vineri, 3 iunie 2022

 2. /4 IUNIE 2022 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT



MIKI


Sari la navigareSari la căutare

Miki
MIKI.jpg
Date personale
Nume la naștereMihaela Rodica Marinache
Născută (47 de ani) FocșaniVranceaRomânia
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață, vedetă de televiziune, jurată Karaoke star
Activitate
Alte numeMiki dela K-pital
OrigineRomânia BucureștiRomânia
Gen muzicalPop-dancelatinohousetechno
Instrument(e)voce[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1990-prezent
Case de discuriRoton
Interpretare cuK-pital
Colaborare cuPepeJorgeMarius MogaConnect-R, Andrei Kerestely, trupa Cross
Prezență online
Site web

Miki (n. 4 iunie 1973FocșaniVrancea) este o cântăreață română, vedetă de televiziune și jurat în cadrul competiției muzicale "Karaoke star" la Nașul TV. În perioada 1999-2002 a făcut parte din proiectul K-pital, împreună cu Vlad Gheorghiu si Alex Cernahoschi, alături de care a scos 3 albume, astfel cunoscând succesul la nivel național. După 2002, în cariera solo, Miki a mai lansat alte 3 albume.

BIOGRAFIE

Copilăria și educația

"Am fost sfătuită de către Mihaela Runceanu, profesoara mea de canto, să-mi urmez visul și să fac doar ce-mi place! A fost mentorul meu, așa că i-am urmat sfatul. Acum cred cu tărie că în viață poți să fii tot ceea ce îți dorești să fii."

—Miki, despre credința în visul ei [1]

Miki (pe numele real Mihaela Rodica Marinache) s-a născut pe data de 4 iunie 1973, întrun sat de lângă FocșaniVrancea unde și-a petrecut copilăria, în casa bunicilor materni. Pasiunea pentru muzică a făcut ca talentul ei să fie descoperit încă din copilărie, la vârsta de 5 ani viitoarea vedetă fredonând deja cântece populare, devenind astfel „starul” serbărilor de la grădiniță și școală. În 1983, după ce mama ei s-a recăsătorit, s-a mutat la București alături de părinți. A cântat timp de trei ani in corul de copii de la Palatul Pionierilor și Șoimilor Patriei (astăzi Palatul Național al Copiilor) și, în anul 1988, s-a înscris la Școala Populară de Artă unde a avut-o profesoară pe regretata Mihaela Runceanu [2].
În perioada 2005 – 2008 a frecventat cursurile și a absolvit Facultatea de Muzică, specializarea Pedagogie Muzicală din cadrul Universitatății Spiru Haret.

Primele succese

După ce a terminat Școala Populară de Artă a participat la diverse festivaluri naționale, obținând numeroase premii:

  • Premiul tinereții la Festivalul de Muzică Ușoară - Deva-1990;
  • Premiul al III-lea la Festivalul Flori de Mai - Călărași-1990;
  • Marele Trofeu la Festivalul Toamna Muzicală Băcăuană - Bacău-1990;
  • Premiul de populariate la secțiunea Creație a Festivalului Tinerețe '90 - București-1990;
  • Premiul I la Festivalul Vocile Primăverii - București-1991;
  • Premii speciale la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia - edițiile 1991 și 1992.

În 1992 Miki a luat lecții de canto cu George Grigoriu, ceea ce i-a permis să-și lucreze vocea și să ajungă la o maturitate artistică. Ulterior a cântat live cu orchestre de instrumentiști profesioniști: cu trupa „Verby's” în București și în țară și cu trupa „Soul Band” în turnee prin cluburile internaționale din NorvegiaSuediaDanemarcaFinlanda. Artista a cântat alături de orchestra Centrului Cultural al Ministerului de Interne[3].

Proiectul „K-pital”

Miki este invitată, în anul 1999, să facă parte din trupa K-pital alături de Vlad Gheorghiu și Alex Cernahoschi, inițiatorii acesui proiect muzical de succes. Ca prim rezultat notabil, apare albumul „Vibrații”, după ce piesa cu același titlu intrase în Topul Radio Contact pe locul 1, încă din prima săptămână. Destul de repede, pe 10 decembrie 2000, apare pe piață LP-ul „Hei!”, răsplătit cu Premiul Otto Bravo. A urmat un an de muncă în studio și a apărut albumul „Senzual”, pe 26 octombrie 2001. Piese precum „Visez”„Undeva”„Hei !”„Nu poți să stai deoparte” [4] sau „Iubirea mea” au propulsat-o pe Miki. În 2001 și în 2002, K-pital primește Premiul Industriei Muzicale Românești pentru cel mai bun proiect tehno [5].

Cariera solo

Artista renunță în 2002 la colaborarea cu K-pital, optând pentru o carieră solo și pentru alt gen muzical, respectiv pop-dance cu influențe house. În același an lansează primul album solo, intitulat chiar „Miki”, incluzând hiturile „Doar noi” și „Mi-e S.T. de tine”, compuse de Marius Moga. În iunie 2003, se lansează cel de-al doilea extras pe single de pe albumul „Miki”, respectiv piesa „Mi-e S.T. de tine”. Odată cu lansarea albumului „Jumătate”, debutul artistei în muzica latino, în anul 2004, Miki urcă în carieră declarând „Mi-am găsit jumătatea, muzica ce-mi vine ca o mănușă”. Primul extras pe single a fost piesa „Fără tine”, în duet cu Pepe (cântăreț), cântată life la Gala premiilor MTV România 2004, stârnind astfel ropote de aplauze. În 2005, luna mai, Miki este nominalizată la secțiunea Cea mai bună voce feminină, în cadrul Premiilor MTV 2005.[6] Luna mai a anului 2006 aduce cu sine lansarea celui de al treilea extras pe single de pe albumul „Jumătate”, piesa „Mai stai”. Toamna anului 2007 este una fructuoasă pentru Miki, pe 4 octombrie lansând albumul „Labirintul inimii”. În mai 2008, apare videoclipul piesei „Mami, te quiero”, o colaborare cu Jorge [7]. Continuă seria de turnee și concerte, adăugând permanent ceva nou, mai cald, mai colorat.

Miki este o mare iubitoare de animale, așa că are grijă de trei simpatice „animăluțe de casă” : „Zuzu”, un cățel bichon havanez„Mitzi”, o pisică birmaneză [8] și, ultima venită, „Merry”, o cățelușă maidaneză găsită de Crăciun în fața blocului [9].

DISCOGRAFIE

cu K-pital

Vibrații (15.04.2000)

Roton

  1. Intro
  2. Kpital
  3. Vibrații
  4. Nu poți să stai deoparte
  5. Bine
  6. Visul toboșarului
  7. Doresc
  8. E ziua mea
  9. Oare
  10. Drumul spre Soare
  11. Vibrații (Underground Mix)

Hei! (10.12.2000)

Roton
Premiul BRAVO-OTTO 2000 pentru cel mai bun tehno românesc

  1. Hei! (vocal version)
  2. Două stele (vocal version)
  3. Visez...
  4. Râzi cu mine
  5. Cânt la-la-la
  6. Energia
  7. Hei! (club version)
  8. Două stele (club version)

Senzual (26.10.2001)

Roton

  1. Iubirea mea
  2. Undeva
  3. În fiecare seară
  4. Digital titanium
  5. Hei!
  6. Două stele
  7. Visez
  8. Cânt la-la-la
  9. Râzi cu mine
  10. Meditație
  11. Departe
  12. Undeva (club version)

albume solo

Miki (2002)

Roton

  1. Doar noi
  2. Vreau să pot
  3. Suflet hain
  4. Mie S.T. de tine
  5. Zbor în gândul tău
  6. În ritmul meu
  7. Doar noi - DJ Allegro&Optick mix
  8. Vreau să pot - Dee Jay Andi mix
  9. Mie S.T. de tine - Vali Bărbulescu mix

Jumătate (08.05.2004)

Roton

  1. Fără tine - „Tropical Remix” cu Pepe
  2. Mai stai
  3. Jumătate
  4. Nu m-ai iubit
  5. O mie
  6. Mereu lângă mine
  7. Fără tine - „Ballad Version” cu Pepe
  8. Ia-mă de mână
  9. Șaraiman
  10. Leliță Ioană
  11. Cine-a pus cârciuma-n drum

Labirintul inimii (04.10.2007)

Roton

  1. Labirintul inimii
  2. Bombon feat.Jorge
  3. Te quiero feat.Mini Mo
  4. Clipe ce dor
  5. Inimă nebună
  6. De-ar fi să vii
  7. Inima sâ-mi dai
  8. Oye el carnaval
  9. Senzual
  10. Clipe ce dor (Latino Version)


LETIȚIA ELENA MOISESCU


Sari la navigareSari la căutare

Letitia (1).jpg
Leticia
Date personale
Nume la naștereLetiția Elena Moisescu
Născută (37 de ani)
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață,compozitor
Activitate
OrigineAlba-IuliaRomânia
Gen muzicalMuzică popmuzica traditional romaneasca
Ani de activitate2005-prezent

Letiția Elena Moisescu (n. 4 iunie 1983), cunoscută în domeniu drept Leticia, este o cântăreață și compozitoare română de muzică pop-dance.

VIAȚA TIMPURIE ȘI FAMILIA

Leticia s-a născut la Alba-Iulia, ca fiica lui Dumitru și Elena Moisescu. Părinții ei au divorțat când ea avea numai opt luni, apoi mama ei sa mutat la Ostrov, în zona Hațeg (partea de vest a României), la casa părintească. A crescut la poalele Retezat cu tradiție muzicală din familie. Elena Moisescu mama Leticiei, este cântăreață de folclor autentic din zona Hațegului. Mama Leticiei lansează și ea primul album în 20 februarie 2011 cu numele “Măicuță al meu noroc”. Mama are un rol foarte important în cariera muzicală a Leticiei. În clasa a 5-a decide să o înscrie pentru a da examen la Școala de Muzică “Sigismund Toduța” Deva secția pian tehnic/blockflute principal; urmează inclusiv liceul de muzică la secția canto classic principal. În paralel urmează ore în particular cu d-na profesoară Mariana Belle pentru canto muzica ușoară. Prima trupă cu care apare pe o scenă a fost “Dulce și Amar”. Prima compoziție o scrie împreună cu profesorul ei de pian la vârsta de 14 ani. A absolvit Școala de Muzică și Artă "Sigismund Toduță" Deva în 2002.

Se mută la București iar în Ianuarie 2020 aduce pe lume primul copil, o fetiță pe care o numește Daina Maria.

CARIERA

După absolvirea liceului ea lucrează în Viena ca designer, întorcându-se după un an în România pentru a cânta. În primii ani de debut a cântat în baruri și restaurante. Este angajată în diverse contracte în afara țării cât și pe litoraul românesc dar și în diverse locații din București. Ține un concert în Japonia, unde învață să cânte și în limba japoneză. A debutat la mijlocul anului 2009 cu single-ul If You Cry, compus de Play & Win.[1] În iunie 2009 a fost invitata sa cânte la Antena 2,[2] la Mihaela Tatu Show. Acestuia i-au urmat Tragic Pozitive, produs de Play & Win (2010) și If I Told You (februarie 2011) compus de Nmc. În luna mai 2011 apare cu primul ei single scris în limba română “De 1000 de ori”compus de Magic Production. Single-ul Dreaming of You, semnat de Play & Win, ajunge pe locul 5 în finala Selecției Naționale a Concursului Muzical Eurovision, ediția 2011,[3] piesa și interpretarea bucurându-se în țările europene vecine de o bună apreciere fiind clasată în topurile fanilor pe locul 2. Ultimul single lansat “Feel the beat” compus de Magic Producion în luna iunie 2011 care speră să se bucure de un binemeritat succes. Finalul verii 2011 se dorește încheiat cu o piesă semnată de Play & Win. În 2013 lansează piesele „Pijamaua ta”[4] și „Tot eu”[5] și a participat la Festivalul Callatis 2013.[6] În 2015 a participat la X Factor, primind trei de da.[7].In 2016 artista decide sa abordeze si stilul muzical popular - folcloric. Lansarea in folclor o face alaturi de Constantin Magureanu cu melodia " Ardeleanca, draga-mi esti". Melodia inspirata din viata artistei ia nastere fiind primul ei single folcloric " Suflet bun,inima mare".in 2017 dedica dedica mamei sale noul single " Maicuta, tu mi-ai dat glas". In 2018 participa la Vocea Romaniei. In 2019 lanseaza piesa " Yalla Habibi (Autumn Love) cu influente balcanice.In 2019 intra in competitia Concursului Muzical Eurovision, cu melodia "D A I N A", compusa de Mihai Ogasanu, ocupand locul 5 in Finala Nationala. In 2020 lanseaza melodia "Dragii mei,bunicii mei" melodie folclorica traditional romaneasca ( memoria bunicii ei).



GHEORGHE DIMA

Gheorghe Dima
Gheorghe Dima.jpg
Date personale
Născut28 septembrie/10 octombrie 1847
BrașovImperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat4 iunie 1925 (77 de ani)
ClujRomânia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Hajongard din Cluj Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor, dirijor
Activitate
OrigineFlag of Romania.svg român
StudiiUniversitatea de muzică si teatru din Leipzig[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică cultă
Logo of the Romanian Academy.png Membru de onoare al Academiei Române

Gheorghe Dima (cunoscut și ca George Dima, n. 28 septembrie/10 octombrie 1847Scheii Brașovului – d. 4 iunie 1925Cluj) a fost un compozitordirijor și pedagog român, membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.[1]

COPILĂRIA. STUDII

Gheorghe Dima s-a născut ultimul dintre cei patru copii ai lui Nicolea [sic!] și al Zoei Dima. Va rămâne în scurt timp orfan de tată. Cu ajutorul fratelui său mai mare, Pandeli, tânărul Gheorghe urmează școala de profil tehnic, mai întâi în Liceul real din Viena și apoi la Politehnica din Karlsruhe (Germania).[2]

În această perioadă se arată pentru prima oară interesat de muzică. Va lua mai întâi lecții de canto cu profesorul Heinrich Giehna, iar apoi la Viena, cu Otto Uffmann. Hotărât să se dedice muzicii, Dima va trece la Graz, sub îndrumarea lui Ferdinand Thieriot.

ACTIVITATE

Gheorghe Dima

În tinerețe a cântat la operele din Klagenfurt și Zürich. După întoarcerea în orașul natal, a practicat ca profesor de muzică și dirijor, fiind director al Școlii de Gimnastică și Cântări (1875 - 1879; 1899 - 1914) și cel dintâi director al Conservatorului din Cluj. Din compozițiile sale, amintim: „Cucule cu peana sură” (f.a.), „Muma lui Ștefan cel Mare” (1884?) și „Ștefan Vodă și codrul” (1904).

COMPOZIȚII

De vreme ce doar câteva dintre lucrările menționate au putut fi datate, pentru ordonarea lor s-a respectat criteriul alfabetic. Data exactă sau perioada realizării lucrărilor va fi notată alături, acolo unde se cunoaște.

Cântece pentru voce și pian (lieduri)

  • A venit un lup din crâng (versuri de George CoșbucCompus în 16 octombrie 1904.
  • De ce nu-mi vii? (tradus în limba germană ca «O, komm zu mir!»; versuri de Mihai Eminescu)
  • Peste vârfuri (trad. lb. germ. «Wehmuth»; versuri de Mihai EminescuTraducere întocmit de Mite Kremnitz. Cântat prima oară la Sibiu, în 1897. Dedicat „domnului Titu Maiorescu”.
  • Somnoroase păsărele (trad. lb. germ. «Müde Vöglein»; versuri de Mihai Eminescu) Compus la 31 octombrie 1896. Traducerea a fost făcută de soția compozitorului, Maria. Dedicat „domnului Titu Maiorescu”.

Coruri

Bărbătești

  • Hai în horă... (versuri de Vasile AlecsandriCântat prima oară la Sibiu, în 1884, sub formă de cor mixt.

Mixte

  • Două inimi nu-mi dau pace (versuri populare)
  • Hora (cu acompaniament de pian; versuri de Vasile Alecsandri)
  • Primăvara (versuri de Vasile Alecsandri)
  • Ziua ninge (versuri de Vasile Alecsandri – poezia „Iarna”)

Cantate

  • Muma lui Ștefan cel Mare, baladă pentru soliști și cor, cu acompaniament de pian (versuri de Dimitrie Bolintineanu)

Adaptări după cântece populare

Există un număr de piese scrise pornind de la melodi populare, cel mai adesea românești (cunoscute publicului la momentul întocmirii acestora, preluări sau în câteva cazuri, melodii vechi), dar și ale altor popoare.

Pentru voce și pian

  • Hop, țurcă, furcă! Dedicat „fratelui meu Pandeli”.
  • Jelui-m-aș și n-am cui... (trad. lb. germ. «Trauter Wald dir möcht' ich klagen») Traducerea în limba germană a fost făcută de autor. Dedicat „doamnei Veturia Triteanu”.
  • Mândruliță de demult (trad. lb. germ. «Liebchen mein, seit manchem Jahr») Cântat prima oară la Sibiu, în 1895, aranjat pentru cor mixt. Dedicat „iubitei mele soții”.
  • Sub fereastra mândrei mele (trad. lb. germ. «Vordem Fenster meiner Süssen») Dedicat „iubitei mele soții”, care a realizat traducerea în limba germană a versurilor.
  • Știi tu, mândro? (trad. lb. germ. «Hör' mich an und folge gut...»)

Coruri bărbătești

  • Cucule cu peana sură [sic!]
  • În zadar alerg pământul
  • Scumpă, dragă copiliță
  • Toată iarna ger și frig

Coruri mixte

  • Ce faci Ioană? Cântat prima dată la Sibiu, în 1894.
  • Cucuruz cu frunza-n sus
  • Hei, leliță din cel sat...
  • Anika dela moară [sic!] (cântec popular slovacstrofele 3 și 4 adăugate de Ecaterina Pitiș)
  • Cărăușul (cântec popular slovac; strofele 2 și 3 adăugate de Ecaterina Pitiș)
  • Nu m-ar arde dorul (cântec popular slovac)
  • O, ce veste minunată! (1888) [3]

OMAGII

În semn de prețuire, mai multe edificii din România poartă numele compozitorului. Este cazul Academiei de muzică din Cluj, unde Gheorghe Dima a fost primul în funcția de director. De asemenea, Filarmonica din Brașov îi poartă numele, începând din 1946.



ILIE IORGA

Ilie Iorga
Date personale
Născut15 noiembrie 1928
Mârșa, Giurgiu
Decedat (83 de ani)
Clejani, Giurgiu
OcupațieLăutar, solist vocal
Activitate
OrigineClejaniRomania
Colaborare cuTaraful Haiducilor

Ilie Iorga (n. 15 noiembrie 1928Mârșa, Giurgiu – d. 4 iunie 2012Clejani, Giurgiu) a fost un lăutar, un membru important al Tarafului de Haiduci (Taraf de Haïdouks), o trupă de rromi de la ClejaniRomânia.[1] El a fost considerat a fi unul dintre cei mai buni chitariști de origine rromă.



Taraf de Haidouks en concert 1994




MUZICĂ PENTRU SUFLET:

Cele mai frumoase piese cântate în DUET de artiștii români ✨ Muzică ușoară românească



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...