2. /5 IUNIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Decese; Sărbători
- 535: A decedat Epifanie, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din data de 25 februarie 520.
567: A decedat Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană.
Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană. Cu toate acestea, din cauza doctrinei sale monofizite, a fost respins de Biserica Ortodoxă Răsăriteană din Alexandria și exilat de către Împăratul Iustinian I, în anul 536. Copții insa au continuat să-l recunoască pe Teodosie, aceasta divizare continuandu-se până astăzi.
Teodosie a petrecut ultimii 28 ani din viață în închisoare în Egiptul de Sus și după moartea sa Biserica Coptă l-a les pe Petru al IV- lea ca succesor al său. În 451 d.Hr., în urma Sinodul de la Calcedon, Biserica din Alexandria s-a divizat în două ramuri. Cei care au acceptat hotararile Consiliului au devenit cunoscuti sub numele de calcedonieni sau Melkiti, iar cei care au refuzat sa respecte deciziile Conciliului, au fost etichetati drept anti– calcedonieni sau monofiziți, fiind mai târziu numiti iacobiți, după Iacob Baradaeus.
Cu toate acestea, ei au respins termenul de monofiziți, numindu-se ei înșiși ca Miaphysiti. Majoritatea egiptenilor crestini aparțineau ramurii miafizite, cea ce a dus la persecutarea lor de catre bizantini. Teodosie este comemorat în Synaxarion coptă în ziua 28 de Ba’unah (5 iunie), în ziua morții sale.
754 - A decedat Sfantul Bonifatius (Boniface ), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă.
Sfantul Bonifatius (Boniface), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă, d. 5 iunie 754. A avut un rol de frunte în crestinarea părților germanice Imperiului franc în timpul secolului al 8-lea, fiind primul misionar care a raspandit creștinismul în multe părți ale Germania si este considerat sfântul patron al Germaniei. A fost primul Arhiepiscop de Mainz și „Apostolul germanilor„. A fost ucis în Frisia iar rămășițele sale au fost inmormantate la Fulda, unde se odihnesc într-un sarcofag care a devenit un loc de pelerinaj.
1316 - A murit Ludovic al X-lea, regele Frantei; (n.1289)
Ludovic al X-lea Arţăgosul
Ludovic al X-lea al Franței (franceză Louis X le Hutin sau le Querelleur, sp. el Obstinado ) (Octombrie 1289 – 5 Iunie 1316), numit Arțăgosul, fiul lui Filip IV și a Ioanei I de Navara, a fost Regele Navarei din 1305 și Regele Franței din 1314 până la moartea sa.
- 1625: Orlando Gibbons, compozitor englez (n. 1583)
- 1688: A decedat aventurierul grec Constantin Phaulkon (n. Costantin Gerakis, 1647). A fost consilier al regelui Narai al Siamului (regatul Ayutthaya).
- 1752: Ducele Carl Ludwig Frederick de Mecklenburg, Prinț de Mirow(germană Herzog Carl Ludwig Friedrich zu Mecklenburg, Prinz von Mirow; n. 23 februarie 1708 – 5 iunie 1752) a fost un membru al Casei de Mecklenburg-Strelitz și tatăl reginei Charlotte a Marii Britanii și a Hanovrei. Carl s-a născut la Strelitz și a fost singurul fiul al Ducelui de Mecklenburg-Strelitz, Adolphus Frederick al II-lea și a celei de-a treia soții, Prințesa Christiane Emilie de Schwarzburg-Sondershausen. Tatăl său a murit când el avea doar trei luni. I-a succedat fratele său vitreg mai mare, sub numele de Adolphus Frederick al III-lea, Duce de Mecklenburg-Strelitz. Carl a moștenit de la tatăl său domeniile Mirow și Nemerow.[1] După decesul tatălui el a locuit la Mirow împreună cu mama sa.[2] Mai târziu a urmat cursurile Universității Greifswald din Pomerania.[1]Carl, care cânta la flaut a făcut în 1726 un tur european pentru a învăța mai multe despre muzică.[3] După ce a vizitat Geneva, Italia și Franța a mers la Viena și a intrat, pentru scurtă vreme, în serviciu militar al Sfântului Imperiu Roman ca locotenent colonel înainte de a se întoarce la Mirow.[2]După ce a părăsit armata, Carl a locuit cu familia în castelul de la Mirow, petrecându-și cea mai mare parte a timpului administrându-și moșia și participând la educarea copiilor săi. A locuit la Mirow până la 44 de ani, când a murit.Când fratele său vitreg a murit câteva luni mai târziu, în decembrie 1752, fără să lase moștenitori pe linie masculină, fiul cel mare al lui Carl Ludwig Frederick, Adolf Friedrich al IV-lea a devenit următorul Duce de Mecklenburg-Strelitz. La 5 februarie 1735 Carl s-a căsătorit la Eisfeld cu Prințesa Elizabeth Albertine de Saxa-Hildburghausen, fiica lui Ernest Frederic I, Duce de Saxa-Hildburghausen.[4] Ea a fost regentă pentru fiul ei în 1752 și a jucat un rol important în lupta pentru tron. Ei au avut zece copii dintre care doar șase au atins vârsta adultă:
- Christiane (6 decembrie 1735 - 31 august 1794)
- Caroline (n./d. 22 decembrie 1736)
- Adolf Friedrich al IV-lea, Duce de Mecklenburg-Strelitz (5 mai 1738 - 2 iunie 1794)
- Elisabeth Christine (13 aprilie 1739 -9 aprilie 1741)
- Sophie Louise (16 mai 1740 - 31 ianuarie 1742)
- Carol al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz (10 octombrie 1741 – 6 noiembrie 1816)
- Ducele Ernest Gottlob de Mecklenburg (27 august 1742 - 27 ianuarie 1814)
- Charlotte de Mecklenburg-Strelitz ((19 mai 1744 – 17 noiembrie 1818); căsătorită în 1761 cu regele George al III-lea al Marii Britanii
- Gotthelf (29 octombrie 1745 - 31 octombrie 1745)
- Ducele Georg Augustus de Mecklenburg (16 august 1748 - 14 noiembrie 1785)
Prin fiica lor Charlotte, Carl Ludwig Frederick este strămoșul tuturor monarhilor britanici începând cu George al IV-lea, care a urcat pe tronul Marii Britanii în 1820.Carl I Ludwig Frederick Duce de Mecklenburg-Strelitz
Prinț de MirowDate personale Nume la naștere Karl Ludwig Friedrich zu Mecklenburg Născut 23 februarie 1708
Strelitz, Ducatul Mecklenburg-Strelitz, Sfântul Imperiu RomanDecedat (44 de ani)
Mirow, GermaniaÎnmormântat Church in Mirow[*] Părinți Adolf Frederick II
Christiane Emilie of Schwarzburg-Sondershausen[*]Frați și surori Adolf Frederick al III-lea
Gustave Caroline de Mecklenburg-StrelitzCăsătorit cu Prințesa Elizabeth Albertine de Saxa-Hildburghausen Copii Ducesa Christiane
Ducesa Karoline
Ducele Adolf Friedrich IV
Ducesa Elizabeth Christine
Ducesa Sophie Louise
Ducele Carol al II-lea
Ducele Ernst Gottlob
Regina Charlotte a Marii Britanii și a Hanovrei
Ducele Gotthelf
Ducele George AugustusCetățenie Germania Ocupație politician Apartenență nobiliară Familie nobiliară Casa de Mecklenburg-Strelitz 1826 - A decedat compozitorul german Carl Maria von Weber. Este unul din creatorii operei romantice germane
Carl Maria von Weber (n. 18 noiembrie 1786, Eutin – d. 5 iunie 1826, Londra) compozitor german, creatorul operei romantice germane.
- 1859: Neda Șt. Marinescu, sau Marinesco, (n. 21 octombrie 1900, Grădinile, Județul Romanați, România, astăzi în județul Olt – d. 5 iunie 1959, Córdoba, Argentina) a fost un fizician originar din România, stabilit în străinătate.A studiat mai întâi la Colegiul Național „Ioniță Asan” din Caracal, Romanați.[1] După bacalaureat s-a înscris la Facultatea de Științe a Universității din București, devenind asistentul profesorului Gheorghe Gh. Longinescu. După terminarea facultății a plecat pentru specializare la Paris. S-a înscris la doctorat la profesorul Jean Perrin de la Sorbona (1925), primind cetățenia franceză. După susținerea tezei de doctorat[2] a fost admis ca profesor agregat la Facultatea de Științe, apoi la Institutul de Științe al Universității din Paris (1927), cu gradul de doctor în științe fizice; a lucrat un timp în calitate de colaborator al Mariei Curie. În anul 1951 a primit propunerea de a merge în Argentina pentru a înființa un institut de cercetări nucleare pe lângă Universitatea din Córdoba. A încetat din viață la 5 iunie 1959, la Córdoba.În 1935 a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe din România, la Secția II: Fizică.[3][4]Prin Hotărârea Consiliului Local Caracal nr. HCL 95/12.12.2000, Prof. Univ. Dr. Neda Marinescu a fost declarat cetățean de onoare al orașului Caracal.[5]În anul 2005, în organizarea catedrei de fizică a Colegiului Național „Ioniță Asan“ din Caracal, s-au desfășurat în amfiteatrul „Titu Maiorescu“ lucrările simpozionului interjudețean dedicat fizicianului Neda Marinescu, de la a cărui naștere se împlineau la acea dată 105 ani.
LUCRĂRI
- Neda Marinesco: Quelques propriétés des grosses molécules en solution, Comptes rendus hebdomadaires des séances de l'Académie des sciences, T. 183, pp. 964–966, 1926.
- Neda Stephan Marinesco: Adsorption sur les molécules dissoutes. Thèses présentées a la faculté des sciences de l'université de Paris, pour obtenir le grade de docteur ès sciences physiques. Les presses universitaires de France, Paris, 1927.
- N. Marinesco: Influence des facteurs électriques sur la végétation (28 pp, figures et planches avec photographies). Actualités scientifiques et industrielles (xxxvii), Hermann, Paris, 1932.
- N. Marinesco & F. G. Donnan: Équilibre de membrane (69 pp). Actualités scientifiques et industrielles (nr. 108), Hermann, Paris, 1934.
- N. Marinesco: Propriétés piézo-chimiques, physiques et biophysiques des ultra-sons. Volume 1: Technique des ondes élastiques de haute fréquence (56 pp). Volume 2: Destruction des micro-organismes. Préparation des colloides à basses températures. Réactions explosives. Réactions photochimiques (68 pp). Actualités scientifiques et industrielles (nr. 522–523), Hermann, Paris, 1937.
- N. Marinesco: Les propriétés physico-chimiques des ondes élastiques de haute fréquence. Catalyseurs physiques, ultra-filtration et centrifugeuse ultrasonore. Génie Civile, Vol. 113, pp. 317–322, 1938.
- Neda Marinesco: Edad de la tierra según cronología radioactiva de la sierra de Comechingones, Cerro Champaquí, Córdoba (26 pp). Universidad Nacional, Córdoba, 1956.
Neda Marinescu Date personale Născut 21 octombrie 1900
Grădinile, județul Romanați, Regatul RomânieiDecedat (58 de ani)
Córdoba, ArgentinaCetățenie România Ocupație fizician Activitate Membru al Academiei de Științe din România
- 1886: Karl Kalchbrenner, în limba maghiară Károly Kalchbrenner, (n 5 mai 1807, Pöttelsdorf lângă Mattersburg, Imperiul Habsburgic – d. 5 iunie 1886, Wallendorf, Austro-Ungaria, azi Slovacia) a fost un botanist, briolog,[1] și algolog dar în primul rând micolog precum superintendent austro-ungar, membru titular al Academiei Ungare de Științe de proveniență austriacă. Abrevierea numelui său de autor este Kalchbr..Kalchbrenner, botezat pe numele Karl, a fost fiul pastorului Johann Josef Kalchbrenner (n. 1 septembrie 1776 – d. 16 februarie 1834) care a studiat în Jena și s-a angajat în comunitățile sale pentru educația populară în sensul colegiilor de popularizare ulterioare. Mama a fost Rosina Karolina Fahr. Tânărul Karl a frecventat școlile din Agendorf (Ágfalva) (unde tatăl lui devenise pastor în 1810[2]), liceul din Győr (Raab) (pentru a învăța limba maghiară), liceul din Sopron (Ödenburg), Gimnaziul romano-catolic al Piariștilor din Pesta și în sfârșit gimnaziul din Schemnitz. Apoi a studiat teologia la Academia Protestantă din Sopron și din 1828 la Universitatea din Halle-Wittenberg din Halle, unde a luat doctoratul în teologie[3] și a devenit după o scurtă perioadă de timp capelan în Pesta în parohia condusă de tatăl său (din 1819), iar din 1832 pastor în Wallendorf în Slovacia de azi. Activitatea sa devotată a fost recunoscută în curând de către conducerea bisericii al districtului celor „7 orașe” (comunității protestante, numite și „scaune”) din Zips. Astfel a devenit repede prim-secretar al superintendentului, iar câțiva ani mai târziu a fost ales el însăși superintendent și în sfârșit chiar superintendent superior, o funcție care a întreținut-o până la moartea sa în 1886. Numai doi ani după aparența sa în Wallendorf s-a căsătorit cu Mathilde Stavnicky. Soții au avut trei copii: Hugo, Ida și Charlotte.Kalchbrenner s-a interesat deja ca copil pentru în special ciuperci, culegându-le în câmpiile și pădurile din împrejurarea de Agendorf și clasificându-le cu ajutorul mamei sale. Cu ani mai târziu ca pastor în Wallendorf a petrecut, parțial pe sfat medical, tot mai mult timp în aer liber. Amintirile copilăriei, adică culesul de ciuperci, clasificarea împreună cu mama precum prelegerile științifice vizitate în școala de seară a tatălui său, au trezit în el o tendință de a observa natura și a început să studieze botanica într-o manieră foarte aprofundată. Mai întâi s-a dedicat studiul spermatofitelor (toate plantele cu flori care se reproduc prin stamine, carpele și semințe), antonim al criptogamelor.Stâncile de calcar deosebit de ciudate și special concepute ale muntelui Dreveník deasupra Wallendorf au trezit primar interesul pentru culesul plantelor. Acolo a descoperit Carex pediformis, o specie nouă în Ungaria (publicație în 1853). În 1863 a adăugat contribuții informative noi referitor la flora regiunii Zips, iar cu ocazia reuniunii medicilor și naturaliștilor maghiari în Großsteffelsdorf (Rimavská Sobota, Rimaszombat) în 1867, a ținut o conferință despre acoperirea vegetală din Zips. În anul următor, a ieșit lucrarea sa importantă A Szepesi Erchegyseg növenyzeti jelleme, publicată în „Jurnalul Academiei Maghiare de Științe”, privind caracteristicile geografice ale plantelor din Munții Metaliferi Slovaci. [4] În acest context a descoperit și descris o nouă specie de plante spermatofite, anume Poa capillifolia. În plus a început să colecteze mușchi și să se ocupe cu anatomia algelor din regiune, a căror listă a publicat-o tot în „Jurnalul Academiei Maghiare de Științe” în același an.[5] Kalchbrenner a furnizat mușchi din Munții Carpați pentru colecția de excitate (exemplare uscate) ale lui Gottlob Ludwig Rabenhorst.Deja anul 1865, Kalchbrenner a dezvoltat din ce în ce mai mult un interes pentru ciuperci, în primul rând pentru cele mari (cu pălărie și picior), preocupându-se mai târziu aproape exclusiv cu ele. Prima sa lucrare micologică majoră care a apărut în două părți în anii 1865 și 1867, tot în „Documentele Jurnalului Academiei Maghiare de Științe”, a fost monografia A szepesi gombäk jegyzeke, în care a listat 1334 de specii din regiunea Zips (în partea 1 cu 2 plăci colorate și în partea 2 cu 5 plăci colorate precum una alb-neagră).[6][7] Datorită acestei lucrări, Kalchbrenner a fost numit membru corespondent al Academiei de Științe din Ungaria. Ulterior, a publicat câteva articole mai scurte mai ales revizuiri critice asupra unor înrudiri complicate sau specii controversate. Astfel a devenit din ce în ce mai cunoscut și recunoscut în cercurile micologilor profesionali pentru munca sa asupra ciupercilor din Ungaria (ce se referă la părțile țărilor componente Coroanei Sfântului Ștefan (1867-1918)datorită Compromisului austro-ungar din 1867) dincolo de Austria-Ungaria. A avut legături și corespondențe intensive cu micologi proeminenți din Europa (de exemplu Elias Magnus Fries, Mordecai Cubitt Cooke, Ludwig Heufler de Hohenbühel (1817-1885), Felix von Thümen, Casimir Roumeguère (1828-1892), precum cu algologul Sébastien René Lenormand (1796-1871).Opera prestigioasă a renumitului micolog Stephan Schulzer von Müggenburg Icones selectae Hymenomycetum Hungariae, o sistematică (cu 40 de plăci colorate de dânsul) a tutor bureților din Ungaria și Slavonia cu descrierea de aproximativ 1800 de specii a existat numai ca manuscris și a fost achiziționată în 1869 de către Academia Ungară de Științe, cesionând editarea, revizia critică și prelucrarea lui Karl Kalchbrenner. A apărut între anii 1873 și 1877, fiind a 2-a mare lucrare.[8] Mai departe, savantul a prelucrat colecții de ciuperci din alte părți ale lumii (de exemplu din Siberia, America de Sud și Australia). Despre ele a scris încă 2 lucrări foarte importante: Fungi Sibiriae occidentalis" (1877) și Fungi e Sibiria et America australi(1878).[9][10]Kalchbrenner a prim-descris sau redenumit un număr de ciuperci și în onoarea lui au fost denumite mai multe genuri și specii de ciuperci. În 1882 a fost ales membru titular al Academiei Maghiare de Științe. August Kanitz, profesor universitar de botanică la Universitatea din Cluj, a scris un necrologKarl Kalchbrenner
1893 - A murit inginerul si exploratorul roman Iuliu Popper. A calatorit in “Tara de Foc” si in Patagonia, dand nume romanesti unor munti sau rauri (Monte Lahovari, Rio Ureche, Rio Rosetti). A inventat un aparat pentru colectarea aurului din apa de mare.
Julius Popper (n. 15 decembrie 1857, București – d. 5 iunie 1893, Buenos Aires) inginer, cartograf și explorator român de etnie evreiască.
- 1900: Stephen Crane (n. 1 noiembrie 1871 - d. 5 iunie 1900) a fost un prozator, și poet american, promotor al naturalismului și realismului în literatura americană. În scrierile sale a evocat, sub semnul unui realism acut, în special lumea interlopă newyorkeză.
- Scriitor prolific, Crane a influențat semnificativ literatura americană fiind considerat ca unul dintre cei mai inovativi scriitori ai generației sale, producând scrieri ce sunt bune exemple de literatură realistă, naturalistă și impresionistă timpurie în literatura americană. Ernest Hemingway l-a inclus pe Stephen Crane pe o listă de autori care trebuie citiți Aflat la tratament în Germania împreună cu partenera sa, Cora Taylor, la stațiunea din Badenweiler, Pădurea Neagră, Crane a decedat pe 5 iunie 1900, la nici 29 de ani, din cauza tuberculozei. În timpul șederii acolo, scriitorul a continuat să lucreze dictând Corei sale mai multe episoade din The O'Ruddy Opere:
- Antume
- 1892: Maggie, fată a străzilor ("Maggie, a Girl of the Streets");
- 1895: Semnul roșu al curajului ("The Red Badge of Courage");
- 1895: Cavalerii negri ("The Black Riders");
- 1896: Mama lui George ("George's Mother")
- 1898: Barca de salvare și alte povestiri de aventuri ("The Open Boat and Other Tales of Adventure");
- 1898: Războiul este blând ("War is Kind)
- 1899: Servicu activ ("Active Service"), nuvelă
- 1899: Monstrul ("The Monster");
- 1899: Monstrul și ale povestiri ("The Monster and Other Stories")
- 1899: Răni în ploaie ("Wounds in the Rain").
Postume
- 1901: Mari bătălii ale lumii ("Great battles of the world")
- 1901: The O'Ruddy
- Stephen Crane: Sullivan County Tales and Sketches[
Stephen Crane * 1909: Pavel (Pavalаchii) Alexandrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist, publicist și politician rus de origine română, de extremă-dreaptă, colaborator cu tenebroasa Ohrana (instituția țaristă de spionaj și diversiune) și participant activ al „Sutei Negre” (în rusăчерносотенцы-черносотенец), organizație monarhistă extremistă și xenofobă creată de Ohrana. A fondat la Sankt Petersburg ziarul „Znamia” (Drapelul - în rusă Знамя, 1903—1904) în care a publicat celebra mistificare și provocare anti-semită Protocoalele înțelepților Sionului. Pavel Alexandrovici Crușeveanu s-a născut într-o familie rusă de moșieri scăpătați de origine moldoveană. A absolvit patru clase de gimnaziu la Chișinău. A lucrat ca funcționar în Duma orășenească din Chișinău. În anii 1887—1895 a lucrat în Biroul de accize din Minsk.În anii 1906—1909 a fost purtătorul de cuvânt al Dumei orășenești din Chișinău și în 1907, deputat în cea de a II-a Dumă a Imperiului Rus.Pavel Crușeveanu Date personale Născut 27 ianuarie 1860
Ghindești, Ținutul Soroca, BasarabiaDecedat (49 de ani)
ChișinăuNaționalitate rus (basarabean de origine română) Cetățenie Imperiul Rus Ocupație publicist, politician Activitate Partid politic Uniunea Poporului Rus[* - 1910: William Sydney Porter (n. 11 septembrie 1862, Greensboro, North Carolina - d. 5 iunie 1910, New York City), cunoscut după numele de autor O. Henry, a fost un scriitor american. O. Henry a fost fiul unui medic, de la vârsta de 16 ani a avut diferite ocupații ca vânzător, cowboy, funcționar la bancă. Fiind acuzat de fraudă fuge în Honduras, fiindu-i soția bolnavă va veni înapoi în SUA, unde va fi mai mulți ani în pușcăria din statul Ohio. Ieșit din închisoare la data de 24 iulie 1901 va începe cariera de jurnalist la „Houston Post” după un timp va înceta activitatea ca jurnalist fiind unul dintre scriitorii cei mai bine plătiți din SUA. El scrie sub pseudonimul „O. Henry” nume care l-a găsit în timpul când era în detenție în „Manualul ajutorului de farmacist”.
- „The Four Million” o culegere de povestiri despre păturile sociale mai sărace din New York 1906
- „The Caballero's Way” o narațiune din vestul sălbatic, eroul născocit „Cisco Kid” devine o figură legendară într-un serial de televiziune.
2004 - A decedat la varsta de 93 de ani Ronald Reagan, cel de-al 40-lea presedinte al SUA; (1981-1989).
Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.
- 2012. Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova - 5 iunie 2012, New York) a fost un cercetător în informatică teoretică, care și-a desfășurat ultima parte a activității la Massachusetts Institute of Technology în Boston, Massachusetts.Ca membru al echipei României, a obținut numeroase medalii la diverse olimpiade internaționale de informatică. Este în continuare concurentul român cu cele mai multe medalii la Olimpiada Internațională de Informatică și printre primii 20 de pe glob. A încetat din viață la New York, pe data de 5 iunie 2012, la vârsta de 29 de ani, după aproape un an și jumătate de luptă cu cancerul.A fost absolvent al Șc. Nr. 24 „Sf. Gheorghe“, al CN „Carol I“ Craiova și Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA. Cu lucrarea de doctorat a obținut premiul pentru cea mai bună teză de la MIT, cea mai prestigioasă universitate de profil de pe glob.A fost câștigătorul a numeroase premii la matematică, fizică, engleză, excelând în informatică, unde a obținut la nivel național de nouă ori premiul I și șapte medalii la fazele internaționale: patru de aur și trei de argint. Aceste rezultate îl situează în primii 20 de medaliați în lume și pe primul loc în România (Wikipedia).A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naționale, balcanice, europene și internaționale, fiind membru în comitetele științifice. A fost membru ales al Comitetului Științific al Olimpiadei Internaționale de Informatică, președintele Comitetului științific al Balcaniadei de Informatică (2011) și al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).A desfășurat activitate de predare la MIT, Berkeley, Copenhaga etc. și a susținut numeroase conferințe la universități de prestigiu din lume.În domeniul cercetării (MIT, IBM, MADALGO și din 2009 la AT&T) are multiple lucrări în informatică teoretică, citate pe plan mondial de 480 de ori (Google Scholar Citations) și a obținut multe premii, dintre care: - premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA și Canada, 2005 - premiul pentru cea mai bună lucrare la Conferința ICALP, 2005 - premiul pentru cea mai bună lucrare la FOCS, 2008 - premiul Presburger în 2012 (acordat de Asociația Europeană de Informatică Teoretică) „pentru revoluționarea domeniului de structuri de date în care nu se înregistraseră progrese în ultimul deceniu“.Comunitatea informatică, șocată de dispariția prematură a lui Mihai Pătrașcu și „ca semn de adâncă recunoștință pentru impactul enorm pe care Mihai l-a avut în cadrul comunității de olimpici în informatică“, prin Infoarena a inițiat în 9 iunie 2012, pe perioada a 156 de ore, concursul „Remember Mihai Pătrașcu“ cu probleme compuse de acesta.
Mihai Pătrașcu
Mihai Pătrașcu (informatician)Date personale Născut 17 iulie 1982
Craiova, RomaniaDecedat (29 de ani)
New York, Statele Unite ale AmericiiCauza decesului cauze naturale[*] (cancer al creierului[*]) Cetățenie România Ocupație informatician Activitate Domeniu Informatică Instituție AT&T Labs Alma Mater Massachusetts Institute of Technology Organizații Massachusetts Institute of Technology Conducător de doctorat Erik Demaine 2012 - A decedat scriitorul american de romane SF, horror si mister, Ray Bradbury;
Ray Douglas Bradbury (n. 22 august 1920 – d. 5 iunie 2012, Los Angeles, California) scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister. A devenit celebru pentru romanele sale 451º Fahrenheit si Cronicile martiene. Scrierile sale au fost adaptate în peste 20 de filme și spectacole. Bradbury era înrudit cu Douglas Spaulding, un specialist in opera lui Shakespeare și era un urmaș al lui Mary Bradbury ,una din femeile judecate în 1692 în procesele vrajitoarelor din Salem.
- 2018: Karl Fritz Lauer (n. , Săcălaz, Timiș, România – d. , Leonberg, Germania) a fost un agronom german, specializat în fitopatologie și herbolologie, profesor universitar.
O. Henry | |
Alexandru Nicolescu | |||
Alexandru Nicolescu | |||
Date personale | |||
---|---|---|---|
Născut | Tulgheș, Tulgheș, Harghita, Austro-Ungaria | ||
Decedat | (58 de ani) Blaj, România | ||
Cetățenie | România | ||
Religie | Biserica Română Unită cu Roma | ||
Ocupație | preot catolic[*] | ||
Activitate | |||
|
Prințul Wilhelm | |
Duce de Södermanland | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Carl Wilhelm Ludvig |
Născut | 17 iunie 1884 Palatul Tullgarn, Trosa, Suedia |
Decedat | (80 de ani) Castelul Stenhammer, Suedia |
Înmormântat | Q75248178[*][1] |
Cauza decesului | cauze naturale[*] (infarct miocardic) |
Părinți | Gustaf al V-lea al Suediei Victoria de Baden |
Frați și surori | Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei Prințul Erik, Duce de Västmanland |
Căsătorit cu | Marea Ducesă Maria Pavlovna a Rusiei |
Copii | Prințul Lennart, Duce de Småland |
Cetățenie | Suedia |
Ocupație | scriitor |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce |
Familie nobiliară | Casa de Bernadotte |
În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
* Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat (ONU)
Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat este aniversată în fiecare an la 5 iunie, data la care, în anul 2016, a intrat în vigoare primul tratat internaţional menit să pună capăt pescuitului ilegal, şi anume Acordul FAO privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat.
Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, având și două țări constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Danemarca propriu-zisă este cea mai de sud dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania. Țara constă dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.
Seychelles sau Seișele, oficial Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni și țări vecine sunt: Zanzibar la vest, Maurițius și Réunion la sud, Comore și Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populație dintre toate statele Africii.
* România – Ziua Învăţătorului
În fiecare an, la 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823), întemeietorul învăţământului românesc modern.
* Ziua limbii turce
La 5 iunie este sărbătorită Ziua limbii turce. Limba turcă este membră a ramurii oguze a familiei limbilor turcice şi cea mai vorbită dintre acestea, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, dlmca.ase.ro. Oguza, limba-mamă a turcei moderne, a fost adusă în Anatolia din Asia Centrală în secolul al XI-lea, de turcii selgiuci. S-a dezvoltat în turcă osmană şi cuprindea multe împrumuturi de origine arabă şi persană. Turca a fost scrisă într-o versiune a alfabetului arab până în 1928, când Mustafa Kemal Atatürk, în cadrul demersurilor sale de modernizare a Turciei, a emis un decret care înlocuia alfabetul arab cu o versiune a alfabetului latin, folosită în prezent, cu scopul de a crea o legătură mai strânsă între scriere şi vorbire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu