954)[1] este un politician armean, care în prezent îndeplinește funcția de Președinte al Armeniei. El a câștigat alegerile prezidențiale din februarie 2008 și a preluat funcția în aprilie 2008,[2] devenind al treilea președinte al Armeniei. Pe 18 februarie 2013, Serj Sargsyan a fost reales în funcția de președinte. Ambele scrutinuri au fost contestate de opoziție, care a afirmat că Sargsyan le-a fraudat.
* 1959: Alfred Matthew „Weird Al” Yankovic (născut 23 octombrie 1959) este un compozitor și producator de muzică american. Este faimos pentru parodiile făcute melodiilor actuale. De la prima lansare în 1979 el a vândut 12 milioane de albume (mai mult decât oricare altul de comedie din istorie), a înregistrat mai mult de 150 de melodii parodiate sau originale și a susținut mai mult de 1.000 de spectacole în direct.
"Weird Al" Yankovic
WeirdAlYankovic.jpg
·         1960Marin Almăjanu (n. 30 iunie 1960, com. Peretu, județul Teleorman) este un politician român, membru al Parlamentului României, ales ca deputat pe listele PNL. În cadrul activității sale parlamentare, Marin Almăjanu a fost membru în următoarele grupuri parlamentare de prietenie:
  • în legislatura 2004-2008: Republica Cehă, Republica Austria, Republica Serbia;
  • în legislatura 2008-2012: Republica Algeriană Democratică și Populară, Republica Sloveni, Republica Slovacă;
  • în legislatura 2012-2016: Republica Costa Rica, Statul Plurinațional Bolivia.
* 1960: Vincent Klyn (sau Klijn) este un actor din Noua Zeelandă care a apărut în mai multe filme artistice din anii 1980 și 1990. Este cel mai notabil pentru apariția sa în filmul din 1989 Cyborg regizat de Albert Pyun.
·         1963Yngwie Johan Malmsteen (pronunțat în română [ɪŋveɪ_mɑːlmstiːn]; născut Lars Johan Yngve Lannerbäck pe 30 iunie 1963) este un chitarist virtuoz și compozitor suedez. Este cunoscut pentru tehnica sa muzicală extraordinară, fiind unul dintre cei mai talentați chitariști ai hard-rockului. A cântat împreună cu Joe Satriani și Steve Vai, în cadrul grupului muzical G3.
Yngwie Malmsteen s-a născut ca Lars Johann Yngwie Lannerback, la Stockholm (Suedia) în 1963, mai târziu adoptând numele de fată al mamei lui, imediat după divorțul părinților săi. Fiind un copil neastâmpărat, mama lui încercase, inițial fără succes, să trezeasca în el interesul pentru muzică.

Jump to navigationJump to search
Yngwie Malmsteen
Yngwie Malmsteen 1.jpg
Barcelona, Spain, 2008







Jump to navigationJump to search












* 1964: Alexandra Christina contesă de Frederiksborg (n. 30 iunie 1964, Hongkong ca Alexandra Christina Manley) este prima soție a prințului Joachim al Danemarcei, care este al doilea fiu al reginei Margareta a II-a a Danemarcei și a prințului consort Henrik.
Alexandra Manley este cea mai mare fiică a lui Richard Nigel Manley și Christa Maria Nowotny. Tatăl ei provine dintr-o căsnicie mixtă a unui englez cu o chinezoaică, pe când mama Alexandrei provine din Austria. Din copilărie vorbește germana, engleza și puțin chineza, fiind botezată după religia anglicană. Alexandra a primit o educație cosmopolită, a studiat științele economice la VienaTokio și Londra. Între anii 1986 - 1989 este macler la Citibank, Hongkong, iar ulterior la o firmă Investment în Hongkong. În anul 1994 îl cunoaște la un dineu pe prințul Joachim al Danemarcei, cu care anul următor se va căsători; ea va învăța și limba daneză. Cu prințul Alexandra are doi fii:
  • Prințul Nikolai William Alexander Frederik (n. 28. august 1999)
  • Prințul Felix Henrik Valdemar Christian (n. 22. iulie 2002)
La data de 16 septembrie 2004, Alexandra cu prințul fac cunoscut în presă că divorțează, ea păstrând dreptul de a păstra titlul nobiliar. Știrea divorțului lor a făcut o vâlvă mare în presă și a dat antimonarhiștilor apă la moară. În anul 2007 Alexandra s-a căsătorit cu tehnicianul Martin Jørgensen, care este cu 14 ani mai tânăr ca ea. Alexandra Manley contesă de Frederiksborg, încasează anual după divorțul cu prințul, suma neimpozabilă de 1,9 milioane coroane (ca. 250.000 Euro). 
Alexandra von Frederiksborg
* 1965: Adam Charles Roberts (n. 30 iunie 1965)[1] este un profesor, critic și scriitor britanic care a scris și sub pseudonimele A.R.R.R. RobertsA3R Roberts și Don Brine. În opera sa abordează în general teme science fiction și fantasy, dar și parodia.
Adam Roberts s-a născut pe 30 iunie 1965 în LondraMarea Britanie. A urmat o școală din Kent[2] și, ulterior, Universitatea din Aberdeen, unde a obținut o diplomă în limba și literatura engleză. Ulterior și-a luat doctoratul la Universitatea Cambridge cu o teză despre Robert Browning[3].
În prezent lucrează pentru Royal Holloway, Universitatea din Londra, unde predă literatură engleză a secolului al XIX-lea (în special poezie) și tehnici se scriere creativă[4]. Este căsătorit și are un copil.
Romane:
  • Salt (2000)
  • On (2001)
  • Stone (2002)
  • Polystom (2003)
  • The Snow (2004)
  • Gradisil (2006)
  • Land of the Headless (2007)
  • Splinter (2007)
  • Swiftly: A Novel (2008)
  • Yellow Blue Tibia: A Novel (2009)
  • New Model Army (2010)
  • By Light Alone (2011)
  • Jack Glass (2012)
ro. Jack-din-Sticlă - editura Trei 2013
  • Twenty Trillion Leagues Under the Sea (2014)
  • Bête (2014)
Povestiri:
  • Swiftly: Stories (2004)
  • Anticopernicus (2011)
  • Adam Robots (2013)
Parodii:
Critică:
  • Silk and Potatoes: Contemporary Arthurian Fantasy (1998)
  • Science Fiction: the New Critical Idiom (2000) - a doua ediție a apărut în 2005
  • Tolkien: A Look Behind "The Lord of the Rings" - cu Lin Carter, ediția revizuită apărută în 2003
  • The History of Science Fiction (Palgrave Histories of Literature) (2006)
Adam Roberts
Adam Roberts 20080315 Salon du livre 1.jpg
Adam Roberts la Salon du livre 2008 (Paris, Franța)
·         1966Mike Tyson, pugilist profesionist american
* 1968: Philip Hansen Anselmo (n. 30 iunie 1968 în New OrleansLouisianaStatele Unite) cunoacut ca Phil Anselmo, este un muzician american, cunoscut mai ales ca vocalist principal al formației de heavy metalPantera. În prezent el este liderul formației de metal din Louisiana, Down. Este, de asemenea, proprietarul casei de discuri, Housecore Records.  
Phil Anselmo
W0829-Hellfest2013 Down PhilAnselmo 69245.JPG
Phil Anselmo live (DownHellfest 2013)
Date personale
Nume la nașterePhilip Hansen Anselmo
Născut (51 de ani)
New OrleansLouisianaSUA
Căsătorit cuStephanie Opal Weinstein[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
OcupațieMuziciancompozitorproducător muzical
Activitate
Alte numeAnton Crowley
StudiiGrace King High School[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalHeavy metalgroove metalthrash metaldeath metalblack metalsludge metalstoner rocksouthern metal
Tipul de voceBariton  Modificați la Wikidata
Instrument(e)Vocalchitarăchitară bassbaterie
Ani de activitate1983 – prezent
Case de discuriHousecore
Colaborare cuPantera, Down, Arson Anthem, Superjoint Ritual, Necrophagia, Southern Isolation

* 1969: Corneliu Furculiță (n. 30 iunie 1969, Sadova, Călărași) este un jurist și un om politic din Republica Moldova, care din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018), în cadrul fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova(PSRM).
La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldovaa candidat la funcția de deputat de pe locul 13 în lista candidaților PSRM
* 1972: Ramon Menezes Hubner (n. 30 iunie 1972) este un fost fotbalist brazilian.
·         1975Ralf Schumacher (născut pe 30 iunie 1975), fratele lui Michael Schumacher, este un pilot german de curse auto, ce a concurat în Campionatul Mondial de Formula 1 între 1997 si 2007.
* 1976: Boris Peškovič (n. 30 iunie1976 în Topoľčany) este un fost portar slovac, care a jucat pentru CFR Cluj.
·         1977Monica Maria Iacob-Ridzi (n. 30 iunie 1977, Petroșani, județul Hunedoara, România) este un politician român, membru al PP-DD. În anul 2004 a fost aleasă ca membru în Parlamentul României din partea județului Hunedoara, pe listele Alianței D.A.. Este soția lui Tiberiu Iacob-Ridzi, primar al municipiului Petroșani din 18 martie 2007 și au împreună doi copii.
Din 1 ianuarie 2007 este membru în Parlamentul European din partea Partidului Democrat Liberal. La alegerile din 25 noiembrie 2007 pentru Parlamentul European a fost realeasă din partea aceleiași formațiuni, iar la alegerile legislative din 2008 a obținut un mandat de deputat în Parlamentul României și a fost numită ministru al tineretului și sportului în guvernul Emil Boc.
Monica Maria Iacob-Ridzi s-a născut la data de 30 iunie 1977, în orașul Petroșani (județul Hunedoara), numindu-se la naștere Monica Maria Ridzi. Provine dintr-o familie evreiască de religie mozaică.[1] A urmat cursurile Liceului de Informatică din Petroșani (1992-1996), absolvit cu media 10.00, obținând și un atestat de limba engleză emis de Ministerul Învățământului (1996).
A absolvit cursurile Facultății de Științe, specializarea Finanțe-Bănci a Universității din Petroșani (2000), cu media examenului de licență: 9,72 - șef de promoție și cu lucrarea de diplomă: "Utilizarea analizei diagnostic la elaborarea raportului de evaluare. Studiu de caz - Societatea comercială Devamin S.A. Deva". Începând din anul 1999, este studentă în paralel și la Facultatea de Drept din cadrul Universității 1 Decembrie din Alba Iulia, ale cărei cursuri le-a absolvit în 2003, cu media examenului de licență: 9,58 și lucrarea de diplomă: "Apărarea și promovarea internațională a drepturilor omului".
A obținut atestatul de competență în pedagogie, emis de Ministerul Învățământului (1999) și atestatul de inspector de resurse umane acordat de Ministerul Muncii (2002). Ulterior, a obținut titlul științific de doctor în științe inginerești la Universitatea din Petroșani, cu teza: “Evaluarea impactului economic al implementării reglementărilor legislative privind sănătatea și securitatea în muncă în perspectiva aderării la Uniunea Europeană" (2007).
Încă din perioada facultății, a început să lucreze la SC Euro Riva Serv SRL Petroșani, firmă specializată în comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, unde a îndeplinit funcțiile de contabil (1995-1997), șefă a Biroului Contabilitate (1997-1999), director de resurse umane, marketing, prognoze, dezvoltare (2000-2004) și apoi pe cea de director general (ianuarie - decembrie 2004).
S-a înscris în Partidul Democrat în anul 1997, promovând rapid în structura organizatorică a Organizației de Tineret a Partidului Democrat - Petroșani: secretar (1998-1999) și vicepreședinte al Biroului Permanent Local (1999-2001), apoi în cea a Organizației de Tineret a Partidului Democrat - Hunedoara: vicepreședinte (1999-2001) și președinte (2001-2006) al Biroului Permanent Județean. În paralel, a lucrat și pe posturile de consilier parlamentar (2000-2004) și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Hunedoara (iunie - decembrie 2004).
Și-a continuat ascensiunea pe plan politic devenind vicepreședinte al Biroului Permanent Național al Organizației de Tineret a Partidului Democrat, Departamentul pentru Relații Internaționale (2001-2006) și vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al Partidului Democrat - Hunedoara (din 2005).
Cu ocazia Convenției Naționale a Organizației de Tineret a PDL din 23 februarie 2008, Monica Iacob-Ridzi a fost aleasă în unanimitate de cei 774 de tineri PDL participanți în funcția de președinte al Organizației de Tineret a Partidului Democrat-Liberal, ea fiind și unicul candidat la această funcție [2].
Monica Iacob-Ridzi s-a căsătorit cu inginerul Tiberiu Iacob, care era de religie catolică. Prin căsătorie, Monica Ridzi și Tiberiu Iacob și-au unit numele de familie care a devenit Iacob-Ridzi. Împreună, cei doi au un copil, pe nume Carol Andrei, care a fost botezat la 12 septembrie 2010 la cea mai mare biserica ortodoxă din centrul Petroșaniului, deși mama sa este evreică, iar tatăl său catolic.[1]
De asemenea, este fondator al ONG-ului “Democrație pentru femei”.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 16 februarie 2015. Sentința este definitivă. Cercetarea penală a fost declanșată în urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor în 16 iunie 2009, potrivit căreia festivitățile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost încredințate fără licitație unor companii private. 
În luna iunie 2009, mai multe ziare, începând cu Gazeta Sporturilor[6] au relatat că Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ministru a acordat fără licitație suma de 630.000 de euro unor firme de apartament, cu acționari comuni în vederea organizării de manifestări cu ocazia Zilei Tineretului la București și Costinești[7]. Aparent, sumele cheltuite pentru scena de concert de la Costinești, ca și cele pentru prestația muzicienilor depășeau cu mult costurile de pe piață. Monica Iacob-Ridzi a negat acuzațiile de deturnare de fonduri. În data de 23 iunie 2009, Camera Deputaților a decis înființarea unei comisii de anchetă care să hotărască dacă va cere începerea urmăririi penale pentru modul în care au fost cheltuiți cei peste 600.000 de euro alocați Zilei Tineretului[8], comisie care a propus revocarea din funcție a ministrului Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi și cercetarea acesteia pentru delapidare și abuz în serviciu, anchetă la ANAF, sesizarea Consiliului Concurenței și a Curții de Conturi în cazul anumitor contracte încheiate.[9] Câteva zile mai târziu, Iacob-Ridzi a demisionat din funcție și o anchetă penală a fost demarată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cazul ei.[10]
Ancheta DNA s-a încheiat în primăvara lui 2011 cu trimiterea ei în judecată.[11] În procesul desfășurat la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost găsită vinovată și condamnată în 28 ianuarie 2014, de ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Națională a Tineretului, decizia nefiind definitivă. În 16 februarie 2015 a fost condamnată de magistrații Curții Supreme la 5 ani de închisoare cu executare în același dosar, judecătorii menținând sentința dată de prima instanță.
A executat doi ani și opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
* 1977: Justo Wilmar Villar Viveros (n. 30 iunie 1977) este un fotbalist paraguayancare evoluează la clubul Colo-Colo și la echipa națională de fotbal a Paraguayului pe postul de portar.
* 1978: Michael Gerard "MikeTyson (n. 30 iunie XVIIMMXV-1978) este un fost pugilist profesionist american. El a fost campion mondial necontestat și deține recordul pentru cel mai tânăr boxer, care a câștigat un titlu la categoria de greutate supergrea la 20 de ani, 4 luni și 22 de zile.[6] Tyson a câștigat primele 19 lupte profesioniste prin knockout, 12 dintre ele în prima rundă. El a câștigat titlul WBC în 1986 după ce l-a oprit pe Trevor Berbick în două runde și a adăugat titlurile WBA și IBF după ce i-a învins pe James Smith și pe Tony Tucker în 1987. Acest lucru a făcut ca Tyson să devină primul boxer de la categoria supergrea, care a deținut simultan titlurile WBA, WBC și IBF și singurul de la categoria supergrea care le-a unificat succesiv.
Tyson a devenit campion liniar în 1988, când l-a făcut knockout pe Michael Spinks în 91 de secunde de la începutul primei runde
* 1979: Eduard Mihail Andreianu (n. pe 30 iunie 1978, Pitești), cunoscut sub numele de scenă CRBL (Compun Rime Bine Legate),[2] este un cântăreț, coregraf, dansator, actor, producător muzical și regizor român. A devenit cunoscut în anul 2000 ca membru al trupei Simplu, cu care a lansat opt albume. Și-a început cariera solo în 2010 cu piesa „Românu' n-are noroc” pentru care a obținut o nominalizare la premiile Romanian Music Awards din 2011.[3] in 1996 CRBL apare pe albumu' "B.U.G. Mafia - Născut Și Crescut În Pantelimon", cu melodia "Jaf Armat".
CRBL a evoluat ajungând coregraf iubind muzica și dansul și realizând totul din pasiune. Proiectele actuale arată un artist ajuns la maturitate, hotărât să petreacă timp nu doar în fața camerelor de luat vederi și în lumina reflectoarelor, ci și în spatele scenei îndrumând și acționând asemeni unui mentor.
CRBL a participat la două ediții Dansez pentru tine,[4][5] a făcut parte din juriul primului sezon al emisiunii Megastar[6] și și-a jucat propriul rol în „Un film simplu”
Eduard este căsatorit cu Elena, coregrafa sa de la Dansez pentru tine, pe care a întâlnit-o în 2008.[8] La cununia civilă, CRBL l-a întruchipat pe Al Capone, iar nunta a fost organizată în stil mafiot.[9] Cei doi au o fiică numită Alesia Ecaterina, născută în 2010.
CRBL / C.R.Bel
CRBL Artist.jpg
Date personale
Nume la naștereEduard Mihail Andreianu
Născut (41 de ani)
România Pitesti, România
PiteștiRomânia[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț, dansator, actor, coregraf, producător muzical, regizor
Activitate
Alte numeCRBL
Gen muzicalPophip hopdance
Ani de activitate1994 - prezent
Case de discuriRotonCat MusicMedia Pro Music
Interpretare cuSimpluTaxi, Helene , Adda, Ruby, Natalia Gordienko, raku, Smiley, Loredana Groza, Holograf, Baxter, Alex Velea, , Marius Moga, Cream, Andrei Tiberiu Maria (Smiley), Sergiu Istrati (Don Baxter), Serban Cazan, Rares Mititean, Guess WhoADDAB.U.G. Mafia,
* 1980: Ion Ceban (n. 30 iunie 1980Chișinău) este un politician socialist din Republica Moldova, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova(2019),  fost, consilier în Consiliul municipal Chișinău din iulie 2015, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2011 până în iulie 2015 și fost viceministru al Educației, Tineretului și Sportului din 2007 până în 2008.
·         1981Alissa Jung, actriță germană
* 1983: Cheryl Ann Cole (născută Tweedy pe data de 30 iunie 1983)[2] este o cântăreață, compozitoare, dansatoare și personalitate de televiziune britanică. Interpreta a debutat în anul 2002, când a fost desemnată una dintre câștigătoarele concursului Popstars: The Rivals.[5] În urma succesului ea a început o carieră în industria muzicală prin intermediul formației Girls Aloud, care a devenit una dintre cele mai importante prezențe de pe scena muzicii britanice.[6][7] Alături de celelalte patru componente ale grupului a lansat un total de cinci albume de studio și un album de compilație, toate fiind răsplătite cu câte un disc de platină în Regatul Unit.[8] Primele douăzeci de discuri single ale formației au obținut clasări de top 10 în ierarhia UK Singles Chart, stabilind astfel un record.[9] De asemenea, alături de Girls Aloud, Cole a ridicat și un trofeu BRIT, pentru înregistrarea „The Promise”.[10]
În anul 2008 artista a devenit unul dintre cei patru membri ai juriului competiției The X Factor, lucru ce i-a sporit popularitatea.[11] Un an mai târziu, ea și-a început cariera independentă, lansând albumul 3 Words,[12] care a primit un dublu disc de platină.[13] De pe acesta au fost promovate trei extrase pe single — „Fight for This Love”, „3 Words” și „Parachute” — primul fiind comercializat aproximativ 300.000 de exemplare într-o singură săptămână, pe teritoriul Regatului Unit.[14]Interpreta este căsătorită cu fotbalistul englez Ashley Cole din anul 2006
Cheryl s-a născut pe data de 30 iunie 1983 în NewcastleAnglia.[2][3] Este unul dintre cei cinci copii ai familiei, ceilalți fiind Garry (frate mai mic), Andrew și Joseph (frați vitregi) și Gillian (soră vitregă).[3] La vârsta de șase ani, viitoarea interpretă a câștigat un concurs de modeling pentru copii, câștigând ulterior titlurile de „Cea mai atractivă fată” sau „Cea mai frumoasă fată din Newcastle”, în cadrul unor competiții locale.[3] La vârsta de șapte ani a apărut într-o reclamă televizată, în compania fratelui său Gary, realizată de British Gas, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă un curs de dans.[3] Dintre cele aproximativ 5.000 de aspirante la un loc în cadrul Royal Ballet School, ea a fost una dintre puținele persoane selectate.[3]Un an mai târziu, a intrat într-un cerc de dans specializat, participând alături de un partener la Campionatul Britanic de Dans.[3]
Ulterior, cântăreața a început să interpreteze diverse compoziții în magazinul MetroCentre din Gateshead.[3] După ce și-a încheiat studiile, s-a angajat la o cafenea din orașul său natal, unde, datorită personalității sale, a sporit popularitatea localului.[3] De asemenea, ea și-a procurat o slujbă de chelneriță în clubul de noapte Tuxedo Princess, aceasta fiind una dintre ultimele ei activități înaintea audițiilor pentru Popstars: The Rivals.
Ca parte a grupului muzical Girls Aloud, interpreta a înregistrat preponderent cântece pop, formația fiind recunoscută drept unul dintre cele mai importante grupuri muzicale din britanice.[6][41] O serie de șlagăre Girls Aloud includ și elemente specifice stilului electronica sau particularități ale muzicii rock, acestea fiind remarcate pe compoziții precum „Sound of the Undeground” sau „Biology”.[68][69] Cel mai aclamat material al formației, Tangled Up, încorporează atât stilurile specifice muzicii electronice, însă apelează și la influențele muzicii disco.[70]
Cântecele înregistrate pentru albumul de debut în cariera independentă, 3 Words, sunt compoziții specifice muzicii dance, incluzând totuși elemente specifice pop. Primul disc single al albumului, șlagărul „Fight for This Love”, a fost descris ca o combinație de pop și R&B,[71] în timp ce piesa care oferă titlul materialului, „3 Words”, a fost inspirată din pasiunea lui Cole pentru muzica dance
În ianuarie 2003 interpreta a fost implicată într-o altercație cu angajata unui club britanic, Sophie Amogbokpa.[73] În timpul evenimentului artista a făcut o serie de remarci rasiste la adresa lui Amogbokpa, făcând uz și de un limbaj cu conținut vulgar.[73][74] Ulterior, Tweedy a fost trimisă în judecată și condamnată să realizeze servicii în folosul comunității timp de o sută douăzeci de ore și să îi plătească victimei suma de 500 de lire sterline.[75] În timpul unui interviu artista a catalogat incidentul drept regretabil, declarând că singurul lucru pe care l-a făcut a fost să se apere, negând totodată faptul că i-ar fi adresat lui Amogbokpa remarci rasiste.[76]
În anul 2004 interpreta a început o relație cu fotbalistul englez Ashley Cole.[77] Cei doi s-au logodit nouă luni mai târziu,[77]iar oficializarea relației s-a materializat pe data de 15 iulie 2006.[15] La aproximativ doi ani și jumătate distanță, în ianuarie2008 tabloidele din Regatul Unit au înaintat informații conform cărora sportivul ar fi înșelat-o pe componenta Girls Aloud cu o coafeză pe nume Aimee Walton.[78] Ulterior, modelul Brooke Healy a declarat că a întreținut relații de natură sexuală cu fotbalistul în luna decembrie a anului 2006.[79] În urma informaților furnizate de presă, formația Girls Aloud a amânat campania de promovare pentru discul single „Can't Speak French”,[80] iar artista a încetat să mai poarte verigheta.[81] Deși se anunțase faptul că Cheryl contactase un avocat în vederea separării,[82] cei doi și-au continuat relația.
Cheryl Cole
Cheryl Cole, Hastings.jpg
Date personale
Nume la naștereCheryl Ann Tweedy[1]
Născută (36 de ani)[2]
Anglia NewcastleAnglia[3]
Newcastle-upon-TyneRegatul Unit[4] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAshley Cole (Modificați la Wikidata
Număr de copiiModificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreațădansatoare
Avere20.000.000 liră sterlină Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiRoyal Ballet School[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalpopdanceR&B
Instrument(e)voce
Ani de activitate2002 — prezent
Case de discuriPolydor Records
(2002 — 2006)
Fascination Records
(2006 — prezent)
Interpretare cuGirls AloudWill.i.amSugababes
* 1984: Ilinca Hărnuț (n. 30 iunie 1984Cluj-Napoca[1]) este o actriță română de scenă, voce și film.
Ilinca Hărnuț a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Facultatea de Teatru, secția actorie, în anul 2006
Teatru:
Film:
* 1984: Cătălin Moroșan (n. , Cotnari, Cotnari, Județul Iași, România), cunoscut sub numele de Cătălin Moroșanu, este un politician, kickboxer și pugilist român profesionist la categoria grea și fost jucător de rugby.
Și-a făcut debutul în K1 în anul 2007 la competiția de K1 România 2007, luptând împotriva lui Stefan Leko. Ca kickboxer, el a evoluat în promoțiile Local Kombat, SUPERKOMBAT și K-1 și are victorii notabile asupra lui Gary GoodridgeFreddy KemayoStefan LekoMighty MoAnderson "Braddock" Silva și Paul Slowinski.
A devenit câștigător al sezonului 10 al concursului Dansez pentru tine
Cătălin Moroșanu într-un spot publicitar pentru Cotnari
În meciul cu Taiei Kin desfășurat la Finala K1 din Seul din 2009, Moroșanu a continuat să-și lovească adversarul după sunetul de final al partidei, ceea ce a dus la descalificarea sa. Publicul a dezaprobat decizia arbitrilor, nefiind clar dacă loviturile au fost date înainte sau după sunetul de final.[1]
Între 19 martie și 7 mai 2010 Cătălin Moroșanu a participat la showul „Dansez pentru tine”, câștigând finala alături de Magdalena Ciorobea, având peste 13 000 de voturi.
În mai 2015 apare împreună cu Dorian Popa și Ruby în videoclipul piesei „Lasă cucu-n pace”.[2] Cătălin Moroșanu a apărut în mai multe reclame pentru Cotnari S.A., precum și în videoclipul "Dunitru" al formației Fără Zahăr alături de alt luptător K1, Sebastian Ciobanu.
Moroșanu este absolvent al Facultății de Drept și deține o sală de kickboxing.
* 1984: Đorđe Ivelja (n. 30 iunie 1984 în Bačka PalankaSerbia) este un fotbalist sârb care în prezent joacă pentru NK Olimpija Ljubljana.
·         1985Michael Phelps, înotător american
* 1985: Cody Garrett Runnels (n. 30 iunie 1985) este un wrestler american profesionist, cunoscut mai mult după numele de ring Cody Rhodes. În prezent activează în AEW unde este vice prședintele companiei. El poarta numele de ring Cody Rhodes. Este cunoscut pentru trecutul lui in WWE intre ani 2007 si 2016. Este fiul wrestlerului Dusty Rhodes inclus înWWE Hall of Fame și fratele vitreg al wrestlerului din WWE Goldust.
·         1986Allegra Versace, nepotul lui Gianni Versace
* 1986: Fredy Alejandro Guarín Vásquez (pronunție în spaniolă: /ˈfɾeði ɣwaˈɾin/; n. ,[1] Puerto Boyacá[*]Columbia) este un fotbalist internațional columbian, care evoluează la echipa Shanghai Shenhua în China.
·         1987Martin Jacobson (n. 30 iunie 1987)[1] este un jucător profesionist de poker, născut în Stockholm, Suedia și stabilit în prezent în Londra, Regatul Unit. În 2014⁠(d), a câștigat premiul mare de 10.000.000 dolari SUA la turneul World Series of Poker⁠(d) Main Event.
Jacobson a urmat cursuri de culinărie înainte de cariera sa de poker. Primele rezultate de la jocurile profesionale de poker au venit în 2008, când Martin a luat locul trei la European Poker Tour⁠(d) în Ungaria. În cadrul sezonului 7 al aceluiași turneu, a jucat de trei ori la masa finală, dintre care a ocupat locul doi de două ori: la Vilamoura și Deauville. Același loc l-a ocupat la World Poker Tour⁠(d) în Veneția în 2009. Până în 2014, a câștigat cei mai mulți bani ocupând locul șase la competiția „Big One for One Drop High Rollers” desfășurată în cadrul WSOP 2013⁠(d): 807.000 dolari SUA. În prezent, are 16 încasări la WSOP, 5 dintre care la masa finală.
La WSOP 2014 Main Event, a terminat ziua 1A cu cele mai multe jetoane și a ajuns la masa finală (supranumită November Nine) al optulea după numărul de jetoane. A reușit să adune jetoane, aflându-se de aproape 20 de ori în situație de all-in. A rămas față în față cu norvegianul Felix Stephensen⁠(d), pe care l-a învins în 35 de runde cu 10♥10♦ împotriva A♥9♥, în condițiile în care cărțile de pe masă erau 3♠9♣10♣K♦4♣.
În 2014, încasările sale din turnee live depășeau 14.700.000 dolari SUA. 11.224.000 dolari vin din încasările de la WSOP.
Jacobson este membru al Raising for Effective Giving⁠(d),[2][3] o comunitate de jucători de poker care donează în scopuri caritabile nu mai puțin din 2% din încasările lor la turnee, respectiv nu mai puțin de 3% din încasările în jocurile cash de patru ori pe an. În februarie 2015, el a fost numit Jucătorul anului de către publicația suedeză Poker.se. Acest titlu a mai fost oferit și altor jucători suedezi de talie internațională, printre care Viktor Blom, Chris Bjorin și Robin Ylitalo.[4]
În decembrie 2017, Jacobson a devenit „ambasador” al mărcii comerciale 888poker.
* 1987: Joël Thomas (n. 30 iunie 1987CaenFranța) este un fotbalist francez, în prezent liber de contract.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 29 MARTIE 2024 - ISTORIE PE ZILE; RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL PAȘTELUI; GÂNDURI P...